You are on page 1of 83

Trsadalmi konfliktusok szociogrfija

A konfliktus fogalmrl
A konfliktus az emberi karakter elvlaszthatatlan rszeknt van jelen a klnbz trsadalmakban, fldrajzi, etnikai s vallsi hovatartozstl fggetlenl. sszecsaps, versengs, vagy ellenttes, sszeegyeztethetetlen erk s adottsgok klcsns tkzse. (Webster Dictionary) Agnia, antagonizmus, harc, veszekeds, tkzs, kzdelem. (Chamber Dictionary) A konfliktus (latin confligo sszevet, (fegyveresen) sszecsap, megtkzik, perlekedik) egynek vagy trsadalmi csoportok kztti olyan tkzs, amely mgtt ignyek, szndkok, vgyak, trekvsek, rdekek, szksgletek, nzetek, vlemnyek, rtkek szembenllsa hzdik meg. Harcra, sszetkzsre akkor kerl sor, amikor a felek viselkedse akadlyozza egyikk vagy msikuk ignyeinek rvnyestst, vagy rtkrendjk klnbz. (Wikipedia)

A konfliktus rtelmezse a trtnelemben


Arisztotelsz: Az rzelmek az ember primitv, unintelligens s sztns emberi reakcii, e veszlyes ksztetsek megtestestje a szolga, amelyet el kell nyomni. Az rtelem, a blcsessg s az sz pedig az r, amely kzben tartja a szolgt. Hrakleitosz: A vltozs a ltezs mindent tfog trvnye, magba foglalja az ellenllst, az ellenlls pedig magban hordozza a konfliktus lehetsgt Descartes: Kartezinus ktelkeds Ezrt gy gondolom, hogy minden, amit ltok, hamis. Meggyzm magamat, hogy mindazok a dolgok, amik csalka emlkezetemben lnek, sohasem lteztek. gy gondolom, hogy nem rzkelek semmit. gy hiszem, hogy a test, az alak kiterjedse, a mozgs s az elhelyezkeds csupn az agy szlemnyei. Akkor mit higgynk igaznak? Taln csak azt, hogy semmi sem biztos a vilgon. Hegel: a tzis, antitzis s szintzis dialektikus folyamatnak trisza

Kierkegaard: A ltez szubjektv gondolkod egyszerre ll negatv s pozitv viszonyban az igazsggal. Megtallhat benne mind a humor, mind a szksges ptosz, s llandan a valamiv vls folyamatt li, vagyis mindig trekszik valami fel. Darwin: Az evolcis elmlet rsznek tekintette a konfliktust, hogy az egyes fajok a ltrt val kzdelem sorn mutatott rtermettsggel fejldtek tovbb, s ez csakis versengs, konfliktus rvn trtnhetett. Ezzel a megkzeltssel a konfliktus semleges, taln mg pozitv jelentst is kapott. Freud: Az intrapszichikus konfliktusok, a tudatos s tudattalan elme kztti konfliktus Adler: A kisebbrendsgi s a felsbbrendsgi rzs kztti konfliktus. Abbl a feltevsbl indul ki, hogy a kisebbrendsgi rzs alapvet emberi tulajdonsg, s a konfliktus abbl a ksztetsbl fakad, hogy az ember felsbbrendsgre trekszik.

Rogers: A problma gykere az emberek elsdleges pozitv termszete s a civilizcis trsadalom termszetellenes rhatsai kztt feszl. A szmos termszetellenes szabad-nem szabad (ezt kell, azt nem szabad tenni) mint pldul a csald, vagy a kultra elvrsai vltjk ki a konfliktust. Coser: A trsadalmi konfliktus funkcii (1956) : a trsadalmi konfliktus gykere a korltozott erforrsokrt foly kzdelem, melynek clja a rivlis csoport semlegestse, bntalmazsa vagy megsemmistse. A konfliktus kztnk, a csoporthoz tartozk s mindenki ms kztt keletkezik, akik nem tartoznak a csoporthoz. Ennek a konfliktusnak sszetart szerepe van, ez teremti meg az ers sszetartozst s a kohzit egy adott csoporton bell.

Deutsch: A konfliktus feloldsa (1973): nem szabad kikszblni a konfliktust, inkbb termkenny kell tenni. Klnbsget tesz a konstruktv s a destruktv konfliktus kztt. A destruktv konfliktusban a rsztvevk a vgn vesztesnek rzik magukat, a konstruktv konfliktusok minden rsztvev szmra megelgedssel vgzdnek, s ennek eredmnyeknt nyertesknt kerlnek ki. De Bono: Konfliktusok: a konfliktusok a konfliktusos gondolkods eredmnyei, mind a kt fl tovbb merevti llspontjt, egyik sem trekszik j elkpzelsek kidolgozsra, s vgtelen mennyisg energit zrolnak vgtelen hossz idre. A laterlis gondolkods rvn mozdulhatunk el a merev pontoktl tlet nlkl mozduljunk el az egyik idimtl a msikig. felfggesztjk a logikus gondolkodst, s megkockztatjuk olyan gondolatok feltrst s szletst, amelyek formlisan nem illenek bele a logikus gondolkods nyelvi menetbe. Ez a folyamat a logikai rend s ellentmonds elvn alapszik. Vgs clja, hogy friss szemmel tekintsnk valamire, s szemlletvltst idzznk el. Harmadik segt szemly lte fontos

Spinelli: az emberek olyan rtkrendet s viselkedsi smkat hordoznak magukban, amelyek megcsontosodtak s nehz fellaztani ket. A konfliktus kikerlhetetlen, de fontos annak tisztzsa, hogy a konfliktus sorn mi derl ki az illet nrtkelsrl s rtkrendjrl Sacks: A klnbzs s mltsga (2002) : Bkltets nlkl olyan kultrk kztti sszecsaps tani lehetnk, mint a szeptember 11.-i esemnyek. s ezek jra megismtldnek. Elfogadja a konfliktus kikerlhetetlensgt.

Szociologizl megkzelts
Hromfle vonatkozsi irny:
Azon tevkenysgek sora, amelyekkel a kapcsolatban llk hatni kvnnak egymsra, megprbljk mdostani a msik magatartst. Kls megfigyelk szmra a konfliktusoknak ez a szintje az, amely kzvetlenl szlelhet. Azok a tudati s rzelmi folyamatok, amelyek elzmnyei, ksri vagy kvetkezmnyei a tevkenysgi szinten jelentkez sszetkzseknek. A mindennapi letben kls megfigyel csak kvetkeztethet ezekre a folyamatokra. A trsadalmi viszonyrendszerek: az e viszonyrendszerekben elfoglalt helybl add ellentmondsok azok, amelyekbl vgs soron levezethetk mind a tudatlan jelentkez, mind pedig a tevkenysgekben megnyilvnul ellenttek.

Valamifle kapcsolatot felttelez a konfliktusos felek kztt Dinamika: a konfliktus a kapcsolat egy meghatrozott szakaszban fog jelentkezni, intenzitsa, megnyilvnulsi mdja is folyamatosan vltozik Az ellenttek tudatosulsa ltrejttnek felttele Coser: Klnbsget kell tenni konfliktus s ellensges, antagonisztikus magatarts kztt. A trsadalmi konfliktusok mindig trsadalmi interakcikat jelentenek, mg a magatartsok vagy rzsek csak elfelttelei a konfliktusoknak, de nem torkollnak felttlenl konfliktusba. Simmel : a konfliktust csak akkor tudjuk megrteni, ha mint llandan jelen levt fogjuk fel, mint olyan jelensget, amely mindig hat az let minden percben. Elkpzelhetetlen akrmilyen trsadalmi kpzdmny, csoport, amelyben a tagokat sszetart tendencikba ne keverednnek szthz erk is. Ebbl kvetkezik, hogy a tevkenysgben kifejezd sszetkzs a konfliktus egsznek csak egy rsze, s a konfliktus fennll azt megelzen is.

Park s Burgess: Jellemzi valamennyi kompromisszumon alapul egyenslyi helyzetet, mindaddig, amg az egymshoz val alkalmazkods nem vlik kulturlis tradciv Louis Kriesberg: Minden szemlyek kztti kapcsolat heterogn sszettel: a vitban, nylt ellensgeskedsben llk kztt is vannak ket tovbbra is egybekapcsol motivcik, mint ahogy a bksen egyttmkdk viszonyban is fellelhetk feszltsgek Dahrendorf: a rejtett s a tevkenysgben megnyilvnul - ellentt lesen nem elhatrolhat. A kettnek azonos a gykere: mindkett a konfliktusban llknak a trsadalmi viszonyok rendszerben elfoglalt helybl kvetkezik. Fink: ...konfliktusknt rtelmezend minden trsadalmi helyzet vagy folyamat, amelyben kt vagy tbb trsadalmi egysget legalbb egyfajta ellentteket hordoz pszicholgiai kapcsolat vagy legalbb egyfle ellensges interakci kt ssze.

A konfliktusok s a trsadalmi viszonyrendszerbl add ellenttek marxista rtelmezsek


Kulcsfogalom az rdek - a trsadalmi mozgsok s sszefggsek vizsglatnl fontos szerepet jtszik. Az rdekek elssorban a trsadalmi helyzetbl kvetkeznek, a szksgletre vonatkoztatva lehet megrteni ket, a kielgtskre val trekvs is benne van (mrlegels, cselekvs, megvalsuls) Konfliktusdefinci: Azon trsadalmi helyzetek vagy folyamatok, amelyekben kt vagy tbb szemly vagy csoport kztt rdekellentt van, amely rzelmi s/vagy szndkbeli ellenttben, idnknt ellensges interakciban is kifejezdik A kulturlis klnbsgekbl fakad konfliktusokat ltszatkonfliktusnak tarjk

Konfliktusok tipizlsa
Makro (, osztlyok, etnikai csoportok, vallsi kzssgek, genercik vagy nemek kztti ellentteknek)- s mikrostrukturlis (munkabrigd, az iskolai tanulcsoport, egy amatr sportcsapat, a csald) okok. DE! A mikrostruktrk, az interperszonlis viszonyok magukon hordjk a trsadalmi viszonyok egsznek blyegt A kapcsolatot jellemz funkcik szerint: egyvagy tbbfunkcis Hatalmi vonatkozsban: al-fl-, vagy mellrendeltsg

Az ellenttek tudatosulsa (rzelmek?) alapjn:


Szles krben tudatosult makro ellenttek (hiedelemek, ideolgik)/ szk krben tudatosult makro ellenttek (sztereotpik) A konfliktus megtlsnek minsge: realisztikus, torz, helytelen-flrertses esetleg konfliktusmanipulci (tudatosan ltrehozott flrertses helyzet) A clokban van-e a konfliktus vagy csak az oda vezet tban

A manifesztlds alapjn: szbeli (direkt/indirekt) s cselekedeti (szemlyre/trgyra) konfliktusok

A konfliktusok fokozatai
Enyhe fokozat: Valamilyen konkrt problma megoldsa feletti nzeteltrsre szortkozik. A konfliktusban ll felek rezhetik az ellenttet nagyon lnyegesnek, de nem merl fel bennk az a gondolat, hogy emiatt kapcsolatuk mdostani, tszervezni kellene. Kztes fokozat: Az ellentt mr a kapcsolatban rszt vevk viselkedsnek, illetve viszonyuknak kialakult szablyszersgeit rinti, s a felek szksgt rzik, hogy ezeken vltoztassanak. Slyos fokozat: az egsz viszony vlik krdsess, s a rsztvevk, illetve kzlk egyesek a kapcsolat megszntetst sem bnjk, ha az ellenttek nem az rdekeinek megfelelen olddnak meg.

Konfliktusok kimenetelei
Az konfliktus megszaktsa, abbahagysa, mely utn a szemben ll felek visszatrnek kiindulsi pontjukra, s egymssal val kapcsolatukat gy igyekeznek folytatni, mintha semmi sem trtnt volna. Manifeszt konfliktus zrdik le, latensen azonban tovbbra is megmarad, nem tekinthetjk megoldsnak. Az egyik fl knyszerti, rbrja a msikat llspontja elfogadsra. Van gyztes s legyztt: csak az egyik oldal rdekei rvnyeslnek a konfliktus vgeztvel, a msiknak le kell mondania cljrl - esetleg olyan javakrl is, amelyeket a konfliktus eltt birtokolt. Fennmarad a latens ellentt, de nem bizonyos, hogy llandsul. Ha a gyztes a tovbbiakban is, rszorul a legyzttre szksgletei kielgtsben, akkor a vesztesnek veresge ellenre is mdja van a kzdelem jrakezdsre, akr a rgi, akr j eszkzkkel, s megksrelheti, hogy a gyztes szmra is knyelmetlenn tegye a kapcsolatot.

A kompromisszumos kimenetel. Amikor a konfliktus lezrsa utn a szemben ll felek folytatjk egyttmkdsket, majdnem mindig megtallhat a kompromisszumnak valamilyen eleme. A szemben ll felek kezdettl fogva arra trekednek, hogy ignyeiket gy elgtsk ki a lehet legnagyobb mrtkben, hogy ezzel egytt a msiknak is mdja nyljk szksgleteinek kielgtsre bizonyos fokig. Ez a kimeneteltpus biztostja leginkbb a konfliktus ltal rintett kapcsolat fennmaradst. A szembenllk kzl az egyik llspontot vltoztat, s teljesen magv teszi korbbi ellenfelnek felfogst. Kriesberg ttrsnek nevezte. Ennek egyik - makros mikroszinten egyarnt elfordul - formja, amikor hrom vagy tbb egyed ll konfliktusban, s szvetsgek, koalcik vannak a vitkban, sszetkzsben. Az tlls szvetsges-vltoztatst jelent. Msik ttrsi forma kt ember viszonyban figyelhet meg, amikor kezdeti ellenlls utn a gyengbb fl szinte feladja nllsgt, s teljesen hasonul a msikhoz.

Terleti konfliktusok rtelmezse


Csatri Blint alapjn: krnyezeti, gazdasgi, teleplsi s trsadalmi konfliktusok tarts trbeli megjelense s halmozdsa Elemei:
a trsadalmi s krnyezeti biztonsg, az identits s a prosperits, ezek sajtos terleti egysge, vagy annak hinya.

A terleti konfliktusok hazai megoldsnak lehetsgei


A magas sznvonal s sszehangolt kutat-fejleszttervez tevkenysgek. Az eurpai nvj szakma politika, a szakma s a politika mezsgyjn, (ami ma alig jrhat, gy a kulcst sem talljuk). Az rdemi trsgi egyttmkdsre s szolidaritsra kpes teleplsi s trsgi nkormnyzatok. Az rtelmisg ltal is felvllalt s mkdtetett, jl szervezett loklis civil trsadalom szervezetei. A modern eurpai terleti politikhoz vezet kaput csak mind ngy kulcs lesz kpes egyszerre hasznlva azokat kinyitni.

A modern vilg forradalmai, polgrsg s trsadalmi osztly

A modern kor kt vrosa


Burger gazdasgi nvekeds, citoyen trsadalmi egyenlsg Marx forradalomelmlete: minden korban kt osztly ll szemben osztlyharc. A bbokat a termelerk mozgatjk DE!
A forradalom ltalban nem a legelkeseredettebb pillanatban kezddik A vltozsok folyamatosak, nem robbansszerek Merev historicizmus jellemzi

Forradalom:
Mlyrehat, gykeres vltozs (trsadalmi) Gyors vltozs, kicserldnek a cscson lvk (politikai)

A 18. szzadi burzsozia ikerforradalma marxi rtelemben is felfoghat

A Martinez-paradoxon
jraeloszts nlkli nvekeds vagy nvekeds nlkli jraeloszts Jegyrendszer? Amartya Sen: kaphatsg vs.jogosultsg az lelemhez Bengl, hnsg = kudarc a jogosultsgkszletben Jogosultsg=belpjegy eldntend krds! Elltmny s jogosultsg Elltmnyi forradalom s jogosultsgi forradalom

leteslyek
A harmadik vilg seglyezse van-e a helyi korrupt gazdagsgnak hatra A gazdasgi haladshoz nem elegend a jogosultsgok kiterjesztse. Emberi motivci kell a kevesebb fogyasztsra,a gondolkodsra protestns etika, tallkonysg s vllalkoz kedv Elltmnyi s jogosultsgi prt ltezik

Modernitsok
A burzsozia, uralomra jutva sztrombolta az elz korszak minden ktelkt, a legszentebb lovagi lelkesedst is belertve Minden szent profnn vlt, vget rt az emberisg gyerekkora Marx, Tocqueville: Mi lesz kpes ptolni a megszn rgi vilg bjt? Jogosultsgok s/vagy elltmnyok Kapitalista/demokratikus/modern trsadalom nem ltezik, csak tkletlen manifesztcik A halad trsadalmak jellemzje a mozgs (fldrajzi, trsadalmi, a stsztustl a szerzds fel) A jogosultsgok elvben megkrdjelezhetv vltak A modern konfliktus vesztett a trtnelmi szembenllsok abszolt jellegbl domesztiklt erszak

Rsze a modernitsnak a zsarnoksg s a szocializmus hibridje is, nemcsak a vegytiszta kapitalista demokrcia Szabadsg nem ltezik civil trsadalmak (Kant) nlkl, lehetsg a kezdemnyezsre s a gyarapodsra Marx a vgtelenbe tolta ki ennek kialakulst

A polgrsg s trsadalmi osztly


Nincs igazi trsadalmi egyenlsg hasonlk nem alkotnak llamot Trsadalmi szerzds kti ssze az egyenltleneket mi az a minimum, ami mg sszekthet? A trsadalmi szerzdst minden generci jra kell hogy rja a megvltozott felttelek kztt elsegtsk a szabadsgot Trsadalmon belli szubordincik hangad csoportok (hegemnia, hatalom) Hogyan lehet megszeldteni a hatalmat Az leteslyek egyenltlensge a hatalmi struktrk kvetkezmnye, egyenltlensget s konfliktus gerjeszt

A modernitssal a konfliktusokban rszt vevk szma megn osztlyharc Az osztlykonfliktusok trgya az leteslyek jogosultsgok s elltmnyok kvetelse: a jogosultsgok klnbsgeibl az elltmnyok klnbsgei A modernits fontos eleme a nemzetllam megteremtse: a modern szerzds leend terepe, a trvny uralkodsnak garancija A nemzetllam tette ltalnoss a polgrsg eszmnyt:rszvtel egyenlsge, trvny eltti egyenlsg, kzs trsadalmi sttusz

