You are on page 1of 29

Turismul Viti-Vinicol

a elaborat : Ciobanu Lidia gr : 2TUR1,IRIM

Cuprins :
TURISM VITI-VINICOL CONCEPT, MIT I ISTORIC;
Productorii tradiionali; Turismul viti-vinicol in R.Moldova.

Cultura viei de vie dateaza din vremuri imemorabile. i primele descoperiri au fost realizate anume pe meleagurile noastre. Amprente ale frunzelor de VitusTeutonica gsite lng Naslavcea pe malul Nistrului au o vrst ce numr milioane de ani.

Strmoii daci, o ramur a tracilor, descoperiser producerea vinului din struguri naintea altor popoare.

n mileniul I . Hr. coloniile greceti din trgurile rurilor Dunrea, Nistru i Prut exporteaz ctre oraele Eladei cantiti importantede vin.

Emblema vinului moldovenesc este cocostrcul alb.

Cocostrcii albi duc astzi pn departe n lume faima viticulturii i a viticultorilor moldavi.

Legea de Aur a consumului e inclus n cartea de proverbe care zice:

Cinsteste i nu bea! Cinstete ct i face placere! Tu trebuie s conduci vinul i nu vinul s te conduc pe tine! Pururea pstreaz-i cu cinste demnitatea de om!"

Prima tentativ a Republicii Moldova de a participa n calitate de partener curile Europei de Vest la dezvoltarea turismului viti-vinicol a fost n ianuarie 1996. Din anul 2002 la iniiativa Ministerului Agriculturii i Alimentaiei Publice,Departamentului Agroindustrial Moldova-Vin, Ageniei Naionale de Turism,Centrului Expoziional Internaional Moldexpo, n luna octombrie se organizeazanual Festivalul Vinului, care are ca scop:

stabilirea legturii ntre sectorul turistic i sectorul viti-vinicol; promovarea pe plan internaional a imaginii Re publicii Moldova cadestinaie turistic vitivinicol; gsirea noilor parteneri i a noilor piee de desfacere pentru producia vinicol a Moldovei; atragerea turitilor strini;

Graie organizrii acestui festival care a creat premise pentru dezvoltarea turismului vitivinicol i la iniiativa Departamentului Dezvoltarea Turismului,Guvernul Republicii Moldova pe data de 24 mai 2004 primete hotrrea Nr.554cu privire la aprobarea Programului Naional n domeniul turismului Drumul vinului n Moldova.

Cei mai tari din productorii tradiionali sunt:

Frana
muzeele, srbtorile i festivalurile mrturisesc cultura vinului care n Frana este o art de a tri. Vinul este un univers, att ct el este destinat s pun n eviden istoria, patrimoniul i peisajele Franei, care ofer o mie i una de plceri a descoperi.

5000 de vinrii, domenii i castele cu proprieti viticole sunt deschise publicului, potrivit unui recensmnt realizat n 8 regiuni vitivinicole.

ITALIA La o prim vedere, lumea vinurilor italiene te copleete prin complexitate:mii de productori, mii de soiuri de struguri, mii de denumiri. Ca s o nelegi,trebuie s abandonezi perspectiva de ansamblu i s te pierzi n a mnunte.Acumulezi informaia pahar cu pahar.

Strugurii Montepulciano sunt printre cei mai apreciai struguri roii, din acetia obinndu-se DOC-ul Montepulciano d'Abruzzo, dar i versiunea rose, Cerasuolo.

SPANIA
unul dintre cei mai mari vinificatori ai lumii.

Cele mai dezvoltate regiuni ndomeniul vitivonicol sunt La Rioja, Ribera del D uero, Toledo, La Mancha,Penedes, Priorato, Toro, Galicia, Jerez i Andalucia.

UNGARIA

este renumita mai ales prin vinul de Tokai care este o legend nc vivant. Aprut n 290, dup ordinul Imperatorului Roman, botezat de Louis XIV vinul regesc i regele vinurilor.

Cerinele specifice ale vinului de tokai secaracterizeaz prin necesitate de 78% i 96% umiditate pentru a favorizadezvoltarea lui, iar vechimea vinului trebuie s fie de cel puin 3 ani.

Din cele mai strvechi timpuri industria vinicol este ramura tradiional pentru Republica Moldova. Viticultura i vinificaia n Moldova nregistreaz istorie multisecular i constituie parte inseparabil a vietii i culturii poporului.

Conform datelor Organizaiei Internaionale a Viei i Vinului, Moldova se situeaz printre primii zece cei mai mari exportatori de vinuri din lume i pe locul 12 - dup volumul de producie.

