You are on page 1of 9

1.

ELECTRIZAREA CORPURILOR
Modificarea proprietilor unor corpuri ce determin apariia forelor de atracie sau de respingere reciproc, se numete electrizare, iar proprietatea fizic ce se modific este starea de electrizare. Fenomenul a fost observat mai nti la chihlimbar. Filozoful grec Thales din Milet, care a trit acum !"" de ani #secolul $%% .&r.' este primul care(l amintete. )poi a czut in uitare. )bia pe la *+"", medicul englez ,ilbert, relund cercetrile, constat c mai sunt i alte corpuri, cu aceeai proprietate i, dup numele grecesc al chihlimbarului #ele-tron', se numete electrizare fenomenul care le aduce n aceast situaie. $om spune deci, c acele corpuri se electrizeaz prin frecare sau c se ncarc cu electricitate. Timp de aproape "" de ani, studiul electricitii s(a limitat apoi la o acumulare treptat de observaii calitative. .egtura cantitativ s(a putut stabili numai dup ce ncercrile lui /avendish, 0riestle1 sau 2aniel 3ernoulli, urmate de cercetrile sistematice ale lui /harles )uguste de /oulomb au dus la formularea matematic a legii de interaciune, din care putem calcula forele dezvoltate i putem stabili unitile de msur pentru ceea ce numim cantitate de electricitate ori sarcina electrica. 2e aici nainte intrm pe teritoriul adevratei cercetri tiinifice, prin care determinrile din laborator, unite cu calculul matematic, au dus, n cteva decenii, la nchegarea electrostaticii.

1.1. Electrizarea corpurilor prin frecare


)cest procedeu de electrizare a fost descris de Thales din Milet #secolul $%% .&r.' pe baza unei observaii fcute de o estoare, care a constatat c prin frecarea chihlimbarului cu o stof de ln, el capt proprietatea de a atrage corpuri uoare. )semenea observaii facem i noi atunci cnd ne pieptnm prul uscat cu un pieptene dintr(un material plastic sau la atingerea mobilei. Experimentul 14 .um o plcu din 0$/ i o apropiem de corpuri uoare #fire de pr, buci de hrtie sau bobite de polistiren'. Frecm plcu cu un material te5til i o apropiem din nou de corpurile de prob. %niial nu se remarc nici un fel de interaciune ntre plcu i corpurile de prob. 2up frecarea plcuei, aceasta atrage corpurile de prob. 6tarea iniial a plcuei o vom numi din punct de vedere electric stare neutr, iar starea n care trece dup frecarea cu materialul te5til o vom numi stare electrizat. 0rocesul prin care plcua a trecut din stare neutr n stare electrizat se numete electrizare prin frecare. Trecerea unui corp din stare neutr n stare electrizat este rezultatul interaciunii ntre dou corpuri. Mrimea fizic ce constituie o msur a strii de electrizare a fost numit sarcin electric . /orpurile care au suferit un proces de electrizare sunt numite corpuri electrizate sau corpuri !nc rcate cu sarcin electric . 6arcina electrica se noteaz cu 7 sau 8. 9nitatea de msur n 6.%. este coulombul, notat prescurtat /. :7;6.%. <*/ Experimentul " #fig. *'4 =biectele din acelai material se resping. 9nele obiecte din materiale diferite se atrag. =bservaia de mai sus duce la concluzia c putem mpri corpurile electrizate n dou tipuri de sarcin electric. )cestor tipuri de sarcin electric li se pot atribui valori pozitive #>' sau negative #('. /orpurile aflate n aceeai stare de electrizare, fie #> >' sau #( (' se resping ntre ele, iar cele aflate n stri electrizate diferite #> i (' sau #( i >' se atrag.

0rin convenie s(a atribuit semnul > #plus' tipului de sarcin care apare pe un corp din sticl frecat cu o bucat de mtase, i semnul @ #minus' tipului de sarcin care apare pe un corp din 0$/ frecat cu o bucat de blan. 0entru stabilirea sarcinii unui corp electrizat se poate analiza interaciunea dintre acesta i un corp din 0$/ sau sticl electrizat.

1.". Electrizarea corpurilor prin contact


Experimentul # #fig. '4 6e suspend o bobi de polistiren legat de un fir de a. 6e electrizeaz o plcu din 0$/ i se apropie pn vine n contact cu bobia de polistiren. .a nceput se constat c bobia este atras de plcu, iar dup contact bobia este respins. 0rin contactul dintre un corp electrizat i unul neutru, cel neutru trece n aceeai stare de electrizare ca i corpul electrizat, acest fenomen numindu(se electrizare prin contact. /ele dou corpuri se ncarc cu sarcini de acelai semn.

Fig.*4 a' 2ou plcue din 0$/ electrizate se resping. b' 2ou bastonae din sticl electrizate se resping. c' 9n bastona din sticl i o plcu din 0$/, ambele electrizate, se atrag.

Fig. 4 Blectrizarea prin contact a' 3obia este atras. b' 3obia este respins dup electrizarea prin contact de la bagheta din 0$/.

1.#. Electrizarea corpurilor prin influenta sau electrizarea prin induc$ie


Experimentul % #fig. ?'4 )ezm dou vergele metalice pe dou pahare pn cnd vergelele vin n contact #fig. ?a'. )propiem plcua din 0$/ electrizat de vergeaua 3 fr s o atingem i apoi ndeprtm paharele avnd griC s nu atingem vergelele i s ndeprtm plcua din 0$/ electrizat #fig. ?b'. )propiem pe rnd de cele dou vergele un pendul electrizat negativ #fig. ?c'. /onstatm c vergeaua 3 atrage pendulul, iar vergeaua ) l respinge, deci prin apropierea unui corp electrizat de un corp metalic, un capt al acestuia se electrizeaz pozitiv, iar celalalt negativ. )cest tip de a electriza un corp se numete electrizare prin induc$ie sau prin influen$ .
!

