You are on page 1of 6

Statistics MCQs on Basic Statistics Question 1: The mean of a distribution is 14 and the standard deviation is 5.

What is the value of the coecient of variation? A) 60.4% B) 48.3% C) 35.7% D) 27.8% Question 2: The mean of a distribution is 23, the median is 24, and the mode is 25.5. It is most likely that this distribution is: A) Positively Skewed B) Symmetrical C) Asymptotic D) Negatively Skewed Question 3: Which of the following describe the middle part of a group of numbers? A) Measure of Variability B) Measure of Central Tendency C) Measure of Association D) Measure of Shape Question 4: According to the empirical rule, approximately what percent of the data should lie within ? A) 75% B) 68% C) 99.7% D) 90% E) 95% Question 5: The sum of the deviations about the mean is always: A) Range B) Zero C) Total Standard Deviation D) Positive

htt p:/
1

/it fea tur e


Muhammad Imdadullah

Statistics MCQs on Basic Statistics E) Negative


Question 6: The middle value of an ordered array of numbers

Question 7: Which of the following is not a measure of central

tendency? A) Percentile B) Quartile C) Standard deviation D) Mode Question 8: Which of the following divides a group of data into four subgroups? A) Percentiles B) Deciles C) Median D) Quartiles E) Standard Deviation Question 9: If the standard deviation of a population is 9, the population variance is: A) 9 B) 3 C) 21 D) 81 Question 10: If a distribution is abnormally tall and peaked, then is can be said that the distribution is: A) leptokurtic B) pyrokurtic C) platykurtic D) mesokurtic 2 Muhammad Imdadullah

htt p:/

/it fea tur e

is the A) Mode B) Mean C) Median D) Mid Point

Statistics MCQs on Basic Statistics


Question 11: Sum of dots when two dice are rolled is

A) a discrete variable B) a continuous variable C) a constant D) a qualitative variable Question 12: The weights of students in a college/school is a A) Discrete Variable B) Continuous Variable C) Qualitative Variable D) None of these Question 13: The number of accidents in a city during 2010 is A) Discrete variable B) Continuous variable C) Qualitative variable D) Constant Question 14: Which of these represent qualitative data A) Height of a student B) Liking or disliking of (500) persons of a product C) Income of a government servant in a city D) Yield from a wheat plot Question 15: Life of a T.V picture tube is a A) Discrete variable B) Continuous variable C) Qualitative variable D) Constant Question 16: The rst hand and unorganized form of data is called A) Secondary data B) Organized data C) Primary data D) None of these

htt p:/
3

/it fea tur e


Muhammad Imdadullah

Statistics MCQs on Basic Statistics


Question 17: The data which have already been collected by

some one are called A) Raw data B) Array data C) Secondary data D) Fictitious data Question 18: Census reports used as a source of data is A) Primary source B) secondary source C) Organized data D) none Question 19: The grouped data is also called A) Raw data B) Primary data C) Secondary data D) Qualitative data Question 20: Primary data and - data are same A) Grouped B) Secondary data C) Ungrouped D) None of these Question 21: Questionnaire survey method is used to collect A) Secondary data B) Qualitative variable C) Primary data D) None of these Question 22: Data collected by NADRA to issue computerized identity cards (CICs) are A) Unocial data B) Qualitative data C) Secondary data

htt p:/
4

/it fea tur e


Muhammad Imdadullah

Statistics MCQs on Basic Statistics D) Primary data E) None of these Question 23: Population census is conducted through A) Sample survey B) Accounting C) Investigation D) Complete enumeration Question 24: A parameter is a measure which is computed from A) Population data B) Sample data C) Test statistics D) None of these Question 25: Given X = 12, X = 19, X = 10, X = 7, then equals? X A) 36 B) 48 C) 41 D) 29 E) None of these Question 26: A chance variation in an observational process is A) Dispersion/ Variability B) Measurement error C) Random error D) Instrument error Question 27: A constant variable can take values A) Zero B) Fixed C) Not xed D) Nothing
1 2 3 4 4 i=1

htt p:/
5

/it fea tur e


Muhammad Imdadullah

Statistics MCQs on Basic Statistics


Answers

Promote my web-site by commenting, visiting and reading the content of my site. Your participation will help us to provide you quality content.
Visit and join my site: http://itfeature.com Visit & join sms-collection site: http://zfm.in

htt p:/
6 Muhammad Imdadullah

/it fea tur e

1) C 6) C 11) A 16) C 21) C 26) C

2) D 7) C 12) B 17) C 22) D 27) B

3) B 8) D 13) A 18) B 23) D

4) E 9) D 14) B 19) C 24) A

5) B 10) A 15) B 20) C 25) B