Exercise 2.2.

Attach indefinite and definite articles to the nouns:
1. carte book ___________________
2. caiet notebook ___________________
3. computer computer ___________________
4. maşină car ___________________
5. ceas watch ___________________
6. bărbat man ___________________
7. fereastră window ___________________
8. studentă student ___________________
9. antenă antenna ___________________
10. cafea coffee ___________________
11. cataclism cataclysm ___________________
12. ciocănitoare woodpecker ___________________
13. stea star ___________________
14. vedere card ___________________
15. iepure rabbit ___________________
16. prenume first name ___________________
17. zi day ___________________
18. noapte night ___________________
19. tanti aunt ___________________
20. veveriţă squirrel ___________________
21. secretară secretary ___________________
22. început beginning ___________________
23. miraj mirage ___________________
24. biciclist bicyclist ___________________
25. bicicletă bicycle ___________________
26. căpitan captain ___________________
27. poveste story ___________________
28. franţuzoaică French woman ___________________
29. pod bridge ___________________
30. sculptură sculpture ___________________
31. film movie ___________________
32. palmier palm tree ___________________
33. avocată lawyer ___________________
34. floare flower ___________________
35. uşă door ___________________
36. cap head ___________________
37. mână hand ___________________
38. picior leg ___________________
39. economist economist ___________________
40. ziaristă journalist ___________________
41. sofa sofa ___________________
42. revistă magazine ___________________
43. avocat lawyer ___________________
44. secretar secretary ___________________
Exercise 2.3. Form the plural of the following masculine nouns (the nouns marked with * have phonetic mutations):
A.
un elev doi elevi
un student* doi studenţi
1. un bulgar ____________________
2. un american ____________________
3. un român ____________________
4. un profesor ____________________
5. un lup ____________________
6. un coleg* ____________________

1

un francez ____________________ 16. un câine ____________________ 6. un pom ____________________ 10. un frate* ____________________ 5. un zimbru ____________________ C. un codru ____________________ 2. un fluture ____________________ 2 .7. un prieten ____________________ 11. un perete* ____________________ 4. un tigru doi tigri un ministru* doi miniştri un pigmeu doi pigmei 1. un specialist* ____________________ 12. un ziarist* ____________________ 13. un zmeu ____________________ 4. un evreu ____________________ 7. un pescar ____________________ 14. un băiat* ____________________ 8. un copac* ____________________ 9. un iepure doi iepuri un dinte* doi dinţi 1. un leu ____________________ 3. un pepene ____________________ 3. un pedestru* ____________________ 6. un părinte* ____________________ 2. un chinez ____________________ B. un fiu ____________________ 5. un marinar ____________________ 15. un munte* ____________________ 7.

Form the plural of the following feminine nouns (the nouns marked with * have phonetic mutations): A. o amendă* ____________________ C. o elevă două eleve o româncă* două românce 1. o pătură ____________________ 7. un ochi doi ochi un pisoi doi pisoi 1. o secretară ____________________ 6. o cană* ____________________ 2. o gară* ____________________ 10. un unchi ____________________ 2. o sală* ____________________ 4. o ceartă* ____________________ 4. o cameră ____________________ 10. o prietenă ____________________ 11. o limbă ____________________ 9. o grădină ____________________ 5. o specialistă ____________________ 5. un muşchi ____________________ 5. o blană* două blănuri 1. un pui ____________________ 4. un rinichi ____________________ Exercise 2. o gură ____________________ 8. o uzină ____________________ B. o lumină ____________________ 6. o pasăre* ____________________ 3. o parte* ____________________ 2. o fată* ____________________ 2. o iarbă* ____________________ 3. o marfă* ____________________ 2. un ardei ____________________ 6.D.4. o vedere două vederi o carte* două cărţi 1. o americancă* ____________________ 3. o compunere ____________________ 3 . o bulgăroaică* ____________________ 4. un genunchi ____________________ 7. o uşă ____________________ 3. un cioroi ____________________ 3. o bătrână ____________________ 8. o profesoară ____________________ 7. o treabă* ____________________ 5. o franţuzoaică* ____________________ 9. o maşină două maşini o fabrică* două fabrici 1. o sare* ____________________ D.

o petrecere ____________________ 6. o ploaie* ____________________ 7. o statuie ____________________ 6. o câmpie ____________________ 2. o sanda ____________________ 4. o pafta ____________________ 3. o văpaie* ____________________ 8. o bucurie ____________________ 9. o lecţie ____________________ 8. o ezitare* ____________________ 8. o traducere ____________________ 7. o părere ____________________ 5. o haimana ____________________ 4 . o macara ____________________ 6. o nevoie ____________________ 4. o iubire ____________________ 9. o hotărâre ____________________ E. o baclava două baclavale 1. o cutie ____________________ G.4. o nebunie ____________________ 5. o epopee ____________________ F. o jucărie ____________________ 10. o oaie* ____________________ 9. o prostie ____________________ 7. o para ____________________ 5. o femeie două femei o idee două idei 1. o sarma ____________________ 2. o piraterie ____________________ 6. o scânteie ____________________ 3. o pălărie ____________________ 3. o lămâie ____________________ 5. o familie două familii 1. o durere ____________________ 10. o cheie ____________________ 2. o patrie ____________________ 4. o foaie* ____________________ 10.

H. o saltea ____________________ 2. un soclu ____________________ 5 . un troleibuz ____________________ 3. Form the plural of the following neuter nouns (the nouns marked with * have phonetic mutations): A. un cuplu ____________________ 4. un bloc ____________________ 13. un ecou ____________________ 3. un oraş ____________________ 8.5. o lalea ____________________ Exercise 2. un creion* ____________________ 5. un gând ____________________ 11. un accent ____________________ 10. un ciclu ____________________ 5. un covor* ____________________ C. un zid ____________________ 9. un institut două institute un tractor două tractoare 1. un corp ____________________ 2. o temenea ____________________ 5. un sfert ____________________ 12. un sunet ____________________ 9. un deal ____________________ 10. un titlu ____________________ 2. un dar ____________________ 8. o cafea două cafele 1. un tren două trenuri 1. un motor* ____________________ 12. un lucru două lucruri un tablou două tablouri 1. un club ____________________ 5. o măsea ____________________ 6. un dans ____________________ 4. o perdea ____________________ 3. un pix ____________________ 7. un semnal ____________________ 7. o belea ____________________ 4. un hotel ____________________ B. un balcon* ____________________ 11. un săpun ____________________ 6. un joc ____________________ 3. un autobuz ____________________ 2. un ziar ____________________ 6. un spital ____________________ 4.

un meci ____________________ 2. un chinez ____________________ B. un specialist* ____________________ 12. un român ____________________ 4. un băiat* ____________________ 8. un exerciţiu ____________________ 6. un fluviu ____________________ 2. un studiu ____________________ 5. un tigru tigrii un ministru* miniştrii 6 . un cui ____________________ G. un timbru ____________________ 2. Attach definite articles to the plural nouns you formed in Exercises 2. un colocviu ____________________ 3. un releu ____________________ E.4 and 2. un cimpoi* ____________________ 5. un filtru ____________________ 5. un francez ____________________ 16. un bulgar ____________________ 2. un strai ____________________ 4. un profesor ____________________ 5. un premiu ____________________ F. un călcâi ____________________ 8. un procedeu ____________________ 4. un coleg* ____________________ 7. un schi ____________________ 3. un criteriu ____________________ 7. un gunoi* ____________________ 7. un prieten ____________________ 11. un ziarist* ____________________ 13. 2. un american ____________________ 3. un pom ____________________ 10. un pescar ____________________ 14. un taxi două taxiuri 1. un marinar ____________________ 15. un evantai ____________________ 3. un cadru două cadre un muzeu două muzee 1. un fotoliu două fotolii 1. un lup ____________________ 6. un concediu ____________________ 4. un teatru ____________________ 3. un pietroi* ____________________ 6.3.D. un teritoriu ____________________ 8.6. un elev elevii un student* studenţii 1. un tramvai două tramvaie 1. A. un travesti ____________________ Exercise 2.5. un pai ____________________ 2. un copac* ____________________ 9.

un perete* ____________________ 4. un zimbru ____________________ C. un câine ____________________ 6. un fiu ____________________ 5. un pepene ____________________ 3. un zmeu ____________________ 4. un iepure iepurii un dinte* dinţii 1. un leu ____________________ 3. un codru ____________________ 2. un munte* ____________________ 7. un pedestru* ____________________ 6. un părinte* ____________________ 2. un evreu ____________________ 7. un fluture ____________________ 7 . un frate* ____________________ 5.un pigmeu pigmeii 1.

un rinichi ____________________ E. o pătură ____________________ 7. un muşchi ____________________ 5. o uzină ____________________ F. o cameră ____________________ 10. un cioroi ____________________ 3.D. o limbă ____________________ 9. o specialistă ____________________ 5. o fată* ____________________ 2. o grădină ____________________ 5. o americancă* ____________________ 3. o ceartă* ____________________ 8 . o bătrână ____________________ 8. un genunchi ____________________ 7. o secretară ____________________ 6. o marfă* ____________________ 2. o franţuzoaică* ____________________ 9. o bulgăroaică* ____________________ 4. o profesoară ____________________ 7. un ardei ____________________ 6. o prietenă ____________________ 11. o iarbă* ____________________ 3. o cană* ____________________ 2. o blană* blănurile 1. un unchi ____________________ 2. o uşă ____________________ 3. o amendă* ____________________ G. o elevă elevele o româncă* româncele 1. o gară* ____________________ 10. un pui ____________________ 4. un ochi ochii un pisoi pisoii 1. o sală* ____________________ 4. o maşină maşinile o fabrică* fabricile 1. o lumină ____________________ 6. o gură ____________________ 8.

o traducere ____________________ 7. o durere ____________________ 10. o petrecere ____________________ 6. o văpaie* ____________________ 8. o statuie ____________________ 6. o oaie* ____________________ 9. o lecţie ____________________ 8. o iubire ____________________ 9. o nevoie ____________________ 4. o pălărie ____________________ 3. o epopee ____________________ J. o sare* ____________________ H. o părere ____________________ 5. o cheie ____________________ 2. o compunere ____________________ 4. o hotărâre ____________________ I. o ezitare* ____________________ 8. o câmpie ____________________ 2. o foaie* ____________________ 10. o jucărie ____________________ 10. o bucurie ____________________ 9. o lămâie ____________________ 5. o pasăre* ____________________ 3. o familie familiile 1. o scânteie ____________________ 3. o cutie ____________________ K. o treabă* ____________________ 5. o ploaie* ____________________ 7. o femeie femeile o idee ideile 1.4. o parte* ____________________ 2. o vedere vederile o carte* cărţile 1. o nebunie ____________________ 5. o patrie ____________________ 4. o piraterie ____________________ 6. o prostie ____________________ 7. o baclava baclavalele 9 .

un pix ____________________ 7. un dar ____________________ 8. un sunet ____________________ 9. o temenea ____________________ 5. un troleibuz ____________________ 3. un accent ____________________ 10. un sfert ____________________ 12. un gând ____________________ 11. o macara ____________________ 6. un deal ____________________ 10. un semnal ____________________ 7. un oraş ____________________ 8. un bloc ____________________ 13 un hotel ____________________ N. o măsea ____________________ 6. un creion* ____________________ 5. un tren trenurile 1. o cafea cafelele 1. un săpun ____________________ 6. un joc ____________________ 3. o saltea ____________________ 2. o sanda ____________________ 4. o lalea ____________________ M. un balcon* ____________________ 11. o belea ____________________ 4. un dans ____________________ 4. un institut institutele un tractor tractoarele 1. un ziar ____________________ 6. un club ____________________ 5. o pafta ____________________ 3. o haimana ____________________ L.1. un motor* ____________________ 10 . o para ____________________ 5. o sarma ____________________ 2. un autobuz ____________________ 2. o perdea ____________________ 3. un corp ____________________ 2. un zid ____________________ 9. un spital ____________________ 4.

un criteriu ____________________ 7. Pe masă este o carte. ______________________________ 3. Aici nu este club. replace them with doi or două): Example: Eu sunt studentă. un cuplu ____________________ 4. ______________________________ 4. ______________________________ 9. un exerciţiu ____________________ 6. un procedeu ____________________ 4. ______________________________ 5. un pai ____________________ 2. un teatru ____________________ 3. ______________________________ 6. În curte este un om. un releu ____________________ Q. un călcâi ____________________ 8. ______________________________ 11 . un cadru cadrele un muzeu muzeele 1. Make all the necessary changes (when the noun is preceded by the numerals un or o. un pietroi* ____________________ 6. → Noi suntem studente. El are un timbru. un ecou ____________________ 3. un covor* ____________________ O. un timbru ____________________ 2. un titlu ____________________ 2. un cui ____________________ S. ______________________________ 8. un meci ____________________ 2. Transform the sentences according to the example. un studiu ____________________ 5. ______________________________ 7. Tu eşti profesor? ______________________________ 2. un cimpoi* ____________________ 5. un soclu ____________________ P. Pe masă este un stilou. un fluviu ____________________ 2. un strai ____________________ 4. un gunoi* ____________________ 7. un ciclu ____________________ 5. un premiu ____________________ R. un tramvai tramvaiele 1. un schi ____________________ Exercise 2. În clasă este un elev. un fotoliu fotoliile 1. un colocviu ____________________ 3.12. un teritoriu ____________________ 8. În oraş este tramvai. un lucru lucrurile un tablou tablourile 1. un taxi taxiurile 1.7. 1. Noi avem un prieten. un filtru ____________________ 5. un evantai ____________________ 3. El este specialist. ______________________________ 10. un concediu ____________________ 4.

Tu ai frate? ______________________________ 21. ______________________________ 12. ______________________________ 20. În farfurie este o sarma. Voi aveţi soră? ______________________________ 12 . Eu am un unchi. În casă este o familie. ______________________________ 14. ______________________________ 18. Pe masă este o cană.11. Acolo este o pasăre. ______________________________ 17. ______________________________ 15. În cameră este un fotoliu? ______________________________ 13. Ea este franţuzoaică. ______________________________ 16. ______________________________ 19. El are un ardei. În curte este o femeie.

meciurile ___________________ – ___________________ 11. nominative) of the following nouns. oraşele ___________________ – ___________________ 13. tablourile ___________________ – ___________________ 22. scrisorile ___________________ – ___________________ 20. Find the dictionary form (singular. sandalele ___________________ – ___________________ 18. prozatoarele ___________________ – ___________________ 17. curţile ___________________ – ___________________ 5. pomii ___________________ – ___________________ 16. scriitorii ___________________ – ___________________ 19. hotelurile ___________________ – ___________________ 9.Exercise 2. chelnerii ___________________ – ___________________ 3. copiii ___________________ – ___________________ 4. ochii ___________________ – ___________________ 12. taţii ___________________ – ___________________ 23. stelele ___________________ – ___________________ 21. Then add the singular definite article to the nouns you found: Example: casele – casă – casa 1. peştii ___________________ – ___________________ 15. fluviile ___________________ – ___________________ 7. pâinile ___________________ – ___________________ 14. viţeii ___________________ – ___________________ 27. ziarele ___________________ – ___________________ 13 . titlurile ___________________ – ___________________ 25.8. trenurile ___________________ – ___________________ 26. maşinile ___________________ – ___________________ 10. farfuriile ___________________ – ___________________ 6. cheile ___________________ – ___________________ 2. timbrele ___________________ – ___________________ 24. gunoaiele ___________________ – ___________________ 8.

10. Exercise 2. Mihai este _____. Create similar dialogues using the given elements: crocodil / 17 / mult — Câte dicţionare sunt pe masă? — Trei dicţionare. A. 5. sunt în clasă. ____________________ .12. da. Domnul Groza este actor. changing the masculine nouns designating people into feminine nouns and vice versa. 4. Exercise 2. studenţi B. Sunteţi _____? A. A. 8. Lucia este italiancă. inginer B. Prieten meu B. → El este englez.9. Cartea e _____. Doamna Diaconescu este pensionară. — Elevii sunt în clasă? — Da.13. Uite o bătrână.Exercise 2. Luciano ____________________ . Ea este studentă. ai dreptate. Julie este americancă. nişte studenţi C. Unchiul George este director de fabrică. studenţii 2. __________________ . Uite. Un prieten meu 4. Cristian este elev. paturile sunt aici. Exercise 2. român B. Prietenul meu B. 2. 1. Create similar dialogues using the given elements: elev / 10 / 30 / în clasă — Sunt zece elevi în clasă? — Nu. Ştefan este bucătar. Make all the necessary changes: Example: Ea este englezoaică. __________________________ . A. sunt treizeci de elevi. românul 3. 14 . — Eşti sigur / sigură? — Absolut! Uite dicţionarele! — Câţi crocodili sunt aici? — Şaptesprezece crocodili. Create similar dialogues using the given elements: pat / 2 / 3 / în cameră — În cameră sunt două paturi. 7. Create similar dialogues using the given elements: dicţionar / 3 / pe masă Exercise 2. __________________ . 3. Andrei este _____. 6. ___________________ .14. inginerul C.16.11. Transform the sentences. — Nu sunt trei? — Ba da. El este chinez? __________________? 9. — Aşa de mulţi? — Sigur că da! Uite crocodilii! Exercise 2. ____________________ . un român C. __________________ . ________________ . Make the right choice: 1. un inginer bun 5. _____ este francez.

în bibliotecă B. A. cu prieteni B. Cartea e _____. pe măsuţă din faţa ta B. pe masa mică 6. cu prieteni noştri B. pe măsuţă B. A. A. pe măsuţa 7. cu prietenii noştri 12. Noi suntem _____.A. sub fotoliu B. pe măsuţa din faţa ta 8. cu prieteni 11. Dicţionarul este _____. A. Noi suntem _____. A. Noi suntem _____. pe masă mică B. Cartea e _____. sub fotoliul 15 . cu prietenii 10. A. Pisica este A. în biblioteca 9. A. Pisica este _____. sub fotoliul meu 13. sub fotoliul B. cu nişte prieteni B.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful