You are on page 1of 5

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN Mata Pelajaran Tingkatan Tempoh Bidang Tajuk Objektif Pembelajaran Matematik Tingkatan 1 40 minit Pecahan

Gabungan Operasi Murid akan diajar untuk: Melakukan pengiraan melibatkan gabungan operasi penambahan, penolakan, pendaraban dan pembahagian pecahan untuk menyelesaikan masalah. Murid akan dapat; Menyelesaikan masalah yang melibatkan gabungan operasi penambahan, penolakan, pendaraban dan pembahagian pecahan termasuk penggunaan tanda kurung. Murid-murid telah mempelajari konsep tambah, tolak darab dan bahagi pecahan. Bekerjasama dan hormat menghormati Manila kad/gunting/kertas majong/permanent marker berbagai warna/gam Aplikasi/Analisis/Hueristik.

Hasil Pembelajaran

Pengetahuan Sedia Ada Nilai murni ABM Kemahiran Berfikir

FASA/MASA Set Induksi ( 5 Minit)

CADANGAN AKTIVITI

CADANGAN KOMUNIKASI Soalan: Adakah anda pernah menaiki bas ke Kompleks membelibelah?

CATATAN

Guru memulakan sesi dengan mengemukakan satu situasi di perhentian bas.

Kita akan lihat penumpang turun dan naik bas. Respon yang dijangka: Ya. Soalan: Bolehkah kita turun dan naik bas dimana tempat kita berada? Respon yang ijangka: Boleh.

CADANGAN KOMUNIKASI CATATAN Strategi melukis rajah dan membina jadual. Soalan: Bagaimanakah anda Kemahiran dapat memastikan kertas menaakul. Murid berbincang dalam kumpulan bagi mencari cara untuk memotong kertas iii. Guru memanggil wakil kumpulan untuk melekatkan bentangan kertas yang telah digunakan untuk membalut lima bentuk hadiah.Terdapat perbezaan Kemahiran menaakul . permukaan.Cari luas setiap bentuk dan jumlahkan kesemua luas. Soalan: Bagaimana anda boleh memperbaiki penggunaan kertas lebih jimat? Respon yang dijangka: i.Tetapkan bentuk pada kertas pembalut hadiah bagi mendapat luas Soalan: Bandingkan luas kertas yang digunakan?Adakah terdapat perbezaan? Respon yang dijangka: i. Anda dan kawan-kawan anda inginmenonton wayang di Queensbay Mall. Kemudian guru mengedarkan dua kertas pembalut hadiah dan lima pepejal geometri yang berlainan bentuk.Melukis bentangan bagi kotak hadiah ii. Kamu telah bersetuju untuk menaiki bas Rapid kesana.Potong dan buka kotak supaya mencukupi untuk bagi mendapatkan membalut lima pepejal bentuk-bentuk geometri. (Lampiran 1) ii. pembalut hadiah yang dibeikan mencukupi? Respon dijangka: i.FASA/MASA Langkah 1 (20 minit) CADANGAN AKTIVITI Guru mengemuka satu situasi harian.Ada yang guna banyak dan ada yang guna sedikit.

ii.Luas bentangan sama dengan jumlah luas permukaaan. apakah rumusan anda? Respon yang dijangka: i. Berdasarkan carta luas pepejal geometri yang telah anda lengkapkan. strategi yang manakah paling sesuai? Jelaskan pilihan anda? Respon yang dijangka: Strategi teka dan uji sebab cepat dapat jawapan . Soalan: Berdasarkan maklumat yang diperolehi cari luas permukaan bagi pepejal geometri. Langkah 3 (20 minit) Guru mengemukakan soalan seperti lampiran untuk diselesaikan dalam kumpulan. Murid berbincang dalam kumpulan dan menulis penyelesaiannya menggunakan strategi yang dipilih di atas kertas mahjong.Luas bentangan Strategi membina jadual. memotong dan menampal pada carta luas pepejal geometri.bina bentangan yang tepat bagi setiap bentuk iii. CATATAN Langkah 2 (30 minit) Guru meminta murid dalam setiap kumpulan menekap permukaan pepejal geometri pada kertas pembalut hadiah. Soalan: Berdasarkan pemerhatian anda terhadap hasil penyelesaian semua kumpulan.Luas permukaan bagi pepejal geometri ialah hasil tambah kesemua luas permukaan bagi pepejal tersebut. Murid menampal kertas mahjong di sekitar kelas. (Lampiran II) Seterusnya murid diminta berbincang bagi melengkapkan carta luas pepejal geometri.FASA/MASA CADANGAN AKTIVITI CADANGAN KOMUNIKASI permukaan. ii.

Guru mengedarkan soalan untuk disiapkan secara individu. Aplikasi dan menaakul.Lampiran I Bentukh hadiah Kumpulan Kuboid Kuib kon Piramid Prisma 1 2 3 4 5 . Jawapan mengikut Model M&H 1. Refleksi ( 5 Minit) Guru menulis maklum balas daripada murid pada papan tulis dan seterusnya mengemukakan soalan bagi merumuskan pembelajaran hari ini.dan mencari luas permukaan. Soalan: Apakah yang mesti anda tahu bagi mencari luas pepejal geometri? Respon dijangka: Melukis bentangan dengan betul. (Gallery Walk) dan memberi maklum balas.FASA/MASA CADANGAN AKTIVITI CADANGAN KOMUNIKASI CATATAN Semua murid berjalan bagi melihat hasil kumpulan lain.

2.Lampiran II Carta luas Pepejal Geometri Bentuk Kubus Kuboid Kon Piramid Silinder Bentangan permukaan Bilangan bentangan Luas permukaan Jumlah luas permukaan .