P. 1
Vragen stellen bij fragmenten uit Teleblik

Vragen stellen bij fragmenten uit Teleblik

|Views: 114|Likes:
Published by Rover

More info:

Categories:Types, Brochures
Published by: Rover on Feb 21, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/14/2009

pdf

text

original

Vragen stellen bij fragmenten uit Teleblik

Welke vragen stel je bij audiovisueel materiaal?

Vooraf: kijkvragen
Om te leren van audiovisueel materiaal – zoals fragmenten uit Teleblik - is het belangrijk dat leerlingen actief kijken. Niet alle informatie uit een fragment zal even relevant zijn voor uw les. Voor het bekijken van een fragment kunt u een kijkvraag stellen om de leerlingen te prikkelen en hun aandacht te richten op het (voor u) belangrijkste onderdeel van het fragment. Leerlingen weten dan waar ze op moeten letten. U kunt vragen bijvoorbeeld vragen stellen: - Over de inhoud: Welke argumenten voor en tegen de bio-industrie komen in het fragment naar voren? - Over de vorm: Op welke manier in het fragment gebruik gemaakt van muziek? - Ter vergelijking: Je ziet een stukje uit het Polygoonjournaal. Wat is er anders aan dit journaal dan aan de journaals die je tegenwoordig op TV ziet?

Achteraf: verwerkingsvragen
Na het bekijken van een fragment kunt u verwerkingsvragen stellen. De vragen die u stelt zijn natuurlijk sterk afhankelijk van de inhoud van het fragment. Hieronder toch een kort overzicht van soorten vragen waar u aan kunt denken.

Algemene vragen
Vragen over de bron  Uit welk programma komt het fragment? Wat voor soort programma is dat?  Wanneer is het fragment gemaakt? Leerlingen kunnen dit zien aan de uitzenddatum onder de samenvatting (of de tijdsgeest in beeld proberen te herkennen). Basisvragen  Wie zie je in het fragment?  Wat zie je in het fragment?  Waar speelt het fragment zich af?  Wanneer speelt het fragment zich af? Wijs leerlingen erop dat het antwoord op deze vraag niet per sé gelijk is aan de uitzenddatum!

Verwerkingsvragen
Kennisvragen  Welke drie argumenten noemde de presentator?  Welke veiligheidsregels kwamen in het fragment aan bod? Inzichtvragen  Vat samen/vertel in je eigen woorden wat je in het fragment gezien hebt.  Het fragment gaat over mensenrechten. Geef een voorbeeld van een mensenrecht.  In het fragment zag je een rondleiding over een VOC schip. Hoe zag zo’n schip eruit? Maak een tekening.  Snijd het belangrijkste stuk uit dit fragment en beschrijf waarom dit belangrijk is. Toepassingsvragen  Je hebt gezien hoe… werkt. Probeer het nu zelf!  Wat is een oplossing voor het probleem uit het filmpje?  Hoe kan je…. gebruiken in je dagelijks leven?

www.teleblik.nl

1

Analysevragen  Je hebt nu een stuk uit het boek gelezen en het fragment gezien. Wat zijn overeenkomsten/verschillen tussen de informatie uit deze twee bronnen?  Het eerste fragment ging over …., het tweede over …. Wat hebben die twee met elkaar te maken? Synthesevragen  Zoek meer informatie over… en maak een presentatie. Gebruik fragmenten uit Teleblik én andere bronnen.  Maak je eigen filmpje over… Combineer scenes die je zelf hebt gefilmd met fragmenten uit Teleblik. Evaluerende vragen  Wat vind je van wat je in het fragment hebt gezien? Waarom?  Ben je het eens met wat ….. zegt? Waarom wel/niet?  Stelling: terrorismeverdachten moeten preventief kunnen worden aangepakt. Je hebt in het boek en in de fragmenten uit Teleblik verschillende fragmenten voor en tegen deze stelling gehoord, gezien en gelezen. Wat is jouw mening? Geef argumenten.  Wat is jouw mening over dit onderwerp? Had je deze mening al voordat je het fragment zag? Is je mening veranderd nu je het fragment hebt gezien? Waarom?

Genre-specifieke vragen
Bij (fragmenten uit) actualiteitenprogramma’s  Wanneer is het programma uitgezonden?  Wat is er gebeurd?  Voor wie is dit belangrijk? Welke partijen zijn er bij het nieuws betrokken?  Waarom is dit belangrijk?  Komen alle partijen aan het woord? Waarom wel/niet?  Bij ‘achterhaalde’ fragmenten: wat is er veranderd sinds dit fragment werd uitgezonden? Wat zou je (dus) aan dit item moeten veranderen om het weer actueel te maken? Bij (fragmenten uit) discussieprogramma’s  Waarover discussiëren de deelnemers?  Waarover zijn de deelnemer het oneens? Zijn er ook zaken waar ze het wel over eens zijn?  Wie is er voor? Waarom?  Wie is er tegen? Waarom?  Zet de argumenten die je hebt gehoord op een rij. Welke argumenten zijn er voor? Welke argumenten tegen? Kun je zelf nog argumenten bedenken om aan het lijstje toe te voegen?  Met wie ben jij het (het meest) eens? Waarom?  Wie van de sprekers vind je het meest overtuigend? Waarom?  Wie vind je het minst overtuigend? Waarom? Bij sketches  Waar gaat de sketch over?  Waarop is deze sketch een parodie?  Op welke manier hebben de makers gebruik gemaakt van humor?  Wat vinden de makers volgens jou van ….?

Vergelijkingsvragen
Laat leerlingen fragmenten met elkaar vergelijken  Inhoudelijk – mening: Waarin verschillen A en B van mening?  Inhoudelijk: welke nieuwe informatie biedt fragment B?

www.teleblik.nl

2

Vorm: Fragment A en B gaan over hetzelfde. Wat is er anders? Bijv. cameravoering, lengte fragment…

www.teleblik.nl

3

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->