You are on page 1of 50

* Capitolul 1. GENERALITI 1.1. TIPURILE I DESTINAIA POZIIILOR DE TRAGERE.

La desfurarea bateriei n dispozitivul de lupt subunitile de tragere ocup poziia de tragere. Poziia d t!a" ! se numete, o poriune de teren ocupat sau pregtit pentru a fi ocupat de plutoanele de tragere (piese separate) pentru executarea focului. n dependen de misiunile ndeplinite de baterie poziiile de tragere pot fi de baz, vremelnice i de rezerv, acoperite sau neacoperite. Poziia d t!a" ! d #az$ se indic n toate formele de lupt pentru ndeplinirea misiunilor de foc principale cu bateria. Poziia d t!a" ! %! & l'i($ este destinat pentru ndeplinirea misiunilor de foc independente cu bateria, de regul, asupra obiectivelor ndeprtate i n deosebi n aprare. !a se ocup pe un timp nendelungat. Poziia d t!a" ! d ! z !%$ este predestinat la cazul efecturii manevrei sau trecerea obligat de pe poziia de tragere de baz. "oziia de tragere de rezerv se alege i se pregtete din timp, de regul, la pregtirea luptei de aprare. #anevra la poziia de tragere de rezerv se execut n aprare pentru susinerea contraatacului sau rezolvarea misiunilor de foc n interesele vecinilor. $recerea obligat la ea poate fi la retragere sau n caz de bombardament (infectarea) poziiei de tragere de baz. n afar de aceasta, la indicaiile comandamentului se pot pregti poziii de tragere false pentru ducerea inamicului n eroare referitor la cantitatea i dispunerea artileriei noastre% ele trebuie s fie amena&ate la fel ca i poziia de baz i pregtite pentru executarea focului de ctre piesele nomade. "entru baterie poziiile de tragere se aleg' n aprare ( de baz, vremelnic (dac este necesitate), una(dou de rezerv i una(dou false' n ofensiv, de regul, de baz i de rezerv% n lupta de nt)lnire ( numai de baz.

/ Poziia d t!a" ! a(op !it$ ("$+) se numete acea poziie, care ascunde piesele fa de observarea terestr a inamicului, precum i fumul, praful i flacra produse pe timpul tragerii. "entru instalarea pieselor la intervalele stabilite, dimensiunile terenului pentru "$+, pe front, trebuie s fie nu mai puin de *,,m. -ac nu este posibil de ales sectoare cu aceste dimensiuni, n deosebi n muni, pduri, atunci bateria se poate amplasa pe plutoane sau pe piese, sau la intervale reduse. Poziia d t!a" ! ' a(op !it$ se numete acea poziie care nu ascunde piesele de la observarea terestr a inamicului, sau fiind mascat, devine observat la desc.iderea focului. n poziia de tragere neacoperit piesele se dispun de obicei pe piese, cu intervalul *,,( /,,m pentru ndeplinirea misiunilor prin oc.ire direct. 1.). *NLTORUL +INI+ I AD*NCI+EA ACOPERIRII.

1.).1. *'$l$to!ul &i'i&. +odul d d t !&i'a! . *'$l$to! &i'i& se numete nltor care corespunde celui mai mic ung.i de nivel pentru ncrctura dat, pentru care, la executarea focului, proiectile vor trece n zbor peste creasta acoperirii. nltoarele minime se determin pentru ncrcturile' maxim, cea mai mic i intermediar, pe cele mai nalte puncte a crestei acoperirii n direcia de baz i la modificri de deriv la aceasta n dreapta i st)nga p)n la 0(,,. ncrctura intermediar se determin dup tabele de tragere ca o ncrctur convinabil la care se ateapt executarea focului de pe poziia dat. -e exemplu, dac bateria este dat ca ntrire sau susine subunitile de infanterie, atunci distana de tragere probabil va fi determinat de ad)ncimea misiunii de lupt a subunitilor de infanterie susinute plus ndeprtarea poziiei de tragere de la aliniamentul dinainte a unitilor proprii. nltorul minim se determin dup formula'

: min 1 2 (3.3)

n care' ( este ung.iul de acoperire ( diviziuni ung.iulare), citit de la orizontala piesei la creasta acoperirii% ( ung.iul de nltor (miimi), corespunztor distanei orizontale de la pies p)n la creasta acoperirii mrite cu /4, m (pentru a ine cont de mprtierea traiectoriilor dup nlime). -ac creasta este deprtat mai puin dec)t la /4, m, ung.iul de nltor se ia corespunztor deprtrii de 4,,m. "entru determinarea valorilor i , n direcia de tragere aleas, este necesar de avut' .arta, tabela de tragere pentru determinarea ung.iului i goniometrul busol (vizor, binoclu, reflectorul lunetei panoramice sau nltorul piesei)( pentru determinarea ung.iului . 5aloarea se calculeaz de ctre comandantul bateriei de tragere. -istana necesar pentru calcule se determin' a) din locul piesei de baz p)n la creasta acoperirii n fiecare direcie dac 67$ acioneaz n componena grupei de cercetare% b) de la punctul cel mai nalt al crestei acoperirii n fiecare direcie de tragere p)n la piesa cea mai ndeprtat a bateriei n atitudine cu acest punct, dac "$ se ocup de ctre pluton fr cercetare preliminar. n alte cazuri se procedeaz dup varianta 8a9. 5aloarea comandantul bateriei de tragere o determin personal numai n acel caz c)nd el acioneaz n componena grupei de cercetare. n poziia de tragere, ocupat de ctre plutoane, ung.iul de acoperire ( ) se determin de ctre comandanii de piese cu oc.itorii folosind reflectorul lunetei panoramice cu elementele nltorului i nivelei la zero. 7ineneles, c fiecare pies va raporta valoarea sa ( p). -e aceia dup raportul comandanilor de piese a ung.iului de acoperire n dreapta, nainte n st)nga comandantului

> bateriei de tragere din toate (pn) n fiecare direcie alege valoarea cea mai mare (pnmax) i o primete unica pentru toate piesele bateriei. #ai departe 67$ la fiecare valoare ( pnmax), determin pentru trei ncrcturi n direcia de tragere dat adun valoarea n aceleai direcii. nltoarele minime calculate pe trei direcii se aduc la cunotina comandanilor de pies. n caz, dac distana de la poziia de tragere p)n la obstacol este mic (p)n la :,,m), la fel i pe timp de noapte, ung.iurile de acoperire (pn) se recomand de determinat dup generatoarea inferioar a evii. n acest caz oc.itorul determin citirea ( p) de pe nltor cu reglrile nivelei la zero. 6oninutul lucrului 67$ este acelai ca i mai sus. La determinarea nltoarelor minime pentru arunctoarele de proiectile reactive ung.iurile de acoperire se msoar dup generatoarea pac.etului de &os i n st)nga. n acest caz nltoarele minime se determin dup formula' a) pentru calibru mi&lociu' min 1 2d;::20, b) pentru calibru mare' min 1 2d;*<24, n care ' d deprtarea p)n la creasta acoperirii, m' 5aloarea final a min pentru artileria reactiv se determin lu)nd n consideraie corecia la v)nt pe sectorul activ al traiectoriei i la variaia temperaturii ncrcturii la primirea misiunii de foc. "entru arunctoarele de bombe se determin posibilitatea de executare a focului peste creasta acoperirii la ung.iul minim de nivel% tragerea e posibil dac deprtarea poziiei de tragere de la creasta acoperirii e mai mare dec)t supranlarea acesteia cel puin de *,4 ori sau dac ung.iul de acoperire nu e mai mare de =(,,.

1.).). Ad,'(i& a a(op !i!ii.

4 +d)ncimea acoperirii se determin pentru a face concluzia, dac terenul dat va fi observat de inamic terestru sau nu i dac de pe aceast poziie este posibil de a ndeplini misiuni de foc cu piesele bateriei sau nu. +d)ncimea acoperirii a "$ se numete distana n metri, msurat n nlime de la orizontala piesei de baz p)n la linia de vizare ndreptat de la un eventual punct de observare terestr ai inamicului peste creasta ce acoper piesa. "ractic ad)ncimea acoperirii se determin, de regul, grafic, lucr)nd pe .art. ?uccesiunea lucrului este foarte bine artat n articolul *4 3?+. 6ompar)nd ad)ncimea acoperirii terenului ("$) cu valoarea admis pentru sistema (calibru) dat ( art. *, 3?+, comandantul bateriei de tragere face concluzia despre gradul de acoperire a plutoanelor de tragere de la observarea terestr a inamicului. 1.-. DISPUNEREA PIESELOR I +I.LOACELOR DE TRACIUNE PE POZIIA DE TRAGERE. PUNCTELE DE OC/IRE I DERI0ELE.

-ispunerea pieselor pe poziia de tragere trebuie s asigure' prote&area cea mai bun de la focul artileriei i loviturile de aviaie a inamicului' posibilitatea sigur la conducerea cu ec.ipele de servani% executarea focului la modificri mari de deriv% rapiditatea determinrii coreciilor la interval i treapt' posibilitatea executrii focului prin oc.ire direct n orice direcie asupra forelor vii i tancurilor inamicului. "e poziia de tragere piesele trebuie s fie dispuse la o aa ndeprtare una fa de alta, nc)t s fie exclus nimicirea a dou piese dintr(o lovitur de calibru mi&lociu. +a ndeprtare constituie /,(>, m (pentru arunctoarele de proiectile reactive i piesele de mare putere(4,(*,, m). n scopul excluderii nimicirii bateriei dintr(o lovitur de asalt a aviaiei inamicului se recomand de amplasat piesele cu treapt spre dreapta (st)nga), ug.iul nainte (napoi).

= n unele cazuri pe timpul ofensivei, luptei de nt)lnire se permite dispunerea pieselor n linie. La pregtirea din timp a terenului pentru poziia de tragere locurile pentru piesele le alege comandantul bateriei de tragere. La sc.imbarea "$ pe timpul luptei, ocuparea "$ nepregtit din mar, comandantul bateriei de tragere alege numai locul piesei de baz, iar pentru celelalte piese aleg comandanii lor, conduc)ndu(se la aceasta de indicaiile comandantului bateriei de tragere referitor la valoarea intervalului, treptei i direcia frontului bateriei. Locul dispunerii pieselor se nseamn cu rue cu indicarea numrului lor. La ocuparea "$ comandantul bateriei de tragere, de regul, se afl l)ng goniometrul(busol (vizorul mainii) i conduce cu aciunile ec.ipelor de servani. La necesitate el poate s concretizeze dispunerea unor piese pentru ca s fie bine vzute lunetele panoramice ale lor. Locul pentru punctul de conducere (main) comandantul bateriei de tragere se alege, de regul, la :,(>, m. din urma mi&locului frontului bateriei, iar la bateria autopropulsat n partea dreapta din urma piesei de la flancul drept astfel nc)t de la main ( din punctul de conducere ) s se vad toate piesele bateriei. Locurile pentru mi&loacele de traciune i mainile de transport muniie se aleg n dependen de condiiile terenului n urma frontului bateriei sau la flancuri ntr(un loc adpostit la deprtarea care asigur legtura vizual cu comandantul bateriei de tragere ( /,,(4,,m). #i&loacele de traciune i mainile de transport muniie se dispun dispersat la deprtarea de /4(4,m una fa de alta. +ici se organizeaz paza i observarea din componena oferilor. "entru orientarea pieselor n direcie se indic (se amena&eaz) punctele de oc.ire . "unctul de oc.ire trebuie s fie imobil i vizibil n msura posibilitilor de la toate piesele, s se evidenieze pronunat ntre obiectele ncon&urtoare. "entru ndeplinirea primei condiii punctul de oc.ire de baz n raport cu frontul bateriei e mai convinabil de ales' pentru piese n dreapta sau n st)nga din urm% pentru piesele autopropulsate n st)nga i nainte% pentru arunctoare din urm

< sau napoi% pentru mainile de lupt a artileriei reactive n st)nga i napoi (nainte). "unctele de oc.ire de rezerv se dispun sub un ung.i pe ct e posibil mai mare de la cel de baz i lu)nd n consideraie direcia v)ntului, ca s fie exclus fumizarea concomitent a punctelor de oc.ire de baz i de rezerv. La necesitate se poate instala punctul de oc.ire artificial (&alon, felinar, etc.). -ac punctul de oc.ire comun nu se vede oc.itorului oricrei piese atunci comandantul acestei piese raporteaz despre aceasta comandantului bateriei de tragere i de sine stttor alege (amena&eaz) un punct de oc.ire pentru piesa sa. @n punct de oc.ire foarte bun se consider colimatorul, care se instaleaz, dup formarea fasciculului paralel, la =(0 metri n st)nga i napoia (naintea) tunului (arunctorului). Lucrul oc.itorului cu a&utorul colimatorului cu mult simplific calculele, petrecute de ctre comandanii de piese la determinarea elementelor de tragere, la fel i lucrul comandantului bateriei de tragere la controlul determinrii elementelor de tragere i orientarea pieselor. "entru orientarea pieselor pe poziia de tragere pe direcia de baz (obiectiv) preventiv se determin deriva de baz (deriva pe obiectiv). ?ub d !i%$ se subnelege ung.iul orizontal n locul unde st piesa, citit n sens contrar acelor de ceasornic ntre prelungirea ctre napoi a axei evii piesei i direcia spre punctul de oc.ire. -eriva de baz a piesei din locul unde va sta piesa pe poziia de tragere se determin, de regul, cu a&utorul goniometrului(busol (vizor) orientat. "entru aceasta pe discul azimutal (negru) sub semnul ABC se instaleaz gismentul (ung.iul) direciei de baz, iar pe discul derivelor (rou) valoarea :,(,, sub semnul ADC. -up aceasta cu goniometrului(busol se repereaz pe punctul de oc.ire i se citete de pe discul derivelor (rou) valoarea derivei de baz pe punctul de oc.ire dat. La ocuparea poziiei de tragere, oc.itorul, tiind valoarea derivei de baz pe un punct de oc.ire, poate repede, fr participarea altor persoane n funcie, s orienteze piesa pe direcia de baz. "entru aceasta e de a&uns ca oc.itorul s instaleze valoarea derivei de baz

0 pe luneta panoramic a piesei i acion)nd cu mecanismul de oc.ire n direcie s oc.easc ncruciarea reticulului lunetei panoramice pe punctul de oc.ire. -ac piesa a fost ndreptat pe direcia de baz (de exemplu dup &aloane), iar apoi oc.itorul a reperat punctele de oc.ire, atunci cu aceasta el a determinat d !i% l d #az$ pe punctele de oc.ire de baz i de rezerv. n aa mod, sub d !i%a d #az$ 1 2' l " deriva piesei ndreptat (oc.it) pe direcia de baz. -eriva de baz este valoarea (reglarea) iniial pentru oc.irea piesei n continuare pe obiectiv, dup modificarea de deriv comandat de la direcia de baz. E3 &plu4 deriva de baz a piesei a treia dup raportul
ochitorului este 43-40. Comandantul bateriei de tragere a dat comanda: Obiectiv 11 ! direc"ia de baz# dreapta 1-$0%. &entru ochirea piesei 'n obiectiv comandantul piesei trebuie s comande ochitorului: 44-(0# ochi"i pe punctul de ochire de baz%. )n cazul dat valoarea 44-(0 se va numi deriva piesei pe obiectivul 11 .

"e timpul tragerii este posibilitatea fumizrii punctului de oc.ire de baz. "entru ca tragerea n cazul dat s nu fie ntrerupt, comandanii de piese i comandantul bateriei de tragere din timp calculeaz valoarea diferenelor trecerii la deriva de la punctul de oc.ire de baz la cel de rezerv' 5 6 D !POR 7 D !PO8 E3 &plu4 deriva de baz a piesei pe &O* 43-40# pe &O+ 3-$0. &iesa e,ecut tragerea pe O* 11 # deriva 44-(0. Comandantul de pies de la comandantul bateriei de tragere a primit comanda: ! dreapta 0$0% -i concomitent cu aceasta ochitorul a raportat: &unctul de ochire de baz nu se vede%. +ezolvarea: 1. .i/eren"a unghiurilor pentru trecerea la punctul de ochire de rezerv : 3-$0 0 43-40 1 2-304 $. .eriva nou pe punctul de ochire de rezerv: 44-(0 5 2-30 50-$0 1 4-(04 3. Comanda comandantului de pies: 4-(0# ochi"i pe punctul de ochire de rezerv%.

E Capitolul II. PREGTIREA PLUTOANELOR DE TRAGERE PENTRU ACIUNILE DE LUPT. ).1. LUCRUL CO+ANDANTULUI 8ATERIEI DE TRAGERE LA DISPUNEREA PLUTOANELOR DE TRAGERE *N TEREN. La sosirea plutoanelor de tragere n raionul indicat, comandantul bateriei de tragere disperseaz te.nica de lupt, stabilete ordinea respectrii msurilor de mascare i adun)nd comandanii subordonai, d dispoziiunea. E3 &plu d di1poziiu' de lupt a comandantul bateriei de tragere la dispunerea plutoanelor de tragere n teren' *. "lutoanele de tragere se dispun aici p)n la primirea misiunii noi. "entru aprarea efectivului de amena&at anuri, iar pentru autove.icule i piese adposturi p)n la 0',, *<.,E. /. 6omandantului plutonului doi de tragere pentru sigurana nemi&locit a raionului de numit dou perec.i de patrul c)te doi oameni cu misiunea de a nu permite ptrunderea persoanelor strine n dispunerea bateriei din partea marginii pdurii. "arola 85duleni9. 6omandantului piesei * de amena&at post de observare la intersecia potecilor. ?ubunitatea de serviciu primul pluton de tragere, misiunea lui de a fi gata pentru respingerea atacului grupelor de cercetare(diversiune ale inamicului. :. 6omandanilor de piese p)n la **',, *<.,E de petrecut pregtirea autove.iculelor i pieselor pentru mar. 5erificarea aparatelor de oc.ire de terminat p)n la *,',,. Fealimentarea autotractoarelor se va petrece de la 0',, n raionul de dispunere. 6omandantul ec.ipei mainii *5**, p)n la *,':, de petrecut verificarea aparaturii de navigaie. "unctele de control' punctul geodezic *<*,4 n dumbrava 86onifer9, intersecia drumurilor n ptratul :4*<. #uniia din autove.icule nu se descarc. -e la *,',, de a fi gata de a primi i a ncrca ,,> u;f.

*, >. !fectivului repartizat n grupul de cercetare pe la 0':, de a fi gata pentru deplasare cu autove.iculul G+ Hr.' 0,:/. Locul adunrii grupului de cercetare l)ng copacul uscat. #isiunile grupului de cercetare n dispoziiunea adugtoare. 4. 6.imistului(dozimetrist sold. 6iobanu de instalat postul c.imic de observare n direcia v)ntului n raionul movilei duble. =. ?taia radio F(*4E de avut n poziie de recepie de serviciu n reeaua efului statului ma&or al divizionului. <. La semnalul 8+L+F#I -! L@"$I9 coloana se ncoloneaz cu capul spre casa pdurarului. 0. !u m aflu aici p)n la 0',,. Lociitorul meu locotenent #unteanu. -up darea dispoziiunii comandantul bateriei de tragere conduce cu aciunile subordonailor, controleaz ndeplinirea indicaiilor sale, ntocmete 8?c.ema dispunerii plutoanelor de tragere n teren9 i la timpul indicat pleac la comandantul bateriei pentru primirea misiunii.

).1.1. *'1u9i! a &i1iu'ii: (al(ulul ti&pului: a'aliza 1ituai i. ?uccesiunea (ordinea) lucrului comandantului bateriei de tragere la pregtirea aciunilor de lupt depinde de misiunea primit, ordine de lucru a comandantului bateriei i existena timpului. 3nformaia mai complet despre situaie comandantul bateriei de tragere va avea cu primirea ordinului de lupt. "rin urmare trebuie de avut n vedere c condiiile de manevrabilitate a luptei contemporane i sc.imbarea rapid a situaiei, timpul pentru pregtirea aciunilor de lupt se va limita. n aa condiii comandanii subunitilor, de asemenea i plutoanelor de tragere, n lucrul su se vor baza pe dispoziiunile de lupt date de ctre comandantul superior al artileriei. -ar n orice caz comandantul bateriei de tragere trebuie s organizeze lucrul su n aa mod, ca s asigure pregtirea plutoanelor pentru ndeplinirea misiunilor n termenul stabilit.

** 6omandantul bateriei de tragere corect va putea organiza aciunile sale i aciunile subordonailor numai pe baza nsuirii profunde a misiunilor primite i analizei multilaterale ale situaiei. 6omandantul bateriei de tragere nsuete misiunea n timpul primirii acesteia i la trecerea situaiei pe .art. La aceasta el trebuie s neleag' misiunea de lupt i concepia comandantului subunitii de arme ntrunite la care bateria este dat ca ntrire sau pe care o susine % raioanele poziiilor de tragere i punctelor de comand i observare' misiunile i timpul de lucru a grupei de cercetare' direcia de baz' modul de determinare a reglrilor pentru tragere de efect' ordinea asigurrii cu muniii% timpul i ordinea de deplasare a plutoanelor de tragere n raionul indicat% ordinea de deplasare (manevr)pe timpul luptei i timpul gtinei pentru ndeplinirea misiunii. n rezultatul nsuirii misiunii 67$ determin activitile, care snt necesare de petrecut n mod urgent i d indicaiile la ndeplinirea acestora. 6oncomitent cu nsuirea misiunii 67$ petrece calculul timpului, unde determin ct timp n total este prevzut pentru pregtirea aciunilor de lupt (inclusiv de zi). La fel i stabilete activitile de baz i termenul lor de ndeplinire.

*/ Ta# lul ).1 Cal(ulul ti&pului d ($t! (o&a'da'tul #at !i i d t!a" ! (5ariant) +cum este ora /.>4 *0. ,<. Jata pentru desc.iderea focului la ora >.,, *E.,<. n total timp pentru pregtire aciunilor de lupt /4ore *4min. -in ele de zi *<ore ,,min.
N!. A(ti%it$i * -e dat dispoziiunea plutoanelor ctre aciuni de lupt(6"$,6"). / +naliza situaiei. : "unerea misiunii grupei de cercetare > Lucrul n componena grupei de cercetare i ntoarcerea n raion 4 Fealimentarea autotractoarelor (6"$) = "rimirea i ncrcarea muniiilor < "regtirea te.nic a pieselor(6"$,6") 0 5erificarea aparaturii de navigaie (comandantul ec.ipei mainii de comandament). E "rimirea extrasului din catalogul coordonatelor i .ri n stat ma&or al unitii *, "regtirea tabelului cu elementele calculate a bateriei. ** ntocmirea .ri de lucru i altor documente. */ -area ordinului de lupt. *: 6ontrolul pregtirii plutoanelor de deplasarea n raionul "$. *> -eplasarea n raionul "$, ocuparea "$. *4 *= "regtirea pentru ndeplinirea misiunilor de foc planificate. 6ontrolul gtinei i raportul 67 Ti&pul /.>4(:.,, *0.,< :.*4(:./4 =.,,(=.*, <.,,(**.,, 0.,,(*,.,, **.,,(*:.,, *,.,,(*:.,, **.,,(*:.,, *>.,, *4.,,(*=.,, *=.,,(*0.,, *0.,,(*0.*, *0.*4(*E.,, /:.,,(*.,, *E.,< *.,,(:.,, :.,,(:.*4

"ractica arat, c succesiunea activitilor marcate i calculul timpului snt aproximative. La sc.imbarea situaiei se introduc precizri necesare 6omandantul bateriei de tragere, analiz)nd situaia, trebuie s determine influena fiecrui element aparte i toate mpreun la

*: ndeplinirea misiunii primite, precum i indic, ce trebuie de fcut pentru lic.idarea sau slbirea factorilor negativi. 3at cum a analizat situaia comandantul bateriei de tragere locotenent J.erman la contanamentele tactice n *EE:' 6. 6namicul. &e aliniamentul dinainte 'n /a"a /rontului de atac bateriei 6 de spri7in a companiei de in/anterie moto se apr p8n la plutonul de in/anterie 'ntrit 'n punctul de spri7in pregtit pentru aprarea circular9ob.11 :. .ispunerea obiectivelor separate# 'n deosebi antitanc# 'n punctul de spri7in nu s'nt cercetate complect -i este necesitatea de a cerceta. +eie-ind din aceasta# este necesar de a /i gata pentru a preciza elementele de tragere pe obiectivul 11 # pe msura re'nnoirii datelor cercetate .ispunerea rezervelor# caracterul terenului presupune# c e/orturile principale 'n aprarea inamicului a concentrat 'n direc"ia tu/arului ;<6O=%. )nl"imea11>.0. Contra ataca inamicului 'n direc"ia locului cu papur 'nl"imea 11>#0 este posibil de pe aliniamentul pdurii rotunde# 'nl"imea 1$0# . Concluzie: dup pregtirea de artilerie a atacului# plutoanelor de tragere de a /i gata la participarea instalrii ?*? sau ?*@# de pe &; de baz sau ia des/-urarea din mers 'n raionul pregtiri pe parcursul primei deplasri a plutoanelor de tragere. $. =itua"ia -i starea plutoanelor de tragere. &lutoanele de tragere ale bateriei s'nt capabile de lupt# cu e/ectuat mar-ul cu lungimea de 1>0 Am pe drum de "ar #dintre care $3 Am pe drumuri des/undate. B necesar de deservit tehnica auto# de petrecut veri/icarea aparatelor de ochire -i controlul legturilor elastice a tunurilor 9obuzierelor:# la /el -i controlul sumar a aparatelor. &entru veri/icarea aparaturii de naviga"ie a ma-inii 6C110 'n raionul de dispunere s'nt dou punte de contur. ;ehnicianului divizionului de artilerie va lucra 'n baterie de la 11 p8n la 13. *ateriei se distribuie: la pregtirea de artilerie a atacului 010$ pr.Dpies. la sus"inerea de artilerie a atacului 0$$ pr.Dpies: total pe ziua de lupt 01(4 pr.Dpies.

*> &lutoanele de tragere vor e,ecuta 'n continuu /ocul 'n perioada pregtirii de artilerie a atacului 'n decursul 41min. -i 'n perioada de atac a artileriei prin metoda C=? pe dou aliniamente 'n decurs de 2min. &e parcursul acestui timp se consum c8te 1$4 proiectile de /iecare pies. .up caden"a de tragere la 'ncrctura medie 'n decurs de 0min. /iecare pies e 'n stare s consume 130 de proiecte. Cu alte cuvinte consumul de proiectile indicat este aproape dup posibilit"i -i caden"a de tragere a pieselor. Concluzie: a: posibilit"ile de /oc a plutoanelor de tragere pe perioada dat sunt consumate complect4 la perioada pregtiri de artilerie a atacului pentru acordarea autorului servan"ilor 'n pregtirea -i aducerea proiectelor e necesar de atras conduc trii auto: b: la pregtirea ctre 'ndeplinirea misiunilor de /oc plani/icate 'n raionul &; la /iecare pies de descrcat 9lu8nd 'n considera"ie posibilitatea 'ndeplinirii ?*? neplani/icat: c8te 130 de proiectele e,plozive cu 'ncrctura a 3a -i c8te 3- cumulative: restul proiectile de avut pe mi7loace de trac"iune: c: pregtirea proiectilelor pentru tragere de e/ectuat 'n raionul de concentrare# sortarea pe ciocane de /oc 0 pe &;. 3.;erenul 'n raionul ac"iunilor de lupt 0mediu /rm8ntat cu /8-ie de pdure rar dea-lungul drumului. Ea deplasarea -i ocuparea &; se recomand de a deplasa pe vale# strict respect8nd msurile de mascare luminii. &entru pregtirea raionului &; de la divizion este trimis Frupa de cercetare sub comanda mea. @isiunile -i componen"a grupei de cercetare s'nt clare# 'n a/ar de ordinea ac"iunilor dup 'ndeplinirea misiunilor la pregtirea raionului 0 e necesar de precizat la -e/ul statului ma7or a divizionului. +eie-ind din aceia# c &; va /i dispus 'n depresiune amena7area genistic se poate de petrecut 'n timp de zi sub acoperirea plaselor de mascare. )n raionul &; terenul este srac la prezen"a punctelor de contur. Eegarea topogeodezic mai ra"ional de petrecut cu a7utorul aparaturii de legare topogeodezic a ma-inii de comandament#

*4 determinarea gismentelor direc"iilor de orientare -i veri/icarea goniometrelor 0 busolei a bateriilor de petrecut cu a7utorul busolei giroscopice. &e parcursul deplasrii 'n timpul luptei locuri mai 'nguste s'nt podul din ptratul 9(4$3: -i viroag din ptratul 9((3$:. +uta de ocolire 0 v8lcea GHIJ%# cota 113#0. 4. =itua"ia chimic -i radioactiv. 6namicul /olose-te arma de nimicire 'n mas. =ectorul rutei de deplasare spre &; cu mrimea de >Am. este in/ectat. Ea dep-irea lui necesit p8n la $0min. .oza probabil de iradiere o s constituie 1.$ roentgen. B necesar de petrecut controlul prezen"ei -i /unc"iunii a mi7loacelor de protec"ie# de pregtit e/ectivul -i autotractoarele la trecerea sectoarelor in/ectat -i de organizat cercetarea chimic 0 radioactiv 'n timpul deplasrii. ;ratarea par"ial de organizat raionul p8r8ului 9(3$>:# care-i la 1 Am de la &;. ?iind-c terenul este lipsit de surse de ap# e necesar de dat comanda plutonierului la complectarea rezervelor de ap p8n la 1300 13.0>. . =tarea anotimpului 0 cer variabil. posibil ploaie. Comandantului grupei de trac"iune -i comandan"ilor de piese de pregtit /ascinele -i par8mele 9/r8nghie: 'n caz de des/undare a drumurilor. &lutonierului de avut rezerve de combustibil pentru 'nclzirea e/ectivului -i uscarea echipamentului# la /el -i de controlat prezen"a -i starea bun a /oilor de cort la e/ectiv.% "e baz nsuirii misiunii i aprecierii situaiei comandantului bateriei de tragere pune misiuni subalternilor i determin planul activitilor sale de mai departe. #isiunile subalternilor se aduc la cunotin prin ordine sau dispoziiuni . "entru pregtirea lor mai rapid e necesar de avut documente formalizate, exemplu unui dintre ele este artat n /.*./. ).1.). Pu' ! a &i1iu'ii 1u#alt !'ilo!. -up ce comandantul bateriei de tragere (6"$) sa clarificat complect cu misiunile, puse de ctre eful superior i n situaie, lucrul lui poate fi construit prin una din dou direcii' prima pregtirea plutoanelor pentru deplasarea n raionul poziiilor de tragere% a doua

*= aciunile n componena grupei de cercetare a divizionului (bateriei)la alegerea i pregtirea poziiilor de tragere. n orice caz el este obligat s pun misiunea subordonailor cum la cei ce pleac pentru ndeplinirea misiunilor n componena grupei de cercetare. Lucrul comandantului bateriei de tragere la pregtirea plutoanelor pentru deplasarea n raionul poziiilor de tragere const n' studierea rutei de deplasare pe .art, determinarea vitezei, timpului de deplasare i msurilor asigurrii de lupt a marului% darea ordinului de lupt (dispoziiuni ) la mar' controlul asigurrii cu muniii, combustibil, produse alimentare, mi&loace de protecie i tratare special a efectivului i te.nicii' n pregtirea i controlul gtinei mainii de conducere *5**,. "ieselor i autotractoarelor pentru deplasare. Krdinul de lupt ( dispoziiunea ) la mar se d, de regul, din timp n aa mod, ca subordonailor s li se acorde timp maximal pentru ndeplinirea lucrrilor, legate de pregtirea marului. O!di'ul d lupt$ a (o&a'da'tului #at !i i d t!a" ! la &a!9.
*.3namicul (situaia i caracterul de aciune) LLLLLLLLLLLLL LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL /.LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL (situaia, misiunile unitilor de infanterie) LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL LLLLLLLLLLLLLLLLLL :. -in dreapta LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL (situaia, misiunile vecinilor) LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL 6u misiuneaLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL

*<
Linia de desprire cu ei LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL -in st)nga LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL 6u misiunea LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL Linia de desprire cu ei LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL >. 7ateria sv)rete marul n componena divizionului (companiei, batalionuluiM)pe ruta LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL cu misiunea la LLLLLLL de ocupat raionul LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL Jata pentru desc.iderea focului LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL "unctul iniial LLLLLLLLLLLL de trecut la LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL "unctul de regulareH* LLLLLLLLLLLL de trecut la LLLLLLLLLLLLLLLL "unctul de reglare H/ LLLLLLLLLLLL de trecut la LLLLLLLLLLLLLLLL "unctul de reglare H: LLLLLLLLLLLL de trecut la LLLLLLLLLLLLLLLL Naltele' prima n raionul LLLLLLLLLLLL de la LLLLLL p)n la LLLLLL + doua n raionul LLLLLLLLLLLLLLLLLLLL cu durata p)n la LLLLLLL 5iteza de deplasare la mar' pe sectorul LLLLLLLLLLLLLLLLLL Om;. pe sectorul LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLOm ;.. -istana ntre maini la mar LLLLLLL m, la staionare LLLLLL metri. +paratura de navigaie mainii de comandament *5**, de pregtit pentru lucru la punctul de control LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL 6oordonatele P1LLLLLLLLLLLLLLLLLLLL ,Q1LLLLLLLLLLLLLLL% Jismentul de la LLLLLLL p)n la LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL ( date din registru de coordonate) "e timpul deplasrii lucrul aparaturii de navigaie de controlat la puncteleLLLLLLLLLLLLLLL ;. ORDON4 a) coloana plutoanelor de tragere de ncolonat' LLLLLLLLLLLLLLLLL b) pe parcursul marului de a fi gata pentru desfurarea n dispozitivului de lupt la aliniamentele LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL 6onsumul de proiectile LLLLLLLL buci la pies . 6antitatea indicat de muniii de pregtit pentru tragere i de stivuit la bordul din urm. c) 6omandanilor de piese de numit observatori dup semnale i inamic. +ciunile la semnalele' 8$ancuri8 LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL 8+er9 LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL 8"ericol de radiaie9 LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL

*0
LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL d) la .alte i la opriri comandantul piesei LLLLde instalat patrula din LLLLLL persoane ,n dreapta (n st)nga , n urmM)LLLLLLLLLL, comandantului LLL piesei LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL LLLLL cu misiunea LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL. =. 6onducerea n timpul marului cu fanioanele. Fegimul de lucru a mi&loacelor radio LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL Fealimentarea autove.iculelor de petrecut LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL <. Jata plutoanelor pentru mar LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL 0. !u m aflu n capul coloanei pe maina LLLLLLLLLL numrul de bord LLLLLLL . Lociitorul meu comandantul LLLLLLLLLLLLLLL n maina din coada coloanei .

")n la pornirea coloanei comandantul este obligat s controleze' cunoaterea de ctre efectiv a misiunii care urmeaz, semnalelor de conducere i de ntiinarea pe timpul marului i modul de acionare la ele% stare bun a pieselor, autove.iculelor i gtina acestora pentru mar' rezervele de carburani i lubrifiani' existena mi&loacelor individuale de protecie i tratare special, pieselor de sc.imb, uneltelor de amena&are genistic% stivuirea corect a muniiei n autove.icule% existena coordonatelor punctelor de control pe rut la operatorul(topogeodezist% existena datelor meteo la calculator, starea bun a staiilor radio la maina de conducere i orientare corect a acestora. La acionarea dup varianta a doua dac de la baterie se numete grupa de cercetare n frunte cu comandantul bateriei de tragere, atunci p)n la plecarea grupei de cercetare n raionul numit comandantul bateriei de tragere trebuie s dea dispoziiunile necesare subalternilor, care snt ndreptate la pregtirea rapid i calitativ a plutoanelor de tragere pentru ndeplinirea misiunii de lupt, la fel i s controleze existentul efectivului grupei de cercetare i a armamentul acestuia, de pus misiuni subalternilor la cercetarea rutei i poziiilor de tragere. #ai detailat aceast ntrebare se va studia n paragraful urmtor.

*E ).) CO+ANDANTUL 8ATERIEI DE TRAGERE <CO+ANDANTUL PLUTONULUI DE TRAGERE= *N CO+PONENA GRUPEI DE CERCETARE. n misiunea grupei de cercetare, trimis pentru cercetarea rutei, alegerea i pregtirea poziiei de tragere intr' analiza accesibilitii drumurilor pentru te.nica bateriei% alegerea i marcarea drumurilor de ocolire la poriunile de teren greu accesibile% petrecerea cercetrii de radiaie i c.imic a rutei% determinarea strii trecerilor, podurilor i forele de suport ale acestora, cutarea vadurilor i examinarea acestora% alegerea locurilor pentru .alte i odi.n% instalarea la necesitate a posturilor de regulare a circulaiei% analiza terenului, indicat de comandantul superior drept ca raion al poziiei de tragere, la posibilitatea de ocupare de ctre subunitile de foc i ndeplinire a misiunilor de foc' pregtirea terenului pentru ocupare de ctre plutoanele de tragere (pregtirea poziiei de tragere). -e regul n componena grupei de cercetare de la baterie se numete' comandantul piesei de baz% unul(doi servani, instruii meseriei de mine i exploziv de minare% radio(telefonist cu staia radio% grupa de auto(legare sau maina comandantului bateriei de tragere i comandantul grupei de traciune. "entru ducerea cercetrii de radiaie i c.imic n componena grupei de cercetare se include un servant, instruit pentru lucrul cu aparatele cercetrii de radiaie i c.imic. !c.iparea grupei de cercetare, trimis de la baterie include' goniometru(busol "+7(/+, mira, sfoar de msurare, mi&loace pentru calculare (H3N, ?$#, +6(: cu #"L(4, i altele), table de tragere, busol, extras din catalogul de coordonate, rue pentru marcarea locurilor pentru piese i goniometru(busol (vizorul mainii), &aloane pentru &alonarea direciei de baz, .arta de lucru, fie pentru legarea topogeodezic, staia radio, aparate de cercetare de radiaie i c.imic (5"NF, -"(45), detector de mine sau sond, unelte de geniu. n componena grupei de cercetare (divizionul )poate fi repartizat maina comandantului bateriei de tragere sau maina de legare topografic. La necesitate cu grupa de cercetare pate fi trimis o ec.ip de servani n numr de :(4 oameni cu mi&loace de reglare a circulaiei i

/, unele de geniu, cu detector de mine sau sond. +ceast comand este obligat s nlture deteriorrile mici ale traseului, s cerceteze sectoarele minate i s execute culuare n ele, la fel s execute serviciu la regularea circulaiei pe rut. La primirea misiunii de la comandantul divizionului (bateriei) eful grupei de cercetare trebuie s nsueasc' date despre inamic i trupele proprii% ruta de deplasare a plutoanelor de tragere i misiunile grupei de cercetare% raionul poziiilor de tragere, direcia de baz i nltoarele minime , componena grupei i timpul plecri% ordinea de aciune a grupului la descoperirea bara&elor i deteriorrilor ale traseului% timpului plecrii plutoanelor de tragere i locul ultimei opriri (.altei)% termenul de prezentare a raportului despre lucrul efectuat i ordinea de meninere a legturi cu comandantul bateriei% ordinea de aciune dup ndeplinirea misiunii. ")n la plecarea efului grupei de cercetare este obligat s marc.eze pe .art raionul poziiilor de tragere, locurile de odi.n i .altele, s nsemne ruta i minuios s(o studieze% s determine i s memorizeze direcia general a itinerarului relativ direciilor cardinale. n afar de aceasta, pentru verificarea deplasrii corecte el este obligat s aleag reperele cele mai evideniate pe itinerar, de nsemnat cu creioane colorate, pentru calcularea timpului, c)nd acestea se vor nt)lni n cale. -up terminarea activitilor ce se refer la pregtire ctre deplasare efului grupului de cercetare pune misiunea efectivului. !xemplu4 %6namicul se apr pe malul de Cest a r8ului =o7. Frupei este pus misiunea de a cerceta ruta de deplasare a plutoanelor de tragere 'n raionul ac"iunilor de lupt -i la 13.00 $0. > de ales -i de pregtit 'n pdurea 1lam Cest de satul @lie-ti pozi"iile de tragere de baz -i de rezerv a bateriei. .irec"ia de baz 33-00. )min. 130 miimi. +uta de deplasare: &dureni# K8rtop# C8mpeni. Eungimea general a itinerarului 0 40 Am. Eocul haltei 0 pdurea 3Am Cest de statul K8rtop. )nceputul deplasrii grupei 0 200 pe ma-ina L+HE 0 43$0 cu numrul de bar ?H 304$. =ergentul =olomon cu goniometrul 0 busol la (.30 de a /i gata pentru a pleca 'n raionul 'nl"imi 1 ( pentru veri/icarea goniometrului-busol. )n raionul pozi"iilor de tragere 'mpreun cu

/* soldatul Ciobanu de petrecut legarea topogeodezic. B,tras din cataloagele de coordonate pentru raionul &; de primit de la mine. =olda"ii @orcov# Ciuma- petrec 'n raionul &; lucrrile privind amena7area terenului pentru ocuparea de ctre plutoanele de tragere. Cu sine de avut "ru-e pentru marcarea 7ocurilor pieselor# 7aloane pentru 7alonarea direc"iei de baz# unelte genistice. +adiotele/onistului soldatului &'ntea legtura cu comandantul bateriei de men"inut la /recven"a $3># indicatul lui &rut 0 3> %# al nostru 0 Iistru 0 3$%. =ta"ia radio de avut 'n pozi"ie de recep"ie de serviciu%. &e timpul #mar-ului sold. Matic de e,ecutat cercetarea de radia"ie -i chimic. &rizele de aer de petrecut peste 1 0 $0 min. a deplasrii. =uperiorul caroseriei 0 sergentul ;arlapan. Bl este -i loc"iitorul meu. Observatorii dup inamicul arian -i terestru sold. =rungaru. Oblonier 0 sold. @'-te-. &8n la 3.00 de primit de la plutonierul bateriei ra"ia rece pentru o zi -i o noapte# de pregtit armamentul -i bunurile materiale pentru 'ndeplinirea misiunii de lupt. Hdunarea grupei la 3.30 la intersec"ia drumurilor# ce se a/l 'n st8nga de voi la 0 de metri%.

// ).).1 C !( ta! a !ut lo! d d pla1a! a plutoa' lo! d t!a" ! . n timpul deplasrii de rut grupa de cercetare este obligat riguros s cerceteze podurile, trecerile de ap, locurile mltinoase i alte locuri 8luguste9. Kbstacolule mici sau defectrile traseului se lic.ideaz cu forele grupei. La depistarea poriunilor greu accesibile se organizeaz cercetarea posibilitilor de ocolire. n caz de imposibilitatea ocolirii obstacolelor eful grupei de cercetare raporteaz despre aceasta comandantului de baterie mpreun cu propunerile sale despre cantitatea oamenilor, mi&loace i timp, necesare pentru lic.idarea nea&unsurilor. ")n la primirea indicaiilor de la comandantul de baterie, eful grupei de cercetare este obligat s ia msuri pentru lic.idarea deteriorrii poriunii de traseu, la fel de gsit locul pentru dispunerea ascuns a plutoanelor de tragere n caz de reineri mari a circulaiei. La aprecierea durabilitii podurilor e necesar de bazat pe rezultatele controlului vizual i pe date de tona& scoase de pe .art. La aceasta e necesar de avut n vedere, c parametrul de baz aici este presiunea axial automobilului, valorile admisibile ale cror snt artate n tabela /./.

/: Ta# la ).)
=arcina pe osie a mi7loacelor de trac"iune la trecerea podurilor ?arcina "oduri din "oduri din lemn -epr( Jrosi(mea -iametrul -iametrul maxim beton armat tarea la podin mediu la mediu la pe osie
dintre traverse (grinde), cm (nu mai puin), cm grinde (nu mai puin), cm traverse (nu mai puin), cm

")n la : t. ")n la 4 t. ")n la 0 t. ")n la ** t

-e importan raional i regional -e importan internaiona l

4, 4, 4,

*,, *,, *,,

4(0 < 0 LLLLL

*< /, // LLLLLL

*, ** */ LLLLLL

LLLLLL

La determinarea rezistenei butenilor, expuse putrefaciei, e necesar de luat n consideraie, c rezistena lor va fi micorat cu *4, /4, >, i 4,R dac ad)ncimea stratului atins este corespunztor egal *, /, :, i > cm. -ac pe rut se nt)lnesc pod, peste care trecerea este imposibil, atunci grupa de cercetare este obligat s gseasc vad. +d)ncimea maximal pentru trecerea prin vad este reprezentat n tabel. La cercetarea vadului e necesar de inut cont de nclinarea pantei malului, care trebuie s fie la cobor)rea spre ap ni mai mult de 0(*, pentru autotractoare cu roi i *4(/, pentru autotractoare cu enile, iar nclinarea pantei la ieire din ap nu mai mult de >(= i <( *, corespunztor. 7ara&ele de mine i explozive depistate se neutralizeaz.

/> Hd8ncimea ma,imal a r8ului pentru trecerea 'n vad


$ipul transportului +utomobile' -e tip @+S >=E -e tip J+S == -e tip @F+L >:/,, S3L *:* "iese de artilerie autopropulsat +utotractoare pe enile +d)ncimea maximal a vadului n metri la viteza curentului de ap' ")n la * m;s * / m;s / : m;s ,,4 ,,0 ,.E * ,,0 ,,> ,,< ,,0 ,,E ,,< ,,: ,,= ,,< ,,0 ,,=

n condiii de iarn la lipsa podurilor se organizeaz trecerea pe g.ea. La cercetarea trecerilor se determin grosimea i calitatea g.eii, la fel i starea legturii g.eii cu malul% n afar de aceasta, se stabilete dac nu sunt crpturi mari. Jrosimea g.eii necesare este reprezentat mai &os' Capacitatea de suport a stratului de ghea"
$ipul te.nicii #asa total a ncrcturii, t > = *, = 0 *, /, :, >, Jrosimea necesar a g.eii, cm // /< :4 /, /: /4 := >> 4* -eprtarea minimal dintre autotrenuri, m *4 /, :4 *4 /, /, :, :4 :4

+utomobile

"iese cu traciune auto

$abela este alctuit pentru temperatura aerului minus 46 i mai &os. La dezg.euri datele din tabel se mresc cu *, /, R n dependen de durabilitatea dezg.eurilor n decurs de /> de ore. 6oninutul i volumul lucrrilor la amena&area vadurilor sunt reprezentate n instruciuni i manuale la pregtirea genistic. ?ervantul instruit la lucrul cu mi&loacele de cercetare c.imic i radioactiv n timpul marului periodic conecteaz aparatura de

/4 cercetare c.imic i radioactiv, rezultatele msurrilor le raporteaz efului grupei de cercetare. -escoperind poriuni de teren infectat nensemnat, grupa de cercetare este obligat s determine nivelul de infectare, s instaleze semne de ocolire i, la necesitate, s aleag ruta de ocolire. "rezena bara&elor de mine pe rut poate fi determinat dup indiciu de demascare sau cu a&utorul detectorului de mine i sond. #inele descoperite (dac nu s(a gsit ruta de ocolire) se neutralizeaz sau se las pe loc, nsemnat cu indicator. n locul sc.imbrii rutei, la fel i n apropierea raionului poziiilor de tragere grupa instaleaz repere artificiale bine vzute sau, dac e necesar, instaleaz posturi de regulare. ).).). Al " ! a pozii i d t!a" ! a(op !it . ?osind la .otarul raionului poziiei de tragere, care a fost numit de ctre comandant, eful grupului de cercetare se orienteaz pe teren i prealabil alege terenul pentru poziia de tragere. ?osind n raionul ales pe .art eful grupului de cercetare este obligat s analizeze urmtoarele > puncte' - la prezena minelor i gradul de infectare radioactiv i substanelor otrvitoare% - la capacitile raionului (terenul trebuie s asigure amplasarea obuzierelor la intervalele de /,(>,m pentru artileria cu eav i 4,(*,,m pentru artileria reactiv) i la starea solului (solul trebuie s fie tare, dar nu pietros i prfos)% - asigurarea mascrii eliminrii focului n timpul tragerii de ctre observarea inamicului terestru , de aceea ad)ncimea adpostului trebuie s fie nu mai mic dec)t n art.*, 3.+.+. - ndeplinirea misiunilor de foc (nltoarele minime determinate pe teren s fie mai mici dec)t cele date de comandantul bateriei). "entru ndeplinirea lucrrilor la analiza terenului la valabilitatea "$ eful grupei de cercetare organizeaz lucrul n succesiunea urmtoare' *. 6ere de la c.imic datele cercetrii c.imice% /. 6u a&utorul busolei determin pe unde trece direcia de baz%

/= :. -etermin frontul bateriei i mrimea lui i aproximativ locul piesei de baz' >. "une misiunea servantului cu detectorul de mine. E3 &plu4 8?oldatul 6ebanu, cercetai terenul la prezena minelor prin locurile de ntrare n poziia de tragere i frontul bateriei. #arrutului -(str la poziia de tragere' de la noi, pe drumul de ar pn la capacul uscat. Locul piesei de baz *,m de la capacul uscat. Grontul bateriei' n dreapta salc)mul rotund, n stnga tufiul mic. +poi de cercetat locurile de ntrare n poziia de tragere din stnga i tufiul mare, ce se afl n stnga i nainte. ndepliniiT9 4. -up raportul c.imicului despre gradul de infecie i primirea .otr)rii corespunztoare, comandantul de bateriei de tragere pune misiunea la organizarea punctului de observare. =. -up raportul servantului cu detectorul de mine despre lipsa minelor, eful grupului de cercetare cu efectivul se deplaseaz la locul aproximativ al piesei de baz. +naliz)nd starea solului, alege locul piesei de baz, bate ruul i instaleaz asupra lui goniometrul(busol. <. -etermin nltoarele minime n direcia de baz la ncrctura complet, cea mai mic i mi&locie . pentru aceasta folosindu(se de tabele de tragere i gonometrul( busol, compar datele primite cu cele date de ctre comandantul bateriei. E3 &plu: Comandantul bateriei de tragere al bateriei $H3( a determinat# c distan"a p'n la creasta adpostului 'n direc"ia de baz este egal cu ($0m# iar 'n gonometrul-busol este observat sub unghiul 10-$1. .istan"a minimal# dat de ctre comandantul bateriei .min13400m. 9)min1$1:%. @ng.iul de oc.ire pentru distana =/,2/4,m la ncrcturile 6, 3 i 33 vor fi egale cu 4, *,, *>. min la ncrctura vor fi' 6 42/*1/= 3 *,2/*1:* 33 *>2/*1:4 care corespund distanelor de tragere >,,,, /=,,, /*,, m.

/< CONCLUZIE4 terenul nu permite ndeplinirea misiunilor de foc la ncrctura 6, pentru c creasta adpostului nu permite executarea focului la distana mai mic de >,,,m (min1/=), ce nu asigur ndeplinirea misiunilor la linia dinainte a inamicului (-min1:>,,m). n acest caz comandantul bateriei de tragere este obligat s determine la ce ncrctur de la aceast poziie de tragere se pot ndeplini misiunile de foc la distana :>,,m i mai puin. -in calcule se vede, c acestei cerine corespunde ncrctura * i /. 6alculele adugtoare, calcul)nd min la ncrctura redus ne arat, c ncrctura dat la fel permite ndeplinirea misiunilor de foc (-min1>,E:m). Notr)rea comandantului bateriei de tragere' terenul pentru poziie de tragere n condiia posibilitii ndeplinirii misiunilor de foc este valabil pentru tragerea la distanele minime la ncrctura redus a doua. 0. -etermin adncimea adpostului minimal pentru tunurile bateriei sale (tab.*). E3 &plu4 Adncimea adpostului pe teren dup calculele efului grupului de cercetare a raionului este egal 20m. adncimea admis pentru bateria 2A36 este egal cu 18m. 6oncluzie' $erenul dat dup adncimea acoperirii este valabil pentru poziia de tragere, fiindc adncimea acoperirii este mai mare de ct adncimea acoperirii minimale.
#aterialul de artilerie $.cal. 04mm i K.*//mm $. cal. *,,mm, $. *//mm $. cal. *:,mm K. cal. *4/mm K$, $K cal. *4/mm $. cal. *4/mm K. cal. /,:mm +r. cal. 0/mm +r. cal.*/,mm +d)ncimea acoperirii = */ *4 *, *4 *0 /, : <

/0 E. -up concluziile punctelor 4(< primete .otr)rea dat poziia de tragere este valabil. -ac terenul este valabil pentru poziia de tragere, atunci grupul de cercetare ncepe pregtirea pentru ocuparea ei. n caz contrar, eful grupului de cercetare raporteaz comandantului bateriei. ).).-. P! "$ti! a pozii i d t!a" ! p 't!u o(upa! d ($t! plutoa' l d t!a" ! Ueful grupului de cercetare se deplaseaz cu efectivul n poziia de tragere aleas i petrec urmtoarele lucrri pentru poziia de tragere pentru ocupare' - alege lucrurile pentru dispunerea celorlalte piese i le nseamn cu rue% - cu a&utorul gonometrului(busol, care este instalat n locul piesei de baz la nivelul lunetei panoramice i este orientat pe direcia de baz (tamburul derivelor instalat la :,(,,), &aloneaz direcia de baz (Valonul ndreptat se instaleaz la o distan de >,(0,m de la cel apropiat(exact la mi&loc)% - alege punctele de oc.ire de baz de rezerv i de noapte, determin i nscrie derivele pe aceste puncte% - efectueaz legarea topogeodezic locului piesei de baz i efectueaz controlul legturii% - ntocmete sc.ema depunerii pieselor n poziia de tragere i determin intervalele i ealonarea ntre piese% - alege n urm :,(>,m de la locul piesei de baz locul staionrii gonometrului(busol% - l nseamn cu ru, determin i scrie /(: gismente pe repere% - alege locul pentru adpostirea mainilor de traciune la /,,(4,,m de la frontul bateriei (intervalele ntre maini trebuie s fie 4,m), locul pentru depozitarea proiectilelor% Wruele cu care snt nsemnate locurile piesei de baz i gonometrului(busol se traseaz corespunztor cerc cu radiusul de ,,4m i triung.iuri, cu unul din coluri adresat la Hord. -ac dispunem de timp, efectivul grupului de cercetare traseaz terenul pentru amplasamente s(au nfptuiaz amena&area genistic.

/E Ueful grupului de cercetare redacteaz sc.ema legrii topogeodezice, indic)nd derivele de baz, gismentele pe repere, nltoarele minime, adncimea adpostului i pe .)rtie milimetric alctuiete sc.ema amplasrii pieselor pe "$ (la necesitate). ).-. ACIUNILE CO+ANDANTULUI 8ATERIEI DE TRAGERE LA DEPLASAREA PLUTOANELOR DE TRAGERE *N RAIONUL PT.

"lutoanelor de tragere de regul sv)resc marul n componena bateriei, iar la deplasarea din raionul de concentrare n raionul poziiilor de tragere i pe timpul luptei, de regul, n coloana de sine stttor sau n componena coloanei plutoanelor de tragere a divizionului. n orice caz coloana este condus de comandantul bateriei de tragere, iar dac el este plecat n componena grupei de cercetare, atunci comandantul plutonului doi de tragere. !l ca conductorul coloanei rspunde de sosirea la timp a plutoanelor n raionul numit n stare de pregtire complet n vederea luptei. ?uccesiunea lucrului comandantului bateriei de tragere la pregtirea pentru deplasarea n raionul "$ (pentru mar) este expus n punctul /.*./. La comand 8#ar9 toate mainile ncep deplasarea concomitent n acea formaie, n care ele le ocupau p)n la micare, sau se restructureaz la comanda comandantului, care conduce coloana, lu)nd din micare distana stabilit. "entru fiecare model de pies n dependen de caracterul mbrcmintei rutiere sunt stabilite anumite viteze de deplasare, care efii de maini i oferii trebuie temeinic s le cunoasc i s le respecte pe timpul marului. 6onductorul coloanei trebuie s cunoasc, c la deplasarea coloanei viteza mainii din coda coloanei, ce explic viteza nestabil la trecerea diferitor sectoare de traseu, care duc la mrirea distanelor dintre maini. Kprirea coloanei se execut micor)nd treptat vizita de deplasare a coloanei. -istana dintre maini la opriri trebuie s fie nu mai mic de *, metri. La opriri i .alte comandantul bateriei de

:, tragere este obligat s organizeze imediat sigurana i aprarea propriei a coloanei. La oprirea neprevzut maina trece pe partea dreapt a drumului, despre care eful mainii , d semnal 83ncident9, raporteaz comandantului de pluton i ia msuri pentru lic.idarea dificultilor. -up lic.idarea dificultilor maina a&unge coloana i urmeaz n coda coloanei, iar la opriri ocup locul su n formaie. "entru trecerea sectoarelor btute cu foc sau observate de ctre inamic comandantul, care conduce coloana marc.eaz la opriri direcia de deplasare a mainilor i locul adunrii. +a sectoare coloana trece n formaie dispersat cu vitez mrit, la aceasta se indic diferite distane dintre maini de la 4, p)n la *,, metri. La trecerea coloanei peste poduri, pasa&e de nivel, urcuuri abrupte i pante accentuate de luat msuri de prevedere, comandantul, care conduce coloana este obligat s treac te.nica personal. La mar toate mi&loacele de foc a efectivului trebuie s fie n stare de lupt permanent pentru respingerea urgent a atacului inamicului' n legtur cu aceasta din timp se stabilesc semnalele de ntiinare transmise prin coloan cu fanioanele (lanterna) i numai n cazuri deosedite prin radio. #uniia pentru executarea focului asupra tancurilor i infanteriei trebuie s fie pregtite din timp, iar locurile lor de stivuire (pstrare) trebuie s fie cunoscute de ctre toi servanii. "e timpul deplasrii comandantul bateriei de tragere permanent trebuie s urmreasc dup rut, s controleze lucrul aparaturii de navigaie. La necesitate s ia msuri .otr)toare la eliberarea coloanei. Capitolul III. OCUPAREA POZIIEI DE TRAGERE ACOPERITE I LUCRUL LA PREGTIREA PLUTOANELOR DE TRAGERE PENTRU DESC/IDEREA >OCULUI .

:* n dependen de condiiile situaiei i existena timpului pot fi folosite urmtoarele metode de ocupare a poziiei de tragere de ctre plutoanele de tragere' - ocuparea poziiei de tragere acoperit pregtit din timp% - ocuparea poziiei de tragere acoperit nepregtit cu cercetare preliminar% - ocuparea poziiei de tragere acoperit nepregtit fr cercetare preliminar (din mers). "rima metod se folosete atunci c)nd este timp i situaia permite trimiterea i organizarea lucrului de ctre grupul de cercetare la alegerea i pregtirea terenului pentru ocupare de ctre plutoanele de tragere. + doua metod c)nd timpul este limitat la pregtirea aciunilor de lupt. + treia metod la necesitatea desfurrii n raionul neplanificat n timpul marului. *. La ocuparea poziiei de tragere se execut urmtoarele' - aprecierea capacitilor de desfurare a plutoanelor de tragere n acest raion% - darea dispoziiunii la ocuparea poziiei de tragere% - amplasarea pieselor, mainilor de comandament, mi&loacelor de traciune n poziia de tragere. /. Lucrul la pregtirea plutoanelor pentru desc.iderea focului' - pregtirea mainii comandantului bateriei de tragere (goniometrului(busol) pentru lucru% - formarea fasciculului paralel% - determinarea nltoarelor minime, intervalelor, treptelor i a supranlrii pieselor fa de piesa de baz% - pregtirea pieselor i muniiei pentru tragere% - legarea topogeodezic a poziiei de tragere% - determinarea temperaturii ncrcturilor i X5,sum% - raportul comandantului bateriei despre starea gata pentru executarea focului. :. Lucrul dup raportul despre starea gata pentru executarea focului'

:/ s organizeze verificarea punerii nltoare n poziia zero i liniei de oc.ire zero% s realizeze controlul preciziei de orientare a tunurilor i de determinare a coordonatelor poziiei de tragere% s dea indicaii comandanilor de piese referitoare la calculul i completarea tabelelor de corecii individuale pentru ncrcturile cu care se presupune a executa focul, s verifice corectitudinea ntocmirii acestora% s pregteasc plutoanele de tragere pentru executarea misiunilor de foc planificate% s dea indicaii privind msurrile ulterioare a temperaturii ncrcturilor, iar la bateriile de artilerie reactiv, n afar de aceasta, a direciei i vitezei v)ntului pe poriunea activ a traiectorie% s organizeze sigurana nemi&locit i aprare proprie a plutoanelor de tragere pe poziie, protecia mpotriva armei de nimicire n mas, asigurarea c.imic.

-.1. OCUPAREA POZIIEI DE TRAGERE PREGTITE DIN TI+P. La aceast metod de ocupare a "$, poziia de trecere se alege i se pregtete din timp de ctre grupa de cercetare , iar datele despre rezultatele lucrului su s aduc la cunotina comandantului bateriei de tragere , plutoanelor de tragere a crui va ocupa aceast poziie de trecere. 6u apropierea plutoanelor de raionul "$ comandantului bateriei de tragere oprete coloana pe c)t e posibil ntr(un loc ascuns, prin semnalul 8+-@H+F!+ 6K#+H-+HW3LKF9, c.eam la sine' comandantul plutonului de tragere, comandanii de piese, calculatorul plutonului de tragere, comandanii de piese, calculatorul, topogeodezistul ( servant cu goniometrul (busol) i comandantul grupei de traciune, se deplaseaz cu ru i conduc)ndu(se de datele grupului de cercetare, d dispoziiuni la ocuparea "$. E3 &plu: Locul piesei de ba ! aici. "irec#ia de ba pentru tragere $3%00 trece prin capacul uscat& ce se afl naintea 'oastr( pentru piesa de ba ! este )alonat

:: Locurile celorlalte piese sunt nsemnate cu #rui. *unctul de oc+ire , de ba ! #ea'a neagr & de se afl n dreapta i napoi, de re er' ! col#ul drept a casei albe& ce se afl n st-nga i nainte. .omandantului piesei de ba pe punctul de oc+ire de ba /%83& de re er' 3$%82. Locul mainii comandantului bateriei de tragere0goniometrului%busol1 n dreapta #i nainte de la mine la $0m este nsemnat cu #ru. 2ismentul de la le la capacul uscat $1% 3$&la #ea'a neagr%13%18. La fiecare pies de descrcat c-te $3 proiectile e4plo i'e cu ncrctura redus& focos 52672& i c-te $ proiectile cumulati'e& la piesa a 6%adugtor 6 proiectile fumigene. 6i)loacele de trac#iune i transport muni#ie de ascuns n pdure& ce se afl n dreapta de noi. 8ntrarea n po i#ia de tragere din focul st-ng. 9cupa#i po i#ia de tragere. *entru lupt. .alculatorului, coordonatele *: ;<6$220& =<$>330 nl#imea $2. "e determinat corec#iile i de construit graficul corec#iilor calculate la distan#ele 6. 3. 10. ?m. .+imistului do imetrist de amena)at post de obser'are n raionul tufarului rotund@ 6omandani de piese primind comanda 8"entru lupt9, gsesc locul piesei sale, precizeaz dup busol, pe unde trece direcia de baz pe teren, ies n fug la *,(/,m n direcia din care se face i ridic m)na dreapt fanionul galben. 6omandantul bateriei de trecere, afl)ndu(se n apropierea goniometrului(busol (mainii 67$) cu fanioane d semnale 8"ornim motoarele9 , 8#ar9 i conduce cu intrarea te.nicii n poziia de trecere. 6omandantul grupei de traciune aduce coloana n poziia de tragere. La intrarea n "$ este necesar n scopul mascrii de folosit crri, puneM i a.m. d. -ac fgaul ca drumul nou s se ntrerup la poziia de tragere. "entru aceasta autove.iculele de pe poziia de trecere trebuie s fie scoase n direcie opus. 6omandanii de piese sale i deplas)ndu(se n fug la =(0 m naintea autove.iculului, ce conduc la locurile marcate cu ru. 6)nd piesa a&unge cu luneta panoramic aproximativ deasupra ruului comandanii de pies dau comanda' 9?tai9. 8La main9 , 8-esperec.eai9 sau 8?tai9, 8pentru lupt9. Kperatorul

:> topogeodezist (servant) n locul stabilit instaleaz goniometru busol i o orienteaz dup gismentul cunoscut sau gtete vizorul mainii comandantului bateriei tragere. !c.ipele de servani petrec piesele n poziia de lupt' la comanda comandantului su, 8-escriei muniia9 descarc numrul de proiectile comandate de 67$ i materialele. La gtina piesei, comandantul acesteia ridic m)na dreapt i raporteaz' 96utare gata9. +utove.iculele din poziia de tragere se retrag la comanda 67$ 9+utove.iculele n adpost9 pe msura de descrcare a lor. "rimele autove.icule se retrag de ctre comandantul grupei de traciune. -.). O(upa! a pozii i d t!a" ! ' p! "$tit (u ( !( ta! a p! li&i'a!$. -ac grupa de cercetare nu a fost trimis pentru alegerea i pregtirea "$, iar plutoanele de tragere l(ea fost ordonat s ocupe "$ cu gtina pentru desc.iderea focului la anumit tip, comandantul bateriei de tragere aduce coloana plutoanelor la .otarul raionului poziiei de tragere, o oprete ntr(un loc ascuns, primete raportul c.imistului(dozimetrist, d dispoziiuni la organizarea siguranei nemi&locite i aprrii proprii, controlul te.nic (deservirea) a pieselor, aparatelor, te.nicii auto, pregtirea muniiei pentru tragere sau la ndeplinirea altor activiti de asigurare multilateral a luptei. 6.eam la sine grupa de autolegare, (dac nu este maina 67$), comandantul piesei de baz, servanii cu goniometrul(busol i aparatul de cercetare de radiaie i c.imic, doi(trei servani cu unelte genistice, rue i &aloane pentru marcarea locurilor pieselor i &aloanelor direciei de baz, i se deplaseaz cu ei n raionul poziiei de tragere. +ici 67$ n dependen de exigena timpului, lucrul la alergarea i pregtirea "$ petrece n volum deplin sau se limiteaz numai cu activitile, care asigur ocuparea mai rapid a "$ de ctre plutoanele de tragere. La gtina "$ se raporteaz comandantului de baterie i la timpul stabilit sau imediat se petrece ocuparea poziiei de tragere.

:4 6oninutul i succesiunea lucrului persoanelor n funcie la aceasta sunt expuse n ".:.*. -.-. O(upa! a pozii i d t!a" ! ' p! "$tit ?$!$ ( !( ta! a p! li&i'a!$. +ceast metod se folosete pentru desfurarea imediat a bateriei n dispozitivul de lupt pe timpul marului sau la mutarea plutoanelor de tragere n lupt. 6omandantul bateriei de tragere, primind semnalul (comanda) la desfurare, de exemplu' @ Aaterie ocupa#i *: in raionul satului B-rtop& direc#ia de ba a 32% 00& despre gtin# raporta#i& sau @"e desfurat in dispo iti' de lupta& despre gtin# raporta#i& fr a opri coloana se deplaseaz in raionul "$ indicat, analiz)nd terenul de(a lungul itinerarului. ?osind n raionul numit sau marc)nd raionul pentru ndeplinirea misiunii de foc, comandantul bateriei de tragere d comanda la ocuparea "$ i conduce plutoanele cu fanioanele sau prin radio. -up necesitate, preliminar se petrece controlul terenului la prezena bara&elor de mine i explozive. ")n ce se ndeplinete acest lucru 67$ apreciaz terenul la posibilitatea ndeplinirii misiunilor de foc, determin dup busol unde trece direcia de baz, direcia frontului bateriei, punctele de oc.ire, locul amplasrii autove.iculelor, cantitatea proiectilelor, care se vor descrca la piese, ordinea de intrare n "$. n dependen de nivelul de pregtire a ec.ipelor de servani i a plutoanelor aceste date se aduc la cunotina comandanilor de piese i la alte persoane n funcie pe radio, prin contact personal sau prin semnale stabilite. Locul fiecrei piese aleg comandanii lor de sine stttor pe timpul intrrii pe "$, folosindu(se de busol i de valorile intervalelor i treptelor stabilite de comandantul bateriei de tragere. La desfurarea bateriei n raionul nepregtit fr cercetarea preliminar, legarea topogeodezic i pregtirea pieselor pentru executarea focului se execut concomitent. La aceasta comandantul bateriei de tragere determin coordonatele punctului de staionare a

:= piesei de baz i gismentul direciei de orientare, folosind aparatura mainii comandantului bateriei de tragere, sau pune misiunea comandantului plutonului doi de tragere la legarea topogeodezic, iar singur pregtete plutoanele de tragere pentru executarea focului. -.@. LUCRUL LA PREGTIREA PLUTOANELOR PENRTRU EAECUTAREA >OCULUI. n orice condiii a situaiei subunitatea de foc, care a ocupat poziia de tragere, trebuie neaprat s se pregteasc pentru executarea focului. ?uccesiunea i coninutului lucrului persoanelor n funcie la aceasta se vor studia mai &os. -.@.1. P! "$ti! a &a9i'ii (o&a'da'tului #at !i i d t!a" ! <"o'io& t!ului 7 #u1ol$= p 't!u lu(!u. "regtirea mainii pentru lucru pe "$ const n orientarea vizorului pe direcia de baz' instalarea i pornirea busolei giroscopice, pregtirea pentru lucru a !"$6, instalarea i pornirea centralei de surs electric i 6-#. +ceste lucrri se ndeplinesc de ctre ec.ipa&ul mainii n conformitate cu instruciunile pentru acest sau alt model de te.nic. n legtur cu aceia c, aceste ntrebri snt expuse n manualul 83nstruciuni privind activitatea de lupt a subunitilor de artilerie 8 aici ele nu se vor expune. 6omandantul bateriei de tragere, p)n la formarea fasciculului paralel (ndreptarea pieselor)este obligat s controleze orientarea vizorului (goniometrului busol) i gtina acestuia pentru lucru, dac au fost pregtite de ctre servani sau operator. ! necesar de avut n vedere, c aici n cele mai dese cazuri, se nt)lnete eroarea la instalarea incorect a discului derivelor i a tamburului (pe scara derivelor, sub indexul 8Q9 trebuie s fie instalat ,,(,, la valoarea gismentului direciei pe discul gismentelor( cresttura ).

:< -ac lipsete corecia busolei pentru raionul dat, atunci 67$ o determin cu a&utorul busolei giroscopice sau prin alt metod. n acest timp calculatorul pregtete +6! (!"$6) pentru lucru, construiete J66 (graficul coreciilor calculate) pe rigla +6G, iar pe "$ a artileriei cu reaciei, n afar de aceasta se instaleaz i 6-#. -.@.). O!i 'ta! a pi 1 lo!: ?o!&a! a ?a1(i(ulului pa!al l. La gtina goniometrului busol (vizorului) i dup rapoartele comandanilor de piese' 96utare gata 8, comandantul bateriei de tragere ncepe orientarea tuturora pieselor pe direcia de baz, adic formarea fasciculului paralel. La formarea fasciculului paralel nltoarele pieselor trebuie s fie puse n poziia zero, iar bulele nivelelor trebuie s la mi&loc. La ocuparea "$ pregtire n scopul reducerii timpului, fasciculul paralel se formeaz dup piesa de baz. "entru ndeplinirea acestui lucru la gtina piesei de baz 67$ este obligat s dea comanda 8Gascicul9. 5aloarea derivei de baz pe punctul de oc.ire 67$ aduce la cunotina comandantului piesei de baz la punerea misiunii, conduc)ndu(se de datele cercetate. (6omandantul piesei de baz la ntrarea pe poziia de tragere pregtit este obligat s instaleze luneta panoramic a piesei strict deasupra ruului. -up petrecerea piesei n poziie de lupt oc.itorul la comanda comandantului , de exemplu'9<( 0: , oc.ii pe eava dreapt din urm9, orienteaz piesa pe direcia de baz, pentru aceasta instaleaz deriva comandat pe discul derivelor a lunetei panoramice, iar apoi, acion)nd asupra mecanismului de oc.ire n direci suprapune reticulul lunetei panoramice cu punctul de oc.ire, menin)nd bulele nivelelor la mi&loc. La raportul oc.itorului despre gtina, comandantului piesei cu scopul controlului preciziei orientrii poate da comanda'9 Feperai pe punctul de oc.ire de rezerv9. 5aloarea derivei piesei pe punctul de oc.ire de rezerv i derivei dup datele grupei de cercetare, trebuie s fie aceleai sau s se deosebeasc nensemnat.

:0 +lt metod, care des se folosete pentru ndreptarea piesei de baz pe direcia de baz, este ndreptarea acesteia dup &aloane. "entru aceasta 67$ (comandantul de pies)comand' 8"iesei de baz :,( ,,, oc.ii pe &alonul ndeprtat 8. Kc.itorul piesei instaleaz deriva :,(,, i oc.ete reticulul lunetei panoramice pe &alonul ndeprtat. -ac &alonul apropiat nu va suprapune cu reticulul lunetei panoramice i cu cel ndeprtat, atunci oc.itorul repereaz &alonul apropiat i oc.ete n &alonul ndeprtat, apoi raporteaz' 9Jata9 ).La celelalte piese, la comanda 8Gascicul9 vertical deasupra lunetei panoramice se instaleaz &aloane, iar capetele lunetelor se ntorc n direcia piesei de baz. Kc.itorul piesei de baz succesiv repereaz pe &aloanele fiecrei piese i raporteaz' 9"e cutare ,,(,, 8. 6omandantul piesei de baz comand aceste msurri comandanilor pieselor corespunztoare. 6omandantul fiecrei piese, primind msurarea de la piesa de baz, o repet cu scopul confirmrii comenzii primite, iar apoi, sc.imb)nd la :,(,,,comanda oc.itorului'9,,(,,,oc.ii pe piesa de baz9. +cest lucru se execut cel puin de dou ori. -up orientarea a doua, comandanii de piese ordon oc.itorilor s repereze pe punctele de oc.ire, raporteaz comandantului bateriei de tragere despre gtina i comunic derivele de baz pe punctele de oc.ire de baz i de rezerv. -ac n completul lunetei panoramice este colimator 9Y*9,atunci dup formarea fasciculului paralel 67$ d comanda 87aterie ,,(,, instalai colimatoarele 8. ! necesar de avut n vedere, c folosirea colimaturilor reduc timpul gtinei la desc.iderea focului pe timpul luptei i uureaz lucrul 67$ la controlul calculelor derivelor de ctre comandanii de piese. 5aloarea derivei unice a bateriei, numit de comandantul bateriei de tragere, trebuie s asigure un loc comod de dispunere a colimatorului pentru lucrul ec.ipei de servani. -e regul, aceast valoare se ia n uniti mari de deriv n limitele de la 4(,, p)n la 0(

:E ,, sau de la 4/(,, p)n la 44(,,. n cazuri particulare, se permite numirea derivei unice pentru fiecare pluton de tragere. "rimind comanda la instalarea colimatoarelor, oc.itorii tuturora pieselor stabilesc deriva comandat, iar servantul numit de ctre comandantul piesei instaleaz colimatorul pe direcia obiectivului panoramei la distana de =(0 metri de la i la comanda oc.itorului rotete rozeta urubului melc de reglare a colimatorului. -up suprapunerea cifrelor sau literelor omonime a colimatorului i lunetei panoramice, oc.itorul comand' 9?FK"9 i raporteaz' 8Jata9. La ocuparea poziiei de tragere nepregtite metoda de baz pentru formarea fasciculului paralel, este formarea acestuia dup goniometru ( busol sau vizorul mainii comandantului bateriei de tragere. 6omandantul baterie de tragere, rotind tamburul nregistrator a goniometrului busol(vizorului)pe luneta panoramic a fiecrei piese, citete citirea dup discul i tamburul derivelor i comanda, de exemplu ' nt)iul 4<(:*.9 +l doilea 40(EEMM, al aselea :(0<. Kc.ii pe vizor (busol)9 .6omandanii de piese repet comanda primit. Kc.itorii stabilesc deriva comandat, oc.esc piesa, suprapun)nd reticulul lunetei panoramice pe centrul monocularului busolei (vizorului)i raporteaz 8Jata9. +cest lucru pe poziia de tragere se execut nu mai puin de dou ori. -up primirea ultimei comenzi la orientarea i ndeplinirea operaiunilor la oc.irea piesei, comandantul ei comand oc.itorului' 9Feparai pe punctele de oc.ire de baz i de rezerv9. 5alorile derivelor de baz se raporteaz comandantului bateriei de tragere. #etoda cea mai precis de orientare a pieselor de direcia de baz este formarea fasciculului paralel dup un corp ceresc. ?uccesiunea lucrului la aceast metod bine este descris n 8instruciunile privind activitatea de lupt a subunitilor de artilerie9 i la prerea noastr nu necesit dezvluire amnunit. -ar totui trebuie de avut n vedere, c c.eltuirea timpului aici este cu mult mai mare dec)t la celelalte metode, n urma cruia metoda dat se folosete la existena timpului necesar, destinat pentru pregtirea plutoanelor de tragere pentru desc.iderea focului sau la mrirea preciziei orientrii pieselor, dup

>, ndeplinirea de ctre baterie a misiunilor de prima urgen la pregtirea ctre aciuni de lupt. !fectu)nd bilanul celor expuse mai sus e necesar de subliniat, c operaiunile la formarea fasciculului paralel a bateriei se consider terminate, dac' *. Gormarea fasciculului paralel este efectuat nu mai puin de dou ori. /. 5alorile derivelor de baz sunt nscrise n fia tragerii pentru 67$, comandani de piese i pe scuturile pieselor. :. ?)nt instalate colimatoarele la deriva unic a bateriei (plutoanelor). -.@.- D t !&i'a! a 2'$l$toa! lo! &i'i& a #at !i i. ndeplinirea acestei operaiuni este obligatorie la orice metod de ocupare a poziiei de tragere de ctre baterie, de aceia , c la desfurarea lucrrilor n teren grupa de cercetare determin nltoarele minime numai din locul dispunerii piesei de baz i cu ntrebuinarea busolei (vizorului), tablelor de tragere dar nu cu luneta panoramic a piesei ce aduce la imprecizii. -ac vom lua n consideraie, c terenul pe front a poziiei de tragere i creasta acoperirii naintea acesteia nu sunt uniforme pe nlime, atunci va fi clar, c datele grupei de cercetare pe nltoarele minime sunt convenabile numai pentru aprecierea valabilitii terenului pentru amplasarea plutoanelor de tragere, dar nu pentru asigurarea msurilor de siguran la executarea focului cu ase piese concomitent. !sena i succesiunea determinrii nltoarelor minime este expus n *./. *. +ici noi vom aduce un exemplu concret din lucrul 67$ i ec.ipelor de servani la ndeplinirea acestei operaiuni dup ocuparea poziiei de tragere de ctre plutoanele de tragere. 87ateria de obuziere *//mm -(:, a ocupat "$. Gascicul paralel este format. -ispozitivul de lupt a plutoanelor ( ealonat spre st)nga. $erenul din frontul bateriei' ( marginea pdurii, dinainte drum cu copaci, din st)nga lucrri separate a statului distrus. 7ateria are misiunea n perioada pregtirii de atac a artileriei de lovit

>* obiectivele *4. *E.*,*. distanele p)n la ele 4/,,.4=,,. i =,,, corespunztor. 6u scopul determinrii nltoarelor minime comandantul bateriei de tragere d comanda' 9#surai ung.iurile de acoperire cu a&utorul reflectorul, la dreapta pe nlimea stegarului de la marginea pdurii, nainte pe f)ia de copaci, la st)nga pe eava de crmid din mi&locul satului9. Giecare comandant de pies repet comanda 67$ i controleaz aciunile oc.itorului (la msurarea ung.iului de acoperire cu a&utorul reflectorului lunetei panoramice se stabilete nltor ,, nivela :,(,,, se aduc nivelele la mi&loc dup aceea se msoar cu a&utorul ung.iului de acoperire pe punctele indicate de ctre 67$). ")n c)nd comandanii de pies ndeplinesc operaiunea dat, comandantului bateriei de tragere calculeaz ung.iurile de nltor pentru fiecare ncrctur (de regul la cea mai mare, la cea mai mic i intermediar) n trei direcii folosindu se pentru aceasta de .arta de lucru i de tablele de tragere -(:,' - pe .art, cu a&utorul riglei (#"L(4,) determin p)n la creasta acoperirii' p)n la ste&arul din marginea pdurii =:,m, p)n la f)ia de copaci 4<,m, p)n la eava de crmid <<,m. La aceste distane el adun /4,m la mprtierea proiectilelor i prin aceasta primete datele pentru ntrarea n tablele de tragere' - reieind din distanele de tragere pe obiectivele planificate 67$ primete .otr)rea' pentru determinarea nltoarelor minime pentru ncrctura intermediar de primit ncrctura de primit ncrctura nt)ia (tragerea asupra obiectivelor planificate se presupune la ricoet)% - dup tablele de tragere (dup ncrcturi i distana p)n la creasta acoperirii' la dreapta 00,m , la st)nga *,/,m ).determin ung.iul de nltor (Bn) la dreapta 4,*>, 4<, nainte( >, *:, 44, la st)nga =, *<, == la ncrcturile 6,*,>, corespunztor. 6omandanii de piese au raportat' ung.iurile de acoperire (Zpn ) la dreapta, nainte, n st)nga' *pies(/*, /,, :0% a/(a(*E,/,, :0, a:(a( /,, /,, :<% a >(a //, /*, :4% a 4(a //, /:, :4% a=(a ( />, //:, :*.

>/ 6omandantul bateriei de tragere pentru fiecare direcie alege valoarea cea mai mare (Zpn max) . !le vor fi' la dreapta />, nainte /:, la st)nga(:0. +dun)nd mrimile [n 2 Cp ' max pentru fiecare ncrctura, comandantului bateriei de tragere primete nltoarele minime a bateriei n trei direcii i le aduce la cunotina comandanilor de piese 8nltoarele minime la ncrcturile 6, *, a >' la dreapta /E, :0, 0*% nainte /<, :=, <0% la st)nga >>, 44, *,>, 8. nltoarele minime a bateriei comandanilor de piese le nscriu n fia tragerii pentru comandantul de pies i mai departe nu au dreptul de a desc.ide focul la nltoarele mai mici c)t indicate. -.@.@. D t !&i'a! a %alo!ilo! d t! apt$: i't !%al 9i 1up!a2'$la! a pi 1 lo! d PT -e ctre fiecare comandant de pies p)n la desc.iderea focului n elementele calculate pe obiective, comunicate n 67$, se introduc coreciile individuale. "entru determinarea acestor valori \n timpul ocuprii poziiei de tragere comandantul bateriei de tragere mpreun cu comandanii de piese este obligat s determine datele iniiale pentru petrecerea calculelor ulterioare. +cest lucru se execut n urmtoare succesiune. -up formarea fasciculului paralel 67$ d comanda' 8 piesa de baz, instalai mira. -eterminai intervalele, treptele i supranlrile9 (ultima dup necesitate). 6omandantul piesei de baz ordon unui servant s instaleze mira, n aa mod, ca extremele mirei s fie observate celelalte piese ale bateriei. 6omandanii de piese comand'9 Feperai piesa de baz, msurai ung.iul mirei i supranlarea9. Lucrul de mai departe l vom analiza pe exemplu piesei nt)i. Kc.itorul piesei nt)i, la poziia zero a nltorului, ndreapt linia vertical a lunetei panoramice n luneta panoramic a piesei de baz. Golosind(se de reticulul lunetei panoramice sau de reflector determin ung.iul de supranlare a piesei sale (Z.pn) i concomitent citete deriva, despre care raporteaz comandantului, de exemplu% 84,(*<, supranlarea minus ,(/,9. +poi, folosindu(se de reflectorul panoramice, determin ung.iul (Z,), sub care se vd limitele de doi

>: metri'9Mung.iul ,(/=9. 6omandantul piesei nscrie datele i raporteaz 67$' 8"rimul gata. -up cel de baz 4,(*<, ung.iul ,( /=, supranlarea minus ,(/,9. 6omandantul piesei, folosind tabela H* pag.0* 3.+.+. -up ung.iul i deriva pe piesa de baz, lupt cu precizia de *(,,, determin valorile treptei i intervalului piesei sale fa de baz. +a la piesa nt)ia treapta (Xdtr) va fi egal cu :4m interval (XSint) =,m, iar distana (-,) <,m."entru determinarea supranlrii piesei se nmulete ,,* din distan (-,) la (].) ^ ,,*x<,x((,,/)1(*,>m\. 5alorile primite se nscriu n col.H0,**,// a tabelului coreciilor individuale ale piesei. La aceasta semnele lor se primesc' pentru treapt i interval ( din tab.* iar supranlarea cu semnul ung.iului de supranlare, care mai departe va determina semnul coreciei corespunztoare n nivel (deriv). 6alculul coreciilor individuale se efectueaz de ctre comandanii de piese sub conducerea 67$ dup raportul comandantului bateriei de tragere comandantului bateriei despre gtina plutoanelor pentru desc.iderea focului. -.@.;.D t !&i'a! a t &p !atu!ii 2'($!($tu!ii 9i %a!iai i %it z i i'iial . $emperatura ncrcturii pentru sistemele de artilerie cu eava o determin pe poziia de tragere cu a&utorul termometrului de baterie. +cest lucru l efectueaz ec.ipa de servani a piesei de baz. #sura se efectueaz peste o or, de regul, naintea nnoirii graficului coreciilor calculate i nemi&locit naintea tragerii. "entru msurarea temperaturii ncrcturii este necesar' - la loviturile neacuplate cu tub se scoate dintr(un tub opercul i obturator i se pune termometrul de baterie ntre sculeele de pulbere, dup aceasta se pune obturatorul% - la loviturile cu garguz i la arunctoare n c.esonul cu ncrcturi termometrul se pune ntre sculeele de pulbere n aa mod, ca le s fie la mi&locul ncrcturilor din c.eson sau sculeii de pulbere, mbrcate pe bomb, dup aceasta capacul c.esonului se nc.ide%

>> la loviturile acuplate termometrul se pune ntre dou proiectile alturate% - la artileria reactiv temperatura ncrcturilor se msoar n conformitate cu instruciunile privind determinarea temperaturii ncrcturilor, plasate n tablele de tragere. 6itirea indicaiei termometrului se face nu nainte de *,(*4 minute. La citirea indicaiei oc.iul trebuie s fie la nivelul coloanei de mercur. 5ariaia vitezei iniiale a proiectilelor piesei de baz se determin, de regul, la controlul te.nic Hr.*, se nscrie n formularul piesei i pe scutul acesteia. -.@.D. P! "$ti! a pi 1 lo! 9i &u'iiilo! p 't!u t!a" ! . "regtirea pieselor i muniiilor pentru tragere se efectueaz, de regul de ctre servanii numrul doi ase (apte) cu participarea oc.itorului i sub conducerea comandatului de pies. "regtirea piesei la ocuparea "$ i p)n la gtina plutoanelor mprirea acestora la piese i organizarea pazei. Gelurile lucrrilor necesare la pregtirea pieselor pentru tragere i metodele de ndeplinire a lor au particularitile sale pentru fiecare sistem sunt descrise n instruciuni corespunztoare. n aceast lucrare sunt expuse ntrebri de baz, cunoaterea cror sunt obligatorie pentru comandanii plutoanelor de tragere. "entru controlul piesei dup trecerea ei n poziia de lupt e necesar nainte de toate de curit pe ea de colb (murdrie) i de ters canalul evii. "entru nlturarea unsorii din canalul evii, se trece prin el cu tergtorul uscat sau impregnat cu petrol lampant. -up aceasta se terge cu c)rpe uscate, introduc)nd tergarul din partea culatei. Locaul trunc.iului nc.iztorului se terge i se unge cu un strat subire de unsoare. -ac unsoarea nu va fi lic.idat din canalul evii, atunci n timpul tragerii poate avea loc umflarea lui, ce va aduce la ieirea din funcie a piesei. La controlul evii determin dac nu sunt n ei crpturi, crestturi i alte deteriorri. nc.iztorul trebuie s se desc.id i s nc.id liber. #ecanismul de percuie s funcioneze fr ocuri i

>4 v)rful percutorului s ias normal. n legturile elastice i mecanismele .idro pneumatice s nu existe scurgeri de lic.id. Glcelele trebuie s fie fixate bine n pdure n pm)nt, dar sapele s fie bine btute n pm)nt p)n de oprire. -up instalarea lunetei panoramice n pa.ar, oc.itorul trebuie s se repereze pe reteztura de la gura evii. -ac valoarea repera&ului va fi alta dec)t cea obinut la ultima verificare a aparatelor de oc.ire (mai mult dec)t ,(,,), e necesar de petrecut adugtor verificarea liniei de oc.ire zero. "e timpul gerurilor mari, naintea tragerilor necesar de petrecut una(dou ori recul artificial a evii i prima lovitur de executat la ncrctura redus. La arunctoare, n afar de aceasta, se controleaz integritatea plcii de baz, durabilitatea fixrii evii cu culat i manonul amortizorului, lucrul lin a mecanismelor de oc.ire n direcie i n nlime, fixarea nltorului pe suport. La controlul mainilor de lupt artileriei cu reacie o atenie deosebit de atras instalaiei electrice i controlului tensiunii la contacte. +ceast lucrare se petrece n strict corespundere cu instruciunile serviciului. La poziia de tragere proiectilele se aduc n stare amorsat definitiv, n ambala&. naintea de aceia c)nd proiectilele vor fi aezate n bordeie i nie ale amplasamentelor de tragere pentru tunuri, ele se pregtesc pentru tragere. "entru aceasta de pe ele se nltur unsoarea colb i murdrie le controleaz i le sorteaz ."entru ndeplinirea acestor lucrri proiectilele se scot din ambala& deert. @nsoarea de pe proiectile se nltur n prealabil cu a&utorul racletelor, iar pe urm de ters cu bumbac sau cu c)li umezi uor n _.ite spirit (benzin, solvent). "entru nlturarea defeciunilor nensemnate (nurubarea definitiv a focoaselor, nlturarea urmelor de lovire pe br)ul forator), precum i sc.imbarea urubului port(amors (ncrcturilor de aprindere) pe poziia de tragere se repartizeaz un loc (cel puin la 4,m de la amplasamentele de tragere ale tunurilor i arunctoarelor i de la bordeiele cu muniii) ntr(o tranee special pregtit sau la un adpost natural. nlturarea acestor defeciuni se petrece de ctre

>= armurier nemi&locit n "$. "roiectilele cu alte defecte se aeaz dispersat i la prima posibilitate se transport la depozit. "roiectilele se sorteaz n urmtoare succesiune' dup indicele sau destinaie (exploziv, perforant, cumulativ, i a.m. d.) % dup timpul (marca) focosului% dup ncrctura i marca care indic uzina, lotului i anul amorsrii% dup semnele de greutate a fiecrui lot de proiectile sau mine. "roiectilele controlate i sortate le mpart pe piese. !le trebuie s fie acoperite de la influena direct a razelor solare, precipitaii, colb i de la lovire cu sc.i&e n timpul bombardamentului "$ de ctre inamic. ?tocul consumabil de muniie pe poziia de tragere acoperit se stivuiete i pstreaz n niele amplasamentelor de tragere a tunului n cantitate de ,,/4( ,,4 din unitatea de foc (pentru tunuri de mare putere ,,*4( ,,:). n bordeie muniia se pstreaz n ambala&e cu nc.iztoarele nc.ise. nlimea maxim a stivei cu muniie trebuie s fie cu ,,4 m mai mic dec)t ad)ncimea bordeiului sau a niei. -.@.E.O!"a'iza! a lu(!ului la l "a! a topo" od zi($ Legarea topogeodezic a "$ se petrece paralel cu alte lucrri la pregtirea, plutoanelor de tragere pentru desc.iderea focului. +cest lucru se petrece de ec.ipa mainii 67$ sau de ctre grupa de autolegare condus de comandantul plutonului doi de tragere i include determinarea coordonatelor rectangulare i altitudinii punctului de staionare a piese de baz. Jismentele de orientare se determin, de regul, cu a&utorul indicatorului giroscopic de curs a mainii 67$ sau cu a&utorul acului magnetic a goniometrului busol. ndeplinirea lucrrilor de legare topogeodezic nu trebuie s rein gtina plutoanelor de tragere la desc.iderea focului, pentru aceasta legarea topogeodezic se execut prin procedeele, care asigur desc.iderea focului la timp, iar apoi mrete precizia.

>< La darea misiunii pentru executarea legrii topogeodezice grupei de autolegare sau ec.ipei mainii *5**,, comandantul bateriei de tragere indic' - locurile de staionare a piesei de baz , goniometrului busol i ordinea de ntrire a lor pe teren (dac e necesar). - gismentul direciei de baz - punctele de oc.ire i direciile de orientare - punctul de contur iniial, metodele de legare i control - timpul, destinat pentru petrecerea lucrrilor Fezultatele lucrrilor se ntocmesc n fia legrii topogeodezice cu explicaii necesare, se reprezint pe .arta de lucru a 67$ i se raporteaz imediat comandantului bateriei i efului statului ma&or a divizionului. -.@.F. Rapo!tul (o&a'da'tului #at !i i d 1p! 1ta! a "ata plutoa' lo! p 't!u d 1(Gid ! a ?o(ului La gtina pentru desc.iderea focului mcar a unei piese, comandantul bateriei de tragere este obligat s raporteze despre aceasta comandantului bateriei. -up terminarea tuturor lucrrilor pentru pregtirea plutoanelor de tragere pentru desc.iderea focului 67$ raporteaz comandantului bateriei despre starea gata pentru desc.iderea focului, de exemplu' %Iistru %gata pentru e,ecutarea /ocului 31$( >#304 0#$>0. )nl"toarele minime# 'ncrcturile complet# 'nt8ia# a patra: la dreapta $2#33#31: 'nainte $># 3(# >34la st8nga 44# # 104. $01-,01 0: $0$ 0,0130: $03 0, 001 0. Caria"ia vitezei ini"iale a proiectilelor minus 0#4 N 9se raporteaz dup necesitate: ;emperatura 'ncrcturilor 120 C. Hici Iistru%. 9Coordonatele pozi"iei de tragere# numrul proiectilelor dup categorii -i loturi se transmit codat:. 6u aa raport se termin etapa a dou la pregtirea plutoanelor pentru desc.iderea focului. ?e consider, c de la momentul dar plutoanelor de tragere sunt gata pentru indeplinirea misiunilor de foc neplanificate.

>0 -.;. LUCRUL CO+ANDANTULUI 8ATERIEI DE TRAGERE DUP RAPORTAREA STRII GATA PENTRU EAECUTAREA >OCULUI. !xperiena de lupt a artileritilor pe timpul diferitor aciuni de lupt arat, c orice msur pe poziia de tragere, ncep)nd cu ocuparea acesteia, mai periculose ci de acces spre ea. -e aceia comandantul bateriei de tragere din momentul sosirii n raionul " $ este obligat, la cel minimum, s organizeze lucrul postului de observare, iar la gtina plutoanelor pentru desc.iderea focului s organizeze sigurana nemi&locit i aprarea propriei n volum complet. -.;.1. O!"a'iza! a 1i"u!a' i ' &iHlo(it 9i ap$!$!ii p!op!ii a plutoa' lo! d t!a" ! p PT. +ceast ntrebare vom studia pe baza unui exemplu de organizare siguranei nemi&locite i aprrii proprii a bateriei /. @nde comandantul bateriei de tragere este loc. ma&or 6araman. 86omandantul bateriei de tragere a c.emat comandantul plutonului doi de tragere, comandanii de piese, grupa de cercetare, plutonierul de baterie i le a pus urmtoarele misiuni9. *. Feperele ' n dreapta i napoi l)ng drum punctul trigonometric reperul *. -istana >,, m' copacul singuratic la bifurcaia de drumuri reperul /, distana 4,, m . a. m. d. (toate reperele se indic pe teren ), /. -ireciile expuse atacului cu tancuri' prima pdurice 8Fotund 9.reperul doi ' a doua, c)mpul 8Lung9 . Feperul = . a. m. a. :. ?ectoarele de tragere pentru piesele repartizate pentru tragerea direct' primul sector( rep. *, marginea de sud est a pduricii 8Fotunda9. Fspunztor pentru observare i curirea terenului pe sector comandantul piesei nt)i. +nalogic au fost indicate celelalte sectoare i persoane responsabile pentru observarea i curirea terenului. 6omandanilor de piese de pregtire amplasamentele pentru tragerea prin oc.irea direct asupra forelor vii i tancurilor

>E inamicului (fiecare comandant de pies sau artat locurile pentru amena&area amplasamentelor ). >. "ostul de observare de amena&are pe nlimea *,4,<, ce se afl n st)nga de la pduricea 8Fotund9. Kbservatorii sol. 7raga (superiorul ) i sol. ?p)nu cu sc.imb. #isiunile postului ' de a executa observarea asupra cilor de acces la poziia de tragere n sectorul' #arginea de Hord a pduricii 9Fotunda9, reperul cinci% de a ntiina despre apariia inamicului aerian i terestru , a executa cercetarea de radiaie i c.imic. +paratele de cercetare de radiaie i c.imic de conectat peste fiecare /, :, minute. Legtura cu poziia de tragere lovitura pe tub cartu, iar apoi cu voce. La postul de observare p)n la /,.,, cu forele postului de amena&are an pentru adpost. 4. Locotenentului #atcovsc.i de instalat post de observare pe nlimea 8#ic9 cu misiunea' de executat observarea dup apariia inamicului n sectorul reperul / marginea de 5est a satului% de a nu permite pe poziia de tragere din direcia sa persoane strine fr

'

4,