You are on page 1of 3

9.4. Splarea cu abur a unui zcmnt de iei 9.4.

1 Mecanismele splrii cu abur a unui zcmnt de iei

Figura 9.4. Profilurile saturaiei n ap lichid, temperaturii i saturaiei n vapori de ap n cazul splrii cu abur a unui zcmnt de iei Splarea cu abur i splarea cu ap fierbinte sunt procese de splare a unui zcmnt de iei printr-o reea de sonde de injecie i de extracie, ca n cazul splrii convenionale cu ap. Dac a trecut un timp suficient de lung de la nceperea injeciei de abur, n zcmnt se pot deosebi patru zone (figura 9.4). Zona de abur 1 se afl n vecintatea sondei de injecie. n aceast zon, temperatura este ridicat i relativ uniform distribuit, scznd ncet dar continuu cu creterea distanei x de la sonda de injecie, datorit dependenei temperaturii aburului de presiune. Saturaia n lichid este relativ constant, deoarece ieiul mobil a fost dezlocuit de ctre frontul de abur, iar cei mai volatili componeni ai si au suferit un proces de vap orizare.n zona de condensare 2, aburul i fraciile volatile de hidrocarburi condenseaz n contact cu roca mai rece. Matricea rocii i fluidele au temperaturi locale diferite, deci conceptul de conductivitate termic echivalent nu este riguros aplicabil . Zona de dezlocuire a ieiului de ctre apa fierbinte 3 se situeaz n aval de zona de condensare. Hidrocarburile uoare recondensate acioneaz ca un dop de solvent mpins de apa cald asupra ieiului din aceast zon. Fenomenele care au loc sunt similare celor aferente splrii cu ap fierbinte, dar viteza de deplasare a frontului de dezlocuire este, n cazul de fa, mult mai mare dect n cazul injeciei de ap fierbinte, deoarece n spatele zonei de condensare se deplaseaz frontul de abur, iar volumul specific al aburului este mult mai mare dect cel al apei fierbini injectate n formaiune n aceleai condiii de temperatur i debit masic. Ca urmare,

volumul de fluid corespunztor aceluiai debit masic de agent termic injectat este net superior n cazul injeciei de abur fa de cazul injeciei de ap fierbinte, iar viteza de deplasare a agentului termic este, n mod corespunztor, cu mult mai mare atunci cnd se injecteaz abur. Zona neafectat 4 are caracteristicile iniiale, deoarece aici nu s-au manifestat nc efectele injeciei de abur. Segregarea gravitaional afecteaz distribuia pe vertical a fluidelor, determinnd aburul s migreze spre partea superioar a formaiunii. Mecanismele recuperrii ieiului prin splare cu abur sunt, deci, urmtoarele: dezlocuirea ieiului de ctre apa n stare de vapori sau lichid, n condiiile unui raport al mobilitilor mai favorabil, distilarea cu abur, aciunea miscibil a solventului i aciunea gravitaiei. Pentru multe procese de splare cu abur, factorul final de recuperare a atins 50%, n timp ce la unele zcminte din California s -a obinut un factor final de recuperare de 77%. Dei majoritatea proceselor de splare cu abur au fost realizate la zcminte de ieiuri grele, aceste procese au nceput s fie aplicate, la sugestia lui FAROUQ ALI [59] fcut n anul 1966, i unor zcminte de ieiuri uoare. La astfel de zcminte, mecanismul principal al recuperrii ieiului l constituie distilarea cu abur, asociat cu creterea mobilitii ieiului prin schimbarea permeabilitii relative a rocii fa de acesta. Un important indicator al eficienei globale a unui proces de injecie a aburului l constituie raia ieiabur Rta, definit ca raportul dintre volumul de iei extras i volumul de abur injectat, exprimat n volum echivalent de ap rece. Valoarea minim acceptabil pentru Rta este 0,14. Raia ieiabur este mai mare n cazul injeciei ciclice de abur dect n cel al splrii cu abur. Astfel, pentru injecia ciclic, Rta a variat ntre 0,5 pentru zcminte din statul canadian Alberta i 1 pentru zcminte din California, ajungnd pn la 3 n Venezuela, n timp ce pentru injecia continu de abur valorile lui Rpa au fost situate ntre 0,15 i 0,25, atingnd valoarea maxim 0,6.

9.4.2. Criterii de selecie a zcmntului pentru injecia de abur Experimentele i aplicaiile de zcmnt ale injeciei de abur au artat c acest proces de recuperare termic a ieiului poate fi utilizat cu succes n cazul zcmintelor care au: adncimi mai mici de 900 m, ieiuri cu vscozitatea (n condiii de zcmnt) egal cu cteva mii de mPas, presiuni mici, grosimi mai mari de 9 m, permeabiliti i poroziti ridicate. Adncimile mici i grosimile de strat mari cerute zcmintelor care candideaz la aplicarea injeciei de abur sunt determinate de necesitatea limitrii pierderilor de cldur n sond, respectiv n formaiunile care mrginesc inferior i superior stratul productiv.

Aproape toate procesele de recuperare termic a ieiului au fost aplicate n nisipuri sau gresii, unde, de altfel, sunt cantonate majoritatea zcmintelor de iei greu. Experiena privind aplicarea injeciei de abur la zcminte de iei situate n roci carbonatice este foarte limitat. Se presupune c permeabilitile i porozitile mici ale rocilor carbonatice pot determina realizarea unei eficiene de dezlocuire reduse, n timp ce eterogenitatea acestor roci va duce la canalizarea aburului i inundarea prematur a sondelor de extracie. Totui, injecia de abur n roci carbonatice poate prezenta i unele efecte favorabile ca: inversarea umidibilitii rocii de la tip oleofil la tip hidrofil, nchiderea parial a fisurilor, mbuntirea eficienei splrii areale, distribuirea mai bun a cldurii ca urmare a conductibilitii termice mai mari a carbonailor fa de cea a gresiilor etc. Alturi de criteriile de selecie a zcmntului menionate mai sus, se situeaz: caracteristicile geologice, prezena unui cap de gaze sau a unei zone cu ap de talp, existena unor fracturi, valorile saturaiei n ap etc. [58]. Pe de alt parte, un zcmnt care candideaz la splarea cu abur trebuie analizat cu atenie, pe baza datelor experimentale disponibile i, eventual, a datelor i performanelor altor proiecte de splare cu abur aplicate n aceeai zon.