CONTOH RANCANGAN PENGAJARAN PENDIDIKAN SENI VISUAL

Tarikh Matapelajaran Tahun 2 Jumlah Pelajar Bidang Kegiatan Jenis Kegiatan Isi Kandungan - Tema - Tajuk Kemahiran fungsinya

: : : : : :

8 Mei 2012 Pendidikan Seni Visual 4 Cerdas 30 orang Menggambar Menggambar dengan teknik montaj

: : : -

Alat Domestik Alas Cawan Bergambar Ikan-ikan Cantik Memerhati pelbagai aspek seni dan

dalam alam kehidupan - Mengkaji keadaan alam sekitar dan mempelajari aspek-aspek seni seperti warna, corak, susunan, imbangan dan harmorni. - Memilih dan mendapatkan alat dan bahan untuk menghasilkan gubahan seni yang kreatif berdasarkan pengalaman sendiri.

Objektif Pada akhir pembelajaran murid-murid dapat: 1. Menyebut tiga prinsip seni visual dalam karya

kekemasan. . kertas gambar dasar.Media : Gunting. kebersihan : : : Sains Mengkategori. carta. menganalisis Komputer riba. gam. 2.Bahan. Penggabungjalinan KBKK Bahan Bantu Mengajar kad teka nama haiwan. gambar murid sendiri Pemulihan Pengayaan : : Guru memberi bimbingan terus.teknik montaj dengan betul. Alat. Menggunakan alat dan bahan yang sesuai dengan betul untuk menghasilkan karya montaj sekawan ikan dengan kadar siap 80%. Bahan Bantu Belajar : Lembaran kerja. dan nota guru.sampul surat beserta klu. Nilai : Sabar dan tekun. Menghias hasil karya dengan riben. Mencetus idea. mounting board. pelbagai gambar ikan.

Isi Kandungan Aktiviti P & P Guru 1. 2.Kad Teka Nama Haiwan -Komputer riba (audio) Catatan/Lakaran Set Induksi (5 minit) .Guru meminta murid murid menjawab soalan yang terdapat dalam sampul surat pada kad teka teki yang diberi apabila muzik mula dibunyikan. Murid-murid apakah permainan yang kita mainkan tadi ? J = Permainan Teka Nama Haiwan. Antara haiwan haiwan tersebut. 2. . 2. Guru membahagi murid-murid kepada tiga kumpulan dan memberikan satu sampul surat berisi soalan kepada setiap kumpulan.Jadi. KBKK: Mencetus idea Mengkategori Penggabungjalinan:Sains -Sesi soal jawab 1.Permainan Teka Nama . Guru menjalankan sesi soal jawab: . . Sebutankan namanama haiwa tadi ? J= Ikan. Murid-murid menjawab teka teki nama haiwan pada kad teka nama yang diberikan. 3. Wakil kumpulan ke hadapan untuk menampal kad teka nama haiwan pada papan putih 3. Guru memberi pujian kepada kumpulan yang paling awal menampal kad teka teki dengan jawapan yang betul BBM Murid 1. Kumpulan yang awal menampal kad nama haiwan dengan menulis jawapan yang betul dikira pemenang. 3. Murid-murid membentuk tiga kumpulan. yang manakah habitatnya di dalam air ? J = Ikan 4. hari ini apakah gambar yang kita nak hasilkan? J = Gambar ikan *GURU SEBAGAI FASILITATOR* 4. kelawar dan burung. 3. Dilampirkan.Permainan Teka Nama Haiwan.

blogspot. 3. corak.com /2009/04/prinsip-rekaan.html *Sampel resos dilampirkan 2. Murid-murid bergerak ke stesyen. . Mempamerkan dan menerangkan carta langkah 3.1. -Carta Langkah *lakaran & maklumat carta dilampirkan 1.Murid-murid melihat bbm yang ditunjukkan. 1.Kathlen Chee) . 2. 2. C.3 Guru menerangkan langkah-langkah penghasilan.cm/ 2010/04/definisi-montaj. Lampiran kerja(Guru) 2. . murid.murid lain mencatat. 4.2 Guru menunjukkan contoh hasil produk Alas Cawan Bergambar IkanIkan Cantik kepada murid.php?iu=http://3.html Kemahiran: 1. 1.4 Guru meminta wakil dari setiap stesen membaca jawapan lampiran kerja dan pelajar-pelajar lain mencatat jawapan di lampiran kerja yang berkenaan 3. Prinsip-Prinsip Rekaan dalam teknik montaj.1 Mengkaji keadaan alam sekitar dan mempelajari aspekaspek seni seperti warna.blogspot.Komputer Riba (audio) -Lampiran Kerja 1.1 Guru membahagikan murid kepada 4 stesen – A. iv.bp.2 Guru memberi tugasan mencari dan mencatat maklumat pada lembaran kerja dan menggunakan resos yang disediakan di setiap stesen. 3.1 Guru mempamerkan carta langkah 3. Maksud teknik montaj. Teknik-teknik menggambar ii.Murid-murid membaca carta langkah. imbangan dan harmorni.2 Guru meminta murid-murid membaca carta secara individu dan jantina.Stesen B Resos B – Pautan internet dan bahan fotostat – Komputer riba (Definisi Montaj) Sumber:http://berusdan krayonkami blogspot.) 1. Mencari & berkongsi maklumat Isi Penting i.2 Memerhati pelbagai aspek seni dan fungsinya dalam alam kehidupan 1.com/imageres.5 Guru menghuraikan maklumat yang diberikan oleh murid. B. .Murid-murid mendengar dengan teliti. 1. .com/- *GURU SEBAGAI PEMUDAHCARA Aras 1 Menyebut tiga prinsip seni visual 2. Murid-murid menggunakan resos dan menjalankan tugasan. Pengenalan Langkah 1 (15 min.Stesen C Resos C – Carta (Prinsip-Prinsip Rekaan Dalam Teknik Montaj) Jenis : bahan cetakan Sumber:http://psvspm. Lampiran kerja (Murid) 2.1 Guru menunjukkan contoh hasil karya alas cawan bergambar ikan menggunakan teknik montaj kepada murid. susunan. iii.D 2.3 Guru akan memasang lagu sebagai penanda masa untuk murid melengkapkan maklumat pada lembaran kerja yang diberikan.1 Guru menunjukcara penghasilan Alas Cawan Bergambar Ikan-ikan Cantik dengan teknik montaj. 2.2.Stesen D Resos D – Carta Peta Minda (Alatan Dapur) Jenis : bahan cetakan Sumber :http://search.babylon. Contoh-contoh alas alatan dapur. *GURU SEBAGAI FASILITATOR 3. .1.Murid-murid mendengar dan melihat CONTOH yang ditunjukkan. Wakil dari setiap stesyen membaca dan.Stesen A Resos A – Carta Peta Minda (Teknik-Teknik Menggambar ) Sumber : Buku ( Fokus untuk SPM Pendidikan Seni Visual. 2.

Produk yang dihasilkan. Penerapan nilai : Kekemasan Menegaskan penggunaan bahasa seni visual. 1.Murid melihat tunjukcara guru dengan teliti.10 Aras 2 Menggambar dengan teknik montaj. Langkah 2 (30 min. Ketekunan. 3.) Apresiasi a.Bagaimana dengan imbangan ketiga tiga karya ini. (gambar dasar laut) -gambar-gambar ikan.4.Yang manakah hasil karya yang menunjukkan prinsip kesatuan? 1. -kad manila -riben -Penerapan nilai: Kerjasama. Asas-asas Seni J =Ketiga-tiga karya mengandungi dan menunjukkan prinsip kesatuan. bahan. Antara hasil karyakarya ini manakan yang paling cantik? J = Karya A paling cantik. menjalankan apresiasi dan menjalankan sesi soal jawab. d. . b.3. Murid mengeluarkan alat.Murid menyampul hasil karya mereka Strategi: Masteri *GURU SEBAGAI FASILITATOR *Aras tinggi -guru menyelia dan membimbing murid di semua aras Strategi : BCB Pengayaan Pemulihan *bimbingan terus kepada murid lemah Aras 3 Menghias hasil karya dengan riben 3. Langkah 3 (5min. J =Karya A lebih nampak keseimbangannya berbanding karya lain. Kesabaran Kemahiran: 1. Murid menghiaskan hasil alas cawan mereka yang telah disampul dengan riben.) Aktiviti Penghasilan Produk 1. Bahan fotostat. c. Tunjukcara 1.Guru memilih beberapa hasil kerja murid. Murid menghasilkan Alas Cawan Bergambar Ikanikan Cantik dengan teknik montaj dengan teknik montaj.bahan dan media. 2.Yang manakah hasil karya yang mengandungi prinsip kepelbagaian? J =Ketiga-tiga karya mengndungi prinsip kepelbagaian. dan media.Guru meminta murid mengeluarkan alat. 1.Guru meminta murid menghasilkan Alas Cawan Bergambar Ikanikan Cantik dengan teknik montaj. 2.Sesi soal jawab bersama guru.

Murid mendengar dan mencatat. 3. 3.Penutup (5min. Nilai: Kebersihan .Beberapa orang murid memberitahu langkahlangkah penghasilan. 2.Guru meminta murid mengemas tempat.Guru meminta beberapa murid menyusun langkahlangkah penghasilan produk 2. 1. Murid mengemas tempat. Guru memberitahu alat & bahan yang diperlukan untuk minggu depan.) Rumusan 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful