P. 1
Jovan Sterija Popovic - Pokondirena Tikva

Jovan Sterija Popovic - Pokondirena Tikva

|Views: 2|Likes:
Komedija
Komedija

More info:

Published by: Јелена Пјешчић on Mar 04, 2014
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/04/2014

pdf

text

original

Jovan Sterija Popović

POKONDIRENA TIKVA
VESELO POZORIŠTE U TRI DEJSTVA PREDSLOVIJE LICA DEJSTVO PRVO DEJSTVO DRUGO DEJSTVO TREĆE PREČASTNJEJŠEM GOSPODINU SAMUILU MAŠIREVIČU ARHIMANDRITU S GEORGIJEVSKOM SVOM PREDRAGOM PRIJATELJU POSVEĆENO POSVETA Kad bi moja knjiga bila Ljupka kano lice tvoje, I svu skromnost u se vlila, Koja krasi nravi tvoje, Kad bi moja knjiga bila Čista kano srce tvoje, Kad bi sladost pribavila, Koju nose reči tvoje, Jamačno bi ista važnost Čitatelju nju dostigla, Koju dela tvoja sjajnost Jest pred svetom sebi digla Što mom slogu nedostaje, Nek popuni tvoje ime, Često krin i čičku daje Cenu kad se druži s njime.

PREDSLOVIJE
Šta su ovi naši spisatelji naumili? (Čuje se glas u društvu gdi se karte dele, ili čaše cede, ili se uz muziku igra). Ne dadu nam ni danuti, nego knjigu za knjigom Kakvo je opet ovo čudo: Pokondirena tikva! - Pokondirena tikva, gospodo moja, jest, tako zavemo veselo pozorište koje sam ja dolu nižajše potpisani sočiniti ščastije imao za vašu, ako soizvolite čitati, kako polzu, tako i zabavu. - "Zabavu? Ha, ha, ha! - To će biti unterhaltung? Hi, hi hi!" - Ja znam, moje visokopočitajema gospože, da bih pet puti više prenumeranata imao da sam objavlenije na kakav vseopšti bol izdao nego na Pokondirenu tikvu, ali što ću kad me je stroga sudbina na knjigopisanje opredelila. - "Gospodin spisatelj, nemojte vi biti tako oštrljatonosati, zašto ako vas počnemo mi salva veni žene kritizirati, nećete se znati ni vi ni vaša knjiga, jer mi ako i na bal odlazimo, opet zato pamet ne gubimo." - S oproštenjem, gospože, moje namerenije nije bilo vređati, jer ja sam naučio razliku praviti između crnog i belog, ali opet mi zato, gospože,

zameriti ne možete što velim da je uvek bolje čitati kakvu poleznu knjigu nego na bal ići; jer se na balu mlogo protivu sostava tela čini, tamo se preko mere igra i skače, ne spava se celu noć, bogzna šta se još dogoditi može, koje neugodnosti čoveka pri čitanju kakve knjige otud napasti ne mogu. - Gospodin ferfaser!" - "Na službi, frajlice!" - Jednu reč na uvo: Ali, um Gotteswillen' g. ferfaser, šta su vam devojke i žene skrivile te toliko na njih atakirate? Tako ste nas u pređašnjem vašem delu napali s Jelicom, a sad nam opet Femu predstavljate. Ko vas je postavio arendatorom? Vi znate kako je u vama kad vam ko vaša suvoparna sočinenija kritizira. A što na modu vičete, sami se izdajete da vam je plitak mozak, jer kad bi se i vi sad onako obukli kao što se vaš ded nosio, šta mislite, da l' bi vam se i vrapci smejali?" - Moja lepa frajlice, žao mi je što ste mene radi ta vaša mala ustanca zaoštrili. Ja na modu nimalo ne vičem, nego na zloupotreblenije, na preterivanje ili, kako vi zovete Ubertreibung. To je, frajlice, ono što se iskorenjivati mora i što ja oporočavam, a ne moda. Što se pak Jelice i Feme tiče, i tu mi zameriti ne možete, jer ja činim moju dužnost. Vidite, frajlice, ja dođem, na primer, k vami na posješčenije, vi mi taki počnete uši nabijati kako vas je šnajder prevario, nije vam načinio haljinu po poslednjem žurnalu. Kako se onaj i onaj grubo pokazao, u komplimentu dva prsta falio od mere; kako je neka drugarica na balu nameštala lokne, u igri izgubila takt, i ovakove stvari tisućama. Na ovakav razgovor šta znam drugo raditi nego smejati se, a smejati se bez vas, bilo bi od mene grubijanstvo; moram i vas, kao što vi zovete, unterhaltovati, i tako, unterhaltujući vas i prepovedajući što sam kojegde čuo i vidio, izilazi Pokondirena tikva. Je l' tako, gospodična? U Vršcu, 1830. Vaš sluga, Sočinitelj DODATAK Delo ovo, kao što se gore vidi, sočinjeno je bilo godine 1830, taki posle Laže i paralaže; no iz toga najviše uzroka nije se na svet izdati moglo, što je Ružičić takovu rolu igrao koja bi gdikom zazorna biti mogla. Da bi pak delo ovo - kakvo je takvo je - u mraku ne ležalo, preduzeo je sočinitelj Ružičiću neviniju rolu dati, i to u vreme kad je nečajnom žalošću opterećeni duh svoj s otim razgaliti mislio. Da li nakalameni Ružičića karakter svom teženju odgovara, ne znam; to znam da ne bi pozorište ovo bez dejstva ostalo kad bi mogućno bilo prvobitnu mu rolu zadržati. Najposle, da ne pomisli ko da mi je scena, koja se u Rodoljupcu od G. Čokrljana izdatom pečatana nahodi, ka izmeni ovaj povod dala, jer je i ona iz moga pera proistekla. U Vršcu, meseca septemvrija 1837. J. S. P.

LICA
FEMA, bogata udovica EVICA, njena kći MITAR, Femin brat ANČICA, služavka JOVAN, šegrt SARA, čankoliza kod Feme

SVETOZAR RUŽIČIĆ VASILIJE

DEJSTVO PRVO
Pozorje prvo FEMA I EVICA FEMA: Jedanput zasvagda, ja neću da si mi takva kao što si dosada bila. Kakve su ti te ruke, kakav ti je obraz ispucan i izgrđen, kanda si od najgore paorske familije. Opet ti kažem, devojko, ja hoću nobles u mojoj kući. EVICA: Ali zaboga, majko, nije li me i pokojni otac učio da nije sramota raditi? FEMA: Šta tvoj otac, on je bio, da ti kažem, prostak, nije razumevao ni šta je špancir ni šta je žurnal. Zato je bog stvorio pedintere da oni rade, a mi da držimo u jednoj ruci zvonce, a u drugoj lepezu. EVICA: Ja sam i kod uje radila. FEMA: Tvoj uja... Jes' čula, kako te nije sramota tako što govoriti! Kakav uja? Nemaš ti nikakvog od roda čizmara. EVICA: Zar on nije vaš brat? FEMA: Devojko, ti valjda nisi sasvim izgubila mozak Ni toliko ne možeš da rasudiš da on moj brat biti ne može. Ko je još video da ja ovako u belo obučena pođem s njime izdrtim i jadnim, crne mu se ruke, nikakva rezona ne zna ... vidiš, i sama se od njega gadiš. EVICA: Nije tako, majko. FEMA: Kakva majka, valjda mi nije sedamdeset leta! Zar ti nisi čula da kćeri kažu svojoj materi mamica? EVICA: Ali kad sam se tako naučila. FEMA: To te je naučio taj tvoj uja i drugi njemu podobni, no ja tebi kažem, devojko, uči se po modi govoriti ako misliš da ostaneš moja kći. EVICA: Meni je uja. FEMA: Opet ona uja? Jesam li ti kazala jedanput da on nama ne može biti rod? Šta ćeš kod njega, da mu pereš sudove? Pogledaj kakve su ti ruke, kukavico, kanda si najgora paorentina . Nek' nadmi sluškinje ako je rad imati posluge, a ne da mu ti dirindžiš. EVICA: On me nigda nije terao raditi, ali ja sama imam volju.

FEMA: Eto ti, isti otac! Tako je i on imao to ludilo u glavi da radi, pa da radi. Niti mari kakve se haljine nose niti kako se gospoda unterondluju. Idi, kukavico, na ogledalo, pogledaj se kakva si, stojiš kao stupa, bez midera i neutegnuta. EVICA: Ja ne mogu mider da trpim, kad se zaptijem u njemu. FEMA: Taka drnda i ne može, nego koje su dobro vospitane (zateže se). Ja mogu, vidiš, a tebi je teško. EVICA: Kad se stegnem, moram da stojim kao ukopčana, ne mogu da se sagnem, niti što da prihvatim. FEMA: I ne treba, zato ti stoje dva pedintera za leđi, nek' oni rade. EVICA: A zašto mi je bog dao ruke? FEMA. Vidiš da si mućurla: da se beliš, da se kitiš, da češalj nameštaš kako ti je volja, zato je bog noblesima ruke dao, a ne da vuku plug (duva u prste). Ne znam, ne znam, ne znam kako ću te vospitati: francuski ne znaš, ne znaš praviti komplamente, a kolika si; sad te moram od azbuke reparirati. EVICA: O, majko, sad je dockan. FEMA: Ja znam, al' ko bi smeo spomenuti dok ti je otac bio živ? On drugo nije znao nego da teče, da sedi kod kuće, kao baba, ne mareći ni šta je to puket ni šta je koket. Evo, novaca je ostavio dosta, ali šta to pomaže kad je ostavio posle sebe kravu. Bog zna šta bi od mene bilo da nisam od nature na gospodstvo stvorena. No još nije dockan, moja lepa Evicken, samo se ti na mene ugledaj, pa se možeš još koliko-toliko popraviti. EVICA: (Ah, bože, šta će još od mene biti?) Pozorje drugo VASILIJE, PREĐAŠNJE VASILIJE: Dobro jutro želim, majstorice. FEMA: Kakva je ovo svinja? (Čepeći se.) Dragi moj, gde si ti taj epiket naučio da u sobu noblesa uđeš bez kucanja, bez komplamenta? Znaš li ti da mogu taki na pedintere povikati da te čak na sokak isteraju? VASILIJE: Ja ne znam šta vi govorite, majstorice. FEMA: Riftik, riftik, on neku majstoricu traži. VASILIJE: Šta je to? Evice, šta je tvojoj materi? FEMA: Dragi moj, ovo nije Evica, ovo je frajla mamzel. Kod noblesa se ne govori ti, nego milostiva gospođa.

kad je hteo za pedintera stati.) Uh! usmradila sam ruku! (Duva u ruku.. VASILIJE: Ta ja nisam lud. uh! (Najedanput ga pusti. kaži mi. . Taki mi se vuci ispred očiju. traži majstorice kod tvoga oca. iz moje kuće. ovo je naš Vasa. kumte pisli her. ili ću taki pandure dozvati. Ti si može biti tražio proste ljude. dakako. s ovim izdrtim laktovima? Sad će me smesta groznica uhvatiti. FEMA: (poleti na njega.. pa je posle briše maramom. majstorice . kad ti kažem. same daske moraju od žalosti plakati! VASILIJE: Ali zaboga. nisam ti ja nikakva majstorica. Jokan. FEMA: S panduri. (Evici) Šta si stala. kad ste mi obećali Evicu? FEMA: Šta. FEMA: Riftik. to nije lepo od vas.. mamzel tebi obećala? To je grubijanstvo. FEMA: Ta trista te vraga odnelo. dragi moj. FEMA: (podboči se): Molim te. a ne kod noblesa. te ga ne turaš iz sobe. slatka majko. FEMA: (uhvati ga za ruku): Marš iz moje kuće. pa si došao kod noblesa. koliko sam puta dolazio dok de još i pokojni majstor živeo. pa se opet trgne): Vuci se. Zar vi niste Fema. virfte grubijana hinauz. opominjem se. VASILIJE: Kakav pedinter. VASILIJE: Ta nemojte se šaliti. VASILIJE: Nisam se nadao da ćete me s panduri terati.. Jokan. dok je opet u nobles dovedem... VASILIJE: Slatka majstorice . VASILIJE: Majstorice. s panduri se teraju oni koji čest noblesa diraju. nemoj mi smraditi sobu s tvojim 'aljinama.) Sad je moram tri dana prati. u ovi 'aljina opančarica? Ah. EVICA: Ali. majstorice nego ja sam došao da pitam kakve ćemo haljine za Evicu. s kim misliš ti da govoriš? VASILIJE. gde sam ja? FEMA: Ti si kuću pomeo. koliko ste me puta nazvali vašim zetom? FEMA: Ti moj zet. VASILIJE: Ali zaboga.VASILIJE: Zaboga. pokojnog majstor-Pere opančara žena? FEMA: Ja opančarova žena.

paorska trago! Hoćeš da se ljubiš s njime? (Vasiliju) Napolje se vuci! VASILIJE: Zaboga. a najviše pravi apetit. vi kec? EVICA: Oprostite. ono se šali. još su mladi. nisam jela skoro. ako misliš da štogod bude od tebe. da ga sama isteram. Ono se razgovara. da se ne može iskazati. dosta su vospitani. Tu sam i Finesku povela. kako ste vi ručali? FEMA: Miko fo! SARA: Drago mi je. bez društva to najbolje nije baš moglo biti. FEMA: Danas uzimam čest ajnodlovati vas na ručak. ha! Ja nemecki pitam kako se nahodite. o beštija jedna. blagodarim! Nemojte se samo e mnogim truditi. Juče sam bila kod gospoje Mirkovičke na ručku. pa se trgne): Uh. Na mene gledaj. tu i frajlica. od svega dosta. Fineska . smeđa kosa. Društvo vam je osobito pri ručku nužno. ja nisam kec. drago mi je.FEMA: Naš Vasa. to je štogod prekrasno. službenica. ja sam s najmanjim zadovoljna: malo supe i jedno parčence rindflajša.) Napolje iz moje kuće! VASILIJE: Slatka majstorice. volim nju nego najbolje pečenje. ja ga nisam skoro pila. nevospitana je kao krava. Pozorje treće SARA. prekrasno. pa ga počne s njom turati. Fineska. ali sarmu što je imala. što ne smem da mu se približim. EVICA: Ah! FEMA: A šta ti tu uzdišeš? Paorentino. to vam je mops. pa najposle zaspala pod astalom. pa i ne gledaš šta je nobl. ništa. jedva sam je probudila. SARA: Ha. Sad je moram pokloniti Ančici. a ne na kojekakvo đubre. šećera suviše. opoganio mi lepezu. Ali čekaj. glatki obrazi. ništa.. Vičem ja: Fineska. pa srneći čerek i štrudla. marš! (Istura ga. SARA: Aa. FEMA: Ne zna vam ta ništa. majstorice. pa opet kafa. FEMA: Miko fo! . Pa kako ste mi. i ona se baš dobro častila. hibšes ksihtl! Lepe očice.. prekrasno. samo još jednu reč. hipš. povela si se za kojekim. imate li duše? FEMA: (pođe. FEMA: Kest mašir.) Bezobraznik jedan. to je štogod komi fo! Tokajer je tako bio krasan. drago mi je. SARA: Blagodarim. kako ste? Aa. bezobraznik! (Uzme lepezu. PREĐAŠNJE SARA: Službenica. to mi je drago (pokloni se). hipš! Vi kec frajlice.

FEMA: Eto.. FEMA: To kod mene mora uvek biti miko fo! SARA: Drago mi je. da mi je sve francuski. SARA: Hipš! hipš! Ovo nema još nijedna kod nas. Jošt kad bi bilo malo sarme. Rihtig. molim vas. Imate li volju udati je? FEMA: To je moja jedna želja. ja ću biti na desnoj strani.. FEMA: Vilozov? Ah. mamzel. bečke ništa ne valjadu. EVICA: (iziđe napolje). un šapo.) Da. da mi je kakav nobles! SARA: O. SARA: Ala boner! To će biti mamzel. što je od oca primila. SARA: A. ali rindflajš osobito. kako ćemo ovu moju devojčuru na nobles podići? Stoji mi kao kost u grlu. Mi ko fo! SARA: A. a ona . osobito ženskim personama. ala boner! FEMA: Ovo su iz Pariza. vidite. malo nisam zaboravila tortu. ili kapov. (Čepi se. on će nju nobilitirati. kako će svaki za mnom pogledati. kao pijan plota. Verujte vi meni. Druga bi načinila komplament. to je za mene dosta. nastajavajte. molim vas. to vam je mladoženja. ona se drži svoga paorluka. molim vas. to daje apetit vinu. Spuštajte samo: on je od karaktera filozof. to je kuriozno da ja sve debelo milujem. drago mi je. sad da ne svisnem od jeda. FEMA: Kažite mi. madam. . a pečenje. imam vam jednog mladoženju. u Parizu neće biti takove. što će se para tražiti. FEMA: (okrenuta ogledalu): Miko fo! . samo da bi se u nju zaljubio. daje dobro skuvati. kako će to lepo biti kad pođem s njim u špacir. ali. ma ch?re. a. a moj je pasion. to sam baš sama mislila mesiti. SARA: Tres volonti?rs! On će nju vospitati. jošt ako će posle konfekt doći. on će je načiniti kao pamuk.... FEMA: Zna vam ta šta je šapov.. ah. FEMA: Ah. njojzi ćemo jednog lepog mladoženju naći od velike familije. šarmant! Nek' se zna koja je gospoja od Mirič.SARA: Ali samo da je debelo. da. to će biti nobl! Nastajavajte. samo ako je dobar sos. to je osobito jelo.. znate. Po poslednjem žurnalu! Šarmant. u Parizu nema takvog. to mi je ostalo u duši jošt od gospoje Mirkovičke. Kafa rastvara sve. znate. nove lokne! Rihtig! . što kaže Francuz. a i ajngemock ne škodi. gledajte.

.. pa se nabeli i narumeni. Čuješ... Službenica. razumeš li? EVICA: A moj Vasilije? FEMA: To je nesreća! Ja joj govorim o prvom gospodinu. kao tvoj ujak . ja ću zacelo doći na ručak. a ona hoće svinjara.. Ostala bih kod vas dr podne. FEMA: Službenica. nemojte se ni najmanje sumnjati. majko! FEMA: Opet ona "majko". a nemoj doveka biti paorka. moja Fineska. A.. preporučujem se. FEMA: To je žena.. Nego sad idi. Evice. mama. ja je moram ići tražiti. .. Neću ja nepotkovanu kravu da imam. službenica... Sutra će te jedan prvi vilozof prositi. devojko. ni francuski kralj nema takvog . čuješ. o beštija jedna. Pozorje peto ANČA. da bi se pređe u tebe zaljubio. moja Fineska .SARA: To će biti šarmant. EVICA: Komi fo! FEMA: Ako svaki dan dvadeset redi ne čujem od tebe ovu reč. Dakle. no izvinite me. A gle. Evice! Pozorje četvrto EVICA. PREĐAŠNJA EVICA: Evo me. PREĐAŠNJE ANČA: Majstorice! . mamichen. kako govori francuski. nego devojku od mode. Kaži komi fo! EVICA: Šta je to komi fo? FEMA: Taki kaži komi fo ili će ti pući odmah glava. nemoj me jediti! Kakva majka? Gledaj me u obrazu. (viče) Evicken. Kako ono reče? Aha! Komi fo! . to vam je mops. mislili bi ljudi da sam ti mlađa sestra. SARA (otide). ili ako hoćeš sasvim francuski. ja nisam nigda u tom moje grubijanstvo pokazala. kanda joj se jezik oparizio. Sad treba da se svega ostaviš... neću se ja mnogo tu s tobom rezonirati. i samo svoju sreću da gledaš. na rod da zaboraviš. nisi moja kći. Uči se po modi govoriti: Mamice. da ti jošt jednu kažem (uzme je za ruku). to će biti komi fo! . EVICA: Filozof! FEMA: Dakako. da se samo ne izgubi.

) ANČA: Majstorice! FEMA: Ja! Zaboga! (Treska se na stolici). što je naučio. vami je zlo? FEMA: (đipi): Ta. Pozorje šesto JOVAN veseo trči JOVAN: Evo me. ANČA: Majstorice. Vuci mi se ispred očiju! ANČA: A šta ćemo za ručak? FEMA: Kuvaj makar kremenja kad si takva drolja! ANČA (u polasku): (Međer je moja majstorica sasvim izgubila pamet!) (Otidne. skote ženski.) Prokleti paorski rod. Idi mi zovi Jovana! (Evica otide. majstorice! . FEMA: Dobro. valjda ti činim opanke? ANČA (zagleda se u nju). neću ni ja za vas znati. neće se meni takav saueraj praviti. ne zna osećati kako je lep nobles. ti nisi služila kod noblesa? ANČA: Oprostite. šta nalaziš majstorsko kod mene? Jesam li obučena kao firškinja? ANČA: Pa kako hoćete da vas zovem? FEMA: Ja da ti kažem. šta ćemo za ručak? FEMA: Uh! (strese se. mora čovek u nesvest da padne (sedne na stolicu). naučio.) FEMA: Urediću ja drugojače moju kuću. glupavko jedna. ta dokle ćeš me jesti? Kakva sam ti ja majstorica. FEMA: Dobro me gledaj. ja nisam znala šta vi zahtevate. što si ti. ANČA: Majstorice! FEMA: Uh. ANČA: Majstorice.FEMA: Kakva je ovo svinjaruša! S njom nije vredno ni razgovarati (pređe k ogledalu i počne nameštati kosu).

FEMA: Ah. ala smrdiš! Ančice. kad sam imao posla. ne mogu da trpim smrad od tebe. Ančice. JOVAN: Niste li ga sami vašom rukom ubili kada je izeo kobasicu? FEMA: Uh. bezobrazniče. JOVAN: Pa šta ste me zvali? FEMA: Zvala sam te da ti dam regulu da ne budeš kao dosad ili kao što su ove drolje. Ančice! ANČICA (donese vatru i počne kaditi).. nego da sediš tu.FEMA: Gledaj opet ovog! Sad da ne svisnem od jeda. JOVAN: A krava da crkne od gladi. Prvo i prvo: ti se nećeš više zvati Jovan. majs . francuski kažu. zvali. da slušaš zapovest. sad ti poslednji put kažem da mi više ne spominješ što je bilo. sad mi je već lakše. slabo. da se više ne usudiš preda mnom tako što govoriti. uh! Dajte mi sirćeta pod nos dok nisam pala u nesvest. ti treba da budeš pametniji.. imaš li ti pameti ili nemaš? More. Gospođo. Tako bi me. frau fon. FEMA: Tako svaki magarac radi da ga viče milostiva gospoja po tri sata.. Idi ukraj.. a kako je bilo kad sam spavao u štali i s vama zajedno jeo? Pa znate li. poduzima me muka.) More.. a što sam ja kriv što me je pokojni majstor tako naučio? FEMA: Tvoj je majstor bio. zar me ne vidiš kako sam obučena? Kad si još ovakvu majstoricu u tvom veku vidio? JOVAN: Pa dobro.. da! Koliko ste boja od majstora izeli! FEMA: To je inpretinencija! Čuješ. šta mogu ja zato. hoću da reknem. JOVAN: Šta ste me. bezobraznik. magarac. ma . JOVAN: Samo što sam dao kravi sena.... Ančice. daj malo vatre da se okadi soba.. (Podboči se. Daj malo sirćeta pod nos (Anča joj donese) . Tako. FEMA: Ti nemaš nikakva posla. gospođa.. kako mi je zlo.Vidiš i ja kako sam se promenila. uh! uh (metne maramu na nos). JOVAN: E. ne mogu od ljutine da pogodim. hoću da padnem u nesvest. JOVAN: Šegrt od majstora? FEMA: Dakako. Da znaš. FEMA: Ju! Mačak! Ne govori mi više takve reči.. medvede! . Ančice. Ne znaš li ti da je moje telo slabo? JOVAN: E. zar joj ne treba dati sena? FEMA: Kravi sena. kako. da ti kažem. dakle. vragu. majstorice. i pred kakvom stranom personom osramotio. . onaj naš beli mačak . ja ti više nisam majstorica. ili ma . ma . Ti.

. svuda unaokolo sa žutim partunetom. nego da ostanem koji sam bio. vrag im mater. ja nisam rad da se pravi od mene komendija. JOVAN: Nisam ja pedinter nego šegrt. ti jošt ne osećaš šta je to nobles.. to je lepo. mene i najveće madame . JOVAN: Boga vam.. majstorice. samo ćeš za mnom ići. da li bi' vi nosili čizme s mamuzama kad bi to bilo u modi? . hoću da reknem.. gospođo. JOVAN: Šta. moje je. da me pravite pajacem? Majstorice! . ja ga neću pod starost menjati. FEMA: To je najlepše ime. one poganije što žabe jedu! FEMA: To je nobl. bolje nego gurbijansko Jovan. FEMA: Hoćeš li da budeš Žan? JOVAN: Žan! Sad da me pravite Ciganinom. ludo! Gledaj kako je suptilno Hanc. FEMA: Ludo..JOVAN: Nego? FEMA: Hanc. JOVAN: Zar bi vi jeli? FEMA: Johan. Što god je u modi. FEMA: Opet on! JOVAN: Sve zaboravim. nego sam ti načinila druge. JOVAN: Ja neću da budem konj. makar me ubili. Dobro samo pazi kad te viknem Hanc. ti nećeš više raditi kao dosad.madame. JOVAN: Makar i gurbijansko. FEMA: Tako najveće gospode pedinteri nose. FEMA: Kukavico. Žan. to je nobles . njih ćeš u ruku ljubiti i s karuca skidati. JOVAN: Šta Francuzi. nit' je meni otac kazivao da se nemčim. nisam mogla otoič pogoditi. JOVAN: Zar sam ja konj? FEMA: Budalo! Najlepši pedinteri imadu to ime. JOVAN: A gde su nam karuce? FEMA: Ti nećeš nositi te haljine.. ludo! To svi Francuzi imadu.

nemojte me zvati Džanom. JOVAN: I pantalone? FEMA: Zar ti nisi video da madame nose frak? JOVAN: He. FEMA: Jokan. ako me opslužiš tri godine dana. ja đavo! JOVAN: Kako vi to sve znate. Bolje da idem topiti one kože što su od majstora zaostale. dobićeš još i Ančicu. FEMA: Uh. uh. to je lepše. JOVAN: Otkad ja na Ančicu mislim! A jeste li vidili kako je lepa? Nos joj je kao struk karanfila. kao matorac neki. nisam ja Nemac. daj sirćeta! JOVAN: Nemojte. daću ti pet stotina forinata. . FEMA: To mora biti Žan. makar znao ovaj čas trideset batina izvući. JOVAN: Ančicu. JOVAN: Ja neću. he! Tako bi' najposle ja morao obući suknju. majstorice. JOVAN: Pet stotina forinata! Pa posle da duvam u prste? . kože? Taj smrad u mojoj kući neće više biti. veliki đavo! FEMA: Uh. to se zove nobles.FEMA: Dakako. JOVAN: Kad neće. ja idem od vas. FEMA: Šta. a kosa crnja nego našeg mačka rep. FEMA: Grubijan. a ne za poštenog pedintera. obraz crven kao karmažinska koža. uh! Idi.Volim ja izučiti zanat. FEMA: Ja sam mlada. Ančice. FEMA: A ti hajde budi Johan. Žan. gospođa. Jokan. ala ste vi majs . sad ću ja sam doneti (pođe). Ančicu! Hm. Žan. JOVAN: I to neću. JOVAN: Molim vas. bezobraznik. ti si za svinjara. propopo. FEMA: To je inpetretinencija! Znaš šta je. FEMA: To može biti. dok nisam sve povratila. kad bi' se na modu dao. Zar se tako od noblesa ide! Nisi ni u ruku poljubio. pa biti pošten majstor nego bitanga svetska.onaj. Jokan.

milostivom gospođom. nevospitano! Ančice! Aa.kako ga vraga zovu. FEMA: Makar da izdišem. FEMA: Propopo. uspijajući. ne treba vikati. koliko me god puta mojim pravim imenom. . Koliko ima sati? ANČA: Devet prošlo. svaka nobles nosi svodu biletu.) ANČA: Milostiva gospoja! FEMA: (čepeći se): Samo zapiši. Ančicken. pa ćeš mi poslati kontu.No ja ću meni biletu načiniti.) Ančicken. to je moje pravo ime. (Viče.) Ančice. Ančicken. ANČA: Milostiva gospoja! FEMA: Komi fo! (Hoda ponosito. Ovaj gurbijan Johan tako gadne reči govori da se čoveku moraju creva mutiti.JOVAN: Šta vas znam ja. Ančice. milostiva gospoja FEMA: Oh. ANČA: Milostiva gospoja! FEMA: (uspija): Ančicken. Ančicken! ANČA: Čujem. velike gospođe zvone (uzme dva cvancigera i počne kucati). je l'? Ančice. Ti si služila kod noblesa. ugursuze. milostiva gospoja. PREĐAŠNJA ANČA: Evo me! FEMA: Da mi kupiš malo hop-hop . ali su vam ispucane ruke! (Poljubi je i brzo iziđe.) FEMA: Što je nevospitano. ANČA: Jest. kad kažete da vam je zlo. Evo ti trinkelta (dade joj tri cvancika). je li. opet se nobles u ruku ljubi (pruži mu). hopmaniše tropn. danas ćemo imati jednu gošću. Ančicken. Ančice! ANČA. Na! JOVAN (gleda je): Majstorice. vi ste vrlo dobri. kako se sad nosi šal? Preko ruke ili oko vrata? . FEMA: (hoda. nazoveš. oh! (Opet hoda uspijajući. ANČA: Milostiva gospoja. po sobi): Ančicken. Aja! Ne zna paorka šta je zvoniti. samo zapiši. Ti znaš velike madame o Novoj godini trinkelt daju. FEMA: Sad je najbolje praviti vizite. samo dobro uredi. toliko ćeš puta dobiti trinkelt.

FEMA: (uzme naočare i gleda kroz njih)' Komi fo! . a i ne nosi svaka šuša. Ančicema. Ančicken? ANČA: Vrlo lepo. ja ne žalim platiti. bože sačuvaj. Obično se nosi krst na vratu. može i ovako podneti. milostiva gospoja (zabeleži). milostiva gospoja (zabeleži). riftik. FEMA: O imam. to je lepše. šteker kupi. je li. ovaj prokleti francuski jezik zabunio mi je glavu. ANČA: Verujem. taroka. Tako mi je glavu zabunio da ne mogu ništa da pogodim. šaha. mogu se i s naočarima poslužiti. FEMA: Pravo. milostiva gospođa. Ančichen. ANČA: To je vrlo veliki sat. što se gledi kroz njega.) Istina. Ančicken? ANČA: Jeste. Ančicema. FEMA: Ništa. no ja ću ga dati pozlatiti. FEMA: Moram ovaj vraški francuski jezik sasvim ostaviti. Ančicema. Ančice. dok se ovaj pozlati. Igraju vista. ovde na levoj strani (na prsi pokazujući). Šta ti se čini. ostalo mi je od pokojnog dva sata (izvadi. FEMA: To je moj gust. u džepu se nosi? ANČA: A. srebrn je. milostiva gospođa (zabeleži) FEMA: Dok se taj.. pa u drugom moram da falim. Je li. . ANČA: Od belih kostiju. Sve o njemu mislim. FEMA: Riftik. Još vam jedan sat treba. milostiva gospođa (zabeleži) FEMA: (hoda ponosito po sobi.) Ančicken. tako mi je zabunio glavu da sad upravo ne znam šta je to šteker. (Pridene sat. ali ja sam naručila zvezdu. bostona. Propopo. kako se bestraga zove. Ančicema? ANČA: Može.. (Tare čelo. sve na ogledalo gledajući): Ančicken. je li. šta mi još može faliti? ANČA: Jedan šteher FEMA: Prokleti francuski jezik.ANČA: Preko ruke.) Šta je to. bestraga? ANČA: To su karte. i ja ću da postanem kratka vida. kako se nobles tamo gde si služila unterlondruje? ANČA: Lepo.

Jokan. riftik. po novom žurnalu. bog da mu dušu prosti. MITAR: Ja vidim promenu. . i tebe da vaspita kao što je ona? Bezobraznica. gledajte šta je uradila s kućom. Psuje me i grdi što radim. aufšponen (ode). EVICA: Ona hoće da je kod nje sve kao kod najveće gospode. a je li ona sedela dok je otac bio živ? On se. pa se okrene ogledalu). da kupiš karte. pa hoće da spiri. ali ne znam zašto. nego kaže da se nakitim pa da sedim. da se unterlondrujem. da kupiš tri drombulje. Kakve su to reči: miko! miko! Kanda krave vabi. to je davno u modi. Štogod novo. punišaka. FEMA: I ovaj je došao da mi smradi nos (metne maramu na nos. MITAR: O. Pozorje sedmo MITAR. kinjio i život prekraćivao da vam što više pribavi. Ančicema. šta je tebi? Šta si se narogušila kao patak? FEMA: Komi fo! Komi fo! danas imam jednu osobitu vizitu. MITAR: Šta je ovoj mojoj sestri! Gdi je Evica? ANČA: U bašti. Propopo. EVICA.Kako se dalje unterlondruju? ANČA: Udaraju u fortepijano. Ančichen? ANČA: Jeste. il' je poludela ili se čini. . Komi fo. milostiva gospođa (zapiše).FEMA: Riftik. MITAR: Idi je zovi (Anča otide. MITAR MITAR: Devojko. videla ono malo krajcara. MITAR: Femo. je li. poklopica i marjaša. PREĐAŠNJE MITAR: Pomozi bog. drugojače ću ja s njom početi! EVICA: Grdila me i ružila što sam bila kod vas i što sam radila. A. MITAR: Dašta. Femo. hoće da utamani kuću.) Kog vraga. a gledaj ti sad ove. to ćemo i mi igrati. ujo. ona kanda nije pri svesti. Ančicema. Mogu i ja kakvu modu izneti. FEMA: O. sluta jedna. ta ni šest nedelja nema otkad ti je otac umro. šta je tvojoj materi? EVICA: Ah.

Tvoja se baba. a od kape joj i sad srebrna dugmeta na svečanoj ćurdiji nosim. da su pred svetom obučeni. Vidiš. Moraš imati od paučine. MITAR: Moja ćerko. moj Vasilije! I njega je oterala. zašto kaže da nema brata čizmara. MITAR: No. ne. EVICA: Moj Vasilije nije takav. šta ti je? EVICA: Ah. ta pokondirena tikva! A šta joj je otac i muž bio. EVICA: (plače). kako bestraga zovu. ali ja ti to ne mogu dopustiti.. no. hvala bogu. al' ne može biti . EVICA: Ja ne smem. ujo! MITAR: No. kakav je to pandur? EVICA: To je Jovan. i da je i tvoj otac još namislio da te za njega da.EVICA: Nekakva gospođa Sara dolazi. a ti ćeš ići sa mnom. niste li i vi sami bili oskudni kad ste se ženili. MITAR: E. u venčanoj haljini sahranila. ujo. ali naši mlađi sve hoće da svetle. svi bi zinuli na tebe kao na čavku. moraš naobručati glavu i sapeti ruke sa zlatnim lancima. EVICA: (mazeći se): Ah. pa eto ste. pa šta se tako naružio? .. sad nisu ona vremena koja su bila kad sam se ja ženio. MITAR: Zašto? EVICA: Zapretila mi je strašno.. ti plačeš? EVICA: Nije li moj otac i mnogi drugi ljudi. Koji vrat. nisu li pošteni majstori bili kao i ja? Hajde ti sa mnom. oko vrata kule i tarane. MITAR: Jovan. MITAR: Ja znam. Sad je sve drugojače: prokleta moda jako je ovladala. žao mi je. MITAR: Kad nisi vospitana. Jovane! . a to sve otkuda ćeš? EVICA: Nisam ni ja siroče uboga. moja ćerko. ali ni on ne može iz reda izilaziti.. MITAR: Vidiš li ti da ti mati luduje? Ona će sve s njenom prokletom modom da spiri i izmodi. u vašu kuću ulaziti. kad bi ti metnula zlatnu kapu. bog da joj dušu prosti. prebiću joj obadve noge. a ni za što drugo nego što je siromah. pak onda? . Sve kažu da nisam vospitana kako valja. MITAR: Šta. pa je tako uči. pa samo neka dođe po tebe. makar u kući proje ne imali.Ne. i natrkačiti kraklje ili žirafe. jest da je Vasilije dobar. stekli! Moj je Vasilije vredan.

Vidite ovaj orman? Napolje s njime. od jeda neću moći čitav dan jesti (odu). Kreveti moraju doći nasred sobe uspored. MITAR: I ona ti je zapovedila da se tako obučeš? JOVAN: Dakako. nego Hanc. Evice. . Šta je ta žena naumila? Hajde.Pozorje osmo JOVAN uniformiran. JOVAN: (Ded sad. Ančice! . san tunder božur tu.. a drugi za majstoricu. MITAR: Pa kud je sad otišla? JOVAN: Da joj čitaju molitvu. opet. prevrću mi se creva. Ova polica. Jao! Evo mi majstorice! Pozorje deveto FEMA stupi. majstor-Mitre! MITAR: O. i to jedan za goste. gde se na pauni voze. Johan. Jovane!) FEMA: Ne parle francuz! JOVAN: (Pravo sam ja majstor-Mitru kazao da je poludila. Koji me šegrtom nazove. JOVAN: Dosta je i bila pametna.. JOVAN: A. MITAR: Tvoja je majstorica sasvim poludila. Ja sam njen pedinter. JOVAN FEMA: Žan. Sad moram sve drugojače urediti nego što je dosad bilo. časni te krst potro. ili ako to ne možete da upamtite. koji te đavo nagrdi? JOVAN: Majstor-Mitre. to mi fali. pazite s kim govorite! Ja nisam više Jovan.) FEMA: Johan. Vidite ovaj zid? Tu ćemo poređati neke golišave ljude i frajle s razdrljenim grudima i s nekim klobucima na glavi. naučio sam i srpski. Žan. PREĐAŠNJI JOVAN: Evo me. tek nisam francuski.. Ančice (odškrine lagano vrata). zašto kažu da ljudi od mode sve prazno u sobi imaju. mora soba biti prazna. onaj je propao od moje gospođe majstorice. moram i tebe da dam učiti francuski. Jovan je opet od vas sviju najpametniji. MITAR: Dosta.. JOVAN: Idite vi. Ančichen. imena ti božja.

vi mu nadenite ime kako hoćete. FEMA: Kako izgleda. nemojte me sasvim već grditi. FEMA: Sapr bu. barem deset reči. JOVAN: Gde ću ja sad pod starost da naučim. to je francuski dobro jutro. Sad se sve francuski govori. JOVAN: A mene da oterate? Majstorice. komi fo! JOVAN: Znate šta. zar ti nisi vidio da svaki nobles pseto vodi! JOVAN: Pa kakvo je to pseto za dvadeset forinti? FEMA: Malo. FEMA: Kako mu je ime? JOVAN: Žućov. milo vam je da pogledite. doneću vam ja za pet forinti od moga babe pseto što više vredi nego deset takovih lamura. pogodila sam jednog lamura za dvadeset forinti.. ako nije veće od teleta. da kupiš češalj i sapuna. FEMA: Vidiš kako je lepo. ja mislim da vas pošteno služim. JOVAN: Nemajte vi brige. krasno. FEMA: Tumo! Tumo! To je pseto. da vidimo. svaki će u njega pogledati. Žan. Žan? JOVAN: Dlaka mu je žuta. Žan. Sad kaži: božur. pa ćeš ga svake nedelje miti. sad i pse da mijem . Žan. FEMA: Propopo. glava mu je kao poloviče. JOVAN: Pa dobro. JOVAN: Majstorice. pseto pouzdano. JOVAN: Sapr đabl sundier susunprprpardon. FEMA: Sapr tuder fo. Vidiš kako je lako. Vidiš kako nije teško . Propopo.. to je ime gurbijansko. JOVAN: Božur madam. FEMA: Johan.FEMA: Žan. manje nije. kudravo. Videćete. kudravo. FEMA: Les tružes. to je teško za mene. magarac. FEMA: Donesi ga. to mora biti. majstorice. mora biti lamur. madam. Znaš šta je božur? JOVAN: Kako ne bih znao kad nam je puna bašta božura. lepo.

VASILIJE: Ništa je to. nego mlogi što imaju. samo kad ti mene miluješ.FEMA: Ugursuz. santurtur. VASILIJE: Zašto. VASILIJE: To ne može biti! EVICA: Cela istina što ti kažem. FEMA: Pravo. JOVAN: (Zbogom. VASILIJE: Ne boj se ti. Ali ništa. FEMA: Vidi se nisi stvoren na gospodstvo Neka. a svu manu nalazi što si siromah (plače). Evice. moj Vaso! Time nećeš moći uzeti. a ja nisam smela da joj ništa reknem. pak eto naše nesreće. kad mogu prve dame i frajle. doći će vreme te ćemo biti zajedno. pameti!) (Otide. DEJSTVO DRUGO Pozorje prvo EVICA I VASILIJE EVICA: Ah. EVICA: Ali sad hoće da me da za nekog filozofa. to je jošt više nobles. Evice. to je ništa. kako mi je žao kad pomislim šta se s tobom zbilo! Moja uspaljenica. ona će se lako povratiti.) Propopo. dobiću ja novaca i više. mati isterala te je kao najgoreg bećara. slatki Vaso. poznajem ja njeno dobro srce. pravo. ja ću. ja ću početi engleski. može biti. valjda i ti možeš! JOVAN: Ja to ne mogu. Johan. makar me ubili. i on mi ne da da za tebe pođem.) FEMA: (sama): pogrešila sam što sam ga naučila francuski. VASILIJE: A šta će tvoj ujak kazati? EVICA: Ah. JOVAN: Semener rotunder. JOVAN: Hoću li ga doneti? FEMA: Aport! (Jovan pođe. . EVICA: Ah. gdi me je tvoja mati oterala? O. kad bude kakva tajna. Sad može gurbijan sve razumeti kad počnem govoriti s madamama. tako da joj kažem. Johan.

pa kao i pređe napišeš na vratima veliko 24. krave i drugu živinu? Bolje i u sokaku. padne mi na um da metnem na lutriju na tvoju sreću.) Vidiš ovde dvanaest hiljada forinti. šta će ti. Da ne kažu ljudi: eno. dobro ove poljupce. EVICA: Ah. bože! Ja ću. Na pijaci. EVICA: O. pa opet napišeš 8. a ti si došla. pak me poljubiš triput. VASILIJE: Pa znaš gdi ćemo kuću kupiti? Na pijaci do "Dva pištolja". VASILIJE: Onda mi jamačno neće tvoj uja kratiti da tebe uzmem.EVICA: Ah. EVICA: Ja neću. pak digla nos. dobila na lutriji. šta će nama živine? EVICA: Ja drugojače neću. VASILIJE: To je znak da sam metno u lutriju. ja ti neću ni jednu haljinu kupiti. bogati. gde su gospoda. jer ko bi na tvoje poljupce zaboravio? No kad dalje razmislim. Ja sam već pitao. vidiš. kako ćemo lepo živiti dok samo dobiješ! VASILIJE: Da vidiš kad zgrnem dvanaest hiljada. daće bog te ću biti srećan. znaš. gdi ćemo držati marvu. Bolje iberok. Onda neću u ovakvom janklu ići. Vaso. samo da je prostrana. zatim dođeš i poljubiš me osam puta. treći put poljubiš me dvadeset i četiri puta. VASILIJE: Kad nećeš. svaki dan po triput metanisati samo da dobiješ. biće ti nekada slatki. Ti mi na to odgovoriš da se bog i za nas stara. i odeš. Ja se na to probudim i taki se setim sna. srdiš se? . nego gerok od najlepše čoje i dva para pantalona. Ja kažem da mi je žao što ne mogu da načinim jošt jednu haljinu. ta kuća. EVICA: Nemoj vikler. EVICA: To je samo hartija. EVICA: Vaso. pa me pitaš šta mi je te sam tako neveseo. VASILIJE: Nije nego jošt štogod! Sad će se gospođa od dvanaest hiljada s marvom zabavljati. VASILIJE: Ali ti moraš. nego sve moram u starom janklu da idem. EVICA: Ah. odeš k vratima i napišeš kredom veliko 3. kako možeš dobiti kada si pošten? VASILIJE: Zašto što sam pošten. S tim se okreneš meni i rekneš: upamti. EVICA: U lutriju? Ah! VASILIJE: Da vidiš šta sam snio Kao ležim ja na krevetu. (Izvadi reškontu. A tebi ću načiniti vikler od same svile.

Osobito je za nobilitetom poginula. poslednji put kažem.VASILIJE (zagrli je): Ne. a ne diraj u kćeri noblesa (povuče Evicu za sobom i otide). Što ona časti. da te više nigda ovde ne vidim! EVICA: Ja ne smem od uje. črez tebe sam morala usta pokvariti. ševa trepti. Ali platićeš ti to. kakvog si momka izabrala? Gledaj. to će biti za nju apropo. koju ona usrećiti želi. valjda je bio gdegod kočijaš. ti si moja. krmačo. A tebi. Sluškinje traži. A duh stihotvorca leti Preko polja. nego i po budžaci. ne časti nijedna. FEMA: Silom. majko. Sunce sija. iščupaću ti svu kosu. ko ti je rekao da ostavljaš kuću? Nisam li ti zapovedila da se ovamo ne dovlačiš? EVICA: Mene je uja silom doveo. FEMA: Poznaje se na njemu. Preko vozdušnoga snega. nitkove. da se grliš s momcima? Sram da te bude. Na visoki Parnas. uja tebe hrani? Sad ću ti zube izbiti. propali mu laktovi! EVICA: On ima novaca. preko brega. SARA: Gospoja ot Mirič ima jednu prekrasnu kćer. VASILIJE (snužden takođe iziđe). To vam je žena. Pozorje treće (Soba kod Feme) SARA I RUŽIČIĆ stupe SARA: Ova je kuća od gospoje ot Mirič. nobles. RUŽIČIĆ: Nebo grmi. bezobraznice jedna. trava rasti. a ne kojekakvo đubre.. PREĐAŠNJI FEMA: (gleda ih donekle. Slavuj peva. Gdi s' izvija ljupki glas. EVICA: Ti si moj Vasa (poljubi ga). pak se posle prodere): Bos is tos! (Oni se rastave. Taki da si se vukla. Pozorje drugo FEMA. to je gospoja što joj nema para. Kako ste vi visokih nauka.) Nesreće i smradi? Je li to nobl. tako Francuzi rade. i budući da ste vi . Komi fo.. . FEMA: Od uje. to se sad gledi. kukolju od paora. Nije li dosta što se na balu grle. ako te jošt jedanput zatečem s njome. zemlja strepi. kući. a? A ti.

da se ne uplaši. od koliko feli cušpajz. verujte. uređuje šta će se za supu mesiti. Ne znaš šta je priroda. i neću joj otreći. da dovedem frajlicu. da je ona vrlo bogata. mazur. Nek' ćir Janja koti svoje novce. i ja sam na ručak pozvata. Kartadžije neka karte dele. Ne znaš šta je jestestvo. Bi li se privoleli nju uzeti? RUŽIČIĆ: Samo lepo lice može moje serdce občiniti SARA: Ja ću nju taki dovesti. Tiho veličestvo. RUŽIČIĆ: Kad se Ružičić himnu posvjaščava. da vam pravo kažem.ona je naumila svoju kćer za vas dati. nema gostoljubivije žene od gospoje Miričke. Da veliki izdaju. zmijevidni potok muziku pravi. verujte mi. limunada. nego da pravimo mi lepo bal. ostavite se vi toga. nemojte tako visoko govoriti. jer je devojka mlada (otide). zašto. SARA: Budući. Nepočerpaema simfonija visprenih duhov umnost svoih priverženika vosplamenjava. barabaras. RUŽIČIĆ (sam): Nek' se naše lepotice bele. Bre. . da dođemo k devojki. mon frer. mon frer. kakvo pečenje. dakle. . Da poznati bivaju. pak da se igra kotiljon. Ona je jamačno u kujni.RUŽIČIĆ: Samo blagoumiljeno nimfa i gracija obajanije može Ružičićevo suštestvo voshititi. SARA. . Tam je voshištenije. Tam je uslaždenije. oku neponjatno. to će lepo biti. Gdi fauni 'ode. a tihoprohladitelni zefir u sodružestvu boginja i gracija kolo vodi. I proleću laste. svo jestestvo pačezemno toržestvuje. galopad. Dakle. zato je namislila. kakav će biti sos. torte i paštete svakog . SARA: Ona je bogata RUŽIČIĆ: Šta je drugo bogatstvo Neg' na čizmi štikle? Koje sreća poklanja Malenima ljudma. Gdi travčica raste. umu nepostižno. RUŽIČIĆ: Dosta! Bedni robe grada. SARA: Dakle. Gdi se smeju rode. da se nosi punč. samo je vi dočekajte modern. a i dobro vospitana.

Kad je boginja Venus. tako je ruža carica poljskih cvetova.. majko . Ne zavidim. RUŽIČIĆ: Sestro Meleagrova. za koju sam vam kazivala da je vrlo nobl. No. koja je bela donde bila. u crvenu pretvori. bogom preobraščena v ćurku! Nebeska harmonija iz Ružičićevih usti preliva se. RUŽIČIĆ. orošeni strujom nimfa..) Mama. Pune čaše pri veselju zveče. Jeste li vid'li kakav mi komplament daje? SARA: Da ih ostavimo same. Evicken. Nek' se tuče i za kose vuče. Adonisu jagnjence davala. a Svetozar svetlo ozarjava ime neuvjadajemog Ružičića. ili Afrodita. šta si htela kazati? San tunder. osobito što se jela tiče. (Evici): Zdravstvuj. EVICA: Ja nisam ništa razumela što je ovaj gospodin govorio. mamzel. raskrvavi se od trnja okolostoećih ruža.. Otuda moje ime koren svoj vodit. a ovo je madamojzel Evica. . Kao što je penorodna Venus carica olimpijskih boginja. FEMA: Paorko.. FEMA: Evicken.. to je njeno pravo ime. FEMA: Pst! (Vrti glavom na nju. FEMA: (pokloni se): Komi fo! SARA (Ružičiću): Gospoja ot Mirič. tako je ime "Ružičić" car na verhu Parnasa. on će nju jamačno doterati. i sjajnopune oči tvoje strelu Kupidonu zatupljajut (hoda gore-dole). i ružicu. Kom' je milo nek' se s ženom tuče. koji je . Zefiri Amora oko tvojih persiju lete. FEMA: Ne mogu da govorim od jeda. komifo-le sužes? Zar hoćeš doveka da me sramotiš? EVICA: Verujte.Zaljubljene nek' okreću lonce.. na čast svakom svoje. te će joj se usladiti nobilitet. Moja je sva slava stihotvorstvo moje. Pozorje četvrto FEMA i SARA dovedu EVICU lepo nakićenu SARA: Ovo je moj rođak Svetozar ot Ružičić. RUŽIČIĆ (digne ruku): Stan'te! Ružica je cveća carica. cvete ljubovi. SARA: Mamzel. Neka gajde pored svirca ječe. mamichen. SARA (Femi na uvo): Malo sveta ima naša frajlica. zar sam te malo vospitavala? Kamo božur. artigkajt iziskuje da odgovorite na kurmaheraj. San tunder.

ti ostaješ ovdender. (Evici) Blagozračna Heleno. RUŽIČIĆ: Ti si Evica. devojka. (Ružičiću) Komi fo! RUŽIČIĆ (pokloni se). Heleno. previše pregrdnih planina leži pačezemni prestol. EVICA: A kad ogladnite? RUŽIČIĆ: Heleno. ovo je filozof. Ja sam onaj koji . a magarce pa metne pravim. Tamo se mi stihotvorci na vozdušni krili penjemo i duh pačezemno uslaždavamo.FEMA: Hu! Kamo ta sreća! Ja sam zaista nesrećna mati. Samosender pametno vladajder. EVICA: Moje je ime Evica. vi se međutim unterhaltujte. čas u Evicu): Šta je život bez ljubovi Nego nemi stubovi? Nego oči bez vida. na kojemu pjesnoslovije tiho toržestvuje. šprekte pisli francuz. imaš li ponjatija o poeziji? EVICA: Šta je to poezija? RUŽIČIĆ: Niže neba i previše ljudi. prekrasni paune. ja nisam boginjava. FEMA: Evicken. ti još ne znaš s kim govoriš! EVICA: Molim. (Ružičiću) Nas kao stare persone čeka po jedan šolj kafe. Ja sam onaj koji kurjake krotke. ko ste vi? RUŽIČIĆ: Ja sam onaj koji u romanima ljude po sto godina u životu obdržavam. RUŽIČIĆ: Junonin soputniče. Il' noć bez meseca. mamzel. no zato opet Helena. no zato opet boginja. Pozorje peto EVICA. EVICA: Nije vam zima tamo? RUŽIČIĆ: Ognj stihotvorstva svoje ljubimce obilno greet. EVICA: Oprostite. Il' devojka bez stida. Šprekte pisli francuz. SARA: Ne starajte se ništa. bez da štogod jedu. RUŽIČIĆ RUŽIČIĆ (gledajući čas gore. Ili dan bez sunca.

Al' ga zato opet jedeš. to zna svak. Lep je paun. i pretvorena bila u lavr koji se stihotvorcima na dar daje. Od moje volje zavisi sredstvom basne pretvoriti vas u skakavca. Pozorje šesto SARA. i s perjem se diči. da mnogo ne govore i da mužu za ljubav i život svoj žertvuju. ostavite me. a i svašta. jednim slovom. EVICA: (uplašeno) Ah! RUŽIČIĆ: Jošt su i zemnorodni u mojim rukama. RUŽIČIĆ SARA: No. EVICA: Zaboga! (Hoće da pobegne). u guštera. ja s vešticama neću ništa da imam (strese se od njega i pobegne).mnogo redi kazujem da žene za tajne ne mare. Nego. Muza meni ide sjajna. . Sa muzama pravi brak. Ona i vas na ručak poziva. ja sam poeta ili stihotvorec. zri moga lica. i na moju zapovest taki će tigri i salamandri. u slepa miša. SARA: Dakle. Muza mene tad miluje. RUŽIČIĆ: Dafno moja. najstrašnije zverinje sveta. Muza je s cvećem zadovoljna. i krasan. Nego ren i crni luk? Suze liješ kad ga jedeš. EVICA: (otima se): Ako boga znate. ali bi se postidio da zna kako kriči. ovo serce (hm) za tebe kuca. stani! Tako je Dafna bežala od Apolona. pustite me. ili sasvim vam život uzeti. RUŽIČIĆ (sam. I kad šešir hoće žena. Kad je žena neočešljana. mati joj je druga žena. kako vam se dopada madamojzel? RUŽIČIĆ: Helenu je Juno u pauna pretvorila. ostavite me. nevospitana je. posle kratkog ćutanja): Šta je drugo ljupki brak. kaže bezsmertni Dositej Obradovič. Jest blaženstvo. lafi i skorpije. ništa nema od svadbe? RUŽIČIĆ: Himen samo dva jednaka serca steže? SARA: Imate pravo. RUŽIČIĆ (uhvati je za ruku): Heleno. krokodili i aspide proizići. Kad po kući žena psuje. EVICA: Ah.

Vidite. remarkabl. SARA: Vivla! Ja ću njojzi ovaj veseo glas odneti. A. a i treba da se za vas staram. nije nego još štogod. Tvoje silne meuve. svuda se umedu naći. ona će to voleti nego bogzna što. manite se vaših gracija i boginja. to jače i silnije ljube. Apolo. Koliko su vaši ti bogovi sa malo postarijim personama zadovoljni bili. istina. mon frer. jesti i piti. što više godina imadu. ja sam malo starija. zemlja se otvara da Hekubu u objatja primi. da se usrećite. evo je. treba da vas usrećim. ali samo pravo. srećni par ljudi. mon frer? RUŽIČIĆ: Muze pokoj ljube. ona je krasna žena. S tebe lepi mladići Babuskere uzimaju. ali sam vaša tetka. Hoću . ho. Gone gladnog pevati. a tetke. gdi je tvoja sila da pretvoriš oporočitelnicu u kravu! SARA: Gledajte vi. to je ljubov. znate. mon frer. da lepo živite. mon frer. samo da im je pun trbu'. SARA: Kažite vi meni pravo. S tebe mnoge devojke Za starkelje polaze. mon frer. RUŽIČIĆ: A kad amoreti dođu na posješčenije. i kad mi gracije voobraženije obuzmu. vaša prilika. vi ste mladi. ho! Nebo plače.RUŽIČIĆ: Velkomožni trbuve. nemam toliko razuma. RUŽIČIĆ (razrogači se): O. pa šta je falilo vašoj Veneri? Jesti i piti. da su udovice kao zeleno šiblje. mon frer. ja imam jedan vrlo lep plan: da uzmete gospoju ot Mirič za ženu. ja sam slaba žena. gdi je original? SARA: E. i kad ushtem Venus pojati. to većma sok na drugom kraju puštaju. što više s jedne strane gore. no Hekuba živi da kao sova unučad preživi. kako vam se dopada gospoja ot Mirič. Tako i žene. Gone stihe praviti. s prenumeracijom se knjige ne izdaju. RUŽIČIĆ: Troja pada. slušajte moj sovet. toliko pameti kao vi.tek tako mogu ja moja sočinenija izdavati. vi ne znate kakav je bio Vulkan. Baucis i Filemon. SARA: Hoćete. Pozorje sedmo . SARA: Mislite vi gdi je ona u godinama? Treba da znate. SARA: Ja imam jedan lep plan. ona će viditi da sam joj prijateljica. RUŽIČIĆ: Ho. mon frer. RUŽIČIĆ: Stan'te. Mirička će biti moj ferleger.

a ja ću njih preko gledati. gospodin filozof. FEMA: Sluta je ona.. vi ste supruga gospodina filozofa. ali neka. SARA: O. neću moći .. no ja hoću. SARA: Ah. šta su se gospodin filozof sklonili? SARA: Gledajte kako je divno. alabunar. ja se dičim... a ne zelena. . žao mi je što se i nazvala mojom.FEMA. dakle. ja sam slaba.. Friško hofmaniše tropfn (uzme staklo s pendžera i prinese joj k nosu).. ja od radosti opet padam u nesvest kad pomislim kako će oko mene moje komšinice puziti. gledajte kako ste srećni. moj rođak. FEMA: Oh! (Izvali se na stolicu. ona je jošt zelena. da pokažem da sam veća od njih. grafica ili baronica.. FEMA: Oh. hoćete li moći pogoditi? Sklonio se. gracija. vi zacelo mislite? RUŽIČIĆ: Ja s oblaka silazim i tebe za mene nalazim. FEMA: Komi fo! Ja ne znam šta vi s ovim želite kazati. kako vas mogu nazvati. gospodin vilozov. sklonio se. FEMA: Uzeti moju kćer .. SARA (lagano): Nemojte se ustezati da se ne rasrdi. kako ste alaboner. boginja. moj rođak. Ah. PREĐAŠNJI SARA: Apropo.) SARA: Hoće da padne u nesvest. Gospodin filozof.. FEMA: (naglo): Hoću. SARA: Mi ćemo se svaki dan na četir' konja voziti. FEMA: Alabunar.. ja ne mogu da se rezolviram. oh! (Lagano Sari) Kako se francuski uzdiše? SARA: Alaboner. koji se u Parizu mogao oženiti... ja vas mogu pozdraviti le bon ton. verujte hoću. kako će me nazivati milostivom gospojom filozoficom. FEMA: (lagano): Jesam li dobro pokazala kako se noblesa vladaju? SARA: Ni moja grofica nije mogla bolje. manite frajlicu. FEMA: (stavi se u drugu pozituru): Gospodin ot filozof. Ja sam vam samo htela pokazati kako noblesi rade.

i ti bi bio vilozov kao ja. nema tamo punča. Mi ćemo neprerivno u sodružestvu boginja i gracija biti. od moga pokojnog muža ostalo je dosta stvari (načini smešan kompliment i otide) SARA: No. FEMA: Kad ih zapitam kako ste mi.) Ali hoće li mladoženja kakav dar dobiti? FEMA: Alabunar. SARA: I mi njene drugarice. Ljubimac muza i gracija jest samo Apolo. pravo! FEMA: Kako se kaže francuski draga? SARA: Ma ch?re. tokaera. kako ste spavali. i gospodin će filozof s nama ručati? FEMA: Mekarabl. ja ću taki rebarbarasa spraviti. pravo. Jesi li i ti vilozov? Jesi li nemeš? . RUŽIČIĆ: Dođe milo vreme Da volšebnica breme Sa Hekube svuče I u graciju obuče Tada će (hm) sunce . kad ćete u špancir. stric. SARA: Pravo. SARA: Pravo. Ko si ti? . je l' te. limunade. kako vam se dopada? RUŽIČIĆ: Zla volšebnica pretvorila je lepotu Helene u rugotu Hekube. jest blagodetelna muza. limunade. SARA: Vidite. punča. auspruha. pravo. FEMA: Pa kad donesu punča. kolika i kakva razlika između nje i njene kćeri. mon frer. ja sam vaš ujak. pravo. SARA: Vidite vospitanije? RUŽIČIĆ: Koja nju u voshištenije dovodi. nektar i amvrozija. pravo! (Na uvo.FEMA: Neću se ja mešati s kojekakvima. FEMA: Ja ću biti s njima "per tu". Marš ispred mojih očiju! Da si mi ti rod.Ja sam vaš brat. RUŽIČIĆ: Parastok. ko vam je pravio kur.Nesam. remarkabl! To ćemo i danas imati. SARA: Punča. ma šere. gospoja ot Mirič. barbarasa. RUŽIČIĆ: Ne larmaz.

pravo. koja mu iste stvari pruža): Blagodarnosti blagi znaci Solncu jesu podobni. Ljubov tepla gde počiva.) Ženi. vi ste moj. jao! Mlada nevesta vas čeka! Šta ste skinuli maramu'? RUŽIČIĆ: Maramu? (Pipa se. Pozorje osmo FEMA nosi burmuticu i sat. RUŽIČIĆ (Femi. PREĐAŠNJI FEMA: Gospodin vilozof. to je nobl RUŽIČIĆ (skine s vrata maramu i počne naglo dole i gore hoditi) SARA: Mon frer. moglo bi i drugo biti nego burmutica i sat. Skrob i tuga iščezava Ravnje svaka so sveta. i Ja sam vaša. S blagodatni koje zraci Tmu od sveta progoni. Prijateljstvo gde cveta * * Iz knjige pod zaglavijem Statustičesko opisanije Srbije FEMA: Zaboga. vi ništa ne odgovarate na artigkajt gospoje Miričke? RUŽIČIĆ (Jednako hodi nikoga ne gledajući) FEMA: On se valjda štogod srdi SARA: Zašto bi se srdio? Ko se srdi na venčanje? (Uhvati Ružičića za ruku) Mon frer. gde ste vi? RUŽIČIĆ (kao došavši k sebi) Na Parnasu. Istina. ali on će pokazati koliko puti kuca srce kad hoće da bude venčanje SARA: (pljeska rukama) Pravo. u oblaku nema ovako lepog sata i burmutice. to je vic. SARA: Mon frer. na vrh Helikona SARA Jao. geni treba li da se s onim zanima kojima vi prosti robujete? Duh ostavlja svoje blatno telo pa se u oblake diže da se naslaždava. U Helene oku U visprenom skoku S radostiju gledat Zadovoljstv' osećat. Ovo je prezident što vam nosim.Sjajno svoje lice. kakve nebeske reči! .

tako ih slavom uvenčava.SARA. (Ružičiću. blažen vsjakij v perseh tja nosjaj.. skoro je podne. Gdje jesi. No čto glagolju? Potrebno jest da sočinu jedinuju pjesn k prestojaštemu toržestvu. koji se. iz drage volje. mi idemo da uredimo. šta mislite sada? FEMA: (klekne pred njim): Ja moram ovako da ga počitujem SARA: Oho. ovo je vilozov. Vidite.) SARA. vi. međutim. SARA: Mon frer! RUŽIČIĆ: Tako je Leda pred Jovišem u strahopočitaniju klečala kad je njegovu silu iskusila. No zašto ja ne bih neisčerpajemi istočnih otvorio i slavjanskim jezikom duh zemnorodnih u voshištenije privodio? . da ne pregore pečenje) FEMA. nepotrebna mnje.. (O. SARA: Gospoja ot Mirič. Pozorje deseto JOVAN.. ako zapovedate. RUŽIČIĆ JOVAN: Vraško pečenje. pustio u misli) Mon frer. . Pravo. dođite FEMA: Zapovedajte. Čto jest sije? Burmutica. tako muza svoje ljubimce dižet. Ali kakav je ovo grabancijaš? Izgleda kanada je po Banstolu putunju nosio. i poneže pjenjazi ne imjeju. madam de Mirič? Muški pred ženskima kleče FEMA: Ovo nije čovek. ne dostojit bo visokoparjaštemu pjevcu burmut šmerkati. alabunar (otidu) Pozorje deveto RUŽIČIĆ sam Kleči preda mnom? Kleči. RUŽIČIĆ: Kogo išteši gorjaščimi očesi tvojimi? JOVAN: Aha! Ovaj je Slovak. Zdravstvuj. vozljubljenaja Ledo. Sej sat da budet soputnik mislej mojih . kad sam se jedanput kurtalisao. Sije da budet i so burmuticeju. raznimi preizpeštrena cvetmi. No da ugledaju kakovi mnje dar prinela. da pojdet sej sat u zalog. madam de Mirič.. da uzriši kakovi šećer voznositsja vo jazicje ljubjaščago tja ženiha. oho! Šta je to. ovako slagati reči. molim na jednu reč FEMA: Zapovedajte. da se sarma kako treba zaprži. pravo zato se on zamislio. da se ne presoli supa. međutim. poneže ni jedina muza to že sotvori. zemlje. SARA: (Ne bi škodilo kad bi u kujnu otišli da vidimo šta se radi. Ledo. da bih vozmogl pečatiti sej epitalamium.

Obače ne vjesi li kim obrazom mogla bi az malode pjenjaz čislo pod lihvoju na sija vešči polučiti? JOVAN: Hej. RUŽIČIĆ: Vsjačeski. budete kupit jedin pekni lanac za penjazi. i buđete šmerkat kako jedin mocni pan. RUŽIČIĆ: Čto uže sotvorju s otmenijem sim roda čelovječeskago! JOVAN: Ovo je belaj na moju glavu. ja sam bio šegrt kod moje majstorice. už sam postal bedinter. tak ima uši kako čert. RUŽIČIĆ: Magarac! JOVAN: Aa. a potom buđete obesit i buđete znat kelko je hodini.) Vjesi li čto jest sije? JOVAN: Len su to hodinski. JOVAN: Pani. dažd mi otvjeta. . JOVAN: Čert me vze ked znam čo povjedaju oni. panovi. a teraz sam avandžiral. iz koje su oni stolici? Bohu prisam. ne znaš šta je sladost. šta bulazniš? JOVAN: A gle. prosim ih peknje. ali taki razgovor ne ču sam. ja sam buo do Levoči. vi znate srpski.RUŽIČIĆ: Nesmisleni. to razumem. ja sam mloge Slovake poznaval. To sam slavjanski kazao. to se vola burmutica. JOVAN: Pani. Bi li mogao ovaj sat i burmuticu gdegod založiti za deset forinti? JOVAN: Ako mi štogod date. RUŽIČIĆ: Dovljejet. Hej. su pekni. (Pokaže mu sat. pa šta me mučite tuđim jezikom? RUŽIČIĆ: Bezumne.) JOVAN: To je tak že peknje. RUŽIČIĆ: Vjesi li ti čto jest jazik slavjanski? JOVAN. o gramatičeskom jazicje glagolju ti. a potom buđete štakulu alebo burmuticu napunit s burmutom. RUŽIČIĆ: Da prilpnet jazik gortani tvojemu. bogu prisam. RUŽIČIĆ: A čto jest sije? (Pokaže burmuticu. mogu. prosim poniženje. RUŽIČIĆ: Magarac. RUŽIČIĆ: Duše gluhi i nemi.

piti. Kažite mi. u trećoj se viziti primaju. spustila val preko lica i naslonila se na ruku. SARA: Siperb. kad će se jesti.RUŽIČIĆ: Ne starajsja. JOVAN: To je lepo. RUŽIČIĆ: Molčanije jest krasnjejšaja dobrodjetelj junoši. SARA: S groficama. RUŽIČIĆ: Uže djelo soveršeno jest JOVAN: Už' buđet ist' dostat' penjazi. unterhaltovati? FEMA: Ja moram ili drugu kuću načiniti. vi ste se jako zamislili. U jednoj sobi treba da se ruča. Jošt mi nisu ni karuce gotove. Šta će biti da se s kojom u neznanju pomešam ili da se još poljubim? Nisam ja od onih što na moj karakter. JOVAN: Už' buđem pitat. daću ti forintu. u drugoj da se unterhaltuje.) Šta je ovo? RUŽIČIĆ: Soderži to. s baronicama. kad mi dođu madame na vizitu? Ne mogu se ja rezonirati kao kakva paorka. sa šeširom na glavi. madam de Ružičić. ma šere. FEMA: Komi fo! Nije to šala. nisu konji kupljeni. ja sam vilozovica. ma šere. JOVAN: Hajde ne branim. FEMA: Alabunar. RUŽIČIĆ: Ješće jedino Da ne urazumjejet niktože. ma šere. už' buđem pitat (Jedan na jednu. vi vašem rangu čest pravite. ne pazim. to je vaše pravo društvo. ma šere. . ili gdegod za vreme pod kiriju uzeti. da znam s kim ću se mešati i u čije ću društvo odlaziti. ali vidite da se sad svaka šuša kiti. ja sam gospođa vilozovica. Šta mislite vi. ma šere. (Otvori je i nađe reškontu. (Uzme burmuticu.) Ala bi ovo bilo za mene. siperb. to je obligacija za onu forintu. buđe. kad će biti veselje. koja je jošt tako srećna? Nije to mala briga. ma šere.) ZAVESA DEJSTVO TREĆE Pozorje prvo FEMA sasvim u crveno obučena. drugi na drugu stranu otide. koketirajući. jako pod lihovoju vzajl jesm JOVAN: Buđe. Ali kažite mi. SARA SARA: Madam de Mirič.

Samo grofice i baronice mogu biti meni ravne. ovde se takovo što i ne vidi. vi ćete veliku paradu s otim učiniti. nego da se odlikujem. ja neću u stol ni ulaziti. nisam ja dala zabadava moj sat na reparaturu i kupila šteker.SARA: Da vam ne šmajhlujem. sa svakim se razgovaraju. pak i ne paze šta su. pa kakva razlika od mene? SARA: Cela istina. Ako ne dobijem prvi stol. Neće ona mene sramotiti. Čisto se ja stidim. SARA: Luster. FEMA: Mora se doneti iz Beča karte za punišake i marjaše. verujte. Istina. šarmant. Neće mider. Juče sam htela jednog probirati. Eto mi je rođena kći. znate. ma šere. siperb. nije to šala. vi vrlo lep gust imate. . grofice baronice. moja si. da šta ćeš. bože moj. to je u Parizu samo u modi. Ja sam gospoja vilozovica. da se ne moram bar od nje stiditi. FEMA: Ako se ne popravi. šarmant! FEMA: Nisam ja naučila badava francuski. naučiću ja tebe. moja kći. Moram sebe u rezon dovesti. kakve ćemo haljine za venčanje? FEMA: Ja sam dvadeset pari naručila. ako si nobl. ni krpinica. gdikoje velike gospođe. nego gospođa frau fon. neće cvet u ruci. verujte mi. FEMA: Nisam ja od onih što ne paze na sebe. madam de Ružičić. šarmant! FEMA: Šta vi mislite. FEMA: Moram i jednog konja iz Pariza beštelovati. SARA: Siperb. ali moram jošt tri za jašenje. Tako me je bacio da sam ovo koleno odrla. ja ću nju batinom doterati. Koja još u varoši ima takvu titulu? Svaka mi mora triput načiniti vizitu dok ja njojzi jedanput. Moram beštelovati drombulje za koncert. popraviće se mamzel. FEMA: Kamo sreće da mi je taka i ona drnda. nema još gdi će se vući za zvonce. ali to je pravi gurbijan bio. SARA: Ma šer. plug? Krmačo jedna. ma šere. što ima pedintere sa portunetom. SARA: Amazon-klajder. a ti bestraga. SARA: Prekrasno. Blago onom koji je od nature na nobles stvoren. ali ovde nema pravih noblesa. Ali apropo. Verujte mi. šarmant! FEMA: Moj je osobiti pasion. Gledim. čekaj. one se jošt prve klanjaju. Idu prosto obučene. Nisam ja ćiftinica. ako nisi. vas će sav nobles vrlo uvažavati. zašto ovi naši nisu za taj posao. SARA: Šarmant. ma šere. prekrasno. jašiti. SARA: A. gdi će se sveće paliti.

ali zato se vi nemojte ljutiti. i vami se prokteva? FEMA: Komi fo! Žan! Aport! Johan. FEMA: To je gurbijan! Može biti da je katkad i probirao. FEMA: Pst! Bezobraznik. FEMA: To je impretinencija! JOVAN: (produži): Pa znate li. SARA: On govori o vašem suprugu? FEMA: Da! Imao je. ja vam slabo za to i znam. zaopucao me njegovim pripovetkama. znate. običaj katkad s opancima unterhaltovati se. je l' te. Ali. JOVAN: E... neka skuva dve crne kafe! JOVAN: A neće biti dobro tri? . JOVAN: A. FEMA: Da si vrat slomio kad si takva nesreća! SARA: Ovaj se momak vidi gurbijan biti. jer sam vam sve jednako u sobi sedela kod moga štrikeraja. te sam sasvim na to zaboravila. majstor . kad vas je pokojni majstor oklagijom čak u podrum oterao što niste hteli raditi. a znate kako mi je pokojni majstor . nego. nitkov jedan. FEMA: Nitkov. nego nije! Gledajte. još su mi ruke ispucane. ko te pita za to? JOVAN: E. budući da mu je doktor tako sovetovao. kakav majstor? Ne znaš reći pokojni gospodar ili gospodin. jer ste utekli u podrum. ne bi li dobro bilo po jedan šolj kafe.. PREĐAŠNJE JOVAN: Evo me. Žan! Pozorje drugo JOVAN. ali ja siromah! I sad me svrbi kad se setim kakav sam boj za to izvukao. FEMA: (skoči): To je bezobrazluk! Taki mi se vuci ispred očiju jer ću ti svu kosu počupati. majstorice. lako je vama. baš pogodiste! Koliko ste redi bosi i sa mnom zajedno rastezali kože. molim. molim. ti nisi rođen za pedintera nego za kakvog šegrta. a bezobraznici su izneli da je sam pravio opanke. Vuci se kod Anče.) Da ti đavo nosi jezik. meni je tako nešto mučno. kad sve na bedu ide! FEMA: Gurbijan. Hanc. to je bezobrazluk nobles uvrediti.SARA: Gledajte vi. izvol'te za onaj šolj kafe ... (Stisne usta. JOVA: E..

to je gurbijanstvo. . Sve bi se preko ćilima i žutova prevrćali (otide). pa su mu zato prebili nogu i jošt mu prete da će ga ubiti dati. Žan. FEMA: O. uh! Opet mi dolazi na vrat (metne maramu na nos). PREĐAŠNJE FEMA: Uh. videćemo. SARA: Ništa. molim vas. ali mi je čudo gdi gurbijan govori ono što je već prošlo.) Oho! A znate šta je novo. da nisam koji sam! FEMA: Misliš ti da je on gurbijan kao ti? JOVAN: Hajde. SARA: Šaljivo se momče vidi. JOVAN: Bre.FEMA: Nitkov. pa ga donesi ovde na kanape (Sari). tu je njemu mesto. koji je taj gurbijan bio što je moga Lamura dirao? JOVAN: Gnjavio je kapova gospodina Petriča i udavio pudlu jednu. FEMA: A. priveži mu nogu.. JOVAN: A na šta ću posle ja spavati? FEMA: To je gurbijan. majstor . nek sedi sa Fineskom. to ne treba da vas interesira. FEMA: Kakvom žutovu? JOVAN: Lamuru. FEMA: Neće njemu više niko nogu skr'ati (pokazuje na kanape). (Pođe. čuješ moju zapovest? JOVAN: Hajde. gospođa? Našem žutovu prebili nogu. videćemo. JOVAN (vrti glavom): Da nešto ustane pokojni majstor! FEMA: Opet ti? JOVAN: Ala bi nas mlavio. donećeš ćilim da prostremo ovuda (pokazuje astal). ništa ne pazi šta će reći. FEMA: Šta. ja mu govorim za nobles. gurbijan je odveć. FEMA: Mene i ne atresira. Pozorje treće MITAR. Johan. Propopo. a on hoće da spava.. ako on ne smrsi i Fineski vrat.

možeš se pofaliti. obezobrazila si se kao vaška! SARA: Fidon! Ovaj je gori gurbijan nego prvi FEMA: (đipi): Ta ja neću ovo u mojoj kući trpiti. Ko te vospita na modu? Valjda što si služila? Sram te bude! Obajgoro jedna. to ti ne možeš biti da ti se još jedanput nos poduži. kad nisi imala šta jesti. sad ću ti dati sepr lepr. takva sam. đavo ti odneo i tu modu! Kakva te moda snašla. FEMA: Komi fo! Komi fo! Ovde se samo po modi govori. ako uzmem toljagu. hinauz. neću da znam. FEMA: Sižer. kad ti stoje ruke ispucane kao panjevi. ti ćeš me još isterati? A ne znaš li. Dobila si krasnog muža. Marš. da je načiniš takvom kao što si ti? FEMA: Kakva sam. Ko si ti. videćeš ko se sme usuditi odvesti je. nesrećo. Femo. ali što sam sad. i celoj familiji. ser tuzer. MITAR: Šta ste zapušili noseve. šta tražiš ti ovde? Marš iz moje sobe. te ćeš se krstiti. ti ćeš moju devojku uzeti? MITAR: Nego šta. Krmačo jedna. marš. tužer. nego si se oko mene kao kučka šunjala? FEMA: Što sam bila. Zaista. FEMA: (Sari): Sin sunzer. pak ga nisi znala čuvati nego si ga donde čangrizala i jela dok se nije sdoksao. što činiš je l' to pametno? FEMA: (Sari) Je l' te da smrdi ovaj? SARA: (metne maramu na nos) Vrlo. kanda ste se uvonjale. Ko vam je to? FEMA: Moga brata kočijaš. SARA: E bien! MITAR: Bre. pak onda kad zapitam za tebe. i ona je moja. aport! MITAR: Šta. Šta si se narogušila kao patak na kišu. .MITAR: Bogati. Govori što te pitam ili ću drugojače početi. ja te ne pripoznajem za moga brata MITAR: Ja te opet tražim. MITAR: O. došao sam da te pitam šta si poludela te praviš komendije po kući. nesrećo. SARA: Uj! FEMA: Seper se lepr. lepu si mi čest učinila. je l' to lepo. za sebe sam. veliku mi čest i praviš! Samo sam došao da uzmem onu devojku.

vi vrlo lepe ainfele imate. MITAR: Samo pristupi. ti si moja. ti ćeš mene srećnom učiniti.) FEMA: Pogani paorski rod. I ona je imala običaj katkad ljutiti se. načast mu.. ja vam ne znam kazati. Marš. Dakle izvol'te. da te poljubim. šarmant! FEMA: Šta vam se čini. Ah. (Otvori vrata. Ja sam srećan. SARA: To je veliko gurbijanstvo! FEMA: Došao da mi vodi devojku.MITAR: Da vidim smem li ja. ali to joj je tako lepo stajalo. materentina zaludila se za onom babuskerom. SARA: Vi ste blagorodni. gledaj me. ti si moja. nikad me neće bog od njega kurtalisati. ha moja lepa. zalivajući cveće EVICA: Moje milo cvetance. . ja igram od radosti. nesrećo jedna. Alaboner! To će biti komocija vrlo prijatna za jauzn. bože.) FEMA: Molim. FEMA: Samo je dirni. medena. cukerpokerajska Evice. nije ni ona bolja od njega. Evice smokvena. moj dragi? Lako ću ja bez vas živeti. šećerna Evice. i jošt jedanput. (Otide. ali kako ćete vi bez mene . i ja ga svaki čas očekivam. hodi. vi ste gošća. jesam li ga lepo ispratila? SARA: Komi fo! Meni se činilo da moju groficu gledim. hodi da te poljubim. FEMA: Komi fo! Ne bi li dobro bilo malo proći se dok kafa gotova bude. Doći će vreme. SARA: Šarmant. Ja sam tvoj. i jošt jedanput. O. pak i ne gledi na njega. ljubićete vi mene u ruku i molićete da vas poznam. Vasa mi je obećao ovamo doći.. Šta to tamo šušti? Ah? moj Vasa. tako lepo. pa ću ga zvati Vasilicom! No moja.) Pozorje četvrto EVICA sama u bašti. bože mi oprosti. moj Vasa! Pozorje peto VASILIJE kao izvan sebe VASILIJE: Evice. takvo đubre meni ne treba! SARA: Šarmant. pa ću ti obadve noge prebiti. kad ću ga mojim Vasom nazvati? Onda ću mu tepati. FEMA: Molim! SARA: Molim! (U smešnom komplimentiranju obadve najedanput iziđu.

mojom milom. VASILIJE: Kako ti nisam dao kad je ostala u tvojoj ruci? Daj ovamo. gdi su ti novci. EVICA: Ta čekaj.. EVICA: Nisi ti meni nikakvu reškontu dao. daj reškontu. pravo kažeš. samo hoćeš da me namučiš. lud sam i bio što sam takvu omilovao. ja sam je kod tebe ostavio. EVICA: Al' ćedu biti žuti! Blago nama! VASILIJE: Sad daj reškontu. kukavac. EVICA: Ja ne znam ništa. ne mogu više da čekam. To je lepo da ubiješ siromaha momka .) Da. alvenskom Evicom. kad ti kažem. ti si zmija pred mojim očima. i otkuda su ti? VASILIJE: Gdi su mi. Vaso. VASILIJE: Idi. Vaso. vere mi. da vidim. ti kanda nisi pri sebi? VASILIJE: I nisam. ti si otrov. to će biti život. EVICA: Kakvu reškontu? VASILIJE: Zaboga. strane stradati moram. Šta ti se dogodilo? VASILIJE: Jošt pitaš? Ne možeš da se setiš? Dvanaest hiljada forinti! Jesi li čula? Dvanaest hiljada. ja sam na nebu. Do po sata pune tri kese dukata doneću ti. zaboga nemoj me ubiti! EVICA: Ja ne znam šta si ti poludio. evo ovako (grli je). (Plače. reškontu. Kaži mi šta je to reškonta. bademskom.. EVICA: Ti snivaš. nemoj me toliko mučiti. to će biti grljenje. pa ćeš videti. VASILIJE: Ha! Eto ženske vernosti! Evice. da primim novce pa onda uzmi koliko hoćeš. to je lepo! Tako li ti mene miluješ? Daj reškontu. EVICA: Čekaj malo. VASILIJE: Poludio. Evice. evo ovako. . poludio. ja znam da se ti šališ.EVICA: Šta je tebi. otkuda su mi? Daj samo reškontu. sad sam nesrećan! Sa svake. s tobom. u raju. EVICA: Ja te ne razumem ništa. ja ne znam ni za kakvu reškontu. jede li se? Kako izgleda. EVICA: Ubio me bog ako znam o kakvoj reškonti! VASILIJE: (legne na zemlju) Oh.

. ja ću moliti. VASILIJE: Šta ću sad? .. ona će mi oprostiti.. to je kod mene u burmutici. Pozorje šesto EVICA dođe lagano pak sedne VASILIJE: Gdi je reškonta? EVICA: Ubi me! VASILIJE: Šta? EVICA: Ubi me! VASILIJE: Gdi je reškonta? EVICA: Izgubila sam. kad nas je tvoja mati zatekla. EVICA: A. Čekaj... EVICA: Ti si magarac što si mi dao. ona je dobra.) . VASILIJE? Oh! (Sedne. VASILIJE: Šta.. u.. A moja nesreća mati dala filozofu..) EVICA: Ah! ..... sad ću ti doneti (otide). ona plavetna hartija što sam ti je dao u majstor-Mitrovoj kući. VASILIJE: Ti si magarica što si je primila kad nisi vredna bila čuvati. do trista vraga. EVICA: Sad neću moći načiniti haljine po modi i .) VASILIJE: U. Vaso. ostavila? EVICA: U burmutici.! Sad te opet ne mogu uzeti. i . VASILIJE: Ja ću se ubiti EVICA: Ja luda.VASILIJE: Ne znaš. i ja sam te tako osramotio! Ah. i! (Plače. kod tebe je. što sam je tamo ostavila' VASILIJE: Gdi si je. šta učini! Kako ćeš joj u oči pogledati? No. filozofu? Kod filozofa moja reškonta? Čekaj malo! (Pođe. VASILIJE (đipi): Šta. EVICA: Ja ću skočiti u bunar.

VASILIJE: (strašljivo) Evice. ali. preljubeznija Heleno.. EVICA: Zar se ti sumnjaš o meni? VASILIJE: Ja se ne sumnjam. valjda ću mu lakše moći izvarati. On je mene i tako prosio. očesa tvoja zvjezdonosno bleščat. svetli gospodin filozof. da toržestvo ovo poljubcem ukrasim. Vaso. VASILIJE: Šta. Evo ga gdi ide. RUŽIČIĆ: Heleno moja. vozljubljenaja Heleno. volela bih nego najlepši vikler. dopusti. no nimfa ljubjaščago tja Svjatozarja. EVICA: Meni je vrlo žao što ne mogu vašim jezikom govoriti. ti znaš da me to vređa. RUŽIČIĆ: Mir tebje. kako sam razumela kako su u velikoj slavi i česti. kad bih srećna bila jošt jedanput vaše oči na mene obratiti. Idi se ukloni dok ja s njim svršim. da se učinim u njega zaljubljena. EVICA: Stani malo. . Nije on snio numere nego ja. izjaščno! (Koje različje meždu jeja i materi jeja. nemoj se šaliti.) EVICA: Ah. Ja ću biti blizu.) EVICA: Ja nisam znala ceniti filozofe. EVICA EVICA: Službenica ponizna. RUŽIČIĆ: Ne podobajet li sej soputniceju biti života Svjatozarja Rozičiča? EVICA: Visokorodni gospodin filozof.. Heleno. volela bih i sluškinja biti kod filozofa nego za sebe prva gazdarica. ko bi na onog bivola pogledao. molim te. no sad. bože. lice tvoje diže te diže do udivlenija. baš dobro. (Na ovu reč Vasilije izbulji glavu. u njega zaljubljena? Tu šalu ja neću da probam. meni nešto na pamet pade.EVICA: Vaso! VASILIJE: Neće se pedalj od mene maknuti dok mi reškontu ne da. no ja ću se postarati da što skorije naučim. EVICA: Nemoj ludovati. RUŽIČIĆ: Izjaščno.) EVICA: To će onda moći učiniti kad srećna budem vaša žena biti. jesi li čula? (Udalji se. sad mi pomozi! Pozorje sedmo RUŽIČIĆ. RUŽIČIĆ: Ne žena.

lice tvoje jest predjel rugoti. niste li kakav plavetni papir našli? RUŽIČIĆ: Rujna boja ružice Ružičiča jest to lice. službenica. ha. SARA: Ha. FEMA. kanda dvadeset prvo dete doji. naš mladoženja hoće svoju suprugu s komplimentom ala boner da probira! . SARA: Moj gospodin rođak ima volju sve visoko govoriti.) RUŽIČIĆ (sam): Njest li sija bolja od matere jeja? Voistinu. vi sami? FEMA: Komi fo! Mi smo na vas zaboravile. ne mareći čto so materiju jeja budet. EVICA: Niste li kakvu burmuticu dobili? RUŽIČIĆ: Dafno moja. EVICA: Molim vas. RUŽIČIĆ: Najvisperniji neba dar jest stihotvorstvo. ha. EVICA: A gde je burmutica? RUŽIČIĆ: Otišla je vo svoja si. RUŽIČIĆ: Najprostije jest to da je za nikakvu boju ne znam kromje crvene. BIVŠI SARA: Službenica. slatki gospodin filozof.EVICA: Ja se radujem. jeste li što od moje matere dobili? RUŽIČIĆ: Mati jest panj stari. ne bi li dobrotu imali prostije mi kazati. EVICA: Ej. EVICA: Molim. EVICA: Molim. kako. teško si ga meni! (Otrči. So svojimi dari. zri moje lice. siju da vozmu az v suprugu. sej obraz jest idilskago života. ja to nisam razumela. Ko vas je sad razumeo? RUŽIČIĆ: Kažem za gospoju Mirič kako izgleda. Pozorje osmo SARA. I zato želim da vam kakav dar spravim. Nedostojno tože burmutice. RUŽIČIĆ: Kolero zemli.

ha! Ma ch?re. Pozorje deveto . šta vi govorite? RUŽIČIĆ: Svojstvo jest pjesnoslovca vešči podrobno opisati. već za tihotekuščim komedijam. FEMA: To je inpretinencija tako štogod meni u oči reći. zato se vi i ne možete razsrditi. Zato ustupite kćeri vašoj sladost bračnogo vjenca. SARA: Nemojte praviti komedije. ha! Ja mislim da se naši zaljubljeni nećeju posvađati. RUŽIČIĆ: Muza moja više za previspremnim tragedijam težit ne želi. FEMA: Ja moju kćer ne dam. on ima takvu narav. no az vam kažem da az ne mogu privolitisja da s vašeju rugotoju dne provodim. ne banč. ha.) FEMA: Bre. RUŽIČIĆ: Rozičič ostaet pri sveoemu pretprijatiju postojani.. da mi još platite da vas u stihovi opišem. dostoin jest da lepšu uzme. RUŽIČIĆ: Nesmislene. ha. RUŽIČIĆ: Gdje kći svoja dražesti pokazuet. SARA: Ha. FEMA: Ta trista te vraga . jedva čeka prsten. neće on mene sramotiti! Napolje iz moje kuće! RUŽIČIĆ: Ne banč. ne gnjevajtesja. ale ga odnele. Tamo mater vjenčanje ne čekaet. Svjatozar Rozičič. a zašto sam ja otoič pala u nesvest? Zašto sam toliko komplamenta pravila? Zašto sam ja po tri sata nameštala usta na ogledalu? RUŽIČIĆ: Ne gnjevajtesja. FEMA: Gospodin filozof. Vidite kako ste godinama otjagoščeni da se misli da ste tristaljetnago Nestora supruga.. tako Ariadna gnjevalasja. mon frer.RUŽIČIĆ: Šalu provodjat bozi. SARA: Pst! (Ne šalite se vikati. gledajte kako joj belilo na obrazu stoit. pjesnoslovec. SARA: Ha. s druge pak strane izgledate kao Rabenerova satira. FEMA: Šta. stihotvorec prirodu izobražaet. RUŽIČIĆ: Bićete prevrščeni u blato kao Licijanci. gospodin filozof.

a ko je on.. bezobraznico. a zašto da mu pokloniš? FEMA: Ja sam htela poći za njega. MITAR: Nije istina? (Viče) Jovane. ne viđiće že me bije. MITAR: No.) Šta si imala štovati ovo kod mene? RUŽIČIĆ: Nesmislene.BIVŠI. šta je on. MITAR: Šta. moja lepa sestro. a jesi li stekla? Šta traže ove stvari kod mene za deset forinti? FEMA: To nije istina. čto sam zapovjedil da niktomuže ne otkriješ! JOVAN: Ale pre pana boha. ne dostojit tebe jazik vložiti na muz ljubimca. MITAR: Poklonila. RUŽIČIĆ: Az jesm pjesnoslovec i niktože nadomnoju. imaš li pameti? Šta si naumila s kućom? More. a kako ti je bilo kad si kože gazila? Zar ti nije muž dosta novaca ostavio. da pril'pnet jazik gortani tvojemu. MITAR MITAR (Femi): Nesrećo i pogani. nesrećo. MITAR: Ne smeš (ćuši ga). Jovane! JOVAN. šta? . misliš li ti ostariti? FEMA: (metne maramu na nos): Uh. PREĐAŠNJI MITAR: Govori otkuda ti ovaj sat i burmutica? JOVAN: Ja ne smem da kažem. pogani jedna! Ja ti smrdim. za njega da pođeš. . MITAR: Šta se zamotavaš. opet mi došao da mi smradi nos. ko ti je gospodar? Govori kad te pitam! JOVAN (uhvati se za uvo): Dao mi je gospodin filozof. MITAR: Šta. ded sad! FEMA: Ja sam njemu sat poklonila.. nego i stvari da zalažeš? (Izvadi sat i burmuticu. FEMA: Šta je tebi za to što sam ja to drugom poklonila? MITAR: Poklonila. otkuda je? RUŽIČIĆ: Nesmislene. RUŽIČIĆ: Bezumne i nečestive.

Samo da nam da. Reškontu daj ovamo! RUŽIČIĆ: Da pretvoritsja v kamen moje tjelo. razumejte mja. molim. hm) lice vozgrjevat moje (hm. daćemo i njemu štogod. JOVAN: A. EVICA: Vidite kako moj Vasa dobro misli. MITAR: Ko će razumeti ludog čoveka. moji lepi dvanaest hiljada! EVICA: Ujo slatki. Naterajte ga da nam vrati. Izraile! Pozorje deseto EVICA. RUŽIČIĆ: Fantazija jest dar nebesnago suščestva. napolje s reškontom. teško tebi! RUŽIČIĆ: Gore. ali je reškonta u ovoga gospodina filozofa. samo ja mogu s njime na kraj izići! Či je tak' panove? Mi sme druzja. PREĐAŠNJI EVICA: Ah. MITAR: Aa. nije mala suma. VASILIJE: Ah. MITAR: Bre. tebje. RUŽIČIĆ: Da porazit tja Vulkan molnijeju svojeju. to i ja ne razumem. nemojte ga puštati. vi nam pomozite. nedostojno tože burmutice. govori ljudski. je l' Vaso? VASILIJE: Sto forinti. EVICA: Nije li vam moja mati dala s burmuticom? RUŽIČIĆ: Dafno moja. gle kako i govori! JOVAN: E. na moju dušu. ne znam ni za kakovu reškontu. . ovaj se jošt fali što je vantast. ovo je vantasta. zašto ako te okupim. Femo! Teško tebi.MITAR: Ta ovaj je lud. ašče znam za kakovu reškontu. VASILIJE. nećeš se znati ni ti ni tvoj jezik. zri moje lice. majstor Mitre. hm) serce. ujo. tvoje (hm. dobro kad smo vas našli. filozof je ovo? Zašto vi ne date momku što je njegovo? RUŽIČIĆ: Heleno moja. Moj je Vasilije dobio lutriju. Ej. Femo ej. lud čovek. MITAR: Dakle. vas. RUŽIČIĆ: Faraonovi potomci. MITAR: Šta.

. ked biste mi vjedali. FEMA: Šta. fala bogu. MITAR: E. koja sam čest imala kod grafa i kod grafice Švarc na desnoj. Ej.. šta si počela! Zašto ne raspita najpre ko je on i šta je? Ne verujem da mu i imena znaš. Samo filozofi se mogu s tobom razgovarati. i samo ti je škodilo što novaca nisi imao. pet stotina forinti . ti si se uvek pošteno vladao. RUŽIČIĆ: Bozi. ovde imaš dvanaest hiljada primiti. da ne bude taj što je služio u dućanu kod Jelkića i štetu učinio? On je. nitkove. otkud je ta opet? SARA: Ja sam gospoda Sara od Mladenić. Vasa neka uzme Evicu.EVICA: Ne znate onu malu plavetnu hartiju. Ah.. FEMA: Nek' ide bez traga. jesam li sad zaslužio Evičinu ruku dobiti? MITAR: Jesi. ko se sme s tobom mešati. osam stotina forinti. VASILIJE: Jovane. Femo. tvoj zet. zašto smo čuli da se posle nekako na nauku dao. Majstor-Mitre. vskuju az ne vjedal toje.) VASILIJE: Ha (zagrli ga). drugi niko. ti si od velike familije.. . No evo. supruga pokojnog gospodina Mladenića.. Sram te budi. moj sinko. FEMA: Majstorice. MITAR: Ružičić. Sad možeš biti moj zet. kako je odeven i novčan. ah! Kako si je našao? JOVAN: Dao mi je ovaj filozof. slatki Jovane. MITAR: Nego nisi Znaš šta je. Femo! A ko ti je to do trebe. MITAR: Zašto? Vidiš kako je lep. ja ga ne trebam. i toga si dostao. Ružičić. ispisanu? RUŽIČIĆ: Nikakože. slatki. hiljadu forinti imaš od mene. Femo. vrlo retko na levoj strani biti. JOVAN: Hej panove. a potom bisme kupili ruhu. FEMA: Svetozar Ružičić. VASILIJE: Slatka majstorice. valjda sam ti kože činila. Ti si mene srećnim učinio. JOVAN: Da ne bude ova? (Pokaže reškontu. a ti pođi za filozofa. za raz bisme ot'šli i vzeli pjenjazi. medeni Jovane! EVICA: Kod Jovana reškonta. a mene niko ne pita kad se moja kći udaje. na moju dušu. to je malo.

hajde pravi lokne. da se iz daleka čuje da je Fema luda. pa meto krogn da zakloni svoju bolest. komi fo. ma šere. ako hoćeš ti na to. a ne prati sudove. ja imam dvanaest hiljada. a to je samo u Londonu običaj.Moja Femo. VASILIJE: I turski. sad mi pada na pamet koliko sam je puta vidio kad sam pokojnom grofu čizme pravi.. stidi se. Poganije ženske. Jedna nema kose. raširena i neotesana. kakvo si društvo izabrala! FEMA: Ja ne mogu biti paorka kao vi. zašto nisi odavno kazao da si nobl pak bi dobio Evicu. samo pod tim ugovorom da s njome francuski govoriš. samo mi dajte Evicu. hi. Jedna stoji kao petačka. a drugi to taki za modu uzimaju. Les fines. SARA: Uj! FEMA: Jedanput zasvagda. pa daje načiniti mider. SARA: Šarmant. MITAR: E. zašto ona nosi klepetušu oko vrata. Tu je ona bila kuvarica. to je moda. makar vid izgubila. . FEMA: (Sari): Hi. samo koja dobar glas ima. samo koja dobar glas ima. ma šere? SARA: Uj. mogu biti nobl. uzima tuđu da svoju rugotu sakrije. samo kad je moja. i one koje kao trska stoje moraju da se utegnu.. natrkači ih na oči. to je moja žena od vas sviju najveća pomodarka. hajde. Sun paurentr. Johan. komi fo. ko je nobl. to je sad moda.) VASILIJE: Milostiva gospoja. FEMA: (uspijajući). I ja mogu tako isto nobl biti kao Engleskinje.MITAR: Aa. onaj je moj. FEMA: Da vidimo. ne pazeći što s tim zdravlju svom škode. hi! . a ko nije. ko mi fo. VASILIJE: I ona je moja? FEMA: Uj. mora svoju masu malo da utegne. mora da ih zakloni s pantalonama. FEMA: (Sari): Može to biti. da mi kupiš jednu klepetušu. MITAR: Da. les lamors . FEMA: A. MITAR: U čemu ti misliš da si bolja od nas? FEMA: (pokaže mu sat): Ko još ovo nosi? To se zove nobles. to mora biti. šta mislite vi da je to moda? Jedan ima guke oko vrata. tako hoće moda. marš aport! (Pokazuje na Vasilija. Jedan ima krive noge. ako hoćeš. i makar kako stajalo. žurnalu nema granice. i to je moda. e.

pravo. Ti si moj zet. onda se možeš ženiti! JOVAN: Ali. Ančica moja. pa će i kuću zapaliti. onda mogu li uzeti Anču? MITAR: Uzmi ako ćeš i svraku. Vous m'avez toujours fait tant d'amitiés. mus. jer. metnite mi sedlo.) Panovi. očesa moja zrjat premjenenije ot stojaščih gromno bezakonije. JOVAN: Majstorice. To baš tako liči kao da bi krmača vikala: "Molim vas.VASILIJE: Lius. Ihuhu! (Udari Ružičića. a ne da skitaš! JOVAN: Ali moja služba? VASILIJE: Jovan ima od mene hiljadu forinti JOVAN: E. meni to lepo stoji. porkus." . čo su se zmrzli. Dobro upamtite od Feme kako je zlo kad prost hoće da digne nos navisoko. Femo svaki dan da proučiš onu poslovicu: "Nema ti gore nego kad se tikva pokondiri". pa unapredak teraj ovakove od sebe (pokazujući Saru). FEMA: Pravo. bonus. Ja mogu biti kamila. Povtori joj jošt nekoliko puta one njene kravlje reči: miko. šta marim ja JOVAN: Pravo. SARA: Šta je to! Madam de Mirič. deco. pius. MITAR: Ako spopadnem onu toljagu. veru. miko. Vasilije. s ćurkama i ne možeš drugojačije nego magareći. sad vidim da si pametan. MITAR: Ti da radiš. MITAR: A gle Feme jako! FEMA: Kunt moj bratandr gurbijan velikandr . sad ću ti Anču dati. sad imamo mi dvoje proces Kažite vi meni ko će mi platiti što sam bio kod vas pedinter. VASILIJE: Zacelo? FEMA: Nobles lukte nit! MITAR: No. kako vidim. ali mi je majstorica jošt i Anču obećala. majstor Mitar neće me više ovakvog trpiti. Nitkov. an danter tu. kad svršiš zanat. Vaso. azinus. ja vas kao star mogu malo i poučiti. ke sent de makarbal.A ti. RUŽIČIĆ: Duše nečastive. te ćeš se krstiti. treba bit veseli. MITAR: Slušajte. urbanus. FEMA: Alibunar. Evo šta čini moda. nitkove.

Dobri gazda Dobro vino ma. ujela je mloge. Žan. (Vasiliju) Samo francuz sun mamzel. JOVAN: O pani. Šak' mu to pan bog požena. Proslavivsja meždu čelovjeki. Kad' ho ma. a kad počne. Femo. ako nema pameti. Dobro vino ma. i ja znam peknje spivat (peva) Naš pan' gazda. . kako ti se slavi kuća. Pime s' toj to flaški Naš pan' gazda. kad kon nit. ti dosjagneš bezčisleni vjeki. da i vama kao prost štogod kažem: Čovek ma kako da je učen i školat. JOVAN: Veselo. madam FEMA: Adies. dobri gazda. RUŽIČIĆ: Rozičiću. Slava tvoja ostanet do konca. FEMA: Uj! MITAR: Bogme.MITAR: Uzminder ti kožender. FEMA: Les nobles. pamti srpsku poslovicu kad se tikva pokondiri. a ono zbogom! Pravo kažu ljudi da je moda ludilo kao kijavica: od jednog prelazi na drugog. JOVAN (klanja se Femi): Božur. Spodobivsja lavrovago vjenca. svatovi! MITAR: Vidiš. neg ho da. Hajdemo. udešće i tebe. šta li ste. A vi. les modes MITAR: Opet počinješ? Kaži ti nama. RUŽIČIĆ (gledi ga sa sožalenijem): Bjedno gluposti izčadije Kakvo imaši ponjatije O stihotvorstva cjeni. gospodin filozof. A mi z'jeho laski. deco. sve je maler. O mudrosti blagostini. ne ume da prestane. ostaješ li ti i dalje tako pokondirena i luda. ili ćeš biti kao mi? FEMA: Nobles kon nit biti paor MITAR: E. da ne pređe i na vas ova boleština. pa pravider opankender Femo.

razumeš? Po dva muža. JOVAN: Ej.. FEMA: Libri pruder. vodi me u Pariz. Sad hoću malo da budem prosta. FEMA (metne ruku na čelo. Libri pruder.MITAR: Nemaj brige . da vidim kako se i prosto živi. FEMA: (dugo ga gleda) Po tri? . samo tri godine. les modes. MITAR: U Parizu svaka gospođa ima po dva muža. FEMA: Ah. sasvim žalostivo): Kon nit. fala bogu! Jedva joj nađo' leka. JOVAN: Adies. FEMA (čepeći se): Da. FEMA: Ja ću malo u kolibi da živim da mogu posle preći u dvokatne kuće. pa će ti svaki to isto kazati. kon nit MITAR: Femo. adies.. ja bih te sam o mom trošku u Pariz odveo samo kad bi mi obećala tri godine onako postupiti kao što ja hoću. žurnal. ah. FEMA (jako): Oh! (Sasvim tiho. les intov. i tri dana biti bez karaktera mlogo je. Muža? MITAR: Pitaj svakog koji je god bio u Francuskoj. ah. Zbilja. les nobles. prosto! Sasvim prosto! (Sari) Adies. adies. FEMA: Ali tamo prosti nisu kao ovde? MITAR: A. MITAR: Promisli se dobro. nobles. tamo su poslednje žene kao kod nas ti što si. ja sam već isterala želju za noblesom. one imaju po tri. ovde je razgovor o Parizu.. a kukavne proste? MITAR: E. da l' bi ti imala volju ići u Pariz? FEMA (izvrće oči): Les Paris. po dva muža... MITAR: No.. žutov.) Oh! (S jednom tercom više. a kamoli tri godine. MITAR: Vidiš. kon nit. kon nit. ma šere. FEMA: Da budem paorka? Oh.) Oh! . krasna tri muža! Šta neće učiniti! ZAVESA . Vidiš kako nobles živi? Ah. vodi me u Pariz. Femo.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->