SULIT PJPK NOV 2008

Nama :

Tingkatan : 1

SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN BESERAH
KUANTAN PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2008 TINGKATAN SATU

PENDIDIKAN JASMANI & PENDIDIKAN KESIHATAN Satu Jam JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU
1. Kertas soalan ini mengandungi 50 soalan. 2. Jawab semua soalan. 3. Tiap-tiap soalan pada Bahagian A diikuti oleh empat cadangan jawapan yang berhuruf A, B, C dan D. Bagi tiap-tiap soalan pilih satu jawapan sahaja.Bahagian B, sila tandakan A pada jawapa yang betul dan B pada jawapan yang salah. Tandakan semua jawapan anda pada kertas jawapan objektif yang disediakan. 4. Fikirkan dengan teliti ketika memilih jawapan anda. Jika anda hendak menukar sesuatu jawapan, padamkan sehingga bersih tanda yang tidak dikehendaki itu dan hitamkan pilihan anda yang baru. Kertas soalan ini mengandungi Disediakan oleh, ………………. ………………………. Tan Ka Keong PPN halaman bercetak Disemak oleh, ……………………….. Heng Jee Chin Diluluskan oleh,

Ketua Panitia PJPK SMK Beserah 1.

Setiausaha Panitia PJPK SMK Beserah.

Malinutrisi merupakan masalah pengambilan zat makanan yang tidak mencukupi. Apakah akibat dari malnutrisi? (A) (B) (C) (D) Gaut Kegemukan Mudah Pitam Darah Tinggi

2.

Apakah yang dimaksudkan dengan malnutrisi? (A) (B) (C) (D) Ketagihan dadah Lebihan lemak dalam badan Kurang melakukan senaman Pengambilan zat makanan yang tidak cukup

3.

Di antara berikut yang manakah langkah boleh mengatasi masalah malnutrisi? (A) Mengamalkan pemakanan yang seimbang (B) Makan sekenyang-kenyangnya setiap kali bersarapan. (C) Menjalankan aktiviti-aktiviti kecergasan kardiovaskular. (D) Menjalani pemeriksaan doctor setiap kali menghidapi gastrik.

4.

Faedah-faedah latihan fizikal termasuk I. meningkatkan fungsi jantung, paru-paru dan sistem peredaran darah. II. mengurangkan kandungan kolesterol dan glucokasa di dalam darah. III. mengurangkan dan mengawal berat badan. (A) (B) (C) (D) I, II, III I, II II, III I sahaja

2

5.

Aktiviti-aktiviti untuk membina daya tahan kardiovaskular termasuk I. II. III. (A) (B) (C) (D) senamrobik berjalan pantas skiping

I, II II, III I, II dan III I sahaja

6.

Penglihatan Ali pada waktu malam adalah terhad. Apakah kemungkinan penyakit yang dihidapi oleh Ali? (A.) (B). (C) (D) . Rabun malam Rabun warna Mata juling Buta

7.

Kemampuan jantung, system salur darah membekalkan oksigen kepada otot secara berterusan semasa melakukan aktiviti juga dikenali sebagai (A) Daya tahan kardiovaskular (B) Daya tahan otot (C) Kekuatan otot (D) Komposisi badan Semasa melakukan aktiviti daya tahan kardiovaskular, apakah organ yang membekalkan oksigen kepada otot secara berterusan (A) (B) (C) (D) Ginjal Hidung Jantung Paru-paru

8.

9.

Aktiviti kekuatan otot adalah bersifat (A) (B) (C) (D) Aerobik Anaerobic Kalistetik Senamrobik

3

10.

Yang manakah berikut adalah aktiviti bersifat aerobik I Berlari II Berjalan III Berenang IV Bertumbuk (A) (B) (C) (D) I, II dan III II, III dan IV I, II dan IV I, III dan IV

11.

