You are on page 1of 8

P. Barry Mostanban az interneten vettem vezetsg rkat. Ez egy folyamatos oktatsi programnak a rsze.

Minl tbbet tanulok a vezetsgrl, annl inkbb rjvk arra, hogy amit a vezetsgrl megtudunk, az annyira nem idevg. Viszont azt tanulom, hogy az egyik kulcssszetevje a vezetsgnek s a kvetsnek a vals kapcsolat, az lettads. A cgek vilgnak jelents rsze az e-mail-ekben l. Ez sok helyet ad a flrertsnek. Nem kapod meg ugyanazokat a trsalgsi jellemzket, amiket szemtl szembe. Nagyon sok rzelmet bele lehet olvasni egy email-be, vagy nagyon sok rzelmet ki lehet hagyni belle, ami benne van. Nehz ezeket kihagyni, amikor szemtl szemben trgyalunk. Azt is tanulom ez viccesen hangzik , hogy az rzelmek nem mindig rosszak, s lehetnek lehetsg is. Amit viszont leginkbb tanulok, az a kvetkez: 1Kor 8:2 Ha pedig valaki azt hiszi, hogy ismer valamit, az mg nem ismerte meg gy, ahogyan ismernie kell. Az ismerni sz nagyon meghitt, benssges sz. A hberben olyan kapcsolatra utalt, ami a frj s a felesg kztt van, s nagyon szemlyes. Ezrt olvashatjuk gy ezt a verset: Ha brki is azt hiszi, hogy van szemlyes kapcsoldsa, akkor igazbl nem tudja, amit tudnia kne. Ezt ki rja? Pl apostol, aki az jszvetsg nagy rszt rta, aki szemtl szemben volt az r angyalval, akit meglltott az tjban a kegyelem. Olyan ember, aki telve volt nigazsggal, mieltt meglett volna ez a tallkozs, s teljesen megvltozott, miutn tallkozott az rral. Egy n-igaz emberbl s a hallbl olyan ember lett, akinek szemlyes kapcsolatai vannak s kegyelmes lete. Az sszegzse a korinthusi gylekezetrl: ha ti gy gondoljtok, hogy gy ismertek valamit, mint ahogy ismerni lehet, akkor azt felejtstek el. Ez volt az mdja, ahogy a hibaval dicssgrl s a tlzott magabiztossgrl beszlt: brmi, ami felfuvalkodott tehet, az hibaval. Utna tovbbmegy, s azt mondja, hogy ezt mind krnak tli. 1Kor 8:3 De ha valaki szereti az Istent, azt ismeri az Isten. Elszr is, mi szerettk elszr Istent? Nem, hanem szeretett minket. A tny, hogy szeretett minket elszr, ez adja meg a kapacitst arra, hogy szeressk t. Ezrt van az, hogy amikor Isten szeret minket, akkor ez tudhat rlunk. Az egy dolog, ha olvasunk egy knyvet valakirl, akkor jl meg tudjuk ragadni, hogy ki az az ember a knyv alapjn. Az viszont ms dolog, ha benssgesen ismerjk a szerzt. Nem olyan emberek vagyunk, akiknek minl tbb tant kell tallni az letkben, hogy valamifle pozcit elrjnk, hanem olyan emberek vagyunk, akiknek arra van szksgk, hogy Isten szeresse ket, s akiket szeret is Isten, s akik kifejezik Isten szeretett. Ezt tudjuk, de kpzeld el ezt: Rm 11:25 Mert nem akarom, testvreim, hogy magatokat blcsnek tartva ne tudjtok meg ezt a titkot, hogy Izrel megkemnyedse csak rszleges, ameddig a pognyok teljes szmban be nem jutnak.

Pl azt mondja: nem szeretnm, hogy ne tudjtok ezt a titkot. Hogyan lehetek tudatlan a titok fell? Azltal, hogy azt sajt magammal behelyettestem, s hamis magabiztossgom lesz. gy tudom helyettesteni ezt a rejtlyt. Rm 6:4 Eltemettettnk teht vele egytt a keresztsg ltal a hallba, Ez a titok, a rejtly, hogy meghaltunk vele. Rm 6:4 hogy amikppen feltmadt Krisztus a hallbl az Atya dicssge ltal, gy mi is j letben jrjunk. j letben. Lehet elkpzelsed, vagy tudsod, vagy felfuvalkodott bszkesged; vagy lehet hallod, ami feltmadsi letet eredmnyez. Ez nem olyan let, ami csak egyszer trtnik meg, s aztn vge, hanem az j let az let. Olyan let, ami minden nap megjul. Nem gy jrklok krben, hogy azt gondolom, van valakivel kapcsolatom, mikzben nincs. Tallkoztl mr hressggel? Egyszer a legsikeresebb golfozval voltam egy liftben. Nagy dolog! Nem gondolom, hogy azt mesln: Egyszer egy liftben voltam Barry Quirk-kel. Ha tudn, hogy ki vagyok n :-) akkor biztos nem mondan ezt. n viszont meslem ezt a trtnetet, hogy egy liftben voltam vele. Ty! s mondtl neki valamit? Nem, de akartam. :-) Tnyleg akartam mondani neki valamit. Azt akartam mondani neki: Ha te gy gondolod, hogy jl golfozol, akkor csak nzz meg engem! Mert gy gondoltam, hogy mindenki azt mondogatja neki, hogy milyen nagyszer. n viszont mst akartam csinlni, s azt mondani neki, hogy n milyen j vagyok a golfban. Lehet, hogy nevetett volna, s akkor lett volna lehetsgem megosztani az evangliumot. Rjtt azonban, hogy felismertem, s egy pillanat alatt elmeneklt. n mg mszkltam krbe, s mondogattam: Egy liftben voltam ezzel az emberrel! Volt vele brmilyen kapcsolat? Nem. Hla Istennek! Elmehetek-e a szlinapi partijra, s mondhatom-e: H, itt vagyok! Nem. Ismerni valamit, az nem a vlasz, de az lettads az vlasz. Tudod, mirt szeretjk ezt a helyet? Azrt, mert eljvk ide, s azt tallom, hogy a rgi meghalt s eltnt, az j pedig feltmadt. Ez az let, s ez halad elre. Mi kivltsgos emberek vagyunk. Mert ugyanaz a kapcsolat, ami megvan neknk Krisztusban, ugyanaz a Szellem, ami megeleventi a haland testnket Rm 8:11 , ugyanaz a Szent Szellem, Aki emlkeztet minket arra, ami neknk megvan, a Vigasztal, Jn 14. Ezt tudjuk, felismerjk egymsban, s ezzel mg egy lpssel tovbb is megynk. Mg ebben is kapcsoldunk, letet vonunk ki egymsbl, s kzssgben vagyunk ezzel. Pl azt mondta: elvesztettem mindent, Fil 3. rlt ennek. Mert nem akart olyasmihez ragaszkodni, ami ressgbe s hibavalsgba vezette volna. Fil 3:10 sszekapcsolja az eddigieket: hogy megismerjem t, hogy legyen benssges kapcsolatom Vele Az lete vgn, amikor mr mindent megtett az rban s az rrt, nem azt mondta: nzzetek meg engem, itt vagyok prdiktorok dicssgfaln. Nem ezt mondta, hanem azt mondta: nzzetek meg engem, mindent szemtnek tlek, ami nekem valaha volt, Fil 3:10-11 hogy megismerjem t s feltmadsnak erejt s az szenvedseiben val rszesedst, hasonlv lvn az hallhoz, ha valamikppen eljuthatnk a halottak kzl val feltmadsra.

hogy megismerjem t, hogy lettads lehessen Vele. Ez a kivltsgunk hvkknt, ez a kegyelmi jrsunk hvkknt, hogy megismerjk t. Ez csodlatos kivltsg, hogy megismerhetjk t, s csodlatos lettads, hogy megismerjk t. Ez mlyen l bkessg Istennel, mert ismerjk t. Minden ms eltnhet, mert neknk megvan . P. Kende Mt 12. egy ideje sokat forgoldunk itt, most megint visszatrnk. Igazn ugyanaz az zenet, mint P. Barry-, csak kicsit mshonnan kezdve. Mt 12:30 Aki nincs velem, ellenem van, s aki nem gyjt velem, tkozol. Ismersz olyan embereket, akik nem tudnak kidobni rgi ruht? Minden n ilyen, igaz? :-) Nem tudnak kidobni rgi dolgokat, mert: Az valamire mg j lesz! De nagymama! Az szz vvel ezeltt volt divatos! Mr nem lesz hasznos. Megint meg fog trtnni, csak ne aggdj! J lesz megint.

n is ilyen vagyok nhny dologgal. Ahogy a nk idsebbek lesznek, a dolgok csak gylnek. Egyre tbb kszerk lesz, egyre nagyobb halom. Ruhahegyek, ciphegyek s csizmahalmok gylnek. s tskk is, igaz? Egyre tbb a tska. :-) A felesgem nagyon szeretett volna egy tskt, mire azt mondta neki: Rendben, megvesszk, ha kidobsz hrom rgit. :-) Ez megtrtnik a frfiakkal is. P. Barry a golf-trfekat gyjti, van neki tbb nemzetkzi trfeja. A frfiak is gyjtenek dolgokat: szerszmokat, drtokat, kapcsolkat, matchbox-okat, csatlakozkat akrmit. :-) szrevetted? Ha a gyerekekre gondolsz, k is gyjtenek. Mindegyik gyjt valamit. Az n gyerekkoromban nagyjbl semmink sem volt, gyhogy gyjtttnk kupakokat, cserebogarakat Ipargak pltek az ilyesfajta zttsgre: focis krtya, baseball krtya ilyeneket lehet gyjteni. Mirt mondom ezt mind? Mert azt szeretnm mondani, hogy mind gyjtgetk vagyunk. Ezt gyakran mondjuk itt. Lehet, hogy ez nem egyrtelm, de mind gyjtnk dolgokat. Klnflket. Sajnlatosan sok ember csak port gyjt. Azrt mert passzvak. Sok ember csak szemeteket gyjt, errl szeretnk beszlni. Nhny ember mltbeli srelmeket, rzelmeket, hazugsgokat, sebeket gyjt. Ez az, amit az emberek gyjtenek. Mint egy rgi fnykp. Nha elveszi, leporolja, rnz, s felfrissti az emlkeket. Ilyesmi ez a dolog is. Ha nagyon gyll valakit, akkor azt elveszi, felfrissti, gondolkodik ezen. Mennyire utltam a matektanromat a kzpiskolban! Remlem, mr meghalt. s ezen kicsit elgondolkodik. Ne nevess, ezt te is csinlod! :-) Vagy lehet, hogy nem, de sok ember viszont csinlja ezt. Csak gyjtik a rgi sebeket, a rgi srelmeket. Egy kicsit elmlkedem azon, hogy milyen volt szeretni valakit, vagy azon, hogy mennyire utlok valakit. Vagy jra lejtszom azokat a dolgokat, amikkel megbntottak, amit az egyik rokonom csinlt ellenem. s agyal rajta. Ez a gyjtgets. Mit tesz ez? Amit gyjttt, az belakja az lett, s bekorltozza. Amit begyjttt, az ersen bekorltozza, s tartogatja azt: Nekem ez van. Ez az, ami az enym. Erre van szksgem.

Nincs r szksg! Ezrt adott az r neknk megbocsjtst, hogy el tudjuk veszteni ezeket a rossz dolgokat, amiket sszegyjtttnk. Az emberek gyjtgetnek, csak nem a j dolgokat. Mirt? Ebben a versben azt olvassuk, hogy azrt, mert nem Krisztussal gyjtenek. Amikor a fiam nagyon kicsi volt valsznleg ez izgalmas neki, mert nem emlkszik r, s mg nem is hallotta , akkor imdta a kis botokat. Brhol stltunk, felvett egy botot. Aztn felvett egy msikat, s eldobta az elzt. Nagyon szerette ezeket. Aztn hoztunk egy szablyt: lehetnek botjai, de nem hozhatja be a laksba. gyhogy le kellett raknia az ajt el. Ha ezt nem tettk volna meg, akkor tele lett volna a laks botokkal, a plafonig. Nagyon sok ember nem hozza meg ezt a szablyt, nem mondja ki: Mieltt lemegy a nap, azeltt megbocsjtok. Mieltt az letem megmrgezi, elengedem azt a gylletet. Mieltt az letemet megtlten egy furcsa, nosztalgikus gondolkods, szerzek j bartot, ahelyett, hogy csak a mltban lnk azon brndozva, hogy tz ve volt egy bartom. Nagyon sok ember nem hozza meg ezt a szablyt. Mi volt a problma a fiammal s a botokkal? Nem tudom, hogy tudod-e, de a botok nem felttlenl rtkesek. A kisgyereknl ez rendben van, ha gyjtgeti ezeket, vagy szeretn, ha lenne egy bogr egy befttesvegben ne aggdj, gy is meg fog dgleni , de amikor a felnttek gyjtgetnek rtktelen dolgokat, akkor az ijeszt. Mirt tesszk ezt mgis? Szerintem amiatt, hogy ha nincs felismersnk ez rdekes sz szmunkra , akkor mindent kincsnek fogunk gondolni. Ez a problma, hogy mindent kincsnek fogunk gondolni. Megkapja valaki egy nagy rtk bankjegy fnymsolatt, s azt mondja: ksznm!; s elfogadja fizetsgnek. Mirt? Mert nem tudja, nem ismeri fel, hogy az rtktelen. Nhny ember jrt a stl utcba a 90-es vekben, ahol ott volt az a sok pnzvlt. Elkpesztek, hihetetlenek voltak! Egy bvsz nem tudta volna megcsinlni azt a pnzzel, amit k meg tudtak tenni. Megmutattk neked a pnzt, mind j pnz volt, de mire a kezedbe kerlt, valahogyan mr csak rgi orosz rubelek voltak. Egyetlen bvsz sem tudta ezt megcsinlni, amit k, de k megtettk. Csaltak s hazudtak. Kellett, hogy legyen felismersed: n nem fogok zletelni ezekkel az emberekkel, mert nincs rtke. Igen, jobb rfolyamot fogok neked adni!; de csak rtktelen paprdarabokat kaptl tlk. Ez megtrtnhet velem, hogy ha nincs felismersem, akkor minden utols kis dolgot is kincsnek fogok gondolni. Mg egy sebet is. Mg a gylletet is! Legalbb rzek valamit! Utlok valakit, s ehhez ragaszkodni fogok. Ragaszkodni fogok a sebeimhez. Ez magnyossghoz visz, s a magnyossgnak nincs rtke. Legyenek bartaid! Nem! n magnyos vagyok. Valahogy ez rtkesnek tnik, s haszontalan szemetet gyjt. Csak szemetet gyjt. Az lete olyan, mint a nagymama padlsa. Haszontalan dolgok vannak ott. Olyan dolgok, amiket nem dobunk ki, mert mg j lesz valamire. Semmire sem lesz j! Mert haszontalan. Az nem kincs, csak szemt, cskasg. Hazugsgok a szvben, s nem dobja ki azokat, mert azt mondja: ennek rtke van; s valamirt azt gondolja, hogy nagyobb rtke van, mint a hitnek, mint a jrsnak az rral, mint Istenben bzni ma. Ez megktzi a kezt, bekorltozza az lett, s nem megy semerre az rral, mert elfogadta, amit az rdg mond: Te rtktelen vagy. Ragaszkodj ehhez. Valahogyan ragaszkodunk is ehhez. Azt

gondoljuk, hogy ez vals, de Isten azt mondja az Igjben: Vgtelen rtked van. Nagyon szeretlek. Mi azt feleljk: Nem, nem! Nem fogom ezt elengedni. Ez mirt trtnik? Mirt nincs felismersnk? Hogyan legyen felismersnk? Mirt nincs meg? Nincs felismers, ha nem tanuljuk meg ezt az let iskoljban Krisztussal. Ha nem tanulunk letet Krisztussal. Krisztus iskoljt nem KETA-nak hvjk, Krisztus iskoljt nem is Biblia Szl-nak hvjk, hanem a te leted. Te egy iskolban vagy Krisztussal. keresztlvezet tged dolgokon. Azt mondja Mt 11:29-30ban: vegytek az n igmat magatokra. Ami leginkbb a beiskolzsrl beszl. Gyertek az n iskolmba. Legyetek Velem ebben az osztlyteremben! Milyen osztlyteremben? A htf osztlytermben, a munkahelyed osztlytermben, a bartsg osztlytermben, a gylekezet osztlytermben, az otthonod osztlytermben olyan osztlyteremben, ahol Isten az rzelmekrl tant, s arrl, hogy hogyan bnj velk. Azt mondja neked: Ez az n iskolm szmodra. Hallottam ezt kapcsoldik P. Barry zenethez , valaki azt mondta: az egsz nem arrl szl, hogy ismerd a Biblit, hanem arrl, hogy szeress. n viszont azt mondom: ha tanulod a Biblit, de kzben nem tanulsz szeretni, akkor igazbl nem tanulod a Biblit. Ha Isten szve szerint tanulod a Biblit, akkor azt is tanulod, hogyan szeresd az embereket. Mert a kett ssze van ktve, ssze van fondva. Nincs elvlaszts. Szeretetben nvekedni ez mit jelent? Azt jelenti, hogy a szvem megengedni, hogy minl tbb embert befogadjak, s kevsb hagyom figyelmen kvl az embereket. Trdm mg tbb emberrel. Isten nvekedst ad nekem a szeretetben. Amikor viszont Krisztus iskoljrl beszlnk az letben, akkor legegyszerbb a hvnek azt mondania: Ismerlek, Uram. A mennyorszg az enym, igaz? Jzus azt feleli: Igen. A menny a tied, ha hiszel Bennem. Ha hv vagy, akkor a bevgzett munka miatt a mennyorszg a tid. Utna a hv azt mondhatja: n nem fogok tanulni Tled, Uram. Megismertelek, de nem fogok tanulni Tled. Nem fogok tanulni Veled. Mondhatod ezt, ha szeretnd, de nagy baj van ezzel, s ez az, hogy gyjtgetk vagyunk. Mindannyian. Ha nem gyjtnk Krisztussal, akkor Nlkle fogunk gyjteni. Vele vagy Nlkle is gyjtgetni fogunk. Ha Krisztus nlkl gyjtk, akkor olyan dolgokat gyjtk, amit ksbb meg kell bnnom. Ezek nem lesznek rtkes dolgok. 1Kor 3:11-12 Mert ms alapot senki sem vethet a meglevn kvl, amely Jzus Krisztus. Ha pedig valaki aranyat, ezstt, drgakveket, ft, sznt, pozdorjt pt erre az alapra, Az arany, ezst, drgak az egyik oldal, a fa, szna, pozdorja a msik oldal. Te dntd el, de pthetsz, gyjthetsz Krisztus nlkl. Neki adtad a szved, hv vagy, a mennyorszg a tied, de mit fogsz pteni r? Ha megnzed ezt, a rossz oldalt a trtnetnek, n nem ptenk sznbl s pozdorjbl hzat. Az haszontalan egy mdon, jn a szl s az es, s nem vd meg. Viszont a fa nem rossz alap ptanyagnak, abbl tudsz hzat pteni, de a rossz oldalon van. A trtnet rossz oldaln van. Jzus azt mondja, hogy ne pts fval. A fa meg tud vdeni egy-kt vihartl az letben, de nem fogja killni a tz prbjt. Amikor jn az igazi prba, akkor a fa nem lesz elg. Gyjthetek Krisztus nlkl rtktelen dolgokat, szemetet, olyan dolgokat, amik nem fognak megvdeni, amikor leginkbb szksgem van r. 1Kor 3:10b Vigyzzon azonban mindenki, hogyan pt r!

Vigyzz, hogyan ptesz arra az alapra! Mert megtrtnhet, hogy csak gyjtnk dolgokat. Valaki megsrthet, valaki megbnthat, ezt sszegyjtd, vdelmezed s betakarod, s nem hozod Istenhez. Nem fogadsz el gygyulst, s nem beszled meg az emberrel. Nem krdezed meg: Ezt mirt tetted?; s nincs eslye, hogy azt mondja: Bocsss meg!; vagy azt: Bzzunk egytt Istenben gygyuls miatt!; s emiatt nem lesz gygyuls. Lesz valami, ami nem fog megvdeni a baj idejn, de amikor Stn megtmad, s hozzd r csak ott, akkor azt hiba rejtegeted. Mert azt nyomkodni fogja, s akkor te elugrasz, s ezt tudni fogja, hogy van egy ajt a szveden azon a seben, hazugsgon keresztl. gy fog mkdni. pthetsz a j dolgokbl a rossz oldalon. pthetsz fbl, de elbb-utbb az ssze fog dlni. Luk 16:9ben Jzus azt mondja a hamis mammonrl, hogy el fog bukni. pthetsz, de el fog bukni. Egy nap ott fog hagyni, amikor leginkbb segtsgre lesz szksged. Azt mondjuk: gyjtttem. Jl gyjtttem? A j dolgokat gyjtttem? Egyszer a vlasz: az rral gyjtttl? Ismertem egy embert, j dolgokat gyjttt. ptett egy jl mkd rendszert a szvessgekbl. Ha odamentl hozz, megkrhetted t, s tudta, hogy kihez kell menni. Ismert valakit a rendrsgen, aki el tudta intzni a bajodat. Viszont ha megkrted t, akkor te is tartoztl neki egy szvessggel, s akkor ez gy ment tovbb. Tudta, hogy honnan vedd meg olcsn a btoraidat, tudta, mit hogyan csinlj. Ez hihetetlen volt! Aztn mi trtnt? Megregedett, s ezt mind elvesztette. Csak kpzeld el ezt, harminc-negyven v ptkezs utn egyszer csak vdelem nlkl tallod magad. Ez a nagyszer Krisztusban, hogy nem vltozik. Hanem ha megregsznk, akkor velnk lesz. Ha Vele gyjtnk, akkor nem fogunk csaldni ilyen mdon. Mert a hamis mammon bukik el, s nem Krisztus, s nem az munkja az, ami elbukik. Ezrt azt mondja: gyjtsetek Velem. Ha nincs semmi felismersem, akkor mindent kincsnek fogok gondolni, mg a szemetet is, a haszontalan dolgokat is, s ssze fogom gyjteni ezeket. Viszont hogyan lesz felismersem? Azltal, hogy tartalom van a lelkemben. 1Jn 4:1 ismerjtek fel a szellemeket. Hisszk, hogy nhny embernek megvan ez az ajndka a Szent Szellemtl. Viszont itt a krdsem: Mi van a tbbiekkel? A vlasz az, hogy nagyon egyszer felismerni egy szellemet, hogy milyen szellem befolysol engem. Ez nagyon knny. A felismersben a legfontosabb dolog az, hogy tartalom legyen a szvemben. Ha kritikuss vagy negatvv vlok, ha az sszes kapcsolatomat elszaktom magamtl, s magnyos leszek amiatt, mert van valami a szvemben, tudhatom, nem kell, hogy meglegyen a szellemek felismerse. Ha egy gondolatmenet elvisz a szolglatbl, vagy a kzssgbl, vagy az adakozstl, elveszi az idmet, a szeretetemet, pnzemet, brmit, ha elvon Isten akarattl, akkor nem kell, hogy legyen klnleges ajndkom, hanem csak mondhatom: a Biblia azt mondja, hogy ez nem j, ez helytelen, ezzel nem tudok kzssgben lenni. Ha viszont van tartalmam, akkor lehet felismersem. Hogyan lehetne tartalmam, ha nem hallgatom ezt szemlyesen, a szemlyes idmben s az zenetben is? Ha nem fogadom ezt el, s nincs halls Rm 10:14 , akkor hogyan lehetne tartalom? Ha nincs alzat, akkor hogyan hallhatok? Mint 1Thess 2:13-ban: a Thesszalonika-beliek alzatosak voltak, s gy hallgattk Plt, hogy Isten Igjt szlta. gy is volt, tnyleg Isten Igjt szlta. Isten gondolatait szlta. Elg alzatosak voltak, hogy gy hallgassk t. Ha elg alzatos vagyok, akkor

hallhatok, s ha hallok, akkor van tartalmam, s ha van tartalmam, akkor van felismersem, s ha van felismersem, akkor elutasthatom a szemetet. Mt 13:46 Amikor egy nagy rtk gyngyre tallt, elment, mindent eladta, s megvsrolta azt. Ez kicsoda? Egy keresked. Valaki, aki zletel. Buzgn keresi azt az egy rtkes trgyat, aminek msok nem lttk meg az rtkt, de megltja. Hajland mindent eladni azrt, hogy megvegye azt, mert tudja, hogy ennek sokkal nagyobb rtke van. Hatalmas rtke van! csak boldog, hogy mindent odaadhatja rte, mert ez drga neki. Jzusnak ez a Gylekezet. eljtt, rd nzett s rm, s hihetetlen mdon azt mondta: ennek felbecslhetetlen rtke van. Ma ezt nem ltjuk tisztn, 1Jn 3:1-2. Az nem egyrtelm mg, hogy kik lesznk, de Jzus rd nzett s rm, s azt mondta: Ennek magas az ra. Hajland vagyok mindenemet eladni, kifizetni az egszet, s megvenni. Ezt megtette, s megvsrolt minket. Ez nagyszer! Hihetetlen. Mi trtnik egy emberrel, akiben nincs meg az alzat, mint a Thesszalonika-beliekben? Jak 4-ben: Ha nincs meg az alzat, akkor mi trtnik? Tall egy kis kacatot, s azt fogja r mondani: Ez olyan rtkes! Annyira szpen csillog! Ez nagyszer. Mindenemet hajland vagyok eladni rte s megvsrolni. Aztn megnzi az eredett, s kiderl, hol kszlt: Micsoda?! tvertek. Hazudtak nekem. Mi ezzel a problma? Az, hogy nincs felismerse. Tudod, mi fog trtnni, ha nincs meg az alzat? Egy fi tallni fog egy szplnyt, akinek malac szve van Pld 11:22 , s az letvel fog fizetni, mert a lny nem fogja tmogatni. Kzben pedig feladja az elhvst Istennel. Mi a hiba? Nem a lny hibja, hanem a fi dntse. Nem volt felismerse. Mirt? Mert nem volt alzata, hogy halljon, hogy tartalma legyen s felismerse. Ez fog trtnni vele Isten ments! Isten ments, de ez megtrtnik. Mert valamit, ami nem ri meg, a szvnk kincsv tesznk. Lttam embereket, akik a karrierjket tettk a szvk kincsv, de valami msra voltak elhvva. Isten msra hvta el t. Ne rtsd flre, n hiszem, hogy sok ember arra van elhvva, hogy dolgozzon, zleteljen, s Krisztussal jrjon ebben, s tmogassa Isten munkjt, s legyen szemlyes szolglata. Ne rtsd flre, de lttam ezt. Egy ember el volt hvva, hogy Istent szolglja, hogy prdiklja az Igt, de a karrierje utn ment. Mirt? Azrt, mert az tette a szve kincsv, s azt hitte, hogy megtallta a drga igazgyngyt abban a cgben. Nem gy volt! Nhny ember felldozza a csaldjt a bszkesg vagy a vgy oltrn. Felldozzk a csaldjukat. Mirt? Mert tl sokig nztk azt az idegen nt, s a szvk kincsv tettk, ahelyett, hogy elutastottk volna, s azt mondtk volna: Nem! Nem az a szvem kincse. Mg azt is lttam nhny embernl, hogy a bszkesgt Krisztus nevvel lczta, s azt mondta: n ezt Krisztus nevben teszem. Viszont a csaldodrl nem gondoskodsz. Hagyod, hogy hezzenek. Mi t csinlsz? Mi baj van veled? De n Istent szolglom!

Emlkszem, hogy egyszer a psztorom azt mondta neki: Nem, te nem vagy misszionrius. Te nem Isten munkjt vgzed. Te csak a sajt bszkesgedre nzel. s visszakldte az embert.

Mirt mondom el mindezt? Mert mindannyian gyjtgetk vagyunk. Gyjtsk a megfelel dolgokat Krisztussal! Gyjtsnk az htatunkban, az iminkban s az imdatunkban. nekelsz-e az rnak? Btortalak arra, hogy nekelj az rnak! Legyen imaleted, legyen htatos leted s legyen leted az Igben. Legyen leted Krisztussal htfn, s azutn is. A gylekezetbe jrsban gyjtsnk Krisztussal! A szolglatban gyjtsnk Vele! Mert ad neknk olyan dolgot, amit soha nem kell megbnnunk. men. Ha mg soha nem fogadtad el Krisztust, akkor most itt a lehetsg, hogy Vele kezdj el gyjteni. Hozd meg ezt a dntst, s mondd Krisztusnak a szvedben: Jzus, Istenem, szksgem van Rd. Gyere be az letembe, legyl az n Megvltm. Szeretnlek megismerni. r Jzus, hiszek Benned, bzom Benned, s meg akarlak ismerni. Jzus, ments meg! Krlek, gyere be az letembe! Legyl az n Megvltm. El akarok kezdeni elveszteni dolgokat, amik rtktelenek, s el akarok kezdeni gyjteni rtkes dolgokat. Jzus! Tants engem, vezess engem. Ha letedben elszr elmondtad ezt az imt, ha most hvtad be Krisztust az letedbe, akkor kldj neknk egy e-mailt (iroda@bibliaszol.hu), hogy veled egytt rlhessnk. Urunk! El akarunk veszteni dolgokat. Tl sok haszontalan dolgot gyjtttnk, ezt beismerjk. A megbocsjtsodat krjk, s azt, hogy vlaszd el ezeket tlnk: az sszes kesersget, az sszes bszkesget, a magnyunkat, a sebeinket, az sszes mocskos gondolatot, a negatv kpzelgseket, hazugsgokat tlnk s ellennk. Csak vgd le ezeket! A Szent Szellemed ltal gygyts minket, szabadts meg minket. Urunk, olyan dolgokra vgyunk Veled egytt, amik megmaradnak. Jzus nevben, men.