You are on page 1of 3

DIMAR DRUMURI

PROCEDURI TEHNICE DE EXECUTIE


TERASAMENTE, AMENAJARE TEREN FUNDARE

PTE-D-Dr1

Pag 1 /3 -1-

1. Scop Procedura stabileste metodologia de executare a lucrrilor de terasamente la drumuri, ncepnd cu desfacerea i evacuarea sistemului existent i pn la amenajarea terenului de fundare a noului sistem rutier. 2. Domeniu Procedura se aplic n activittile de reparatii si modernizari de drumuri ce fac obiectul contractelor ncheiate de societate . 3. Documente de referint .!. "ntretinerea s# exploatarea drumurilor $!%&%' .(. )artea lucrtorului de drumuri$!%*+' 4. Descrierea procedurii 4.1 Lucrri pregtitoare "nainte de nceperea lucrrilor eful de antier stabilete , - necesarul de utilaje pentru desfacerea structurii existente - necesarul de utilaje pentru excavare, scarificare , - necesarul de utilaje pentru compactare . - caracteristicile utilajelor de compactare . greutate , l/ime , presiune n pneuri, caracteristici de vibrare , etc.0, - necesarul de auto mijloace de transport pentru materialul evacuat - organizarea necesar bunei func/ionri a utilajelor i auto care deservesc antierul. 4.2 Realizarea lucrrilor "nainte de a ncepe execu/ia terasamentelor, este necesar ca achizitorul s predea executantului amplasamentul lucrarilor si, eventual prin intermediul proiectantului, trasarea elementelor topografice ale drumului. Pe baza planului de situa/ie i a profilului longitudinal se restabilesc piche/ii i se marcheaz aliniamentele, vrfurile de unghi i se face trasarea curbelor. 1opometrul materializeaz pe teren toate punctele importante ale traseului prin piche/i martor raporta/i la o re/ea alctuit din repere de nivelment stabili amplasa/i n afara carosabilului strzii. 1oleran/ele de nivelment impuse pentru realizarea patului sunt 2$- 3,34 m fa/ de prevederile proiectului i se fac prin controlul topografic al nivelmentului pe profile din (3 n (3 m. Pentru realizarea corect a lucrrilor de terasamente i pentru a nlesni controlul execu/iei, este necesar ca nainte de nceperea lucrrilor de terasamente s fie pichetat ampriza profilurilor transvesale, cu ajutorul abloanelor care dau nclinarea taluzurilor i nivelul platformei.

DIMAR DRUMURI

PROCEDURI TEHNICE DE EXECUTIE


TERASAMENTE, AMENAJARE TEREN FUNDARE

PTE-D-Dr1

Pag 2 /3 -2-

5ucrrile de terasamente se vor executa astfel nct fazele procesului tehnologic s se succead fr decalaje ntre diferitele faze de lucru , care ar putea conduce la nmuierea pmntului din ampriza lucrrii. 6esfacerea i evacuarea sistemului rutier existent se face cu tehnologie adecvat functie de componenta acestuia, - stratele de asfalt se frezeaza si se transporta la depozitul stabilit pentru reciclare. 6esfacerea acestor strate se poate realiza si prin decapare cu ajutorul ciocanelor cu aer comprimat sau a celor hidraulice dupa care se incarca in auto cu incarcatoare pe pneuri. - dalele de beton se sparg cu ciocane hidraulice montate pe utilaje de excavat dupa care se incarca in auto cu incarcatoare pe pneuri - stratele de fundatie din materiale granulare, in functie de grosimea si calitatea lor, se excaveaza direct cu excavatorul si se descarca in auto amestecandu-se sau se excaveaza fiecare strat separat cu buldozerul si se incarca in auto cu incarcatorul pe pneuri. 7aterialul se evacuiaza in depozite de unde se poate refolosi, functie de calitatea lui, in terasamentele altor lucrari. "n timpul execu/iei spturilor n corpul drumului, eful de antier este obligat s conduc lucrrile astfel nct pmntul ce urmeaz s devina patul drumului s nu se degradeze sau s se nmoaie. 1ransportul materialului excavat se face conform unui plan ntocmit n prealabil, care definete n spa/iu micrile, localizarea final a materialului rezultat din decapri si desfaceri precum i itinerarul de transport convenit. Pe terenul cur/at se retraseaz axa drumului prin /rui din lemn sau metal, n dreptul tuturor profilelor transversale caracteristice prevzute n proiect. 6up ce au fost desfcut i evacuat materialul structurii existente se trece la compactarea patului drumului, pe un tronson de prob , pentru a stabili numrul de treceri a utilajului de compactare, viteza cu i fr vibrare , intensitatea de compactare, pentru un strat de 3 cm. 8dat stabilite se trece la nivelarea mecanica si pe alocuri manual a ntregii amprize pregtite dup care se compacteaz . 6ac exist zone n care materialul din patul drumului nu corespunde prevederilor proiectului, acesta se evacueaz i este nlocuit cu material de umlutur adus din zonele indicate prin proiect. Patul drumului se compacteaz pn la atingerea unui grad de compactare Proctor normal de !33 9 pe adncimea de 3 cm sub patul drumului. 5a unele drumuri se solicita prin proiect realizarea unui strat de forma. :tratul de forma poate fi constituit din , - materialul granular existent pe drum, caz in care acesta se scarifica, se niveleaza si se compacteaza in aceleasi conditii mentionate mai sus pentru pregatirea patului dupa excavatii.

DIMAR DRUMURI

PROCEDURI TEHNICE DE EXECUTIE


TERASAMENTE, AMENAJARE TEREN FUNDARE

PTE-D-Dr1

Pag 3 /3 -3-

- balast de rau asternut peste suprafata de fundare, nivelat si compactat - pamant coeziv stabilizat mecanic prin amestecare cu balast , pietris sau resturi de cariera in vederea imbunatatirii granulozitatii. ;mestecarea se realizeaza cu freze rutiere, autogreder sau grapa cu discuri. :e niveleaza cu autogrederul si se compacteaza. - pamant coeziv tratat cu var .nestins bulgari sau macinat sau hidratat pulbere0 in proportie de (-+9. :e raspandeste cat mai uniform varul peste stratul de pamant scarificat sau asternut, se amesteca cu freza rutiera sau grapa polidisc, se stropeste, se niveleaza cu autogrederu. )ompactarea se recomanda a se face cu compactor pe pneuri autopropulsat. 4.3. Controlul compactrii 5aboratorul de antier va recolta material existent n patul drumului cruia i se vor determina caracteristicile optime de compactare . densitatea maxim i umiditatea optim0, prin metoda Proctor normal. 6up ce terenul de fundare din ampriza drumului a fost adus la cota de fundare prevzut n proiect i a fost compactat, va fi supus verificrii prin recoltarea de probe . tan/e 0 . <umrul minim de probe pentru gradul de compactare este de ncercri pentru fiecare (333 mp de suprafa/ compactat, repartizate stnga, dreapta, ax, pentru fiecare sector . "n cazul n care valorile ob/inute nu sunt corespunztoare se continu compactarea pn cnd rezultatele ob/inute sunt bune i se atinge gradul de compactare prescris. ;ceste rezultate sunt urmrite de beneficiar i se ataeaz la cartea construc/iei. 4.4 Recepia pe faze de e ecuie !i determinante 6up finalizarea compactrii se verific cotele terenului de fundare, n puncte situate la distan/a de (3 ml . )nd lucrrile sunt terminate , verificrile i nregistrrile sunt fcute se anun/ factorii implica/i, conform P))=# - ului pentru efectuarea fazei determinante . ". Responsa#iliti Pentru ducerea la ndeplinire a prevederilor prezentei proceduri este responsabil personalul de conducere , execu/ie , control , implicat n derularea contractelor al cror obiect sunt lucrrile . $. %nregistrri - P= =erificare a cotei de fundare , - >isa de compactare , - ?aport de incercare,