Codul lui Hammurabi

Codul lui Hammurabi (sau Hammurapi sau Codex Hammurapi) este cea mai veche culegere de legi, din timpul regelui babilonianHammurabi. Codul, scris probabil în jurul anului 1760 î.Hr., cuprindea un Prolog, 282 de articole de lege și un Epilog. Textul a fost săpat pe o stelă din diorit lungă de 2,25 metri. Stela a fost descoperită în 1902 de M. J. de Morgan în timpul săpăturilor arheologice efectuate laSusa. Se presupune că a fost pradă de război luată de un cuceritor dintr-un oraș babilonian. Stela se află în muzeul Louvre din Paris, iar o copie a ei se află la muzeul Pergamon din Berlin. Codul lui Hammurabi nu a fost în epoca sa ceva ieșit din comun: cu trei sute de ani mai devreme, regele sumerian Ur-Nammu scosese o culegere similară, iar cu 150 de ani înaintea lui Hammurabi, regele Isinului, Lipit-Iștar, dispusese inscripționarea unei stele similare. Însă cele două coduri de legi sumeriene s-au păstrat doar fragmentar. În contrast, codul lui Hammurabi a fost răspândit în exemplare numeroase. O copie, pe tăblițe de lut, a fost descoperită în resturile bibliotecii din Ninive a regelui asirian Asurbanipal. Codul lui Hammurabi este apreciat mai mult din punct de vedere literar decât din cel juridic. Codul diferențiază trei tipuri de oameni: omul liber, subalternul (omul care se prosternează) și sclavul (juridic fiind asimilat unui bun mobiliar). Drepturile femeii sunt protejate juridic. Femeia dispune de bunurile sale pe care le administrează liber, practică numeroase meserii și uneori poate avea răspunderi importante în societate. După căsătorie, femeia se supune autorității soțului. Ca văduvă, poate administra și apăra interesele moștenitorilor. La moartea tatălui (capul familiei), puterea revenea fiilor și, în cazul lipsei de moștenitori de parte bărbătească, fiicelor. Pentru supuși, codul lui Hammurabi prevedea obligativitatea monogamiei. Suveranii puteau fi însă poligami.

Dacă cineva găsește un sclav evadat și îl returnează proprietarului. el va fi răsplătit cu bani. și barajul cedează. 1792 . va fi omorât.  Dacă cineva are o datorie. și nu poate plăti. fără să poată aduce vreo dovadă.  Dacă cineva se căsătorește cu o femeie.1750 î. îi va plăti pierderea. după trei ani ei vor fi eliberați. va fi pus să plătească de douăsprezece ori cât a impus el acuzatului. el se poate vinde pe sine. iar acesta își face treaba bine timp de patru ani. nu se consideră căsătorie. Dacă un judecător ia o decizie într-un caz. pe soția sa. iar banii obținuți vor înlocui recolta pierdută în timpul inundării culturilor. el va plăti pierderea în funcție de producția vecinului. acesta va trebui să plătească doi șekeli. nu pot exista obiecții. în al cincilea an proprietarul e obligat să ia parte la grădinărit.   Dacă cineva fură pe fiul altcuiva.   Dacă un hoț este descoperit în timp ce fură.Hr. Dacă cineva acuză pe altcineva. și poate dovedi vina acestuia. acuzatorul va fi omorât.  Dacă grădinarul nu și-a făcut treaba bine. Dacă cineva își lasă grădina în seama unui grădinar. Dacă cineva nu are suficientă grijă de un baraj.   Dacă cineva inundă culturile unui vecin. dar nu are niciun fel de relații cu aceasta.Codul de legi    Dacă cineva acuză pe altcineva. iar sclavul este suficient de bun. el va fi vândut. iar apoi se dovedește că a greșit. și nu i se va permite să mai judece. Babilon. va fi omorât.  Dacă un om dator își plătește datoria cu un sclav. iar plantele suferă. . pe fiul său și pe fiica sa să muncească.

ea va fi aruncată în apă. iar femeia părăsește casa. Dacă fiul proprietarului va fi omorât. și casa se prăbușește. va fi biciuit în public de șaizeci de ori. soția pleacă în altă casă. o parte din pământ și din bani trebuie cedată ei de soț. el îi va plăti zece șekeli. Hammurabi Hammurabi . însă. ucigându-l pe proprietar. nu reușește. deși este mâncare suficientă. fiul constructorului va fi ucis.  Dacă un bărbat adoptă un fiu. femeia este fără vină dacă părăsește casa. soția nu este obligată să se reîntoarcă. amândoi vor fi legați și aruncați în apă.   Dacă.  Dacă un bărbat este capturat în război. Dacă cineva lovește pe altcineva de același rang. va plăti o mina de aur.  Dacă un bărbat folosește violența asupra soției altui bărbat pentru a se culca cu ea. Când copiii cresc. iar aceasta pierde sarcina. dar soția poate fi iertată de soțul ei și dăruită regelui ca sclavă. și o construiește bine. el va fi omorât. iar femeiaconsiderată fără vină. Dacă un sclav lovește un om liber. iar acesta crește în casa părinților adoptivi.      Dacă cineva lovește pe altcineva de rang mai înalt. îi vor fi tăiate urechile.  Dacă un bărbat vrea să se despartă de o femeie cu care nu a avut copii.  Dacă un bărbat vrea să se despartă de o femeie care a dat naștere copiilor săi. constructorul va fi omorât.  Dacă un soț părăsește casa. îi va da înapoi zestrea și banii pe care i-a adus din casa tatălui ei. iar soțul se reîntoarce. proprietarul va plăti doi șekeli pentru fiecare suprafață a casei. Dacă un bărbat lovește o femeie însărcinată. ea se poate recăsători. Dacă un constructor construiește o casă. părinții naturali nu pot cere întoarcerea acestuia. Dacă o soție are relații cu un alt bărăbat. și nu există mâncare.  Dacă un bărbat este capturat în război.

1750 BC 1810 BC 1750 BC Sin-Muballit Samsu-iluna Bustul Regelui Hammurabi Hammurabi cel Mare (1792-1750 î.Hr.El a mai rămas în istorie și prin faptul că în timpul său Babilonul a devenit cel mai important centru cultural din Asia. Hammurabi a știut tot la început să-și consolideze statul prin edificii și prin întărirea infrastructurii și a obținut astfel succese pe plan extern. dar și plină de cultură.Domnia lui Hammurabi a fost o domnie plină de cuceriri importante. al Sumerului și al celor patru zări ale lumii  Domnie Născut Decedat Predecesor Succesor 1792 .Rege al Akkadului.) a fost un rege babilonian care a inventat primul cod de legi. .

Uruk și Ur.zeul soarelui si al justitiei Codul de legi . rege al Akkadului.H.H. cucerind cetățile Isin.. Hammurabi in fata lui Samash. El făcea parte din ultima dinastie amorită care a condus Babilonul. Datorită acestor succese s-a autointitulat . El a înțeles apoi că pentru a avea o politică externă de succes trebuie să te ocupi mai întâi de politica internă. apoi a reușit să cucerească Regatul Mari și Asiria și nu în ultimul rând zona Akkadului. După ce a întărit puterea țării a pornit noi campanii de cucerire a teritoriilor străine. el început extinderea regatului său. probabil în anul 1810 î. primul cod de legi din istoria lumii. A reușit să supună regiunea Larsa și întreg Sumerul. Campaniile militare După 7 ani de domnie. Regatul său era la început redus numeric și teritorial. la vârsta de 25 de ani el preia puterea în Babilonia și devine rege.Domnia Hammurabi s-a născut. a numeroase temple și a unor importante lucrări publice. Astfel el s-a ocupat următorii 20 de ani de întărirea economică și socială a regatului.H. A ordonat construirea unor importante canale. În anul 1792 î. al Sumerului și al celor patru zări ale lumii”. Spre sfârșitul domniei a realizat cea mai importantă reformă a domniei sale. în anul 1785 î.

. cuprindea un Prolog. din timpul regelui babilonian Hammurabi. scris probabil în jurul anului 1760 î.Hr. 282 de articole de lege și un Epilog. Codul.Codul lui Hammurabi Codul lui Hammurabi sau Codex Hammurapi este cea mai veche culegere de legi. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful