You are on page 1of 7

1. Comprensi lectora: 1.1.

Per comprovar si has ents perfectament la novella que acabes de llegir, respon breument a les segents preguntes:
-Al principi de la novella, qu busquen Aram i Iorgos al mar? Cerquen esponges, per troben un derelicte ple de canons, amb columnes gregues de marbre i escultures. -Per quin motiu van anar Marik i Aram a Van? Aram havia estat molt malalt duna pulmonia, i la mare va prometre que si es curava, tots dos farien un pelegrinatge al monestir de Narek, prop del llac de Van. -Quina acci dugu a terme loncle Grigor abans dabandonar Van? Va deixar escampar pels prats totes les bsties del mas: els xais, les ovelles... -Qu va fer la famlia dAram amb el nad que va recollir de braos de la seva mare, que es moria, en el cam cap a Ecmiadzin? El nad va sobreviure, la famlia el va deixar a lhospital perqu es fessin crrec dell. -Qui va acollir Marik i Aram a Jerevan desprs de separar-se de Grigor? Varen ser acollits per un metge que coneixia al pare dAram, Vah. -Com van morir lvia i les dues filles petites de Vah i Marik a mans dels turcs? Varen morir ofegades al mar Negre. -Qu contenia la petita bossa que don la famlia de Iorgos a Aram quan sacomiad dell a Atenes?

Contenia una medalla de plata de Sant Miquel Arcngel i un grapat de monedes. -A quina ciutat francesa sestabliren Marik i Aram? A Marsella. -Quin regal va fer der Arshavir a Marik desprs dacceptar de casar-se amb ell? Li va regalar un llibre titulat Poemes indits de Vah. -Quin motiu apunta lautora per explicar el fet que el quadern dAram ans a parar a mans de la famlia Kondos?

4. Ttol i estructura
4.2. En aquesta novella els diversos captols no sn narrats sempre pel mateix personatge. Especifica qui s el narrador de cada captol (queden excloses les paraules de lautora entre parntesi que introdueixen o expliciten el contingut del quadern o els textos reproduts). A ms, quan en un mateix captol hi ha ms dun narrador, fes-ho constar tamb.
1 (Aram i Iorgos)Narrador omniscient. 2 (Carnet dAram. Atenes) Aram 3 (Carnet dAram. En Mar) Aram 4 (Marik. Marsella) Marik 5 (Carnet dAram. Alxia) Aram 6 (Vah) Marik, Odisseas i el taxista turc.

4.4. Anglada havia reconegut en ms duna ocasi que, originalment, Quadern dAram havia de ser una novella juvenil entorn de lamistat entre un noi grec i un darmeni, per que finalment opt per donar ms protagonisme a lxode armeni, amb la qual cosa la novella sadrea a un pblic molt ms ampli. Amb tot, a la novella encara es poden descobrir restes del projecte inicial. Quins aspectes o quins personatges et sembla que apunten ms cap a una novella juvenil?
Els personatges que fan veure les restes del projecte inicial sn Aram, Iorgos i Alxia; ja que representen respectivament lamistat entre amics per damunt de les adversitats i el amor juvenil i coratjs. Cal destacar que els personatges viuen situaci tpiques de la vida adolescent, aix com tamb se li dna ms importncia a l'acci que a la caracteritzaci psicolgica dels personatges. A ms a ms, sol fugir de paraules allunyades de l's quotidi.

5. Contingut
5.3. La mort de Vah s narrada en dos moments de la novella: en la visita que fan el mestre Odisseas i Ianek, la vdua del tamb poeta Ruben Sevak, a Marik i a Aram, i en el relat del taxista turc Hassan (ambds passatges sn en el captol VII, el darrer de la novella). Compara ambdues versions i digues quines sn les semblances i quines les diferncies. Quin et sembla ms emotiu i per qu?

Les semblances que es poden apreciar en els dos captols sn el dest final que te Vah i els seus companys, ja que van morir pel cam; i la impotncia dels dos narradors per poder salvar-los. La diferncia principal es el tracte que reben per lautoritat, ja que Odisseas pot subornar a linspector i en canvi, Hassan rep ordres directes sense cap possibilitat devitar-les. En la meva opini, el relat del taxista Hassan s molt ms emotiu ja que detalla els esdeveniments des dun punt de vista dun narrador extern sense cap possibilitat de canviar el futur. Fa servir un ordre apurat i detalls puntual com els crits de dolor i dimpotncia dels innocents.

7. Llengua i estil
7.2. A continuaci et transcrivim un dels passatges mes punyents de Quadern dAram extret de les paraules finals de Hassan, el taxista turc que presencia la mort de Vah i de quatres presoners ms, a ganivetades, en un bosc. Substitueix els mots en negreta per un sinnim dentre els que et donem a continuaci (tingues en compte que els verbs apareixen nicament en infinitiu, els substantius en singular i els adjectius en la seva forma masculina singular, i que en alguns casos haurs desmenar la concordana entre adjectiu i substantiu):
Els bandits em van deslligar les mans i em van ordenar (van manar) amb amenaces de tornar a la ciutat, mentre senduien (semportaven) els cinc presoners. Jo els vaig desobeir, perqu ja veia les seves males intencions (els seus mals propsits): condua poc a poc, els seguia de lluny, i mirava (contemplava) tot all que passava (esdevenia). Es van apartar (separar), per, de la carretera, van travessar (van creuar) un torrent sec i arribaren al petit tur (puig) que hi ha al costat del cam ral. Aquest tur s ben cobert de bosc (darbreda). Per no shi van pas endinsar. Aix que van arribar als

primers arbres, el capit de la banda (colla) va fer uns crits (brams) que no vaig entendre (comprendre), perqu no era ben a prop. En sentir-los, els lladres es van tirar (es van llanar) sobre els effendis, i tot va ser molt rpid. Vaig aturar (Vaig parar) el cotxe (vehicle), ells altra feina (ocupaci) tenien que no pas mirar-me (esguardar-me): es van tirar sobre els effendis, els van arrencar els vestits i els van despullar; els deixaren ben nus, tal com van venir al mn. Les pobres vctimes, indefenses (inermes), altra vegada amb les mans lligades, van ser colpejades (pegades), empeses (empentades) i lligades, cada un en un arbre. Desprs els bandits van treure els seus punyals (coltells) i entre els crits escruixidors (esborronadors) daquells innocents els van apunyalar (van acoltellar) a sang freda, una i altra vegada. Els seus crits de dolor i dimpotncia em trencaven el cor (commovien). Aix van morir tots cinc, apunyalats, sense poder defensar-se.

7.4. En la llista segent tens una srie dexpressions extretes de Quadern dAram. Assenyala, al costat, el recurs estilstic que segueixen. Trobars exemples deptet, anfora, metfora, ellipsi, eufemisme, quiasme, sinestsia, asndeton, personificaci, comparaci i anttesi (en els exemples ms extensos o que poden admetre ms duna interpretaci marquem amb negreta les figures concretes en qu volem que fixis latenci):
No ens serveixen les precioses descripcions dels bussos davui en dia, que amb les seves ales i el seu escafandre autnom semblen ocells-peixos Damunt seu brilla com un mirall la superfcie del mar Metfora I els seus ulls riuen, blauverds, com laigua que envolta Simi Crido el pare, crido el seu nom: Vah, Vah Anfora Recordo (...) el sol alegre que feia el mat que vam sortir de casa Personificaci

(Un professor de msica) (...) ens ensenya canons desglsia, marxes de casament, canons populars Les noies, la casa i les terres. Els nois, la barca, les xarxes i els estris de pescar Ellipsi Corre com una llebre i avisa els soldats! I jo, sol, corrent, ensopegant, caient i aixecant-me crido els soldats Comparaci Va ser la primera dadonar-se que li sortia la primera dent a la geniva rosada Eptet Que la Mare de Du els guardi, lesperana dels desesperats Anttesis Potser el gos es va salvar i, en canvi, la dola Irina no va sobreviure Quiasme Hi ha hagut una alegria delirant, els crits, els cants, les abraades, sescampaven pels carrers, les cases, els obradors, les fbriques Asndeton Haurem llegit nous llibres de Vah, que era tan jove quan li van segar la vida Eufemisme Ens vam casar, amb les corones de flors damunt el nostre front i al cor aquella flama encesa Aigua de neu, aigua de Du Anfora Perqu Iorgos s que va arrelar a Cadaqus

Jose Antonio lvarez Mar

1B