You are on page 1of 11

Secretele reclamelor TV pentru companiile mici - Article by David Frey

Avantajul televizorului asupra celorlalte medii


Televiziunea este considerate liderul mediilor de publicitate deoarece:

Ajunge in mai multe case si la mai multi oameni decat celelalte mijloace Foloseste imagini, cuvinte, sunete si muzica pentru a influenta emotional si pentru a-i face pe cumparatori sa actioneze Are abilitatea de a capta complet atentia cumparatorului

Televiziunea permite prezentarea produsului sau serviciului intr-o maniera vizuala in asa fel incat cumparatorul sa vada beneficiile fara a le fi e perimentat in practica! Televiziunea are puterea de a transforma o companie mica intr-una de o mare amploare intr-o foarte scurta perioada de timp! "ste visul publicitar al unei companii mici care acum devine o realitate!

Ce anume face ca o reclama TV sa fie cu adevarata buna?


#el mai important test pentru o reclama T$ de efect este sa poata raspunde afirmativ nu la intrebarea daca a fost amuzanta, ci daca a dat un boost vanzarilor! %nele reclame sunt facute sa fie atat de distractive si istete incat sa nu-ti poti aminti nici macar ce produs sau serviciu a promovat! & reclama buna:
1. 'otiveaza potentialul comparator sa actioneze imediat! 2. Transmite in mod e plicit avantajele produsului sau serviciului in comparatie cu alte

optiuni!
3. Atrage cumparatorii din punct de vedere vizual! (acest lucru poate fi testat in cazul in care

reclama are acelasi efect asupra dumneavoastra daca sonorul este inc)is*
4. Transmite un sentiment de incredere si de siguranta!

5. &fera un singur mesaj comple care ramane pentru o perioada in mintea potentialului

comparator!

Reclama vs. Telecomanda


&amenii sunt plictisiti de reclamele T$ si de aceea e ista posibilitatea sa lupti contra morilor de vant! Telecomanda este cel mai de temut dusman al tau! Ati fost obisnuiti sa sc)imbati canalul de fiecare data cand incep reclamele! & reclama buna trebuie sa atraga atentia telespectatorilor si sa-i determine sa o urmareasca! De aceea, primele +-, secunde din reclama ta trebuie sa starneasca interesul telespectatorilor si sa-i faca sa vrea sa o urmareasca pana la sfarsit! %na din cele mai bune metode de a face acest lucru este sa dramatizezi problema rezolvata de produsul sau serviciul oferit de tine! De e emplu, iti amintesti reclama la Al-a .eltzer in care aparea o persoana ce-ti tinea mana in dreptul stomacului in timp ce spunea: /u pot sa cred ca am mancat tot! Aproape ca puteai sa-i simti durerea de stomac! 0nca o modalitate prin care poti starni interesul telespectatorilor, este aceea de a avea ca personaj principal in reclama ta o vedeta! " emplele cele mai cunoscute sunt reclamele de la 1epsi in care apare 'ic)ael 2ac-son, reclamele de la /i-e in care apare 'ic)ael 2ordan si cele de la #alvin 3lein in care apare 4roo-e .)ields! " ista o vedeta care ar dori sa-ti promoveze produsul intr-o reclama5 6eclamele in care apar sportivii cunoscuti au intotdeauna succes!

Cat ar trebui sa dureze reclama mea? De cele mai multe ori ai optiunea de a decide cat dureaza spotul tau publicitar! #ele mai cunoscute sunt cele de 7, si de +8 de secunde! & parte dintre e pertii in reclame sunt de parere ca, in proportie de 98 : ;8 < spoturile de 7, secunde sunt la fel de eficiente ca cele de +8 secunde in ceea ce priveste feedbac--ul primit! &ricum, daca lansezi un nou produs sau daca incerci sa-ti faci cunoscut numele, 7, secunde nu iti vor fi suficiente pentru a e plica beneficiile oferite de produsul tau! .poturile de 7, secunde sunt eficiente atunci cand ai un nume foarte cunoscut si incerci sa reconfirmi imagiea companiei tale si numele brand-ului tau! Dar vestea proasta este ca un spot de 78 : 7, secunde poate sa coste la fel de mult precum ;8< dintr-un spot de +8 de secunde! 'ai mult, anumite posture T$ vor renunta la reclama ta daca va aparea o reclama de +8 de secunde!

Cinci tipuri de reclame pentru televiziune 0n functie de produsul sau serviciul vandut, fiecare din cele , tipuri de reclame pentru televiziune intra ori in formatul de vanzare in doua etape ori formatul reclamei de imagine intr-o singura etapa! 1aragraful care urmeaza este o scurta e plicatie a acestor , tipuri de reclame pentru televiziune!
1. Reclama in doua etape generatoare de comenzi : .ingurul scop al acestui tip de

reclama este sa genereze comenzi care pot fi urmate de telemar-eting sau direct mail! 1rocesul de vanzare in doua etape este folosit in cazurile in care beneficiile trebuie e plicate! 1roduse cum ar fi constructia unei piscine, asigurarile de sanatate, paturile automate, vacantele, transplaturile de par, casele, masinile de lu etc sunt candiati perfecti pentru astfel de reclame de televiziune!
2. Reclama de informare in doua etape o alta forma a reclamei in doua etape este

folosirea vanzarii unui produs printr-un format scurt cu raspuns direct! "ste ca o scurta reclama de informare si este folosita de obicei cu produse de consum! 6eclamele pot dura intre +8 de secunde si = minute! Acest tip de reclama incearca sa vanda bunuri de larg consum folosind reclama cu format scurt si ofera un numar de telefon apelabil gratuit pentru a suna si comanda! 1roduse cum ar fi obiecte de bucatarie, #D-uri cu muzica, suplimente alimentare folosesc acest tip de reclama! 1retul standard al produselor care folosec aceasta scurta forma de reclama este sub =8> sau de obicei 7?!?,>! & data ce ridici receptorul si suni pentru produs intervine un proces de vanzare pentru alte produse sau servicii complementare! Astfel, in esenta, este un proces de vanzare in doua etape! Acest tip de reclama este selfli@uidating insemnand ca scopul este sa aiba impact inca de la prima vanzare pentru a obtine un client fidel mai presus de toate gratis! Telul este ca acesti clienti sa iti cumpere produsele si serviciile mult timp dupa prima lor ac)izitie!
3. Reclama de imagine a brand-ului : reclamele de imagine care iti amintesc de

numele brand-ului (de e mplu #oca #ola, /i-e, 'cDonalds*! Acest tip de reclama este de obicei facuta de producatori nationali sau furnizori de servicii nationale pentru a sustine ramurile, asociatii sau francizele proprii! 6eclamele nationale de imagine incearca sa iti implementeze brandul in minte si sa se diferentieze de ceilalti mari competitori!
4. Reclama de imagine promovand comertul cu amanuntul : acest tip de reclama pe

care comerciantii il folosesc are ca scop sa te convinga sa le vizitezi magazinul! Acest lucru poate include precizarea unui sold pe o perioada limitata sau a unui eveniment promotional! Acet tip de reclama este folosit de obicei de comerciantii locali! $ei observa comercianti locali care anunta solduri ce corespund cu sarbatori sau sezoane cum ar fi .oldurile de pe A 0ulie sau .oldurile de Biua $eteranilor!

5. Reclame de informare pe termen lung : cele mai bune in reclamele de televiziune il

reprezinta acest tip de reclama! Daca ai stat vreodata sa urmaresti 6on 1opeilCs (6onco* 1asta 'a-er sau .)oDtime 6otisserie &ven asta insemna ca ai vazu o astfel de reclama de informare! 1roduse si servicii care promit bunastare sau frumusete (scaderea in greutate* sunt campionii acestei arene! #u toate acestea, alte produse cum ar fi filmulete despre cum sa ajuti copiii sa aibe note mai mari la scoala au avut mare succes folosind reclama de informare pe termen lung!

Cum sa iti creezi propria reclama de televiziune #rearea unei reclame este in cele mai multe cazuri o piatra de incercare pentru cei ce detin o afacere! 1rocesul este vazut ca un cosmar foarte costisitor pe care doar producatorii de reclame T$ il pot duce la capat! De altfel, e ista trei moduri in care poti crea propria reclama T$:
1. Du-te la o agentie de publicitate si pot realiza ei reclama pentru tine 2. 6ealizeaza tu propria reclama acasa! Daca vrei sa iti realizezi tu propria reclama trebuie

sa fii un scenarist talentat si sa ai acces la ec)ipamentul adecvat! .e poate realiza dar nu este preferabil! .a scrii scenariul si sa regizezi reclama tu insuti este o optiune viabila daca, din nou, esti un scenarist talentat si stii cum sa compilezi o reclama captivanta!
Dar majoritatea dintre voi, va trebui sa gasiti o agentie care sa realizeze reclama pentru voi. O sursa in care sunt listate agentii este The d!ee" #ource $oo". %i puteti contacta la &'(() *22+,,5'. Dar cea mai puternica recomandare a mea se indreapta spre un nou serviciu de productie T- ce se numeste http.//!!!.0heap+ T-+#pots.com. Daca ai impresia ca sunt doar niste studenti, te inseli. De 1apt, sunt un grup de pro1esionisti care realizeaza reclame e2celente pentru mai putin de 5((34 5u doar te ajuta sa iti crezi propria reclama dar te ajuta sa iti cumperi si ora de di1uzare.

Reclame TV cu rapuns direct (DRTV) D6T- se re1era la reclamele T- in care privitorii sunt rugati sa comande in timpul reclamei 1olosind un numar apelabil gratuit. 0omanda poate 1i pentru a cumpara un produs sau poti suna pentru mai multe in1ormatii. cest lucru intra in contrast cu reclamele al caror obiectiv este sa maresca 7vizibilitatea8 numelui brand+ului. 9ormatul meu pre1erat in ceea ce priveste reclamele T- pentru micile a1aceri este reprezentat de D6T-. 0u ast1el de reclame poti. 1. :rmari rezultatele 2. Determina bene1iciile publicitatii asupra investitiei

3. ;rimi un raspuns imediat 4. 5. 1la rapid daca reclama ta da rezultate permitandu+ti ast1el sa 1aci imbunatatiri cat mai repede duna datele de contact ale clientilor/cumparatorilor pentru viitoare rezultate

Cele mai bune produse pentru DRTV Desi aproape orice produs si serviciu poate 1olosi mecanismul D6T- in propriile reclame, acesta da cele mai bune rezultate pentru produsele noi, inovatoare care pot 1i demonstrate si care arata ca 1ac viata mai usoara si mai buna. ;roduse de sanatate si 1itness, cosmetice, produse pentru piele, par si altele pentru igiena personala, suplimente nutritionale, articole pentru casa si electocasnice au 1ost printre cele mai de succes produse vandute prin D6T-. Oportunitati de a1aceri si 1inanciare si cateva produse pentru imbunatatire personala si educationala au 1ost de asemenea vandute bine. 0ele mai bune produse au recurs in masa. 0u cat este mai mare piata de des1acere pentru produsul tau cu atata acesta se va vinde mai bine. T- atinge o audienta 1oarte mare si variata. Daca produsul tau este unul specializat, atunci direct mail este o metoda de publicitate mai buna.

Preturile standard ale produselor pentru DRTV %n mod traditional, articolele cu preturi sub 2(3 s+au vandut cel mai bine in 1ormatul scurt iar produsele cu preturi intre 4(3 si 3((3 sau vandut bine in 1ormatul reclamelor de in1ormare &1ormat lung).

Cerintele privind adaosurile produsului 0u cat este mai mare rata adaosurilor, cu atat cresc sansele tale de succes. %mparte pretul de vanzare la costul produselor. O rata a adaosurilor de 5+la+1 ii o1era produsului tau o sansa reala de a avea succes intr+o campanie D6T-. O rata mai mica de 3+la+1 este cel mai probabil prea scazuta pentru a avea succes in acest mediu.

Importanta vanzarilor ;entru a reclama ta D6T- sa 1ie pro1itabila, este important ca vanzarile produsului tau sa 1ie in crestere cand primesti comenzi. %n 1<<', 7upsells8 crestea numarul

comenzilor cu 15= iar in 2(((, cu 2<=. justi1ice costurile unei campanii D6T-.

ceste vanzari 7bac" end8 vor continua sa

Alti factori esentiali pentru succesul unei reclame DRTV lti 1actori care vor determina succesul reclamei tale D6T- sunt. $ene1iciile aduse de produsul tau pot 1i demonstrate cu usurinta la T- si pot avea rezultate impresionante> ;rodusul tau sau alte produse de+ale tale din aceeasi gama au mai 1ost vandute in acet 1el> ;rodusul tau o1era solutii viabile pentru o problema reala si totodata stringenta> 0u cat problema este mai impresionanta, cu atat cresc sansele ca produsul tau sa aiba succes. ;rodusul tau reuseste sa 1aca viata mai usoara si mai 1rumoasa> Daca produsul tau o1era solutii pentru o problema stringenta, atunci probabil ca se preteaza promovarii la o televiziune cu raspuns direct.

Reclame TV simple si ieftine 6ecent, am urmarit o reclama care a reusit sa+mi capteze atentia. ?ste o reclama pentru leasing auto. %ntreaga reclama a aratat un te2t alb pe o tabla neagra, te2tul 1iind citit cu o voce grava. 6eclama atrage spectatorii catre un sistem vocal automatizat pentru a+i determina sa+i lase datele de contact si pentru a+% convinge sa 1aca un imprumut pentru a+si cumpara o masina. ?ste aproape ca si cum a+i urmari la T- o prezentare ;o!erpoint concisa auzind o voce pe 1undal. ;roducerea acestei reclame nu poate costa mai mult de 2(( de dolari. 6eclama pentru @otel , arata doar un ecran negru iar pe 1undal se auzeau comentariile lui Tom $odett. 0omentariul 1inal al acestuia a 1ost. 7 sa arata camera ta atunci cand dormi.8 O reclama cu adevarat ingenioasa4 :n perceptor de impozite din Aouston arata luminile rosii ale unei masini de politie cu sirena pornita iar o voce grava atentiona oamenii ca trebuie sa+si plateasca impozitele respectand deadline+ul pentru a evita sanctiunile %6#. Buminile si sirena reusesc sa capteze atentia oamenilor si mi s+a spus ca tabloul de distributie se aprinde cand reclama este di1uzata. %n Aouston, un avocat care se ocupa de cazuri de vatamare corporala 1oloseste aceeasi tactica cu sirene si lumini intermitente si are un intantaneu cu el in care arata deplorabil. #e uita e2act in camera si zice cu o voce aspra si dura. 7;riveste+ ma4 #unt Cim dler, avocatul dur si istet. Te voi prindeD8 Cim dler si+a construit o reputatie de luptator istet care te va 1ace sa+ti recuperezi toti banii pe care ii meriti 1acand reclame dure si con1uze.

O reclama memorabilia se 1ilmeaza in AoustonE in ea apare un tanar care vinde saltele. ?l tine in mana un 1ierastrau cu lant spunand cu voce tare. 7Ooooo, taiem preturile &in timp ce taie salteaua in doua cu 1ierastraul). 6eclama se incheie cu replica. 7;oti 1i sigur de asta48 spusa de acel tanar. O alta reclama este cea a lui Cim @ac%nvale, unul dintre cei mai de succes comercianti de mobila din lume. 6eclamele lui au de 1iecare data acelasi 1inal. #coate din buzunarul de la spate un teanc de bani si spune &aproape tipand). 7 @obil ate ajuta sa economisesti bani48 ceata 1raza este poate cea mai memorabila din istoria televiziunii din Aouston &el isi promoveaza mult produsele). cum nu va garantez ca acesta categorie de reclame 1unctioneaza dar 1aptul ca s+ au di1uzat ani de zile le demonstreaza e1icienta pentru ca in caz contrar, nu le+ar mai 1i di1uzat de mult. 5u trebuie sa investesti o suma colosala intr+o reclama T-. 0u putina creativitate poti realiza o reclama e1icienta si memorabila care sa capteze atentia telespectatorilor. Nu uita sa folosesti resursele furnizorilor tai %n industria saloanelor de in1rumusetare unde eu lucrez ca si consultant, 1olosirea inregistrarilor video de la proprii tai 1urnizori pentru a+ti crea reclamele este o practica uzuala. 9urnizorii sau producatorii tai pot 1i surse grozave pe care tu le poti 1olosi pentru a crea reclame convenabile. 5u uita sa 7pro1iti8 de orice bene1iciu suplimentar o1erit de 1urnizorul sau producatorul tau. De obicei, daca 7apelezi8 la un 1urnizor de+ai tai trebuie sa+i precizezi si logo+ul sau numele in reclama ta, dar acesta poate 1i un 7amanunt8 in comparatie cu bene1iciile pe care le poti castiga de pe urma acestei reclame.