A kzpkorban szunnyad polgrim elv inkbb a kevesek vdelmt szolglta vrosok Polgr: jogok s ktelessgek egy nemzetbe tartoz emberek szmra Vgy arra hogy a hasonlak kztt legyenek konfliktusok Veszly- 1920-as vekben a polgrsg lemond jogairl a tagsg rdekben (Kzp-Eurpa) A tradicionlis ktelkek gyenglsvel a tagsg hatrai kapnak fontos szerepet a 20. szzad 2. felben A polgri idea csak akkor hatkony, ha mgtte hatalmi tnyezk llnak domesztiklt hatalom, leteslyek

A polgr ktelessgei
A trvny betartsa, nem passzv, hanem legyen aktv s hozzrt is Politikai s trsadalmi ktelezettsgek (munka) Knyszermunka? Elegend tanuls az alkalmazhatsg rdekben Hozzjruls a csald tmogatshoz Munka az elnyerhet llsokban Karitatv tevkenysg a rszorulkrt Adfizets Munka a kzssgrt knyszermunka

A polgrsg kiterjesztse a trsadalom tbbi tagjra


Vlasztjog bvlse (vagyoni cenzus, nemi cenzus, letkori cenzus) A polgri sttusz (T.H. Marshall) kiterjeszthet a minsgi egyenltlensg eltnik, a mennyisgi nem felttlenl A polgrsg elve sztzzta a trsadalmi sttusz jogi differenciit. Az egyetlen jogilag kttt sttusz a polgrsg. A modern trsadalmi konfliktus tmadja azon egyenltlensgeket, amelyek korltozzk a teljes polgri rszvtelt. Polgri jogok, politikai jogok, trsadalmi jogok

A polgri jog alapfelttele minden fejldsnek, felzrkzsnak A polgri jogok politikai jogokkal kiegsztse (John Stuart Mill) jogainkat biztostani tudjuk brsg eltt, vagy voksolssal Az eurpai modell tovbb megy: egyetemes jog a reljvedelemhez sokak gazdasgi nehzsge is korltozza a polgri jogokat A hatalom domesztikcija: a vagyonok ne mehessenek t politikai privilgiumokba msok politikai jogainak megtagadsa rvn, illetve mindenki felhatalmazst kap a gazdasgi, trsadalmi, politikai folyamatokban val rszvtelre Miknt hat az elltmnyok nvekedse a jogosultsgokra s vica versa? Mirt fogadjuk el az elltmnyok egyenltlen elosztst, ha nem lefordthat egyenltlen jogosultsgokra? Adam Smith: A gazdagods termszetes fejldse s ltalnos bsg a klnbz trsadalmi rangokon A modern trsadalom j problmkat teremtett egyre tbben kerltek le a fedlzetrl ezek mr nem osztlyproblmk

Kant: ltalnos rvny, kozmopolita polgri trsadalom Ha csak 1-1 nemzetnl valsul meg a polgri trsadalom, akkor nem lehet tkletes a megolds.

Politika az ipari trsadalomban s a totalitarizmus ksrtsei

A jogosultsgok vltozsa tbb lpcsben, nem egyenletesen zajlott, nnepelt dtumok A vltozs ltalban valdi haladst jelent, a visszalps ritka (tapads a polgrsg) Sokszor a hbork/egyb konfliktusok indukltk a jogosultsgok kiterjesztst az elltmnyok nem nttek jelentsebben, de az erfesztsek tmeges ldozatvllalst ignyeltek jutalmazs (Churchill, Weber); hbor idejn jobb a tmegeket szervezetekben tudni mint az anarchit kockztatni jogok a tmegeknek! Korporcik! A vltozsokat az osztlykzdelmek s az elitek tevkenysge okozzk van-e napi alkalmazkodsi kpessgk? Az ipari trsadalmakban 3. tnyez a parlament. A demokrcia becsatornzza az egyes partikulris rdekeket, ellenrzi a hatalmon lvket alkalmas mdszer a vltozs forradalom nlkli lemenedzselsre.

Max Weber agyalgsa a demokrcirl, brokrcirl s a vezetsrl. Zavaros gondolatok mentlis, modern s identitszavarra utal eszmefuttats Dahrendorf tollbl Konfliktusok szociolgusok kztt nem meri bevallani Dahrendorf, gy sajt magval kerl konfliktusba Weber szerint a vezetk fontosak: szenvedly, felelssgtudat, arnyrzk Dahrendorf is ezt nem vallja, de nem mer teljesen erre tmaszkodni a 30-as vek negatv tapasztalatai miatt. Lipset: a gazdasgi fejlds (elltmnyok) sszefggenek a demokrcival (jogosultsgok) Az USA mst bizonyt: jogosultsgok folyamatos bvtse, de a szocilis jogokra nem terjesztik ki ket A szocilis szfra ott magnjogi aktus s nem trsadalmi szerzds dolga

Az egyn boldogulsnak lehetsge adott: mobilits s gazdasgi nvekeds Az angol alkotmnnyal kapcsolatban demokratikus anyagfelhasznls kifejezst hasznl D. a fogalmat nem tisztzza. Ers itt az innovci s a brokrciakzszolglat is ellentmonds! A rendszer mgis olyan stabil, hogy a gazdasg stagnl korszakaiban is stabil tudott maradni A brit politika a jogosultsgok politikja, gy nem okozott trst, ha a gazdasgnak nem ment. Az angol statikus trsadalom az osztlyok tagjai ragaszkodtak sajt helyzetkhz. A gazdasgi pozci nem reztk volna krptlsnak. Az 1970-es vektl a gazdasgi vlsg kormnyozhatsgi gondokat vetett fel megvltozott a szisztma: Thatcher reformjai

Az angol s az amerikai keverk rendszerek letkpesek. A nmet nem volt az 1945-ig brokrcia. Veblen: A nmetek kombinltk a kzpkori intzmnyeket s dinasztikussgot az idegenbl jv iparostssal hatalmi cl indusztrializci. Hitler rendszere szntette meg az archaikus fggsgek teljes rendszert a totlis llamon keresztl teremtette meg az igazi demokratikus fejlds lehetsgt Nmetorszg szmra. D.

A totalitarizmus ksrtsei
A korbbi keretek 1914-18-ban sztpukkadtak: forradalom, proletaritus (a szegnyek nem teremtettek a maguk kpre jvt, inkbb ltk a jelent), munksmozgalmi szervezetek (a prt az prt), a homogn munksosztly ideolgija (munksarisztokrcia), szovjet valsg, az rtelmisg mint kzvett kzeg (a valsgtl elszakadt, nyelvilegnyelvtanilag rtelmezhetetlen s zavaros okfejtseik tvol llnak a valsgtl s a nptl, ahogy Dahrendorf is) A proletrillzibl gy lesz a hatalom s a vezets illzija totalitrius rendszerek valsga

Totalitarizmus
Kisiklott a szabadsg alkotmnya fel vezet t A kt vilghbor kztti Eurpra jellemzek Schapiro: Az I. vilghbor utn kiemelked j diktatraforma, amely a tmegdemokrcia krlmnyei kztt jtt ltre Hannah Arendt: a tmeg tagjai atomizldtak Dahrendorf: nem az atomizltak totalizldtak, hanem azok akik flton maradtak rgi s modern kztt Tkletlen modernits, az rtelmisg rulsa s a hatalom csbtsa = Totalitarizmus A modern trsadalmi konfliktus helyett a kzssg mhkasa, nem igazi kzssg, paranoia gondolata s egy vezr. Fritz Stern

Az rtelmisg jeles tagjai rokonszenveztek a totlis rendszerekkel (Heidegger, Thomas Mann, Erich Koestler), kibrnduls Kronstadtok sorozata A modernizci teljes negatv lenyomata, a pozitv oldalt nem tudja/akarja mert ezzel a totalitarista rendszert magt szntetn meg Vagy kialakul valamilyen stabilits, vagy katasztrfba torkollik, az anarchista rezsim Popper: a realits a bizonytalan, a bizonyossg hamis illzi ezt hitetik el a totalitarista rezsimek. A relis vilgban mindig van konfliktus s vltozs. Szabadsg = konfliktus s vltozs Ennek vgs alternatvja a vadllati lt

Kikrpatrick: Ktfle zsarnoksg tradicionlis, ami eltri az egyenltlensgeket ismers az embereknek ezrt elviselhetbb; a forradalmi, ami ellensges gyrtja az egyenltlensget s elviselhetetlen, mert j D. a 70-es 80-as vek internacionalista folyamatait (WTO, GATT) pozitv fejlemnyeknek tartja. Szociolgusknt rzketlen s vak a nvekv szak-dl konfliktusok s a globalizci okozta krnyezeti katasztrfa felismersre.

Ipari trsadalom s osztlyharc, krzis az 1970-es vekben

A modernitsok trtnete a nvekv elltmnyok trtnete Erasmus: Manapsg a tulajdonszerzsi dh olyan cscspontra rt, hogy semmi sincs a termszet birodalmban, sem szent sem profn, amelybl ne lehetne profitot kisajtolni. Az 1950-es vek soha nem ltott gazdasgi nvekedse. A nvekedssel a klnbsgek elbb nvekedtek majd elmletileg cskkenni fognak (?) A polgri jogok terjedse kell ehhez. Raymond Aron a nvekedst a modern trsadalmak alapvet jellegzetessgnek tekinti a nvekeds a technikai fejlds kvetkezmnye. Veszlyes gondolat technokrcia a brokrcia egyik vltozata

A szocialista ksrlet kudarct a szabad polgrsg hinya okozta az ilyen hatalom knytelen mindent maga megszervezni, jellemzi a dilettnsok, idealistk s kritizlk elleni konfliktus A gyakorlatban a gazdasgi aktivits nem rhet el a politikai elktelezettsg nlkl

Demokratikus osztlyharc
A modern konfliktus a mindenkire rvnyes polgri jogok miatt van, szocilis megosztottsgon alapul. Fgg a kulturlis s trtnelmi tradciktl. Politikai prtokon keresztl zajlik, a vlasztsok s a parlamentek biztostjk a modern konfliktusok forradalomnlklisgt. Geiger: a tke s a munka a modern korban szervezett/szerzdses viszonyba kerlnek, a kzttk megmarad feszltsg a munkaerpiac legitim elve. az osztlyantagonizmus intzmnyeslse AZ 1945 utni eurpai modellben kt nagy prt (elltmnyi s jogosultsgi) harcolt a vlasztsokon nem igazi alternatvk Osztlyharcbl rivlis szervezetek kartelljv vlt a folyamat, cl: a torta sztosztsa

Kenneth Arrow elmlete: A demokrcia gazdasgi terija, a prtok (USA fleg) totlis opportunizmusa mint egy piacon mkdnek Ha a korporci szvetkezik a brokrcival, a rendszer elveszti azon kpessgt, hogy forradalom nlkl vltozst tudjon hozni. Konszenzus lp a konfliktus helybe, egyezkeds helyettesti a vitt. Csak tlzsokkal lehet a megmarad egyenltlensgekbl politikai gyet krelni sajt! A konfliktusok alapkrdse a kicsit tbb vagy kicsit kevesebb a mindent vagy semmit helyett A rgi osztlykeretek elvesztettk korbbi jelentsgket, a lakossg 70-90%-a ide tartozhat

1968, a krzis ve
A kormnyozhatsg, a demokrcia s a legitimci krdse Egyetemek reformja, rtelmisgi sznezet mozgalmak Az OECD trsadalmak a netovbb trsadalmai hinyrzet sokakban Reform az egyhzakban, kumenizmus, vitk A bntetjogban az jraszocializls elvei jelentek meg az egynek trsadalmi erk produktumai, gy szemlyesen nem lehet ket felelssgre vonni A szemlyes tekintly elvesztette jelentsgt

A szocildemokrata konszenzus
Eurpban 1970 krl Tbbsgi osztly ideolgija Ers, jakarat kormnyzs Korporatv s demokratikus rendszer Piacorientlt gazdasg tfog szolidarits trsadalom Progresszv adzs ltalnos egyenlsg s liberalizmus lland egyenslykeress jellemzi, ezrt olyan vonz, de sebezhet is

Krzis a 70-es vekben


A stabil vilgrend sszeomlsa az vtizedben

Napjaink jellemz kulturlis konfliktusai Eurpban

Trsadalmi konfliktusok Magyarorszgon cignykrds

Franciaorszg (200E) 1990 Bessontrvny Nmetorszg szinti-krds Nagy-Britannia nomd cignyok problmi

A termszeti s trsadalmi krnyezet kilsre irnyul peripatetikus meglhetsi md Beillesztsi ksrletek (felvilgosult abszolutizmus centralizlt, voluntarista, jogllamok humanista) Kzbiztonsgi fenyegets kriminlprevenci Alacsonyabb szocilis s egszsggyi mutatk, iskolztatst alulrtkel s a tbbsgi trsadalmak intzmnyeivel val egyttmkdst elutast hagyomnyrendszer, magatartszavaros gyerekek Vagyon elleni cselekvsek nagy szma (Nmeto. napkzbeni laksbetrsek) 17. szzad cignykrds megjelense 1848-ig a Helytarttancs megtorl rendeletei 1893 275.000 cigny lakos (Erdly, Hajd, Bihar, Szabolcs, Heves, Baranya, Ngrd) 12% nomd, 34% putriban lakik; 10% muzsikus; 70% gyerek nem jr iskolba 1900-ra a gyri tmegcikk-ipar feleslegess tette a cigny hziipari termkeket

1945 utn az iparosts vesztesei (minimlis iskolzottsg, az ipari munkaritmushoz szksges fegyelmezettsg hinya, szakmai ismeretek hinya) 1956 utn munkaer-gazdlkodsi, demogrfiai, szocilis, kulturlis megfontolsok MSZMP PB 1961. vi tavaszi hatrozata a cignysg helyzetnek megjavtsrl, munkba lltsrl, tnevelsrl: ipari centrumokba irnyts, vrosiasods, egszsggy, oktats, egysgeseds 1971 Kemny Istvn kutatsai 300.000 lakos, Szabolcs-Szatmr, Borsod, Baranya s Somogy, kiskzsgi lakosok, 60% telepeken lakik, 80% magyar anyanyelv, 8% romn anyanyelv, 5 f/csald, -10 v tlagletkor, alkoholistk, rokkantak, llami gondozottak, s szocilis seglyre szorulk, koraszlttek, srlt gyermekek arnya magas, rendszertelen iskolba jrs, szleskr analfabtizmus Kevesek a msodik gazdasgban Civilizcis szakadk miatt a tbbsgi magyar lakkrnyezetbe telepts nem volt sikeres

1989 krl: kialakul fogyaszti trsadalmi csrk, munkanlklisg, pauperizci, gettsods a vrosokban, re-marginalizci Az iskolzottsgban az rettsgiig mr nem jutnak el, 1985-tl n a szakadk a tbbsgi trsadalomhoz kpest tlagos munkanlklisgk 60% (80%) Hatstalan tkpzsi projektek, kzmunkaprogramjaik hossz tvon mkdskptelenek Pozitv demogrfiai anomlik: a halmozott htrnyok mennyisgileg s minsgileg bvtett jratermelse 2015: 750 000 a magyarorszgi lakossg 8%-a +10.000/v - identitsvlts? 2050: 900 000 (!40%! gyermek)

1990-tl politikai tnyezv vlnak: vezetk, szervezetek, nyilvnossg Kiforratlan politikai s mdia-elitek eslytelen a hossz tv tervezsre, hinyoznak az elit eszmei, politikai s szemlyi kristlyosodsi pontjai Nagyobb politikai szervezetek csatls llomnyai Egyes tagjai radiklis polgrjogi harcosknt lpnek fel, a differencilatlan "mssg" fogalmval s ketts mrckkel operlva, nmagukat szellemi gettba zrva ellensgknt utastjk el a tbbsgi trsadalom egszt (Pczik, 1997) Nemzettagad, libertarinus ideolgik:
a cignyok az elmaradott magyar nemzeti ideolgia ldozatai Amerikai mintra polgrjogi kzdelmet Pozitv diszkrimincit Rszorultsgi alapon segteni, akr a trvnyekkel szemben is Elbb felemelni, majd kzprteget teremteni

Az eltletes magatarts ltszatt is bntet trvnykezs idlegesen rejtzkdv teheti a diszkriminatv megnyilvnulsokat, de nem vltoztatja meg a mgttk hzd attitdket

Keresztny-szocilis nemzeti gondolkods


A kisebbsg csoportos s fleg egyni felelssge A tmogatst az egyn teljestmnytl, alkalmazkodstl teszik fggv Elbb a kzposztly kialaktsa, majd ez felemeli az alsbbakat A kisebbsg alkalmazkodsa elvrhat, a nem alkalmazkodk fel akr a kirekesztst is megvillantja A "pozitv diszkriminci" lnyeges htrnya, hogy nem a kisebbsg egszt, hanem annak mr tbb-kevsb szaturlt rtegeit tmogatja, gy a kisebbsg htrnyos rsznek helyzete stagnl vagy akr romolhat.

Egy teljestmnyelv trsadalomban a szocilis igazsgossg nem szakthat el az egyni s teljestmnyek mrlegelstl, de a szocilisan leszakadk jlti, oktatsi, munkaer-politikai szinten tartsa, s ezzel a mobilizci kapuinak nyitva tartsa elengedhetetlen A kisebbsgi nkormnyzatok nem kpesek szakmai htteret teremteni termketlen politikai csatk A demogrfiai inverz helyzetek miatt regionlis s kistrsgi konfliktusok

Szksges a cignysg politikailag korrekt szmbavtele, az identits alakulsnak vizsglata, a felelssgteljes csaldtervezs tmogatsa, a rtegzds s az asszimilci kutatsa; 10 v alatt hivatalosan 120 Md kltsgvetsi tmogats Kemny Istvn integrcis javaslatai:
fiatalok 18 ves korig trtn ktelez kzpfok oktatsa, a 18 v alatti munkanlkli fiatalok ktelez nyilvntartsa, a kzhaszn munka s a kpzsi programok sszehangolsa, a minimlbrnl alacsonyabb fizetsek tmeneti engedlyezse, a brjrulkok elengedse, a tmogat intzkedseknek a regionlis fejlesztsi programokkal s orszgos projektekkel (tpts, katasztrfavdelem) val sszekapcsolsa

Az iskolai munka neheztse - az iskola s a tbbsgi szl ltalban nem a romk etnikai minsgt, hanem az iskolai munkt htrltat magatartst utastja el. Beilleszkedsi zavarok az etnokulturlis viselkedsmintkban rejl tnyezk miatt.

A megfelel pedaggiai htter, nyelvilegkulturlisan nkntesen elklnl nemzetisgi oktats mint megolds A nyilvnos trbe val beengeds problmja: azok szmra nyitottak, akik ezek szablyainak, szokvnyainak eleget tesznek. A diszkriminci tilalmnak elve nem vdi azokat, akik e kvetelmnyeket nem tudjk, nem akarjk betartani, mivel ezzel az adott kzssgi tr mkdst veszlyeztetik.

A helyi nkormnyzatok rendszerben az ers rdekrvnyestsi kpessg csoportok szembekerlnek a gondoskodsra szorulkkal. Az llam a gondoskods terheit rjuk hrtja, de kltsgeit nem biztostja, ezrt szabadulni igyekeznek szaporod szegnyeiktl. A szegny romk s ms deklasszldott csoportok a fogy npessg aprfalvakba knyszerlnek, majd ennek htrnyait felismerve kezdenek visszaramlani a vrosokba. A terleti etnikai koncentrcinak elnye lenne, hogy koncentrlt s komplex problmakezelsre nyjt lehetsget az gazati terleteken.

A romk halmozott htrnyai inkbb kzssgeik trtnelmi elmaradottsgbl, meglhetsi kultrjuk "klnutas", perifrikus jellegbl addnak, nem pedig a diszkrimincibl Az eltletessg s szegreglds (!) esetkben nem primer, hanem szekunder, okozati jelensg A tbbsgi npessg tudatformlsa csak akkor eredmnyes, ha egyttjr a cignysg trsadalompedaggijval, a modern viszonyokhoz val alkalmazkodsval A korltlan identitsvlaszts s -vltoztats lehetsge miatt gyakran nem tudhat, valban kisebbsgi jogsrelemrl van-e sz vagy manipulcirl. A jogvdelem s ptllagos eslyteremts nem jelentheti a tbbsgi trsadalom jogainak, eslyeinek csorbtst, ha e jogok gyakorlsa a kisebbsg jogait nem korltozza

A jogvdelem nem alacsonyodhat le a vrvdak mintjra rasszizmus-vdakat kohol politikai manipulci szintjre, ezrt meg kellene teremteni a kisebbsgi jogvdelemmel foglalkozk etikai kdext
Etika az etika s erklcs nlkli Magyar Kztrsasgban???

Hatrokon tlp - ssznemzeti kisebbsgpolitikai clrendszer kialaktsa


December 5. utn???

Az eslyegyenlsg megteremtse nem trtnhet a jogegyenlsg terhre Elsdlegesen a joghtrny kezelst kell megteremteni Az antidiszkrimincis szablyozs semmikppen sem korltozdhat etnikai vonatkozsokra, a tbbsgi trsadalom ms htrnyos csoportjainak hatkony vdelme, tmogatsa sem megoldott

Romk s bnldzs
1971-tl 1988-ig kln statisztika kszlt a cigny elkvetkrl A cignyok elkvetsi mdjainak vannak bizonyos minsgi s mennyisgi jellegzetessgei (vagyon elleni s erszakos bncselekmnyek - zsebtolvajls, besurransos lops, kisstl rablsok, laks- s zletbetrsek, autfeltrs, gyermekek kifosztsa, markecols) A cigny bnelkvetk tbbnyire (70-80%) egy kriminlis szubkultrbl kerlnek ki (visszaesk rendkvl magas arnya) Csaldi szervezettsg, a ni, gyermek- s fiatalkor elkvetk emelked arnya A brtnnpessgben a romk arnya 40-60%, a fiatalkor szabadsgvesztsre eltltek arnya 60-70%

Mirt srtenek normt a romk?


Historikus elmlet:
Ok: alacsony trsadalmi szrmazssal sszefgg, kulturgenetikusan rkld viselkedsformk s atavizmusok hossz, trtnelmi idben vltozatlan fennmaradsa, trtnelmi megksettsg, megrekeds, a kulturlis kompatibilits, a civilizcis integrbilits hinya s a trsadalom hinyos integrcis kapacitsai Megolds: trtnelmi zskutck felszmolsra alkalmas politikai szerkezetek kialaktsa (nkormnyzatisg, autonmia, stb.) Elnye, hogy a modern trtnettudomny egszre jellemzen, ersen strukturalista belltottsg, kpes hossz idtvlatokban gondolkodni

Intencionalista szociolgiai elmletek:


A tbbsgi trsadalom rszrl tudatos kirekesztst, apartheidet, diszkrimincit, szlssges vltozataiban kisebbsgellenes, fajgyll sszeeskvst felttelez A kirekeszts rdeksszefggseire irnyul, a megoldst a (gyakran militns) polgrjogi munkban, a kirekeszts felmutatsban, megakadlyozsban, a kirekesztk megbntetsben ltja. A strukturlis htrnyokat diszkrimincinak lttatja, a konfliktusokat a konszenzusos megoldsok fell inkbb a konfrontci irnyba tereli. Az aktv polgrjogi munkval val sszefondsa miatt tlsgosan politika- s mdia-rzkeny, ennek kvetkeztben hajlik a leegyszerstsekre Napjainkban vilgszerte tlhaladottak, atavisztikusak

Strukturalista felfogs:
a kirekesztds okai, egyes kisebbsgi csoportok rkletes s strukturlis trsadalmi htrnyai, ezek jratermeldse, a tbbsgi trsadalom szocializcijban rgzlt, asszocicis sorokban elprogramozott eltletessg s elfordul magatarts, szelektv szlels Megoldsok: a diszkriminatv mintk trsadalompedaggival, intzmnyi reformmal trtn leptse, a trsadalom nyitottabb ttele, a kisebbsgek nszervezdse Elnyk, hogy szles rtelmezsi keretk szmos rszelmlet beptst teszi lehetv. Az USA-ba irnyul sok vtizedes immigrci tapasztalatainak generalizlsra pl kulturlis-konfliktus-elmletek rmutatnak az alulprivilegizlt rtegek hinyos integrcijra, szocializcijra, alulkpzettsgre s alulfoglalkoztatottsgra. E rtegek tagjai a trvny thgsval igyekeznek thidalni a sajt szegnyes ltmdjuk s a tbbsg viszonyai kztt hzd szakadkot, birtokba venni a kzposztly szimbolikus s anyagi javait.