Fig. ?4 Blectrizarea prin inducie a' Blectrizarea prin inducie a vergelelor ) i 3. b' 6epararea vergelelor. c' Decunoaterea strii de electrizare a vergelelor. 9n corp poate fi electrizat i dac n apropierea sa este adus un alt corp ncrcat electric #corpul care poate fi electrizat este metalic'. /orpul electrizat prin influen nu( i modific sarcina electric, dar la e5tremiti se ncarc cu sarcini de semne contrare.

1.%. Explicarea electriz rii


)tomul este format din nucleu i nveli electronic. En nucleu se gsesc particule numite nucleoni, #protoni i neutroni'. 0rotonii sunt particule elementare, avnd sarcina electric pozitiv, iar neutronii sunt nucleoni care nu au sarcina electric # au sarcin neutr'. Blectronii, ce formeaz nveliul de electroni, se rotesc n Curul nucleului i au sarcin electric negativ. 6arcina electronului este 7e < ( 7", iar sarcina protonului este 7p < > 7". Fumrul electronilor din nveliul electronic este egal cu numrul protonilor din nucleul atomului. 6arcina total a nveliului electronic este 8 t < ( G 7", unde G reprezint numrul electronilor din nveli, iar 7" este sarcina electric elementar. 6arcina total a nucleului va fi 8n < > G 7". Entruct corpurile electrizate au sarcini mult mai mici dect un coulomb, se folosesc submultiplii acestuia4 Microcoulombul #*H/ < *"(+ /' i
+

Fanocoulombul #*n/ < *"(I /' 7" < (*,+ *"(*I / 6 presupunem c prin frecarea unei plcue pe o stof, plcua a primit de la stof JnK electroni. En acest fel, plcua va cpta sarcina total negativ4 8 < ( n 7 ", iar stofa sarcina total pozitiv4 8 < > n 7". )stfel, numrul sarcinilor luate de pe un corp trebuie s fie egal cu numrul celor transferate pe un alt corp sau pe un sistem de corpuri. 6e remarc faptul c ntotdeauna sarcina total a unui corp este un multiplu ntreg al sarcinii electrice elementare.

1.&. Aplica'ilitatea electriz rii !n (ia$a de toate zilele


6tudiind aceste fenomene, ne putem e5plica de ce atunci cnd atingem caroseria unui autovehicul dup oprirea acestuia simim o descrcare electric sau atunci cnd dezbrcm un pulover din material sintetic se aud pocnete nsoite de scntei apar aceleai manifestriL de asemenea i funcionarea diferitelor aparate electrocasnice constituie modul de manifestare a fenomenelor electrice, care se folosesc n energia electric. $ara, n regiunile muntoase, cnd norii coboar, vrful brazilor se nconCoar cu o strlucire aurie, la fel ca i e5tremitile catargelor metalice care se electrizeaz prin inducie, sub aciunea norilor, i se descarc lent n atmosfer, producnd efecte luminoase care sunt de fapt manifestri ale electricitii atmosferice. 2ezvoltarea industriei, agriculturii, transporturilor, creterea gradului de confort i civilizaie se realizeaz prin folosirea unor tehnologii bazate pe utilizarea energiei electrice. Mai demult, oamenii foloseau la acionarea mainilor i utilaCelor surse primare de energie ca cea hidraulic, mecanic sau manual. 2up e5plicarea fenomenelor electrice i descoperirea electricitii, acestea au fost perfecionate nct s fie acionate cu aCutorul energiei electrice, care are la baz fenomenele studiate la electrizarea corpurilor. )u aprut ramuri noi ale industriei bazate pe fenomene specifice din domeniul electricitii, unul din domeniile de vrf fiind cel al informaticii, neimaginndu(se viaa societii omeneti fr computer.
M

". CO)CLUZII
0rogramul este un bun pentru elevii claselor a $%%%(a i chiar a N(a n cadrul orelor de fizic, la proiectarea i realizarea unor aparate sau instalaii, permind vizualizarea virtual a electrizrii corpurilor. En cazul folosirii programului, nu este neaprat necesar folosirea de resurse materiale cum ar fi4 baghete, pendul electrostatic, stof, etc. 0rogramul poate fi mbuntit. 0entru realizarea acestui program am lucrat pe un calculator 0BFT%9M %%% #* O Mb D)M, " ,b(&22' n laboratorul de fizic i informatic al colii i pe calculatorul de acas #0BFT%9M %$'.

%. *I*LIO+RA,IE
Manual de fizic, clasa a $%%(a, Bditura 2idactic i

0edagogic, *IMOL )utori4 %osif 3arna i 0etru Pumanca. Manual de fizic, clasa a $%%%(a, Bditura 2idactic i 0edagogig, *IO L )utori4 Bmanuel Fichita, Mircea Fronescu i ,rigore %lie. Blemente fundamentale de fizica vol. %%, Bditura 2acia, /luC Fapoca, *IO!L )utori4 ,heorghe /ristea i %oan )rdelean. Blectricitatea la ndemna e5perimentatorului, Bditura Qtiinific i Bnciclopedic 3ucuresti, *IOI. Manual de fizic, clasa a $%%%(a, Bditura TeoraL )utori4 /onstantin /orega, 2orel &aralamb, 6er1l Talpalaru. Fizic, 3iologie, /himie pentru gimnaziu folosind Microsoft =ffice, Bditura )ll, Mihaela /arabe, Blena &uanu, )nca $oicu, )le5andru =et. %nformatica pentru gimnaziu, Bditura 0olirom, Bmanuela /erchez, Marinel Qerban.

B. 2avid