You are on page 1of 5

HAMZA IBN ABDULMUTTALIB

Bijase drug Allahovog Poslanika, s.a.v.s., jos od ranog djetinstva, dok su se kao djeca zajedno igrali mekkanskim sokacima. Bio mu je i brat po mlijeku, a vezivale su ih i neraskidive rodbinske veze. To bijase Hamza ibn Abdulmuttalib, amidza Allahovog Poslanika, s.a.v.s. Kada je Vjerovjesnik, s.a.v.s., otpoceo sa svojom misijom, Hamza je bio prekoracio cetrdesetu godinu, i u to vrijeme je bio jedan od najuglednijih mekkanskih prvaka. pada medu vodece poglavare kojem je cijela !ekka s duznim postovanjem ukazivala velike pocasti. "natoc svih veza izmedu njega i Allahovog Poslanika, nije pokazao neko interesovanje prema njegovim pozivima u novu vjeru i nije primio islam kada je Vjerovjesnik, s.a.v.s., najblizim clanovima svoje porodice izlozio ciljeve svog svetog zadatka. Hamza bijase hrabri hasimijski ratnik, odlucan u svakoj situaciji, a u bitkama dok bi napadao ili se branio od napadaca nije mu bilo ravna. #ok se jednoga dana vracao iz lova drzeci u ruci svoj luk, noseci svoje koplje, jasuci gordo kako dolikuje sinu pustinje, presrete ga sticenica Abdullaha ibn #zed$ana, koja mu rece% &#a si mogao cuti, o 'bu Ammare, sve one psovke i uvrede koje je tvom braticu !uhammedu uputio 'bu #zehl i da si vidio njegove napade na !uhammeda koje sam ja vidjela, drukcije bi se ti danas ponasao() *n nije do kraja ni cuo njezine rijeci, a lice mu se zacrveni od srdzbe, u grudima osjeti odlucnost i uputi se ponosni hasimijski konjanik u pravcu Ka$be, gdje bijase skupina mekkanskih prvaka, a usred njih 'bu #zehl. Kada im se dovoljno priblizio, iznenadnim udarcem svoga luka Hamza udari 'bu #zehla i rasijece mu glavu tako da ga odmah krv obli.

*nda pred svim prisutnim musricima, nijemim svjedocima, objavi svoj prelazak na +slam, a zatim im rece%)'to ja prihvatam vjeru +slam, i ako od prisutnih neko zeli da me u tom sprijeci, neka pokusa() Kada pripadnici plemena !ahzum vidjese krv koja je oblila njihova uglednika 'bu #zehla, htjedose zajednicki navaliti na Hamzu, ali im 'bu #zehl rece% &*stavite 'bu Ammara, ja sam pogrijesio sto sam njegova bratica psovao pred ljudima,) Poput bljeska munje +slam obasja srce Hamze, r.a., i njihovo napustanje paganske vjere bijase tezak udarac za sve musrike. A sto se tice casnog Vjerovjesnika, s.a.v.s., moze se zamisliti kolika je bila njegova radost zbog prelaska Hamze na +slam. *stali !uslimani su bili ponosni sto jedan takav kurejsiski uglednik sada pripada njima. -isu znali za dva radosnija i znacajnija dana od pojave +slama, od dana prelaska na +slam *mera ibn Hattaba i Hamze ibn Abudlmuttaliba. -a dan Bedra Hamza pokaza nevideno junastvo i odlucnost u borbi protiv musrika. .estoko je navaljivao na protivnike i ulijevao strah u njihova srca. Pred sukob protivnickih strana Hamza je bio lahko raspoznatljiv po znaku s kojim se razlikovao od drugih i koji je jasno ukazivao na njega svakom onom ko je imao sta protiv njega. Tada na musrickoj strani istupi "tbe ibn /ebiah, njegov brat ejbe i sin 0elid, i kada izazvase muslimane na dvoboj pred njih spremno istupise trojica ensarija, jos uvijek nedovoljno iskusnih mladica. "tbe ih upita% &Ko ste vi1) &!i smo ensarije), odgovorise mladici. "tbe im rece%)!i nemamo nikakve potrebe za vama(), a zatim povika%)* !uhammede, odredi nam dostojne protivnike iz naseg plemena() Vjerovjesnik naredi%)+zadi "bejde ibn Harise, izadi Hamza ibn Abdulmuttalibe, izadi Ali ibn 'bi Talibe() ada "tbe rece%)' sada moze. *vo su protivnici vrijedni postovanja.)

Ali, r.a., se suprostavi 0elidu, jer su bili mladici slicnog uzrasta. -avali na njega i ubi ga. Hamza, r.a., se suprostavi ejbi, a bili su priblizno jednake starosti, i za kratko vrijeme ga sasijece. "bejd, r.a., je za protivnika imao "tbu, a obojica su i bili najstariji po godinama. -akon nesto duze borbe "bejd smrtno pogodi "tbu, ali istog dana i sam umrije kao sehid od rana koje mu je protivnik zadao. A na "hudu, kada su musrici zarko zeljeli da se osvete svim muslimanima uopce, a Hamzi ibn Abdulmuttalibu posebno, jer je on taj koji je najvise ponizio njihove prvake na Bedru i pobio one koje je pobio, i kada je on vidio pometnju muslimana, poce navaljivati tamo i ovamo vicuci%)'ne esedullahi 2e esedu /esulihi()3 4a sam lav Allahov i lav Allahova Poslanika() #alje rece%)"tjecem Ti se, Allahu, od sirka koji cine musrici, i od gramzivosti i neposlusnosti koju pokazase pojedini muslimani,) *nda Hamza navali na protivnike koje je razgonio desno i lijevo sve dok ne postignu deredzu sehadeta 5tj. tepen sehida6 nakon podlog udarca koji mu nanese abesinski rob zvani 0ahsi. Kada zene musrika cuse za pogibiju Hamze i drugih muslimanksih junaka, jedna skupina njih dode na popriste borbe, predvodena Hindom, kcerkom "tbe, kojoj su muslimani na Bedru ubili oca, amidzu i brata. *na navali na tijelo sehida, uze im parati trbuh, kopati oci odsijecati noseve i usi. *nda od odsjecenih noseva i usiju napravi ogrlicu koju stavi na vrat kao ukras. Hinda tada plati 0ahsiju za ubistvo Hamze, a povrh toga ga nagradi slobodom. ve to njoj nije bilo dosta, nego pristupi tijelu Hamze, raspori njegove grudi, iscupa mu dzigericu, poce je trgati zubima i zvakati, pa posto nije mogla

progutati nijedan komad pa ispljunu. *d tada Hinda bi prozvana%).deracica zuci). Kada se prasina nakon bitke slegla, i kada vijest o masakriranju sehida "huda doprije do !edine, nasta velika zalost kod svih muslimana. a7ija, kcerka Abudlmuttaliba, dode kako bi vidjela sta joj je bilo sa bratom Hamzom, pa Vjerovjesnik rece njenom sinu .ubejru% & prijeci je nek$ne gleda sta su joj od brata uradili() .ubejr ode pred majku i rece joj%)!ajko, Allahov Poslanik ti nareduje da se vratis() *na rece%)A zasto1 4a sam vec cula sta su ucinili s mojim bratom, ali sve je to Allahova odredba i dio borbe na -jegovom putu. Tako mi Allaha, ja cu se strpiti i traziti nagradu jedino od -jega() Kada .ubejr ibn A22am obavijesti Vjerovjesnika sta je rekla njegova tetka a7ija, on rece%)Pusti je neka dode() a7ija pride, suzdrzavajuci se kako dolikuje pravoj vjernici, donese salavat i zatrazi od Allaha oprost i spas za Hamzu, a onda rece%)*va dva platna sam donijela da mog brata u njih zamotate() #alje .ubejr prica%)+ kada smo htjeli da umotamo Hamzu u ta dva platna, vidjesmo pored njega jednog sehida od ensarija, izmasakriranog kao sto bijase i Hamza, pa osjetismo griznju savjesti da Hamzu umotamo u dva ce7ina, a ovaj ensarija nema ce7ina nikako. *nda odlucismo% za Hamzu jedno, a za tog ensariju drugo platno( Tada primijetismo da je jedno platno duze od drugog, te odredismo, izlvacenjem slamki, koje ce platno koga zapasti. Kasnije dok smo umotavali Hamzu, vidjesmo koliko je bio dug8 ako mu umotamo glavu, virile bi mu noge, a ako mu umotamo noge, virila bi mu glava1( *nda Vjerovjesnik rece%)"motajte mu glavu, a na noge mu stavite malo palminog lisca.) + ne pitajte o zalosti Vjerovjesnika zbog smrti amidze, jer dok je gledao u taj prizor od kojeg nikad nije bolniji vidio ni dozivio, on rece% )-eka je

Allahova milost tebi( Ti si bio onaj koji je odrzavao lijepe rodbinske odnose, uradio su mnoga hajr djela i neka te Allah zato nagradi,Tako mi Allaha, ja cu od njih sedamdeset isto to ucniti sto su oni ucinili od tebe, samo ako mi dopadnu saka,) Ali, prije nego je Vjerovjesnik napustio to mjesto, dode mu melek #zebrail donoseci Allahove rijec% Ako hocete da na nepravdu uzvratite, onda ucnitie to samo u onolikoj mjeri koliko je vama ucinjeno8 a ako otrpite, to je, doista, bolje za strpljive. Pa je Vjerovjesnik, s.a.v.s., odustao od osvete i ucinio ke7aret 9 otkup zbog te zakletve. .atim je naredio da se svi sehidi pokopaju u zajednicke kabure i rekao ashabima%):ledajte koji je od sehida znao najvise Kur$ana napamet, pa ga stavite malo ispred ostalih drugova() + danas svaki posjetilac !edine ode u zijaret sehidima na "hud, gdje obicnim kamenom obiljezen, ima i kabur amidze !uhammeda, s.a.v.s., Hamze ibn Abbulmuttaliba r.a.