You are on page 1of 8

Terima kasih kepada pengawas mengendalikan majlis pada pagi ini. BissmilahHirahmanNirRahim. ASSALAMUALAIKUM W.B.T DAN SALAM SEJAHTERA.

Yang Berusaha Guru Besar Sek Keb Bukit Lintang, En. Mustaffa Bin Husin Yang Dihormati Barisan Kepimpinan Pentadbir Sekolah ; Pn. Roslina Bt Mohd Nasir - GPK Pentadbiran. Pn. Hjh. Wan Fazilah Bt Wan Mahmood - GPK Hal Ehwal Murid Tn. Hj. Abd Razak B Hj. Bokhari - GPK Kokurikulum. Barisan para guru, dan seterusnya anak didik Sek Keb Bukit Lintang yang dirahmati Allah, sekalian. Alhamdulillah, setinggi-tinggi kesyukuran kita panjatkan ke hadrat Illahi kerana dengan izin dan inayah NYA, maka dapat kita berhimpun dan berkumpul pada pagi yang indah ini. Untuk pengetahuan semua pelajar, Minggu ini minggu ke 6 sessi persekolah. Guru yang sama-sama bertugas bersama saya pada minggu ini sudahmurid2 sudah sedia maklium, beliau ialah: Pn. Salina Bt Ali (Kunseling) Pn. Hasnah bt Ahmad (Guru lamad Sek ini) akan bersara pada minggu ke 8 Pn. Dahlia bt Abdullah (guru Pra Sek)

Puji dan syukur marilah kita panjatkan kehadirat ilahi Rabbi, atas karunia-Nya kita bisa samasama berkumpul dalam rangka thalabulilmi, mencari ilmu. Serta kita bisa bersilaturahim, bertatap muka di majlis yang mulia ini dalam kadaan aman fi amanillah, sehat wal afiat. Mudahmudaham setiap derap langkah bisa membuahkan pahala bagi kita semua, bisa menjadi penghapus dosa dan pengangkat derajat di hadapan llah Swt. Taklupa semoga shalawat serta salam senantiasa tercurah kepada jungjunan kita Nabi Muhammad Saw., kepada keluarganya, sahabatnya, para tabi'in, tabiut tabiahum, kepada kita semua, serta kepada seluruh umatnya hingga akhir zaman yang menjadikan sebagai uswatun hasanah, suri tauladan yang baik. Di awal pengajian ini mari kita sama-sama untuk menata niat, menguatkan niat dan melandasi langkah kita dengan niat ikhlas karena Allah Swt. Pada kesempatan inipun mari kita sama-sama hadirkan hati dan pikiran untuk mencari ilmu, serta sekembalinya dari majlis ta'lim ini senantiasa mendapatkan ilmu yang bermanfaat untuk dibawa pulang ke tempat masing-masing dan bisa menguatkan keimanan dan membuahkan amal shaleh TEKS UCAPAN PERHIMPUNAN ‫ال رح ين ال رحمن هللا ب سن‬. ‫وب رك ات ه هللا ورحمة ع ل ي كن ال س الم‬. dan salam sejahtera. Yang Berusaha, En Ramli Bin Hj Hasbi,Pengetua SMK Demak Baru Kuching, Yang Dihormati, Pn Misia Hj Zain Penolong Kanan Kurikulum,En Razali Bin Badar, Penolong Hal Ehwal Murid, En Selamat Masuni, Penolong kanan Kokurikulum ,En Jamal Shukuri Bolhassan,Penolong Kanan PPKI, Ketua-ketua Bidang,Guru-guru ,Barisan pengawas serta rakan-rakan pelajar yang dikasihi sekalian. Memulakan perhimpunan rasmi kita pada pagi ini,marilah kita bersama-sama berdiri dan menyanyikan lagu Kebangsaan,iaitu Negaraku dengan penuh bersemangat. Terima kasih diucapkan kepada semua atas nyayian lagu Negaraku Itu tadi.

