Pantun Warisan Melayu

Pantun Keselamatan Jalan Raya. Jalan-jalan ke pasar raya Hendak membeli buah rambutan Berhati-hati di jalan raya Jangan lupa jaga keselamatan. Bantu ibu menyidai lampin, Selesai sidai masaklah nasi, Bila memandu, harus berdisiplin, Agar selamat, sampai destinasi. Bunga Kebangsaan, Bunga Raya, Rakyat bersatu penuh semangat, Berhati-hati, di jalan raya, Pandu cermat, jiwa selamat. Nasihat daripada orang tempatan, Berwaspada di atas jalan raya, Sesal dahulu, itu pendapatan, Sesal kemudian, tidak berguna.

Pantun Kepimpinan Melalui Teladan Merdu suara burung belatuk Terbang bersama si camar laut Perangai pemimpin laksana telunjuk Mengapa kelingking masih berkait? Kalau mencari tempat mandi, Pertama teluk kedua pantai; Kalau mencari pemimpin negeri, Pertama elok kedua pandai. Pantun Bahasa Jiwa Bangsa Ikat jerami muat ke kandar,

Riuh nelayan memunggah pelata. Angsana tumbang terkejut tempua. Beli seraga dibawa pulang. Anugerah warisan usah terburai. Singgah sekali di pohon rumbia. Tidak rugi berbahasa Malaysia. Jati diri warga gampak cemerlang. Agar kita sihat sentiasa. Busut di hutan sarang kelekatu. . Makin berkembang ke serata benua. Berbahasa kebangsaan saban waktu. Petang hari ke kedai Mak Siti. Kita ungkapkan sepanjang zaman. Ucap difahami wasangka terhindar. Berbanjar cemara di tanah rata. Bahasa kebangsaan jiwa kita. Mencari makanan tidak berputus asa.Selepas makan mandi di telaga. Batang halban dibawa ke huma. Bahasa kita lambang jati diri. Pantun Rakyat Sihat Anak merpati singgah di dahan. Bahasa kebangsaan milik bersama. Hendak dirikan sebuah taman. Terbang tempua ke semak berduri. Hidangan berkhasiat menjadi pilihan. Tempat teduhan sekumpulan murai. Segar dan mesra bahasa kita. Bahasa kebangsaan penyatu warga.

Elakkan dari sebarang penyakit. Rakyatnya semua sihat belaka. . Malaysia bebas obesiti. Tambahkan gula pada senyuman.Ke kedai Mak Siti membeli buah Melaka. Buluh dipotong dibuat rakit. Dari hilir hendak ke hulu. Pantun Makanan Seimbang Membantu orang bagus amalannya. Pantun Kebersihan Diri Dari Kuching hendak ke Miri. Menggosok gigi diamalkan selalu. Salah satu makanan seimbang. Amal dan budi jangan ditimbang. Kurangkan gula dalam masakan. Singgah mmebeli sayur maman. Supaya gigi kuat dan sihat. Singgah dahulu di Batu Pahat. Jangan dilupa kebersihan diri. Pasar Tani di Kota Pekan. Sayur dan buah banyak khasiatnya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful