PARACLISUL MAICII DOMNULUI

(care se zice la intristrea sufletului si la vreme de nevoie)

Imparate ceresc..., Sfinte Dumnezeule..., Preasfanta Treime..., Tatal nostru..., Pentru rugaciunile…, Doamne miluieste (de 12 ori). Slava... Si acum..., Veniti sa ne inchinam (de 3 ori), Psalmul 142: Doamne, auzi rugaciunea mea..., Dumnezeu este Domnul... (de 3 ori). Apoi troparele acestea

Catre Nascatoarea de Dumnezeu acum cu osardie sa alergam noi, pacatosii si
smeritii, si sa cadem cu pocainta, strigand din adancul sufletului: Stapana, ajuta-ne, milostivindu-te spre noi; grabeste-te ca pierim sub multimea pacatelor; nu intoarce pe robii Tai deserti, ca pe tine singura nadejde te-am castigat (de doua ori). Slava... Si acum...

Nu vom tacea, Nascatoare de Dumnezeu, pururea a spune puterile tale noi, nevrednicii, ca de nu ai fi stat tu inainte, rugandu-te, cine ne-ar fi izbavit pe noi din atatea nevoi? Sau cine ne-ar fi pazit pana acum slobozi? Nu ne vom departa de la tine, Stapana, ca tu izbavesti pe robii tai pururea din toate nevoile.
Apoi Psalmul 50: Miluieste-ma Dumnezeule... Canonul Nascatoarei de Dumnezeu Cantarea 1-a Irmosul

Apa trecand-o ca pe uscat si din rautatea egiptenilor scapand, israelianul striga:
Izbavitorului si Dumnezeului nostru sa-I cantam. Stih: Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu miluieste-ne pe noi.

De multe ispite fiind cuprins, catre tine alerg, cautand mantuire; o, Maica a Cuvantului si Fecioara, de rele si de nevoi mantuieste-ma. Asupririle chinurilor ma tulbura si de multe scarbe se umple sufletul meu; aseazale, Fecioara, cu linistea Fiului si Dumnezeului Tau, ceea ce esti cu totul fara de prihana.
Slava...

Pe tine, aceea ce ai nascut pe Mantuitorul si Dumnezeul nostru, te rog, Fecioara,
izbaveste-ma din nevoi, ca la tine scapand acum, imi tind si sufletul si gandul meu. Si acum...

cer ajutorul tau. ca toti. pe Hristos. Nascatoare de Dumnezeu Fecioara. Nascatoare de Dumnezeu. Cantarea a 3-a Irmosul: Doamne. ca tu. aceea ce esti de Dumnezeu fericita. Cantarea a 4-a: Irmosul: Am auzit. Maica Preacurata. incepatorul linistei. si ne izbaveste pe noi din nevoi. ca ceea ce ai nascut pe Hristos. Fecioara. Maica lui Dumnezeu. Izbaveste din nevoi pe robii tai. spre necazul cel cumplit al trupului meu si vindeca durerea sufletului meu. grabnic folositoare. Nascatoare de Dumnezeu Fecioara. Fiind cuprins de neputinte cumplite si de chinurile bolilor. ceea ce esti singura. . ca pe tine te stiu comoara de tamaduiri neimputinata si necheltuita. lubitorule de oameni. ca aceea ce esti buna si Nascatoarea Celui Bun. am inteles lucrurile Tale si am preaslavit Dumnezeirea Ta.. una Preacurata. izvor de mila si lumii scapare. Cel puternic intru tarie. Cel ce ai facut cele de deasupra crugului ceresc si ai zidit Biserica. aceea ce esti pricina bunatatilor si credinciosilor intarire. Folositoare si acoperamant vietii mele te pun pe tine. ca toate le poti.Fiind bolnav cu trupul si cu sufletul. ca Tu esti marginea doririlor si credinciosilor intarire. Unule. Stapana: Vino degrab. Te rog. Slava. Fecioara. ca si catre un zid nestricat si folositor. taina randuielii Tale. Ceea ce esti rugatoare calda si zid nebiruit. una intru tot laudata. risipeste-mi tulburarea sufletului si viforul scarbelor mele. dupa Dumnezeu. bogatia facerii de bine izvoraste-o tuturor. tu. Care este pricina bunatatilor... la tine scapam. ajuta-mi.. ai nascut. Tulburarea patimilor mele si viforul greselilor mele alina-le aceea ce ai nascut pe Domnul Indreptatorul. Dumnezeiasca Maica. ceea ce esti cu totul fara de prihana. Ceea ce ai nascut pe Facatorul de bine. Maica Dumnezeiasca. Doamne. Nascatoare de Dumnezeu. Tu pe mine ma intareste intru dragostea Ta. cu dinadinsul strigam catre tine. Fecioara. Cauta cu milostivire cu totul laudata. cercetarii celei dumnezeiesti si purtarii tale de grija invredniceste-ma tu. Si acum. tu ma indrepteaza la adapostirea ta.

Slava. Umple. Cantarea a 6-a: Irmosul: Rugaciunea mea voi varsa catre Domnul si Lui ii voi spune durerile mele. Fecioara.. de veselie viata mea. Izbaveste-ne pe noi din nevoi. Slava. Slava.. roagate Fiului tau si Dumnezeului nostru. .. ceea ce esti intru tot laudata. de aceea ma rog totdeauna: Izbaveste-ma de stricaciunea chinurilor mele. si ca lona ma rog: "Dumnezeule. stiindu-te pe tine Maica lui Dumnezeu. Fecioara Preacurata.. si sanatate cu rugaciunile tale daruieste-mi. care covarseste toata mintea. Dumnezeiasca Mireasa. care era tinuta de moarte si de putreziciune.. cu poruncile Tale si cu bratul Tau cel inalt.. daruindu-mi bucuria ta cea nestricata. Pacea Ta da-ne-o noua. Si acum. Indulcindu-ne. ceea ce ai nascut izbavirea cea vesnica si pacea. tu care risipesti tulburarea napastelor si izgonesti asupririle diavolilor. Cantarea a 5-a: Irmosul: Lumineaza-ne pe noi. Iubitorule de oameni. invrednicindu-ma cercetarii tale. din stricaciune scoate-ma!" Cum a mantuit de moarte si de putreziciune firea mea. Maica Preacurata. sa ma izbaveasca si de rautatile vrajmasului. ca s-a umplut sufletul meu de rautati si viata mea s-a apropiat de iad. Tamaduieste. Maica Preacurata.. ceea ce ai nascut pricina veseliei. ceea ce ai nascut pe Cel milostiv si pe Mantuitorul tuturor celor ce te lauda pe tine.. Fecioara Preacurata. cu darurile tale. cu stralucirea luminii tale. Nascatoare de Dumnezeu. aceea ce ai nascut Lumina cea dumnezeiasca si vesnica. Doamne.Chemand eu adancul milostivirii tale. neputinta sufletului meu. pe Sine Insusi dandu-se spre moarte. Pe tine te stiu folositoare si pazitoare prea tare vietii mele. Nadejde si intarire si zid de scapare nemiscat castigand de la tine... Si acum. Preacurata. Risipeste negura greselilor mele. tie cantare de multumire cantam. de tot necazul ne izbavim. da-mi-l mie.

. fiica.. citire: (I. si Elisabeta s-a umplut de Duhul Sfant si a strigat cu glas mare si a zis: "Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este Rodul pantecelui tau! Si de unde cinstea aceasta pentru mine. 56) In zilele acelea. Ceea ce esti pazitoarea crestinilor nebiruita si rugatoare neincetata catre Facatorul. ca nenorocirile ne cuprind si nu mai putem rabda sagetarile diavolilor. ridica-ma din stricaciunea durerilor. Si fericita este aceea care a crezut ca vor fi implinite intocmai cele spuse ei de la Domnul". Acum zac in patul durerilor si nu este tamaduire trupului si sufletului meu. Maria s-a dus in graba la munte intr-un oras al lui Iuda si a intrat in casa lui Zaharia si s-a inchinat Elisabetei. ci primeste rugaciunea robilor tai. glasul al 6-lea: Ajutorului omenesc nu ne incredinta pe noi. cum a ajuns glasul inchnarii tale in urechile mele. pacatosii. Nascatoare de Dumnezeu. Preasfanta Maica si Fecioara. si acum ne izbaveste din nevoi si din chinuri. te-am dobandit ca un zid de scapare si sufletelor mantuire desavarsita si desfatare in scarbe. pentru ca a cautat spre smerenia roabei Sale. Pomeni-voi numele Tau in tot neamul si neamul. unde sa scapam noi. o Stapana. si vezi si pleaca urechea ta si uita poporul tau si casa parintelui tau. a saltat pruncul de bucurie in pantecele meu. aparand pururea pe mine cei ce te cinstesc pe tine. de lumina ta pururea ne bucuram. Stih: Miluieste-ne. pentru ca mi-a facut mie marire Cel Puternic. Slava. ci sarguieste ca o buna spre ajutorul nostru. care ai nascut pe Dumnezeu. Apoi s-a inapoiat la casa sa. Stih: Asculta. Si stihirile acestea. care cu credinta ne rugam tie: Grabeste spre rugaciune si te nevoieste spre imblanzire. Dumnezeule. dupa mare mila Ta si dupa multimea indurarilor Tale curateste faradelegile noastre.Pe tine. Si acum. a saltat pruncul in pantecele ei. Milostive. Parinte. Treime Sfanta. Mantuitorul meu. Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu. celei bune.. sculandu-se. si sfant este numele Lui.. Cuvantule si Duhule. . EVANGHELIA Din Sfanta Evanghelie de la Luca. lata. curateste multimea greselilor noastre." Si a ramas Maria impreuna cu Elisabeta ca la trei luni.39-49. ma rog tie. Mantuitorul lumii si Tamaduitorul bolilor. curateste multimea greselilor mele. de acum ma vor ferici toate neamurile. Si acum. ca sa vina la mine Maica Domnului meu? Caci iata. nu trece cu vederea glasurile cele de rugaciune ale pacatosilor. lar cand a auzit Elisabeta inchinarea Mariei.. Atunci a zis Maria: "Mareste suflete al meu pe Domnul si se bucura duhul meu de Dumnezeu. acoperamant nu ne-am agonisit nicaieri.. Preasfanta Stapana.

Binecuvantam pe Tatal. Fecioara. Nascatoare de Dumnezeu Fecioara.. in veci. cu credinta Treimii vapaia cuptorului au calcat-o. sa izbaveasca de pacate si de intinaciune sufleteasca pe cei ce canta cu credinta: Bine esti cuvantat Dumnezeul parintilor nostri! Slava. ci le fa de folos. Tamaduieste neputintele sufletulu meu si durerile trupului meu. pe Care L-ai nascut. turn de tarie si usa de pocainta. Si acum. pacea celor din razboaie. invredniceste-i sa fie tamaduiti. mangaiere nu avem afara de tine. primeste daruirea catre cererea cea de folos. Comoara de mantuire si izvor de curatie. Mantuitorule. Stapana lumii. Sfanta Fecioara. ai aratat-o celor ce canta: Bine esti cuvantat Dumnezeul parintilor nostri! Si acum. Fecioara. Domnul. De neputintele trupesti si de pacatele sufletesti pe cei ce vin cu dragoste catre Sfant acoperamantul tau cel dumnezeiesc. Tu izgonesti asuprirea si navalirea patimilor. roaga pe Domnul milei. linistea celor inviforati. robii tai...pururea fiind biruiti.. celor ce te lauda cu credinta si preainalta nasterea ta. care ai nascut noua pe Mantuitorul Hristos. singura folositoare a credinciosilor. Bogatie de tamaduiri versi. nu iese rusinat. Bine esti cuvantat Dumnezeul parintilor nostri! Maica Preacurata. Cantarea a 8-a: Nu trece cu vederea pe cei ce au trebuinta de ajutor de la tine. Nimeni din cei ce alearga la tine. Nascatoare de Dumnezeu Fecioara. cea minunata. pe Fiul si pe Sfantul Duh.. ca sa te slavesc Curata. pe ceea ce Te-a nascut pe Tine. nu trece rugaciunile noastre. Nadejdea si folositoarea credinciosilor. Nascatoare de Dumnezeu Fecioara. Maica Preacurata. Te-ai salasluit in pantecele Fecioarei. pentru aceea te laudam intru toti vecii. Cantarea a 7-a: Irmosul: Tinerii cei ce au mers candva din ludeea in Babilon. . ci cerand dar bun. cantand: "Dumnezeul parintilor nostri bine esti cuvantat!" Cand ai vrut sa randuiesti mantuirea noastra. izbaveste pe mine. pe cei care te canta si te preainalta intru toti vecii.. pe care ai aratat-o folositoare lumii. Sfanta Fecioara. Prefacerea celor scarbiti si izbavirea celor neputinciosi fiind.

Si acum. negura nestiintei si a neputintei mele si o izgoneste de la cei ce cu credinta te marturisesc pe tine Nascatoare de Dumnezeu. si ma intoarce dintru nesanatate in sanatate. cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu. Nascatoare de Dumnezeu. ceea ce esti buna. Nascatoare de Dumnezeu. Maica lui Dumnezeu. aceea ce ai primit plinirea bucuriei si ai pierdut grija pacatului. Maica Dumnezeului celui de Sus. fara de asemanare. Pe Imparatul Ceresc. te marim. cea pururea fericita si preanevinovata si Maica Dumnezeului nostru. pe tine. nu avem alta izbavire catre Dumnezeu. care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul ai nascut. Apoi: Cuvine-se cu adevarat sa te fericim. care ai nascut pe Hristos. Cantarea a 9-a: Irmosul: Cu adevarat. sa ne izbavesti pe noi.. te rogi. Apoi stihirile acestea: Pentru toti care scapa cu credinta sub Sfant acoperamantul tau cel puternic. noi cei izbaviti prin tine. laudati-L si-L preainaltati intru toti vecii. ca toate le poti cate le voiesti. pe cei asupriti ii mantuieste si ii dezleaga de pacate pe cei ce se roaga tie. Fecioara. tamaduieste-ma. Cel ce a sters toata lacrima de pe fata tuturor. Pentru aceea.. pe cei ce se lupta cu noi.Irmosul: Sa laudam. slavindu-te cu cetele cele fara de trup. Catavasia: O. bine sa cuvantam si sa ne inchinam Domnului. ca noi.. Slava. decat Serafimii. Fecioara. care zac de boala in locul cel de rautate. prealuminate nor. din toate nevoile. cantandu-L si preainaltandu-L pe Dansul intru toti vecii. pe Care il lauda Ostile Ingeresti. Fecioara.. Sa nu intorci fata ta de la izvorul lacrimilor mele. in nevoi si in necazuri pururea fiind incarcati cu multe pacate. te marturisim pe tine Fecioara Preacurata. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita. iar celor ce sunt in nenorociri si dureri le ajuta. Cu stralucirea luminii tale lumineaza. Umple de bucurie inima mea. surpa-i cu dreapta ta cea stapanitoare si atotputernica. Fecioara. cadem inaintea ta. pacatosii. robii tai. Pe mine. .

