You are on page 1of 7

CURSUL NR.

4 REPREZENTAREA CARTOGRAFIC A FALIILOR Rocile din constituia scoarei terestre sunt supuse la diferite eforturi mecanice (compresiune, tensiune, torsiune), care tind s le deformeze. Atunci cnd aceste eforturi depesc limita de plasticitate a rocilor, ele determin apariia n masa acestora a unor suprafee de ruptur. Rupturile care afecteaz rocile se grupeaz n dou mari categorii. Prima categorie cuprinde fisurile sau crpturile, care sunt rupturi nensoite de o deplasare relativ important a compartimentelor. Cea de-a doua categorie cuprinde faliile, decrorile, nclecrile i pnzele tectonice, adic rupturile din scoara terestr nsoite de deplasri importante ale compartimentelor unele fa de altele. Pentru aceast categorie de rupturi se poate utiliza termenul de dislocaii rupturale. O falie este o ruptur a rocilor din scoara terestr, n lungul creia cele dou compartimente sau blocuri formate s-au deplasat pe vertical unul fa de altul. Suprafaa de ruptur care separ cele dou compartimente se numete planul faliei (P). Poziia n spaiu a acestui plan este determinat prin direcia i nclinarea lui, la fel ca poziia unei suprafee de strat. In cazul faliilor nclinate, compartimentul aflat deasupra planului faliei se numete compartiment din acoperi, iar cel aflat sub acest plan se numete compartiment din culcu. Mrimea deplasrii celor dou compartimente unul fa de celalalt se exprim prin noiunile de sritur, salt, pas sau amplitudine. Sritura unei falii se poate msura a) n planul faliei, b) ntr-un profil perpendicular pe direcia faliei, c) ntr-un profil perpendicular pe direcia statelor. a) In planul faliei, dac cele dou compartimente s-au deplasat unul fa de altul att pe vertical ct i pe orizontal, se disting urmtoarele srituri: Sritur total sau real, adic distana msurat n planul faliei ntre un punct de pe un perete al faliei i punctul corespunztor de pe peretele opus al faliei (ab din fig. 1). Sritura direcional sau decroarea, care exprim mrimea deplasrii compartimentelor paralel cu direcia faliei (ac din fig. 1). Sritura pe nclinare, care reprezint mrimea deplasrii compartimentelor dup linia de cea mai mare pant a planului faliei (ae din

fig. 1). In cazul faliilor fr decroare, sritura pe nclinare este egal cu sritura total sau real.

Fig. 1. Elementele unei falii: P- planul faliei; af direcia faliei; .- orientarea directiei faliei; - unghiul de nclinare al faliei; A blocul din acoperi al faliei; B - blocul din culcu al faliei.

b) Intr-un profil orientat perpendicular pe direcia faliei, pe lng sritura pe nclinare (AB din fig. 2), msurat n planul faliei, se disting; sritura vertical, care exprim mrimea deplasrii compartimentelor unul fa de altul, msurat pe vertical (BC din fig. 2). Sritura orizontal, care reprezint mrimea deplasrii compartimentelor msurat n plan orizontal, perpendicular pe direcia faliei (de din fig. 2). n cazul faliilor normale, aceast sritur are un semn pozitiv, artnd cu ct s-au ndeprtat unul de altul cele dou compartimente. Ea se mai numete i deschiderea faliei (AC din fig. 2, I). La faliile inverse, sritura orizontal (este negativ, ntruct ea arat cu ct s-au apropiat i s-au suprapus cele dou compartimente. Ea se mai numete i acoperirea faliei (AC din fig. 2, II).

Fig. 2. Sritura faliilor n profile perpendiculare pe direcia faliei i a stratelor: I falie normal, II falie invers (explicaia n text).

c) ntr-un profil orientat perpendicular pe direcia stratelor se disting:

Sritura stratigrafic sau normal, care exprim mrimea deplasrii relative a celor dou compartimente, msurat perpendicular pe suprafeele de slratificaie (BD din fig. 2). Sritura paralel cu stratificaia, care exprim mrimea deplasrii compartimentelor, msurat dup linia de cea mai mare pant a stratelor (AD din fig. 2). Toate tipurile de srituri menionate pot fi calculate pe baza relaiilor trigonometrice dintr-un triunghi dreptunghi, cunoscnd sritura total i unghiurile de nclinare a stratelor i a faliei. 2. Tipuri de falii Principalele criterii pe baza crora se disting diferitele tipuri de falii sunt: poziia planului faliei, sensul deplasrii relative a compartimentelor i raporturile dintre direcia i nclinarea faliei i direcia i nclinarea stratelor din cele dou compartimente. Dup poziia planului faliei se disting falii verticale sau drepte, la care planul faliei este perpendicular pe un plan orizontal, i falii nclinate, al cror plan de falie formeaz un unghi ascuit cu planul orizontal. Dup. sensul deplasrii relative a celor dou compartimente se disting falii normale sau gravitaionale, la care compartimentul din acoperiul faliei a suferit o coborre relativ, micarea fiind nsoit de o ndeprtare a unui compartiment de altul, i falii inverse sau de nclecare, la care compartimentul din acoperiul planului de falie a suferit o ridicare relativ, micarea fiind nsoit de o apropiere i o suprapunere parial a celor dou compartimente (fig. 3).

Fig. 3. Tipuri de falii: I Verticale n strate orizontale; II normal; III invers; IV i VII vertical n strate nclinate; V contrar normal; VI conform invers; VIII conform normal; IX contrar invers (dup A. Bonte).

Tot n funcie de sensul deplasrii relative a compartimentelor se pot distinge faliile propriu-zise, la care deplasarea compartimentelor s-a fcut dup linia de cea mai mare panta a planului faliei, i falii cu decroare, la care denivelarea celor dou compartimente a fost nsoit de o deplasare relativ paralel cu direcia faliei. In figura 4 este reprezentat compartimentul din culcu al unei suprafee de ruptur. Pe aceast suprafa sgeile lungi indic sensul deplasrii compartimentului din acoperi n cazul unor falii propriu-zise, iar sgeile scurte indic sensul deplasrii compartimentului din acoperi n cazul unor decroori propriu-zise. Deplasrile care au loc n sectoarele A i B corespund unor falii inverse cu decroare, iar cele din sectorul C i D corespund unor falii normale cu decroate.

Fig. 4. Schema raporturilor dintre falii i decrpri

Dup raportul dintre direcia planului de falie i direcia stratelor se disting trei grupe de falii, i anume: falii direcionale sau longitudinale, a cror direcie este paralel cu direcia stratelor i respectiv cu direcia axelor cutelor, falii transversale, orientate perpendicular pe direcia stratelor, i falii oblice sau diagonale, a cror direcie face un unghi ascuit cu direcia stratelor. Faliile direcionale care au aceeai nclinare ca i nclinarea stratelor sunt falii pe stratificaie. Dup raportul dintre nclinarea planului de ruptur i nclinarea stratelor, faliile direcionale pot fi conforme, cnd nclin n acelai sens cu nclinarea stratelor (VI, VIII, fig. 3), sau contrare, cnd planul faliei nclin n sens contrar nclinrii stratelor (V. fig. 3). La rndul lor, faliile conforme, precum i cele contrare pot fi normale sau inverse. Atunci cnd cele dou compartimente sufer o micare de translaie n lungul planului de ruptur, elementele care au fost paralele n cele dou compartimente nainte de faliere rmn paralele i dup apariia faliei.

Daca compartimentele unei falii se deplaseaz unul fa de altul prin rotirea n jurul unui ax perpendicular pe planul de falie, elementele paralele nainte de (aliere i pierd paralelismul dup producerea deplasrii. La centrul de rotire, sritura unor astfel de falii este nul; de o parte a acestui centru, sritura este ndreptat ntr-un sens, pe cnd de cealalt parte, ea este de sens opus (fig. 5.).

Fig. 5. Falie format prin rotirea unui compartiment n jurul unui ax orizontal.

Grupri de falii. Dup forma i poziia pe care o au unele fa de altele, se disting: falii paralele, falii in culise, falii concentrice i falii radiare (fig. 6).

Fig. 6. Grupri de falii: a paralele; b n culise; c concentrice; d radiare.

Faliile paralele, la care compartimentele coboar treptat ntr-un anumit sens, formeaz un sistem de falii n trepte (fig. 7, a). Sistemele de faiii la care compartimentul central este ridicat se numesc horsturi (fig. 7, b), iar cele la care compartimentul central este cobort se numesc grabene (fig. 7, c).

Fig. 7. Sisteme de falii: a falii n trepte; b graben; c horst; d structur complex faliat.

3. Cercetarea (recunoaterea) faliilor pe teren In cadrul observaiilor efectuate la suprafaa pmntului, extrem de rar apare posibilitatea de a cerceta direct planul de falie n aflorimente, deoarece, n mod obinuit, n zona unei falii, rocile sunt n anumit msura frmiate i zdrobite, fiind de cele mai multe ori acoperite de depozite cuaternare. Dac cele dou compartimente sunt constituite la suprafaa pmntului din roci cu rezistene diferite la eroziune, compartimentul cu roci mai rezistente rmne n relief, pe cnd cel cu roci mai puin rezistente este mai puternic erodat. In acest caz, falia este marcat n relief printr-un abrupt morfologic. Prezena unei falii se pune n eviden n mod obinuit pe baza contactelor anormale observate ntre formaiuni de vrst diferit. O suprafa de falie poate fi deosebit de o suprafa de discordan prin faptul c ea intersecteaz n mod obinuit limitele att din culcuul ct i din acoperiul ei, n timp ce o suprafa de discordan este paralel cu suprafeele de limit din acoperiul ei. Zona planului de falie poate fi observata n unele lucrri miniere, n unele spturi efectuate la suprafaa pmntului i mai rar n unele deschideri naturale. Limea acestei zone poate varia de la civa centimetri pn la cteva zeci sau chiar sute de metri. Aceast zon se recunoate pe teren dup prezena unei brecii tectonice, n alctuirea creia intr blocuri cu suprafee lefuite prin frecare (oglinzi de friciune). Uneori se poate observa o oglind
6

de friciune chiar n peretele faliei. Pe suprafaa unei astfel de oglinzi se disting o serie de striuri care prezint un capt ngroat (fig. 8). Orientarea acestui capt ngroat indic sensul deplasrii compartimentului opus. Spaiul dintre pereii faliei este umplut uneori cu minerale filoniene depuse din soluii, alteori acest spaiu este umplut cu o brecie tectonic i n lungul lui are loc o circulaie activ a apelor subterane, fapt ce duce la apariia izvoarelor de falie.

Fig. 8. Aspectul oglinzii de friciune din planul unei falii: I mici rupturi transversale n cazul unei falii normale; II striuri cu captul ngroat ndreptat n sensul deplasrii compartimentului opus (dup A. E. Mihailov).

Determinarea sensului n care a avut loc deplasarea unui compartiment fa de altul se poate face pe baza observrii atente a stratelor din pereii faliei. In cazul rocilor relativ plastice, stratele din fiecare perete al unei falii sunt ncovoiate n sensul deplasrii compartimentului opus. n cazul rocilor mai rigide, stratele din pereii faliei prezint o serie de denivelri mici, orientate n sensul deplasrii relative a compartimentelor (fig. 9). Determinarea tipului de falie i a sriturii faliei se realizeaz prin urmrirea pe teren i reprezentarea ct mai exact pe hart a liniei de falie i a limitelor geologice n cele dou compartimente, precum i prin construirea, pe pe baza datelor hrii, a unor profile geologice care s intersecteaz planul faliei.

Fig. 9. Determinarea sensului de deplasare a compartimentelor unei falii: I dup ncovoierea capetelor stratelor; II dup faliile mici din vecintatea faliei principale.