Ahli sukan selalu mengamalkan aktiviti memanaskan badan (A) Semasa berlumba (B) Sebelum berlumba (C) Selepas berlumba (D) Ketika berlumba Angkat tumit dan bangkit tubi adalah aktiviti-aktiviti tang dilakukan untuk membina (A) Kelenturan (B) Ketangkasan (C) Daya tahan otot (D) Daya tahan kardiovaskular Senamrobik ialah satu aktiviti yang mampu untuk meningkatkan (A) kuasa (B) Kekuatan otot (C) Daya tahan otot (D) Daya tahan kardiovaskular Dari lingkungan umur berapakah seseorang dianggap sebagai warga tua? (A) (B) (C) (D) 50 tahun 60 tahun 70 tahun 80 tahun

12.

13.

14.

4

15.

Amanda dilahirkan sebagai kerdil. Beliau dianggap sebagai warga____ (A) Cacat (B) Kerdil (C) Isteimewa (D) tua Merry tidak dapat bersemuka dengan bapanya kerana terdapat perbezaan nilai antara generasi. Cara penyelesaian berikut, manakah yang paling sesuai. (A) Merry patut akur terhadap kata-kata bapanya (B) Menunjukkan komunikasi yang berkesan diantara mereka (C) Biarkan sahaja masalah ini berlarutan (D) Elak dari mementingkan diri sendiri Ani telah cuba lari dari rumah. Berikut merupakan puncanya kecuali (A) Kurang kasih sayang (B) Keluarga tidak aman (C) Kurang didikan (D) Bersikap mementingkan diri

16.

17.

18.

Aktiviti mendagu dapat membina kekuatan otot dibahagian tangan dan __________ (A) (B) (C) (D) punggung bahu kaki leher

Kelenturan berubah mengikut ____________ 19. (A) (B) (C) (D) 20. Berat badan Kaum Bangsa Usia

Berikan dua contoh aktiviti yang dapat membina kekuatan otot. (A) Mendagu dan tekan tubi. (B) Bangkit tubi dan lompat jauh berdiri. (C ) Lompat dakap dan lompat ketingting. (D) Naik turun bangku dan lari pecut 30 meter.

5

21.

Huraikan aspek keselamatan semasa melakukan aktiviti kelenturan. (A) Jangan gunakan tilam. (B) Melakukan pergerakkan mengenjut-genjut. (C) Lakukan aktiviti secara perlahan-lahan. (D) Perlu donggakan kepala ketika melakukan aktiviti. Naik turun bangku adalah satu aktiviti yang sesuai untuk kekuatan otot kaki.apakah aktiviti yang sesuai untuk bagi meningkatkan otot tangan. (A) Bangkit tubi (B) Jangkauan melunjur (C) Hanyun tangan (D) Tekan tubi Seseorang yang aktif dalam kegiatan fizikal mempunyai tahap kelenturan yang baik. Ai antara yang berikut yang manakah aktiviti yang tidak membantu membina kelenturan. (A) Aktiviti kilas pinggang untuk kelenturan abdomen dan pinggang (B) Aktiviti bengkok sisi untuk bahagian abdomen, belakang badan, dan bahagian kaki. (C) Aktiviti angkat tumit untuk bahagian angkat kaki (D) Aktiviti duduk melenjur dan jangkau untuk bahagian pinggang dan belakang badan Penilaian Jadual 1 Pelajar Ali Baba Choy Dave

22.

23.

24

Mac 22cm 10cm - 1cm 20cm

April 25cm 20cm 8cm 28cm

Jadual 1 menunjukkan data yang diterima dari guru PJ selepas menjalani aktiviti jangkauan melunjur terhadap empat orang pelajar dalam bulan Mac dan September. Pelajar manakah peningkatan kelenturan yang paling ketara? (A) (B) (C) (D) Ali Baba Choy Dave

6

25

Cikgu Ahmad telah mengarahkan pelajar dalam kelas PJnya untuk melakukan aktiviti naik turun bangku selama 10 minit tanpa berhenti. Pada pendapat anda apakah yang akan terjadi kepada pelajar tersebut? (A) Pelajar mengalami kecederaan otot (B) Pelajar bertambah mahir (C) Pelajar berasa seronok (D) Guru berpuashati dengan pencapaian pelajar Apakah faedah-faedah memiliki kuasa yang baik bagi seseorang atlit? I Meningkatkan prestasi dalam sukan II Meningkatkan daya tahan otot III Meningkatkan kekuatan otot IV Mampu menyelamatakan diri jika berlaku sebarang kecemasan (A) (B) (C) (D) I dan II sahaja III dan IV sahaja I, II dan III sahaja I, II, III dan IV ARAS : PENILAIAN

26.

27.

Seseorang murid mampu menyelamatkan diri jika berlaku sebarang kecemasan kerana dia memiliki ____________ yang baik. (A) Kuasa (B) Daya tahan (C) Kelajuan (D) Kelembutan

28.

Apakah kepentingan prinsip ansur maju dalam latihan? (A) (B) (C ) (D) Dapat mengelakkan kecederaan otot dan kemalangan Dapat menambah beban sedikit demi sedikit Dapat menentukan jangkamasa yang diperlukan Dapat melaku aktiviti secara berperingkat dengan mudah

7

29

Apakah aktiviti yang boleh dilakukan untuk membina kelajuan? (A.) (B). (C) (D. Larian 1500 meter Larian pecut 30 meter dan 60 meter Joging Naik turun tangga

30.

Mengapakah prinsip latihan perlu dipatuhi semasa melakukan latihan kecergasan fizikal? (A) (B) (C) (D) Supaya kita cepat berpeluh Kadar nadi meningkat Mendapat keseronokan Mengelakkan kecederaan otot

31.

Di bawah ini yang manakah BUKAN prinsip latihan yang betul? (A) Ansur maju (B) Tambah beban (C) Latih tubi (D) Tempoh masa

32. Nyatakan maksud kuasa dalam kecergasan fizikal. (A) (B) (C) (D) Kemampuan jantung, system saluran darah dan system pernafasan membekalkan oksigen kepada otot secara berterusan semasa melakukan aktiviti Kemampuan otot melakukan aktiviti berulang kali atau dalam jangka masa ang lama. Kemampuan otot melakukan pergerakan yang pantas dalam masa yang singkat dengan menggunakan daya yang maksimum Kebolehan seseorang bergerak ke satu arah tertentu pada masa yang singkat

8

33.

Kenapakah kita memerlukan makanan seimbang? (A) (B) (C) (D) Menikmati hidangan dengan selesa. Tidak berlaku pembaziran makanan. Dapat tidur dengan lena. Fungsi tubuh badan dalam keadaan baik.

34

Apakah yang dimaksudkan dengan pemakanan? (A) Kumpulan makanan yang telah ditentukan. (B) Jenis makanan yang ditentukan untuk dimakan (C) Nutrien yang diperlukan oleh tubuh badan. (D) Semua makanan yang diperlukan Kumpulan makanan susu dan hasil tenusu berfungsi untuk (A) Membina otot dan tubuh yang sihat. (B) Membina tulang dan gigi yang kuat (C) Membantu proses pembekuan darah (D) Meningkatkan system pertahanan badan

35.

36 .

Antara berikut, yang manakah merupakan piramid makanan Malaysia yang berkhasiat untuk menjadikan badan kita sihat? (A) Banyakkan pengambilan lemak dan gula (B) 2 - 5 sajian susu dan keju (C) 4 – 5 sajian daging dan kekacang (D) 3 – 5 sajian sayur dan buah-buahan

37. Jenis-jenis pemakanan yang diperlukan oleh seseorang itu bergantung 38. Pernyataan-pernyataan di KECUALI manakah boleh dihubungkaitkan kepada keadaan berikut, bawah yang dengan Umur pemakanan yang baik? amalan (A) (A) Makan mengikut selera (B) Jantina (B) Makan apabila lapar dan berhenti sebelum kenyang (C) Bangsa (C) Makanan makanan yang tidak dibasuh (D) Aktiviti (D) Makanan dalam kuantiti yang banyak kemudian tidur dengan lena 39. Pilih ciri-ciri yang memperlihatkan kesihatan mental yang positif I Menghargai diri II Kemas dan teratur III Ikhlas dalam menasihati orang lain IV Cepat berputus asa (A) (B) (C ) (D) I dan II II dan III I, II dan III II, III dan IV

9

40.

