You are on page 1of 8

PAST PAPER QUESTIONS

S1 Data Location, Measures of dispersion and Representation of data


1. [Jan 2009 Q(4) ] Ans : median = 53 , LQ = 35, UQ = 60

2. [Jan 2009 Q(5) ] Ans : (a) w = 5 , h= 0.75 (b) 10.2 , IQR = 9 , (c) 12.8 , Sd = 9.88 (d) Median < mean, So positive skew (e) Use median and IQR, since data is skewed or not affected by extreme values or outliers

3. [ June 2009 Q(3) ] Ans : (a) 1 cm (b) 6 cm

4. [ June 2009 Q(4) ] Ans : (a) 17.1

(b) mean = 17.1 , Sd = 3.28 (c) -0.00802 No skew/slightly skew.

www.praveenglitters.tk.wp

Edexcel/ S1/Data Location - Measures of Dispersion Representation of Data

Page 2 of 8

5. [ Jan 2010 Q(2) ] Ans : (a) 33 (b) IQR = 16 (c)

6. [ Jan 2010 Q(3) ] Ans : (a) 2.75 (b) 3.2273 (c) 0.421.(d) 3.25(e) mean< median , so negative skewness

www.praveenglitters.tk.wp

Edexcel/ S1/Data Location - Measures of Dispersion Representation of Data

Page 3 of 8

7. [ June 2010 Q(5)] Ans : (a) 23 , 35.5 (b) w= 2, h= 10.4 (c) mean= 23.5 , sd=10.7 (d) 23.7 or 23.9 (e)

8. [ Jan 2011 Q(2) ] Ans : (a) 3.8 (b) It will have no effect since one is 4.5 under what it should be and the other is 4.5 above what it should be.

www.praveenglitters.tk.wp

Edexcel/ S1/Data Location - Measures of Dispersion Representation of Data

Page 4 of 8

9.

[ Jan 2011 Q(3) ] Ans : (a) Outlier=25 , (b) negatively skewed since (c) not true since the lower quartile is 7000 and therefore 75% above 7000 not 10000

(5)

10. [ Jan 2011 Q(5) ] Ans : (a) 41.3 (b) 44.1875 , 14.7 (c) mean > median therefore positive skew

www.praveenglitters.tk.wp

Edexcel/ S1/Data Location - Measures of Dispersion Representation of Data

Page 5 of 8

11. [ June 2011 Q(5) ] Ans : (a) 10.5 (b) 15.9 (c) 15.9 and 5.78 (d)

12. [ Jan 2012 Q(4) ] Ans : (a) 60 (b) 46,56,64 (c) 55.48 , 10.342.. (d) negative skewness, Mean < median < mode or Q2 Q1 > Q3 Q2

(e) mean=45, sd= 9

www.praveenglitters.tk.wp

Edexcel/ S1/Data Location - Measures of Dispersion Representation of Data

Page 6 of 8

13. [ June 2012 Q(5) ] Ans : (a) 90 (b) 28.8 (c) 28.1 (d)

, so positive skewness

(e) Since the data is skewed, median not affected by extreme values

www.praveenglitters.tk.wp

Edexcel/ S1/Data Location - Measures of Dispersion Representation of Data

Page 7 of 8

14. [ Jan 2013 Q(5) ] Ans : (a) w =4 , h= 2.25 cm, (b) 276 (c) 316 and 157 (d) 0.75 or 0.76 , positive skewness

15. [Jan 2007 Q(6) ]

www.praveenglitters.tk.wp

Edexcel/ S1/Data Location - Measures of Dispersion Representation of Data

Page 8 of 8