PERKEMBANGAN SISTEM PENDIDIKAN DI Sebelum Merdeka MALAYSIA 1.

Sistem Pondok
- Pada Kurun ke 19 banyak didirikan di Kelantan,Terengganu dan Kedah. Pondok asal bahasa arab (rumah kecil tempat tinggal pljr) Sukatan pelajaran khusus tiada Mata pelajaran Hadis, Tasawuf, Fiqah, Tauhid,Tafsir, bhs Arab. Bahasa pengantar bahasa Melayu Tempoh pengajian tidak terhad Matlamat melahirkan individu yang arif ttg agama, ibadat dan berakhlak.

sistem ini terus berkembang tanpa ambil kira soal kepeluan kpd pembangunan tanah air. Tamil dan Inggeris . Cina.dasar pecah dan perintah merupakan bentuk sistem pendidikan pada masa ini . perpaduan rakyat dan kemanusiaan . pembentukan identiti kebangsaan.Sebelum Merdeka 1.tiada penyatuan antara penduduk bandar dgn luar bandar lebih-lebih lagi antara kaum .mengekalkan tumpuan taat kepada negara masingmasing .wujud 4 sekolah : Melayu. Pendidikan Vernakular .Vernakular ialah menggunakan bahasa ibunda dlm p & p .

Timbalan Pengarah Pendidikan pada tahun 1938. 5. 2.Laporan Cheeseman (British) Laporan ini disediakan oleh Mr H. Lantik pengelola sekolah vokasional .R Cheeseman. Kurikulum Bahasa Inggeris hendaklah memasukkan mata pelajaran „amali‟ spt pertukangan bagi lelaki dan sains rumah tangga bagi perempuan. Menambahkn sekolah tukang dan memperbaiki kurikulum bagi sekolah-sekolah tersebut supaya mereka akan dijadikan Sekolah Teknik Rendah. 3. Masukkan mata pelajaran Sains 4. Sekolah perdagangan di pusat bandar besar yang lulus Peperiksaan School Certificate. Tujuan : Membuat satu laporan tentang kurikulum sekolah Inggeris dan vernakular Tahun : 1938 Cadangan : 1.

Vokasional moden. . rendah melanjutkan ke sek. Rendah .sek-sek vernakular : Melayu. Men bhs Inggeris .Kurikulum : Sains. maktab perguruan. Cina dan Tamil ditukar secara beransur-ansur kpd sek keb. seni perusahaan dan sains rumah tangga .Barnes Pengarah Bhgn Latihan Sosial University Oxford Tujuan : Menyelidik dan memperbaiki pendidikan bagi orang Melayu Tahun : 1950 Cadangan : Melibatkan rombakan sistem pendidikan -menubuhkan sek-sek dwibahasa dgn BI dan BM sbg bhs penghantar . Laporan Barnes  Laporan ini disediakan oleh jawatankuasa mengenai pendidikan Melayu  Pengerusi : En L.Pembinaan sek.J.Penubuhan jemaah Nazir Persekutuan .Selepas sek. .Pendidikan percuma bagi sek.

Pelajaran bhs Cina dan Tamil disediakan jika pelajar 15 org.mengembangkan sek-sek vokasional .memajukan sist sek keb dgn pengenalan unsur dwibahasa kpd sek-sek vernakular . Pengajaran dalam bahasa Cina. Kesannya : Kerajaan menubuhkan JK Penasihat Pusat mengenai pendidikan dgn tujuan utk mengkaji cdgan kedua-dua laporan dan mencari satu kompromi daripada kedua-dua pendapat. Fenn & Dr Wu Teh Yau Setiausaha Kerja Bersekutu kpd Lembaga Amanah bagi beberapa buah universiti di ngr China. Selepas ini wujud SITC .mengekalkan sek aliran jenis kebangsaan (inggeris) yg sedia ada. Laporan Fenn-Wu Laporan ini disediakan oleh jawatankuasa mengenai pendidikan Cina Pengerusi : Dr W.mengadakan 3 bhsa kpd sek vernakular melalui bhs keb . Inggeris dan Melayu Ordinan Pelajaran 1952 Ditubuhkan oleh kerajaan Inggeris dan antara ciri-ciri penting . P. Tujuan : Melayani kehendak masy Cina yg menganggap laporan Barnes sbg percubaan menghapuskan bahasa dan budaya org-org Cina Tahun : 1951 Cadangan : Memperakukan pengekalan dan pembaikan sekolah-sekolah Cina. . .

 Selepas Merdeka  Laporan Razak  Sebagai memenuhi janji pilihanraya spy mengkaji semula dasar pendidikan. tukar sekolah rendah kepada sek kebangsaan dan jenis • kebangsaan • 4. kaji semula struktur pendidikan negara  Cadangan : 1. dan diterima oleh Parlimen pada 16 Mei 1956 . • 2. JK Khas dibentuk pada tahun 1956  Pengerusi : Dato‟ Abdul Razak Hussein (Menteri Pendidikan)  Tujuan : 1. tubuh satu jenis sekolah menengah kebangsaan • 3.  2. Mengadakan sukatan pelajaran dan jadual waktu yang sama bagi semua jenis sekolah. Menyemak dasar pendidikan Persekutuan Tanah Melayu dan bina satu sistem pendidikan kebangsaan. menyusun semula pendidikan teknikal  Bermesyuarat 8 kali.

Tertubuh jemaah nazir bebas untuk menjamin mutu pelajaran yang tingggi. Wujud aliran akademik. . 2. Inggeris kedua 5. Bhs. Wujud peperiksaan awam yang sama. Tertubuhnya kementerian Peljaran untuk sistem pendidikan bpusat. teknik dan vokasional 4. Bahasa Melayu bahasa pengantar utama. Penggunaan kurikulum dan ko kum yang seragam di semua sek. Menengah kebangsaan untuk semua pelajar 7. SRP dan SPTM 8. Wujud sejenis sek. 3. Selepas Merdeka  Laporan Razak          Kesan : 1. Wujud peluang pelajaran yang luas 6.

Mengkaji dasar pendidikan yg telah diterima pada 15 Mei 1956 2.  =========================================================  Laporan ini diterima oleh Parlimen dan menjadi Akta Pendidikan 1961. kaji pelaksanaannya pada masa kini dan akan datang. Laporan Abdul Rahman Talib  Mengkaji pelaksanaan dasar pendidikan kebangsaan pada Februari 1960  Pengerusi : Encik Abdul Rahman Talib (Menteri Pendidikan)  Tujuan : 1. implikasi kewangan tentang dasar ini.peperiksaan darjah 5  . termasuk pendidikan rendah percuma.memajukan pendidikan teknik dan vokasional .kenaikan darjah secara terus hingga tingakatan 3  .  Antara perakuan utama :  -pendidikan rendah percuma  . 3.

 Laporan Kabinet  Setelah satu dekad sejak 1960 satu jk dipengerusikan Dr Mahathir Mohamed (Menteri Pendidikan) untuk : “mengkaji semua matlamat dan kesannya sistem pendidikan sekarang. pendidikan menengah. latihan perguruan. termasuk kurikulum. politeknik. bersidiplin dan terlatih” Antara cadangan penting ialah pendidikan rendah. perkhidmatan bimbingan dan kerjaya. dgn tujuan utk memastikan bhw keperluan tenaga rakyat dapat dipenuhi sama ada dari jangka pendek mahupun jangka panjang dan memastikan sistem pelajaran itu dapat memenuhi matlamat negara ke arah melahirkan masyarakat yang bersepadu. dalam rangka dasar pelajaran kebangsaan yang wujud. pendidikan khas dan pendidikan moral dan etika .

Kurikulum untuk tadika wajib oleh semua tadika 2. Diploma/Sijil . Pendidikan rendah antara 5 – 7 tahun 3. Maktab Perguruan mengadakan kursus Ijazah . Pendidikan Khas 4. Semasa  Akta Pendidikan 1996  Dikenali jiga sebagai Rang Undang-undang Pendidikan      Penambaikian 1.

gelanggang permainan dan padang sekolah. berketrampilan dan mempunyai etika yang positif.  Berkonsepkan 3 aliran iaitu SK. SJKC dan SJKT yang ditempatkan dalam satu kompleks.  Sekolah Wawasan  Diwujudkan bagi mengeratkan perpaduan kaum di negara ini. emosi dan jasmani. lapangan perhimpunan. rohani. mahir. .  Pelaksanaan P & P kurikulum menggunakan kemudahan teknologi yang terkini mampu untuk memperkembangkan potensi pelajar dalam pelbagai aspek melibatkan intelek.  Para pelajar digalakkan berkongsi kemudahan spt kantin.  Setiap sekolah menggunakan bahasa penghantar masing-masing. Sekolah Bestari  Sebagai memenuhi tuntutan di masa akan datang dalam melahirkan pekerja ilmu yang bermaklumat.

Apakah tujuan membentuk jawatankuasa Laporan Barnes? 2. Apakah objektif menubuhkan Laporan Razak? 6. Apakah cadangan-cadangan dalam Laporan Cheeseman? 4. Huraikan lima daripada cadangan yang terkandung dalam Laporan Abdul Rahman Talib 7. .           Soalan 1. Pada pandangan anda. Apakah tujuan menubuhkan Jawatankuasa Kabinet. Mengapakah Rancangan Cheeseman tidak dilaksanakan? 5. 8. apakah pro dan kontra dengan melaksanakan sekolah bestari dan sekolah wawasan? 1. Mengapakah kaum Cina menentang cadangan dalam Laporan Barnes? 3.

Lokasi sekolah  .Jenis sekolah  .pelajar dan guru . Tutorial  Nyatakan perbezaan sistem pendidikan sebelum dan selepas merdeka berdasarkan aspek-aspek berikut : .Jenis mata pelajaran  .Latihan guru  .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful