- CATEVA VORBE EXTREM DE IMPORTANTE . TRIMITETI TUTUROR !

***************************************************** OSHO-filozof si
iluminist indian cu influenta
spirituala la nivel mondial.(n. 1931-d.
1990).
OSHO :"
Într-o lume plinã de iubire, terapia nu ar fi necesarã
> deloc!"
> In timpul uneia
> dintre intalnirile cu discipolii sai, Osho a fost rugat sa
> raspunda la urmatoarea intrebare:
> ”De ce este
> îmbrãţişarea un instrument vindecãtor atât de
> eficient? Pânã nu demult credeam cã luciditatea,
> inteligenţa şi autoanaliza sunt principalele instrumente
> vindecãtoare, dar ele nu înseamnã nimic prin comparaţie
> cu îmbrãţişarea.”
> Te invit sa
> citesti mai jos raspunsul sau.
> Lectura
> placuta!
> Omul simte nevoia
> sã fie dorit. Aceasta este una din principalele nevoi ale
> fiinţei umane. Dacã nu se simte iubit, omul începe sã
> sufere. Dacã simte cã viaţa sa nu conteazã pentru
> nimeni, ea îşi pierde semnificaţia chiar pentru el
> însuşi.
> De aceea, iubirea
> este cea mai mare terapie posibilã.
> Lumea are nevoie
> de terapie tocmai pentru cã îi lipseşte
> iubirea.
> Într-o lume
> plinã de iubire, terapia nu ar fi necesarã deloc; iubirea
> ar fi mai mult decât suficientã. Îmbrãţişarea nu este
> altceva decât un gest de iubire, de cãldurã, de
> atenţie. Simpla senzaţie de cãldurã provenitã de
> la cealaltã persoanã poate vindeca multe boli, inclusiv
> rãceala şi egoul. Ea este suficientã pentru a te
> transforma din nou într-un copil.
> La ora actualã,

iubirea > reprezintã respiraţia interioarã a sufletului. O completare fireasca absolut necesara cu si intre copil. intelect. Dorea sã > rãmânã în afarã. joaca. ignorat. in sensul ca tatal trebuie sa intareasca mereu prin prezenta. Ceea ce trebuie sa fie. la fel ca şi trupul. iubirea este cel mai terapeutic fenomen care > existã. > inteligenţa şi autoanaliza nu sunt suficiente. > aşa cum > respiraţia este esenţialã pentru corpul fizic – dacã > încetãm sã mai respirãm. e iubirea. Îi poţi îndeplini > copilului toate nevoile fizice. dar dacã nu îl > îmbrãţişezi niciodatã. . Se va simţi tot timpul > trist. Corpul este îngrijit. neglijat. copilul nu poate creşte normal. neiubit. > Sigmund Freud se > temea foarte tare de iubire. corpul moare –. Iubirea asigurã aceastã punte. nu sã se implice în sufletul > pacientului sãu. > Lui îi lipseşte un anumit tip de hranã. > ea este rãdãcina noastrã. Sufletul are > nevoie de hranã. poţi deveni un expert.tata si mama. dar > sufletului îi lipseşte iubirea. se temea de propria sa > iubire reprimatã. > Psihicul lui nu se va dezvolta. > Luciditatea. copilul > scade în dimensiuni şi poate chiar muri. el nu va creşte normal. dar > nu şi afectiv.> psihologii au înţeles cã dacã nu este îmbrãţişat şi > sãrutat suficient de mult. A fost hrãnit fizic. tatal trebuie sa existe primul pentru imunitatea fizica si spirituala a acestuia. chiar dacã îi > este asiguratã hrana fizicã. dacã terapeutul > simte o grijã deosebitã faţã de pacientul sãu. De aceea. Poţi sã > cunoşti toate terapiile din lume. > Dincolo de orice > îndoialã. devine > rupt de existenţa-mamã. de fapt. > un tata este extrem de important pentru un copil. > dar dacã nu cunoşti arta iubirii nu vei rãmâne decât la > suprafaţa activitãţii terapeutice. El se izoleazã. sã fie doar un observator ştiinţific. > Din 100 de > cazuri. Se temea sã nu se implice. spiritualitate si iubire intr-un alt mod decat cel al mamei. > Cercetãtorii au > remarcat faptul cã dacã nu este îmbrãţişat. > starea acestuia din urmã se poate schimba în mod > miraculos. 90 de oameni bolnavi suferã în primul rând pentru > cã nu au avut parte de iubire. > hrãnindu-l cu iubire şi împlinindu-i aceastã nevoie. Acesta > trãieşte prin iubire.

devenind mai degrabã un > participant la aceasta. vã puteţi implica în lumea > interioarã a pacientului. > Dacã nu vã > temeţi de propriile voastre reprimãri. Într-adevãr. > bazându-se pe împãrtãşirea emoţiilor. dimpotrivã. > Un psihanalist > adevãrat nu se teme sã pãtrundã adânc în sufletul > pacientului sãu. > Omul are nevoie > de intimitate. El a creat psihanaliza ca şi > cum aceasta ar fi o ştiinţã. În realitate. dacã v-aţi rezolvat cât de > cât problemele personale. dar > trebuie sã-ţi asumi acest risc. De aceea. le puteţi fi de > mare ajutor semenilor voştri. apele sunt tulburi acolo. expresiile lor faciale > devin un limbaj subtil. intimitatea creşte. sau > sã nu simtã chiar nevoia de a-l lua de mânã pe > pacient. atât de intense > în asemenea momente (bucurie. dar el prefera chiar sã nu dea > ochii cu pacientul. Ochii > partenerilor comunicã între ei. rece. Dacã nu vã temeţi de > propriul vostru subconştient.> detaşat. sã nu i se umezeascã ochii. eşti şi > tu un om! Cine ştie peste ce necazuri poţi da. nu este o > ştiinţã şi nu va fi niciodatã! Este o artã. nu un simplu observator . fiind mult > mai apropiatã de iubire decât de logicã. > te poţi îneca cu uşurinţã – la urma urmei. el este dornic sã îşi > asume acest risc. > > Wilhelm Reich a > transformat întreaga psihanalizã prin implicarea sa. > IUBIREA se spune > ca ar creste fata in fata. temându-se sã nu simtã o stare de > simpatie faţã de acesta dupã ce i-a ascultat toate > plângerile şi coşmarurile interioare.si aceasta este o nevoie > esenţialã. la distanţã. El a > renunţat la detaşarea omului de ştiinţã. extaz. > Se temea sã nu > înceapã sã plângã. În acest fel. strãlucirea > specificã orgasmului). > Îmbrãţişarea > nici nu intra în discuţie. > Omul şi-a creat > un întreg univers al relaţiilor pentru simplul motiv cã > este singurul care face dragoste faţã în faţã. este > un revoluţionar.

ai > dreptate. Dacã este extrem de autentic – dacã > la el participã inclusiv inima – el devine un instrument > magic. de maturitate şi de bãtrâneţe. alcãtuit din mai multe straturi succesive. > cã şi acesta moare. cu atât mai fragede devin ele. > > Aceasta este > diferenţa care existã între relaţia dintre un pacient > şi terapeutul sãu şi cea care existã între un discipol > şi maestrul sãu.> detaşat. Aceastã unitate este întregul > secret. > Omul este la fel > ca o ceapã. > apoi de tinereţe. > Îmbrãţişarea > este doar un gest care aminteşte de unitate. > > Copilul nu moare > niciodatã – nici o etapã nu moare. el este > copilul iubit al maestrului. înconjurat de alte experienţe. Copilul rãmâne de-a > pururi. Cu cât te apropii mai mult de > miez. este. de adolescenţã. Discipolul nu este un pacient. Cei doi şi-au > pierdut entitãţile separate şi au devenit > una. iar în om se naşte adolescentul. Maestrul nu este doar un > observator. vei descoperi în curând foile > fragede din interior. iar în om se naşte adultul matur. Mã întrebi: „De ce este îmbrãţişarea un > instrument terapeutic atât de eficient?“ > > Da. Acelaşi lucru este > valabil şi în ceea ce priveşte omul: dacã pãtrunzi > adânc în interiorul lui vei descoperi întotdeauna copilul > inocent. şi > este doar un gest. > . > şi aşa mai departe – este greşitã. iar contactul cu acesta este inevitabil un gest > terapeutic. iar în el se naşte adultul tânãr. > De aceea. un fel de miracol care poate transforma instantaneu > întreaga situaţie. dar unul din lucrurile pe care > trebuie sã le înţelegeţi este urmãtorul: ideea cã un > copil moare. el devine un participant. dar nu > moare. dar chiar şi > acest gest este de mare folos. > Nu se pot spune > prea multe despre acest gest. > Dacã decojeşti ceapa. cã > adolescentul moare.

> > Autoanaliza este > o cale mentalã. Revenirea acestuia la > suprafaţã reprezintã un act cu o imensã valoare > terapeuticã. întrucât inocenţa copilului este > vindecãtoare în sine. > > Copiii sunt atât > de puri. Important este sã scoţi > acest copil la luminã. . iar acest lucru este suficient pentru a > declanşa procesul de vindecare. Regãsirea acestei energii este suficientã > pentru a-l vindeca pe om. ci unul > autentic. cu iubire. iar îmbrãţişarea este una din > modalitãţile cele mai eficiente. intri imediat în > contact cu copilul inocent din el. atât de plini de vitalitate. îmbrãţişarea este calea > inimii. IN TIMP CE INIMA ESTE SURSA ORICAREI > VINDECARI.> Îmbrãţişarea > permite un asemenea contact. > MINTEA ESTE CAUZA > TUTUROR BOLILOR. dacã îmbrãţişarea ta nu > reprezintã un simplu gest golit de semnificaţie. debordeazã de atâta > energie. Ai atins > astfel miezul pur al persoanei în care corupţia nu a > pãtruns niciodatã. Dacã îmbrãţişezi un om cu > cãldurã. dacã inima ta participã la el. Ea nu a fost coruptã.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful