NIVELURILE DE PREVENTIE IN CANCER •Preventia primara consta in controlul cauzelor si factorilor de risc (expunerea la carcinogenii cunoscuti ) avand ca scop

scaderea incidentei cancerelor. •Preventia secundara consta in tratamentul starilor precanceroase, identificate prin actiuni de depistare sau prin diagnostic precoce. •Preventia tertiara este preventia sechelelor terapeutice, reinsertia sociala si profesionala a bolnavilor tratati.

DEPISTAREA ≠ DIAGNOSTIC PRECOCE
Depistarea este descoperirea unui cancer inainte de aparitia semnelor clinice ale bolii. Anticipeaza diagnosticul obisnuit printr-un test care separa persoanele aparent sanatoase de cele care pot suferi de boala. Diagnosticul precoce este identificarea primelor semne clinice de boala prin autoexamen sau examen medical CE ESTE DEPISTAREA ? •Depistare = screening = triaj Tipuri de depistare: Depistare in masa = act de sanatate publica Se aplica populatiei dintr-o anumita arie geografica Scop: împartirea populatiei în 2 grupe Grupa cu testul (-) Grupa cu testul (+): necesita alte investigatii pentru afirmarea sau infirmarea dg. de cancer Depistare individuala (“oportunista”)- orientata de factori de risc se limiteaza la pacientii care se adreseaza medicului pentru alt motiv, este recomandata de medicul specialist

Screening - pentru care cancere?
•Eficienta screening-ului pentru cancerul mamar,col uterin si colo-rectal este bine documentata. •Nu exista nici o dovada ca screening-ul pentru cancer de prostata, cap si gat sau melanom cutanat ar reduce numarul deceselor produse prin cancere cu aceste localizari. •Nu exista dovezi ca screening-ul pentru cancerul pulmonar este eficient; preventia primara (A NU FUMA) poate reduce incidenta cu pana la 90%.

Cancerul mamar
•Nu este clara posibilitatea preventiei primare. •Screening
Mamografie Examen clinic mamar (executat de medic) Auto-examinarea sanului

Cancerul mamar
•Mamografia efectuata la femei fara simptomatologie de cancer mamar este cel mai bun instrument de detectie precoce

Subiecte MonaMoi Oncologie

Page 1

actioneaza impreuna cu alti factori) In prezent: depistarea precoce si tratamentul leziunilor precanceroase ramane cel mai eficient mod de prevenire a cancerului cervical.trebuie efectuata numai de specialisti pregatiti corespunzator •Mamografia poate arata: tumora mamara. ciclului menstrual. sarcini. menopauza. virusul herpetic genital pot cauza cresterea anormala a celulelor din endocervix. inainte de a fi simptomatica sau palpabila mici depozite da calciu la nivelul sanului Indicatii: •Femei de >40 ani la intervale de 1-2 ani. nedureros care detecteaza celulele anormale de la nivelul colului si endocolului uterin -cu niste periute fine se recolteaza celule de la nivelul colului si fundurilor de sac se intind frotiuri care sunt colorate si examinate la microscop pentru detectarea modificarilor celulare Senzitivitate: 51% Specificitate: 98% Reducerea mortalitatii prin cancer de col uterin cu 90% Clasificarea Papanicolaou Subiecte MonaMoi Oncologie Descriere Page 2 .caracteristicile anatomice ale gl. medicatie (anticonceptionala sau alti hormoni). Cancerul de col uterin •Testul Papanicolaou ( Pap smears): test simplu. alaptare.human papillomaviruses. •Auto-examinarea reduce mortalitatea in cancerul mamar cu 10-15% femeia trebuie sa anunte medicul in legatura cu orice modificare aparuta la nivelul sanilor nu inlocuieste mamografia periodica (dupa 40 ani) Cancerul de col uterin •Cauze si preventie primara: -activitate sexuala precoce parteneri sexuali multipli ( creste riscul de infectie cu virusuri cu transmitere sexuala) virusuri cu transmitere sexuala (HPV. mamare se schimba in functie de varsta. Reduce mortalitatea cu 30-35% Cancerul mamar •Examenul clinic al sanului (efectuat de catre medic): reduce mortalitatea in cancerul mamar cu 20-25% face parte din examenul medical de rutina nu inlocuieste mamografia periodica (dupa 40 ani) .

saraca in legume si fructe Dieta saraca in vegetale si alimente bogate in fibre Fumatul Istoric familial de cancer colo-rectal Factori de risc pentru cancer colo-rectal Varsta > 50 ani Polipi colonici Colita ulcerativa Dieta bogata in grasimi si carne. Include si studiul factorilor de risc. descriu structura fenomenului intensivi – indici de frecventa sau de intensitate Indicatorii intensivi: Incidenta – numarul de cazuri noi de cancer intr-o perioada de timp. dar nu concludenta pentru maligniatate Citologie sugestiva pentru malignitate Citologie concludenta pentru malignitate Factori de risc pentru cancer colo-rectal Varsta > 50 ani Polipi colonici Colita ulcerativa Dieta bogata in grasimi si carne. intr-o comunitate.000 de locuitori Fatalitatea – procentul deceselor prin cancer din populatia cu cancer Sursele acestor indicatori: carnetele de sanatate ale bolnavilor registrele intraspitalicesti Registrul National de Cancer Certificatele de deces ChimioterapiaEste o modalitate de a trata cancerul Scopul chimioterapiei – combate macro sau micrometastazele Subiecte MonaMoi Oncologie Page 3 .000 de locuitori Mortalitatea – numarul de decese prin cancer intr-o populatie pe an raportat la 100.originala Clasa I II III IV V Papanicolaou. studiul dinamicii imbolnavirilor de cancer raportate la populatia unei tari / regiuni. raportat la 100.000 de locuitori Prevalenta – numarul de cazuri noi si vechi de cancer care exista la un moment dat intr-o populatie. Indicatorii sunt: extensivi – de greutate specifica. saraca in legume si fructe Dieta saraca in vegetale si alimente bogate in fibre Fumatul Istoric familial de cancer colo-rectal Epidemiologia cancerului Epidemiologia cancerului se ocupa cu studiul imbolnavirilor prin cancer. intr-o tara raportat la 100. dar fara caractere de malignitate Citologie sugestiva . 1954 Fara celule anormale Citologie atipica .

paliativ vietii in cancerele diseminante cand exista un beneficiu biologic – o imbunatatire a calitatii de reconvertire la operabilitate – trebuie sa fie redusa tumora (extinsa local) pentru a fi operabila chimioterapie adjuvanta sau de consolidare a rezultatului obtinut in operatie dupa extirpare. Cancerul mamar (determinarea catepsinei D – cantitate crescuta e semn de agresivitate) – std 1 si 2 15% din pacienti mor dupa primul an de la operatie si acestea se preteaza la CHTP neoadjuvanta. se observa daca a strapuns seroasa cancer mamar chimioterapie neoadjuvanta – in cancerul aparent initial neoperabile. limfom. acestea raspund foarte bine la radioterapie. Evaluare chimioterapie Modalitati de raspuns durata de supravietuire fara semne de boala daca ajunge sa depaseasca 10 ani de la controlul tumoral obtinem o „vindecare” iar riscul de a face cancer este egal cu cel al populatiei generale b. Cancerele care cedeazala chimioterapie. cresterea tumorii sub tratament Criterii subiective de urmarire a tratamentului: starea biologica a bolnavului (nevoia de repaus a bolnavului. De exemplu: pentru o tumora de colon se face chimioterapie doar postoperator. chimioterapia curativa – cancere perfect controlabile prin citostatice. sarcom Ewing) citogenetică. genetica moleculară SEMNE SI SIMPTOME „DE ALARMA“ IN CANCERELE COPILULUI Tumora vizibilă / palpabilă Adenomegalia Hepato/ splenomegalia Cefaleea Subiecte MonaMoi Oncologie Page 4 . numarul de ore de somn) cand a aparut clinic primul semn/simptom varsta bolnavului Diagnosticul de certitudine: microscopie optică microscopie electronică imunohistochimie (dg. Nu orice cancer operat se preteaza in acest scop. intre tumorile cu „celule mici rotunde“: neuroblastom. cedeaza si la radioterapie si la tratamentul chirurgical Exemplu: seminom testicular.dif. masurarea dimensiunilor tumorale – 2 diametre perpendiculare timpul cat se mentin acele diametre ale tumorii. Se face cand exista markeri histopatologici pozitivi (invazia intralimfatica si intravasculara). se face in cancerele agresive (evaluate dupa timpul de dublare). Exista trepte tumora ideala . durere.remisiunea completa – pana la cel putin 4 saptamani remisiunea partiala – scadere la cel putin 50% ale tumorii stabilizare – scaderea cu minim 25% c. coriocarcinom placentar Trebuie folosite substante care nu induc alt cancer.

astenie. Evaluarea răspunsului la tratament. limfoame Patologic: ø ≥ 10 mm Generalizată / izolată +/. Clasificarea TNM se bazează pe premisa că neoplasmele cu aceeaşi localizare anatomică şi aceeaşi histologie au acelaşi model de creştere şi acelaşi prognostic. Indicaţiile biopsiei ganglionare: adenomegalie care se menţine/ creşte 12 săptămâni asociere cu febră şi/sau hepatosplenomegalie asociere cu anomalii Rx. de mediastin STADIALIZAREA TNM DEFINIŢIE Sistemul TNM reprezintă expresia extensiei anatomice a bolii neoplazice şi se bazează pe definirea a 3 componente: T – extensia tumorii primare. N – absenţa sau prezenţa invaziei ganglionilor limfatici regionali. de cavum. În viitor – se vor include în clasificarea cancerelor markerii biologici şi mutaţiile genetice.caracteristici clinice: recurenta matinală intensitate mare calmata de vărsături ADENOPATIA 1. Boli de sistem: leucemii.Semne neurologice Dureri osoase Sindrom hemoragipar Semne generale de boala: paloare. Tumori maligne metastazate ganglionar sarcoame ) 2. Estimarea prognosticului. t. M – absenţa sau prezenţa metastazelor la distanţă. ferme.hepatosplenomegalie Caracteristici clinice: dure.semne neurologice de focar (pareze/ paralizii de nervi cranieni. OBIECTIVELE STADIALIZĂRII TNM Selectarea tratamentului adecvat (primar şi adjuvant). tulburări de echilibru) Cefalee . Facilitează schimburile de informaţii între diverse centre de tratament. elastice ( neuroblastom. Subiecte MonaMoi Oncologie Page 5 . febra CEFALEEA Rară Cea mai frecventă cauză: tulburari de vedere Cauza tumorală : Tumori cerebrale (fosa posterioara) Sindromul de hipertensiune intracraniană : cefalee + vărsături +/. în prezent acestea sunt considerate elemente adiţionale (suplimentare) şi nu în mod necesar componente ale stadializării TNM.

indice mitotic. sediu initial. mai important chiar decat tipul histologic. prognosticul este cu atat mai nefavorabil cu cat tumora este mai slab diferentiata pentru unele localizari exista sisteme particulare de grading: Gleason pentru adenocarcinomul de prostata. Bloom. Richardson) pentru carcinoamele mamare FACTORI DE PROGNOSTIC LEGATI DE TUMORA Factori clinici Se obtin din: . G4 = nediferentiat. extensie ganglionara. Subiecte MonaMoi Oncologie Page 6 .markeri tumorali Factori anatomopatologici(1) Apreciaza extensia reala anatomica a bolii si agresivitatea tumorii stadiul anatomopatologic . Clark.unul din cei mai importanti factori prognostici alaturi de stadializare pentru aceeasi localizare prognosticul difera in functie de tipul histologic. Breslow)melanom) infiltrarea tumorii in tesuturile vecine invazia intralimfatica si intravasculara invazia neurala infiltrarea limfocitara peritumorala (considerata de unii marker de aparare a organismului gazda) ruperea capsulei ganglionare Factori anatomopatologici(3) Gradul de diferentiere (G) pentru unele localizari element prognostic principal. SBR (Scarff.tipul si localizarea metastazelor tipul histologic . G3 = slab diferentiat.anamneza. fiind un factor de agresivitate a tumorii face parte din stadializarea TNM se apreciaza in functie de aspectul celulelor tumorale. gradul de invazie . FACTORI DE PROGNOSTIC LEGATI DE TUMORA Factori anatomopatologici stadiul histopatologic tipul histologic gradul de invazie gradul de diferentiere Factori clinici stadiu clinic (extensie locoregionala. extensie la distanta) evolutia preterapeutica semne si simptome asociate Factori biologici .diametru. respectand in general aceleasi criterii ca si la stadializarea clinica dimensiunile tumorii .infiltratrea tumorii in tesuturile adiacente = factor prognostic semnificativ Criteriu pentru unele sisteme de stadializare histologica (Dukes(colon). G2 = moderat diferentiat.numarul si dimensiunile ganglionilor invadati diseminarea la distanta .apreciaza extensia anatomopatologica a bolii. prezenta atipiilor G1 = bine diferentiat. nivel de invazie in profunzime Status-ul ganglionilor regionali .Contribuţie în cercetarea neoplaziilor umane.

caracterul hormonorezistent (absenta receptorilor hormonali) reprezinta un factor de prognostic negativ citometria de flux .in sindroame paraneoplazice dozarea receptorilor hormonali dozarea receptorilor estrogenici. pot limita aplicarea unor tratamente Factori biologici Factori de prognostic de linia a II-a.extensia bolii Se apreciaza in sistem international T (tumora) N (adenopatii) M (metastaze) reprezinta cel mai frecvent folosit factor prognostic si cel mai important apreciaza extensia locoregionala. progesteronici.in hepatoame.poate sugera si evolutia ulterioara durata istoriei naturale a bolii in absenta tratamentului (intervalul dintre aparitia primului semn sau simptom si momentul diagnosticului si tratamentului) modul de evolutie in timp (timpul de dublare a volumului tumoral) Semne si simptome asociate semnele B( febra. antioncogene.pentru aprecierea capacitatii proliferative a tumorii evaluand procentul de celule aflate in faza S si continutul celular de AND (ploidia) Subiecte MonaMoi Oncologie Page 7 .in cancere tiroidiene catecolamine .in cancere testiculare gama GT . rinichi. ganglionara si la distanta Evolutia preterapeutica . imagistice Stadiu clinic .in mielomul multiplu antigene oncofetale antigen carcinoembrionic (CEA) in cancere digestive alfa fetoproteina (AFP). scaderea ponderala.principalii markeri tumorali cu valoare prognostica sunt: imunoglobulinele monoclonale .examen clinic.in localizari hepatice hormoni HCG in coriocarcinom tiroglobulina ..in carcinoide substante hormon-like . produsii acestora markerii tumorali . sunt utili pentru aprecierea agresivitatii tumorale Principalii factori biologici de prognostic sunt: markerii tumorali receptorii hormonali indici de proliferare enzime oncogene. androgenici . scadere ponderala) in limfoame. tumori disembrioplazice alte antigene specifice tumorale CA 15-3 in cancerul mamar PSA in cancerul prostatei enzime serice LDH. febra reprezinta factori de prognostic si in alte localizari (stomac. paraclinice. -Ex. plaman) de asemenea pot sugera afectarea altor organe. si corelarea acesteia cu AFP si HCG . transpiratii.in tumori suprarenaliene serotonina .

-utilizarea cateterelor centrale la bolnavii neoplazici cancerele pulmonare-microcelular si epidermoid->85%din cazurile de sdr. de vena cava superioara (compresie mediastinala) Sdr. myc. tuse. responsabila de drenajul venos al capului gatului si bratelor -obstructia se datoreaza compresiei. de hipertensiune intracraniana Sdr. ras. tumori cu celule germinale) sau metastaze limfatice mediastinale-(cancere mamare. trombozei CAUZE MALIGNE -cancere primare-(pulmonare. bratelor. etc.TBC. testicul.in cancerul mamar. orienteaza asupra capacitatii invazive activator de plasminogen-urokinaza . de compresiune medulara Sdr. fibroza mediastinala postiradiere TABLOU CLINIC -edm progresiv al gatului. her2neu. BRCA). invaziei. si portiunii superioare a trunchiului cu aparitia circulatiei colaterale -facies pletoric -dispnee. wheezing –in caz de compresie traheala -modificari ale tensiunii arteriale-HTA DIAGNOSTIC -radiografia toracica -RMN/CT -bronhoscopia -toracotomia minima sau toracoscopia DIAGNOSTIC DIFERENTIAL -insuficienta cardiaca congestiva TRATAMENT -SCOP PALIATIV -radioterapia-in tumorile radiosensibile -standard in cancerele pulmonare nonmicrocelulare -chimioterapia-in tumorile chimiosensibile -cancere pulmonare microcelulare(in asociere cu radioterapia) -limfoame mediastinale Subiecte MonaMoi Oncologie Page 8 .aneuploidia si procentul crescut de celule aflate in faza S reprezinta factori de prognostic negativ sunt importante si timpul de dublare al tumorii si durata ciclului celular dozarea unor enzime tumorale catepsina D .) Urgente oncologice de natura obstructiva (tumori ocupatoare de spatiu) Sdr. VCS CAUZE NEMALIGNE -RARE-gusa retrosternala.de asemenea marker de invazivitate aprecierea calitativa a modifcarilor de expresie a unor oncogene (erbB. pulmonare). timoame. de VCS -obstructia VCS in traseul sau prin mediastinul superior -VCS-localizare-dreapta liniei mediane anterior de bronhia primara dreapta. limfoame. RB) sau a produsilor acestora (receptorii factorilor epidermali de crestere. ulterior al capului. antioncogene (p53. sarcoidoza.

renal. prostata.etc. reflexe osteotendinoase modificate.Se datoreaza tumorilor cerebrale. limfoame -chimioterapia-tumori cu celule germinale nonseminomatoase. mamare.warfarina -SCOP CURATIV -radioterapia-seminoame mediastinale. renale. de HTIC . melanoame. colorectale.) TABLOU CLINIC Subiecte MonaMoi Oncologie Page 9 . limfoame Sdr. pulmonar. seminoame.tulburari senzoriale.-tumori mediastinale cu celule germinale -corticosteroizii-dexametazona. melanom. HHC -diureticele-furosemid -terapia antitrombotica-streptokinaza. de compresiune medulara -apare la 1-5 % dintre pacientii oncologici -este o reala urgenta-intarzierea terapiei poate duce la instalarea ireversibila a paraliziei -se datoreaza in 95% din cazuri metastazelor extradurale care invadeaza coloana vertebrala -localizare-70%-toracica -20%-lombosacrata -10% cervicala 10-40%-multifocala -cancerul mamar. urokinaza -terapia anticoagulanta-heparina. stranut). metastazelor cerebrale (cancere pulmonare.limfoame. poate precede cu luni de zile instalarea simptomelor neurologice -semne intermediare-tulburari senzoriale -semne tardive-deficit motor-tulburari de mers -paralizie definitiva-in cateva ore pana la zile -glob vezical -tonus rectal diminuat -obiectiv-spasticitate. -meta osoase cu punct de plecare neprecizat TABLOU CLINIC -semne precoce-durere la nivelul coloanei vertebrale -90% (accentuata de miscare. motorii in aval de nivelul compresiunii medulare DIAGNOSTIC -radiografia vertebrala -consult neurologic -CT/RMN TRATAMENT -radioterapia-tratamentul standard -tratamentul corticoid-dexametazona -chirurgia-rezectia corpului vertebral pentru tumorile situate anterior de canalul medular -laminectomie posterioara pentru tumorile localizate posterior de canalul medular (indicatie-pacientii cu tumori radiorezistente si cu deficite neurologice severe) -chimioterapia-tumori chimiosensibile (in asociere cu radioterapia) Sdr. tuse.

hematoame subdurale TRATAMENT -simptomatic-corticoterapia-dexametazona (efect inhibitor asupra unor factori din celula tumorala responsabili pt vasodilatatie.col uterin) -activarea osteoclastelor -activarea citokinelor cu activitate osteolitica -activarea prostaglandinelor Urgente datorate tratamentelor oncologice -hematologice-neutropenia febrila. tulburari ale statusului mental. tumori cerebrale primitive -chirurgia-metastaze unice. trombopenia -sdr de liza tumorala -insuf renala postchimioterapie -tromboza VCS la pacientii cu catetere centrale DEFINIŢIE. mai rar-cancerele sferei ORL.pulmonare. renale.-cefalee. Subiecte MonaMoi Oncologie Page 10 . colorectale. tulburari focale motorii sau senzoriale. tumori cerebrale primitive -chirurgia + radioterapia URGENTE METABOLICE Hipercalcemia Sindromul de liza tumorala (secundar tratamentelor oncologice) -hiperkaliemia -hiperuricemia -hiperfosfatemia Hipercalcemia Asociata metastazelor osoase (cancerele mamare. DIAGNOSTIC DIFERENTIAL -cauze nemaligne de HTIC –abcese cerebrale. efect de stabilizare asupra capilarelor cerebrale) -depletive cerebrale-manitol (cu monitorizarea functiei renale) -intubarea in cazuri severe pt a permite hiperventilatia mecanica si a reduce presiunea CO2 si consecutiv de a scadea presiunea intracraniana -radioterapia-metastaze multiple. cresterea permeabilitatii vasculare si edem cerebral.etc)-prin liza osoasa Asociata secretiei inadecvate de catre celulele tumorale a unor substante peptidice de tip PTH like-cancerele pulmonare (carcinoame epidermoide. tulburari de echilibru. SCOP • Radioterapia este specialitatea clinica ce se ocupa cu tratamentul cancerului (si nu numai) folosind efectul citotoxic relativ selectiv al radiatiilor ionizante. prostata. disfunctii respiratorii -hernierea cerebrala (bulb rahidian si amigdale cerebrale) DIAGNOSTIC -CT/RMN cerebral -consult neurologic Punctia lombara in prezenta HTIC nu se efectueaza. varsaturi.

• Radiocurabilitatea – se referă la controlul local al tumorii prin iradiere. Ex 45 Gy pentru maduva spinarii.• Scopul tratamentului este distrugerea celulelor tumorale prin administrarea in volumul tinta definit a unei doze eficiente de radiatii cu asigurarea unor efecte negative minime pentru tesuturile sanatoase din jur. • Doza de toleranta a tesuturilor sanatoase este cunoscuta pentru fiecare tesut (organ) si nu poate fi depasita. • Răspunsul unei tumori la acţiunea radiaţiilor ionizante este rezultatul interacţiunii unui complex de factori care aparţin organismului. tumorii şi tehnicii de iradiere. Metoda ce foloseste produsi cu efecte antiblastice Poate avea efecte citotoxice sau citostatice sau poate stimula sau creste numarul celulelor efectoare ale organismului Variante Imunoterapia activa 1. celule sau produsi celulari care actioneaza direct asupra proliferarii sau diferentierii celulelor maligne sau modifica raspunsul organismului fata de tumora. volumul tumoral. • Dificultatea iradierii consta in echilibrul dintre doza tumoricida –efect antitumoral maxim. etalarea. anticorpi 2. nespecifica (locala sau sistemica) pasiva 1. fractionare-nr de sedinte de iradiere in care se elibereaza doza totala. Pt distrugerea T (sterilizarea T) fiecare celula trebuie sa devina incapabila de reproducere . specifica 2. indirecta 4. indiferent de ritmul ei de regresie. celule efectoare 3. TERAPIA BIOLOGICA IN CANCER Definitie Utilizarea unor materiale biologice. 25 Gy pentru un rinichi • Răspunsul la iradiere – reprezintă aparenţa clinică de regresie tumorală după o anumită doză de radiaţii. etalare-numarul de zile dintre debutul si terminarea iradierii. Terapia genica IMUNOTERAPIA Raspunsul imun Componenta aferenta limfocitele T si B care recunosc anumite antigene caracteristice celulelor maligne Subiecte MonaMoi Oncologie Page 11 .si necesitatea protejarii la cat mai mari a tesuturilor sanatoase din jur--efectul diferential al iradierii • Diferenta de reactie a tes bolnav / tesut sanatos depinde de patru parametri:doza totala. fractionarea. 1cm3 de T contine 10 milioane de celule viabile.

T citotoxice.anticorpi Se folosesc anticorpi monoclonali sau policlonali Reprezinta o modalitate de terapie tintita Celulele tumorale cuplate cu anticorpi sunt distruse apoi prin sistemul complementului sau prin citotoxicitate celulara anticorp-dependenta Anticorpii pot fi cuplati cu citostatice.Centrul imun organele limfoide Componenta eferenta  celule efectoare: limfocite T helper. celule NK. crescute in culturi stimulate cu interleukine si apoi reintroduse pacientului In prezent sunt studii si cu limfocite infiltrative tumorale. macrofage  anticorpi produsi de limfocitele B  citokine sintetizate de limfocite si monocite Imunoterapia activa Se refera la imunizarea organismului afectat de boala maligna determinand in final o reactie imuna capabila sa elimine sau sa incetineasca cresterea tumorii rezultatele depind de volumul si imunogenitatea tumorii si de imunocompetenta gazdei Imunoterapia activa nespecifica Locala urmareste inducerea unui raspuns imun celular imediat sub actiunea unor substante diverse cel mai frecvent utilizate sunt bacteriile si produsii bacterieni numiti adjuvanti imuni care sunt mai eficienti in contact direct cu tumora (BCG. toxine sau radioizotopi Imunoterapia celulara adoptiva Se folosesc celule efectoare Initial s-au utilizat limfocite killer activate. parvum) alti modificatori ai raspunsului biologic utilizati sunt citokinele sistemica stimulari sistemice cu adjuvanti imuni Imunoterapia activa specifica Vaccinuri preparate din celule tumorale autologe sau heterologe asociate de obicei cu adjuvanti imuni cu rolul de a creste capacitatea macrofagelor de a recunoaste antigenele tumorale si de a declansa raspunsul imun Antigenicitatea celulelor tumorale este foarte importanta pentru acest tip de imunoterapie Primele experimente in cazul cancerelor cu etiopatogenie virala Imunoterapia pasiva Administrare de anticorpi sau celule cu actiune antitumorala Administrarea de celule imunocompetente capabile sa medieze un raspuns antitumoral se mai numeste si imunoterapie adoptiva Imunoterapia pasiva . recoltate de la pacient prin afereza. care ar fi atrase specific de catre celulele tumorale Imunoterapia indirecta Cresterea gradului de imunocompetenta prin indepartarea factorilor supresori Citokinele Subiecte MonaMoi Oncologie Page 12 . limfocite infiltrative tumorale. limfocite killer activate. C.

factori de stimulare a coloniilor granulocitare. LMC).      Subiecte MonaMoi Oncologie Page 13 . toxinelor. melanom. NSCLC. numite “gene suicidare” transferul unor gene supresoare tumorale sau inactivarea oncogenelor prin mecanisme antisens transferul unor gene raspunzatoare de producerea de citokine anularea expresiei unor gene prin intermediul ribozomilor DUREREA 30 – 40% la pacientii cu cancer la diagnostic 65 – 85% la cei cu boala avansata Unul din cele mai frecvente si de temut simptome Definitie = experienta senzoriala si emotionala neplacuta insotita de leziuni tisulare actuale / potentiale sau descrisa in astfel de termeni. sarcoame.Proteine de reglare produse de celulele normale Tipuri interleukine se foloseste interleukina 2 in cancerul renal. melanom. alte tumori (limfoame. Kaposi factori de necroza tumorala se folosesc in melanoame. colorectal) interferoni se foloseste interferon alfa in cancer renal. limfoame. granulocitarmacrofagice sau macrofagice. citostaticelor (toxicitate sistemica redusa) Se folosesc: Trastuzumab (cancer mamar her2neu+). Rituximab (limfoame CD20+). Este “ceea ce pacientul spune ca este”. Bevacizumab (cancer colorectal) Obstacole: antigenicitate tumorala heterogena legare redusa de tumora (incapacitatea de a penetra tumori mari) legare de antigene circulante dezvoltare de anticorpi impotriva lor TERAPIA GENICA Definitie Tehnica de tratament in care o gena functionala este inserata in genomul unui pacient modificand genomul celulelor neoplazice pentru a corecta o eroare genetica implicata in carcinogeneza Modalitati de realizare Activarea selectiva a prodrogurilor prin inserarea in celulele tumorale a unor gene sensibile la respectivul medicament. carcinoid. leucemii (HCL. sarcoame factori de crestere se foloseste eritropoietina. Este prin definitie subiectiva. trombopoetina Anticorpii monoclonali Se leaga de antigenele tumorale de suprafata si pot duce la distrugerea celulelor tumorale Pot fi folositi ca vectori directionanti spre tinta a radioizotopilor.

                  Durerea in cancer Fiziopatologie Durere nociceptiva: excitarea nociceptorilor  Durere somatica  Durere viscerala Durere neuropatica: lezarea tesutului nervos DUREREA Evaluare La sfarsitul evaluarii trebuie sa se poata preciza: Daca este cauzata de cancer sau de o alta patologie Constituie un sindrom neoplazic specific Este nociceptiva. neuropatica sau mixta Este sau nu insotita de elemente de suferinta psihologica Are impact negativ asupra apartinatorilor Principii de evaluare: Pacientul trebuie crezut intotdeauna Daca sunt mai multe focare fiecare durere se evalueza separat Trebuie incurajata discutia despre durerea lui. semne verbale (gemete. cu atat mai des cu cat durerea este mai severa. expresii faciale sau posturi. Durerea nociceptiva Tratament  Etiologic    Chirurgie Radioterapie Chimioterapie  Simptomatic  Medicamentos: Subiecte MonaMoi Oncologie Page 14 . Scalele pot fi unidimensionale (scara verbala. conventional. Scala trebuie folosita de catre bolnav nu de catre apartinator. raspunsul la o doza test de analgetic Anamneza trebuie detaliata urmarind toate caracteristicile durerii (PQRST): Factori care calmeaza sau accentueaza durerea. Probabilitatea ca tratamentul initial sa fie neadecvat creste cu intensitatea durerii. Reevaluarea este absolut necesara. cum e resimtita Iradierea Severitatea. modificarea unor valori fiziologice (TA). intensitatea Variatii temporale (constanta/ intermitenta) si evolutia ei in timp Durerea unui pacient se masoara subiectiv. folosind scale. daca pacientul nu poate discuta ne orientam dupa elemente ajutatoare: observatiile apartinatorilor. analog vizuala. inclusiv antialgice utilizate Caracteristica durerii. suspine). numerica. scale faciale pentru copii sub 8 ani) sau multidimensionale (care evalueaza si calitatea durerii).

opioid major: morfina.  Analgetic adjuvante analgetice (coanalgetice)  Tehnici neurodistructive  Fizioterapie/ relaxare DUREREA Principii de tratament  per os de cate ori este posibil      la intervale regulate (legate de durata de actiune a medicamentului folosit) pentru prevenirea reaparitiei durerii respectand scara OMS doze individualizate. se inlocuieste opioidul de treapta II.adjuvante  treapta II – pana la VAS 7 – durere moderata. pacientul si familia trebuie preveniti asupra efectelor adverse probabile DUREREA Scara OMS de terapia durerii  treapta I – pana la VAS 4 – durere usoara. adecvate cu atentie la detalii (instructiuni clare. opioid minor: codeina. Analgetice  Non-opioide:  Paracetamol  Acid acetil-salicilic  Opioide minore:  Codeina  Tramadol  Opioide majore:  Morfina  Methadona  Fentanyl Subiecte MonaMoi Oncologie Page 15 . tramadolul. +/. tratament cu aspirina. hidromorfon. +/. prevederea acutizarilor – break trough) schema trebuie sa fie cat mai simpla si clara. se poate adauga la tratamentul de treapta I. dihidrocodeina.adjuvante Durerea nociceptiva 1. +/. metadona. fentanyl. paracetamol.adjuvante  treapta III – peste VAS 7 – durere severa. AINS.

