RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN SAINS TAHUN 3 Mata pelajaran Tema Kelas Tarikh Masa Bilangan Murid Tajuk Bidang

Pembelajaran Objektif pembelajaran Hasil pembelajaran : Sains : Menyiasat Alam Kehidupan : 3 Arif : 29 Julai 2014 : 8.45 – 9.15 tengah hari : 30 orang : Ciri-ciri Luaran Haiwan : Menyiasat Alam Haiwan : Mengenalpasti ciri-ciri fizikal haiwan : Pada akhir pengajaran murid-murid boleh : a) Murid dapat menyatakan sekurang-kurangnya 5 ciri fizikal haiwan b) Murid dapat mengelaskan haiwan mengikut ciri-ciri fizikal masing-masing

bersyukur dengan ciptaan Tuhan : Menghubungkait. mengelas : Bekerjasama.ciri Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Catatan 1. Guru memberikan pantun teka teki mengenai haiwan kepada 10 orang murid. yakin diri. berkomunikasi. membuat kesimpulan : Murid-murid pernah melihat ciri-ciri fizikal haiwan-haiwan di sekeliling mereka : Slaid powerpoint.c) Murid dapat membuat banding beza di antara ciri-ciri haiwan berdasarkan pengelasan ciri haiwan Kemahiran proses sains Nilai saintifik dan nilai murni KBKK Pengetahuan sedia ada murid Sumber pembelajaran : Memerhati. kad gambar Langkah Isi pelajaran Mengenal pasti ciri. membandingbeza.  Kad pantun teka teki Set induksi 3. membandingbeza. Murid diminta meneka jawapan bagi teka teki tersebut. Murid diminta melekatkan 10 jawapan (kad gambar haiwan) yang diteka oleh mereka dipapan tulis. Guru mengaitkan aktiviti yang dijalankan dengan tajuk pelajaran hari ini. 2. . 4.

Guru menunjukkan ciri-ciri luaran haiwan yang disebutkan oleh murid beserta contoh . Guru menunjukkan ciri-ciri luaran haiwan yang telah disebutkan oleh murid dalam bentuk peta minda.vcacaca 1.  Power point slide 2.ciri luaran haiwan 1. Murid diminta menyenaraikan ciri-ciri luaran haiwan 2.(5 minit) luaran haiwan  Kad gambar haiwan Langkah 1 ( 15 minit) Menyenaraikan ciri. Murid diminta menyenaraikan ciri-ciri luaran haiwan.

1. ii. Setiap murid diberikan sekeping gambar haiwan. Stesen 2 Haiwan yang berkaki dua dan berbulu pelepah iii Stesen 3 Haiwan yang tiada kaki dan bersisik iv Stesen 4 Haiwan yang mempunyai cangkerang v. murid-murid diminta bergerak kestesen yang berkaitan dengan ciri-ciri luaran yang terdapat pada haiwan yang dipegang oleh mereka.Langkah 2 (20 minit) Mengelaskan ciri-ciri luaran haiwan mengikut kumpulannya. Guru menyediakan 5 stesen mengikut ciriciri luaran haiwan iaitu : i. . Stesen 1 Haiwan yang mempunyai kaki empat dan berbulu halus.  Kad gambar haiwan 3. Murid-murid diminta menyebutkan ciri-ciri luaran yang terdapat pada setiap haiwan tersebut. Stesen5 Haiwan yang tiada kaki dan bersisik Sambil memegang gambar. 2.

Haiwan yang tiada kaki dan bersisik Penutup (5 minit) Rumusan isi pelajaran 1. 3. Haiwan yang mempunyai banyak kaki iv. Guru melekatkan gambar haiwan pada papan hitam 2. Guru meminta seorang murid tampil ke hadapan kelas untuk merumuskan apa yang telah dipelajari 2. Guru membuat rumusan akhir isi pelajaran.Haiwan yang mempunyai cangkerang v.1. Murid dibahagikan kepada 5 kumpulan. ii. Murid diminta mengelaskan haiwan-haiwan yang dilekatkan dipapan tulis kepada lima kumpulan di dalam manila kad iaitu: Langkah 3 (15 minit) Persamaan dan perbezaan haiwan •Kad manila •Marker pen i. . Haiwan yang mempunyai kaki empat dan berbulu halus. Haiwan yang berkaki dua dan berbulu pelepah iii.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful