You are on page 1of 5

3 trika za prirodno bojanje kose

elite potpuno prirodnu i trajnu boju za kosu? Moda zvui nevjerojatno, ali i to je mogude. Potpuno prirodnim biljnim bojama moete postidi crvene, smee, crne, pa ak i plave nijanse.

Zato koristiti prirodne boje

Prirodne boje su napravljene samo od biljnih sastojaka i ne tete vaem zdravlju i okoliu. Ne unitavaju, nego poboljavaju vau kosu, dajudi joj vrstodu, volumen i sjaj. Uz to uklanjaju perut, smanjuju elektricitet, rjeavaju problem masne kose i druge probleme vlasita. Za razliku od njih, komercijalne boje sadre niz kemikalija, koje mogu uzrokovati teke alergijske reakcije i zagauju okoli. Naruavaju zdravlje vae kose, posebice ako je bojite u svjetlije boje. Bojanje kose prirodnim bojama je neto kompliciranije, ali pozitivne strane takvog bojanja su nenadmane.

1. trik: Klasina henna

Klasina henna ili kana (Lawsonia inermis), biljka je koja raste u podruju Afrike i Azije. U Egiptu se koristila jo prije 5000 godina za njegu kose i bojanje sijedih. Kana daje crvenkaste nijanse boje, potpuno prekriva sijede te kosi daje volumen i sjaj. Mod kane je u ozdravljivanju slabe kose i vradanju alkalnog balansa tjemenu. Kana ne kodi kosi, ved ju optimalno njeguje i titi njezinu strukturu. Odlian je regenerator, jer stvara zatitni sloj na kosi. Time sprjeava daljnja otedenja, a ujedno vlai, uvrduje i jaa kosu. Ima jako antigljivino djelovanje, uklanja i spreava perut pa se koristi kod razliitih gljivinih oboljenja.

Sama po sebi kana daje kosi crvenu boju, a pomijeana s indigo prahom tamno-smeu i crnu boju. Mijeanjem s bezbojnom kanom (Cassia obovata) moete dobiti svjetlo-smeu ili plavu boju kose. Osim za bojanje kose, kana se primjenjuje i za body art. Vie informacija o postupku bojanja kose s kanom: http://alternativa-webshop.com/prirodna-kanaza-kosu.html

2. trik: Indigo prah

Indigo prah za bojanje kose koristi se ved preko 4000 godina. Tijekom 19. i poetkom 20. stoljeda bio je najpopularnija boja za kosu u Europi i SAD-u, a zvali su ga i "crna henna". Sam po sebi daje plavu (indigo) boju. Mijeanjem plavog indigo praha i crvene kane dobiva se tamnosmea I crna boja kose. Kombinacija kane i indigo praha ini kosu podatnijom, kroti kovre i zaglauje vrhove, te potpuno uklanja elektricitet. Indigo prah pomijeajte s kanom za postizanje smeih i tamnih nijansi, umjesto bakrenastih koje daje sama kana. S njime moete postidi i prekrasnu crnu boju kose, ak i ako ste plavi ili sijedi. Za razliku od sintetikih boja, indigo ne uzrokuje iritacije i ne oteduje kosu. Nasuprot tome, titi i njeguje kosu te joj daje sjaj. Vie informacija o postupku bojanja s indigo prahom: http://alternativa-webshop.com/indigoprah.html

3. trik: Bezbojna kana Bezbojna kana ili senna (Cassia obovata) pravi je prirodni pojaava i regenerator kose. Istinska arolija za beivotnu, neurednu kosu te za tjeme i kou. Rezultati su vidljivi ved nakon prve primjene, jer kosa postaje podatnija, jaa i punija. Preporuuje se i za tretiranje problematine, kronino masne kose ili iritiranog vlasita koje svrbi. Samostalno se koristi za regeneriranje kose, dok mijeanjem s klasinom kanom daje svjetlu-smeu ili plavu boju, te ruiasto-blond nijanse (strawberry blond ili marigold blond). Mijeanjem bezbojne kane s indigo prahom mogu se dobiti smee i crne nijanse.

Primjenom na sijedoj ili plavoj kosi postiu se zlatni tonovi. Ne preporuuje se nanositi bezbojnu kanu na svjee obojenu kosu, nego za to morate ekati dva do tri tjedna. Vie informacija o postupku koritenja bezbojne kane: http://alternativa-webshop.com/bezbojnakana-za-kosu.html Bezbojna kana odlian je tretman za suhu kou i slabe nokte. Jednostavno je pomijeajte s vodom dok ne dobijete pastu i potom je nanesite na kritino mjesto.