Berapakah tempoh masa penuh bagi permainan bola sepak (A) 60 minit (B) 70 minit (C ) 80 minit (D) 90 minit

41.

Kad kuning akan diberikan, jika pemain (A) Menendang bola dengan kuat (B) Melakukan tindakan berbahaya (C) Memegang bola selepas tiupan wisel (D) Menanduk bola dengan kepala

42.

Ali telah dikenakan kad kuning kedua setelah mengasari pemain lawan.Apakah tindakan seterusnya yang dibuat oleh pengadil keatas Ali? (A) Membenarkan Ali meneruskan permainan (B) Memberikan kad merah dan mengarahkan Ali keluar padang (C Berikan Ali amaran secara lisan ) (D) Menyuruh Ali meminta maaf kepada pemain yang dikasarinya

43.

Sikap berikut boleh menyebabkan pengadil seringkali dikritik KECUALI (A) Tidak bersikap professional (B) Amalan rasuah (C) Berat sebelah (D) Bersifat tegas Penagih dadah terdedah kepada HIV melalui pelbagai cara termasuklah (A) (B) (C) (D) Tuala mandi Berkongsi pinggan Jarum suntikan Sikat rambut

44.

10

45.

Golongan belia merupakan golongan yang paling ramai terbabit dengan penyalahgunaan bahan terutama dadah, rokok dan alcohol. Yang manakah dibawah ini merupakan factor yang mendorong golongan ini terbabit dengan masalah penyalahgunaan bahan? I. II. III. IV. (A.) (B). (C) (D) . Keinginan untuk mencuba Terpengaruh dengan rakan sebaya Kerana terlalu letih dan tidak cukup rehat Konflik dan stress

I dan II sahaja I dan III sahaja I , II dan IV sahaja I, II , III dan IV sahaja

46.

Dadah sering dikaitkan dengan situasi yang negatif. Dalam situasi bagaimanakah dadah boleh digunakan secara positif? (A) (B) (C) (D) Digunakan dalam perubatan Digunakan untuk meningkatkan prestasi Digunakan dalam sukan Digunakan untuk merawat ketagihan

47.

Berikut adalah faktor-faktor yang menentukan kekuatan pukulan kecuali (A) (B) (C) (D) kilasan badan pergerakan pergelangan tangan ayunan lengan berat badan yang sesuai

11

48.

Tenis elbow, rasa sakit pada siku, sering dialami oleh pemain ping pong. Bagi mengelakkannya, apakah yang perlu dilakukan oleh pemain? (A) (B) (C) (D) Meneruskan latihan seperti biasa Membuat persediaan dari segi psikologi Mengurangkan latihan Melakukan aktiviti memanaskan badan dan regangan yang sempurna

49.

Apakah tindakan awal yang perlu dilakukan dalam usaha menyelamatkan mangsa yang tiba-tiba lemas sementara menunggu bantuan kecemasan tiba? (A) C . P. R (B) T. O.T. A. P. S (C) D. R. A. B. C (D) R. I. C. E Apakah langkah pertama yang harus dilakukan apabila rakan anda pengsan. (A) Keluarkan objek dari mulut mangsa (B) Lihat pergerakan turun naik dadanya (C) Pastikan anda dan mangsa dalam keadaan selamat (D) Dongakkan kepala mangsa ke atas

50.

~ Tamat Soalan ~

12

Skema Jawapan
PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2008 TINGKATAN 1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 0

C D A A C A A C B A

11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

B C C A C B D B D A

21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

C D C B A D A A B D

31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

C C D B B D C B C D

41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

B B D C D A D D C C

13

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful