You are on page 1of 16

KOZMETİKTE KULLANILAN BİTKİLER-1

Prof. Dr. Ayla KAYA Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Botanik A.B.D.

GRUP: Yeterli bilgi bulunmaması nedeni ile karar • verilemeyen bitkisel ürünler bu grupta yer alır. GRUP: Güvenle kullanılabilecek bitkisel ürünler bu . • 3.• Kozmetik preparatlarda kullanılan bitkiler üç grupta incelenebilir: • 1. Capsium annuum. GRUP: Bu grupta yer alan bitkisel ürünlerin kozmetik • • preparatlarda yer alması önerilmemektedir. Symphytum officinalis. Juniperus oxycedrus. Betula alba. Pinus sylvestris Uçucu yağ: Cinnamomum seylanicum • 2. Hypericum perforatum. grupta yer almaktadır. Katranlar.

Liliaceae G. Ülkemizde ise Romalılar döneminde Antalya bölgesine getirilmiş olup halen bu bölgede (Demre) Myra harabelerinin üzerinde yabanileşmiş olarak yetişmektedir. . Afrika da kültürü yapılan sukkulent bir bitki. Afrika da yetişen. K. Bitki bu bölgede zehirli olarak bilinmektedir.ALOE .

Aloe vera .Sarısabır Gövde kısa odunsu yapraklar rozet şeklinde lamina dar üçgen şekilli. kırmızı renkte Meyva lokulusit kapsül . 15-50 cm. etli ve kenarları sert dişli Çiçek durumu sık ve dik bir salkım Çiçekler sarımsı.

.

yoğunlaştırılır ve istenilen E/D ayarlanır. yumuşatıcı. Böcek ısırması. • Ham ürün lifli bir jeldir. • Bileşiminde müsilajdan başka. Ayrıca saç preparatları. el-vücud losyonlarının bileşiminde de yer alır. kaşıntı. süzülür ve stabilize Aloe jeli hazırlanır. Diğer etkisi. Kozmetikte kullanılışı: Jel. rahatlatıcı olarak kullanılır. . nemlendirici. Stabilize jel. güneş sonrası gerginlik azaltıcı. pektin…) saponozit vitamin aminoasit enzim bazı steroller bulunur.5).• Aloe vera nın kullanılan kısmı: soyulmuş. polisakkaritler (mannoz. yara ve egzemada iyi edici etkisi vardır. Uygun koruyucu ilave edilir. dikensiz yapraklarındaki parenkima hücrelerinde bulunan MÜSİLAJ dır (%99. Preparat. Temizlenir.

Aloe ferox .

Bu extreler cilt bakımı ve güneşten koruyucu ürünlerde bulunur. • Bileşiminde % 15-30 antrasen türevleri reçine kumarinler müsilaj uçucu yağ (eser miktarda) Preparat 1. sulu–alkollü sulu extre (60 C de perkolasyon ya da vakumda kurutma). Glikolik extre E/D= 4:1 (propilen glikol ile perkolasyon ve vakumda yoğunlaştırma). 2. Diğer etkisi. nemlendirici. kurutulmuş extre. Kozmetikte kullanılışı: UVB ye karşı koruyucu.e. Küflere karşı astrenjan . güneş sonrası gerginlik azaltıcı.• Aloe ferox nın kullanılan kısmı: yapraklarından e.

bipinnat Terminalde tek çiçek taşır Çiçekler kapitulum Tübsü çiçekler (disk) sarı.Anthemis nobilis –Alman papatyası Gövde prokumbent 20-45 cm Yapraklar alternan. Dilsi çiçekler (ışınsal) gümüş-beyaz renkli Çiçekler 12-20 mm çapında .

25-2) Kozmetikte kullanılışı: Rahatlatıcı canlılık verici.• Kullanılan kısım: uçucu yağları • Bileşiminde terpenik hidrokarbonlar alkoller esterler ketonlar bulunur.e uçucu yağ (% 0. Preparat. bebek krem ve losyonlarında. .15 oranında kaşıntıya karşı kullanılır. gözkapağı losyonlarında. ve % 0. Kurutulmuş çiçek başlarından distilasyonla e.

.

glikolik extre: propilen glikolle perkole edilip.canlılık verici.• Kullanılan kısım: extre • Bileşiminde uçucu yağ flavonoidler kumarinler fitosteroller bulunur. antienflamatuvar. yağlı extre: bitkisel bir yağ ile hazırlanır. 2. vakumla istenilen E/D ye yoğunlaştırılır. antiirritan . 1. Diğer etkisi. Kozmetikte kullanılışı: kaşıntıya karşı rahatlatıcı. saç rengini açıcı olarak kullanılır. zayıf antiseptik. Preparat.

dıştakiler dilsi. sarı ve hermafrodittir. Tek yıllıktır. kapitulum şeklinde. Yaprakları ince pinnatisekt • Çiçekler terminal. • Kapitulum konik biçimde ve içleri boştur. Mayıs-haziran aylarında çiçeklenir. tıbbi papatya Bitki özellikleri: 15-40 cm yükseklikte ve çok dallıdır.beyaz dişi. içtekiler ise tüpsü. .Matricaria chamomilla Mayıs papatyası. Tatlı aromalı bir kokusu vardır.

• Bileşim: Kamazulen içerikli ve mavi renkli uçucu yağ.• Kullanılan kısım: Kapitulumlarından e. • Preparat: sesquiterpen laktonlar. B1-C vitaminleri reçine.e extreler kullanılır. Duş ve banyo preparatlarında. polisakkaritler. hassas ciltler için losyon ve kremlerde kullanılır. antiirritan . kumarinler. saç rengini açıcı olarak kullanılır. vakumla istenilen E/D = 2:1 ye yoğunlaştırılır. antiseptik.canlılık verici. Kozmetikte kullanılışı: kaşıntıya karşı rahatlatıcı. Diğer etkisi. yağ asitleri… 1-% 70 lik alkolle extraksiyon ve vakumda kurutma 2-propilen glikolle perkole edilip. flavonoidler. 3-bitkisel bir yağ ile hazırlanan extre.

025 kamazulen kullanılır. Nazik cilt.• Kullanılan kısım: uçucu yağları • Bileşiminde prokamazulenler ve seskiterpenler bulunur. • Preparat çiçek başları ve gövdelerinden distilasyonla e.15 uçucu yağ. antiseptik . kaşıntıya karşı. Temizleyici preparatlarda en fazla % 0. • Diğer etkisi. canlılık verici.3-1) • Kozmetikte kullanılışı: Rahatlatıcı.e uçucu yağ (% 0. gözkapağı ve güneş ürünlerinde en fazla % 0.

taze özsu Kozmetikte kullanılışı: Sıkılmış özsu direkt olarak kullanılır.e. Diğer etkileri: Astrenjan • • • . • Bileşim: pektin. kaşıntıya karşı kullanılır.Cucumis sativus –salatalık• Tek yıllık otsu bir bitkidir. nişasta şekerler aminoasitler C-vitamini kukurbitasin Preparat: Meyvalarından sıkılarak e. yumuşaklık verici. Canlandırıcı. • Kültürü yapılan bir bitkidir. rahatlatıcı.