You are on page 1of 20

ANATOMI PADA AMNYA ADALAH STRUKTUR TUBUH.

IA BERKAIT RAPAT DENGAN FISIOLOGI YANG BOLEH DIBAHAGIKAN KEPADA SEPULUH (10) BAHAGIAN.

Sistem Rangka(1)-206 Tulang Ia memberi bentuk dan mengekalkannya Menyokong berat badan dan melindungi organ Tuas untuk pergerakan badan
Lokasi pembentukan sel darah merah

Lokasi pembentukan platlet dalam sum-sum tulang Lokasi perletakan otot.

Sistem Limfatik(2) -

dikenali sebgai sistem imunisasi. Cecair jernih yang mengandungi sedikit alkali, sel darah putih, limfa, sel T dan B untuk membunuh mikrob dan virus. Ia terdapat di sluruh badan seperti juga pembuluh darah kecuali di saraf tunjang.

Otot(3) Terbentuk oleh sekumpulan sel, hampir meliputi seluruh badan. Ia menghasilkan pergerakan dengan cara penguncupan dan pengembangan. Menghasilkan dan menstabilkan haba badan. Memberi kesetabilan pada sendi.

Sistem Saraf(4) Neuron Sistem saraf meliputi seluruh badan manusia. Sistem saraf akan bertindakbalas dan mengawal sistem badan terhadap sesuatu rangsangan.

Sistem Kardiovaskular

jantung(5) Jantung terletak di sebelah kiri bahagian dada. Ia terlindung di bawah tulang sternum. Ia berfungsi mengepam darah dengan denyutan nadi yang sekata dan berulang-ulang.

Sistem

Penghadaman(6) Terdiri daripada mulut, esofagus, perut, usus besar, usus kecil, pundi hempedu, pankreas dan hati. Ia memproses makanan kepada molekul-molekul kecil yang boleh diserap oleh badan.

Sistem Urinari(7) Terdiri daripada ginjal, ureter, uritra dan pundi kencing Kumpulan organ yang membuang air berlebihan dan bahanbahan yang tidak diperlukan melalui air kencing.

Sistem Pembiakan

Lelaki(8) Terdiri daripada testis, sperma, penis dan air mani. Sistem pembiakan lelaki terletak di luar tubuh.

Sistem Pembiakan

Wanita (9) Terdiri daripada uterus, vagina, servik, salur falopia dan ovari. Sistem pembiakan wanita terletak dibahagian dalam tubuh.

Sistem Endokrin(10) Antaranya kelenjar pituitari, tiroid, pancreas, dan adrinal. Endokrin adalah satu kelenjar yang merembes hormon. Hormon adalah sesuatu sistem di dalam darah yang menjalankan proses metabolik dan mengatur jaringannya.

Tisu (kumpulan sel) - terdapat 4 jenis tisu Tisu Epitelium - sel selnya tersusun rapat dan padat,

biasanya terdapat di permukaan luar seperti kulit dan salur darah. Tisu penyambung - tisu yang menyokong dan membina badan seperti lapisan dalam kulit, tendon, ligament, rawan, tulang dan tisu lemak. Tisu otot - tisu yang boleh mengecut, mengandungi protein aktin dan miotin dan menjalar laju untuk pergerakan. Tisu saraf mengandungi 2 jenis tisu (neuron dan sel glial), berupaya menyelaras dan mengalirkan eletrik, mesej eletrik diurus oleh tisu saraf otak dan memindahkannya ke saraf tunjang.

Penyediaan Tisu Histologi

Tisu diawet di

dalam larutan formalin/buin/silver nitrat dll. Kemudian dipadatkan di dalam blok paraffin. Dipotong setebal 5 mikrometer.

Pewarnaan Haemotoxilin

(menghasilkan warna biru untuk nuckleus) Eosin (menghasilkan warna merah untuk sitoplasma)

Tisu Tulang Berongga

yang telah dibesarkan 2000 kali

Tisu Tulang Berongga

yang telah dibesarkan 4000 kali

Tisu Tulang Berongga

yang telah dibesarkan 4000 kali

Rupa bentuk tisu yang sedia untuk kursus perubatan

SEMUANYA YANG DIPAPARKAN TADI ADA DIPAMERKAN DI JABATAN ANATOMI. PAMERAN DALAM BENTUK MODEL PATUNG DAN SPESIMEN AWETAN. SEMUA YANG HADIR DIJEMPUT DATANG MELAWAT PUSAT SUMBER ANATOMI (ISI BORANG YANG DI SEDIAKAN).

TERIMA KASIH