You are on page 1of 8

Terebess zsia E-Tr

katalgus vissza a Terebess Online nyitlapjra

Jean-Yves Leloup A ,,hszkhaszta'' imamd

az thosz-hegyi Szerfim atya tantsa szerint Fordtottk: Jzus Kistestvrei Szakmai lektor: Richrd Andrea Nyelvi lektor: Holczer Jzsef Sch.P. Korda Kiad, 1998 Forrs: http://www.communio.hu/ppek/k154.htm Tartalomjegyzk Bevezets Elmlkedj gy, Elmlkedj gy, Elmlkedj gy, Elmlkedj gy, Elmlkedj gy, Elmlkedj gy, Most menj! mint mint mint mint mint mint egy hegy! a pipacs! az cen! egy madr! brahm! Jzus!

Bevezets Mieltt a fiatal francia filozfus megrkezett thosz-hegyre, mr olvasott nhny knyvet a keleti (ortodox) lelkisgrl, kzte a Szv imjrl szl kis Filoklia knyvet s egy orosz zarndok elbeszlseit. Ezek inkbb lenygztk, minthogy meggyztk. Prizsban rszt vett egy liturgin a Grue utcban, amely felbresztette benne a vgyat, hogy grgorszgi vakcija alatt nhny napot az thosz-hegyen tltsn azrt, hogy kicsit tbbet tudjon az imrl s a hszkhasztok imamdjrl. Ezek a csendben l emberek a ,,hszkhit'', azaz, a bels bkt keresik. Tl hossz lenne elmeslni, hogyan tallkozott Szerfim atyval, aki a Szent Panteleimon-monostor kzelben lakott; elg, ha annyit mondunk, hogy a fiatal filozfus kicsit fradt volt. gy tallta, hogy a szerzetesek nincsenek azon a magaslaton, amelyrl a knyvek rtak.. Azt is mondjuk el, hogy noha mr tbb rst olvasott az elmlkedsrl s az imdsgrl, igazbl mg nem imdkozott s nem gyakorolt valami sajtos elmlkedst. Szve mlyn nem egy errl szl jabb eladsra vgyott, hanem ,,bevezetsre'', amely lehetv tenn szmra, hogy ne hallomsbl, hanem bellrl, tapasztalatbl ismerje meg, mit jelent imdkozni. Szerfin atyrl egymsnak ellentmond hrek keringtek a szerzetesi kzssgben. Nmelyek azzal vdoltk, hogy nhny centimterrel a fld felett jr; msok azzal, hogy kiabl, ismt msok tanulatlan parasztnak tartottk; vgl voltak, akik azt mondtk rla, hogy igazi, Szentllek ihlette sztarec, aki kpes arra, hogy hasznos tancsokat adjon s a szvekben olvasson. Amikor valaki remetesgnek kapujba rt, Szerfim atynak az volt a szoksa, hogy a legilletlenebb mdon, tettl talpig vgigmrte az rkezt t hossz percen t, anlkl, hogy egy szt is szlt volna hozz. Azok, akiket nem ksztetett meneklsre az effle vizsglds, hallhattk a szerzetes kemny diagnzist: -- Nem szllt az llnl lejjebb.

-- Magrl ne is beszljnk. Mg be sem lpett. -- Nem igaz, ez csodlatos! A trdig ereszkedett. Termszetesen arrl beszlt, hogy milyen mlysgekben van jelen a Szentllek az emberben. Nha a fejben, ritkbban a szvben vagy mg lejjebb. Az ember szentsgt aszerint tlte meg, hogy a Llek milyen fokban testeslt meg benne. Tkletes, talakult ember az volt szmra, akiben teljes egszben, tettl talpig a Szentllek lakott. ,,Ilyet csak egyszer lttam Sziluan sztarecnl -- mondta --. valban Isten embere volt, tele alzattal s fensggel.'' A fiatal filozfus mg nem volt ebben az llapotban; a Szentllek megllt, vagy inkbb csak az llig tallt utat benne. Amikor arra krte Szerafim atyt, hogy beszljen neki a szv imjrl s az Evagriosz Pontikosz szerinti tiszta imdsgrl, Szerafim atya kiablni kezdett. m a fiatalember nem vesztette el a btorsgt. Kitartott... erre Szerafim atya azt mondta neki: -- Mieltt a szv imjrl beszlnk, tanulj meg gy elmlkedni, mint az a hegy ... -- s egy hatalmas sziklra mutatott. -- Krdezd meg t, hogyan imdkozik. Azutn gyere vissza hozzm.

Elmlkedj gy, mint egy hegy! gy kezddtt el a fiatal filozfus igazi bevezetse a hszkhaszta imamdba. Az els tbaigazts, amit kapott, stabilitsra, a j alapok leraksra vonatkozott. Csakugyan az els tancs, amit az ember az elmlkedsre vgynak adhat, nem lelki, hanem testi jelleg: ,,lj le! lj gy, mint a hegy, azaz lgy nehz, legyen slyos a jelenlted!'' Az els napokban a fiatal embernek nagyon nehz volt gy mozdulatlanul maradnia, keresztbe tett lbakkal, a medencecsont kiss fljebb, mint a trdek (ezt a testtartst tallta a legstabilabbnak). Egy reggel aztn valban megrezte, mit jelent gy elmlkedni, mint egy hegy. lt teljes slyval, mozdulatlanul. Egy volt a heggyel, csendesen a Nap alatt. Idrzke teljesen megvltozott. A hegyeknek ms az idejk, a ritmusuk. Amikor az ember gy l, mint egy hegy, eltte van az rkkvalsg. Ez a helyes magatartsa annak, aki r akar hangoldni az elmlkedsre: tudja, hogy mgtte, benne s eltte van az rkkvalsg. Egy templom ptshez elszr kre volt szksg; a szikla rendthetetlen szilrdsgra azutn Isten megpthette egyhzt, az ember testt pedig templomv tette. gy rtelmezte az evanglium szavait: Te Pter vagy s n erre a ksziklra fogom pteni egyhzamat. ..(Mt 16,18) Tbb hten t gy maradt. A legnehezebb az volt szmra, hogy rkat tltsn el ,,semmittevssel''. jra meg kellett tanulnia ltezni, egyszeren csak lenni cl s ok nlkl. gy elmlkedni, mint egy hegy -- azt jelenti, hogy maga a Lt elmlkedik, a Lt a maga egyszersgben, megelzve minden gondolatot, lvezetet, szenvedst. Szerafim atya mindennap megltogatta, s megosztotta vele paradicsomt, s nhny olajbogyjt. E nagyon egyszer tkezs ellenre gy tnt, hzott a fiatalember. Jrsa nyugodtabb lett. Mintha a hegy a testbe kltztt volna. Tudott mindenre idt hagyni, befogadni az vszakokat, csendes s nyugodt maradt, mint a fld, amely nha kemny s szraz, nha viszont olyan, mint az aratsra vr domboldal. gy elmlkedett, mint egy hegy, ez gondolatainak ritmust is megvltoztatta. Megtanult tlkezs nlkl ,,ltni'', mintha megadn a ltezs jogt mindannak, ami a hegyen n. Egyik nap trtnt, hogy zarndokok szerzetesnek hittk. Nagy hatssal volt rjuk jelenltnek slya s ldst krtek tle. A fiatalember semmit sem felelt, megingathatatlan volt, mint k. Amikor ezt aznap este Szarafim atya megtudta, tlegelni kezdte... A fiatal ember nygtt. -- Azt hittem, olyan ostoba lettl, mint egy tszli kavics. A

hszkhaszta elmlkedsnek megvannak gykerei, azaz a hegy szilrdsga, de clja nem az, hogy halott rnkk, hanem hogy l emberr tegyen. Karjnl fogva a kert vgbe vezette a fiatalembert, ahol a gaz kztt nhny virgot lehetett ltni. -- Most mr ne gy elmlkedj, mint egy termketlen hegy! Tanulj meg gy elmlkedni, mint a pipacs, de azrt ne felejtsd el a hegyet sem!

Elmlkedj gy, mint a pipacs! gy tanul meg a fiatalember kivirulni. Az elmlkeds elszr egy j alap, ezt tantotta neki a hegy. Az elmlkeds ,,irnyuls'' is, erre oktatta most a pipacs: forduljon a Nap fel, fordtsa lnye legmlyt a fny fel, egsz erejvel, vrvel, erre vgyakozzon. A szpre, a fnyre figyelsben nha gy elpirult, akr a pipacs. Mintha ez a szp fny rtekintett, rmosolygott s valami illatot vrt volna tle. Mg egy dolgot tanult a pipacstl: a virgnak ahhoz, hogy megmaradhasson ebben az irnyban, egyenes szrra van szksge; gy is kezdte egyenesen tartani a gerinct. Ez nmi nehzsget is okozott neki, mert a Filokliban azt olvasta, hogy a szerzetesnek enyhn meghajolva kell tartania magt -nha mg a fjdalom rn is -- tekintetvel a szv s a legbens fel fordulva. Magyarzatot krt Szerafim atytl. A sztarec huncutul nzett: -- Ez rgen az ersek miatt volt gy. Tele voltak energival, ezrt emlkeztetni kellett ket az emberi lt alzatosgra. Egyltaln nem volt krukra, ha meghajoltak egy kicsit az elmlkeds ideje alatt... Neked viszont inkbb energira van szksged. Az elmlkeds ideje alatt teht egyenesedj ki, lgy ber, fordulj a fny fel, de ne lgy ggs. Egybknt, ha jl megfigyeled a pipacsot, nemcsak avval tant, hogy egyenes a szra, hanem avval is, hogy hajlkony a szl fuvallataira s nagyon alzatos. A pipacs tantotta mulandsgval s trkenysgvel is. Meg kellett tanulnia kivirgozni, de elhervadni is. A fiatalember mos mr jobban rtette a prfta szavait. Minden test csak f, s minden szpsge olyan, mint a mez virga. Elszrad a f, elhervad a virg, ... me, a nemzetek olyanok, mint vzcsepp a vdrn, s mint porszem a mrlegserpenyn, annyit rnek;... amikor mg el sem ltettk, el sem vetettk ket, s mg gykeret sem vert trzsk a fldben, mris rjuk fj, s kiszradnak, s a szlvsz, mint a pelyvt, elsodorja ket. (Iz 40,6-7.15.24) A hegy az rkkvalsgot reztette vele, a pipacs az id trkenysgre tantotta. Elmlkedni azt jelenti, hogy az ember egy jl irnytott, igaz pillanat mulandsgban megismeri az rkkvalt. Virgzik, amg virgoznia kell; szeret, amg szeretnie kell; nzetlenl, mirt nlkl, mert valjban ,,kirt''? Mirt virgoznak a pipacsok? gy tanult meg cl s haszon nlkl elmlkedni, a ltezs rmrt s a fny szeretetrt. ,,A szeretetnek nmagban van a jutalma'' -- mondta Szent Bernt. ,,A rzsa azrt virgzik, mert mirt nlkl virgzik -- mondta Angelus Silesius. ,,A hegy virgzik a pipacsban -- gondolta a fiatalember. -- Az egsz vilg elmlkedik bennem. Br rmtl pirulna egsz letemben, amely csupn egy pillanat.'' Ez a gondolat bizonyra tl messzire vitt. Szerfim atya kicsit megrzta filozfusunkat, majd jbl kzen fogta. Kis meredek ton egszen a tengerpartig vitte egy kis kietlen blbe. -- Ne krdzz tbbet a pipacsok rtelmn, mint egy tehn... Legyen tengersz a szved. Tanulj meg gy elmlkedni, mint az cen.

Elmlkedj gy, mint az cen!

A fiatalember kzelebb ment a tengerhez. Mr megtallta a j alapot s a helyes irnyt. Testtartsa megfelel volt. Mi hinyzott mg neki? Mire tanthatta a hullmok moraja? Feltmadt a szl. A tenger aplya-daglya egyre hatalmasabb lett, az cenra emlkeztette. Igaz, az reg szerzetes azt tancsolta neki, hogy gy elmlkedjen, mint az cen, ne pedig gy, mint a tenger. Honnt tudhatta, hogy a fiatalember rgebben -- fleg jjel -- hossz rkat tlttt az Atlanti-cen partjn, s mr tudta annak mvszett, hogyan vegye fel llegzse a hullmok nagy llegzsnek ritmust. Bellegzek, killegzek... azutn bellegeznek, killegeznek Hagyom, hogy hordozzon a lehelet, mint ahogy az embert hordozzk a hullmok. gy viszi a deszkt is az cen llegzsnek ritmusa. Rgebben ez nha szinte az ntudatveszts hatrra sodorta. De a vzcsepp, amely akkor elenyszett a tengerben, most megrizte formjt, tudatt. Testtartsnak ksznhette ezt? A fldbe kapaszkod gykereinek? Nem ragadta tbb el llegzsnek mly ritmusa. A vzcsepp megrizte nazonossgt, mgis tudott egy lenni az cennal. gy tanulta meg a fiatalember, hogy elmlkedni azt jelenti: mlyen llegzik s hagyja, hogy sajt llegzetnek aplya-daglya legyen. Azt is megtanulta, hogy br a felsznen hullmzik a vz, az cen mlye nyugalomban marad. A gondolatok jnnek-mennek, felkavarnak minket, de lnynk mlye mozdulatlan. Az elmlkeds nmagunk hullmaibl indul, s amikor mr nem r le a lbunk, gykeret ereszthetnk az cen mlyn. Mindez nap nap utn egyre jobban lt benne s eszbe juttatta egy klt gondolatt, ami nagy hatssal volt r serdlkorban: ,,A ltezs olyan, mint a szntelenl hullmz tenger. Az tlagember ebbl a tengerbl csak a hullmokat rzkeli. Vedd szre, hogy a tenger mlyrl szmtalan hullm tr a felsznre, ugyanakkor a tenger rejtve marad a hullmokban''. A fiatalember szmra a tenger most mr kevsb ,,maradt rejtve a hullmokban'', sokkal nyilvnvalbbnak tnt a dolgok kztti egysg, s mindez nem rombolta le a sokflesget. Nem kellet mr szembelltani az alapot s a formt, a lthatt s a lthatatlant, midez az let egyetlen cenjt alkotta. Leheletnek mlyn taln mr a Ruah, a Pneuma, Isten nagy lehelete volt? -- Mindaz, aki figyelmesen hallgatja sajt llegzst, nincs messze Istentl -- mondta az reg Szerafim. -- Figyeld meg, ki van killegzsed vgn, ki van bellegzsed forrsnl. Valban volt ott nhny msodpercnyi csend, sokkal mlyebb, mint a hullmok aplya-daglya, valami, ami hordozza az cent.

Elmlkedj gy, mint egy madr! A j alap, a fny fel forduls, az cen llegzse mg nem a ,,hszkhaszta'' imamd -- mondta neki Szerafim atya. -- Most meg kell tanulnod gy elmlkedni, mint egy madr. Elvitte t a remetesghez kzel es kis cellba, ahol kt gerlice lt. A kt kis llat turbkolsa elszr kedvesnek tnt, de hamarosan idegestette a fiatal filozfust. Mindig azt a pillanatot vlasztottk ki, hogy kedves szavakat turbkoljanak egymsnak, amikor aludni akart. Megkrdezte az reg szerzetest, mit jelent ez az egsz komdia s sokig fog-e mg tartani. A hegy, az cen, a pipacs mg csak hagyjn (br el lehetne tndni, vajon mi van ebben keresztnyi), de hogy a szerzetes most ilyen epeked szrnyasokat ajnljon neki elmlkedse mesterl, na ht ebbl elege volt! Szerafim atya elmagyarzta neki, hogy az szvetsgben az elmlkedst olyan szavak fejezik ki, amelyeknek gykere a ,,haga'', amit grgl a mlt-meletan, latinul a meditari-meditatio szval adtak vissza. A szt eredeti jelentse: ,,flhangon mormolni''. Ezt a szt hasznltk az llatok kiltsra is: pl. az oroszln ordt (Iz 31,4), a fecskefika csipog, a galamb nygdcsel (Iz 38,14), a medve drmg.

-- thosz hegyen nincsenek medvk. Ezrt vezettelek ide a gerlickhez, a tants viszont ugyanaz. A torkoddal kell elmlkedned nemcsak azrt, hogy befogadd a leheletet, hanem azrt is, hogy jjelnappal Isten nevt mormold. Amikor boldog vagy, anlkl hogy odafigyelnl, dudorszol, nha jelentsek nlkli szavakat mormolsz, s ez egyszer rmmel, dervel tlti el egsz testedet. Amikor elmlkedsz, mormolsz, mint a gerle s hagyod, hogy feltrjn belled a szv neke, mint ahogy mr megtanultad, hogyan engedd felszllni magadban a virg illatt... Amikor elmlkedsz, nekelve veszel levegt. Egyelre ne tlts most idt azzal, hogy a jelentsn gondolkozol; azt javasolom, hogy csak ismteld, mormold, dudorszd a ,,Kyrie eleison, Kyrie eleison''-t, ami minden thosz-hegyi szerzetes szvben ott l. Ez nem nagyon tetszett a fiatal filozfusnak. Otthon eskvi vagy temetsi misn hallotta ezt a knyrgst: ,Uram, irgalmazz!'' Szerafim atya elmosolyodott: -- Igen, ez az egyik jelentse, de van tbb ms is, pldul: ,,Uram, kldd el Lelkedet!'', ,,Legyen felettem s mindnyjunk felett a te gyengdsged!'', ,,ldott legyen a te Neved!'' stb., de ne trekedj tlzottan arra, hogy megrtsd ezt a knyrgst, magtl feltrul majd neked. Most csak lgy fogkony s figyelmes arra a rezgsre, amit testedben, szvedben leszt. Prbld bksen sszhangba hozni llegzsed ritmusval. Amikor gondolatok gytrnek, nyugodtan trj vissza ehhez a knyrgshez, llegezz mlyebben, tartsd magad egyenesen s mozdulatlanul, akkor megismered a ,,hszkhia'' kezdett, a bkt, amelyet Isten bsgesen ad mindazoknak, akik szeretik t. Nhny nap alatt hozzszokott a ,,Kyrie eleison''-hoz. gy ksrte, ahogy a mheket a zmmgs, amikor a mzet csinljk. Nem mindig ismtelgette ajakkal. A zmmgs egyre bensbb, a rezgs egyre mlyebb lett. A ,,Kyrie eleison'' -- aminek mr nem gondolt rtelmre - nha ismeretlen csendbe vezette t, s gy rezte magt, mint Tams apostol, miutn felfedezte a feltmadt Krisztust. ,,Kyrie eleison!'' n Uram, n Istenem! Isten nevnek segtsgl hvsa nyomn lassacskn nagy tisztelet tmadt benne minden ltezvel szemben. Ugyanakkor tele volt imdattal az irnt, aki ott rejtzik minden ltezs gykernl. Szerafim atya ekkor gy szlt hozz: Most mr nem vagy messze attl, hogy gy elmlkedj, mint egy ember. Meg kell tantanom tged brahm elmlkedsre.

Elmlkedj gy, mint brahm! Az reg sztarec tantsa mindeddig termszetes elemekbl llt, gygykezelsszer volt. Alexandriai Philon tansga szerint a szerzetesek rgen gygytssal foglalkoztak. Elsdleges szerepk -- mg mieltt megvilgosodsra vezettk volna az embert --, az volt, hogy meggygytsk a termszetet, s ezzel a legjobb llapotba hoztk ahhoz, hogy kpes legyen befogadni a kegyelmet. A kegyelem nincs ellentmondsban a termszettel, helyrelltja s kiteljesti azt. Ezt tette az reg a fiatal filozfussal: olyan mdszert tantott neki, amelyet nmelyek ,,teljesen termszetesnek'' nevezhetnnek. A hegy, a pipacs, az cen, a madr, megannyi termszeti elem, amelyek arra emlkeztetik az embert, hogy mieltt tovbblpne, foglalja ssze a klnbz ltezsi szinteket, illetve a makrokozmoszt alkot klnbz csoportokat, az svnyvilgot, a nvnyvilgot, az llatvilgot... Az ember sokszor elvesztette a kapcsolatot a kozmosszal, a sziklval, az llatokkal, s ez rossz kzrzetet, betegsget, bizonytalansgot, szorongst idz el benne. ,,Tl soknak'', idegennek rzi magt, a vilgban. Az elmlkeds azt jelenti, hogy az ember bekapcsoldik a vilgegyetem elmlkedsbe s dicsretbe, mert ,,mindezek a dolgok mr

elttnk imdkoznak'', mondjk az atyk. Az emberben bred ntudatra a vilg imja. Az ember nevezi meg mindazt, amit a teremtmnyek mg csak ggygnek. brahm elmlkedsvel j, magasabb tudatba lpnk, amit hitnek neveznk. A hit az rtelem s a szv csatlakozsa ahhoz a ,,Te''hez, aki benne van, ttetszik minden ltez tbbszrs tegezdsben. Ez brahm tapasztalata s elmlkedse: a csillagok susogsa mgtt tbb van, mint a csillagok, egy nehezen megnevezhet Jelenlt, aminek mgis szmtalan neve van. Tbb a vilgegyetemnl, mgsem rthet meg azon kvl. Isten s a termszet kztt ugyanaz a klnbsg, mint a kk g s a kk szem kztt. brahm minden kksgen tl ezt a tekintetet kereste... Miutn megtanulta a j alapokat, a gykereket, a fny fel fordulst, az cenok bks llegzst, a bels neket, a fiatalember a szv ledsre kapott meghvst. Hirtelen rbredt arra, hogy valaki. A szv sajtossga az, hogy mindent megszemlyest, gy az Abszoltumot is, minden ltez s llegz forrst. Megnevezi, ,,n Istenemnek, n Teremtmnek'' hvja, jelenltben jr. brahm szmra az elmlkeds azt jelenti, hogy fenntartja a kapcsolatot az isteni jelenlttel, annak legklnbzbb megjelensi formiban. Ez a fajta elmlkedsi md behatol a mindennapi let konkrt rszleteibe. Ltjuk brahmot Mamre tlgyesnl, amikor a legforrbb napszakban ppen a stra nylsban ldglt (Ter 18,1). Fogad hrom idegent, akikrl kiderl, hogy Isten kldttei. -- Akkor elmlkedsz gy, mint brahm, -- mondta Szerafim atya --, ha gyakorlod a vendgltst, a szomjaznak adsz egy pohr vizet. Ne tvolodj el a csendtl, a forrshoz visz kzelebb. Ha gy elmlkedsz; mint brahm, nemcsak a bkt s a fnyt leszted fel magadban, hanem az emberek irnti szeretetet is. Szerafim atya felolvasta a fiatalembernek a Teremts knyvnek egy ismert rszlett, ami brahm kzbenjrsrl szl. brahm ott volt JAHVE, a Van-Volt-Lesz eltt. Kzelebb lpett s gy szlt: Ht elpuszttod az igazat a gonosszal egytt? Ha tven igaz van abban a vrosban, azokat is elpuszttod, s nem kegyelmezel meg annak a helynek az tven igazrt, ha van benne annyi? (Ter 18, 23-24) brahmnak fokozatosan cskkentenie kellett az igazak szmt, hogy Szodomt ne rombolja le az r. Ne haragudj, Uram, hogy mg egyszer szlok: Htha csak tz lesz? (Ter 18,32) Aki gy elmlkedik, mint brahm, az kzbenjr az emberek letrt, s br ismeri romlottsgukat, mgsem veszti el a remnyt Isten irgalmassgban. Az ilyen elmlkeds mindig s mindenhol megszabadtja a lelket az tlettl, a bntetstl, brmilyen borzalmakat is lt. Bnbocsnatot s ldst kr. -- brahm elmlkedse mg messzebbre is vezet. -- Szerafim atya torkbl nehezen jtt ki a sz, mintha meg akarta volna kmlni a fiatalembert egy tapasztalattl, amelyen neki is t kellett esnie, s amire visszaemlkezve alig szreveheten megremegett: -- Egszen az ldozatig mehet... Idzte a Teremts knyvnek egy msik rszlett, amelyben brahm ksz felldozni sajt fit, Izskot. -- Minden az Isten -- folytatta mormolva Szerafim atya. -- Minden tle, ltala s rte van. Ha gy elmlkedsz, mint brahm, eljutsz oda, hogy teljesen lemondj nmagadrl s a szmodra legkedvesebb dolgokrl. Keresd azt, amihez a leginkbb ragaszkodsz, amivel azonostod nedet... brahm szmra ez az egyetlen fia volt. Ha kpes vagy erre az odaadsra, a teljes rhagyatkozsra, a vgtelen bizalomra, akkor abban, aki minden rtelmet, jzan szt fellml, mindent szzszorosan kapsz vissza. Isten majd gondoskodik (Ter 22,8). Aki gy elmlkedik, mint brahm, annak szvben s tudatban nincs ms, csak Isten. Amikor brahm flment a hegyre, csak a fira gondolt. Amikor lejtt, csak Istenre. Aki thalad az ldozat cscsn, az felfedezi, hogy semmi sem az ,,n''-, minden Isten. Ez az ego halla s a valdi ,,n'' felfedezse. gy elmlkedni, mint brahm, azt jelenti, hogy az ember

hitben csatlakozik ahhoz, aki a vilgegyetem fl emelkedik, gyakorolja a vendgltst, kzbenjr minden ember dvssgrt. Elfeledkezik nmagrl, szakt mg jogos ragaszkodsaival is, hogy felfedezze nmagt, rokonait, az egsz vilgegyetemet, amiben benne lakozik vgtelen jelenlte ,,Annak, aki van''.

Elmlkedj gy, mint Jzus! Szerafim atya egyre tapintatosabbnak mutatkozott. rezte a fejldst, amit a fiatalember az elmlkedsben, imban tett. Tbbszr rajtakapta t, amint knnyekben sz arccal gy elmlkedett, mint brahm, kzbenjrt az emberekrt. ,,Istenem, irgalmassgom, mi lesz a bnskkel?'' Egyik nap a fiatalember jtt oda hozz s azt krdezte tle: -- Atya, mirt nem beszl nekem sohasem Jzusrl? Milyen volt az imja, az elmlkedse? A liturgiban, a szentbeszdekben csak rla beszlnek. A Filokliban azt rjk, hogy a szv imjban az nevt kell hvni. n mirt nem mond rla semmit? Szerafim atya megindultnak ltszott. Mintha a fiatalember valami illetlen dolgot krdezett volna, mintha sajt titkt kellett volna feltrnia. Minl nagyobb a kinyilatkoztats, amit kap az ember, annl alzatosabbnak kell lennie, hogy tadja. Bizonyra nem rezte magt elg alzatosnak: -- Erre csak a Szentllek tud tged megtantani. Senki sem tudja, hogy ki a Fi, csak az Atya, s azt sem, hogy ki az Atya, csak a Fi s akinek a Fi ki akarja nyilatkoztatni (Lk 10,22). Fiv kell lenned, hogy gy imdkozz, mint egy fi s hogy ugyanolyan benssges kapcsolatod legyen azzal, akit Jzus Atyjnak s a mi Atynknak hv, mint neki. Ez pedig a Szentllek mve. emlkeztet majd tged mindarra, amit Jzus mondott. Az evanglium l lesz benned s megtant gy imdkozni, ahogy kell. A fiatalember erskdtt: -- Mondjon nekem mg valamit! Az reg rmosolygott. -- Most jobban tennm, ha kiablnk. De te mg ezt is a szentsg jelnek tartand. Jobb, ha elmondom neked a dolgokat egyszeren. A jzusi elmlkeds sszefoglalja az sszes elmlkedsi formt, amelyet eddig tadtam neked. Jzus a kozmikus ember. Tudott gy elmlkedni, mint a hegy, a pipacs, az cen, a galamb. Tudott gy is elmlkedni, mint brahm. Szve hatrtalan volt, mg ellensgeit, hhrait is szerette: Atym! Bocsss meg nekik, mert nem tudjk, mit cselekszenek (Lk 23,34). Gyakorolta a vendgszeretetet azok irnt, akiket betegnek, bnsknek, bnknak , prostitultaknak, kollabornsoknak hvnak... Mikor leszllt az jszaka, visszahzdott, hogy titokban imdkozzk, s mint egy gyermek, mormolta: ,,Abba'', ami ,,papt'' jelent. Szmodra persze nevetsgesnek tnhet, hogy a transzcendens, vgtelen, megnevezhetetlen, mindenek fltt ll Istent ,,papnak'' hvd! Majdnem komikus, mgis ez volt Jzus imja, s ebben az egyszer szban mindent kimondott. Az g s a fld rettenetesen kzel kerlt egymshoz. Isten s ember eggy lett... Taln ahhoz, hogy az ember ezt megrtse, az kell, hogy az jszakban ,,papnak'' hvjk egyszer. De az is lehet, hogy az apa s az anya benssges kapcsolata a gyerekkkel ma mr semmit sem jelent. Taln rossz ez a kp?... Ezrt nem akartam neked semmit sem mondani, sem kpet adni. Meg akarom vrni, hogy a Szentllek ltesse beld azokat az rzelmeket s ismereteket, amelyek Jzus Krisztusban voltak s hogy ez az ,,Abba'' ne az ajkaidrl, hanem a szvedbl jjjn. Azon a napon kezded majd megrteni, mi is a hszkhasztok imja s elmlkedse.

Most menj! A fiatalember nhny hnapot mg az thosz-hegyen maradt. Jzus imja szakadkokba, nha bizonyos ,,rltsg'' hatrra sodorta. lek n, de mr nem n, hanem Krisztus l bennem -- mondhatta volna Szent Pllal (Gal 2,20). Az alzatossg, a kzbenjrs, a vgy rlete volt ez, hogy minden ember dvzljn s eljusson az igazsg teljes ismeretre (???). Szeretett, tzz vlt. Az g csipkebokor mr nem jelkp volt szmra, hanem valsg: gett, de nem gett el. (v. Kiv 2,3) Idnknt furcsa fnyjelensgek ltszottak testn. Nmelyek azt mondtk, lttk vzen jrni vagy mozdulatlanul lni harminc centimterrel a fld fltt... Ez alkalommal Szerafim atya mr kiablni kezdett. -- Ebbl elg! Most menj! Krte, hogy hagyja el thoszt, menjen haza, majd megltja, mi marad a szp hszkhaszta elmlkedseibl. A fiatalember elment. Visszatrt Franciaorszgba. Az emberek inkbb sovnynak lttk s semmi lelkit nem talltak piszkos szakllban s elhanyagolt klsejben... A vrosi let azonban nem feledtette el vele sztarecnek tantst. Amikor nagyon nyugtalannak rezte magt, mivel soha semmire nem volt ideje, lelt, mint egy hegy, egy kvhz teraszn. Amikor ggt, hisgot tapasztalt magban, visszaemlkezett a pipacsra -- ,,minden virg elhervad'' --, szve jra a fny fel fordult, amely nem mlik el. Amikor szomorsg, harag, csmr kertette hatalmba a lelkt, knnyedn llegzett, mint az cen. Isten leheletben jra llegzethez jutott, segtsgl hvta nevt s mormolta: ,,Kyrie eleison!'' Amikor ltta az emberek szenvedst, gonoszsgt s sajt tehetetlensgt, hogy megvltoztassa a dolgokat, visszaemlkezett brahm elmlkedsre. Amikor rgalmaztk s gyalzatos dolgokat mondtak rla, rlt, hogy Krisztussal elmlkedhetett... Klsleg ugyanolyan ember volt, mint brki ms. Nem trekedett arra, hogy ,,szentnek'' ltszdjk. Mg azt is elfelejtette, hogy a hszkhaszta imt gyakorolja; egyszeren megprblta pillanatrl pillanatra szeretni Istent s a jelenltben lni.