JOCURI DIDACTICE

JOCURI PENTRU FORMAREA AUTONOMIEI PERSONALE
Jocul „Fă ce îţi spun!” Scopul: identificarea părţilor propriului corp. Obiective de referinţă: să arate diferite părţi ale corpului, să execute la comandă verbală dife rite mişcări. Desfăşurarea jocului Propunătorul cere copiilor să aşeze mâna dreaptă pe ochiul drept, pe ochiul stâng, pe ge nunchiul drept, pe genunchiul stâng. Să aşeze mâna stângă pe cotul drept, pe piciorul drept. Să aşeze simultan mâna stângă pe ochiul drept şi dreapta pe ochiul stâng, şi aşa mai departe pentru alte părţi ale corpului. Se lovesc cele două mâini una de alta, apoi genunchiul stâng cu mâna dreaptă, din nou cele două mâini împreună, apoi mâna stângă loveşte genunchiul drept, cele două mâini se lovesc împreună, etc. Combinaţiile pot fi variate la nesfârşit. Adaptarea unei melodii care să ritmeze loviturile face ca participarea elevilor să fie şi mai totală. Jocul „Din bucăţele” Scopul: reconstituirea unui obiect din părţile lui componente. Obiective de referinţă: să asambleze, să reconstituie imaginea desenată a corpului uman din bucăţele tăiate. Resurse didactice: un plic cu toate elementele necesare pentru fiecare elev, desenul corpului uman pe care trebuie să-l reconstituie elevii. Desfăşurarea jocului Cadrul didactic va împărţi tuturor elevilor câte un plic care conţine bucăţele tăiate ale unui desen ce reprezintă corpul uman. Propunătorul va arăta elevilor desenul corpului uman pe care trebuie să-l obţină ei asamblând bucăţelele tăiate din plic. Se va stabili timpul de lucru . Acest joc se poate desfăşura şi sub formă de concurs. Numele elevilor va fi scris pe tablă şi în funcţie de rapiditatea şi corectitudinea executării sarcinii vor fi câştigătorii concursului. Locul I va fi elevul care în cel mai scurt timp a reconstituit corect imaginea desenată a corpului uman. Jocul „Să aşezăm masa” Scopul: recunoaşterea poziţiei obiectelor faţă pe propriul corp şi stabilirea relaţiilor dintre ele. Obiective de referinţă: să pună masa, să aşeze corect farfuriile şi tacâmurile. Resurse didactice: set de menaj pentru păpuşă. Desfăşurarea jocului Propunătorul cere copiilor să pună masa, să aşeze farfuriile, apoi cuţitele şi lingurile la dreapta şi furculiţele la stânga. Fiecare copil aranjează un tacâm complet, adoptând poziţia care îi este mai uşoară. Un copil aşează masa cu patru tacâmuri fără să-şi schimbe locul fixat. Ceilalţi copii controlează dacă masa este pusă corect, aşezându-se în chip de consemn. Pentru a corecta greşelile este invitat copilul care a pus masa să se aşeze în faţa fiecărei farfurii.

perie pentru păr.elevii care au fost eliminaţi din joc vor primi pedepse hazlii. pastă şi periuţă de dinţi. lămâi. Obiective operaţionale: să-şi identifice corect mâna dreaptă şi stângă. El va arăta elevilor obiectul şi va spune unui elev: „ Numeşte-mă!”. prune. Resurse didactice: un inel sau un cerculeţ din metal. banane. propunătorul va cere elevilor să denumească obiectele prezentate imagistic. mandarine. o basma sau un fular. Fiecare elev (grupă) primeşte câte o bulină roşie pentru fiecare răspuns corect. El va lega la ochi câte un elev şi îi va cere să ia în mână câte un fruct. gutui. Desfăşurarea jocului Propunătorul va arăta elevilor fructele pe care le va pune în săculeţ. Jocul „Ineluşul” Scopul: cunoaşterea părţii drepte şi stângi a propriului corp. Desfăşurarea jocului Copiii sunt aşezaţi în formaţie de cerc. să-l pipăie. Acest joc se poate organiza şi sub formă de concurs. Resurse didactice: mere. Desfăşurarea jocului Cadrul didactic va prezenta elevilor pe rând obiectele de igienă şi le va cere să le denumească. pere. dau cu stânga Iau cu dreapta. dau cu stânga Stop! Inelul s-a oprit . prosop. Câştigă grupa care totalizează mai multe puncte. La sfârşit se numără câte buline are fiecare elev (grupă). şampon. periuţă pentru unghii. grupa primeşte un punct. individual sau pe grupe în funcţie de numărul elevilor. Jocul „Săculeţul fermecat” Scopul: identificarea şi denumirea corectă a unor obiecte. să-l denumească şi apoi să-l scoată afară din săculeţ pentru a putea fi verificat de clasă dacă a denumit corect fructul. prin pipăit. piaptăn. încălţăminte etc. Jocul se poate organiza şi sub formă de concurs. După ce toţi elevii au fost legaţi la ochi şi puşi să denumească fructele. La fiecare răspuns corect. Dacă a ghicit denumirea fructului va fi dezlegat de la ochi şi va continua jocul un alt elev. Resurse didactice: săpun. în absenţa vederii. în absenţa vederii. desene cu unele obiecte de igienă. la fiecare răspuns incorect i se scade câte un punct. kiwi. nuci. cu faţa spre interior şi dau din mână în mână un inel în timp ce spun următoarele versuri : „Iau cu dreapta. să spună corect prenumele colegilor. hârtie igienică. portocale. Câştigător este elevul (grupa) care totalizează cele mai multe buline. batistă. forfecuţă pentru unghii. cunoaşterea prenumelui colegilor din clasă. struguri. imagini. Obiective de referinţă: să identifice şi să denumească corect fructele aflate în săculeţ. După ce s-au terminat de numit toate obiectele prezentate în stare naturală. pe grupe. unghieră. prin pipăit.) Obiective de referinţă: să denumească corect obiectele de igienă prezentate în mod natural şi imagistic.Jocul „Numeşte-mă!” Scopul: denumirea şi identificarea obiectelor de igienă (îmbrăcăminte. dacă nu a ghicit mai are dreptul la două încercări după care este eliminat din joc. şerveţele din hârtie. săculeţ.

