You are on page 1of 2

Civilizatia greaca s-a plamadit in bazinul Marii Egee,in Grecia continentala(Sudul Peninsulei Balcanice),in Grecia insulara(insulele din Marea

Egee)si Grecia asiatica(Ionia,Eolida, orida)!"recerea dinspre partea nordica spre cea de mi#loc se $acea prin de$ileul de la "ermopile, iar inspre partea de sud,prin istmul Corint! Intre anii %&&&-'%&& i!(r!,pe teritoriul Eladei s-au asezat valuri succesive de triburi elenice! Grecia continentala prezinta trei regiuni distincte)nordul,unde se a$la *limpul,salasul zeilor+partea centrala,$ormata in principal din doua provincii-,tica,dominata de cetatea ,tenei,si Beotia cu capitala la "eba+ partea sudica,Peloponesul,unde se a$la,in provincia -aconia,cetatea Spar- tei! Prima civilizatie s-a dezvoltat in Grecia insulara,in Creta,din anul %&&& pana in './& i!(r!!0uinele cetatii Cnossos,capitala regatului legen- darului rege Minos,atesta o civilizatie antica in$loritoare,cultura minoi- ca! in multimea insulelor e1istente in Marea Egee mai insemnate sunt) Samos, elos 0odos,Cipru,"asos,Egina,Eubeea! Grecia continentala cuprinde un relie$ muntos,cei mai importanti $iind Muntii *limpului(considerati lacasul zeilor) si Muntii Pindului! In secolul al II-lea i!(r!triburile indoeuropene ale a2eilor,dorienilor si eo- lienilor supun populatia auto2tona,preelena! ,2eii se stabilesc in partea continentala si in insule! Sub in$luenta culturii miceniene,Grecia cunoaste cea mai avansata civilizatie europeanadin mileniile 3-% i!(r!! 4umele acestei civilizatii provine din numele celei mai renumite cetati a a2eilor, Micene,din Pelopones!Prima e1peditie a a2eilor a $ost cea impotriva Cretei,pe care au #e$uit-o!,u distrus civilizatia cretana dar au intemeiat in locul acesteia temuta cetate a Spartei!Incercand s acucereasca noi teritorii pe coastele ,siei Mici,au asediat cetatea "roiei,ceea cea dus la 0azboiul de '& ,ni,terminat prin in$rangerea acesteia(razboi devenit celebru prin Poema lui (omer)! Epopeile 2omerice 5Iliada5 si 5*diseea5 au reconstituit perioada civilizatiei miceniene!-a s$arsitul mileniului al %-lea i!(r! patrunde ultimul val elen, cel al dorienilor!Mai putin civilizati,cuceritori brutali,dorienii,au supus pe basileii a2ei distrugand palate,stabilindu-se in cele din urma in Pelopones! in amestecul acestora a rezultat poporul grec!Perioada anilor '%&&6&& i!(r!,perioada a disparitiei regatelor a2eene este numita 7epoca veacurilor intunecate5! eterminati de valurile de populatii care patrunsera in mileniul al %-lea in sud-estul Europei, grupuri de eleni migreaza spre insulele din Marea Egee si spre "armul ,siei Mici,spatiu unde se va $orma Grcia asiatica!Cel mai mare teritoriu de aici s-a numit Ionia,datorita ionienilor asezati in provincia ,tica dar si pe coasta ,siei Mici!Printre orasele intemeiate ast$el s-au a$lat Millet,Calo$on,Pergam,E$es! ,cestea au re- prezentat in mileniul ' i!(r! regiunea cea mai dezvoltata din punct de ve- dere cultural!

-upta pentru 2egemonie intre ,tena democratica si Sparta regimului aristocratic dezlantuie 0azboiul Peloponesian(.3'-.&. i!(r!) care antreneaza o mare parte a lumii grecesti si care se termina prin in$rangerea ,tenei si recunoasterea temporara a autoritatii Spartei! upa Secolul lui Pericle,lumea greaca intra in declin! 8olosindu-se de rivalitatea dintre cele doua cetati,regele Mace- doniei,8ilip al II-lea ii va invinge pe greci in batalia de la C2eroneea(339 i!(r!),dupa care va uni cetatile grecesti in -iga de la Corint!