Bemutatkozás

Bemutatkozás
A pályámat kozmetikusként kezdtem, majd ismereteimet bõvítve tanulmányoztam a fizikoterápiás kezeléseket, és az egész testre kiható kezelési eljárásokat. Ezután a Budai Fodrász Szövetkezet országos oktatója voltam. Késõbb saját céget alapítottam, ahol az ehhez kapcsolódó kereskedelmi tevékenység mellett, a testkozmetikai szolgáltatás is fõ profilunk volt. A Pécsi Tudományegyetemen szereztem három humán diplomámat, többek közt felnõttoktatási szakértõ vagyok. Azt gondolom, hogy a felnõtt képzés arról szól, hogy mi oktatók és hallgatók egymástól tanulunk. Mindenki tud valami olyasmit, amit senki más. Az, hogy épp melyik oldalon vagyunk csak a hely, és a téma határozza meg. A sorsom úgy hozta, hogy három évet Thaiföldön, Bangkokban éltem a családommal együtt. A thai masszázst én magam is mint az ide látogatók többsége, kíváncsiságból próbáltam ki. Erre elõször abban a szállodában került sor, ahol a megérkezésünket követõ hónapokban laktunk. A hangulatosan kialakított környezetben, aromaolajoktól és füstölõtõl illatozó helyiségben, halk thai zene szólt. Elõször a thai masszázs fajtái közül, a turisták által igen kedvelt olajosmasszázst próbáltam ki. Ez is nagyon megtetszett, de igazán a tradicionális masszázs volt az, ami a maga különlegességével annyira megragadott, hogy szinte „rászoktam”. Az eredmény leírhatatlan volt. Soha nem gondoltam volna, hogy egy masszírozásnak ilyen hatása lehet. Erõsnek és egészségesnek éreztem maga, mintha más perspektívából láttam volna önmagam, másokat és a világot. Az itt tapasztalt és tanult dolgok inspiráltak arra, hogy ezeket másokkal is megosszam. A jó közérzet megteremtését a keleti kultúrákban – az õsi tapasztalataikat követve –, másképp értelmezik. Minden olyan személynek, nõnek, férfinak és gyermeknek szüksége van a thai masszázsra, akinek teste törõdést, gyógyítást, figyelmet igényel. Túlságosan hajszoljuk az örömöket és a sikert, miközben sajnos egyre kevesebbet mozgunk és egyre kevesebb bennünk az egymás iránti gondoskodás és együttérzés. Gyógyítani nem csak gyógyszerekkel, lazítani pedig nemcsak élvezeti cikkel és itallal lehet. A thai masszázs éppen az emberi közelség útján teremti meg a testi és lelki ellazulás feltételeit. Alkalmas az idegi, a fizikai igénybevétel és a stressz következtében kialakuló betegségek hatékony megelõzésére. A thai masszázst sosem tekintették puszta munkának, hanem spirituális gyakorlatnak, amely szoros kapcsolatban áll Buddha tanításaival. Sokáig csak a templomokban adtak és tanítottak ilyen masszázst. 7

THAI MASSZÁZS Bébi- és gyermekmasszázs

A tradicionális thai masszázst elõször a Wat Po masszázs „egyetemén” tanultam. Minden kurzusát elvégeztem, amely fehér embertõl szokatlan dolognak számít errefelé. Ezzel nagy tiszteletet vívtam ki magamnak a thaiok között. A legbüszkébb a bébi- és gyermekmasszázs elsajátítására vagyok. Azt hiszem, ezt a technikát rajtam kívül, csak kevés fehér ember végezte el, Magyarországról pedig az egyetlen vagyok. Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy három évig tanulhattam Thaiföldön, és a Wat Po masszázs egyetemén kívül, egy thai mesternek is tanítványa, majd késõbb munkatársa lehetettem. Ezzel a kompetenciával csak kevesen rendelkeznek Thaiföldön. A templomokon kívüli legális masszázsoktatás, az elmúlt évek során alakult ki.

Thaiföld
Manapság, a globalizáció, és technikafejlõdés lehetõvé teszi, hogy megismerjük és megértsük a földrajzilag távoli országok kultúráját és az ott élõ embereket. Magyarországon még mindig keveset tudnak az emberek errõl az országról, bár mostanában kezd felkapott turista úticél lenni. A soknemzetiségû ország államalkotó népe a thai. Nem könnyen érthetõ ez a nép, és ez nemcsak a fülünknek idegenül csengõ thai nyelv miatt van. Egész szentélyeket építenek az utcasarkokon, és alázatosan tisztelegnek minden Buddha szobor és a királyuk képe elõtt. Egyszerre van jelen a fejlett technika és a hagyománytisztelet. Például, amikor a templom kertjében a szerzetesek tanulják a palást tradicionális hajtogatását, közben rádiótelefonon beszélgetnek. Bár csupa idegenség európai szemmel ez a világ, mégis sikerült hamar beilleszkednünk. Lakói vendégszeretetükkel és bájukkal vonzzák a turistákat, de természetesen az országban látható egzotikus dolgok is csábítják a külföldieket. Thaiföldet közel 62 millió ember lakja. Ennek 75%-a thai, 14%-a kínai, 3-4%-a maláj. A maradékot laoszi, vietnámi és egyéb népcsoport adja. 8

Bemutatkozás
Kb. 300-400 ezer „farang” él itt, fõleg Bangkokban vagy Pattayán. A „farang” nem jelent egyebet, mint fehér embert, akiket tisztelnek és csodálnak az itt élõk. Minden fajta nemzetiség megtalálható az országban. Fõleg amerikaiak, belgák, hollandok, franciák. Magyar család tartósan, a Követség adatai alapján mindössze 40 él Thaiföldön. Az ide látogató turisták biztos, hogy egyik elsõszámú és nagyon kedvelt turista célpontja, a Wat Po épület- és templomegyüttes.

Wat Po
Ez a csodálatos hely – ahol a híres fekvõ Buddha is megtalálható – mind a mai napig a masszázsképzés központja. A nyilvánosság felé1962 májusában Mon Ponl Tomyamin a Wat Po Orvosi és Masszázs Iskola elsõ igazgatója nyitotta meg a masszázs tanfolyamokat. Számos masszázs tanárt meghívott tanítani különbözõ helyekrõl.

9

THAI MASSZÁZS Bébi- és gyermekmasszázs

Napjainkban is tanítják sajátos technikájukat diákjaiknak. Min-den ide látogató legalább egyszer kipróbálja a híres thai maszázst, és a thai lábmasszázst. Tapasztalatom szerint, fõként azok akik tartósan itt élnek, az olajos masszázst kedvelik legjobban. Sokan terápiás céllal keresik fel a thai masszõr mestereket. Mindenkit magával ragad ez a hely, naponta százával imádkoznak és hajtják végre a megfelelõ szertartást. Van aki kér, van aki a háláját rója le. A rituálénak megvan a maga technikája.

10

Bemutatkozás

A szertartás
Kellékei: 9 Három füstölõ 9 Egy sárga gyertya 9 Egy lótuszvirág 9 Három darab arany lapocska Ennek néhány mozzanata a következõ: A fõ lángról elõször a saját sárga színû Buddha gyertyánkat kell meggyújtanunk. A meggyújtott gyertyánkat elhelyezzük a szertartáshoz. Ezután három füstölõt kell meggyújtani egyszerre, a saját gyertyánk lángjával. A szellemnek, a testnek és egyet a léleknek. A „begyulladásukat” fel-le történõ erõteljes mozgatással végezzük. Következhet a belsõ imánk és meditációnk a kiszemelt szobor elõtt térdelve. A gondolataink, vágyaink, hálánk, bármi megfogalmazódhat bennünk. Ezt követõen egy szál lótuszvirágot kell helyezni a vázába, áldozatul. Az arany lapok is a szertartási csomag részei. Valóban színarany lapok, melyeket a kiválasztott Buddha megfelelõ testrészébe kell dörzsölni. A homlok terület a szellemi megvilágosodást, a száj a szép érthetõ beszédet, a szív a szeretetet, és az az iránti érzékenységet, a has a gazdagságot szimbolizálja, hogy csak néhány lehetõséget említsek.

11

THAI MASSZÁZS Bébi- és gyermekmasszázs

A lótuszvirág
A lótuszvirág a vizek, a teremtés, a világmindenség és a lélek jelképe, az élet születése, a sötét mélyben rejtõzõ csíra kibontakozása, félistenek születési helye, örök élet, lelki fejlõdés. A Himalája hegység, a világ tartó pillére nem más, mint a viráglótusz szára és magtokja; az egyes világrészek pedig úgy veszik körül, mint a lótuszvirág szirmai. Magvait és gyökerét megeszik, gyökerébõl liszt készül.Csodatevõ orvosság és gyógyító erejû étel. A lótuszvirágnak ezer neve és fajtája van: „Némelyik kék volt, némelyik piros, volt amelyik éjszaka nyílt, a másik nappal, az indívara pedig este.” (SB 4.24.21) A szaugandhika csak a Himalájában él, és annak köszönheti a nevét, hogy különösen illatos. De bármilyen színû vagy illatú, a sárból és iszapból születve is megõrzi tisztaságát. Baktay Ervin írja: „Ahogyan a lótusz a sötét víz mélyén, a fekete iszapban gyökerezik, s onnan növekedik fel, átküzdve magát a homályon, hogy végül a tiszta verõfénybe emelkedjék, ugyanígy ered az emberi élet is a sûrû és sötét anyagból, s ugyanúgy kell felküzdenie magát a homályból a világosságra, a megismerés erejével.” (India mûvészete, 5. fejezet)

12