Republica Moldova are premize mari s fie inclus n ruta turistic internaional a vinului. Din 1996 n republic se fac unele cercetri i calcule pentru a nainta cereri de finanare comun din partea unor organismei nternaionale (Banca European de Reconstrucie i Dezvoltare, Banca Mondial) .

Astfel, R.Moldova se vesteste pe plan economic si turistic cu vestitele vinarii :

Combinatul de Vinuri Cricova

n anul 2003 Combinatul a fost declarat obiect al patrimoniului cultural -naional. Cricova este o perl a vinificaiei moldoveneti, cu o Colecie Naional de vinuri, i sli de degustare. Renumitele galerii Cricova au o lungime de peste 60 km .

n prezent, Combinatul din Cricova se asociaz cu numrul impuntor de vinuri roii i albe de mas de calitate superioar, cu 15 mrci de ampanie i vinuri spumante.

n prezent Cricova dispune n total de circa 280 ha de vide vie.

Complexul de vinuri Miletii Mici este nscris n cartea de recorduri Guiness ca cea mai mare galerie subteran de pe planet, mai este numit i cea de-a 7-a minune a Moldovei.

El ocup un loc de onoare n programul turistic al rii.

Oraul vinicol subteran se afl n galeriile calcaroase la o adncime de 40 85 de metri. A fost ntemeiat la nceputul anilor 70 ai sec. XX. Galeriile naturale de la Miletii Mici au o lungime total de 200 km.

La vizitarea acestei ntreprinderi turistul se va pomeni la un moment dat n interiorul unei ceti medievale, nconjurate de ziduri cu nite turnulee de oconf iguraie fantastic. Apoi o cascad pitoreasc ca cele de la curile boiereti din sec. XIV, care se strduie s umple de zor pocalele cu vin alb sau rou.

Un exponat rar butoiul de 6 tone, mpietrit solemn pe postamentul de la intrarea n Combinat.

Anume acest butoi, pe parcursul a mai multor ani, a pstrat, prin energia natural a stejarului, tria Cabernet-ului. Acum comorile din Miletii Mici menin renumele vinurilor mo ldoveneti. Oraul vinicol sub teran duce faima Republicii Moldova n lume, ca fiind ara productoare de vinuri de calitate.

Fiind un element important al itinerarului turistic oraul vinicol subteranMiletii Mici, atrage vizitatori din toat lumea. Pnzele de pianjen i harta galeriilor de vinuri sigilat cu cear roie, prezent i pe etichetel e sticlelor,creeaz impresia de trecere ntr-un alt secol.

Vinurile din vestita zona Purcari constituie cea mai pregnant carte de vizitaa Moldovei. Ele snt cunoscute i n Europa deja al treilea secol.Francezii au recunoscut splendoarea i calitatea lor la Expoziia Mondiala de la Paris n 1878 i leau decernat medalia de aur; familia arului Rusiei le procura pentru consumdeja n secolul XX ele erau livrate curii regale engleze.

Cea mai mare atracie turistic este aici, bineneles, conacul vechi al fabriciirestaurat i modificat n aa fel nct turistul s se simt n al noulea cer. El are la dispoziie un hotel, camere lux, sal de jocuri, teren pentru tenis, dou iazuri situate chiar n faa fabricii, scri pavate.

asemenea fabrici cu un asemenea fast exist una doar la Purcari, Republica Moldova i alta n Slovenia, ele fiind unice n felul lor din tot estul Europei.

Cabernet Sauvignon, Chardonnay de Purcari, Sauvignon de Purcaride, calitate superioar .

Mai savurezi aroma i gustul vinurilor Pinot Noir de Purcari, Merlot de Purcari, Cabernet Sauvignon de Purcari, Rou de Purcari i Negru de Purcari.

Aici turitii pot vizita slile de degustare de la Cojuna, cat i formidabila colecie de vinuri, expus aprecierii vizitatorilor. Poposind la Cojuna, poi parcurge cu ochii pagini interesante i glorioase ale unei istorii de mai bine de o jumtate de secol, n care sunt redate izbnzile i tradiiile vinificatorilor.

Dispune de dou sli pentru degustare amenajate n diferite stiluri. n sala depiatr toate lucrurile sunt meterite de ctre meterii populari n stil naional.Fabrica dispune i de o sal pentru degustare amenajat n stil european.

Cicero: Nu cred sa fie ceva mai placut si mai desfatator la vedere ca rodul vitei de vie.

Bibliografie: www.scribd.com