Para guru dan rakan sekalian, Seterusnya majlis menjemput Adik Zulhelmi Majeni untuk mengetuai bacaan Ikrar.Dipersilakan... Terima kasih diucapkan kepada Adik Zulhelmi Majeni atas bacaan ikrar itu tadi. Para guru dan rakan sekalian, Ramai orang membeli ragi Buat tapai lalu diikat Ilmu dicari tak akan rugi Buat bekalan dunia akhirat ,Bagi memberkati pencarian ilmu kita di Teratak SMK Demak Baru yang tercinta ini..marilah sama-sama kita menadahkan tangan megaminkan doa yang akan disampaikan oleh adik Qamarul Izad Bin Hasyim.. Terima kasih diucapkan kepada adik Qaamarul Izad atas bacaan doa itu tadi..Mudah-mudahan Allah memakburkan doa kita semua. Para guru dan rakan sekalian.. Pastinya kita tidak lupa untuk mendengar laporan daripada guru yang bertugas pada minggu lepas.Justeru majlis dengan sukacitanya menjemput ketua guru bertugas pada minggu lepas iaitu Cikgu Badrul Hisyam bin Majid untuk menyampaikan laporan beliau.. Dengan segala hormatnya dipersilakan.. Terima kasih pada Cikgu Badrul Hisyam atas laporan itu tadi.Kepada rakan-rakan pelajar sekalian, Semoga kita sama-sama dapat memperbaiki kesilapan yang telah kita lakukan demi memastikan kelancaran pengurusan disiplin demi kecemerlangan SMK Demak baru ini. Anak teruna membeli tasi... semoga kita bersama menjayakan visi Para guru dan rakan sekalian, Bukalah mata ,bukalah minda untuk kita mendengar pengumuman yang akan di sampaikan oleh Cikgu Dayang Hasyimah Binti Awang Madian berkenaan Minggu Pendidikan Khas.Dengan segala hormatnya dipersilakan. Terima kasih diucapkan kepada Cikgu Dayang atas pengumuman yang disampaikan. Seterusnya pula majlis menjemput ,En Selamat Masuni ,penolong kanan kokurikulum untuk menyampaikan pengumuman beliau berkenaan aktiviti kokurikulum yang telah dan akan berlangsung pada minggu ini.Dipersilakan. Majlis menguncapakan terima kasih kepada Cikgu Selamat Masuni.Sepertimana harapan sekolah begitu juga harapan kami sebagai pelajar sememanya bersemangat untuk mengikuti segala aktiviti yang direncanakan oleh pihak sekolah kepada kami.

Para guru dan rakan sekalian,

Diteruskan pula majlis pada pagi ini dengan ucapan daripada En Razali Badar,Penolong Kanan Hal Ehwal Murid.Dengan segala hormatnya dipersilakan. Terima kasih kepada En Razali Badar atas ucapan itu tadi. Mencari buluh membuat pagar Jangan terpotong batang durian; Cari guru tempat belajar, Supaya jangan sesal kemudian. Majlis diteruskan lagi dengan menjemput Pn Misia Hj Zain ,Penolong kanan kurikulum ,untuk menyampaikan ucapan.Dengan segala hormatnya dipersilakan. Terima kasih diucapkan kepada Pn Misia Hj Zain atas ucapan yang disampaikan. Para guru dan rakan sekalian, Detik yang kita tunggu-tunggu pada saban minggu sememangnya tidak lain dan tidak bukan adalah amanat dan nasihat yang akan disampaikan oleh insan yang kita semua sayangi iaitu Tuan Pengetua.Justeru tanpa membuang masa,majlis dengan sukacitanya menjemput Yang Berusaha, En Rambli bin Hj Hasbi untuk menyampaikan ucapan.Dengan segala horrmatnya dipersilakan. Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Tuan Pengetua yang kita sayangi... Terima kasih daun keladi minggu depan kita dengar lagi... Para guru dan rakan sekalian, Kita telah sampai ke penghujung majlis perhimpunan kita pada pagi ini..Sebelum majlis bersurai,marilah kita berdiri untuk bersama-sama menyanyikan lagu Ibu Pertiwiku dengan penuh semangat demi "Bumi Kenyalang" yang kita kasihi..Ahir kata daripada saya. wahai rakan tanamkan harapan Tingkatkan diri untuk maju Hidup harus penuh harapan Jadikan itu jalan yang dituju Mohon ampun dan maaf andai ada keterlanjuran kata atau susunan bahasa dan kekurangan itu datangnya dari saya sendiri..

Sekian...Jumpa lagi diminggu hadapan.Mohon pelajar semua memberi laluan kepada guru-guru dan berbaris mengikut kelas masing-masing untuk pemeriksaan oleh Lembaga Pengawas dan Disiplin sekolah.

Pertama: Ucapan alu-aluan untuk Guru Besar dan semua. 1. Alhamdulillah-semua berjalan lancar, tiada kes salah laku yang dilaporkan,tiada yang dihantar pulang kerana demam 2. Pertandingan Liga Bola Sepak dan Bola Jaring Tahun 6 berlangsung dengan jayanya Tahniah kepada guru-guru dan murid yang terlibat. 3. Mesyuarat Guru telah diadakan pada Rabu. Dua perkara penting yang sya hendak sampaikan , Peperiksaan Akhir Tahun akan diadakan 22 Oktober. Selepas itu bermula 28 Oktober hingga 31 Oktober akan berlangsung latihan sukan, sukantara dan akhirnya Sukan Besar. 4. Nasihat kepada Tahun 6- Berakhirnya UPSR 2013 bukan bermakna segala-galanya telah berakhir. Ibarat pelayaran,kamu hanya berhenti di sebuah pulau kecil, untuk menuju ke pulau yang lebih besar dan besar. Tiada istilah rehat dalam diari kehidupan seorang pelajar. Gunakanlah masa semaksimum mungkin untuk menimba ilmu, seperti membaca buku di perpustakaan. 2016 SPM akan mewajibkan calon lulus Bahasa Inggeris, dan kamu akan mengambil SPM pada tahun 2018, justeru itu, jika boleh kamu dapat menambah 5 perkataan baru, dan mencari maknanya….jika setahun kamu akan dapat 1800 perkataan. Banyak tak? Tahun ini seramai 18000 pelajar cemerlang SPM tidak dapat menempatkan diri di IPTA(AWAM)…KENAPA? Mungkin kerana ramai pelajar yang sangat cemerlang dan lebih hebat daripada mereka. Kamu mesti bersedia dari sekarang,kerana masa beredar demikian pantas. 5. Perpustakaan- Adab-adab di Perpustakaan….

Selama 6 bulan saya mengambilalih perpustaakaan ini saya dapat melihat betapa HJH ROHANI seorang yang sabar. Jadi,usah samakan saya dengan beliau. Kadang-kadang saya hilang kesabaran melihat kelakuan kamu yang melampau itu. Saya dapati ada segelintir murid tidak meletakkan buku di tempat asalnya.

Sebahagian murid ke perpustakaan bukan untuk membaca, tetapi hanya untuk membuat bising, berkejar-kejar. Ada juga pelajar yang mencabut-cabut bunga plastik di situ,menanggalkan hiasan yg ditampal dan sebagainya. Meninggalkan perpustakaan dalam keadaan lampu dan kipas berpusing dan kerusi tunggang terbalik. 6. Pertandingan Merentas Desa telah dijalankan pada hari Sabtu 28 Sept. Keputusankeputusan adalah seperti berikut: (Rujuk keputusan yang dilampirkan oleh SUA Sukan). Pelajar-pelajar yang disebutkan sila ke pentas untuk menerima piala dan pingat kemenangan.... 7. Keputusan Kelas terbersih minggu ini: Tahap 1:…………………. Tahap 2:………………….

Berikut adalah merupakan laporan guru bertugas minggu lepas,yang meliputi 3 aspek penting iaitu : a.kehadiran b. kebersihan c. Disiplin. a.kehadiranKehadiran secara keseluruhan pada minggu lepas adalah memuaskan iaitu secara purata ialah 95 peratus.Antara penyebab kepada ketidakhadiran murid pada minggu lepas adalah disebabkan beberapafaktor di antaranya ialah seperti masalah kesihatan iaitu seperti demam,batuk ,sakit perut justeru itu murid ± murid dinasihat agar menjaga kesihatan diri. b.Kebersihan Sepanjang minggu lepas, kebersihan kelas tidak begitu memuaskan kerana ada sesetengah kelas yangmasih tidak dibersihkan sebelum sesi pengajaran dan pembelajaran dilaksanakan.Walaupun jadual bertugas telah disediakan namun murid masih tidak menjalankan tugas seperti yang diarahkan.Guru bertugas terpaksa memantau setiap pagi dan mengarahkan murid baharulah murid ± murid bertindak malah terdapat murid yang baharu menyiapkan kerja rumah yang diberikan oleh guru di sekolah yangsepatuhnya disiapkan dirumah dan bukannya disekolah pada keesokkan harinya.Selain itu,Sampah-sarapbertaburan dan tidak dibuang ke dalam tong sampah walaupun sudah disediakan. Kebersihan di kantin juga tidak begitu memuaskan kerana pinggan dan mangkuk tidak dimasukkan kedalam besen yang disediakan tetapi sebaliknya terbiar di atas meja. Sisa-sisa makanan juga bertaburan di atas meja dan menyebabkan keadaan persekitaran kantin kotor.Pengawas yang bertugas di kawasankantin, sila jalankan tugasan anda. Selain itu sikap murid terhadap kebersihan,diharapkan murid ± murid dapat menanamkan sikap sukamenjaga kebersihan sekolah dan sekiranya terlihat sampah ,sila kutip dan buanglah kedalam tong sampahdan jangan dibiarkan