You are on page 1of 2

S.C. Elpreco S.A. Calea Severinului 44 Craiova RO- 200609 Tel.: 0251 -307.700/ 307.701 Fax: 0251-590.225/ 307.

777/ 485.626 E-mail: office@elpreco.ro

ELPRECO FIX - MORTAR PENTRU ZIDIREA BLOCURILOR DE B.C.A.


Produs: Mortar uscat, gata preparat, folosit n strat subire pentru zidirea blocurilor din beton celular autoclavizat (B.C.A.). Nisip, ciment, materiale de adaos. Pentru lipirea i zidirea blocurilor din beton celular autoclavizat, obinndu-se astfel o zidrie cu rosturi subiri. Granulaie maxim 0,6 mm; Rezistena la compresiune (dup 28 zile):>10 N/mm2 (Marca M 100); Necesarul de material: 25 kg mortar uscat pentru obinerea a cca. 20 l mortar umed; Consum maxim: 25 de kg (1 sac)/m3 zidrie cu rosturi subiri (aproximativ 5,22 m2 zidrie) Necesar de ap: cca. 7,75 l / sac ( 25 kg); Timp de punere n oper: 3 - 4 ore de la preparare, (funcie de condiiile meteo). Sac de 25 kg. Maxim 6 luni, la loc uscat, pe palei din lemn. Verificri permanente n laboratoarele Baumit i periodice n institutele autorizate din Romnia.

Compoziie: Utilizare:

Date tehnice:

Livrare: Depozitare : Calitate:

Categoria conform normelor chimice: n soluie apoas produsul are o reacie alcalin. Se va evita contactul ndelungat cu pielea deoarece produce iritaii. Se vor folosi mnui de protecie adecvate. Dac ajunge totui n contact cu pielea se va clti cu mult ap. n caz de stropire n ochi se indic cltirea cu mult ap curat i, la nevoie, consult medical. n stare ntrit produsul nu este duntor i se consider deeu de construcii. A nu se lsa la ndemna copiilor.

Reg.Com. J16/103/1991 Cod fiscal RO 2321635 Capital social: 11 .141.684,9 lei

RO64BRDE170SV03887701700-BRD GSG C raiova RO85BTRL01701202470180XX -BT Craiova RO25RNCB0134041653600001-BCR C raiova

PRELUCRARE 1. AMESTECARE Se toarn coninutul unui sac (25 kg) n cca. 7,75 litri de ap i se omogenizeaz amestecul cu ajutorul unei maini de gurit, cu turaie mic, n care s-a fixat o tij amestector. Amestecarea trebuie continuat pn la obinerea unei consistene pstoase, fr aglomerri de material uscat. Dup un timp de ateptare de 5 minute, se mai adaug ap, dac este cazul i se face o nou amestecare. Consistena mortarului obinut este optim, dac dup aplicare, urmele lsate de fierul de glet cu dini sau de mistria dinat nu i modific forma vizibil (materialul nu curge). Pentru amestecare se va folosi numai ap curat (menajer). Nu se admit materiale de adaos la amestecare (de exemplu: acceleratori de priz, plastifiani, ciment, etc.). 2. APLICARE Aplicarea mortarului se face cu fierul de glet cu dini sau cu mistria dinat. Pe elementele de B.C.A. mortarul se va aplica n strat continuu , pe toat suprafaa rosturilor. Poziia blocurilor se poate corecta timp de 10 minute de la nglobarea lor n zidrie. Suprafeele blocurilor de zidrie cu care mortarul intr n contact trebuie obligatoriu s fie curate, fr praf i umezite cu ap. Pentru ncadrarea n normele de consum trebuie respectate urmtoarele reguli: -grosimea rostului de mortar va fi de maxim 3mm. -pentru obinerea acestei grosimi este indicat a se folosi mistria zimat, cu lime variabil, funcie de limea zidului de bca. -n cazul zidriei simple se va prevede mortar att n rostul orizontal ct i n rostul vertical. -n cazul zidriei profilate (cu nut i feder) se va prevede mortar mumai n rostul orizontal. -o atenie deosebit se va acorda orizontalitii planeului pe care se monteaz primul rnd de bca. Pentru corectarea orizontalitii se poate folosi mortar Elpreco Fix, n cazul n care denivelrile planeului nu depesc 3 mm. n caz contrar este recomandat utilizarea de mortar din var ciment marca M100. -dup aezarea primului rnd de bca se verific planeitatea i se rectific eventualele denivelri astfel nct suprafaa pe care se va ntinde mortarul pentru urmtorul rnd de bca s fie perfect plan. -fiecrui bloc de bca, dup montarea la poziie i se verific orizontalitatea cu ajutorul nivelei. Corectarea orizontalitii se face prin uoare lovituri cu ciocanul de cauciuc. -pierderile de mortar rezultate n timpul procesului de realizare a zidriei (mortar scpat pe jos din mistrie, etc.) se adun, se introduc din nou n gleata de mortar, se realizeaz o nou omegenizare a mortarului i se continu procesul de zidire.

3. INDICAII Ca i n cazul altor tehnologii umede, acest material se va putea folosi la temperaturi mai mici de +5 0 C numai dac se iau msuri speciale pe timp friguros.