You are on page 1of 1

eduquem caminant

10 consells per escriure


1-Siguem coherents... Fem un esborrany bsic. . Responem el que ens demanen? s lgica la redacci? T una introducci i una conclusi final? El text t lextensi adequada. . El text t un ordre clar? . Millor fer un pargraf per cada idea diferent que expliquem. 6-Vigilem amb les faltes com... muntanya, perqu, per qu?, abans, vrem, rem, arribar, quasi (no casi), mig (no mitg), molt, em i hem (verb), acabar, excursi, difcil, setembre, noms, setmana, tranquilla, magrada, mha agradat, per, tamb, aix, fred, ve, vens, mbil, crrer, hmster, t i te (beguda), est, desprs (ms tard), desprs (donar), noms, necessitar, preocupar, sorprendre, prendre, tamb, all, segent, dem, crixer, precis, 2-Utilitzem b el vocabulari... Redactar b, amb un vocabulari ric. . Mirar de fer servir paraules adequades. Hi ha paraules repetides? Evitar posar i fer que serveixen per tot!!! 3-Pensem en els aspectes de morfosintaxi... Els temps verbals concorden? O tot present, o tot passat. Hi ha punts i comes? Millor ms que menys!!! . Revisem la concordana de gnere i nombre en els articles i adjectius amb els noms. 4- No oblidem la presentaci... . A tothom agrada veure un text acabat de fer amb una lletra ms o menys uniforme en quan a mida, lnies rectes, amb marges i pargrafs clars. Vol dir que la persona que ho ha escrit ha tingut molta cura. Cap gargot, zero (per aix fem esborranys) . No correm a lescriure, femho amb pausa i ben fet. 9-No siguem brbars amb la llengua... tenir que: haver de de repent: de sobte despedir: acomiadar rato: estona asustar: espantar, atemorir pienso: pinso marron: marr carinyo: afecte, tendresa, amor carinys: afectus, tendre, amors abono: adob hasta: fins a se caigui: caigui algo: alguna cosa, quelcom 5-Compte amb lortografia... Visualitzeu la paraula! Vigileu els accents, compte! s o s, amb accent o sense accent, reviseu-ho Compte amb la H del verb haver: ha posat, ha crescut. . Si no sabeu com sescriu una paraula busqueu un sinnim que tingueu ms clar.

7-Separem b les paraules... des de (no desde) sens, treurel (apstrof cap a la dreta) a vegades (separat) a prop (separat) sobretot (junt)

8-Utilitzem b les preposicions... vam anar a una esglsia (no amb una esglsia), vaig veure que en aquell bosc (no amb aquell bosc) el procediment que hem fet amb la llavor (no el procediment que amb fet amb la llavor)

10-Acabeu b un text... Revisant-lo en profunditat, llegint paraula a paraula i millorant aspectes dortografia i puntuaci bsica. Collocar algun accent o alguna coma de ms. Aquest important punt s ms efectiu i til si abans heu fet un esborrany ja que noms haureu de millorar detalls. Bona expressi escrita!!!