Pczik Szilveszter brtn-kutatsai


Magyar, transz-etnikus s cigny frfiak vizsglata A romk s TE-k fiatalabbak Szocilis s iskolai vgzettsgbeni lejt a cignyok fel Brtnre hajlamost tnyezk bnz (csaldi mintk, llami gondozs, javtintzet, fiatalkorak brtne) ersebbek a cignyoknl A cignyok korbban kvetik el els bntettket barti kr Dominlnak a primitv s erszakos vagyon elleni cselekmnyek s a csoportos elkvets a cignyoknl A tbbszrsen bntettek arnya a cigny s a TE csoportban meghaladja a magyar mutat ktszerest

A cigny s TE eltltek tbb jogtalansgrl szmolnak be, rosszabb llapotban vannak kbtszerlvezs, alkohol a brtnben A magyarok tbbsge nyitott a cignyok fel, mg a cignyok tbbsge elutast a magyarokkal szemben Az asszimilld cignyok szocilis tekintetben inkbb a magyarokhoz llnak kzel, deviancik, bnzsi jellegzetessgek tekintetben inkbb a cignyokhoz

Hazai terletfejlesztsi konfliktusok

A klnbz terletfejlesztsi szereplk s cljaik

A kormnyzat
A bels trsadalmi s politikai stabilits megrzse, fenntartsa s megteremtse Az llami versenykpessg, gazdasgi-politikaikatonai er nvelse, a nemzetkzi viszonyok kztti helytlls biztostsa Eszkzei: jogi szablyozs, kltsgvetsi politika, tmogatsi rendszerek, preferencik, gazati politikk, quango-k kialaktsa

nkormnyzatok
Helyi gazdasgi s helyi politikai rdekek szerint rdekelt a trsg gazdasgi erejnek nvelsben Piacgazdasgi viszonyok kztt a teleplse, trsg gazdasgi versenykpessgnek nvelsben, munkahelyek teremtsben A kzszolgltatsok biztostsa, megteremtse A helyi politika legitimcijnak erstse Ms hasonl szervezetekkel val egyttmkdsben a befolys erstse, egyes helyi rdekcsoportok ignyeinek kielgtse Eszkzei: pletek, terlet, tervengedlyezsi hatalom, bntetsi lehetsgek, kedvezmnyek adsa, korltozott pnzgyi lehetsgek, politikai lobby a kzpont fel, intzmnyek, begyazottsg

Versenyszfra
Profit szerzse Kockzat minimalizlsa Ptllagos tke biztostsa j gyfeleket szerezni Innovcikat vrnak a koopercitl A helyi politikval val kapcsolattarts egyik dimenzija a terletfejleszts Eszkzei: Jelents erforrsok, szaktuds, menedzsmentkpessgek, szponzori szerepkr, tancsad

nkntes szfra
Pnz, tmogats a mkdskhz (szocilis, egszsggyi, oktatsi-kulturlis clok) Sajtos kisebbsgi ideolgik, elkpzelsek rvnyestse Eszkzeik: Tagok tmogatsa, pnzgyi tmogats, adomnyok, tagdjak, nkntes munka, propagandaeszkzk

Szakmai szervezetek, kamark


Szakmai, gazati, kzssgi rdekek kpviselete Eszkzeik: vlemnynyilvnts, tancsads, szervezse, rszvtel tkpzsi programokban, programok menedzsmentje, tancsadi szolgltatsok

EU szervezetek
Szupranacionlis, birodalmi rdekek megjelentse Brokratikus hatalom biztostsa tlagszemllet rvnyestse Eszkzeik: Hatalmas anyagi erforrsok, kifinomult technokrcia, kapcsolatrendszer, infrastruktra- s gazdasgfejleszts

Harmonikus terletrendszer
Olyan terletrendszer, melyben az egyes alrendszerek (termszeti, trsadalmi, gazdasgi) kapcsolata harmonikus, azaz a kapcsolatok, klcsnhatsok konfliktusszegnyek. Egy-egy gazati szakpolitika az alrendszerek egy-egy szegmensnek hatkony mkdst prblja megvalstani, m ezek trbeli egyttest a terletfejlesztsi politika igyekszik harmonizlni: a harmonikus terletrendszerek kialaktsa (orszgban, rgiban) a terletfejlesztsi politika legfbb clja, mely a klnbz konfliktusok (pl. krnyezetszennyezs, munkanlklisg) feloldsa s megelzse rvn valsulhat meg. A klnbz trsgek egymsba illeszkedse ignyli a terletrendszerek harmonikus egymsba illeszkedst.

Egy klasszikus konfliktus: BsNagymaros


1977 Magyar-Csehszlovk szerzds 1983 Az MTA halaszt vlemnye 1984 A Duna Kr megalakulsa (szamizdatok, alternatv Nobel-dj) 1986 Ausztria a finanszrozsban (MNB s Creditanstalt) 1988 Duna Konferencia 1989 Hardi-jelents, C varins 1990 magyar rendszervlts, a szlovk kormny trgyal tovbb 2,65 Md schilling krtrts az osztrkoknak 1992 A Duna elterelse, londoni jegyzknyv 1997 tlet Hgban

Szalmaerm Szerencsen
50 MW teljestmny, 36 Mrd Ft, biomassza hasznosts Hujber Ott (MSZP) BHD Herm Zrt. Japn trsbefektetk Vilgrksgi helyszn, Kulturlis rksgvdelmi Hivatal Kilps a vilgrksgbl? Borvidk, Tokaji Trtnelmi Borvidk Vilgrksgi Egyeslet 130 munkahely, 3 Md Ft ves bevtel a beszlltknak