You are on page 1of 18

Conjunctura internationala

In perioada 1597-1599 se prefigureaza un nou raport in SE Europei si se creaza conditii pentru ca Mihai Viteazul sa spere in unirea tarilor romane: -incheierea pacii cu turcii in 1597 prin care Mihai Viteazul accepta plata tributului si suzeranitatea otomana -incheierea unui tratat cu Imperiul Habsburgic in 1598 si acceptarea suzeranitatii Casei de Habsburg -stabilirea unui nou raport de forte in 1599 prin cresterea puterii Poloniei -Polonia i-a consolidat poziiile odat cu preluarea tronului ardelean de ctre Andrei Bthory. -presiunile facute de leremia Movil domnul Moldovei si Andrei Bthory,principele Transilvaniei cu acordul tacit al Imperiul Otoman, pentru a parasi tronul i ara.

(Andrei Bthory - principele Transilvaniei) mi trimite sol (...) ca eu -mi prsesc ara, pentru c nici el, nici moldovenii, nici chiar turcii nu erau mulumii i nici nu voiau s rmn n ara Romneasc." Replica sa a fost pe msur: "pn ce nu-mi vor arunca pmnt peste ochi, nu voi nceta s lupt cu turcii (...)". n ceea ce privete retragerea din domnie, el spunea: "numi las nimnui ara i moia pn ce nu m vor smulge de acolo trndu-m de picioare". Devenise limpede deci c, fr o aciune energic, menit s-i surprind adversarii, cauza antiotoman ar fi suferit o grea nfrngere. Domnul rii Romneti a hotrt, deci, o campanie peste muni, a crei desvrit organizare arat ndelungata ei premeditare.

Insemnarile lui Mihai fata de aceste cereri: "cardinalul

Calugreni

Alungarea turcilor la Clugreni


(Theodor Aman)

Cucerirea Transilvaniei
Iulie 1599 trimite o solie la Praga pentru a cere ncuviinarea mpratului Rudolf al II-lea de a ocupa Transilvania si o primeste Octombrie 1599, intr n Transilvania prin pasul Buzu cu o armat format din romni, i mercenari de diferite etnii: unguri i secui din Ardeal, polonezi, srbi etc. Dup victoria asupra lui Andrei Bathory (Btlia de la elimbr, 18/28 octombrie 1599) i face intrarea triumftoare la Alba Iulia pe 1 noiembrie 1599 (fr s fie salutat i aplaudat de populaia civil a oraului), primind cheile fortreei de la episcopul Napragy. Chiar dac el a fost recunoscut de ctre Diet numai ca guvernator imperial, el a fost conductorul de facto al Transilvaniei.

Intrarea triumfal n Alba-Iulia

(autor necunoscut, sec XIX)

elimbr
1=tabara Andrei Bathory 2=loc observatie -Andrei Bathory 3=Stefan Lazar 4=Moise Secuiul 5=P. Husar 6=Melchior Bogati 7=oastea lui Mihai Viteazul 8=Baba Novac 9=Gh. Mako 10=Aga Lecca 11=linia a 2a 12=Mihai Viteazu

Mirslu

Cucerirea Moldovei si realizarea unirii


- 4 mai 1600, Mihai Viteazul intra in Moldova

- 10 mai 1600 Mihai Viteazul l alung de pe tronul Moldovei pe Ieremia Movil, nvingndu-l la Bacu, - 16 mai 1600 Suceava se preda fara lupta si se realizeaz astfel, prima unire a rilor romne. Titulatura folosit de voievod (ntr-un document din 6 iulie 1600) era: "Domn al rii Romneti i Ardealului i a toat ara Moldovei".

rile Romne n timpul lui Mihai Viteazul

Consolidarea unirii
Pentru a consolida Unirea, Mihai ia o serie de msuri: -adopt aceeai stem pentru toate

teritoriile (rile romne) -construiete o biseric ortodox la Alba Iulia -acord anumite nlesniri preoilor i iobagilor romni -numete ca mitropolit al Transilvaniei pe Ion de la Prislop.

rilor Romne n timpul lui Mihai Viteazul

Destramarea unirii
Puterile vecine vedeau n noul stat o contradicie cu interesele proprii: -Habsburgii i vedeau ameninate planurile de meninere a Transilvaniei n sfera de influen, -Polonia nu dorea pierderea controlului asupra Moldovei -Imperiul Otoman nu accepta ideea renunrii la ara Romneasc. -Insubordonarea nobililor maghiari din Transilvania care nu acceptau msurile impuse de noul Domn. Mihai este infrant de nobilii maghiari sprijiniti de generalul Basta la Mirslu pe 18/28 septembrie 1600 i astfel pierde Ardealul. n scurt timp Moldova va reintra n posesia Moviletilor aservii intereselor polone,Ieremia Movila revenind pe tron Mihai ncearc s reziste atacului polon asupra rii Romneti, ns i pe acest tron se va urca un membru al familiei Moviletilor, Simion Movila

Moartea lui Mihai Viteazul


Mihai cere sprijinul mpratului Rudolf al II-lea, care, n contextul renscunarii lui Sigismund Bathory pe tronul Transilvaniei, accept s-l susin pe romn. mpreun cu generalul Basta, Mihai pornete campania de recucerire a teritoriilor romneti. Prin victoria de la Guruslu (3 august 1601), voievodul valah l ndeprteaz pe Bathory din Transilvania. Continu prin a recupera ara Romneasc gonindu-l pe Simion Movil de pe tron. n aceste condiii, se ntrezreau perspectivele unei noi uniri romneti, perspectiv ce nu convenea mpratului habsburgic, Rudolf al II-lea. Din ordinul su se pune la cale nlturarea fizic a domnitorului romn, i la 9/10 august 1601, la 3 km sud de Turda, Mihai Viteazul este ucis de generalul Gheorghe Basta.

Statuia Fratilor Buzesti

Bibliografie: Manuale alternative de istorie pentru clasele a VI-a i a VIII-a Dumitru Alma Eroi au fost, eroi sunt nc Manole Neagoe Pagini legendare din istoria poporului romn P.D.Popescu Dicionar de personaliti istorice M.Stan/C.Vornicu Dicionar 101 personaliti i evenimente istorice

www.moldova.go.ro Galerie foto


Biblioteca Wikipedia

Material realizat de Grupa 5, clasa a VIII-a, coala cu clasele I VIII Chicu