Ostale biljke za bojanje kose

Kadulja za potamnjivanje Ljekovita kadulja je idealna za sve koji ele svoju kosu uiniti jo tamnijom. Kuhajte aku aja od kadulje pola sata u litri kipude vode, moete i due ako elite tamniju nijansu. Svjee opranu kosu isperite petnaestak puta skuhanim ajem. Preporuka je da to radite nad lavorom. Drite na glavi deset minuta i zatim isperite. Ovaj tretman koristite jednom tjedno dok ne postignete eljenu nijansu. Nakon to to uspijete, boju moete odravati ponavljanjem tretmana jednom mjeseno.

Korijen rabarbare za plavue Korijen rabarbare dobar je za isticanje plave boje, a imate li svijetlosmeu kosu, moete postidi i boju meda. Prelijte etiri lice praha korijena rabarbare s tri alice vode i to kuhajte dvadeset minuta. Opranu kosu isperite petnaestak puta sa skuhanom tekudinom pa zatim operite vodom. Ako ste u mogudnosti, posuite kosu na suncu da biste pojaali uinak boje.

Posvjetljivanje kose medom Med je odlina njegujuda maska za sve vrste kose, no jedna od njegovih znaajki je i posvjetljivanje kose. On u sebi sadri hidrogen peroksid, a svima nam je poznat uinak hidrogena na kosu. Djelotvornost meda ovisi o debljini i boji kose.

Pomijeajte med i destiliranu vodu u omjeru 4:1. Drite tu mjeavinu jedan sat na glavi. Nakon toga operite kosu na uobiajen nain. Ova metoda lagano posvjetljuje kosu, tako da je za jai efekt potrebno nekoliko puta ponoviti tretman. Dodavanje limuna ili cimeta pojaava uinak. Pripazite ako esto koristite med u njezi kose, a ne elite mijenjati nijansu kose.

Amla za crvene ili smee tonove Indijski ogrozd ili amla najbolji je "lijek" za sijede, a uzima se ili oralno ili lokalno. Dodavanjem amle kani postiu se blago smei tonovi crvene, a dodavanjem indigu hladniji tonovi smee. Samostalno je odlian tretman za osvjeavanje i volumen kovrave kose.

Piskavica Sjemenke piskavice takoer su uinkovite kod sijedih vlasi. Namoite aku sjemenki preko nodi, a sutradan ih ocijedite i izmiksajte s dvije lice sirutke. Drite ovu smjesu na kosi sat vremena i zatim isperite. Piskavica uklanja i problem peruti te ini kosu mekom i sjajnom.

Hibiskus za crvenkaste tonove Hibiskus slui za isticanje i obnavljanje crvenkastih tonova. Zgnjeite tri do etiri cvijeta hibiskusa. Zakuhajte 200 ml maslinovog ulja s tim cvjetovima. Procijedite mjeavinu kad se ohladi. Maite ulje na kosu prije spavanja, a ujutro je operite. Postupak ponavljajte dva do tri puta tjedno. Druga je metoda kuhanje ake aja od hibiskusa u dvije alice vode desetak minuta. Ocijeenim ajem prelijte kosu petnaestak puta. Drite tu tekudinu na glavi sat vremena, a nakon toga je isperite vodom.

Kava arabica za isticanje tamne boje kose Primjenjuje se za isticanje tamne boje kose i prekrivanje sjedih. Skuhajte tri litre jake kave i izlijte je u lavor. Ovom kavom nad lavorom isperite kosu petnaestak puta. Ocijedite kosu i priekajte jo petnaest minuta, a zatim ju operite. Tretman je idealan za prekrivanje sijedih i postizanje sjaja.

Ciklom do crveno-ljubiaste

S ovom biljkom osigurat dete crveno-ljubiastu boju kose. Iscijedite sok iz cikle i utrljajte ga u kosu. Prethodno namaite kremom kou oko vlasita da vam ne bi ostale mrlje. Pokrijte kosu kapom za tuiranje, omotajte je runikom, zagrijte suilom i pustite da stoji na glavi oko sat vremena. Zatim operite kosu.

Kamilica za posvjetljivanje Kamilica je jedan od najpoznatijih prirodnih naina za posvjetljivanje kose. Skuhajte aj od pet liica kamilice u dva dcl vode. Utrljajte topli aj u kosu, umotajte kosu u vredicu, a zatim u runik. Ostavite da odstoji 15 do 20 minuta. Nakon toga isperite kosu. Da biste napravili pokus kako de bilo koja od ovih boja ispasti na vama, pokupite kosu s etke i obojite prikupljene vlasi nekom od prirodnih boja.