Reclamele difuzate de posturi de televiziune prin cablu %eri am discutat cu un client care detine o a1acere mica in @issouriE acesta se lamenta de 1aptul ca o reclama intr+un ziar este 1oarte scumpa. De 1apt, spunea ca poate avea o reclama di1uzata de 2(( de ori de catre o televiziune prin cablu pentru acelasi pret ca o singura reclama in ziarul local. Televiziunea prin cablu a devenit cea mai e1icienta 7unelta8 a mar"etingului direct. Desi mai putine personae urmaresc programele televiziunilor prin cablu, 1aptul ca mesajul reclamei tale ajunge la publicul tau tinta. %ti doresti ca sloganul tau publicitar sa 7ajunga8 la 3( ((( de adolescenti sau la 1((( de adulti cu varte cuprinse intre 35 si 55 de ani si care au venituri de peste ,( ((( de dolari> 5u conteaza audienta cantitativa ci cea calitativa si aceasta poate 1i optinuta de catre un proprietar de a1acere mica prin intermediul televiziunii prin cablu. Alegerea canalului de televiziune prin cablu potrivit Televiziunea prin cablu se poate a2a &poate avea ca target) pe o populatie numeroasa dintr+o anumita zona geogra1ica. 0and te gandesti la strategia de

promovare prin intermediul televiziunii prin cablu, trebuie sa alegi un canal si nu un program &emisiune) anume. 0are canal este urmarit de publicul meu tinta> De e2emplu, atunci cand vinzi D.un 71actor8 important care te ajuta sa alegi postul care iti va di1uza reclama este studiul lui @endelsohn de 0ercetare @edia. cest studiu vizeaza capii de 1amilii cu venituri de peste *5 ((( de dolari, care au urmarit posturile de televiziune prin cablu in ultimele sapte zile. ;oti gasi acest studiu integral realizat in 2((1 pe site+ul. http.//!!!.mmrsurveFs.com/mhome1r2.htm. Preturile televiziunii prin cablu sunt accesibile 0ei mai multi e2perti in achizitii media recomanda clientilor televiziunile prin cablu pentru a+si di1uza reclamele. 6eclamele T- digitale di1uzate in orele de ma2ima audienta costa intre 2((( si 3((( de dolari in partea de #ud+?st G in 6aleigh sau 0arolina de 5ord. 6eclamele T- di1uzate in orele de ma2ima audienta costa doar 1*5 de dolari in aceeasi zona. 6eclamele di1uzate de televiziunile prin cablu in suburbiile 5e! Hor"+ului sunt si mai ie1tine. 055 si ?#;5 7cer8 25 de dolari pentru un spot de 3( de secunde. Televiziunea 5ic" 7cere8 2( de dolari iar T55, $?T si -A+ 1 7cer8 15 dolari pentru un spot de secunde. ;retul poate sa scada daca vei cumpara pachete de mai multe spoturi. %n orasele mici, aceste preturi sunt si mai scazute. 5u este iesit din comun sa cumperi spoturi care sa coste doar 2 sau 3 dolari intr+un oras cu 4( ((( de locuitori. Desi cele mai multe reclame di1uzate pe posturile de televiziune prin cablu sunt spoturi nationale pentru companii mari, patru pana la sase reclame pe ora pot 1i cumparate de agentii locale de publicitate. 5oua tehnologie digitala permite o gama vasta de sisteme de televiziune prin cablu ast1el incat tu sa+ti poti 7programa8 reclama la un anumit post ast1el incat ea sa poata 1i vizionata doar in anumite comunitati si cartiere alese de tine. ecretele ac!izitionarii spatiului publicitar TV Datorita gamei variate de programe, televiziunea prin cablu se poate 7concentra8 pe o populatie numeroasa dintr+o anumita zona. Televiziunea este una dintre cele mai 7negociabile8 medii de reclama. 6evista d ge a realizat un studiu in urma caruia a rezultat ca 44= dintre achizitori sustin ca doar intre 2( si 5<= dintre toate achizitiile media sunt 1acute la tari1e declarate. Doar 5.4= dintre acestia sustin ca preturile achizitiilor media sunt declarate. O regula generala este aceea con1orm careia cu cat este mai mica zona &orasele mici) cu atat mai mult este 7loc8 pentru negociere. ?2ista mai multte modalitati de a 1ace achizitii media. 1. %ti cumperi singur timpul in care va 1i di1uzata reclama ta. 2. pelezi la un serviciu de achizitii de media. 3. Bucrezi atat singur cat si prin intermediul acestui serviciu de achizitii media. 0ostul pentru alegerea momentului de di1uzare a reclamei tale are la baza puterea ta de negociere, o1erta si pretentiile &cerintele) tale. Daca o televiziune are multe 7spatii libere8, atunci tari1ele lo runt mai mici pentru a reusi sa 7umple8 aceste 7goluri8. Ac!izitia la nivel national

Daca achizitionezi la la nivel national prima resursa pe care ai vrea sa o 1olosesti este 6egistrul Televiziunilor si T- Data Trac" de la @edia @ar"et 6esources %nc. din 5e! Hor". %mediat dupa ce ai decis pe ce piete vrei sa te a2ezi, cauti in 9actboo" si poti lua rating+urile si indicativele de apel. ;oti 1olosi DataTrac" pentru a a1la cerintele pentru lungimea casetei video dar si puterea activa pentru audio si video. @ai mult, canalul de televiziunea pe care va aparea reclama conteaza 1oarte mult. -ei observa 1aptul ca pe canalele mai joase sunt toate televiziunile nationale 5$0, $0, 0$# si 9o2. %deal este sa optezi pentru un canal sub 13 cu o audienta mare in timpul saptamanii. "iecare reclama este un test Daca 1olosesti reclamele cu raspuns direct sau reclamele de in1ormare poti determina rapid succesul reclamei tale. 9iecare reclama care apare ar trebui sa 1ie un test. r trebui sa aduni date si statistici de la 1iecare reclama pentru a determina pro1itabilitatea. ?ste o decizie inteleapta sa ai o clauza de reziliere in termen de doua saptamani pentru a nu ramane blocat pe o reclama proasta si un angajament de lunga durata pentru ca acea reclama sa 1ie transmisa. Programele sunt c!eia tunci cand cumperi spatiu de publicitate la radio este important sa alegi postul de radio potrivit, adica postul de radio care are ascultatori in targetul tau demogra1ic. 0and cumperi spatiu publicitar la televizor trebuie sa alegi 7programul8 care are audienta in targetul tau demographic. Bogica spune ca daca vinzi o crema pentru artrita nu i+ai 1ace reclama in timpul programului de desene animate de Duminica dimineata. %nvers, daca vinzi o jucarie nu i+ai 1ace reclama in timpul unei emisiuni de genul %ntalnire cu ;resa. 0heia succesului este sa intelegi care este targetul tau demogra1ic si sa il potrivesti cu un 7program8 care are acelasi target demogra1ic. Tot spatiul radio si T- este masurat de companii de sondaje independente. Doua dintre cele mai 1olosite sunt 5ielson si rbitron. rbitron si 5ielson au servicii de audienta care listeaza 1iecare perioada de timp, si dau anumite numere, cum ar 1i 7puncte de audienta8, indicand audienta pe care o are 1iecare perioada. 5ota. 7 udienta8 este procentul reprezentat de televizoarele date pe un anumit program in comparatie cu numarul total de case in care sunt televizoare de pe o anumita piata. :n 7punct de audienta8 reprezinta 1= din casele cu televizor. 0u toate ca aceste numere nu sunt per1ecte, iti poti 1ace o idIe cam cati oameni, din punct de vedere demogra1ic, urmaresc anumite programe. Targetul si frecventa Targetul si 1recventa sunt importante si trebuie intelese atunci cand cumperi spatiu publicitar T-. Targetul este procentul targetului demogra1ic care iti vede reclama cel putin o data. 9recventa este reprezentata de numarul vizionarilor reclamei tale de catre audienta. #a ai grija la reprezentatntul media cre iti vinde mai multa 1recventa de cata ai nevoie. 6eprezentatul media va incerca mereu sa te convinga

sa cumperi mai multa 1recventa 1olosind logica si o1erind reduceri la volum. 6eprezentantul media iti poate o1eri sa cumperi 1(( de transmiteri care sa 1ie 1olosite oricand vrea postul de televiziune. sta inseamna ca ei ar putea sa iti puna reclama de la 2.((am la 4.((am in timpul unui program ciudat cand targetul tau de piata doarme. ?ste mult mai bine sa platesti pentru un loc in timpul unui program de ma2ima audienta din partea targetului tau decat decat 2( de spot+uri in timpul unui program ciudat sau al unei ore tarzii. De 1apt, daca ai o reclama cu raspuns direct au o reclama de in1ormare, 1recventa nu reprezinta o problema. Daca targetul tau demogra1ic nu a raspuns prima sau a doua data, cel mai probabil nu vor raspunde nici a treia sau a patra oara. 0u toate acestea 1recventa este importanta. :nii e2perti spun ca targetul tau demogra1ic ar trebui sa iti vada reclama de cel putin 3 ori pe o perioada de 2 saptamani pentru a avea un impact semni1icativ asupra telespectatorului. vand acestea in minte, ar 1i bine sa negociezi cu reprezentantul tau media asupra unui orar care sa iti prezinte reclama targetului tau demogra1ic de trei ori pe saptamana intr+o perioada de doua saptamani. tentie. daca nu primesti raspunul dorit, s+ar putea sa nu aiba nimic de+a 1ace cu 1recventa &chiar daca reprezentantul media are alta parere), este posibil ca reclama ta sa 1ie proasta si sa nu motiveze posibilii cumparatori. #ita de target si frecventa$ -oi impartasi un secret din media pe care mi l+a spus un geniu din mar"eting, $rad nton. :ita de 1recventa si target. tunci cand cheltui multi bani pe T- tot ce te intereseaza este cati din potentialii tai cumparatori iti vad reclama. sa ca urmeaza acesti pasi. ;asul 1 G decide asupra targetului tau demogra1ic ;asul 2 G determina cat anume din bugetul tau de mar"eting vrei sa cheltui pe reclame T;asul 3 G determina un pret echitabil pentru un punct de audienta bazandu+te pe targetul tau demogra1ic si negociaza timpul de di1uzare avand in vedere doar punctele de audienta. 5: ;B T% 5%@%0 ;?5T6: :5 ;:50T D? 6 T%5J 0 6? 5: ?#T? %5 T 6J?T:B T : D?@OJ6 9%0. ;aul 4 G permite+le televiziunilor sa iti di1uzeze reclama oricand vor ei cu intelegerea ca ei sa demonstreze ca orele de di1uzare ale reclamei sunt urmarite de potentialii tai cumparatori bazandu+e pe punctele de audienta. ;asul 5 G analizeaza 1iecare spot in 1unctie de punctele de rating asa cum sunt prezentate in cel mai recent regitru de audienta.

ceasta e @etoda $rad ntin pentru a cumpara timp media. $rad sustine ca a platit aproape jumatate din ce ar 1i platit in mod normal pentru acelasi timp de di1uzare si a atins acelasi numar de clienti.