bucura-te bucuria tuturor. fiica. celei zugravita de Sfantul Apostol si Evanghelist Luca. bucura-te lumina a toata lumea. Si acum. smerituluica afara de tine alta scapare nu stiu. bucura-te Preacurata. celor neputinciosi acoperamant si sprijinire. Ca a Ta este imparatia. bucura-te munte umbrit. eu cel ce sunt plin de tot felul de pacate.. O. bucura-te rai... Pentru pacatele mele cele multe mi se bolnaveste trupul si slabeste sufletul meu. Muta sa fie gura paganilor celor ce nu se inchina cinstitei Icoanei Tale. Miluieste-ma nadejdea crestinilor.. bucura-te ceea ce esti sfesnic de aur. Nascatoare de Dumnezeu Fecioara. Maica lui Hristos Dumnezeu. Maica Dumnezeului celui de sus. bucura-te. Pe ceea ce este mai inalta decat cerurile si mai curata decat stralucirile soarelui. Apoi: Sfinte Dumnezeule. Milostiva fii mie... fii mie mijlocitoare. bucura-te scapare. nadejdea tuturor celor fara de nadejde. Si troparele: Miluieste-ne pe noi.. tu imi ajuta. si acum. Rugaciune catre Maica Domnului . si vezi si pleaca urechea ta si uita poporul tau si casa parintelui tau. ceea ce esti plina de daruri. ca sa fii folositoare catre Cel ce S-a nascut din tine. care ne-a izbavit pe noi din blestem. bucura-te Marie. sa ne mantuiasca pe noi.. Cu Inaintemergatorul si cu toti Sfintii roaga-L. Preasfanta Treime. primeste rugaciunea nevrednicilor robilor tai. Doamne. Preacurata.. pe Stapana lumii. bolnavilor cercetare. Inaintemergatorul Domnului. Doamne. bucura-te nastrapa de aur.. Stih: asculta. Usa milostivirii. miluieste-ne pe noi. care esti slava crestinilor.. Tuturor scarbitilor bucurie si asupritilor folositoare si flamanzilor datatoare de hrana... Cantam acum cu osardie cantare de bucurie tie. Bucura-te lauda a toata lumea. stapana lumii.. bucura-te bucuria tuturor. Stapana si Maica izbavitorului. bucura-te Biserica. bucura-te usa cerului si rugul cel nears.. Nascatoare de Dumnezeu. Stapana. cei doisprezece Apostoli si toti Sfintii impreuna cu Nascatoarea de Dumnezeu faceti rugaciuni ca sa ne mantuiasca pe noi.. Toate Ostile Ingeresti. Slava. celor invaluiti adapostire. bucura-te ceea ce ai crescut strugurele cel de taina. Slava.. ceea ce se cheama povatuitoare.. aparatoarea si scaparea tuturor crestinilor. toiag batranetilor tu esti. grabeste si miluieste-ma pe robii tai. bucura-te casa Domnului. bucura-te masa cea dumnezeiasca.... cu cantari sa o cinstim. celei intru tot laudata..Stih: Pomeni-voi numele tau in tot neamul si neamul.. bucura-te cinstitul sceptru al Imparatului Hristos. Tatal nostru. bucura-te mantuirea credinciosilor. strainilor mangaiere.. pentru aceea tie ne rugam. Bucura-te Fecioara Preacurata.... Maica lui Dumnezeu. la tine scap.

si prea proslavita de toata zidirea. pe Tine cea singura adevarata. Ca de intunericul pacatuluii izbavindu-ma. ce vazuta si cea nevazuta. ceea ce esti singura Preacurata si cu sufletul si cu trupul. si imi daruieste trezire si socoteala deslusitoare. intunecatei si ticaloasei mele minti. spre indreptarea greselilor si a caderilor mele. acum si pururea si in vecii vecilor. . cu intinaciunea vietii mele celei dezmierdate. Amin Slava Tatalui si Fiului si Sfântului Duh. al necuratelor mai inainte prinderi in minte si al patimilor. Nascatoare de Dumnezeu. ma tiranizeaza pe mine . Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri. Indrepteaza-mi si povatuieste-mi simtirile mele. necuratul si intinatul si cu sufletul si cu trupul. Doamne Iisuse Hristoase. Curateste-mi mintea cea patimasa. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. Maica a adevaratei Lumini. ceea ce singura esti mai presus de toata curatia si intreaga intelepciune si feciorie. esti bine-cuvantata. care de-a pururea. spala-mi si indrepteaza-mi gandurile mele cele ratacite si orbite. mântuieste-ne pre noi! Amin. Slobozeste-ma de obiceiul cel prea rau si urat. Fiul lui Dumnezeu. Ca Tu singura.Prea Sfanta Stapana. impreuna cu Dansul si printr-Insul. ziua si noaptea. Ceea ce singura toata te-ai facut lacas a tot darului Prea Sfantului Duh si pe insesi puterile cele fara de materie le covarsesti cu curatenia si cu sfintenia sufletului si a trupului. Cauta spre mine pangaritul. a lui Hristos Dumnezeul nostru. Opreste-ma de la tot pacatul cel cu lucrare. sa ma invrednicesc a te slavi si a te lauda cu indrazneala.