iar ceilalţi elevi vor fi musafiri. În încheierea jocului se poate cânta de către toţi copiii un cântec vesel.oferirea florilor de către musafiri.adresarea mulţumirilor de către gazdă. Propunătorul dă un buchet de flori musafirilor şi aceştia pleacă în vizită. bani (de carton). Eventual se vor repartiza roluri de adulţi şi de copii pentru a justifica diferenţierea atribuţiilor în cadrul celor două categorii. însuşirea unor formule de politeţe. . Copiii vor fi îndemnaţi să-şi reactualizeze impresiile avute cu ocazia unor vizite sau să ţină seama de câteva momente: . să-şi exprime liber sentimentele în legătură cu ziua mamei (a tatei.servirea musafirilor.discuţii şi informare reciprocă cu privire la evenimente recente. Desfăşurarea jocului Cadrul didactic împreună cu copiii vor aranja înainte de începerea jocului 2-3 mese pentru musafiri şi gazde. educarea la copii a spiritului de ospitalitate şi de sociabilitate. să elaboreze răspunsuri adecvate rolului asumat (musafir. Obiective de referinţă: să interpreteze corect rolul de musafir şi de gazdă. . gazdă). Obiective de referinţă: să ofere flori celor dragi. Reuşita jocului depinde în mare măsură de alegerea a câte unui copil din ambele grupe (musafiri şi gazde) care să conducă şi să poarte dialogul.De la cine l-ai primit?” Copilul cu inelul în mână îşi va numi colegul din dreapta sa. se poate recita în cor o urare. tăvi mici. a bunicului). Resurse didactice: un buchet de flori naturale sau confecţionate. Desfăşurarea jocului . bunicii) Scopul: precizarea regulilor de comportare în florărie şi a regulilor de oferire a unui buchet de flori. Resurse didactice: flori naturale sau artificiale (lucrate de către copii). JOCURI PENTRU ACTIVITĂŢILE DE SOCIALIZARE Jocul „Să primim musafiri” Scopul: reactualizarea regulilor de comportare în timpul primirii unor musafiri.poftirea musafirilor să ia loc. Se vor pune la îndemână materialele necesare pentru servit. veselă.despărţirea musafirilor de gazde. . El mai poare fi întrebat: „Cerculeţul îi vei da Cine e la stânga ta?” Jocul se repetă de mai multe ori pentru a da posibilitatea tuturor elevilor să răspundă la întrebările jocului. musafiri şi gazde. nefiind posibilă comunicarea între toţi copiii. biscuiţi sau bomboane. a bunicii. . Gazdele se vor aşeza la mesele pregătite şi vor aştepta musafirii. Clasa va fi împărţită în două grupe: jumătate dintre elevi vor fi gazde. . Jocul „De ziua mamei (tatei. pahare cu apă.sunatul la uşă sau ciocănitul. .

a revistei. Înainte de începerea jocului se vor stabili care dintre copii să interpreteze rolul de vânzător. Regulile de comportare vor fi reamintite fiecare la momentul potrivit. pentru a evita pierderea lui. se va putea diversifica acţiunea jocului introducând roluri diverse: mamă. prezentarea biletelor la control.la tramvai şi autobuzele din oraş. De asemenea. să se poarte politicos şi disciplinat). Propunătorul va interpreta rolul de ghid pentru a da explicaţii cu privire la locurile pe unde trece în traseul fixat. În indicaţiile care le va da copiilor cu rol de vânzător şi cu rol de mamă (tată etc. vatman (şofer. . Jocul „De-a călătoria cu…(tramvaiul. în unele variante propune roluri de persoane care înso- . apoi să revină la florărie. apă de colonie. de la şofer. .în autobuz: lectura ziarului. de asemenea. un magazin de cadouri diverse (artizanat.în tren: aşezarea geamantanului. În acest caz. de exemplu cu cuburi. fiecare copil va fi pus în situaţia de a alege singur ce doreşte să cumpere manifestându-şi iniţiativa şi independenţa în această direcţie. luarea gustării. bunică. cărţilor. în cazul unei călătorii ce depăşeşte limitele localităţii. În cursul călătoriilor vor fi introduse unele activităţi specifice: . .Se va improviza într-un colţ al clasei o florărie. cu bucăţi de sfoară. Observaţie La clasele mari. oferirea lor – propunătorul va urmări cum se încheagă dialogul. geamantane. baticuri.la tren. Desfăşurarea jocului Cadrul didactic împreună cu copiii vor aşeza scaunele imitând tramvaiul. bunici. Se pot. compostor. taxator sau de la casierul din autogară. După ce au cumpărat florile. Se va insista în cazul călătoriei cu trenul ca să nu coboare nici un copil în staţiile intermediare.la autobuz. mănuşi. bunic) şi care pe acela de copil. Obiective de referinţă: să execute corect în calitate de călător toate acţiunile implicate de călătoria cu mijloacele de locomoţie în comun (să-şi cumpere bilet de călătorie . autobuzul. mecanic). Vor fi propuşi din rândul copiilor cei care să meargă la florărie. controlor. la ghişeul de bilete din gară. Este de dorit ca jocul să se repete pentru a pune pe toţi copiii în situaţia de părinte şi de copil.) va insista ca aceştia să urmărească cu atenţie felul în care copiii solicită sau oferă florile. În desfăşurarea fiecărui gen de călătorie se va urmări plasarea corectă a momentului şi a locului de unde se cumpără biletele: . jocul poate fi complicat introducându-se pe lângă florărie. de la oricare ghişeu de bilete din staţii. copiii se vor îndrepta spre locul care reprezintă casa fiecăruia. bilete. să urce pe o anumită uşă şi să coboare pe alta. şiret sau stinghii subţiri). lectura revistelor. bibelouri sau alte obiecte potrivite – fulare. Se va preciza ca în cazul în care copilul-cumpărător nu ştie să se adreseze să nu i se elibereze marfa şi să fie pus în situaţia să însoţească alţi copii. cărţi etc. tată. trenul) Scopul: fixarea cunoştinţelor privind unele acţiuni şi deprinderi în legătură cu folosirea diferitelor mijloace de locomoţie de către călători . va fi plasată dinainte persoana căreia i seva oferi flori.). mamă (tată. Resurse didactice: bani (de carton). Se vor fixa cele câteva roluri: casier. În ambele etape ale jocului – cumpărarea florilor. să-şi perforeze biletul de călătorie.Deprinderea copiilor să cedeze locul adulţilor. autobuzul sau trenul (în compartimente şi vagon). În fiecare casă (delimitată prin trasarea cu cretă sau cu alte semne.

ţesc rudele la tren şi în acest caz se pune accentul pe felul în care se face despărţirea între cei care pleacă şi cei care rămân.) Scopul: însuşirea şi aplicarea de către copii a cerinţelor cu privire la modul de comportare într-o sală de spectacol. ordinea din rafturi. mătăsuri. Vor trebui să răspundă la întrebarea: „Cum ai proceda dacă ai avea de făcut cumpărături la magazin. să consulte vânzătorul. În acest scop se pot constitui 2-3 grupuri de cumpărători. în raioanele de pânzeturi tot ceea ce este necesar pentru păpuşă. eventual 2-3 familii care merg să cumpere păpuşilor cele necesare (aceasta datorită faptului că dimensiunile materialelor şi obiectelor pot să satisfacă numai nevoile păpuşilor). Obiective de referinţe: să-şi adapteze comportarea în raport cu condiţiile unui spectacol: să intre în sala de spectacol numai după ce au cumpărat bilete şi şi-au depus îmbrăcămintea la garderobă. în raionul de vase: veselă. Iniţial rolul va fi interpretat de propunător şi va avea ca sarcini controlul felului în care se face cumpărarea. în raionul de librărie: cărţi. Jocul „De-a spectacolul (teatru.stofe. formarea capacităţii de a folosi corect diferite formule de politeţe în relaţiile cu personalul magazinului. Desfăşurarea jocului . Desfăşurarea jocului Jocul va fi precedat de o vizită la un magazin universal sau de prezentarea unor diapozitive cu aspecte dintr-un astfel de magazin. după ce au asistat la o mică demonstraţie efectuată de câţiva dintre ei. La începutul jocului se vor reaminti acţiunile principale desfăşurate în magazin. să se plimbe până când magazinul se descongestionează. să nu vorbească după ce a început spectacolul. Copiii vor fi solicitaţi să precizeze în mod independent regulile de comportare. să preia marfa de la locul de ambalare. Alegerea se va face de preferinţă la sugestia copiilor. stimulând copiii să-şi interpreteze veridic rolul. Orice variantă s-ar alege de către propunător accentul trebuie pus pe relaţiile care se stabilesc între cei care călătoresc şi cei care fac parte din personalul de deservire a mijloacelor de locomoţie. să se supună indicaţiilor conducătorului. să solicite bon. încălţăminte. buchete de flori. Resurse materiale: bani (de carton). să-şi ocupe locul indicat pe bilet. bilete cu diverse imagini. Jocul „De-a magazinul universal” Scopul: actualizarea reprezentărilor şi consolidarea acţiunilor în legătură cu procesul de vânzare-cumpărare. . obişnuirea copiilor să se asculte unii pe alţii. să aplaude numai atunci când este cazul. În complicarea jocului se poate alege un responsabil de magazin. al relaţiilor dintre vânzători şi cumpărători. aprovizionarea raioanelor cu mărfuri etc. la fel sau altfel?” Cadrul didactic va alege vânzătorii în funcţie de numărul raioanelor amenajate. imagini asemănătoare aşezate pe speteaza scaunelor. Se va amenaja un loc de plimbare – o stradă sau un parc pentru ca o parte din copii să intre în magazin şi o parte să circule. Resurse materiale: bani (din carton). jucării etc. cinematograf etc. papetărie. rochiţe şi alte confecţii. să achite costul mărfii. eventual bufet cu dulciuri. respectarea ordinii de către cumpărători. sau bilete cu cifre. să cerceteze marfa. Obiective de referinţă: să respecte succesiunea operaţiilor într-un proces de cumpărare: să se informeze asupra mărfii necesare.

Copilul care a primit clopoţelul sună din el scurt. cadrul didactic face semn unui copil din semicerc care strigă: „Martinel!”. Cadrul didactic va conduce grupa spectatorilor şi va respecta în această privinţă câteva acţiuni: . dacă nu. Dacă a ghicit. continuând să se deplaseze. Obiective operaţionale: să ghicească locul unde a sunat clopoţelul. . Desfăşurarea jocului Copiii sunt dispuşi în formaţie de cerc. JOCURI PENRTU ACTIVITĂŢILE DE LUDOTERAPIE Jocul „Cine l-a strigat pe Martinel?” Scopul: dezvoltarea capacităţii de recunoaştere a vocii colegilor. sucuri). cu faţa acoperită cu mâinile. cu mâinile la spate. felii de fructe. Cadrul didactic are în mână un clopoţel.Jocul va fi început prin împărţirea rolurilor. Resurse didactice: un clopoţel. după 3 încercări . el se deplasează pe la spatele copiilor şi pune clopoţelul în mâinile unuia. Odată cu începerea jocului.plecarea acasă după preluarea îmbrăcămintei. trece din nou în mijloc. . schimbă rolurile între ei. legat la ochi. Dacă acesta nu reuşeşte să ghicească.controlul biletelor.urmărirea spectacolului. Resurse didactice: un ursuleţ. . La începerea jocului. cu un ursuleţ în braţe.cumpărarea biletelor. . o basma sau un fular. Desfăşurarea jocului Copiii sunt aşezaţi în formaţie de semicerc. rahat.aşteptarea semnalului de începere a spectacolului. se leagă la ochi şi aşteaptă o nouă chemare a lui „Martinel”.căutarea locurilor corespunzătoare semnului (cifrei) de pe bilet şi aşezarea. se îndreaptă spre cel care-l bănuieşte că l-a strigat şi-i pune ursuleţul în braţe. Un copil stă în mijlocul cercului. La un moment dat strigă: „Gata!”. pentru a mulţumi actorilor oferindu-le flori. respectiv o echipă de actori cu un prezentator care implicit dirijează spectacolul. Cel din mijloc îşi descoperă faţa. Jocul „Unde a sunat clopoţelul?” Scopul: dezvoltarea capacităţii de a se orienta în spaţiu după auz. apoi îl duce la spate şi stă liniştit. cu vizitarea bufetului şi cumpărarea unor produse (biscuiţi. este înlocuit cu alt copil şi jocul continuă. bomboane. Jocul se poate complica introducând pauze în cursul spectacolului. De asemenea se pot cumpăra programe la începutul spectacolului şi consulta în timpul pauzelor. Se vor provoca discuţii între copii după terminarea spectacolului. iar în faţa lor se află un copil. . se uită atent la copii ca să surprindă vreo mişcare. Cel din mijloc îşi descoperă ochii.intrarea la garderobă şi depunerea îmbrăcămintei. . Obiective operaţionale: să ghicească cine l-a strigat. . Propunătorul va îndruma pe copii pentru a aprecia spectacolul prin aplauze.

Resurse didactice: o jucărie. când e foarte aproape strigă: „frige”. îşi acoperă faţa şi jocul continuă în acelaşi fel. o basma. Obiective operaţionale: să caute jucăria ascunsă. pe cât posibil. La comanda cadrului didactic. În acest dreptunghi. Cei prinşi devin lupi şi prind şi ei oile rămase. cald. iar dacă se depărtează îl previn prin cuvântul: „rece”. îşi desface basmaua şi porneşte în căutarea jucăriei ascunse. Desfăşurarea jocului Copiii sunt aşezaţi faţă în faţă . După câteva reluări. o riglă sau un beţişor mai gros. Acesta îşi duce mâinile în faţă şi. copilul legat la ochi. Desfăşurarea jocului În curtea şcolii. Cei care reuşesc sunt voinicii. Resurse didactice: cretă. Pe sol se aşează în dreptul fiecărei perechi o riglă sau un beţişor mai gros. atunci se duce din nou la centru. dacă are clopoţelul. cu piciorul drept pe linia de control. Jocul se reia prin schimbarea copilului care caută jucăria ascunsă. până găseşte jucăria.apoi se îndreaptă spre cel pe care îl bănuieşte că are clopoţelul. La organizarea jocului se va avea în vedere ca perechile să fie. Obiective de referinţă: să alerge cât mai repede. Când se apropie de jucărie. este înlocuit cu altul. dacă nu reuşeşte să ghicească. la 4-5 paşi de laturile lungi. . schimbă rolurile. De o parte şi de alta a dreptunghiului. Jocul „Lupul şi oile” Scopul: consolidarea deprinderilor de alergare. propunătorul împreună cu clasa spun: „cald”. Obiective operaţionale: să-şi tragă partenerul de concurs peste linia de control. dacă nu a ghicit. îl loveşte pe umăr şi-l cere. La semnal. cadrul didactic trasează terenul de joc care este un dreptunghi cu laturile lungi de 5-6 m. cam de aceeaşi statură şi cu aceeaşi greutate. iar cele scurte de 2-3 m. să respecte indicaţiile primite. La semnalul dat de cadrul didactic. Jocul se desfăşoară prin îndrumarea copilului cu ajutorul acestor trei cuvinte. stau risipiţi ceilalţi jucători „oile”. Desfăşurarea jocului Un copil este legat la ochi cu o basma. în acest timp. Jocul „Voinicii” Scopul: dezvoltarea forţei fizice. oile trebuie să traverseze pădurea lupului care. fiecare copil apucă rigla cu ambele mâini şi încearcă săşi tragă partenerul peste linia de control. frige…” Scopul: dezvoltarea perseverenţei. reprezentând pădurea lupului va sta un elev (lupul). Copiii stau la locurile lor în timp ce unul dintre ei ascunde o jucărie. Jocul „Rece. încearcă să prindă câteva oi. Jocul continuă până ce rămâne neprins un singur jucător care va reîncepe jocul. Resurse didactice: cretă. în perechi.

să arunce şi să prindă mingea în ritmul cântecului. joa – că. ve . Să a .poi. ga Gâş – te – le prin Vi .pit. Ghi. ga.du – cem gâş – te- de fu .rat rând pe rând. ga. Desfăşurarea jocului Copiii aşezaţi în cerc merg.te. pe rând .dăm. unul după altul. ga.ne ho– ţo Tot ca ea şi - iar – bă stau la sfat. Jocul „Cu mingea” Scopul: îmbogăţirea vocabularului şi dezvoltarea auzului muzical. re – te hai şi noi. Obiective operaţionale: să-şi însuşească textul şi melodia cântecului. ma– na a– dul. toţi copiii se duc în bârlogul vulpii şi iau înapoi gâştele furate. ga Vul– pea-şi fa –ce pla – nuri Fu . 1. . ga.JOCURI MUZICALE PENTRU TERAPIE OCUPAŢIONALĂ Jocul „Vulpea şi gâştele” Scopul: îmbogăţirea vocabularului şi dezvoltarea auzului muzical. cântând în timp ce un copil vulpe pândeşte dintr-un colţ. ghi. pe strofa a II-a vulpea fură. Na ţi . Cu mic.re. cu 3.me. 2-3 gâşte şi le duce în bârlogul ei (colţul dinainte stabilit).11 - pa – da s-a to . le -na . Resurse didactice: mingi. Resurse didactice: Jocul muzical „Vulpea şi gâştele” . După terminarea strofei a III-a . hai dă-mi mi – e. Jocul se reia de la început. Motora Ionescu Ghi. Muzică şi versuri: A. ză ma . cu altă vulpe şi alte gâşte furate. Obiective operaţionale: să cânte şi să execute mişcările cerute de text. ga.şa . ui – te-a .ră câ – te-o gâs – că.e. u i . gata să se repeadă în cârdul gâştelor – strofa I.când. Jocul muzical „Cu mingea”.seli să zbur . ghi. ga. Hai – deţi la 2.

merg în pas de marş spre dreapta. Cu – cu.de mai cu .ne-l o – chii-n . care se aruncă la partenerii din faţă şi iarăşi vin înapoi. ve .lun .zit. Vezi de n-o scă . Jocul se reia de mai multe ori. pe primele patru măsuri şi spre stânga pe următoarele patru măsuri. 2.ne. Teodosiu 1. Aceleaşi mişcări se repetă pe strofa a II-a a cântecului. Hei.u – tăm Me r– gem.cul s-a as . Desfăşurarea jocului Copiii aşezaţi în cerc.cuns în crâng. Cu min–gea noas – tră. să execute mişcările cerute de textul cântecului.nă cu – cul va cîn – ta. cu – cu! Se va fa . prin–de-o bi . Resurse didactice: Jocul muzical „Cucu”.Şi ghi . .răşi s-a tre . Pe Final. în timp ce copilul „cuc” se ascunde undeva în împrejurimi.o ce . Obiective operaţionale: să-şi însuşească versurile şi melodia cântecului. Toţi copiii cântă primele două strofe mergând ritmic pe loc. mer.rând. Cu . ţinându-se de mâini. Şi cu Ci . Cei din prima linie au fiecare câte o minge în mână.ce cuc la rând. Jocul „Cucu” Scopul: deconectare psihică. La strofa a III-a începe jocul cu mingile. dar pe cât posibil în ritmul cântecului – pe fiecare măsură o aruncare de minge. Final Pâ . Hai co – pii să-l că .căm. Hai să ne ju .gem Şi din cuib să-l toţi cân – tând a .12 - .lul Ia . de Gr.găm.pa! Desfăşurarea jocului Copiii stau aşezaţi faţă în faţă pe două linii la distanţă de un metru.chişi vom sta.

copilul cuc strigă din ascunzătoare „cucu”. câ . cucul găsit intră de asemenea în cerc.un ful – gu .nă al – bă toţi au îm – bră – cat Hai co – pii Tri. li. Resurse didactice: Jocul muzical „Ninge.ti .de. Versuri şi muzică: A.te. Jocul „Ninge. nin– ge . li. li. li. ca . po– mii şi în – tre – gul sat Hai . ninge”. Obiective operaţionale: să cânte şi să execute mişcări de braţe şi picioare în ritmul cerut. iar jocul se reia de la capăt. ninge” Scopul: îmbogăţirea vocabularului. Copilul care a găsit „cucul”. „cucu” iar restul copiilor aleargă în căutarea lui. ceilalţi copii îşi iau locurile în cerc.ce . la şi să – ni – uş Tri. nin –ge-n .de – luş Pâr . Co – lo sus pe der . dezvoltarea auzului muzical.e! Stri – gaţi co – pii! Pâr – ti – e! (strigăt) . Ca . îl scoate din ascunzătoare şi devine el însuşi cuc. Motora Ionescu Nin – ge.ti - şor.de.şor Câm–pul.

Ciufulite sunt de vânt. formează un cerc. Obiective operaţionale: să-şi însuşească versurile şi melodia cântecului. Stoluri pleacă spre ţări calde. cu palmele duse le umăr. Şi cu toamna. pe cuvintele „ninge-ncetişor” bat ritmic din palme pe toate silabele pronunţate (respectând ritmul duratelor respective). Cu mâinile desfăcute lateral. 3. Copiii fac mişcări de parcă ar ţine un coş în mână: se apleacă din când în când de parcă ar strânge ciuperci. . ne salutăm. Păsărelele s-adună. Jocul reîncepe insistând ca mişcările indicate în textul cântecului să fie executate la timpul cuvenit. Ei se salută unii pe alţii. Ei se învârtesc. copiii risipindu-se în diferite părţi. Ne-ntâlnim. până la cuvintele „Hai copii la săniuş” care se cântă concomitent cu mers ritmic pe loc. copiii arată cum zboară păsărelele. Resurse didactice: Jocul muzical „Toamna” 1. Noi cu coşul în pădure.Gal – be – ne şi ro–şii frun. 2.Desfăşurarea jocului Copiii aşezaţi în cerc sau în coloană. aplecând uşor capul. călcând de fiecare silabă pronunţată. După aceea se cântă cântecul fără cuvinte. duc braţele lateral cu revenire (1-2. ninge”. Ciupercuţe tot cătăm. cade. cu respectarea duratelor de optimi şi pătrimi. Desfăşurarea jocului Copiii se risipesc în diferite părţi ale camerei (terenului). stau drepţi. să execute mişcări corespunzătoare textului. Aripile fluturând. imitând în acest fel căderea frunzelor. Simultan cu cântarea.ze Din co–paci s-au des-fă – cut Joa–că’n a – er o – bo – si – te La pă–mânt toa–te-au că – zut.” din nou duc braţele lateral cu revenire şi aşa mai departe. 1-2). Apoi se lasă în jos îndoind genunchii. pe cuvintele „cade. fac următoarele mişcări de braţe şi picioare: pe cuvintele „ninge. pe cărare. Jocul „Toamna” Scopul: îmbogăţirea cunoştinţelor despre anotimpul toamna. la sfârşitul primei strofe. apropiindu-se de centrul camerei şi.

Obiective operaţionale: să grupeze baloanele şi sforile după criteriul culoare. Resurse didactice: globuri decupate din hârtie glasată în culorile învăţate. unul la fel cu al propunătorului. motivând de ce l-a ales. împreună toate baloanele care sunt de aceeaşi culoare.JOCURI PENTRU STIMULARE COGNITIVĂ A ) JOCURI PENTRU ACTIVITĂŢI MATEMATICE Jocul „Care este culoarea ta?” Scopul: recunoaşterea şi numirea corectă a culorilor. Propunătorul atrage atenţia că sforile sunt asortate cu baloanele. legate laolaltă ca la vânzătorii de baloane făcând următoarea observaţie: „Sunt oare toate la fel baloanele?”. ne învârtim Şi deloc nu obosim. Copilul numit va spune. Desfăşurarea jocului Cadrul didactic va ridica un glob din hârtie. verde. Resurse didactice: baloane (albastre. Obiective operaţionale : să identifice şi să denumească culorile: roşu. portocaliu. (este la fel). După ce propunătorul distribuie câte un balon fiecărui copil. verzi. Este numit un copil să răspundă ce culoare are globul. cântând sau spunând versurile: „Bradul îl împodobim Cu globuri frumoase. Bradul îl împodobim”. cere copiilor să pună în acelaşi loc. galben. În timpul acesta copiii vor spune ce culoare pun în brad. În cea de-a doua modalitate. cadrul didactic va spune doar culoarea (roşie) fără să arate un glob. Copiii sunt ajutaţi să constate că sau obţinut patru grupuri de baloane fiecare de una şi aceeaşi culoare. Fiecare copil este îndem- . Copiii care au globuri cu această culoare (roşie) le vor ridica. motiva. le vor pune în brad. un brad. Jocul „Baloane colorate” Scopul: consolidarea reprezentărilor cromatice. într-un colţ al clasei. copiii care au globuri de aceeaşi culoare. Se va numi un elev care alege din globurile lui. Apoi li se cere copiilor să ridice şi ei globurile care au aceeaşi culoare ca al globului ridicat de propunător. violet. ca să fie văzut de toţi copiii. alb. „Unele sunt identice şi altele deosebite”. Va agăţa el mai întâi un glob. propunătorul va avea grijă ca toate globurile să fie plasate după culoare.de ce a ridicat globul de culoare roşie: „Eu am ridicat globul roşu pentru că aţi spus roşu”. plicuri cu globuri decupate. copiii fac o horă în jurul lui. În încheierea jocului. sfori în aceleaşi culori. Desfăşurarea jocului Cadrul didactic aranjează baloanele. doi. Unul. Se va proceda la fel cu toate globurile de hârtie. copiii împreună cu conducătorul jocului vor împodobi un brad. După ce bradul este împodobit. galbene). albastru. prindeţi-vă şi voi Ne sucim. roşii.

etc. apoi vor arăta figurile geometrice cerute .ei trebuie să ghicească ce culoare este ascunsă (deoarece se văd numai 5 suprafeţe). trusa „Logi II”. Jocul „Cine ştie să numere mai departe?” . Desfăşurarea jocului La desfăşurarea jocului participă 2-3 copii. De asemenea jocul se poate complica cerând elevilor să grupeze figurile geometrice utilizând pe lângă criteriul formă şi criteriul culoare. Desfăşurarea jocului La început elevii vor denumi figurile geometrice prezentate de propunător. ordinea culorilor este aceeaşi. să grupeze piesele din trusa „Logi II” după criteriul formă. Propunătorul cere copiilor să aşeze lângă grupul baloanelor albastre. încât copiii pot combina alcătuind diferite modele decorative (mozaic).Se pune în faţa copiilor un cub. „jos”. Dacă figura geometrică prezentată va fi un pătrat. albastru. să aleagă din trusa lor figurile geometrice care au aceeaşi formă ca a lui. Copiii vor ataşa sforii baloane de culoare corespunzătoare. Baloanele colorate se decupează. alb. După fiecare grupare piesele vor fi puse înapoi în trusă. suprafeţele fiind diferit colorate (roşu. iar sforile acestui grup sunt şi ele albastre. 25. Jocul „Găseşte-mi frăţiorii!” Scopul: denumirea şi identificarea figurilor geometrice. sus să fie toate albastre sau în faţă să fie toate suprafeţele galbene. la care. După ce au fost astfel constituite cele 4 grupuri de baloane. folosirea corespunzătoare a termenilor: „mare”. „potrivit”. . etc. obiecte. Cadrul didactic va lua o figură geometrică din trusa „Logi I”. 16. 49 cm îmbinate prin lipire. caută culoarea albastră pentru baloane albastre. va rezolva sarcina numai pe bază de memorie. dar unele suprafeţe sunt împărţite în diferite figuri geometrice colorate în diferite culori. Se dau copiilor următoarele sarcini: . „mai mare”. roşii. „dreapta”. celălalt este verde. Ordinea culorilor este aceeaşi la cele 5 cuburi. negru. Într-o altă oră copiii desenează şi pictează baloane. Jocul poate fi complicat şi cu alte sarcini. va cere elevilor să o denumească şi să-i găsească „frăţiorii”. Obiective operaţionale: să aleagă. „nepotrivit”. jucării care au culoarea respectivă. Obiective operaţionale: să ordoneze cuburile după mărime respectând şi colorile. Jocul se desfăşoară sub formă de întrecere. La început copilul se poate ajuta de un al doilea cub (pentru comparaţie). câştigător este jucătorul care în cel mai scurt timp găseşte toţi „frăţiorii”.. galben. Resurse didactice: trusa „Logi I”. „sus”. dar mai târziu. culoarea galbenă pentru baloane galbene etc. acela roşu. „stânga”. fiecare având material individual. roşii etc. 36. se indică numele culorii fiecărui grup de baloane. verde). Se pot folosi nouă cuburi din carton de aceeaşi mărime. Se distribuie apoi fiecărui copil câte o foaie pe care au fost desenate numai sforile colorate. atunci elevii vor alege toate pătratele din trusa lor. indiferent de culoare şi mărime. Resurse didactice: 5 cuburi din carton de mărimi diferite – cu suprafeţele 9.mnat să caute sfoara care corespunde balonului său şi apoi s-o înnoade. de asemenea. Acest grup este albastru. respectând şi culorile. De exemplu.Să aşeze cuburile în ordinea crescătoare sau descrescătoare mărimii. vor lipi baloanele. Jocul se poate juca şi sub formă de competiţie. Jocul „Turnul cuburilor” Scopul: dezvoltarea acuităţii senzoriale şi a memoriei.

a. la semnalul de începere. păpuşă etc. să numere din 10 în 10. m. pe fiecare treaptă sunt scrise exerciţii de adunare sau scădere cu acelaşi grad de dificultate la acelaşi nivel al scării. Elevii care nu sunt la tablă rezolvă în caiet exerciţiile repartizate grupei sale. . vor corecta greşeala altor colegi. care îi face pe toţi să râdă. Imediat ce a terminat de rezolvat exerciţiul va pleca următorul coleg de echipă să rezolve exerciţiul scris pe treapta a doua. lopată. Primul elev începe numărătoarea până este oprit de cadrul didactic (printr-o bătaie din pallme sau „Stop”). Acesta.SCRIS Jocul „Telefonul fără fir” Scopul: dezvoltarea auzului fonematic şi a capacităţii de concentrare a atenţiei. masa. la ureche. pentru că. iar cei care vor greşi la preluat sau la numărare vor trebui să stea în picioare. Sunt recomandate cuvinte uzuale. se aşează (dacă n-a greşit). Continuă următorul coleg de echipă să rezolve următorul exerciţiu şi tot aşa până se termină toate exerciţiile grupei sale. împreună cu clasa. Obiective operaţionale: să recepţioneze corect mesajul şi să-l transmită mai departe. Din fiecare grupă va pleca. Obiective operaţionale: să rezolve corect şi rapid exerciţii de adunare şi scădere. Tuturor copiilor le place acest joc. creioane. din 10 în 10 etc. un steguleţ aşezat în vârful scării. un cuvânt. acesta îl rosteşte cu voce tare. Desfăşurarea jocului Participă toţi elevii clasei sau echipe. caiete. propunătorul spune „Stop”. Cadrul didactic spune primului copil din şir. din 2 în 2. cretă. În momentul în care o grupă a rezolvat la tablă toate exerciţiile. Se va verifica corectitudinea exerciţiilor rezolvate. stau în picioare sau pe scaune. cu un număr de silabe nu prea mare. iar următorul continuă ş. Grupa care are cele mai multe exerciţii rezolvate corect este declarată câştigătoare şi primeşte steguleţul din vârful scării. de obicei. de exemplu: mama. Elevul se opreşte. Desfăşurarea jocului Copiii sunt aşezaţi şir.Scopul: învăţarea numeraţiei.d. la rândul lui îl transmite următorului copil şi tot aşa mai departe până ce. Se declară echipa câştigătoare aceea care are mai puţini copii în picioare. simple. câte un elev să rezolve exerciţiile de pe prima treaptă. Desfăşurarea jocului Acest joc se desfăşoară sub formă de concurs. maşină. dacă vor fi atenţi. „înapoi”. Clasa este împărţită în două grupe echilibrate din punct de vedere al potenţialului intelectual. Jocul „Cine urcă scara mai repede?” Scopul: fixarea şi aprofundarea operaţilor de adunare şi scădere. la ultimul copil din şir ajunge un mesaj distorsionat. B ) JOCURI PENTRU ACTIVITĂŢILE DE COMUNICARE ŞI DE CITIT . chiar dacă cealaltă grupă mai are de rezolvat exerciţii. până ce. mesajul ajungând la ultimul copil din şir. Se poate relua numeraţia. Resurse didactice: o scară dublă desenată pe tablă. Se stabileşte de către propunător până la ce număr se va număra şi cum: „înainte”. Obiective operaţionale: să numere oral înainte şi înapoi până la 100. unul lângă altul.

ridicând un cartonaş cu mai multe elemente copilul spune: „Eu am pe cartonaş mai multe flori”. În continuarea jocului se vor alcătui propoziţii în legătură cu cuvintele folosite în joc. Resurse didactice: cartonaşe cu diferite desene reprezentând un singur lucru sau fiinţă şi altele reprezentând mai multe obiecte sau fiinţe de acelaşi fel. precum şi a deprinderii de a le include corect în propoziţii. mesaje formate din două sau trei cuvinte (propoziţii scurte cu conţinut concret). În partea a doua a jocului propunătorul (sau un elev) spune un cuvânt la singular (sau plural). Jocul poate continua cu următoarea poezie în care elevii spun onomatopeele: „Ursul a pornit uşor Iar cocoşul lui bunicu’ Chemând puii: mor! mor! mor! Îi răspunde: cucuriguu! Pe crenguţă-n fel şi chip Vrăbiile zic: cip! cirip! Din ogradă şi gâsca Parcă-mi strigă: ga! ga! ga! Capra cată nu ştiu ce Şi tot strigă: be! be! be! Iar bălţata vacă – acu’ Strigă pe viţel: mu!mu! Jocul „Eu spun una tu spui multe” Scopul: însuşirea corectă de către copii a formelor de singular şi plural a substantivelor. Resurse didactice: ilustraţii cu diferite animale. Apoi copilul formulează propoziţia despre floare. Obiective operaţionale: să aleagă corect jetonul cu una sau mai multe imagini şi să exprime corect singularul şi pluralul. De exemplu. (pot fi introduse ilustraţii care să reprezinte şi alte animale). Elevul care se află la catedră trece la plural propoziţia respectivă. unul cu un singur element iar altul cu două sau mai multe elemente de acelaşi fel. Desfăşurarea jocului Pentru fiecare substantiv propus în joc vor exista două cartonaşe. Jocul „Cine face?” . Copilul la care se află cartonaşul cu o singură floare se ridică şi spune: „Eu am cartonaşul cu o floare”. dezvoltarea atenţiei şi a memoriei vizuale. Pe rând câte un copil vine la catedră şi alege un cartonaş. iar elevii trebuie să spună acelaşi cuvânt la plural – respectiv la singular. Unul din cartonaşe va fi pe catedră iar celălalt repartizat elevilor în aşa fel încât să existe atât pe catedră cât şi la copii cartonaşe care conţin un singur element şi care redau mai multe elemente. Cadrul didactic numeşte elevii care să spună ce reprezintă ilustraţia primită şi cum face animalul respectiv.Pe măsură ce cresc şi îşi sporesc achiziţiile. De exemplu: „În grădină sunt flori multe” sau „Ionel a văzut o pisică”. Jocul „Cum face?” Scopul: Formarea deprinderii de a rosti corect sunetele şi de a emite onomatopee. Desfăşurarea jocului Se împart elevilor ilustraţii cu diferite animale ca:şoarece. copiii vor fi capabili să înţeleagă şi să transmită cuvinte mai lungi. pisică şi câine. Obiective operaţionale: să recunoască în imagini diferite animale şi să ştie cum fac.

elevul este depunctat şi „pedepsit” de către ceilalţi copiii (să recite.Vizitiul Cine conduce tramvaiul? .Mecanicul Cine conduce automobilul? . să execute diferite mişcări. îmbogăţirea acestuia. DACĂ NU –I CUM ESTE? .Librarul Cine împrumută cărţile? . iar celălalt (din pereche) trebuie să găsească cuvântul cu sens opus . Resurse didactice: imagini care reprezintă diferite profesii. dacă nu.Scopul: îmbogăţirea vocabularului. Desfăşurarea jocului Cadrul didactic spune un cuvânt şi aruncă o basma înnodată printre elevi. Jocul „Dacă nu-i aşa.Bibliotecarul (bibliotecara) Cine vindecă bolnavii? .Doctorul (doctoriţa) etc. Resurse didactice: o basma înnodată.Cel care are mai multe răspunsuri corecte continuă jocul cu un alt câştigător. Cel la care ajunge basmaua trebuie să găsească un cuvânt cu acelaşi înţeles. Dacă cuvântul spus de elev este corect atunci aruncă basmaua(cu ghinion) mai departe. activizarea vocabularului. îmbogăţirea vocabularului şi activizarea lui. Jocul „Basmaua înnodată” Scopul: însuşirea sinonimiei ca fenomen de vocabular. Obiective operaţionale: să spună un cuvânt cu acelaşi înţeles.Şoferul (şoferiţa) Cine conduce avionul? . care este şi învingător. Desfăşurarea jocului Cadrul didactic va arăta elevilor imagini care reprezintă diferite ocupaţii şi va cere elevilor să spună cum este numită persoana care face acel lucru. Obiective operaţionale: să-şi însuşească cuvinte care denumesc(ocupaţii) profesii.Căpitanul Cine conduce tractorul? . Câştigătorii iarăşi se cuplează doi câte doi. copiii spun cuvinte. Cine mână caii? . Desfăşurarea jocului Doi câte doi.) Exemple: elev – şcolar vesel – bucuros supărat – trist zăpadă – nea ţipă – strigă etc. să imite etc. pe rând. cu sens asemănător cu al cuvântului dat.Tractoristul (tractorista) Cine vinde cărţile? .Pilotul Cine conduce vaporul? . Obiective operaţionale: să spună cuvinte cu formă diferită şi cu sens contrar. jocul continuând până rămâne unul singur . cum e?” Scopul: însuşirea antonimelor.Vatmanul Cine conduce locomotiva? .

. una din literele învăţate până la data respectivă. Jocul „De-a cuvintele” Scopul: activizarea şi îmbogăţirea vocabularului. la latitudinea propunătorului – acesta va spune: „Stop!”. Cuvintele să fie alcătuite dintr-o silabă. De exemplu: litera „r”. două sau mai multe silabe (r – rar – ramă – ramură – rândunică). Elevii încetează jocul. „Jocul literelor” Scopul: formarea capacităţii de a recunoaşte literale alfabetului. La comanda propunătorului „Începeţi!” elevii vor forma pe bănci literele alfabetului . pe care le-au învăţat (majuscule de tipar). Jocul se poare desfăşura şi sub formă de competiţie. Câştigă cel care a format mai multe litere. Desfăşurarea jocului Cadrul didactic va scrie pe tablă. După un timp. Obiective operaţionale: să formeze cât mai multe litere de tipar din beţişoare. Se cere elevilor să spună cuvinte care încep cu sunetul r.harnic curat mic duşman vechi sănătos rece leneş murdar mare prieten nou bolnav cald etc. Obiective operaţionale: să spună cât mai multe cuvinte care încep cu un anumit sunet. Câştigă elevii care pot spune cuvinte cu sunetul indicat respectând toate cerinţele formulate de propunător. Resurse didactice: cutia cu beţişoare Desfăşurarea jocului Fiecare elev are pe bancă cutiuţa cu beţişoare.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful