You are on page 1of 5

Copyright 2014 Edmentum - All rights reserved.

Generation Date: 02/14/2014 Generated By: Melissa Tedder

Seasonal & Global Weather Patterns


1. John recorded and graphed the average monthly temperature for his town, Centerville, for the years 1999-2001. His graphs are shown below.

Measuring & Predicting Daily Weather Conditions


3. Theresa thinks it is colder today than it was yesterday. What could she do to measure if the weather is hotter or colder? A. She can look at the number of clouds. B. She can use a rain gauge. C. She can use a weather vane. D. She can use an outdoor thermometer.

Measuring & Predicting Daily Weather Conditions


4. This picture shows a wind vane.

John doesn't like hot weather very much. He wants to take a vacation and go somewhere cooler during the hottest month of the year. If Centerville's pattern of weather stayed the same for 2002, during which month would you suggest John go on vacation? A. August B. July C. June D. September

What does a wind vane measure? A. how much rain has fallen B. the direction the wind is blowing from C. the number of clouds in the sky D. the direction that airplanes fly

Measuring & Predicting Daily Weather Conditions


5. Which tool measures how hot or cold the air is? A. telescope

Measuring & Predicting Daily Weather Conditions


2. It is a clear, cloudless, windless day in January in Oklahoma City. At noon the temperature is 46F. What can you expect about the temperature later that night at 10 P.M.? A. It will be cooler than 46F. B. It will be exactly 46F. C. It will begin to rain. D. It will be warmer than 46F.

B. rain gauge C. wind sock D. thermometer

The Water Cycle


6. What step in the water cycle moves water from ponds and lakes into the air?

A. evaporation B. condensation C. freezing D. melting

B. evaporation C. precipitation D. condensation

The Water Cycle Seasonal & Global Weather Patterns


10. 7. A scientist could best predict and explain local and global weather events by calculating the growth rate of plants in a particular A. location. B. C. D. studying global patterns of atmospheric movement. observing the phases of the Moon. A. radiation studying the behavior of fish. B. condensation C. evaporation D. precipitation Which step of the water cycle is missing from the diagram? Look at the diagram of the water cycle shown below.

Seasonal & Global Weather Patterns


8. In some places, water near the surface of the ocean travels in predictable patterns called currents. Some of these currents are shown in the image below. The large arrow on the right shows how water temperature normally changes between the equator and the north pole.

The Water Cycle


11.

Image modified from NASA A warm current can make the nearby climate warmer. A cold current can make the nearby climate cooler. At which point would a shown current make the climate colder? A. X B. Z C. W D. Y

The water cycle is the process in which water evaporates into the atmosphere, condenses into clouds, and falls again as rain. What is the primary source of energy that drives the water cycle? A. hot springs B. the Moon C. magma D. the Sun

Seasonal & Global Weather Patterns


12. San Angelo is a city in the United States. The graph below shows the amount of precipitation received by San Angelo over the course of a year.

The Water Cycle


9. Which step in the water cycle occurs when gaseous water vapor turns back to liquid water in clouds? A. runoff

Which of the following statements correctly describes a pattern shown in the graph? San Angelo did not receive as much precipitation this A. year as it did last year. San Angelo received most of its precipitation in the B. fall. San Angelo received most of its precipitation in the C. summer. San Angelo received more precipitation this year than D. any year before.

14. Look at the graph below. The graph shows Dodge City's weather throughout the year.

The line on the graph shows the average monthly temperature. The bars on the graph show the average monthly rainfall. How does Dodge City's weather change throughout the course of the year? The weather is cold and wet in winter, but warm and A. dry in the summer. B. The weather does not change throughout the year.

Measuring & Predicting Daily Weather Conditions


13. A farmer's crops need two inches of rain to fall this week in order to be healthy. How can the farmer measure how much rain falls during this week? A. with a rain gauge B. with an umbrella C. with a thermometer D. with a weather vane

The weather is cold and dry in winter, but warm and C. wet in the summer. The weather is warm and wet in the winter, but cold D. and dry in the summer.

The Water Cycle


15. Which step of the water cycle is described below? Water in the clouds falls to the Earth's surface as rain, sleet, snow, or hail. A. refraction B. evaporation C. condensation D. precipitation

Seasonal & Global Weather Patterns

Answers
1. A

2. A 3. D 4. B 5. D 6. A 7. B 8. B 9. D 10. B 11. D 12. B 13. A 14. C 15. D

5. The air temperature tells how hot or cold the air is. A thermometer is the tool used to measure air temperature. 6. Water from ponds and lakes is moved into the air during evaporation. During the process of evaporation, water changes from a liquid (water) to a gas (water vapor). 7. A scientist can explain and predict weather events by studying global patterns of atmospheric movement. Atmospheric movement is caused by the uneven heating of the Earth. Some areas of Earth receive more sunlight. Others receive less. The warmer air expands and begins to rise. Once it reaches a certain elevation, the air begins to cool and sink. This movement causes regular, predictable air flow patterns above the Earth. Weather systems often travel along these patterns of air flow. 8. At points W and X, warm water from the equator raises the temperature. This warmer water flows east. When it reaches point Y, it is still warmer than the surrounding water. However, it then moves south. At point Z, the surrounding water is warmer than the current. This is the California Current, and it keeps the California coast cool all summer. 9. Water vapor condenses into water droplets to form clouds. This step is known as condensation. 10. Condensation is missing from the diagram of the water cycle. During the condensation stage, gaseous water vapor cools and becomes liquid water. 11. Heat from the Sun causes water to evaporate. Later, the water cools in the atmosphere, condenses, and becomes rain. The rain runs off into lakes and oceans and then evaporates again. This cycle continues because of the energy from the Sun. 12. The graph shows the precipitation that San Angelo received over the course of a single year. Therefore, only patterns related to that year can be observed. During the year shown on the graph, San Angelo

Explanations
1. From 1999 to 2001, August has had the highest average monthly temperatures. If this pattern were to hold, August would also be the hottest month in Centerville for 2002. Therefore, it would be best for John to take his vacation in August to get away from the heat. 2. Most of the heat in the Earth's atmosphere comes from the Sun. The Sun heats the Earth during the day and the temperature rises. When the Sun goes down, some of the heat radiates back into the atmosphere and outer space and the temperature decreases. It is most likely that it will be cooler than 46F at night, because the temperature is usually lower at night than during the day. 3. How hot or cold the weather is can be measured with an outdoor thermometer. If the weather is colder today than it was yesterday, the temperature on the thermometer will be lower. Meteorologists take outdoor temperature readings every day at the same times to measure changes in weather. A rain gauge measures how much rain has fallen. A weather vane measures the direction that the wind is blowing. 4. A wind vane measures the direction that the wind is blowing. The arrow on the wind vane points in the direction that the wind is blowing from.

received most of its precipitation during the months of October, November, and December. Since San Angelo is in the Northern hemisphere, this shows that San Angelo received most of its precipitation in the fall. 13. A rain gauge is a weather tool that collects water when it rains. The farmer can tell how much rain falls with a rain gauge. A rain gauge measures in units of inches. 14. The graph shows that Dodge City's weather changes over the course of the year. In the winter, the weather is cold and dry. In spring, the weather becomes warmer and wetter. The weather is the warmest and wettest during the summer. Then, the weather cools off and becomes drier in the fall. 15.

During the precipitation stage of the water cycle, water in the clouds falls to the Earth's surface as rain, sleet, snow, or hail.