You are on page 1of 8

Lucrri practice Fiziologie III

PRINCIPII DE ALIMENTAIE FIZIOLOGIC


Principiile alimentare sunt reprezentate de: glucide (hidrai de carbon), lipide (grsimi), proteine, vitamine, sruri minerale, oligoelemente i ap. n plus este necesar un aport suficient de fibre alimentare, respectiv 15-20 g/zi.

1. PROTEINELE
La aduli proteinele trebuie s acopere 15-18% din necesarul energetic (NE), din care se recomand ca jumtate s fie de origine animal. Necesarul zilnic de proteine este de 0,8-1,5 g/kgc. Raia de proteine nu va fi mai mic de 50 g i nu este justificat s fie mai mare de 120 g/zi. n bolile renale, cu insuficien renal cronic sau acut, ingestia de proteine trebuie sczut. Un gram de proteine furnizeaz aproximativ 4,1 kcalorii. n anumite condiii este necesar modificarea acestui acest aport: - creterea i dezvoltarea - pentru copii, aportul proteic atinge 18% din NE, din care se recomand ca 2/3 s fie de origine animal - sarcina i lactaia (1,5-2 g/kgc/zi) - convalescena (1,2-1,5 g/kgc/zi) - n cazul activitii la temperaturi sczute, necesarul proteic se suplimenteaz cu 2-3% fa de cel din condiii normale - n eforturile fizice foarte mari (peste 4500 kcal) poate s scad la 12% Surse de proteine: - produse animale: albu de ou, lapte, brnzeturi, carne, pete, derivate de carne - produse vegetale: nuci, leguminoase uscate, pine, produse cerealiere, alge, ciuperci Efectele consumului neadecvat proteic 1. Consumul proteic excesiv determin: - accelerarea procesului de putrefacie la nivelul intestinului gros genernd produi toxici - favorizeaz constipaia - favorizeaz apariia crizelor de gut 2. Carena proteic determin: - ntrzierea creterii i afectarea mineralizrii scheletului la copii - scderea rezistenei la infecii - topirea masei musculare la aduli - oprirea proceselor de cicatrizare

2. LIPIDELE
La adui lipidele trebuie s acopere 25-30% din NE, cu o proporie egal ntre lipidele animale i cele vegetale. Minimum lipidic este de 30 g/zi, iar aportul optim se consider de 1 g/kgc/zi. Un gram de lipide furnizeaz aproximativ 9,3 kcalorii. n anumite condiii este necesar modificarea acestui acest aport: - n sarcin i la copii este necesar s se asigure cel puin o treime lipide de origine animal - la temperaturi sczute, umiditate, vnt, eforturi mari, raia lipidic va crete la 3540% - n eforturile de vitez, eforturile de altitudine, va fi sczut la 15-20%
1

Lucrri practice Fiziologie III Consumul de lipide animale, care conin mai mult colesterol, are aciune aterogen. Aportul de colesterol trebuie redus sub 300 mg/zi. Acizii grai saturai vor reprezenta cel mult 10% din raia caloric, iar cei polinesaturai 3-7%. Surse de lipide: - acizi grai mononesaturai sau polinesaturai: uleiul de msline, uleiul de semine de dovleac, uleiul de pete; acizi grai saturai: grsimi animale - alimente de origine animal: glbenu de ou, lapte, smntn, fric, brnzeturi grase, carne gras, unt, untur - alimente de origine vegetal: ulei, fructe oleaginoase, msline, soia - colesterol: creier, glbenu de ou, ficat, unt Efectele consumului neadecvat de lipide 1. Aportul sczut de grsimi determin: - asigurarea dificil a necesarului energetic - priveaz organismul de vitaminele liposolubile i de acizii grai eseniali - dermatoze n cazul carenei de acizi grai eseniali 2. Aportul crescut de grsimi se asociaz cu: - obezitatea - bolile cardiovasculare - unele cancere (de colon, rect, prostat)

2. GLUCIDELE
Glucidele, ca principal surs energetic, trebuie s acopere aproximativ 5565% din NE. Necesarul de glucide poate varia ntre 250550 g zilnic (optim: 6 g/kg/zi) i nu va ajunge sub un minimum de 100 g/zi. Aportul glucidic este indispensabil deoarece reprezint sursa principal pentru ciclul citric, sunt necesare pentru o corect metabolizare a lipidelor i au o aa zis aciune de cruare a proteinelor, care pot fi astfel folosite n scop plastic. Un gram de glucide furnizeaz aproximativ 4,1 kcal. Este foarte important, chiar obligatoriu, ca n raia zilnic s existe o cantitate suficient de legume (300-500 g) i de fructe (200 g), care reprezint i o bogat surs de vitamine, respectiv sruri minerale. Cantitatea de produse zaharoase i zahr nu este bine s fie mai mare de 10-20 g/zi. Se consider c un consum de zahr exagerat este foarte duntor, fie zahr ca atare, fie cel ascuns ntr-o serie de produse, inclusiv sucurile. De aceea este bine s fie nlocuit cu 10-20 g miere de albine sau cu substane edulcorante. Surse de glucide: se gsesc n proporii diferite n legume, fructe, lapte, cartofi, pine, finoase, leguminoase, paste finoase, orez, gri, produse zaharoase etc. Efectele consumului neadecvat glucidic 1. Consumul excesiv determin: - creterea riscului obezitii, DZ, ateromatozei, HTA - favorizeaz apariia cariilor dentare i a distrofiei de finos 2. Consumul sczut determin: - perturbarea metabolismului proteinelor i lipidelor

Lucrri practice Fiziologie III

3. MINERALELE I VITAMINELE
Coninutul de minerale i vitamine este asigurat de alimentaia mixt obinuit. Singura suplimentare este adaosul de NaCl necesar pentru o bun funcionare a sistemelor enzimatice i hormonale, pentru creterea i multiplicarea celular (normal 6-8 g NaCl=2,4-3,2 g Na). Vitaminele sunt necesare n cantiti mici, avnd diferite funcii biochimice. Ele nu elibereaz energie i nici nu furnizeaz material plastic. Nu pot fi sintetizate n organism i de aceea trebuie suplimentate prin diet. Se mpart n 2 categorii: hidrosolubile i liposolubile (Tabelul I i II). Macromineralele: sunt aduse n cantiti suficiente de alimentele consumate n cazul unei alimentaii echilibrate (Tabelul I). Micromineralele: sunt un numr de elemente care se regsesc ca urme n organism. Cele mai importante sunt: fierul (constituent al hemului), iodul (un constituent esenial al tiroxinei i triiodotironinei) i zincul (cofactor pentru multe enzime), la care se adaug: fluor, cobalt, mangan, molibden, seleniu, siliciu, cupru (Tabelul I). Tabelul I. Necesarul zilnic de minerale i vitamine MINERALE Necesar/zi VITAMINE Necesar/zi Na 4g Vit A 5000 UI=1,5 mg Cl 6g Vit D 400 UI K 3,2 g Vit E 15 UI=2-3 mg Ca 0,8 g Vit K 0,5 mg Mg 0,3 g P 1-2 g Vit B1 1,5 mg S 1,2 g Vit B2 2-2,5 mg Zn 20 mg Vit B6 2 mg Fe 18 mg Vit PP 15-25 mg Cu 2,5 mg Vit B12 3 g Mn 3 mg Vit C 50-150 mg F 1 mg Acid folic 0,4 mg I 0,3 mg Tabelul II. Principalele vitamine hidrosolubile i liposolubile din organism Vitamine Tulburri prin deficit vitaminic Vitamine hidrosolubile Vitamina B1 (Tiamina) - beriberi Vitamina B2 (Riboflavina) - glosite Vitamina B3 (Niacina) - pelagra Vitamina B6 (Piridoxina) - convulsii Vitamina B5 (Acidul pantotenic) - dermatite - enterite - alopecie - insuficien adrenal Biotina - dermatite - enterite Acidul folic - anemia Vitamina B12 (Ciancobalamina) - anemie pernicioas Vitamina C (Acidul ascorbic) - scorbut Vitamine liposolubile
3

Lucrri practice Fiziologie III Vitamina A Vitamina D Vitamina E (Tocoferol ) Vitamina K - tulburri de vedere la ntuneric - piele uscat - rahitism - anemie hemolitic la copii - ataxie + alte simptome i semne de disfuncie spinocerebeloas - fenomene hemoragice

4. FIBRELE ALIMENTARE (SUBSTANELE DE BALAST)


Sunt reprezentate de celuloz i hemiceluloz. Dei nu aduc nici un fel de aport caloric n cadrul raiei alimentare deoarece nu se pot absorbi la nivelul tubului digestiv, prezena lor n raia alimentar zilnic este absolut necesar deoarece favorizeaz formarea bolului fecal i menin tranzitul intestinal. n plus, cercetri recente au dovedit rolul lor hipocolesterolemiant i anti cancerigen, tiut fiind c sub influena florei anaerobe are loc degradarea steroizilor liberi i neutri n produi similari hidrocarburilor policiclice carcinogene, de tipul 20 metilcolantrenului.

5. APA
Este un element indispensabil vieii. Ea este adus n organism fie ca atare, fie prin alimente. Aportul zilnic de lichide (ap, ceai, supe, lapte, buturi rcoritoare, etc.) trebuie s fie ntre 1500-2500 ml. Apa consumat pe zi: buturi1400 ml, apa din alimente-700 ml, apa rezultat din metabolism-200 ml. Apa eliminat pe zi: urin1400 ml, apa din fecale100 ml, perspiraie (piele)-100 ml, pierderi insensibile-350 ml, eliminare prin tract respirator350 ml. Exist mai multe grupe de alimente, clasificate n funcie de consumul lor zilnic (Tabelul III i Fig.nr.1).De asemenea exist diferite tipuri de diete (dieta indicelui glicemic sczut, dieta Montignac, dieta vegetarian, dieta grupelor sanguine, dieta mediteraneean etc.), cea mai indicat fiind cea care respect principiile alimentaiei raionale. Grupa Grupa I Grupa II Grupa III Grupa IV Grupa V Grupa VI Grupa VII Grupa VIII Grupa IX Grupa X Tabelul III. Clasificarea general a alimentelor Tipul de aliment Cantitatea necesar zilnic (%) Carne i derivate 6-10% Lapte i derivate 10-12% Ou 3-4% Grsimi 13-17% Pine, derivate de cereale, cartofi 30-45 % Legume 13-17 % Fructe 15-20 % Zahr i produse zaharoase Buturi nealcolice Condimente -

Lucrri practice Fiziologie III

Fig.nr.1. Piramida alimentaiei raionale.

6. ETAPELE NTOCMIRII RAIEI ALIMENTARE


1. Calcularea NEtotal/24 ore 2. Acoperirea necesarului energetic prin aport de principii nutritive se determin aportul procentual de glucide, lipide, proteine n funcie de grupa de consumatori 3. Calcularea aportului energetic (kcal) al fiecrui principiu la raia caloric total 4. Calcularea (g) a cantitilor de glucide, lipide i proteine se mparte aportul energetic al fiecrui principiu (kcal) la valoarea energetic a unui gram de principiu nutritiv 5. ntocmirea meniului de alimente se respect regulile de alimentaie fiziologic EXEMPLU S se ntocmeasc raia alimentar pentru un individ care realizeaz o activitate fizic uoar. 1. Calcularea NEtotal/24 ore NE/zi=2500 kcal 2. Acoperirea necesarului energetic prin aport de principii nutritive: - glucidic65% - lipidic20% - proteic-15% 3. Calcularea aportului energetic (kcal) al fiecrui principiu la raia caloric total : - 65/100x2500=1625 kcal glucide - 20/100x2500=500 kcal lipide - 15/100x2500=375 kcal proteine
5

Lucrri practice Fiziologie III 4. Calcularea n grame a cantitilor de glucide, lipide i proteine : 1 g glucide ............................4,1 kcal x g glucide ..........................1625 kcal x = (1625x1)/4,1=396,34 g glucide ~ 396 g glucide 1 g lipide ............................9,3 kcal y g lipide ............................500 kcal y = (500x1)/9,3 = 53,76 g lipide ~ 54 g lipide 1 g proteine ........................4,1 kcal z g proteine ........................375 kcal z = (375x1)/4,1 = 91,46 g proteine ~ 91 g proteine 5. ntocmirea meniului de alimente: 396 g glucide, 54 g lipide, 91 g proteine Mic dejun: 30% - 30/100x396 = 132 g glucide - 30/100x54 = 18 g lipide - 30/100x91 = 30,33 g proteine Aliment 100 g pine 250 ml lapte 50 g salam 75 g dulcea 10 g unt Prnz: 50% - 50/100x396 = 198 g glucide - 50/100x54 = 27 g lipide - 50/100x91 = 45,5 g proteine Aliment 150 g sup fasole boabe 200 g carne de porc 150 g salat 200 g cartofi 50 g pine 200 g cpuni 50 g fric Cin: 20% - 20/100x396 = 79,2 g glucide - 20/100x54 = 10,8 g lipide - 20/100x91 = 18,2 g proteine Aliment 100 g pine 50 g salam 10 g unt 200 g vinete 200 g roii Proteine (g) 8 10 Glucide (g) 60 10 10 Lipide (g) 3 8,5 6

Proteine (g) 8 10 10 -

Glucide (g) 60 10 63,75 -

Lipide (g) 10 3 8,5

Proteine (g) 40 4 4 -

Glucide (g) 90 15 40 30 20 -

Lipide (g) 12 20

Lucrri practice Fiziologie III Tabel IV. Compoziia alimentelor n glucide, lipide i proteine (la 100 g aliment). Aliment Glucide (g) Lipide (g) Proteine (g) lapte 4 4 4 smntn 20 4 10 15 brnz topit brnz de vaci 20 20 brnz olandez 25 25 carne vit 3 20 porc 6 20 pui 5 20 salam 20 15 ou (1) 5 6 pine 60 8 orez (preparat) 20 3 mazre, fasole 60 20 cartofi 20 2 7-10 legume salat verde 3 0,3 2 3,5 0,3 1 roii ciuperci 2,5 0,5 5 fructe 5-15 grapfruit 20 nuci 75 1 10 unt 80 ulei 100 zahr 100 miere 84 0,4 gem 85 -

BULETINE DE INTERPRETARE
1. S se ntocmeasc raia alimentar pentru un individ care desfoar o activitate fizic medie (NEtotal/24 ore=3000 kcal). 2. S se ntocmeasc raia alimentar pentru un individ care desfoar o activitate fizic intens (NEtotal/24 ore=4500 kcal)..

TESTE CU UN SINGUR RSPUNS CORECT


1. Proteinele trebuie s reprezinte: A. 1520% din raia alimentar B. 1535% din raia alimentar C. 60-65% din raia alimentar D. 510% din raia alimentar 2. Lipidele: A. Reprezint surs energetic principal B. Reprezint surs energetic preferenial C. Asigur aportul de AA eseniali D. Au aciune protein-protectoare
7

Lucrri practice Fiziologie III 3. n mod normal, aportul zilnic de lichide este de : A. 5001500 ml/zi B. 15002000 ml/zi C. 20002500 ml/zi D. 25003000 ml/zi 4. La prnz, repartiia optim a necesarului energetic este de: A. 20% B. 30% C. 50% D. 60% 5. Deficitul vitaminei D determin: A. Anemie hemolitic B. Pelagra C. Beri-beri D. Rahitism la copii 6. Vitamina K: A. Este o vitamin hidrosolubil B. Este o vitamin liposolubil C. Carena sa determin anemia hemolitic D. Excesul su determin apariia HTA 7. Glucidele consumate n exces determin: A. Apariia obezitii B. Apariia DZ C. Apariia bolii cardiovasculare D. Toate rspunsurile sunt corecte 8. Un aport sczut de proteine determin: A. ntrziere n cretere i dezvoltare B. Scderea rezistenei la infecii C. Oprirea proceselor de cicatrizare D. Toate rspunsurile sunt corecte 9. Prin arderea unui gram de lipide rezult: A. 4,1 kcal B. 7,1 kcal C. 9,3 kcal D. 11,1 kcal 10. Fibrele alimentare sunt reprezentate de: A. Celuloz B. Fructoz C. Maltoz D. Glicerol Rspunsuri: 1-A, 2-A, 3-B, 4-C, 5-D, 6-B, 7-D, 8-D, 9-C, 10A.