Ön megbízik az új gépeiben?

forrás: http://www.muszakidiagnosztika.hu/infomorzsak/8-infomorzsak-no-3

Megbízik az új gépeiben? „Hány éves vagy, királyfi?” – kérdezné a viccbeli banya. Mai hírlevelünkben hadd meséljünk el egy megtörtént esetet! Diagnoszta mérnökünk nemrég egy hazai gyárban termokamerával ellenőrizte az üzemelő gépegységek villamos kapcsolóberendezéseit. A sokadik fellelt hiba után egy újonnan üzembehelyezett villamos elosztószekrényhez ért, ahol az üzemi kísérő felhívta mérnökünk figyelmét arra, hogy a berendezést nemrég adták át, ezért nem valószínű, hogy találnak hibaforrásokat. Ne is mérjen!

Alaposan tévedett! A termokamera világosan megmutatta, hogy az egyik nagyteljesítményű csillag-delta kapcsolónál egy áthidaló kábel csatlakozása túlmelegedett. Az első meglepetést követően az üzemeltető hamar elrendelte a hiba okának felderítését és megszüntetését. Kiderült, hogy a túlmelegedést az okozta, hogy az áthidaló kábel végére csak rátolták a 75mm2 -es rézkábelre a kábelsarut, de sajnos rápréselni elfelejtették. Ezzel a méréssel egy akár több órás üzemzavart vagy rosszabb esetben egy súlyos tűzesetet kerültek el.. Nem az első eset, hogy a teljesen új, frissen átadott berendezéseknél találunk laza kötéseket, rossz érintkezéseket és aszimmetrikus terheléseket.

Hogy is zajlik a termográfiás vizsgálat? Nézze meg itt: http://www.youtube.com/watch?v=MJczTk6_wcg Ön is szeretné, ha a láthatatlan hibák nem fenyegetnék a nyugalmát? Hívja diagnosztánkat: ifj. Vincze János 20/978-5732 és Seyler Lajos 20/9732-865. További elérhetőségeket ide kattintva talál: www.aastadium.hu.