You are on page 1of 11

Nursing in reumatologie

PREGATIREA PACIENTULUI PENTRU INVESTIGATII SI ANALIZE DE LABORATOR I EXA EN !IZIC " se pot observa deformari osoase, tumefactii la nivelul articulatiilor, modificarea culorii la nivelul articulatiei. Prin palpare se pune in evidenta durerea, caldura excesiva la nivelul anumitor articulatii. II EXA ENE RADIOLOGICE " examenul radiologic osteoarticular are drept scop studierea morfologiei osului si functionalitatii unor articulatii si de asemenea pentru stabilirea diagnosticului de luxatie, fractura sau alte afectiuni care modifica structura osului. Se poate evidentia proces de osteoporoza (scaderea densitatii osoase) sau osteofitoza (prezenta osteofitelor) sau alte deformari osoase.

E#aluarea mor$o%$un&tionala a a'aratului lo&omotor


E(amene )e la*orator " e(amenele sangelui " V+S+,+ in toate bolile reumatice; ASLO (antistreptolizina O) in RAA; 'roteinemie; Proteina C rea&ti#a (pune in evidenta factorul reumatoid si a uta la diagnosticarea poliartritei), rezultatul normal este negativ, reactia se pozitiveaza patologic, este examen bioc!imic si se recolteaza pe vacumtainer cu dop de culoare rosie; $i*rinogen; anali-a $a&torului reumatoi) (reactia latex si reactia "aller # Rose) in artritele reumatoide; &elule lu'i&e; e(amenul e(u)atului $aringian pentru evidentierea streptococului beta !emolitic; e(amenul li&.i)ului sino#ial $ macroscopic, morfologic si bacteriologic. E(amenul ra)iologi& osteoarti&ular " poate evidentia procesul de osteoporoza (rarefierea osului), de osteoscleroza (condensare osoasa); osteofitoza (prezenta osteofitelor) si pensarea discului intervertebral. E(amenul en)os&o'i& /artros&o'ie0 " vizualizeaza suprafetele articulare, cartilagiul !ialin, membranele si vasele sinoviale, cu scopul decelarii sinovitelor reumatismale sau de alta natura (mecanice, !ipertrofice). E(amenul mo*ilitatii arti&ulare " evidentiaza mobilitatea active articulara si, separate, pe cea pasiva; examinarea se face cu goniometrul, lucrandu%se cu blandete, pentru a evita rezistenta musculara. Alte e(aminari " explorari functionale ale inimii $ electrocardiograma, fonocardiograma; &.'xamen radiologic al sistemului osos articular; (.Artrografie ( este examen radiologic al articulatiilor dupa in ectarea unei substante de contrast); ).Artroscopie ( este o metoda de investigatie a spatiului articular cu a utorul artroscopului); *.'xamenul mobilitatii articulare # se evidentiaza mobilitatea activa articulara si separat cea pasiva. +n timpul te!nicii se va lucra cu blandete evitand rezistenta musculara si fara a produce durere pacientului; ,.Punctii (osoasa; articulara);

-.'xudatul faringian; ..'xamen stomatologic; /.'xamen o.r.l.; Pregatirea 'a&ientului " Psi.i& se informeaza cu privire la necesitatea te!nicii si conditiile in care se efectueaza (camera semiobescura si cu aparate speciale). !i-i& se dezbraca regiunea ce urmeaza a fi examinata , daca este cazul la femei parul lung se leaga pe crestetul capului; % % % % se indeparteaza obiectele radioopace din zona respectiva (obiecte de podoaba); se indeparteaza pansamentul de pe regiunea examinata si unguentele; se indeperteaza atelele; daca radiografia se efectueaza pentru oasele bazinului se va face o clisma evacuatoare inainte de examen (exceptie fac traumatismele recente ale bazinului); se administreaza substanta de contrast dupa testarea sensibilitatii pacientului sau se umple cavitatea articulara cu oxigen sau cu aer la indicatia medicului; pacientul va fi a utat sa adopte pozitia indicata de medic in functie de regiunea examinata.

% %

AD INISTRAREA TRATA ENTULUI LOCAL SI GENERAL I ,IDROTERAPIA # utilizarea apei in scop terapeutic. 0actorii care actioneaza in !idroterapie sunt termici, mecanici, c!imici. !a&torii termi&i sunt reprezentati de temperatura apei, se poate utiliza apa calda sau fierbinte la ). # )/ # *1 2 3 sau la temperatura de indiferenta. !a&torii me&ani&i sunt reprezentati de presiunea !idrostatica care este presiunea exercitata de apa din bazin asupra organismului. Aceasta presiune este cu atat mai mare cu cat coloana de apa este mai mare si cu cat organsimul se scufunda mai mult. !a&torii &.imi&i sunt reprezentati de diferite substante introduce sub forma de infuzii, decocturi in baie (muscatel, salvie) sau diverse amestecuri de plante medicinale sau adaugandu%se sare, sulf, iod, namol, uleiuri sau esente volatile. Rolul asistentei me)i&ale in .i)rotera'ie &onsta in $ % pregatirea psi!ica a pacientului (+ se explica te!nica, durata acesteia); % pregateste apa (temperatura, concentratie, se adauga concentratiile); % pregateste conditiile de microclimat; % il supraveg!eaza pe toata perioada efectuarii procedurii; % dupa te!nica il a uta sa se imbrace.

Rolul tratamentului .i)rotera'i& $ antialgic, antiinflamator, imbunatateste gradul de mobilizare al articulatiei. PROCEDURI ,IDROTERAPICE " 1 Com'resele pot fi calde, reci, cu aburi sau comprese stimulente (priesnitz). Com'resele &al)e au efect vasodilatator, antiinflamator, antialigic, relaxant, sunt utilizate in procesele inflamatorii. Com'resele re&i sunt utilizate in procesele inflamatoare acute, au efect vasoconstrictiv, anti!emoragic si antiinflamator. Com'resele Priesnit- este o compresa rece acoperita de una uscata, actioneaza prin vasoconstrictie, incalzindu%se compresa se produce vasodilatatie, prin incalzirea compresei duce la evaporarea apei ducand la racirea tegumentelor . Succesiunea vasodilatatie, vasoconstrictie are efect relaxant, tonifiant. 2 S'laturile sunt procedure secundare obligatorii dupa procedurile calde, sunt realizate cu apa la o temperatura mai scazuta intre ( # (( 2 3, au rol de redresare vasculara, impiedica pierderea de caldura evitandu%se racelile iar procedurile se pot face si in anotimpul friguros. 3 !ri&tiunile sunt totdeauna reci, se utilizeaza bucati de panza umeda peste care se efectueaza frictiuni prin miscari lungi de alunecare cu palmele pana cand acestea se incalzesc producand vasodilatatie active. Regiunea frictionata se sterge si se acopera; frictiunile pot fi partiale sau generale si se pot efectua si la patul bolnavului. 4 Cata'lasmele # aplicarea unor substante de obicei umede pe tegumente ex $ cataplasme cu mustar, !rean, namol, reduc inflamatia, au efect revulsiv, decongestionant, analgezic, antispasmodic. 5 Im'a&.etarile sunt procedure umede sau uscate dupa cum se folosesc cearcefurile, pot fi impac!etari si cu diferite subastante. 6 A$u-iuni % turnare de apa fara presiune, incepe cu cald, se termina cu rece. 4urata recelui este in functie de durata procedurii cu apa calda, au efect stimulant si tonifiant. 7 Dusurile pot fi reci, calde, alternante si special sau mai pot fi clasificate dupa forma etului de apa $ dusuri cu masa care este indicat in artrite, artroze, spndiloze; dus cu aer cald au efect tonifiant, stimulant. 8 Baile pot fi calde, reci sau la temperatura indiferenta. Pot fi bai simple, medicamentoase cu diferite substante$ sare, sulf, iod; bai cu bule gazoase; bai 5inetoterapice cu plante medicinale sau efect $ sedativ, relaxant, reduc inflamatiile, in cazul bailor cu bule se obtine si un masa .

Rolul asistentei me)i&ale " % % % Pregateste apa; Pune substantele in concentratiile adecvate; Supraveg!eaza pacientul pe toata perioada efectuarii te!nicii.

II TER OTERAPIA cuprinde procedure ce dezvolta o mare cantitate de caldura $ 6ai de aburi; de aer cald; de soare; de nisip; de lumina. E$e&te " se reduce inflamatia; calmeaza durerea; creste comfortul. III CURA BALNEARA reprezinta utilizarea apelor minerale si a namolurilor in tratametul de recuperare al pacientilor . Apele minerale pot fi utilizate in cura interna si in cura externa $ bai, in!alatii, pulverizati sau mixt. Pentru ca apa sa fie minerala trebuie sa contina & g 7 saruri, elemente c!imice cu mare actiune (0e), anumite gaze, sa izvorasca la o temperatura de cel putin (1 2 3. 8amolurile pot fi utilizate sub forma de impac!etari, bai. IV Ele&trotera'ia reprezinta utilizarea curentului electric in scop terapeutic si cuprinde procedurile $ % % % 9alvanoterapia care utilizeaza curent continuu; 0aradoterapia care utilizeaza curent alternativ; 0ototerapia reprezinta utilizarea energiei radiante, luminoase in scop terapeutic.

+n utilizarea procedurilor pot fi folositi curenti de oasa, medie, inalta frecventa, tensiunea utilizata nu este nociva pentru pacient. Gal#anotera'ia se poate realiza in celule special amena ate sau in vase speciale cu apa. :e!nica consta in aplicarea unor electrozi pozitivi si negative care sunt ficsi. 'xista polul ; lombar; % gamba, polul ; anterior pe coapsa; % posterior pe coapsa. 'fectul este vasodilatator si analgezic. :e!nica este indicata in artrite, artroze, spondiloza, sec!ele post traumatice, dupa fracturi sau entorse. !ara)otera'ia in acest caz utilizeaza electrozi ficsi , de regula plasati opus pe segmentul respectiv, sau un electrod mobil care se plimba pe segment, celalalt electrod fix opus plasat pe acelasi segment. 'fectul este tonifiant si analgezic. Poate fi utilizat in atrofii musculare, !ipertrofii. <tilizarea curentilor derivati de oasa, medie , inalta frecventa au efect puternic antialgic si vasodilalator, utilizarea lor este indicata in boli ale aparatului locomotor si in RAA, aceasta procedura este indicata si in bolile neurologice (nevralgii si nevrite).

!o$totera'ia reprezinta folosirea energiei radiante luminoase in scop terapeutic. Poate fi naturala (soare) sau artificiala (folosirea lampilor cu <=). +n cazul folosirii lampilor cu <= se vor prote a oc!ii cu oc!elari fumurii sau vata umeda. Contrain)i&atii $ cancer de piele. Se pot folosi bai de aer si soare > aero!elioterapie. Sonotera'ia reprezinta utilizarea ultrasunetelor in scop terapeutic si are efect analgezic si antiinflamator; este recomandata in artrite, artroze si nevralgii. Alte 'osi*ilitati )e tratament " utili-area aerosolilor . Aerosolii reprezinta starea de dispersie foarte fina a unei substante lic!ide sau solide intr%un mediu gazos. Pot fi aerosoli naturali (padure, munte, mare) si artificiali (obinuti prin pulverizarea fina a unei substante in aer ; substanta care este in!alata, actiunea este antiinflamatoarie, vasodilatatoare sau vasoconstrictoare in functie de substanta dispersata. In.alatiile reprezinta inspirarea in scop terapeutic a diferitelor gaze lic!ide sau substante medicamentoase fiind pulverizate, pot fi efectuate individuale utilizand aparate adaptate pentru gura sau vas. +n colectivitate, in aer liber sau in camera special amena ate. Alte 'ro&e)uri " % Aeroterapie, terapie cu aer; % Sonoterapie utilizarea ultrasunetelor in scop terapeutic; % <tilizarea in!alatiilor; % <tilizarea aerosolilor; % <tilizarea masa ului. asa9ul este definit ca fiind un ansamblu de te!nici care utilizeaza mainile si se efectueaza pe diferite parti ale corpului. 'xista masa medical, estetic. ?asa ul este contraindicat in boli inflamatorii, infectioase, tumorale, tulburari de coagulare a sangelui. Pregatirea 'a&ientului Psi.i& se informeaza; !i-i& se aseaza pacientul intr%o pozitie comoda in functie de regiunea ce urmeaza a fi masata. E$e&tuarea te.ni&ii 4upa patologia in cauza pot fi utilizate diferite manevre de masa ce se deosebesc prin pozitia mainii in raport cu tesuturile de tratat dar si prin intensitatea, profunzimea si sensul manevrelor ex $ frectii localizate sau efect analgezic si trofic; percutii; tapotamente; framantari; presiuni alunecate (efleura e).

Tratamentul me)i&amentos in *olile reumatismale "


Antialgi&ele se administreaza pentru calmarea durerii. +nainte de a se administra anti*ioti&e se recolteaza produse biologice sau patologice pentru determinarea agentului etiologic. Se efectueaza testarea sensibilitatii organismului la antibiotic inainte de administrare, se respecta doza unica si doza zilnica, ritmul si calea de adminstrare, dizolvarea pulberilor se face corect pana la completa dizolvare. Sul$ami)ele se administreaza cu apa multa si se consuma mai multe lic!ide, deoarece acestea precipita si se pot forma calculi renali. Asistenta medicala poarta manusi in prepararea medicamentelor. Antiin$lamatoare se pot administra oral sau parenteral. Particularitatea consta in regimul alimentar care pe peroada administrarii trebuie sa fie !iposodat. Corti&otera'ia reprezinta utilizarea cortizonului (!oromon al glandelor suprarenale) sau al analogilor de sinteza. Are actiune antiinflamatoare si antialergica. Reactii secundare $ scade rezistenta organismului de aceea nu este indicata administrarea pe perioade mari. 3reste secretia de acid clor!idric, perturba metabolismul apei ceea ce necesita regim !iposodat; perturba metabolismul glucidelor si al proteinelor. !orme )e 're-entare $ % % % % % ta*lete administrate oral (Prednison); solutie administrate i.m. @ i.v. fiole de !emisuccinat de !idrocortizon (AA3); $la&oane in ectii intraarticulare si intrara!idiene (!idrocortizonul acetat); unguente (Pivalat de fluemetazona) se adminstreaza pe tegumente si mucoase; s'ra: (flacon presurizat, se utilizeaza pe cale respiratorie sub forma de aerosoli).

+n administrarea cortizonului asistenta medicala va avea in vedere $ respectarea dozei, a ritmului de administrare, a orarului si a caii de administrare. Se administreaza intre - # . dimineata atunci cand secretia corticosuprarenala este maxima. Asistenta me)i&ala $ % % % % =a respecta masurile de igiena ale pacientului prevenind infectiile locale; Asigura regim alimentar desodat, !ipoglucidic, !iperproteic si cu suplimente de 3a, B, fosfor; ?asoara functiile vitale; 'fectueaza raportul ingesta%excreta;

% % % %

Recolteaza sange pentru determinarea glicemiei; Sesizeaza medicului efectele adverse ca insomnia; <rmareste daca apar stari de euforie si anxietate; <rmareste daca apar $ !ipertensiune arteriala; crestrea in greutate a pacientului; dureri epigastrice.

+nainte de administrarea fiolelor@ flacoanelor se agita. 4aca in RAA este necesara administrarea antibioticelor , a cortozonului este necesar si repausul la pat in faza acuta a bolii. +n spondilita anc!ilozanta si poliartrita reumatoida se administreaza antiinflamatoare si tratament de recuperare prin gimnastica recuperatorie. PUNCTIA INTRAARTICULARA /IN;ECTIA INTRAARTICULARA0 In9e&tia intra arti&ulara reprezinta introducerea unei substante medicamentoase in cavitatea articulara cu a utorul unui ac de punctie adaptat la o seringa. S&o' " % % 'xplorator pentru punerea in evidenta a lic!idului articular si recoltarea acestuia in vederea examinarii sale; :erapeutic pentru evacuarea lic!idului si administrarea medicamentelor in cavitatea articulara $ antibiotice, produse pe baza de cortizon, substante de contrast.

In)i&atii $ artrite acute sau cronice (inflamarea articulatiei); traumatisme articulare insotite de !emartoze (acumulare de sange in cavitatea articulara). Contrain)i&atii $ in cazul existentei unor procese inflamatorii tegumentare in zona in care se doreste a fi efectuata punctia. Lo&ul in9e&tiei $ cel mai frecvent articulatia genunc!iului dar pot fi si celalalte articulatii $ cotului, umarului, gleznei. ateriale ne&esare $ materiale pentru protectia patului; % % % materiale pentru dezinfectia pielii de tip +++; instrumentar specific; materiale sterile $ ace, seringi, pense, manusi, tampoane, comprese, camp c!irurgical.

Alte materiale $ romplast, tavita renala, fesi, medicamente $ anestezice locale (xilina), antiinflamatoare, antibiotic, substanta de constrast (in functie de scopul punctiei). Pregatirea 'a&ientului

Psi.i& " se informeaza cu privire la te!nica ce urmeaza a fi efectuata, se cere consimtamantul pacientului; !i-i& $ pacientul se aseaza intr%o pozitie care sa permita efectuarea punctiei cu articulatia relaxata (eventual se aseaza articulatia pe o perna), se rade pilozitatea in zona respectiva.

E$e&tuarea te.ni&ii $ % % % +n ectia este efectuata de catre medic a utat de & # ( asistente medicale; <na dintre asistente are rolul de a mentine pacientul intr%o pozitie adecvata si al supraveg!ea pe parcursul punctiei; 3ealalata asistenta pregateste locul punctiei, dezinfecteaza zona, serveste medicul cu instrumentar si materiale, aplica pansament compresiv fixat cu o fasa si imobilizeaza in atele articulatia punctionata.

Ingri9irea 'a&ientului )u'a 'un&tie $ % % % % % Se asigura repausul regiunii punctionate; Se supraveg!eaza functiile vitale si starea generala a pacientului; Se supraveg!eaza starea pansamentului; Se mentine pansamentul compresiv si imobilizarea regiunii in atele (* # *. de ore; 4aca punctia a fost efectuata in scopul recoltarii de lic!id articular se pregateste produsul pentru examinare astfel $ eprubeta se etic!eteaza cu numele pacientului, examenul cerut, examenul citologic sau bacteriologic; examenul macroscopic se face imediat masurandu%se cantiatatea de lic!id extras si apreciindu%se aspectul (sangvinolent sau purulent)

Notarea te.ni&ii in $oaia )e o*ser#atie $ se noteaza cantitatea si aspectul lic!idului extras; eventualele complicatii aparute. Se reorgani-ea-a lo&ul )e mun&a $ asistenta se spala pe maini cu apa si sapun. Com'li&atii ale 'un&tiei $ Ime)iate $ lezarea pac!etului vasculo%nervos (vase si nervi); Tar)i#e $ infectii. ARTROSCOPIA

'ste un examen endoscopic ce are drept scop observarea directa pe un monitor a interiorului unei articulatii mari, a ligamentelor, a meniscurilor, cartila elor si a eventualelor leziuni. 'xamenul permite si tratarea leziunilor evidentiate, spalarea cavitatii articulare precum si prelevarea de tesut pentru biopsie. Se realizeaza cu a utorul artsos&o'ului< te!nica consta in introducerea directa in articulatie a unui endoscop format dintr%un tub rigid, prin care fibrele de sticla conduc lumina si returneaza o imagine printr%un ocular sau pe un monitor. :e!nica se realizeaza in sala de operatie si necesita spitalizarea pacientului & %) zile. Pregatirea 'a&ientului Psi.i& " se informeaza cu privire la te!nica si importanta sa, se cere consimtamantul pacientului; !i-i& " +naintea procedurii pacientul nu trebuie sa manance , sa bea sau sa fumeze; % % % % Pilozitatea care acopera articulatia va fi rasa daca este necesar; Se determina timpul de sangerare, coagulare si protrombina; Se intrerupe tratamentul cu anticoagulante; Se pregatesc materialele si instrumentele necesare punctiei articulare.

E$e&tuarea te.ni&ii % % % % % % % % Pacientul este asezat in pozitie clinostatism in functie de articulatia care se doreste a fi vizualizata; Se dezinfecteaza regiunea respectiva; Se realizeaza o anestezie generala sau, eventual, o anastezie locala a membrului a carui articulatie urmeaza a fi studiata; Se efectueaza incizia si se introduce endoscopul in cavitatea articulara; +n alt loc al articulatiei respective se poate introduce un trocar prin care poate fi spalata articulatia in timpul examenului; Observa permanent, pe monitor imaginile spatiului articular; Se preleveaza tesut pentru biopsie; 4upa ce s%au obtinut informatiile respective se retrage endoscopul, incizia se inc!ide cu ( # ) fire de sutura, se efectueaza pansament, se imobilizeaza articulatia timp de (* de ore;

4upa te!nica pacientul va sta in repaus, firele de sutura se scot la cateva zile, se supraveg!eaza in permanenta.

E$e&te se&un)are " durere, inflamarea zonei, !emoragie; tardive pot aparea infectii.

PRO!ILAXIE SI EDUCATIA PENTRU SANATATE asuri )e 're#enire 'rimare " % Pentru profilaxia RAA se vor efectua controale in unitatile de ingri ire a copiilor pentru depistarea purtatorilor sanatosi de streptococ beta !emolitic prin exudat faringian. 4e asemenea depistarea purtatorilor de infectii streptococice acute si tratarea lor corecta; Pentru depistarea artrozelor educarea populatiei pentru o alimentatie ec!ilibrata care sa determine pastrarea greutatii corporale ideale si sa previna bolile metabolice; evitarea factorilor traumatici si a celor mecanici; se va acorda o atentie deosebita persoanelor cu dureri lombare; evitarea factorilor climatici (frig, umezeala) care favorizeaza aparitia acestor afectiuni.

asuri )e 're#enire se&un)are " % 'ducarea persoanelor cu diferite forme de rumatism pentru prezentarea la controale periodice clinice si de laborator, tratarea corecta a bolilor metabolice si a celor endocrine; 'vitarea ortostatismului prelungit si a efortului fizic mare, continuarea tratamentului prescris atat medicamentos cat si fizioterapic de recuperare.

asuri )e 're#enire tertiare " % Se adreseaza persoanelor care prezinta infirmitati sau sec!ele invalidante;

Se educa pacientul cu coxartroza sa utilizeze bastonul pentru spri in; se recomanda noi profesiuni in cazul pacientilor cu poliartrita reumatoida sau spondiloza anc!ilozanta; Se pregateste pacientul pentru interventie c!irurgicala ortopedica de corectare.