You are on page 1of 13

Mihai Viteazul n contextul cruciadelor trzii

Definiia cruciadelor

Cruciadele au fost expediii militare ale feudalilor apuseni cu scopul de a cuceri i coloniza regiuni din Orientul Apropiat, n special Palestina i Ierusalimul. Aspectul religios const n faptul c aceste expediii au fost insoite, la inceput, de o ideologie cretin. Proclamate ca rzboaie sfinte, ele au fost organizate n numele eliberrii aa numitelor locuri sfinte de sub dominaia musulman. Caracterul religios al cruciadelor explic de ce conducerea lor a revenit papalitii al crei rol, pe plan internaional, se afirm in secolul al XI-lea.

Cruciadele trzii n timpul lui Mihai Viteazul

La sfrsitul secolului al XVI-lea ideea de cruciade trzii a fost readus n actualitate, n spaiul romnesc, de ctre Mihai Viteazul. Acesta a aderat din proprie iniativ la Liga Sfnt, o aliana antiotomana constituit la iniiativa papei Clement al VIII-lea, cu participarea Statului Papal, a Imperiului Habsburgic, a Spaniei, Veneiei i a unor ducate italiene. La Lig a aderat i principele Transilvaniei, Sigismund Bathory, de la care se atepta i atragerea Moldovei i a rii Romneti.

Campania antiotoman.
Victoriile mpotriva Imperiului otoman

Aderarea rii Romneti la "Liga Sfnt" a condus la izbucnirea n 1594 unei revolte antiotomane soldat cu suprimarea creditorilor levantini i a ntregii garnizoane otomane staionat n Bucureti. Pe acest fundal, Mihai pornete o ofensiv general mpotriva naltei Pori, atacnd cetile turceti de pe ambele pri ale Dunrii. Urmeaz o serie de victorii mpotriva ttarilor i turcilor culminat cu incendierea Rusciukului. Dup modelul victorios al lui Mihai, Aron Vod pornete o campanie similar.

Victoria de la Clugreni

Datorit recunoaterii ca suzeran a lui Sigismund Bathory de ctre Aron Vod i succesorul su, Rzvan tefan, Mihai trimite o delegaie de boieri la Alba Iulia pentru a reglementa diplomatic relaiile munteano-transilvnene. Nerespectnd porunca domnitorului, delegaia de boieri condus de mitropolitul Eftimie semneaz un tratat cu Bathory prin care Mihai devenea lociitorul acestuia pe propriul su tron. Puterea revenea astfel Sfatului Domnesc alctuit din 12 boieri de rang nalt.

Victoria de la Clugreni

Comandnd o armat de cca. 16.000 de ostai, la care se adugau cei 7.000 de transilvneni condui de Albert Kiraly, Mihai Viteazul obine victoria la Clugreni august 1595. Contraofensiva otoman l foreaz s se retrag n muni, ateptnd sprijinul lui Sigismund Bathory. ntre timp, tefan Rzvan este nlocuit de pe tronul Moldovei cu Ieremia Movil, domn fidel polonezilor. Mihai Viteazul ncepe (cu sprijin transilvnean i moldovean) eliberarea oraelor Trgovite, Bucureti i Giurgiu.

Victoria de la Clugreni

Campania militar de la sud de Dunre

n 1594 i n anii urmtori Mihai Viteazul a condus o campanie militar n sudul Dunrii, cucerind cetile Isaccea, Mcin, Cernavod, Rasgrad, Babadag, Trgul de Floci, Silistra i chiar Rusciuc, itova, Nicopole i Vidin. Mihai Viteazul ajunsese pn la Adrianopole n est i Plevna n vest. n 1601 Mihai Viteazul a preluat aceste teritorii o dat cu instalarea sa pe tronul Moldovei, astfel nct Dobrogea i gurile Dunrii s-au aflat sub stpnirea sa pn la moarte.

Victoria de la elimbr

n iulie 1599 trimite o solie la Praga pentru a cere ncuviinarea mpratului Rudolf al II-lea pentru punerea n practic a iniiativei sale. Primind un rspuns favorabil, la sfritul aceluiai an, intr n Transilvania prin pasul Buzu cu o armat format din romni, i mercenari de diferite etnii: unguri i secui din Ardeal, polonezi, srbi etc. Dup victoria asupra lui Andrei Bathory (elimbr, 18/28 octombrie 1599) i face intrarea triumftoare la Alba Iulia pe 1 noiembrie 1599. n mai 1600, Mihai Viteazul l alung de pe tronul Moldovei pe Ieremia Movil, nvingndu-l la Bacu, i realizeaz astfel, prima unire a rilor romne. Titulatura folosit de voievod era: "Domn al rii Romneti i Ardealului i a toat ara Moldovei".

Victoria de la elimbr

Moartea lui Mihai Viteazul

mpreun cu generalul Basta, Mihai pornete campania de recucerire a teritoriilor romneti. n august 1601, voievodul valah l ndeprteaz pe Bathory din Transilvania i continu prin a recupera ara Romneasc gonindu-l pe Simion Movil de pe tron. n aceste condiii, se ntrezreau perspectivele unei noi uniri, cu care mpratul nu putea fi de acord. Din ordinul su, n 9/10 august 1601, Mihai Viteazul este ucis de generalul Gheorghe Basta. Capul su este luat de unul dintre cpitanii domnitorului i nmormntat de Radu Buzescu la Mnstirea Dealu, lng Trgovite. Pe lespedea sa de piatr de la Mnstirea Dealu st scris: "Aici zace cinstitul i rposatul capul cretinului Mihail, Marele

Voievod, ce au fost domn al rii Romneti i Ardealului i Moldovei."

Surse

Informaii: Wikipedia Imagini: Google

V mulumim pentru timpul acordat.


Realizatori: Colin Mugur Haja Mihai Ghiga Claudiu