You are on page 1of 7

CURSUL NR.

RAPORTURILE DE CONCORDAN I DISCORDAN DINTRE FORMAIUNILE GEOLOGICE 1. Concordan i discordan Un strat sau un complex de strate se poate gsi n raporturi de concordani sau de discordan cu formaiunile geologice peste care s-a depus. Dac, de exemplu, un strat B s-a depus peste un strat A fr ntreruperea procesului de sedimentare, raportul dintre aceste dou strate este un raport de concordan, n mod obinuit, dou strate depuse n continuitate de sedimentare concordant unul peste cellalt snt paralele ntre ele (fig. 1).

1.1 1.2 Fig. 1. Formaiunile sunt dispuse n raport de concordan, adic stratele sunt dispuse n mod continu (1.1), formaiunile sunt afectate de discordan.. Dac ns un strat sau un complex de strate s-a depus peste formaiunile geologice mai vechi dect el dup un lung interval de ntrerupere a procesului de sedimentare i de eroziune, raportul dintre stratul sau complexul de strate dat i formaiunile subadicente este un raport de discordan. Suprafaa de eroziune care separ formaiunile mai vechi de stratul care le acoper se numete suprafa de discordan. Aceast suprafa a putut lua natere sub nivelul mrii, ca urmare a unei eroziuni submarine, dar mai ales ca urmare a unei ridicri puternice nsoite de o eroziune subaerian. n succesiunea depozitelor, o suprafa de discordant este marcat de o lacun stratigrafic, adic de lipsa din profil a anumitor subdiviziuni stratigrafice. Aceast lips din profil se datorete, pe de o parte, ntreruperii procesului de sedimentare i respectiv nedepunerii anumitor orizonturi stratigrafice (lacun de sedimentare), iar pe de alt parte, nlturrii prin eroziune a unor orizonturi stratigrafice depuse anterior (lacun cu eroziune).

De exemplu, dac o regiune oarecare a fost exondat de la sfritul perioadei cretacice i pn la nceputul pliocenului i dac n acest interval de timp au fost nlturate prin eroziune depozitele cretacice i jurasice acumulate anterior, depozitele pliocene se depun direct pe suprafaa erodat a depozitelor triasice. n acest caz, lacuna stratigrafic, cuprinde jurasicul, cretacicul, paleogenul i miocenul, lacuna de eroziune cuprinde numai jurasicul i cretacicul, iar lacuna de sedimentare cuprinde paleogenul i miocenul. 2. Clasificarea discordanelor Discordanele se pot clasifica dup mai multe criterii. 1. Dup natura rocilor delimitate de suprafaa de discordan se disting: a) discordane ntre dou serii de roci sedimentare; b) discordane ntre roci vulcanogene i roci sedimentare; c) discordane ntre dou serii de roci vulcanogene; d) discordane ntre depozite sedimentare i roci metamorfice sau magmatice intrusive din fundament; c) discordane ntre roci vulcanogene i roci magmatice intrusive sau roci metamorfice din fundament. 2. Dup poziia relativ a stratelor de deasupra i de sub suprafaa de discordan se disting urmtoarele categorii de discordane: a) Discordana paralel (sau fals concordan), la care stratele de deasupra suprafeei de discordan snt paralele cu cele aflate sub aceast suprafa (fig. 2). O astfel de discordan se recunoate pe baza lacunei stratigrafice dintre cele dou serii de strate. De exemplu, discordana dintre depozitele cretacice i siluriene din constituia Podiului Moldovenesc. O discordan paralel se formeaz atunci cnd, dup depunerea unui complex de strate, are loc o ridicare Sn bloc a regiunii, o eroziune uniform a straielor i o nou coborre, urmat de acumularea sedimentelor.

Fig. 2. Discordana paralel (sau fals concordan) b) Discordana unghiular, caracterizat prin faptul c stratele de deasupra suprafeei de discordan fac un anumit unghi cu cele aflate sub
2

aceast suprafa. In procesul de formare a unei discordane unghiulare se disting trei etape. O prim etap, n care regiunea sufer o coborre, nsoit de acumularea depozitelor sedimentare, o a doua etap n care are loc o cutare a stratelor, urmat de o ridicare a regiunii i de o erodare intens a acestora, i n sfrsit o a treia etap, n care regiunea sufer o nou coborre, nsoit de depunerea unor noi sedimente peste suprafaa erodat a depozitelor mai vechi.

a b Fig. 3. Etapele de formare a unei discordane unghiulare: a - etapa, n care regiunea sufer o coborre; b - a doua etap n care are loc o cutare a stratelor, urmat de o ridicare a regiunii. Dintre discordanele unghiulare se pot distinge urmtoarele subtipuri: b1 Discordana orizontal unghiular sau discordana de gradul I. (J. Gherman), la care stratele acoperitoare snt orizontale, iar cele acoperite snt nclinate (fig. 4). Mrimea unghiului de discordan poate varia de la 0o, n cazul discordanelor paralele, pn la 170180% n cazul n care stratele din seria de sub suprafaa de discordan au fost rsturnate nainte de depunerea stratelor acoperitoare.

Fig. 4. Discordana orizontal unghiular sau discordana de gradul I. b2 Discordana longitudinal-unghiular, la care stratele de deasupra suprafeei de discordan, precum i cele de sub ea snt nclinate, cu unghiuri diferite de nclinare, dar cu aceeai direcie Fig. 5). O astfel de discordan se formeaz atunci cnd, dup depunerea seriei acoperitoare, regiunea a suferit o nou faz de cutare, caracterizat prin aceeai orientare a micrilor ca i faza n care au fost cutate depozitele de sub suprafaa de discordan. Direcia suprafeei de discordan este paralel n acest caz cu direcia stratelor acoperite discordant.
3

Fig. 5. Discordana longitudinal-unghiular. b2 Discordana oblic-unghiular, la care stratele acoperitoare au att nclinri ct i direcii diferite de cele ale stratelor aflate sub suprafaa de discordan, n acest caz, suprafaa de discordan taie oblic direcia stratelor mai vechi (fig. 6).

Fig. 6. Discordana oblic-unghiular. 3. Dup aspectul suprafeei de discordan se pot distinge discordane evidente, discordante ascunse, discordane cu relief ngropat. - Discordane evidente snt acelea care se pot recunoate uor n aflorimente, datorit deosebirii nete ntre litologia i nclinarea seriei acoperitoare si a seriei acoperite, datorit prezenei unor urme de alteraie continental si de eroziune n lungul suprafeei de discordan etc. De exemplu, discordana dintre conglomeratele cuaritice triasice i fundamentul de isturi cristaline n Munii Pdurea Craiului. - Discordane ascunse sau cripto-discordane se numesc acele discordane a cror prezen se pune cu greu n eviden. Astfel de discordane se ntlnesc, de obicei, ntre seriile sedimentare constituite din acelai tip de roc. De exemplu, discordana dintre calcarele neocomiene i cele jurasice din Munii Hghimaului. - Discordanele cu relief ngropat se caracterizeaz printr-o form neregulat a suprafeei de discordan, care muleaz un relief vechi. Astfel de discordane iau natere atunci cnd sedimentarea depozitelor discordante a nceput nainte ca regiunea s fi fost complet peneplenizat. De exemplu,

suprafaa de discordan de la baza conglomeratelor de Bucegi, din Munii Bucegi - Piatra Craiului. 4. Dup mrimea suprafeelor pe care le acoper, discordanele pot fi mprite n regionale i locale. - Discordanele regionale snt discordane care au luat natere pe teritorii foarte ntinse, ca urmare a unor micri oscilatorii ale scoarei terestre. Aa este de exemplu, discordana de la baza depozitelor cretacicului superior, care este cunoscut pe teritorii ntinse din Europa i Africa de nord. - Discordanele locale snt discordane care au o extindere relativ redus, fiind legate de micrile tectonice care au afectat numai anumite uniti structurale. De exemplu, discordana de la baza depozitelor pliocene din Bazinul Baraolt. 3. Identificarea suprafeelor de discordan pe teren In cadrul lucrrilor de cartare geologic pe teren, o atenie deosebit trebuie acordat studiului suprafeelor de discordan, ntruct formarea acestor suprafee corespunde unor momente de cotitur n istoria dezvoltrii geologice a regiunii cercetate. Observaiile asupra suprafeelor de discordan permit datarea principalelor faze de micri tectonice care au afectat regiunea i ofer date privind durata i intensitatea acestor micri. Cercetarea atent a suprafeelor de discordan prezint i o mare nsemntate practic, ntruct de aceste suprafee snt legate unele rezerve de minerale utile, cum snt zcmintele de bauxit din Munii Pdurea Craiului, unele zcminte de fosforite etc. Identificarea pe teren a suprafeelor de discordan se poate face utiliznd o serie de criterii litologice, paleontologice i tectonice. 1. Principalele criterii litologice de recunoatere a suprafeelor de discordan snt urmtoarele: a) Prezena unui conglomerat bazal, care trece gradat spre partea superioar la roci din ce n ce mai fin granulare. In alctuirea unui conglomerat bazal intr elemente provenite din distrugerea rocilor situate sub suprafaa de discordan. De exemplu, conglomeratele de la baza depozitelor cenomaniene din Dobrogea i Podiul Moldovenesc. Trebuie avut n vedere ns faptul c nu toate suprafeele de discordan snt marcate de un conglomerat bazal. b) Trecerea brusc intre roci cu alctuirea foarte deosebit, de exemplu, trecerea de la o roc metamorfic sau magmatic la o roc sedimentar acoperitoare, indic o discordan evident. De asemenea, trecerea brusc de la depozite tipic marine la depozite continentale sau de la cele tipic continentale la depozite marine servete ca indiciu al unei lacune n sedimentare, i deci al unei discordane.
5

c) Urmele de alteraie continental veche, cum snt zonele mbogite n oxizi de fier i de mangan, urmele de laterizare, luciul de pe suprafaa unor elemente de pietri etc, snt, de asemenea, indicatori ai suprafeelor de discordan. d) Prezena unor neregulariti (proeminene i excavaii, etc.) la limita dintre strate arat c limita respectiv este o suprafa de discordan. 2. Criteriile paleontologice permit identificarea discordanelor chiar i n cadrul formaiunilor uniforme din punct de vedere litologic. Astfel, gsind n dou strate de marne suprapuse dou asociaii de fosile de vrst diferit, se poate pune n eviden existena unei lacune stratigrafice ntre cele dou strate. n unele cazuri, n cadrul unui strat de grosime relativ mic se gsesc fosile caracteristice ale mai multor zone paleontologice sau chiar ale unui etaj ntreg. In astfel de cazuri se vorbete de o condensare stratigrafic". Aceasta se explic prin depunerea stratului respectiv ntr-o zon n care viteza de acumulare a sedimentelor a fost mai mic si n care s-a manifestat sub aciunea curenilor, o eroziune submarin care determina o resedimentare i o amestecare a resturilor fosile de vrste diferite. 3. Criteriile tectonice ajut la identificarea discordanelor i la stabilirea tipului de discordan. Astfel, existena unei diferene nete ntre poziiile msurate n dou complexe stratificate care se suprapun poate constitui un indiciu al unei discordane unghiulare ntre cele dou complexe de roci. Discordanele unghiulare se identific pe teren urmrind de aproape contnctele dintre formaiunile geologice. Constatnd c stratul bazal al unui complex de roci se suprapune, n puncte diferite, pe roci de vrst diferit, se poate deduce dispoziia discordant a complexului respectiv. O alt problem care se pune n cercetarea unei discordane stratigrafice este stabilirea condiiilor continentale sau marine n care au luat natere suprafea de discordan respectiv. Suprafeele vechi de eroziune formate n condiii continentale se recunosc dup prezena unor urme de alterare subaerian, a unor pungi umplute cu produse de alterare i cu resturi de organisme continentale, a unor fenomene de dolomitizare secundar a rocilor carbonatate sub aciunea apelor de infiltraie n lungul crpturilor etc. Suprafee vechi de eroziune subacvatic se identific pe baza unnelor de eroziune formate sub aciunea curenilor (urme de cureni, urme de valuri etc.). In lungul acestor suprafee se gsesc uneori intercalaii bogate n granule de glauconit sau, n concreiuni fosforitice rulate, intercalaii de calcare oolitice feruginoase etc. Un alt indiciu al discordanelor submarine l constituie condensarea stratigrafic". Studiul discordanelor permite stabilirea intervalului de timp n care sau manifestat micrile oscilatorii i micrile de cutare ale scoarei terestre. n acest scop este necesar s se determine ct mai precis vrsta celor mai tinere

strate aflate sub suprafaa de discordan i vrsta celor mai vechi strate de deasupra acestei suprafee.