modificari ale hartii cromozomiale) Activarea unor oncogene si represarea unor antioncogene Instabilitate cariotipica. genomica si fenotipica Proliferare necontrolata Subiecte MonaMoi Oncologie Page 16 .      Durerea nociceptiva Efecte adverse opioizi Frecvente  constipatia  greata si varsaturile  sedarea si ameteala Ocazionale  sindrom confuzional  mioclonii  xerostoma  colici biliare  retentie acuta de urina  transpiratii  prurit  depresie respiratorie. Strategii de reducere a efectelor adverse: supraveghere pana la aparitia tolerantei la efectul secundar respectiv tratarea efectelor secundare schimbarea cu alt opioid reducerea dozelor prin asocierea unei alte medicatii sau tratament non-farmacologic Durerea neuropatica Fiziopatologie Acumularea canalelor de sodiu la nivelul neuronilor nociceptivi senzitivi lezati Activare spontana datorita hiperexcitabilitatii Expresia receptorilor adrenergici pe neuronii lezati Sensibilitate la catecolaminele circulante Hipertrofia axonilor simpatici din apropierea neuronilor senzitivi din ganglionul dorsal Inhibarea neuronilor descendenti inhibitori Senzatie de durere in loc de atingere Tratament Etiologic Chirurgie Radioterapie Chimioterapie Simptomatic: • Analgetice • Co-analgetice:dw3 CARACTERISTICILE CELULEI CANCEROASE – CONCLUZII • • • • Remanieri genomice (pierderi de alele.

umori) ale organismului sau transferul bolii maligne de la un organ la alt organ sau ţesut cu care nu este în raport anatomic. Subiecte MonaMoi Oncologie Page 17 . ţesuturi. După tratamentul local şi regional al tumorii primare se admite că există o perioadă critică de aproximativ 5 ani când riscul de metastazare este maxim. De aici necesitatea controalelor periodice.              • Capacitate metastatica cu achizitionarea unor fenotipuri noi (pierderea adeziunii. încât constituie primul semn al uni cancer Uneori tumora primară nu se poate determina nici la necropsie. Etape ale metastazării Desprinderea celulelor maligne din masa tumorală primară Pătrunderea în vase sanguine sau/şi limfatice Vehicularea în torentul circulator Oprirea în microcirculaţia organelor sau ţesuturilor Extravazarea din microcirculaţie Nidarea celulelor maligne în ţesutul sau organul respectiv Dezvoltarea coloniilor de celule tumorale în noua locaţie Căi de metastazare Calea vasculară Calea limfatică Calea peritoneală Calea tubară Calea bronhogenă Calea lichidului cefalo-rahidian Extensia de-a lungul tecii nervilor şi a rădăcinilor nervoase Momentul apariţiei metastazelor Poate fi: – In timpul prezentei tumorii – Dupa indepartarea ei De obicei metastazarea apare după o perioadă de evoluţie locală. după ce tumora a ajuns la un anumit volum Sunt situaţii când apar precoce. Reprezintă migrarea celulelor maligne de la nivelul tumorii primare la distanţă unde se fizează şi se dezvoltă pe cont propriu. achizitionarea de rezistente noi) EVOLUTIA NATURALA A CANCERULUI In general comuna maiultor cancere Determinata de: – Factori carcinogenici – Posibilitati de aparare ale gazdei – Entitati morbide coexistente – Celulele si tesutul de origine – Factori imunologici – Factori genetici METASTAZAREA Procesul de răspândire (diseminare) a celulelor maligne din tumora primară în alte compartimente (organe.

Subiecte MonaMoi Oncologie Page 18 . de aici necesitatea tratamentului adjuvant.Boala minimă reziduală Sunt situaţii când îndepărtarea tumorii primitive are intenţie de radicalitate. dar pot exista micrometastaze care nu pot fi decelate cu metodele imagistice Prezenţa lor poate fi suspicionată pe baza unor factori prognostici de agresivitate.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful