You are on page 1of 3

Metode de solutionare a litigiilor

Una din cele mai importante activiti ale societii noastre este reprezentat de : mediere, arbitraj i concilieri Ce reprezint soluionarea alternativ a disputelor? Sistemele alternative de soluionare a litigiilor n afara instanelor judectoreti, cunoscute sub denumirea de ADR (Alternative Dispute Resolution) sunt mijloace prin care prile aflate n conflict pot ajunge la o nelegere amiabil a problemelor pe care le ntmpin. Experiena unor State membre ale Uniunii Europene arat c dac sunt respectate anumite reguli de baz sistemele alternative de soluionare a disputelor pot avea avantaje pentru pri. Principalele avantaje ale unor asemenea sisteme sunt costurile sczute i perioada de timp mai scurt necesar rezolvrii litigiilor. In cadrul sistemelor ADR, procedura implic intervenia unei tere pri, neutre, cum ar fi arbitrul, mediatorul sau ombudsman-ul. Procedurile de soluionare a litigiilor n afara instanelor constituie o alternativ fa de procedurile judectoreti n multe state. De asemenea, acestea pot constitui o procedur suplimentar, anterioar sau concomitent procedurilor judectoreti. Tipuri de sisteme ADR Principalele sisteme ADR care pot fi ntlnite n Uniunea European sunt: Medierea, arbitraj i conciliere Prin intermediul medierii i al concilierii prile ncearc s ajung la o nelegere amiabil, cu ajutorul unei tere pri. Sarcina mediatorului este de a nlesni ajungerea la o soluie care s satisfac ambele pri. Mediatorul nu impune o soluie, dar are grij ca prile s ajung la un compromis n mod independent. n cadrul concilierii, tera parte poate propune o soluie, dar care nu este obligatorie pentru pri. n cadrul medierii i al concilierii, prile nu sunt limitate de prevederile legilor sau de regulile de procedur. Prin urmare, rezolvarea litigiului nu se va baza, n mod necesar, pe dispoziiile unei legi, ci poate face referire la bunele moravuri, loialitate sau legitimitate.

Arbitrajul Arbitrajul reprezint o metod de rezolvare a disputelor n afara instanelor foarte apropiat de procedura judectoreasc. Arbitrajul reprezint o procedur n cadrul creia prile aleg una sau mai multe persoane fizice crora le prezint cazul pentru a obine o hotrre obligatorie. Arbitrajul poate fi individual sau instituionalizat. n cadrul anumitor modele de arbitraj, pentru punerea n executare a hotrrii, este necesar efectuarea unor proceduri n cadrul instanelor de judecat.

Medierea Referitor la activitatea de mediere, funcionm sub denumirea - Societate Profesional Civil de Mediere Iordan si Nedelcu, nfiinat n anul 2006, fiind una din primele societi de mediere din Romnia. Societatea de mediatori Iordan i Nedelcu a fost una din promotorii medierii n Romnia.

Ce este medierea?

Conform Legii Nr.192/2006 privind medierea i organizarea profesiei de mediator modificat, medierea reprezint o modalitate de soluionare a conflictelor pe cale amiabil, cu ajutorul unei tere persoane specializate n calitate de mediator, n condiii de neutralitate, imparialitate, confidenialitate i avnd liberul consimmnt al parilor.

Care sunt avantajele medierii?

Medierea este voluntar. Acceptarea medierii ca metod de soluionare pe cale amiabil a conflictului este apanajul exclusiv al prilor. Participarea la mediere este rezultatul voinei lor precum i alegerea momentului cnd pot renuna la aceast procedur. Totui, instanele recomand nainte de a intra efectiv n judecarea cazului, ca persoanele aflate n conflict s recurga la mediere.

Medierea este confidenial.

Att mediatorul, ct i participanii la mediere sunt obligai s pstreze confidenialitatea informaiilor de care se uzeaz sau se ia cunotin n cursul procedurii de mediere, motiv pentru care se semneaz

un acord de confidenialitate. Acelai lucru se ntampl i cu documentele ntocmite sau cele ce au fost prezentate de pri n cursul medierii. Obligaia de confidenialitate subzist i dup terminarea procedurii de mediere, fiind nelimitat n timp.

Medierea este cea mai rapid cale de rezolvare a conflictului. Medierea permite o important economie de timp datorit modului de desfurare; evitarea prezenei publice a prilor, a expunerii problemei lor n public i a stresului generat de sala de judecat. Spre deosebire de alte procedee, posibilitatea de rezolvare rapid a conflictului, naintea oricror alte metode, este de esena medierii, durata n timp a acestei proceduri fiind de ordinul a ctorva ore sau sedine. Medierea reduce costurile de rezolvare a conflictelor. Fata de procedura judiciara, medierea implica mult mai putine costuri. Rezolvarea litigiului pe calea medierii evita cheltuieli cu diversele taxe sau onorarii ce sunt percepute in faza de judecata si chiar in anumite domenii de drept, taxa de timbru se restituie la cererea partii interesate. Medierea se adreseaz unui spectru larg de conflicte.

Medierea, ca procedura, nu are practic dect puine limite. Astfel, pe lng litigiile ce sunt pe rolul instanei judectoreti n materie civil, comercial, de familie, n materie penal (parial), litigii de munc (parial), medierea poate fi aplicat practic n orice domeniu: asigurri, nvmnt, mediu, bancar, medicin, discriminare etc., avnd o adresabilitate ntins i cu posibiliti de aplicare n principiu nelimitate.