You are on page 1of 10

Lamasanu Tarciziu

Biologie

22.01.2014

Gastrita; Ulcerul gastro-duodenal; Hepatita; Apendicita; Toxiinfectii alimentare.

Gastrita este o inflamaie a mucoasei stomacului. Cauze: Iritatii produse de: -alcool; -tutun; -substante caustice. Consumul de alimente alterate Supraincarcarea stomacului Mancaruri fierbinti Manifestari: Apare brusc cu: -indispozitie; -greata; -regurgitari; -dureri gastrice; -dureri de cap; -varsaturi. Netratarea duce la cronicizare

Lamasanu Tarciziu

Biologie

22.01.2014

Ulcerul gastro-duodenal este o ntrerupere circumscris, unic sau multipl, a continuitii peretelui gastric sau duodenal, nsoit de o reacie fibroas, ncepnd de la mucoas i putnd penetra pn la seroas. Cauze: Actiunea Coroziva a HCl Prezenta la nivelul ulceratiilor a unor bacterii (Helycobacter pylori) care, se pare ca: -ataca mucoasa stomacala; -sunt rezistente la actiunea HCl; -ajung in stomac prin alimente nespalate si vizitate de muste. Manifestari: Leziune unica sau multipla in stomac sau duoden

Helycobacter pylori

Lamasanu Tarciziu

Biologie

22.01.2014

Hepatita este o inflamatie a ficatului, care poate fi acuta sau cronica.


Tipuri: Hepatitele acute - sunt cele care evolueaza in mai putin de 3 luni Hepatilele virale: -Hepatita virala a(hepatita epidemica) -Hepatita virala b -Hepatita virala c Hepatitele cronice -Hepatita cronica cu virus b -Hepatita cronica cu virus c Hepatitele toxice si medicamentoase: -Hepatita toxica -Hepatita alcoolica Hepatita autoimuna

Manifestari: tulburari digestive; icter (culoarea in galben a pielii); materii fecale decolorate; urina inchisa la culoare; oboseala; marirea volumului ficatului.

Cauze: -virusuri hepatice

Lamasanu Tarciziu

Biologie

22.01.2014

Apendicita este un sindrom abdominal acut sau cronic determinat de inflamaia septic sau aseptic a apendicelui ileocecal. Procesul inflamator apendicular acut debuteaz cu congestie i edem, i poate evolua pn la gangren, cu perforaie i peritonit localizat sau generalizat, sau poate evolua spre cronicizare, dup remiterea sub tratament conservator a puseului acut, cu apariia de leziuni degenerative n grosimea peretelui apendicular. Apendicita cronic poate s apar fie prin cronicizarea unei apendicite acute, fie ca atare de la nceput. Cauze: o inflamarea apendicelui vermiform Manifestari: o dureri mari in partea dreapta a abdomenului; o greata; o varsaturi; o temperatura ridicata.

Lamasanu Tarciziu

Biologie

22.01.2014

Intoxicatia alimentara (toxiinfectia alimentara) este o afectiune datorata consumului de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau parazitii. Cauze: Toxine prin consum de: -ciuperci neavizate; -oua de rata fara a fi fierte 10 minute; -lapte nefiert; -alimente alterate.

Manifestari: diaree; greata; varsaturi; dureri abdomiale;

Lamasanu Tarciziu

Biologie

22.01.2014

Bronsita; Astmul bronsic; Tuberculoza(TBC); Pneumonie; Infarct pulmonar.

Bronsita defineste o afectiune a cailor respiratorii manifestata prin tuse siexpectoratie si care are la baza o afectare a celulelor ce captusesc cailerespiratorii, ceea ce duce la inflamatie locala si o secretie exagerata de mucus.

Lamasanu Tarciziu

Biologie

22.01.2014

Astmul bronsic este o boala a aparatului respirator, poate una dintre cele maigrave afectiuni ale acestuia.

Tuberculoza este cauzatade bacteria numita Mycobacterium Tuberculosis. La nivel mondial se estimeaza aproximativ 2 miliarde de purtatori. Eaafecteaza de obicei plamanii, dar si alte parti ale organismului, mai alessistemul osos si creierul. Trebuie facuta diferenta intre infectie si boala.Persoanele care sunt doar infectate nu se simt bolnave si nu au simptome.Infectia se poate prelungi toata viata, fara ca boala sa se declanseze. Putemcontracta tuberculoza la orice
7

Lamasanu Tarciziu

Biologie

22.01.2014

varsta. Aceasta se transmite rapid, in specialin randul populatiei defavorizate, cu accesibilitate redusa la medic si prosthranita.

Pneumonia este o afeciune inflamatorie a plmnilor care afecteaz n primul rnd micile caviti cu aer cunoscute sub denumirea de alveole.De obicei, este provocat de o infecie cu virusuri sau cu bacterii i, mai rar, de altemicroorganisme, de anumite medicamente i de alte afeciuni, cum ar fi bolile autoimune. Simptomele tipice includ tuse, durere n piept, febr i respiraie grea.Instrumentele de diagnosticareinclud radiografia i cultura sputei. Pentru prevenirea anumitor tipuri de pneumonie sunt disponibile vaccinuri. Tratamentul depinde de cauza subiacent. Pneumonia bacterian presupus se trateaz cu antibiotice. n cazul n care pneumonia este grav, persoana afectat este, n general, internat n spital. Anual, pneumonia afecteaz aproximativ 450 de milioane de persoane, apte procente din populaia total a lumii, i provoac 4 milioane de decese. Dei pneumonia era considerat de William Osler, n secolul al XIX-lea, drept principala cauz de deces, introducerea, n secolul al XX-lea, a terapiei cu antibiotice i a vaccinurilor a contribuit la mbuntirea ratei de supravieuire.Cu toate acestea, n rile n curs de dezvoltare, precum i n r ndul persoanelor foarte n vrst, foarte tinere sau care sufer de boli cronice, pneumonia rmne principala cauz de deces.

Lamasanu Tarciziu

Biologie

22.01.2014

Infarctul pulmonar reprezinta o forma de tromboembolism pulmonar si apare prin obliterarea unei artere pulmonare de calibru mediu; consecinta acestei obstructii este invadarea cu sange a alveolelor deservite de respectivul ram arterial. Constituie un accident frecvent, recidivant, cu originea in ventriculul drept, tromboflebite, tromboza in situ la insuficienta cardiaca globala.

Lamasanu Tarciziu

Biologie

22.01.2014

10