You are on page 1of 80

A magyar kzti hidak

A magyar kzti hidak

Kiadja: Autplya Igazgatsg Felels kiad: Kozma Lszl igazgat Felels szerkeszt: dr. Tth Ern Felels vezet: Szilgyi Gzn Uvaterv 90010/1 ISBN 963 02 7679 8

Tartalomjegyzk
Bevezet A magyar kzti hidak trtnete Kzti hidak a szmok tkrben A hidak nyilvntartsa, hdvizsglatok A hidak llapotnak rtkelse, a fejlesztsek, korszerstsek sorrendjnek meghatrozsa A hdgazdlkods nhny feladata, eredmnye Tervezs, hatsgi feladatok, kutats Hdptsek, hd korszerst esek Irodalom Fggelk 5 7 31 39 42 45 52 55 69 73

Bevezet

tjaink legkltsgesebb, legsebezhetbb pontjai a hidak, amelyek vzfolysokon, termszetes s mestersges akadlyokon velnek t, illetve lehetv teszik korszer csompontok, autplyk kialaktst. A 13 ezer hd mintegy 40 millird Ft rtket kpvisel, jelentsgk azonban mg ennl is nagyobb, hiszen egy-egy hd korltozott teherbrsa miatt esetenknt 50100 km-es kerlt knytelenek tenni a jrmvek. Az elgtelen kapacits hidak miatt egy-egy vros kzlekedse kritikus helyzetbe kerlhet. Napjainkban - anyagi lehetsgeinkhez mrten igen sokat fordtunk hidak ptsre, feljtsra, fenntartsra: 1988-ban a teljes t- s hdra fordtsok 20%-a a hidakat szolglta. Tbb tanulmny, program kszlt az utbbi idben a kzutakon hinyz hidak ptsre s kiemelten az egyre nagyobb forgalmi terhels s az agresszv hatsok elleni vdelemre. Sajnlatos tny ugyanis, hogy a vzelvezetsi hinyossgok, az utak szsa s egyb okok miatt erteljesebben romlanak a hidak. Ismertetsnkben rvid ttekintst kvnunk adni a kzti hidak ptsnek trtnetrl, a mai hdllomny fbb jellemzirl, a tervezs, az pts, a vizsglat, a fenntarts s az zemeltets idszer krdseirl vagyis a hdgazdlkodsrl. Az ismertets szakembereknek s az rdekldknek is szl, akik kvncsiak arra, hogy milyenek a kzti hidak; mit tesznk llaguk megvsrt, fejlesztskrt. A hdpts, -feljts s -fenntarts technolgiai krdseirl viszonylag keveset runk, csak pldaszeren mutatjuk be a jelenlegi megoldsokat. A kttt terjedelem miatt az ismertets vzlatos, mellkeljk a vonatkoz szabvnyok felsorolst, az rvnyes, illetve kiads eltt lv elrsokat, tjkoztatst adunk az alkalmazott elregyrtott elemekrl. Igyekeztnk a legjabb eredmnyeket, fejlesztseket, az aktulis problmkat bemutatni. Remljk, hogy ezen ismertetbl h kpet nyer az olvas kzti hdjainkrl. Budapest, 1990. februr Dr. Trcsik Frigyes oki. mrnk az Orszgos Kzti Figazgatsg fosz tly vezetje 5

A magyar kzti hidak trtnete


A HDPTS MLTJA Magyarorszgon mr vszzadokkal ezeltt is voltak hidak, a Krpt-medencben a hdptsnek rgi hagyomnyai vannak. Rgszeti kutatsok bizonytjk, hogy az korban itt lt npek nemcsak teleplseket, hanem utakat s hidakat is ptettek. A hidak kezdetben fbl kszltek s egyszer szerkezetek voltak. A rmaiak idejbl kt dunai fahdrl tudunk, Ngrdvercnl s Aquincumnak Az altmasztsok clpcsonkjaira a kavicskotrk rakadtak. Ismeretes pldul, hogy llt a Tiszn, a Szamoson, az n. ston" egy-egy faszerkezet hd. A XVIII. szzadban itt ptett nagy nyls fahidak vilgszerte elismerst vltottak ki. A XVII1-X1X. szzadban a Dunn replhidakat* s hajhidakat is ksztettek. A fahidak anyaga nem idll, gy ltezskre csak rsos emlkek, oklevelek kiadvnyokra vonatkoz utalsaibl s ms okiratokbl lehet kvetkeztetni. A ma is ll legrgebbi hidak kbl, kisebb rszben tglbl plt boltozatok. Ismert rmai kori ptmny az aquincumi aquaeduct is s a 8. sz. t ski felljrja mellett az n. Kikeri-t duzzasztgtja. A ma fennll boltozatok egy-kt kzpkori eredettl eltekintve a XVIIIXIX. szzadban pltek. Kzlk a legnevezetesebbek: a hortobgyi Kilenclyuk hd, a srvri vrbejr, a gyulai Brdos hd, a karcagi Zdor hd, a jszdzsai Tarna-hd. rdekessg a soproni Ikva-patak mindkt oldaln hzakkal beplt hres lakhdja", amelyet mr egy 1420-bl szrmaz okmny is megemlt. Az ilyen memlk vagy memlk jelleg rgi hidaknak a megvsa a mai hidszok fontos feladata. A jelenlegi nyilvntarts szerint ht memlk s 21 memlk jelleg hidunk van.

A soproni Ikva-patak kzpkori lakhdja

* Repl'hd: hossz lehorgonyzott dereglye, amelyet a vz sodra terel t az egyik partrl a msikra.

Rmai kori vzvezetk-hid Aquincumban (Rekonstrukci)

A hortobgyi puszta ,,kilenclyuk" khdja

DUNA-HIDAK S MS NAGYOBB HIDAK A nagyobb folyk lland hdjainak ptse a mlt szzad kzepn kezddtt el. A budapesti Szchenyi Lnchd 1839 s 1849 kztt plt, megalkotsa politikai s gazda-

sgfldrajzi szempontbl egyarnt igen jelents volt: rst vgott" a nemesi kivltsgokon, s elmozdtotta Pest-Buda kzeledst. A szerkezet 1913-ig eredeti alakjban maradt, akkor tptettk oly mdon, hogy szinte csak az alptmnyek maradtak a rgiek, de a hd sszkpe alig vltozott.

A Lnchd kpe a mlt szzadbl eredeti vasszerkezettel

Pest s Buda a szzad msodik felben rohamos fejldsnek indult, s a kt vros, valamint buda egyestsbl 1873-ban jtt ltre Budapest, az orszg fvrosa. Csaknem ugyanekkor plt, a kialakul Nagykrt folytatsban, a msodik Duna-hd, a Margit hd, amelyet a Szchenyi
10

Lnchdhoz hasonlan klfldi cg ptett. A hd rdekessge a trt vonal alaprajz s a kzps pillren lv elgazs a Margitszigetre. (A szrnyhd ksbb, 1901-ben plt.)

Az jjptett Margit hd

A vilg els vonrudas ntttvas hdja 1831-ben

A vasvri vonrudas vasbeton vhd (1937) Az 1896-ban felavatott budapesti Ferenc Jzsef hd

^M^^T^^^vm

Az 1872- 75 kztt plt budapesti Margit hd egyik mederszerkezeti rszlete

A rgi Margit hd rakparti thidalsa

12

A vros tovbbi fejldse egyre jabb hidak ptst kvetelte meg, gy a szzadfordulhoz kzeledve egyszerre kt j Duna-hd ltestst vettk tervbe: 1896-ban, a millennium vben elkszlt a Ferenc Jzsef hd, amely a csukls gerendahidak egyik legszebb kpviselje; 1903-ban pedig az Erzsbet-hd, amely 1926-ig a vilg legnagyobb nyls lnchdja volt. Ezt a kt hidat mr hazai tervek alapjn, magyar anyagokbl, magyar vllalatok ptettk. Ebben az idszakban mr vidken is szmos nagy hd plt meg, gy a szegedi Tisza-hd, a komromi s az esztergomi Duna-hd, tovbb tbb hd az alfldi folyk fltt. Ezek ltalban rcsos aclszerkezetek voltak, kzlk a komromi Duna-hd ma is szinte eredeti alakjban ll fenn, csaknem szz ve.

Budapesten jabb Duna-hidak ptsre csak hosszabb sznet utn kerlt sor. 1933-1937 kztt megplt a Borros tri, a mai Petfi hd, 1939-ben pedig megkezdtk az rpd hd ptst, de ez a II. vilghbor miatt abbamaradt. A kt vilghbor kztt folyinkon sok hd plt, mr nemcsak aclbl, hanem vasbetonbl is. Emltsre mlt az aclhidak krbl a vsrosnamnyi Tisza-hd (1921), a tiszaugi Tisza-hd (1929), a dunafldvri Duna-hd (1930). Kiemelked vasbeton hidak pltek a 8. sz., n. grci t ptse sorn (1935-37), valamint a Ferihegyi repltrre vezet ton (1942-43). Kzlk kisebb-nagyobb srlsek kijavtsa utn ma is llnak a veszprmi vlgyhidak, amelyek kzl a nagyobb, a 45 m nyls v vroskpi jelentsg.

A veszprmi vlgyhd

*4&

13

A rgi Erzsbet hd

14

A Szabadsg hd a budai hdf fell

15

A Petfi hd a budai hdf fell

--

A Margit hd eredeti szerkezetnek lapos ve

Az rpd hd ptst 1939-ben kezdtk meg. A hbor utn 1948-ban cskkentett szlessggel folytattk a hd ptst.

A Margit hd vmszedhzai

16

HBORS KAROK, A HIDAK JJPTSE (HDCSATA) A II. vilghbor esztelen puszttsnak ldozatul esett szm szerint a hidak 17%-a, hossz szerint azonban 41%-a (27 504 fm). A Duna- s a Tisza-hidak kivtel nlkl elpusztultak. A helyrellts rszben hadihidakkal s ideiglenes (fbl kszlt) hidakkal, rszben fllland (1015 v lettartam) hidakkal trtnt. Az utbbiak kzl kiemelked jelentsg volt a budapesti Kossuth hd, amely a Parlament dli vgnl 1946 janurjban nylt meg, miutn nhny napig nem volt kzti sszekttets a Duna kt partja kztt. A Petfi pontonhd az Erzsbet hd roncsaitl szakra nhny vig (a tli idszakokat kivve) szolglta a kzlekedst. 1946 vgig 15 850, 1948. augusztus 1-j ig pedig 19 727 fm hidat lltottak helyre (az elpusztult hidak 58, illetve 72%-t).
A budapesti Kossuth hd

A budapesti hidak nzetrajza

17

A Ferenc Jzsef hd az 1945. janur 16-i felrobbants utn

A Margit hd robbantsa 1944. november 4-n trtnt

18

L*2fe^'w~-j;<***%'>* S J J

***

y4 Lnchd hbors krosodsa

19

A budapesti Duna-hidak vgleges helyrelltsa a Szabadsg hddal (volt Ferenc Jzsef hd) kezddtt, 1946. augusztus 20-n. Ezt kvette 1947-48-ban a Margit hd egyik, illetve msik oldala, oldalanknt kt forgalmi svval s egy villamosvgnnyal; 1949-ben (szzadik szletsnapjn) a Szchenyi Lnchd; 1950-ben a II. vilghbor miatt abbamaradt, de srlst nem szenvedett rpd hd cskkentett szlessggel trtnt megptse; 1952-ben a Borros tri Petfi hd megnyitsa.

Az Erzsbet hd jjptsre a pusztuls klnsen nagy mrtke s az j hd szerkezeti kialaktsnak vitja miatt csak ksbb kerlt sor: az j kbelhd 1964 novemberben nylt meg. Az jjpts termszetesen vidken is lendletesen folyt, s 1950 krl mr a legtbb folyn a korbbi helyen vagy annak tszomszdsgban t lehetett kelni.

Az jjptett Erzsbet hd

TKORSZERSTSEK, J VASBETON HIDAK, ELREGYRTOTT SZERKEZETEK Az jjpts mellett hamarosan tovbbi feladatokat is kaptak a hidszok. j utak pltek, szmos hddal; ezek kztt kiemelkedek voltak az j 6. sz. ft mecseki vlgyhidiai. A tiszntli Keleti-fcsatornn hsz kzti hd plt, ezek - nhny, elbb megplt dunntli hdhoz hasonlan alsplys vasbeton vhidak.

\A 6. sz. ft hdja ta Varasdi-vlgy felett

21

A kishidak tmeges korszerstst tette szksgess fllland voltuk (faszerkezetek), tovbb nem megfelel szlessgk vagy teherbrsuk. A feladat csak az elregyrts bevezetsvel volt megoldhat. A felszerkezetek elregyrtsa nhny ksrleti megolds utn a fordtott T-tartokkal vlt tmegess, 210 m kztti nylsokkal. Tbb mint ezer hdnys kszlt el ilyen tartkkal. A hetvenes vekben az elregyrtott hdgerendk nylstartomnyt 22 inig (EHGE), majd 30 m-ig (EHGT) sikerlt kiterjeszteni.

Ezek lehetv tettk a szintbeni vasti keresztezsek helyn szmos felljr megptst is. Az autplyk ptsvel kapcsolatban igen sok j hd kszlt, amelyeknl szintn nagy szerephez jutottak az elregyrtott hdgerendk. Ebben az idszakban meghonosodott a vasbeton hidaknl a feszts: a mr emltett elregyrtott tartk zemben trtn elfesztse s a helysznen vgrehajtott utfeszts.

EHGE s EHGT gerends tpusfelszerkezet

Az Ml autplya egyik hdja pts kzben elregyrtott alptmnnyel

22

J TECHNOLGIK Az aclszerkezetek gyrtsi s szerelsi technolgija is sokat fejldtt. Mr az jjpts sorn eredmnyesen alkalmaztk a szabad szerelst a kt j szdaru segtsgvel. Ksbb egyre jobban elterjedtek a hegesztett, majd a fesztett csavaros ktsek. Kzepes nagysg hidaknl a gerinclemezes acltartkkal egyttdolgoz vasbeton plyaszerkezetet alkalmaztak. A nagy aclhidak ptsnl nagy jelentsg a vasbeton plyalemez helyett az ortotrop acl plyaszerkezet, amelyre kzvetlenl kerl a plyaburkolat. Egy kisebb ksrleti hd s a szolnoki Tisza-hd eltanulmnyknt szolglt az Erzsbet hdhoz. Azta a szegedi Tisza-hdnl s az rpd hdnl is sikerrel alkalmaztk ezt a szerkezetet.

/z rpd hd szlestse ortotrop acl plyaszerkezet

oldalhidakkal

A budapesti rpd hd pesti medernylsai

Az jjptett rpd hd

24

A vasbeton lemezzel egyttdolgoz aclszerkezetek is tovbbfejldtek: egyes hidakon a vasbeton plyalemez elregyrtott tblkbl kszlt, a most (1989-ben) pl hrosi Duna-hdnl pedig az ilyen, n. szvrhidak nylsa elri a 108 mtert.

Ketts betonv, acl ftarts, egyttdolgoz szerkezet hd az M 3-as autplya felett

A vasbeton hidak nylstartomnya kt j technolgiai eljrs segtsgvel szmotteven megntt. Elregyrtott elemekbl, szabadon szerelt szerkezettel a Krsk vidkn t hd plt, 7285 m kztti medernylssal. Szabadon betonozott szerkezettel, a gyri s a csongrdi hd utn, most pl az MO-s autt Soroksri-Duna-hdja.

A Soroksri-Duna-hd (Dobroszlv Jzsef akvarellje)

A gyri Mosoni-Duna-hd ptse

Az utols elem szerelse a kunszentmrtoni

Hrmas-Krs-hdon

5 ;

A Csongrd-Szentes

kztti

Tisza-hd

A krsladnyi Sebes-Krs-hd

keresztmetszete

A krsladnyi Sebes-Krs-hd

hosszmetszete

mmmmmmmmmmSM
27

Folyamatban van a szakaszosan elretolt, fesztett vasbeton hidak hazai elterjesztse. Az els alkalmazsra 1989-ben Berettyjfalu mellett kerl sor, utna az j szolnoki Tisza-hd rtri rszt valstjk meg ezzel a technolgival, a szabadon betonozott, 120 m nyls mederhdhoz csatlakozva. Az alapozsok sorn kezdetben kisebb hidaknl a skalapozs volt az ltalnos, a nagyobb hidakat pedig keszonra alapoztk. A msodik vilghbor utn klnsen nhny kis s kzepes hd rvz ltal okozott tnkremenetele utn eltrbe kerltek a vert vasbeton clpk. Nagy hidaknl, l vzfolysban krlbell tz ve alkalmazzk a nagy tmrj, Soil-Mec rendszer, frt vasbeton clpket, kikszblve ezltal az egszsgre kros keszonalapozst.
Feszts

A berettyjfalui

Beretty-hd ptse szakaszos elretolssal

Elregyrtott zsaluzat a parti betonozshoz

HDFENNTARTS, -FELJTS Az utbbi vtizedekben a klnbz kros hatsok felersdse s a rendelkezsre ll pnz cskkense miatt megntt a hidak fenntartsnak s llagvdelmnek a jelentsge. Mr a tervezskor gondolni kell a hd majdani fenntarthatsgra s minl hosszabb lettartamnak lehetv ttelre. Ebben klns jelentsge van a hdplya szigetelsnek s az aszfaltburkolat helyes kialaktsnak. A mr elkszlt hidakon a kezelk ktelessge az elrt vizsglatok vgrehajtsa, a hidak tisztn tartsa s a szksgesjavtsok mielbbi elvgzse, illetve elvgeztetse.

A hdfeljtsok sorn kiemelkedik az a tevkenysg, amely az utbbi idszakban a budapesti Duna-hidakon folyt: 1977-ben a Margit hdon megkezddtt az a nagyszabs, ciklikus feljtssorozat, amelyben valamennyi budapesti Duna-hdon elvgeztk az esedkes javtsokat. Alapelvnek tekintettk, hogy egyszerre csak egy hdon lehet a forgalmat zavar munkkat elvgezni, ezrt az rpd hd szlestse idejn (1981 s 1984 kztt) a feljtsok szneteltek. Azta befejezdtt a Szabadsg hd rekonstrukcija s a Szchenyi Lnchd msodik, az elsnl sokkal nagyobb mrtk feljtsa. A kvetkezkben az Erzsbet hd s a Margit hd kerl ismt sorra.

A Szabadsg hd feljtsa

* ^

z9

A Lnchd feljtsa

30

Kzti hidak a szamok tkrben


A kvetkezkben ttekintjk hdjaink fbb mennyisgi s minsgi jellemzit. Az ttekints nem lehet kellen alapos s szles kr, mivel a tancsi kzutakon lv hidakrl nincsenek olyan idsorok, mint az orszgos kzutak hdjairl, a magnutak hdjairl pedig csak nhny fbb jellemzt sikerlt a kzelmltban beszerezni. A HIDAK SZMA, MRETEI A kzutakon s magnutakon (kerektve) 13 ezer hd van, amelyeknek 150 ezer fm az sszhossza, 1 milli 250 ezer m2 a plyaterlete, 11,5 m az tlagos hossza, s 8,4 m az tlagos szlessge (1988. vi adatok). A rszletes adatok az 1. szm tblzatban s az 1. sz. brn lthatk.
/. tblzat

A kzutak s a magnutak hdllomnya (1988. janur 1.)

t-, illetve teleplskategria Orszgos

Hidak szma db

Hossza m 36 018 43 945 79 963

Hasznos plyaterlet m2 456 873 354 393 811 266

tlagos hossz m 21,67 10,81 13,96

tlagos szlessg m 12,68 8,06 10,14

Futak Alsbbrend utak sszesen:

1 662 4 066 5 728

Budapest Vrosok Egyb teleplsek sszesen:

285 1060 3 412 4 757

13 983 12 739 24 632 51 354

161 77 106 345

259 046 726 031

49,06 12,02 7,22 10,80

11,53 6,05 4,33 6,72

Tancsi

KZUTAK SSZESEN Erdszeti utak Egyb utak sszesen:


UE8EJ\

10 485 196 2 318* 2 514

131 317 900* 17 795* 18 695

1 156 297 4 400* 92 353* 96 753

12,52 4,60 7,68 7,44

8,80 4,90 5,19 5,18

MINDSSZESEN:

12 999

150 012

1 253 050

11,54

8,35

Kzelt (rszben becslt) adatok

31

m
150012

db
12999 1253050

ne

10000

100000

1000000

A hidak mellett igen nagy az tereszek (2 m-es s ennl kisebb nyls mtrgyak) szma, mintegy 50 ezer. Ezenkvl nhny alagt s a tmfalak mind olyan mrnki ltestmnyek, amelyek a hidakkal azonos figyelmet s gondoskodst ignyelnek. A hidak az thlzat legrtkesebb (az tnl negyvenszer kltsgesebb), legsebezhetbb pontjai. A hdsrsg elg jelentkeny az orszgos kzutakon 5,2 km-enknt van egy-egy hd , gy minden tkezelnek kiemelten kell velk foglalkoznia. Megynknt rszletes adatokat itt nem mutatunk be, ezek a Kzutak fbb adatai" cm, venknt megjelen kiadvnyban megtallhatk. A KZTI HIDAK ANYAG SZERINTI MEGOSZLSA Anyag % (db) 74 9 5 12

5000

50000

500000

Vasbeton K-, tgla-, betonhd Fmbl kszlt Fahd, illetve provizrium

orszgos kzton

tancsi kzton

magnton

1. bra Hidak szma, hossza s plyafellete

A kzti hidak hosszt tekintve a fmhidak az llomny 12%-t kpviselik, a k-, tgla- s betonhidak viszont csak 4%-t, a vasbeton hidak a darabszmhoz hasonlan mintegy hromnegyedt teszik ki a teljes llomnynak. Az orszgos kzutakon lv hidak anyag szerinti szmnak vltozst a 15. bra mutatja. Jl lthat, hogy mg a hidak szma alig vltozott, addig nagymrtkben ntt a vasbeton hidak szma, rohamosan cskkent viszont a fahidak s a provizriumok arnya.

Feltn, hogy az orszgos kzutakon lv hidak darabszmban a hdllomny felt sem teszik ki (44%), hosszuk azonban 53%-ot, plyafelletk pedig 65%-ot kpvisel. Kiemelked fontossgak Budapest hidjai, amelyek szma csak 285, m tlagos hosszuk az orszgosnak csaknem a ngyszerese, s szlessgk is jval nagyobb az orszgos tlagnl, forgalmuk pedig mg ennl is jelentsebb.
32

AZ ORSZGOS KZTI HIDAK LEGNAGYOBB SZABAD NYLS SZERINTI MEGOSZLSA


db. 6000

Nyls (m) 2,1-20,0 20,1-50,0 50,1-

db 5 433 240 55 5 728

% 95 4 1

5000

4000

3000

2000

Jl ltszik, hogy a viszonylag kis nyls hidak a jellemzek, mint azonban ksbb ltni fogjuk, a 20 m-nl nagyobb nyls hidaknak igen nagy a jelentsgk s rtkk. A HIDAK TEHERBRSA A kzutakon lv hidak teherbrsa jobbra 20 t, vagy annl kisebb (59%). Lnyeges klnbsg van az orszgos, illetve a tancsi kzutak hidjai kztt, az elbbieknl csak 36%-ot tesz ki ezen hidak szma (2060). Ez a teherbrs igen kicsinek tnik a KRESZ-ben engedlyezett maximlis tmeghez kpest (38, illetve 40 t), a valsgban azonban nem ennyire kedveztlen a helyzet, mivel e hidak nagyobb rsze 10 m-nl kisebb nyls. Ezeken korltozs nlkl haladhatnak t az tvonalengedlyre nem ktelezett jrmvek. A rszletes adatokat a 2. szm tblzat, az orszgos kzutakon lv hidak teherbrsnak idbeni alakulst pedig az 5. szm bra mutatja. Ennl az llomnynl jelents volt a teherbrs nvekedse, hiszen amg 1954-ben az llomny 15, addig 1988-ban mr 64%-a volt alkalmas a 20 tonnnl nehezebb jrmvek forgalmnak lebonyoltsra. A jrmvek tmegnek nvekedse s hossznak cskkense azonban ma mr olyan ignyt jelent, amelynek a futak hidjai sem felelnek meg minden tekintetben.

1000

1954 1960 1970 vasbeton k, tgla, beton acl

1980 1988 v fa s vastarts fahd

4. bra Az orszgos kzti hidak anyag szerinti megoszlsa

Emltsre mlt, hogy lnyeges klnbsg van az anyag szerinti sszettelt illeten az orszgos kzutak hdjainak javra. Itt a hidak 88%-a vasbetonbl plt; kbl, tglbl, betonbl kszlt a hidak 9%-a; a fm 3%-ot tesz ki; s csak 0,3% a fahd, illetve a provizrium.
33

A kzti hidak anyaga, teherbrsa s szlessge (1988. janur 1.)

2. tblzat

A hd anyaga t-, l. teleplskategria k, tgla, hossz m beton terlet m2 vasbeton

A hd teherbrsa fm
provizrium terlet m2 hossz m

Szlessg

db

db

hossz m

terlet m2

db

db

hossz m

terlet m2

>20t db

20 t<20t ib db

db

^6,5m<6,5m Orszgos Futak Alsbbrend utak sszesen: 82 419 501 555 2 234 2 789 4 988 16 077 21065 1530 3 522 5 052 29 221 36 865 66 086 388 654 306138 694 792 50 107 157 6 242 3 932 10 174 63 231 28 301 91532 18 18 914 914

3 877 3 877

230 3 1429 2 239 1 676 151 3668 1906 154

1623 3 117 4 740

39 949 988

>5,0m<5,0m Budapest Megyk sszesen: 17 450 467 143 2 557 2 700 967 14 548 15 515 201 2 535 2 736 9 562 22 100 31662 99 559 130 406 229 965 26 297 323 3 236 2607 5 843 51566 7168 58 734 41 1 190 1231 Tancsi 1042 10 107

11 119

9 167 31650 40 817

112
564 676

173 3908 4 081

172 1 365 1 537

113 3 107 3 220

MINDSSZESEN:

968

5 489

36 580

7 788

97 748

924 757

480

16 017

150 266

1249

12 063

44 694

4344

6 141

db 6000

db 6000

5000

5000

4000

4000

3000

3000

2000

2000

1000

1954

! > 20t

-i l l
1970 201 < 20t kzti 5. bra hidak teherbrsnak Az orszgos

1000

1980

1988 v

1954

1960
< 6,50m kzti

1970

1980

1988 v

H | > 6,50m
alakulsa Az orszgos

6. bra hidak plyaszlessgnek

alakulsa

34

A HIDAK KOCSIPLYA-SZLESSGE A forgalombiztonsg szempontjbl minimlisnak tekintett 6,5 m-es szlessget az orszgos kzutak hdjainak 83%-a ri el, a tancsi kzutak hdjainak viszont csak 32%-a 5,0 m, vagy annl szlesebb. Rszletes adatok a 2. szm tblzatban lthatk. Az orszgos kzutakon lv hidak szlessgnek vltozst a 6. szm bra szemllteti: 1954-tl 1982-ig gyakorlatilag egyenletesen ntt, azta pedig stagnl. A HIDAK KORA Az orszgos kzutak ma zemben lv hdjainak 28%-a plt 1945 eltt, ez a hosszat tekintve azonban csak 16%ot tesz ki. A hidak zme 44 vesnl fiatalabb. A hidak fele lteslt az 1945-1969 kztti 25 vben, fleg a kishidak tmeges korszerstsnek 1954-ben trtnt beindtsa utn. Az ezt kvet idszakban az ptsek teme nagymrtkben lelassult: a hidaknak csak 22%-a plt az utbbi 20 v alatt. Figyelemre mlt, hogy az 501 k-, tgla-, illetve betonhd 58%-a 1910 eltt plt, teht 80 ves s idsebb. A hidak elregyrtsnak fejldse is figyelemmel ksrhet. A fordtott T tartk 1957-ben trtnt bevezetse utn szmotteven lecskkent a monolit vasbeton hidak ptse, s fejldtt az elregyrts. A tancsi kezels hidak 46%-a plt 1945 eltt, ez az sszhossz 29%-a; a fvros hdllomnynak pedig kereken a fele plt 1945 eltt, s ezek az sszhossz 35%-t teszik ki. Az orszgos kzutak hdjainak kor szerinti megoszlst rszletezi a 3. szm tblzat.
Az orszgos kzti hidak letkora (1988, db)

3. lblzat

Anyag ptsi v, letkor acl fa s k, monolit elreprovi- sszesen tgla, vasbeton, gyrtott s beton fesztett vasbeton szvr zrium vasbeton

1910 eltt, 292 79 vesnl idsebb 19101929. 6079 ves 19301944. 4559 ves

38

22

353

6,1

58

503

571

10,0.

57

580

12

652

11,4

1945 eltt plt

407

1121

41

1576

27,5

19451949. 40 44 ves 19501959. 3039 ves 19601969. 2029 ves 19701979. 1019 ves 1979 utn 10 vesnl fiatalabb 1945-tl plt

27

207

16

255

4,5

49

1075

15

29

1172

20,5

10

740

664

18

1433

25,0

280

550

27

872

15,2

120

270

26

420

7,3

94

2422

1502

116

18

4152

72,5

SSZESEN:

501

3543

1509

157

18

5728

100,0

8,8

61,9

26,3

2,7

0,3

100,0

35

A HIDAK RTKE Az orszgos kzutak hdjainak brutt rtke - az 1986os rtkels szerint - 25,8, a tancsiak pedig 11,2 millird forint. Ez azt jelenti, hogy 1 ngyzetmternyi hd rtke mind az orszgos, mind a tancsi kzutakon tlagban 32 ezer forint. Rszletes adatok a 4. szm tblzatban tallhatk. Emltsre mlt, hogy a hdrtk a kzutak teljes rtknek mintegy 10%-a.

KIEMELT FONTOSSG HIDAK Az orszgos kzutakon 232 foly feletti hd van, ez szm szerint a hdllomnynak csak 4%-a, hosszban s felletben azonban 25% krli, rtkben pedig a hdllomny 60%-t teszi ki. Vasutak felett a keresztezsek krlbell 12%-ban van hd. Az orszgos kzutakon 146 ilyen hd van, amelyeknek csaknem a fele 1970 ta plt, s ezek teszik ki az sszhossz 70%-t. Forgalmi jelentsgket nem kell rszletezni, rtkket pedig jellemzi, hogy ma 50100 milli forintba kerl egy-egy kln szint keresztezs.
5. lblzat

4. tblzat Az orszgos kzti hidak rtke (1986. janur 1.)

Brutt tkategria

1 Nett rtk milli Ft-ban

Nett brutt

Fajlagos rtk Ft/m2

Az orszgos kzutak foly s vast feletti hidjai (1988. janur 1.)

thidalt akadly

Hidak szma

Hidak hossza (ni)

1. 2. 3. 4.

Autplyk Aututak Elsrend futak Msodrend futak

2 557,6 246,3 4 456,2 8 019,0

2 276,9 208,6 3 299,3 5 784,0

89,0 84,7 74,0 72,1

31 28 33 36

149 693 716 148

Foly Duna Duna Tisza Tisza

feletti hidak felett mellkfolyi felett felett mellkfolyi felett

16 105 12 99

3 129 6311 4 337 7 719

FUTAK SSZESEN

15 279,1

11 568,8

75,7

34 359

sszesen:

232

21 496

Vast feletti hidak 5. 6. 7. 8. 9. sszekt utak Bektutak llomshoz vezet utak Autplya-csomponti utak Egyb csomponti utak 8 185,6 1 989,5 195,0 86,3 37,1 5 159,2 1 272,8 115,2 79,2 32,7 63,0 64,0 59,1 91,8 88,1 29 915 28 546 28 024 32 724 29 693 1970 eltt plt 1970-tl plt 77 69 2 754 6 576

boltozat, acl-, szvrmonolit vasbeton elregyrtott vasbeton ALSBBREND UTAK SSZESEN 10 493,5 6 659,1 63,5 29 633

12 62 72

503 2 981 5 846

ORSZGOS KZUTAK SSZESEN

25 772,6

18 227,9

70,7

32 264

sszesen:

146

9 330

36

A vasutak s folyk feletti hidak nhny adatt az 5. szm tblzat tartalmazza. Memlki vdettsget viszonylag kevs - 29 hd lvez. Kzlk ht hd memlk, 21 memlk jelleg, s egy vroskpi jelentsg. Felsorolsuk a mellkletben tallhat. Fenntartsi szempontbl kiemelt fontossgnak a kvetkez hidakat minstjk: amelyek szabad nylsa 20 mnl nagyobb; a 40 m-nl hosszabb hidakat; a 18 m-nl nagyobb nyls szvrhidakat; a hrom- vagy tbbnyls, elregyrtott tarts s szvrhidakat; a csukls vasbeton hidakat; a villamostott vastvonalak feletti hidakat; a szigetels nlkli hidakat. sszesen 603 ilyen hd van az orszgos, Budapesttel egytt pedig 184 a tancsi utakon. A tervezett szablyozs szerint ezekrl a hidakrl trzsknyvet kell vezetni, idszakos vizsglatra vannak ktelezve s az OKF hdosztlya kln is figyelemmel ksri fenntartsukat, llapotukat. Kiemelt figyelmet rdemelnek a rendszeresen szott hidak is. Szmuk az orszgos kzutakon 2030, ez az llomny 35%-a. A korltozott rszelvny hidak is megklnbztetett figyelemmel kezelendk. Klnsen az alsplys, fels keresztktses aclhidak, amelyeknl a magas jrmvekkel val tkzs katasztroflis kvetkezmny lehet. Alsplys, fels keresztktses hd az orszgos futakon 24 van, ebbl klnsen veszlyeztetett 9. Az alsbbrend utakon 33 ilyen hdbl ersen veszlyeztetett 23. sszesen teht 32 hd rdemel klns figyelmet. A kzutak feletti felsplys hidak kzl azok vannak elssorban veszlyeztetve, amelyeknl az rszelvny 4,5 m-nl kisebb, s/vagy elregyrtott tartkkal pltek (EHGT).

A minsts szerint nem felel meg: a kocsiplya szlessge miatt 592 hd, ebbl fton van 166 a teherbrs miatt 259 hd, ebbl fton van 87 szlessg s teherbrs miatt 217 hd, ebbl fton van 71 sszesen: 1068 hd (19%) 324

A minsts bvtett mdszerrl kln fejezetben is szlunk mg. Az orszgos kzutak hdjainak forgalmi megfelelsgt jellemzi, hogy 266 hdnl van slykorltoz, 407 hdnl pedig szkletet jelz tbla.

A HIDAK MEGFELELSGE Els zben 1979-ben kszlt el az orszgos kzutak hdjainak megfelelsgi rtkelse. Ekkor a teherbrst s a kocsiplya szlessgt minstettk. Az 1988-ban ksztett rtkels nagyobb teherbrsi kvetelmny figyelembevtelvel kszlt.

MAGNTI HIDAK A 2514 hd anyagt tekintve: vasbeton 53%, fa, illetve provizrium 31%, k, tgla, beton 14%, fm 2%. Feltn, hogy milyen nagy mrtkben klnbzik ez az sszettel a kzutak hdjaitl.

A magnti hidak teherbrsa 85%-ban 20 t, vagy ennl kisebb, a kocsiplya-szlessg 59%-ban ri el, illetve haladja meg az 5,0 m-t. Figyelemre mlt, hogy e tekintetben kedvezbb ezeknek a hidaknak az adottsga, mint a tancsi kezels hidak.

A maganutakon lv hidak anyaga, teherbrsa s szlessge (1988. janur 1., db)


Anyag Az t neme k, tgla, beton vasbeton fa, provizrium Teherbrs >20t Szlessg

6. tblzat

fm

20 t < 2 0 t > 5 , 0 m

<5,0m

sszesen

Erdszeti utak Egyb utak

24 342

104 1217

11 43

57 716

15 362

95 442

86 1514

78 1 397

118 921

196 2 318

sszesen:

366

1321

54

773

377

537

1600

1475

1039

2 514

38

A hidak nyilvntartsa, hdvizsglatok


TERVEK, NYILVNTARTSOK A korszer hdgazdlkodshoz felttlenl szksges a hidak fbb mszaki jellemzinek az ismerete. Az olyan hidaknl, amelyek tervei rendelkezsre llnak, az adatok nyilvntartsa nem okoz nehzsget. A rgebben plt mtrgyaknl helyszni felvtellel kell ptolni a tervek hinyt. j lehetsg a tvrzkels, a szmtgppel sszekapcsolt fldi fotogrammetriai berendezs, amellyel az Uvaterv rutinszeren felvteleket kszt hidakrl. A hidak ptsnek kltsgadatait eddig kln adatlapon dolgoztuk fel s rtkeltk, de a rendszer mdostsval ez az adat is bekerlt a folyamatos nyilvntartsba. Egyelre mg ettl fggetlenl kszl a hidak rtknyilvntartsa is.

A magnutakra vonatkozan jelenleg nincs ktelez elrs, ezrt csak eseti felmrsek alapjn a tancsok ltal leadott hidak adatai stb. rendelkeznk kzelt adatokkal. A grafikus nyilvntartsok kre mg szk, br ezek igen hasznosak a mindennapi munkban. A kzutak adatai kKezdetben az orszgos kzutak hdjainak adatait is kzi ztt a hidak is fel vannak tntetve, s elkszlt a hidak tenyilvntartssal rgztettk, 1965 ta azonban egysges herbrst tartalmaz trkp is, amely j segtsget nyjt a elvek szerint az Utorgnl kzponti adatbzis ll rendel- tlslyos jrmvek tvonalnak engedlyezsnl. kezsre, amely a kzti igazgatsgok s a minisztrium rMa mr rendelkeznk rajzolprogramokkal is, gy nincs szre a kvnt csoportosts tablkat szolgltatja. A nyil- akadlya tematikus trkp ksztsnek, amely tjkoztat vntartott fbb adatok: a hd hossz- s keresztirny m- pldul a korltozott rszelvny hidak helyrl. retei, anyaga, teherbrsa, az thidalt akadly, az pts Az elzekben ismertetett, gynvezett csoportos hdve stb. Ezeket 1988-tl kibvtettk az alapozs, a szige- nyilvntarts mellett a Kzti Hdszablyzatban elrt hdtels, a saruk, a dilatcik, a korltoz jelzsek adataival. lap, illetve trzsknyv tovbbi fontos adatokat tartalmaz Hidanknt ma 65-fle adatot tartunk nyilvn. az ptsrl, a prbaterhelsrl. A kzti kzlekedsi trA tancsi kzutakon lv hidak nyilvntartst 1987- vny vgrehajtsra kiadand szablyozsok kisebb mdoben egysgestettk. Lnyegben azonos a nyilvntartott stst tartalmaznak a nyilvntartsra vonatkozan is. Madatok kre az orszgos kzutak hdjainak adataival. Nagy dosul a trzsknyv ksztsre ktelezett hidak kre: utelrelpst jelent a fejleszts alatt lv terleti adatbzis, fesztett vasbeton; 60 m-nl hosszabb; vast feletti; 60 vamely a kezelknl szemlyi szmtgpen lesz, gy, hogy nl idsebb s 10 m-nl nagyobb tmaszkz; specilis arrl a kvnt adatok klnbz feldolgozsban brmikor technolgij vagy anyag hidak. Kismrtkben mdosul lehvhatk. Ehhez fog csatlakozni a kzponti nyilvntar- a rgztend adatok kre is, amennyiben a hdlapon, illetts, amelyben az adatbzis-kezel rendszer mdot ad ar- ve a trzsknyvben kell az ves hdvizsglatokat, az venra, hogy tetszleges adatok kztti kapcsolatot keresve a knti megfelelsgi rtkelst jellni, s az eddiginl rszlegp kln program ksztse nlkl kzvetlenl a krt tesebben kell dokumentlni a hidakon vgzett fenntartsi eredmnyt megadja. munkkat. 39

VIZSGLATOK Minden hidat rendszeres, szakszer felgyelet alatt kell tartani. A felgyelet a hdllapot ellenrzst, a negyedves, valamint az idszakos hdvizsglat elvgzst jelenti. A hdllapot ellenrzst a szksges (a forgalom s a hd llapota szerint differencilt) gyakorisggal a kezel ilyen feladattal megbzott dolgozja - az orszgos kzutaknl az tellenr - vgzi. A folyami hidak kzl a nagy forgalm vagy llapotuk miatt kiemelt figyelmet kvetel hidakat hdmesternek kell legalbb hetenknt megszemllnie. A negyedves hdvizsglatot a kzt kezeljnek vagy az ltala megbzott szemlynek kell vgeznie. A vizsglat sorn meg kell szemllni a hd minden rszt, s meg kell gyzdni arrl, hogy vannak-e a forgalmat veszlyeztet hibk. A vizsglat eredmnyt dokumentlni kell a hdlapokon, illetve a hidak trzsknyvben. Az venknti hdvizsglat a hidak llapotnak legfontosabb, kell szakrtelemmel vgzend ellenrzse. Ezt a vizsglatot csak okleveles mrnk vagy okleveles zemmrnk vgezheti, olyan idben, amikor a hd minden rsze jl megszemllhet. Nagyobb hidaknl hdvizsgl (Berger-) kocsit kell hasznlni, hogy a szerkezetet kzelrl, gondosan lehessen megvizsglni. Szksg esetn az ves hdvizsglatnl, az elz vizsglatoktl eltren, mrseket is kell vgezni (pl. szigetelsvizsglat, repedsek mrete, azok vltozsa, kloridion-tartalom stb.). A pldaszeren emltett mrsekhez mg nem rendelkeznk kell szm mszerrel, de megindult a beszerzsk, s egyes intzmnyek (BME, KTI, KTMF stb.) vllalnak ilyen mrseket. A vizsglat eredmnyrl, a tapasztalt hibkrl, a szksges teendkrl feljegyzst kell kszteni. Az idszakos hdvizsglatot az eddigi gyakorlat szerint a 20 m-nl nagyobb nyls hidaknl 10 venknt kell vgezni. Az j szablyozs szerint az utfesztett, a vast feletti, a 60 m-nl hosszabb, a 60 vnl idsebb (10 m-nl nagyobb tmaszkz), valamint a slykorltozssal zemel

s kritikusnak tlt llapot hidakon kell a vizsglatot vgezni. A vizsglat gyakorisga a hd kortl s llapottl fgg: a 30 vesnl fiatalabb, slykorltozs nlkli hidaknl 15, a 3060 ves, slykorltozs nlkl zemelnl 10, s a 60 vesnl idsebb vagy slykorltozssal zemelnl 5 vente. A megadott idtartamoknl gyakoribb vizsglat szksges, ha azt valamilyen ok miatt az ves vizsglat vgzje indokoltnak tartja (pl. hirtelen llagromls), Clszer az idszakos hdvizsglatokat a kezel rszrl vgzett alapos felmrssel elkszteni, s ha szksges, kls szakrttl megrendelni az egyedi clvizsglatot (pl. egyes hibk oknak feldertse, a teherbrs megllaptsa, a szksges javtsok mdja stb.). Ennek sorn, ha hiba (repeds, korrzi, elmozduls stb.) jelentkezik, mszeres mrseket is kell folytatni. jszer feladatot jelent az utfesztett vasbeton hidak vizsglata, tekintettel arra, hogy klfldi pldk szerint ilyen hidaknl a szerkezet hirtelen tnkremenetele is bekvetkezhet, pl. a fesztbettek korrzija miatt. A nagyhidak szigetelsnek egyik korszer vizsglati mdja az n. szigetels-ellenrz rendszer beptse, amely alkalmas a hibahely lokalizlsra is. A rendszer elektromos hurkok segtsgvel jelzi, ha a szigetels megsrlt. Tbb mint kt vtizede alkalmazzuk a dinamikus hdvizsglatot, amely a hidak dinamikus viselkedsnek jellemzsre, hibahelyek meghatrozsra s hossz tv mrseknl a hd llapotvltozsnak jellemzsre is alkalmas. A kloridion-tartalom, a pH-rtk mrse a vasbeton hidak skorrzi miatt bekvetkez veszlyeztetettsgnek idbeni jelzsre alkalmas. Az idszakos hdvizsglatra ktelezett hidaknl a hasznlatbavtel eltti prbaterhelsnl minden esetben el kell vgezni a "0" llapotot jellemz szintezst. Nagyon fontos a hidak mikromozgsait, elssorban a hmozgst is mrni, mert a nagyobb hidaknl a pontos dilatl hossz megllaptsa csak gy lehetsges. A hidak felszerkezetnek szintezses ellenrzsvel a marad alakvltozsok kimutathatk. Rendkvli hdvizsglatot akkor szksges vgezni, ha tkzs, rongls, rvz stb. olyan krt okoz a hdon, amely a forgalombiztonsgot veszlyeztetheti.

40

Kzti hidak ellenrzse s vizsglati rendszere

7. tblzat

Megnevezs

Hdellenrzs

Hdvizsglat

A vizsgl

tellenri

hdmesteri

rendszeres

idszakos

rendkvli

A vizsgl szakkpestse

tkezel

hdszakkpests

tkezel, min. kzpfok

hdmrnk

hdmrnk s szakintzmny

hdmrnk, illetve szakintzmny

A vizsglat elvgzend

hetente

a kiemelt hidakon naponta

negyedvente

vente

hidak meghatrozott krre, 5...10...15 vente

esetenknt (rvz, elemi csaps, pts kzbeni esemny)

A vizsglat mdja

fut szemrevteszemrevtelezs lezsi vizsglat

szemrevtelezs

szemrevtelezs + eseti mrs

rszletes vizsglat s mrs

rszletes, clvizsglat, mrsek

41

A hidak llapotnak rtkelse, a fejlesztsek, korszerstsek sorrendjnek meghatrozsa


ELZMNYEK A II. vilghbor utni vtizedben az ptsi tevkenysget az jjpts ignyei hatroztk meg. Ptolni kellett a hinyz tkelsi lehetsgeket, gondoskodni kellett a rvid lettartam fahidak, illetve provizriumok ptlsrl. 1955-ben indult meg a kishidak tmeges korszerstse, amikor a fahidak s vastarts faplys hidak tptse kerlt eltrbe. Ekkor az orszgos kzutakon 942 fahd volt, 11400 m sszhosszban, szmuk 1987-ig 18-ra, hosszuk 914 fm-re cskkent. A fahidak mellett az igen rossz llapot k- s tglahidak korszerstsvel is foglalkozni kellett. A hdptsek (korszersts, j pts) programja mintegy 20 vig elssorban a megsrlt, illetve ideiglenes jelleg hidak tptst tartalmazta. "Az ignyesebb programksztst a hidak adatainak 1964-ben megkezdett gpi nyilvntartsa tette lehetv. Ezzel md nylt a hidak rtknek gyors meghatrozsra s a klnbz szempontok szerint megvlasztott adatok kigyjtsre. Az egyik ilyen gpi kigyjts - az ptsi beavatkozsok sorrendjnek meghatrozshoz - a nem megfelel hidak listjnak sszelltst clozta. A gpi kigyjts eltt meg kellett hatrozni a megfelelsg kritriumait, figyelembe vve a hdnak az thlzaton val elhelyezkedst, fontossgt. A mg megfelelnek tekinthet kocsiplya-szlessget s teherbrst az tkategrik s ezen bell 42 a forgalom nagysgnak fggvnyben hatroztuk meg. A kvetelmnyeket termszetesen tbb szinten lehet rgzteni, a lehet legmagasabb szolgltatsi sznvonal kielgtstl kezdve a szerny pnzgyi lehetsgek szabta alacsonyabb szintig. Az els feldolgozs alkalmval a megfelel teherbrst 20-40 tonna kztt, a hd kocsiplya-szlessgt pedig a csatlakoz t burkolatszlessgnl 01,0 m-rel nagyobbra hatroztuk meg. Az sszelltsba tbb olyan hd kerlt, amely nem felelt meg a fenti kvetelmnyeknek, mint amennyi ptsre az V. tves tervidszakban lehetsg nylt. Ezrt egyedi elbrlssal fleg a nagyobb hidak tptst trltk a tervbl, azon elv alapjn, hogy tbb kishd korszerstsvel - azonos sszegbl - nagyobb thosszon lehet a szk keresztmetszetet bvteni. A kvetkez tves tervek elksztsekor hasonl elvek szerint jrtunk el, azonban cskken pnzgyi lehetsgek mellett az emltett minsgi kvetelmnyek szintjt nem sikerlt emelni. A legutbbi idszakban - a nagyobb sly jrmvek szmnak emelkedse miatt - eltrbe kerlt a teherbrs nvelse, a kocsiplya-szlessg rovsra. Ma mr a 20 tonna teherbrs hd - krlbell 10 m szabad nyls felett az alsbbrend utakon sem tekinthet megfelelnek, klnsen mita az tvonalengedly nlkl kzleked jrmvek ssztmegnek hatra 40 tonnra ntt.

A PILLANATNYI LLAPOT RTKELSE

Az rtkelsnl alkalmazand osztlyzatok a kvetkezk: hibtlan llapot loklis, knny hibk kiterjedt, knny hibk loklis, slyos hibk kiterjedt, slyos hibk 1 2 3 4 5

Az elzekben vzlatosan ismertetett rtkelsek a hidak mszaki llapott nem vettk figyelembe, ezt a hinyt igyekeztnk ptolni. Elkszts s prbafelvtelek utn 1987-ben megkezddtt a hidak pillanatnyi llapotnak vizsglata. Az akkor bevezetett mdszer 12 szempont szerint rtkelte a hidak minden fbb szerkezeti elemt 05 osztlyzattal. A vgs rtkels az osztlyzatok mrtani kzparnyosnak kpzsvel trtnt, amelyet slyozni kellett a hd kora s forgalma szerinti tnyezkkel. Az rtkels vzlatosan ismertetett mdszert a gyakorlati tapasztalatok alapjn mdostottuk 1988-ban, hogy a minsts alkalmass vljk mind az ves hdfenntartsi tervek, mind a fejlesztsi programok sszelltsra. Az rtkels f jellemzi: venknt a teljes hdllomnyra elksztend, az rtkels az ves hdvizsglattal egytt kszthet, de nem helyettestheti azt, - a minsts vgeredmnye t szempont szerinti osztlyzat, amely rszosztlyzatokbl tevdik ssze, - az rtkels szrvizsglatknt hasznlhat; azon hidaknl, amelyeknl slyos hiba van (4-es vagy 5-s osztlyzat), ott tovbbi vizsglat, l. intzkeds szksges. A vizsglat arra irnyul, hogy felismerjk a forgalom, idjrs stb. miatti krokat, hibkat. A tapasztalatokat szvegesen, indokolt esetben fnykppel kell rgzteni. Az rtkellapon 19 szempont szerint kell minsteni a hibkat, s ebbl t f osztlyzatot kell kpezni a felszerkezet, az alptmny, a hdtartozkok, a plyaszerkezet s a hd krnyezetnek minstsre.

Loklisnak minstend az a hiba, amely a hdfellet, l. a hd egyes rszeinek legfeljebb 5%-ra terjed ki. Knyny vagy kezdd az a hiba, amelynl a kr mrtke csekly, knnyen javthat. Az elbbiek szerinti llapotosztlyzatokat slyozs nlkl rgztik a hidak trzsknyvben, illetve a hdlapon. A torzts nlkli adatsor tovbbi feldolgozs alapjul szolgl. Brmely szempont szerinti kirtkels vagy csoportosts brmikor elvgezhet, akr manulisan akr szmtgppel. Ez utbbiban a terleti adatbzis s a szemlyi szmtgpek nyjtanak segtsget. Az t f osztlyzat sorrendje olyan, hogy a hd szempontjbl legfontosabb rszek llapott jelz osztlyzat megelzi a kevsb fontosabbat, gy az osztlyzatok egyms mell rva kpet adnak a hd teljes llapotra: 11111 minden tekintetben kifogstalan. 55555 pedig minden jellemzt tekintve elfogadhatatlan llapot. Az t osztlyzatbl kpzett szm alkalmas a hidak llapot szerinti sorrendjnek megllaptsra. A pillanatnyi llapot rtkelse alapjn kszthetk a fenntartsi tervek, amelyeknl elnybe kell rszesteni a futakon s a nagy forgalm utakon lv hidakat. A FEJLESZTSI, KORSZERSTSI DNTSEK MEGALAPOZSA (KOMPLEX MEGFELELSG) Az elzekben ismertetett llapotrtkels mellett ms tnyezk is befolysoljk a hidak megfelelsgt, gy kiemelten a hd teherbrsa s szlessge. Termszetesen mindkt minsts a hd forgalma fggvnyben vgzend. A kzti hidak teherbrst s szlessgt a kvetkez kvetelmnyszint szerint kell rtkelni. 43

8. A megfelelsg kvetelmnyrendszere L< 50 m hidakra

tkategria

Kvetelmny

TEHERBRS Elsrend futak NF 85 >3000 Msodrend futak NF 85 <3000 NF 85 >3000 sszekt utak NF 85 < 3000 A, IA, IB, B, I, C, II, 20 Bektutak L<3m: A, IA, IB, B, I, C, II, 20 L>3m: A, IA, IB, B, I A A, B L<3m; A, IA, IB, B, I C, II, 20 L>3m: A, IA, IB, B, I L 3 m : A, IA, IB, B, I, C, II, 20 3<L<10m: A, IA, IB, B,I L>10~m: A, IA, IB

llomshoz vezet utak

Csomponti utak A fentiektl eltren brmely t 1957 utn plt hidjai

A hidak megfelelsgnek komplex rtkelse ma kt rszbl ll: a hd megfelelsge teherbrs, szlessg szerint, valamint a pillanatnyi llapot minstse. A teherbrs s szlessg rtkelse 1, ha a kvetelmnyeknek megfelel, s 5 ha azoknak nem felel meg. Egy hd megfelelsgt ezek szerint jelenleg 7 szmmal jellemezzk: a teherbrs, a szlessg, a felszerkezet, az alptmny, a hd tartozkok, a plyaszerkezet s a hd krnyezetnek llapota. A hidak tptst, korszerstst fleg az els ngy osztlyzat (teherbrs, szlessg, felszerkezet, alptmny) alapjn kell eldnteni. Termszetesen vizsglni kell a hd alatti s feletti rszelvny megfelelsgt is. Jelenleg ilyen minsts csak egyedileg kszl. Mint arrl mr sz volt, a teherbrs s szlessg szerinti megfelelsg, valamint a pillanatnyi llapot t osztlyzata a kezelk mindennapos fenntartsi munkjban, illetve a fejlesztsi tervek ksztsben nyjt objektv segtsget. A rgztett adatok tbb v tvlatban a hidak leromlsi folyamatnak a jelzsre is alkalmasak. Tvlati clknt a hazai tapasztalatok kirtkelse utn a nhny orszgban hasznlatos Bridge Management System (BMS) mdszerhez hasonl optimalizlsi eljrs kidolgozst jelltk meg, amely a kltsg/haszon elemzsn alapul. Az rtkelsben az egyes intzkedsek feljts, korszersts kltsg/haszon rtkt hlzati szinten kell sszehasonltani.

S Z L E S S G kiemelt szeglyek (vezetkorltok stb.) kztt h<10m Futak NF85>3000 Alsbbrend 3000^NF85^1000 utak NF85<1000 h>10 m A kiemelt szeglyek kzti tburkolat-szlessg a hdon is elegend; ktsvos ton 8 m elegend L = legnagyobb szabad nyls h = szerkezeti hossz b = a csatlakoz t jelenlegi burkolatszlessge

b+l,0m b + l,0m b + 0,5 m b + 0,5 m 4,8 m b 3,5 m

44

A hdgazdlkods nhny feladata, eredmnye


Minden olyan tevkenysg hdgazdlkods, amellyel a hidak llapott sikeresen, gazdasgosan vjuk meg, s amelynek segtsgvel a hidakat gy tudjuk fejleszteni, hogy megfeleljenek a kzti kzlekeds egyre nagyobb ignyeinek. A hdgazdlkods fbb jellemzi: A HIDAK VDELME - a hidak llapotnak szakszer figyelemmel ksrse, a hidak vdelme, - fenntarts s zemeltets, fejleszts, korszersts. A HIDAK VIZSGLATA, FELGYELETE Klnsebb indokls nlkl is belthat, hogy megalapozottan csak gy lehet hatkonyan zemeltetni, fenntartani s fejleszteni a kzti hidakat, ha mindenkor ismerjk llapotukat. Egyltaln nem egyszer e kvetelmnynek eleget tenni, hiszen nagyszm, sztszrtan elhelyezked, gyakran nehezen megkzelthet objektumokrl van sz, amelyek llapott nem lehet csak megfigyelssel elbrlni, hanem egyszer s bonyolult mrsekre, vizsglatokra, nem utolssorban sok szakismeretet, tapasztalatot kvetel diagnzisra van szksg. Tbb vtizede alakult ki a hidak felgyelete, a negyedves, ves, idszakos s rendkvli hdvizsglatok gyakorlata. Ezekrl a feladatokrl az elSzomor s egyben fontos tapasztalat, hogy az utbbi idkben ntt a hidakat rongl hats, gyorsult a hidak leromlsa. Tekintettel arra, hogy minden hidat veszlyeztet az egyre nvekv sly s mret jrmpark, az utak kezelinek, fenntartinak minden meg kell tennik azrt, hogy hdjainkat megvdjk a rendeltetsnek nem megfelel ignybevteltl. A tlslyos jrmvek ellen korltoz tblkkal, az tvonal-engedlyezs eszkzeivel, a tlslyos jrmvek ellenrzsvel s felvilgost munkval lehet vdekezni. Haznkban 1988-ig 38, azta 40 tonna a megengedett legnagyobb ssztmeg, amellyel engedly nlkl kzlekedhetnek a jrmvek. A KRESZ differenciltan szablyozta a 3-, 4-, 5tengelyes, klnbz kialakts jrmvek forgalmt. A kln engedly nlkl kzleked jrmvek rszre szksg esetn egyes hidakon tblk tiltjk vagy korltozzk az thaladst. A csak 20 tonnra mretezett 2060 hd kzl
45

z fejezetben is szltunk, mivel a tapasztalatok szerint az eddigieknl alaposabb, tbb mrst tartalmaz vizsglatra, j szemlletre s j mdszerekre is szksg van (a kiemelt hidak krnek bvtse, korrzis vizsglatok, a pillanatnyi hdllapot szmszer rtkelse stb.).

azonban csupn 266 hdnl van ssztmeget vagy tengelyslyt korltoz tbla, mivel a szmtsok szerint zmkben kis nyls hidakon nem keletkezik nagyobb ignybevtel a tnyleges jrmterhekbl, mint amennyi a mretezs szerinti ignybevtel. A megengedettnl nagyobb ssztmeg jrmvek csak tvonalengedllyel kzlekedhetnek. Az engedlyt a kzti igazgatsgok, illetve az Utinform adja ki. A hidakon val thalads elbrlst szmtgpes program segti. Az orszgba belp jrmveket a hatrllomsokon teleptett lland, a belfldi jrmveket pedig mozg tengelysly-ellenrz csoportok mrlegelik. A tapasztalatok szerint a tengelysly tllpst az 1972-ben kiadott rendelet visszaszortotta, az ssztmeg azonban ntt. Mivel kevesebb figyelmet szenteltek ennek a hidak szempontjbl igen fontos tnyeznek, a legjabb rendelet mr az ssztmeg tllpst is djkteless teszi, s remlhet, hogy ez az intzkeds visszatart hats lesz. Az ssztmeg mozg mrlegelse nem egyszer, s clszer volna nhny nagy rtk, ersen veszlyeztetett hd eltt, a vlaszthat terelt elgazsnl dinamikus mrleg beptse, hogy kiszrje azokat a jrmveket, amelyek semmikppen nem mehetnek t a hdon. A szrprbaszer ellenrzs nmagban nem elgsges, felvilgost munkra is szksg van. A nagyobb fuvaroztatk rszre megadtuk a korltozott teherbrs hidak jegyzkt, amelynek segtsgvel az tvonalengedlyre nem ktelezett jrmvek legrvidebb tvonalt gy tudjk megtervezni, hogy ne kelljen menet kzben korltozs miatt tvonalat mdostani. Pusztt hatsuk van a tlmretes, kzlk is legfkppen a magas 4 m-nl magasabb jrmveknek. Az els hd katasztrfa 1971-ben kvetkezett be Gyomn, ahol a fels keresztktsnek tkz rakodgp hatsra a hd le-

szakadt. Azta tovbbi hrom hd (a Csrnc-patak hdja, az Ml-es egyik gyaloghdja, a gesztlyi Hernd-hd) azonnali tnkremenetelt okoztk magas engedly nlkl kzleked jrmvek, s kt esetben a hidat ksbb le is kellett bontani. Igen nagymrtk az elregyrtott tarts felszerkezet hidakban okozott tkzsi kr is. A magas jrmvek elleni vdekezs eddigi eszkzei nem bizonyultak elg hatkonynak, ezrt a korltoz tblk szmt gy nveljk, hogy nemcsak a 4,5 m-nl kisebb rszelvnynl helyezzk el ket, szigortjuk az ellenrzst, tjkoztat anyagokat adunk ki, vdkapukat s vdberendezseket helyeznk el. A figyelemfelhvst szolglja jabb korltoz tblk kihelyezse. Eddig a 4,5 m-nl magasabban elhelyezked hdelemeket nem tekintettk veszlyeztetettnek -- ennyi a kzti rszelvny , a tapasztalat azonban az. hogy az autplyk felett ltalban 4,7 m magasan lv hdelemek is igen gyakran megsrlnek, ezrt a klnsen veszlyeztetett fels keresztktses hidaknl korltoz tblkat tesznk ki. Az ellenrzs szigortsa mindenkppen szksges, mert a jrmvezetk nem rzkelik az ltaluk okozott veszlyt, gyakran nem ismerik jrmvk magassgt sem. Vdberendezsknt kezdetben merev vdkapuk pltek. Tekintettel azonban arra, hogy ezeket a nagy tmeg, gyors jrmvek feldnthetik - ezltal a forgalmat is veszlyeztetve inkbb az n. lengkapukat kvnjuk elterjeszteni, amelyek a tnyleges rszelvnynl magasabban helyezkednek el, s csak leng elemek nylnak le a tnyleges rszelvnyig, gy figyelmeztetve a magas jrmveket.

46

A gesztelyi Hemd-hd magas jrm tkzse kvetkeztben ment tnkre

47

Az jabb megolds a kapu helyett egy jelzberendezs, amely tilosat mutat, ha az rszelvny magassgban lv sugarat a jrm megszaktja (fotocella-elv). Hatrllomsokon mkdik ilyen berendezs, s a kzeljvben mintegy 40 hdon kvnunk ilyen berendezseket, illetve ezek s lengkapuk kombincijt elhelyezni. Foglalkozunk tjkoztat anyagok kiadsval s az elregyrtott tarts hidak mechanikus vdelmvel is.

A KORRZI, ELSSORBAN A SKORRZI ELLENI VDEKEZS A krnyezetszennyezds s a tli tzemeltetsben alkalmazott szs miatt egyre nagyobb mrtk a korrzi, amely ellen a hidakat vdeni kell. Klfldn rgebben, haznkban 68 ve tapasztaljuk a vasbeton hidak felgyorsult korrzijt. Ennek tbb oka van: a nem megfelel

Magas jrm elleni vdekezs lengkapuval

48

vztelents, a hibs vagy hinyz szigetels, a tervezsi, kivitelezsi hiba, a tlzott sszrs s szmos egyb ok. Klnsen veszlyes ez a krforma ezrt is szlunk rla kiemelten , mivel sokig rejtve marad, amikor azonban mr ltszik, igen nehz a javtsa. A fesztett vasbeton hidaknl pedig a fesztbettek tnkremenetele akr a hd leszakads't is okozhatja, szinte minden eljel nlkl. Folyamatos, komplex intzkedssorozatot indtottunk a korrzi mrsklsre. A tervezknek megnvelt betonfedst, hatkony vzelvezetst, kell betonszilrdsgot, olyan formt kell terveznik, amely nem rzkeny a korrzira. Kiemelten szksges foglalkozni a hidak szigetelsvel, vzzr dilatcikat kell kszteni. A kivitelezknek megfelel tmrsg, a fagynak ellenll betont kell ksztenik. A szigetelst a plyaszerkezettel egytt igen gondosan kell kszteni, a szeglyek vdelmt meg kell oldani.

A tli zemeltetsben csak minimlis mennyisg st szabad kiszrni, az olvad ss havat pedig el kell tvoltani. A kocsiplyt tisztn kell tartani, a hidakat legalbb a tli idny vgn le kell mosni. A hidak vizsglatban s fenntartsban is j, tbbletfeladatok vannak: meg kell mrni a szott hidak kloridiontartalmt s a pH-rtket, a hatkony vzelvezetsre mindenkor gondot kell fordtani, a szigetelsi hibkat, a loklis felleti hibkat ki kell javtani, az intenzven szott hidaknl pedig felletvdelem alkalmazsa szksges. A lertak egszen vzlatosan mutatjk be a korrzi elleni vdekezst, s taln nem is rzkeltetik mrhetetlen fontossgt. Klfldn a lebontott nagy mtrgyak, a rendkvli intzkedsek betonaclok epoxigyants vagy egyb vdelme; korrzinak ellenll betonok ksztse; specilis szigetelsek; katdos vdelem; Verglimit-adalk burkolatok alkalmazsa stb. jelzik, hogy milyen alapvet tevkenysgrlvan sz.

A Szabadsg hd korrzis krt szenvedett 6. oszlopa a tnkrement rsz kivgsa utn

Beton szerkezet korrzis krosodsa

FENNTARTSI S ZEMELTETSI FELADATOK A. hidak llapotnak ismeretben szakszer, folyamatos, lehetleg megelz jelleg munkval meg lehet, s meg kell vni a hidak llagt. A fontosabb feladatok: a tisztn tarts, a vzelvezets, a szigetelsi hibk, repedsek, felleti krosodsok, dilatcik s egyb hdtartozkok javtsa. A felsorolsban csak a leggyakrabban elfordul feladatok szerepelnek. A tapasztalatok szerint a hibk zme a vzelvezetssel fgg szsze, ezrt ennek megoldsra nagy gondot kell fordtani. A szigetelsek sokfle vltozata kzl a masztix s a hazai vastaglemezes szigetelst rszestjk elnyben. Lnyeges, hogy a szigetels kialaktsa mindig a hd szerkezetnek, az ignybevteleknek megfelel legyen, s egysget alkosson a hd plyalemeze, a szigetels s az aszfalt plyaszerkezet. A repedsek injektlssal, a nagyobb felleti hibk cement alapanyag technolgival javtandk. Elnys a lvelltbetonos javts. A dilatcis szerkezetek gyakori hibaforrsok; a gumibettek vdelme, cserje, esetenknt a rosszul belltott dilatcik beszablyozsa is szksges. Elnys az aszfaltanyag dilatcik beptse olyan helyeken, ahol rejtett dilatci volt. Aclhidaknl, fesztett vasbeton hidaknl, boltozatoknl a hd anyagtl, szerkezeti kialaktstl fgg klnleges fenntartsi feladatok jelentkeznek, pl. az aclszerkezet korrzi elleni vdelme, boltozatoknl a falazatjavts stb. Az ves hdvizsglatok s a megfelelsgi rtkels alapjn kell a fenntartsi programot sszelltani. Tmpontknt szolgl, hogy a hdrtk legalbb 1%-nak megfelel rtk, illetve 0,50,6 rajm2lv fenntartsi munkt kell vgezni minden vben. A fenntartsi munka kellen felszerelt terleti vagy kzponti brigdok feladata. zemmrnksgenknt ltalban 4 - 5 tag brigdok ltjk el ezt a munkt. Kzponti brigdokat specis tevkenysgre szerveznek (pl. szigetels, nagyobb felletjavtsi s vdelmi munkk).

FEJLESZTSI FELADATOK A megfelelsgi rtkels alapjn ismeretes, hogy mely hidak teherbrsa, szlessge nem felel meg a forgalom ignyeinek. Ezeknek a hidaknak a megerstse, szlestse csak nagyobb tvlatban oldhat meg. A feladatok sorolsa a hd fontossga, az tvezetett forgalom s hlzati szempontok alapjn lehetsges. A folyami hidak, az autplyk, a futak hidjai, mtrgyai kiemelt figyelmet kapnak. A Duna szinte kettszeli Magyarorszgot. Klnsen rossz a helyzet Budapesttl dlre, itt ugyanis csak 80 kmenknt van egy-egy hd, gy lezrs esetn 160 km-es kerlre knyszerlnek a jrmvek. Slyosbtja a helyzetet, hogy mindkt hd (Dunafldvr s Baja) kzs kzti-vasti hd, sszesen hrom forgalmi svval. A mellkelt bra bemutatja a tervezett fejlesztseket. Ebbl a programbl most folyik az MO-s autton kt hd ptse, s kszl a bajai Duna-hd konzolos szlestse. Rendkvl nagyok a htralv feladatok. A szksges fejlesztseket valsznleg csak kls forrsok ignybevtelvel lehet megoldani, annak rn, hogy egyes hidaknl djat kell majd fizetni. A Tiszn valamivel jobb a helyzet, mivel a foly fels rszn 15, az als rszn pedig 32 km-enknt van hd. Polgrnl a hd llapota, Szolnokon pedig a nagy forgalom miatt geten szksg volt egy-egy j hdra, amelyek ptse folyik. Az ezredfordul utni feladatok mg gy is igen nagyok,* s egyes hidak llapota - pldul Tiszaugnl mr ma is komoly gondot okoz. A kisebb folykon lv hidak (39) mintegy 60%-a nem felel meg a kvetelmnyeknek. Nagy feladat a klnszint kzti-vasti keresztezsek kialaktsa is, jelenleg ugyanis csak a keresztezsek 12%-ban van hd; annak ellenre, hogy 1970 ta 69 hd plt vastvonalak felett. Kln program kszl a fontossgi sorrend megllaptsra. Fejlesztsi feladat a keskeny s elgtelen teherbrs hidak megerstse, illetve szlestse is.

50

DUNA s TISZA HIDAK


1 1250 000

Feljtsi s ptsi ignye. 1985-86.-os tanulmny szerint

. , Szeged.

._ .

Orszghatr Budapest hatra, m e g y e h a t r Megyeszkhely Kzti Igazgatsg h a t r a Kzti IgacgateAg s z k h e l y e ) Gyorsforgalmi t (pl

j|a^jy,vr, fgi

Qjigs=:==}

vagy tervezett) s s z m a I. rertd tt s s z m a II. rendCrft s s z m a Egyb t

=(T)=<*!>= (tj) Cjjj) - -

A tancsi utakon hasonlak a feladatok, kivve a nagy folyami hidakat. Az orszgos kzutak hdjaitl eltren a tancsi utakon nagyszm (mintegy 900) provizriumot kell tpteni, s specilis feladat a gyaloghidak ptse is. A fvrosban a Duna-hidak elgtelen teresztkpessge s magas kora jelenti a legnagyobb problmt. Ezrt fontos

mielbb elkezdeni a tervezett j, lgymnyosi Duna-hidat, hogy a feljtsok idejn legyen kell kapacits Az MO j e l autplya-gyr hidjai segtenek Budapest tehermentestsben, de a bels trsgek hdjait nem kmlik meg szmotteven a forgalomtl 51

Tervezs, hatsgi feladatok, kutats


TERVEZS A' hidak tervezst a Kzti Hdszablyzat kzhasznlat gyjtnven ismert gazati szabvnyok szablyozzk (felsorolsukat a fggelk tartalmazza). Elrjk a tervek ktelez tartalmt, a tervezs ltalnos szablyait, a mretezs alapjul szolgl terheket s a mretezs mdjait, tovbb anyagok szerint tartalmazzk a tervezsre vonatkoz rszletes elrsokat. A szablyzatot a mszaki fejldst kvetve, idszakonknt t kell dolgozni, az 1987. vi kiads a II. vilghbor ta mr a negyedik. (A korbbi szablyzatok megjelensnek idpontja 1910, 1950, 1956,1967). A fejldsre jellemz, hogy a mretezs alapjul szolgl idelis jrm tmege ezalatt 20 tonnrl 80 tonnra ntt. A szablyzatban olyan jdonsgokat is rendezni kellett, mint az aclszerkezeteknl a hegesztett s a fesztett csavaros ktsek, a stabilits krdsei, a vasbeton lemezzel egyttdolgoz aclszerkezetek, a vasbeton szerkezeteknl a feszts s az jabban meghonosodott ptsi technolgik. Vltozott a mretezs elve, amely szerint jelenleg az acl- s a fesztett vasbeton szerkezeteket a megengedett feszltsgek alapjn, a tbbi szerkezetet a hatrllapotok figyelembevtelvel kell mretezni. A szablyzatok terjedelme az 1910. vi 44 oldalrl tbb szz oldalra ntt. A tervezsi gyakorlat fejldsre jellemz a segdletek ksztse (pl. szegly bords vasbeton lemezek, tartrcsok
52

szmtsa stb.), a tpustervek kidolgozsa. Ujabban elterjedt a szmtgpek hasznlata. Mg korbban a tervezk fkppen a tehervisel szerkezetekkel foglalkoztak, az utols vtizedben megntt a kiegszt szerkezetek fontossga. Rgebben a hidak vasbeton plyalemezre nem helyeztek szigetelst, a hatvanas vek ta a szigetels ltalnoss vlt, napjainkban pedig a hidak lettartamnak legfontosabb befolysol tnyezje. Sokfle szigetelst alkalmazunk, a krdssel kln gazati szabvny foglalkozik. A lemezes s fss dilatcis szerkezeteket kiszortottk a vzzr szerkezetek, amelyek rszben importbl szrmaznak, rszben hazai termkek. Az aclsarukat elnysen egsztik ki a klnbz mgumi saruk. A hidak legnagyobb rszt ezen bell klnsen a nagyobb hidakat az t-, Vasttervez Vllalat tervezi. A vllalatnl krlbell szzan foglalkoznak hdtervezssel. Az exportmunkk arnya jelenleg a sok belfldi feladat miatt - csupn nhny szzalk. Az Uvaterv mellett - klnsen Budapest terletn kiemelkedik a Fvrosi Mlyptsi Tervez Vllalat tevkenysge. A hdjavtsok s -feljtsok, valamint a soron kvl szksgess vl beavatkozsok tervezsben a gyri Szchenyi Istvn Kzlekedsi s Tvkzlsi Mszaki Fiskola folytat hzagptl tevkenysget. Rajtuk kvl szmos kisebb, vidki tervezvllalat, szvetkezet s munkakzssg, valamint egynek is foglalkoznak kishidak tervezsvel.

HATSGI FELADATOK Tbb vtizedes hagyomny szerint jogszably rja el a hdtervek jvhagyst. Erre az egysges szemllet rvnyestse, tovbb a tervezsi tevkenysg egymstl igen eltr sznvonala miatt van szksg. Mg az tvenes vekben minden tervjvhagys a minisztrium hatskrbe tartozott, a hatskrknek a ltszmcskkentsekkel sszefgg decentralizlsa folytn a kisebb hidak jvhagysa elbb 10, majd 20, ksbb 30 m nylshatrig tkerlt a kzti igazgatsgok, illetve a megyei tancsok hatskrbe. Az elsfok tervjvhagy s ptst engedlyez hatsg 1983 ta ltalban a megyei tancs, az autplyk hidjai s a 30 m-nl nagyobb nyls esetn pedig a Kzlekedsi Ffelgyelet. A msodfok hatsg ltalban a ffelgyelet, az emltett esetekben pedig a minisztrium. A vzlatterv jvhagysa ltalban az ptsi engedly kiadsval egyidejleg trtnik. A versenytrgyalssal lebonyoltott ptkezseknl a kirs alapja a'vzlatterv, s a munkt elnyer cg rendeli meg az ptsi tervet. Nagy vagy klnleges szerkezet hidaknl az ertani szmtst a terveztl fggetlen szerv is ellenrzi. Az emltett hatsgok engedlyezik az elkszlt hidak hasznlatbavtelt, amelyet a 20 m-nl nagyobb nyls hidaknl ltalban prbaterhels elz meg. A prbaterhels clja a hd felszerkezet viselkedsnek ellenrzse: a teher alatti lehajls mrse s sszehasonltsa a szmtottal, az egymssal prhuzamos szerkezeti elemek (ftartk) egyttdolgozsnak vizsglata. A prbaterhelskor igyekeznek tbb nehz jrmvet alkalmazni, de a hd mretezsnek alapjul szolgl terhet ltalban nem sikerl ellltani. A nagyobb hidak hasznlatbavtelekor felttlenl szksges a hd magassgi helyzetnek rgztse, hogy a ksbb esetleg bekvetkez tmaszsllyeds vagy lehajls szlelhet legyen.

KUTATS, MINSGFELGYELET A kutatsi tevkenysg kzpontjban a Kzlekedstudomnyi Intzet ll, mellette rszt vesznek a munkban a BME egyes tanszkei, gyri KTMF, az MI s esetenknt ms intzetek is. A mostani idszak fontosabb kutatsi tmi: a hdszigetelsek vizsglata; az aclszerkezetek fradsa, klns tekintettel az ortotrop plyaszerkezetekre (modellksrlet); az aclban keletkez feszltsgek mrse; a betonkorrzi krdsei s megelzse; a hidak dinamikus viselkedse. A Transinnov a hidakkal foglalkoz szabvnyok s mszaki irnyelvek ksztsben mkdik kzre, pldul a mr emltett Kzti Hdszablyzat s kiegsztse, a szigetelsi szabvny, a fldrengssel kapcsolatos mszaki irnyelvek kidolgozsban. A kivitelezs minsg-ellenrzsben fontos szerep jut a KTI Minsgfelgyeleti Intzetnek, elssorban a budapesti ptkezseknl. A kzti igazgatsgok keretben mkd ht kzti minsgfelgyeleti lloms feladata az ptsek minsgnek folyamatos ellenrzse, belertve a hidakat is. Az emltett szervezetek a beruhztl fggetlenl szrprba-szeren vgzik ellenrzseiket. A KTI kzremkdik az jszer anyagok s szerkezetek alkalmazsi engedlynek kiadsban is. OKTATS A hidszszakember-kpzst klnbz szinteken - a Budapesti Mszaki Egyetem ptmrnki Kara, a Szchenyi Istvn Kzlekedsi s Tvkzlsi Mszaki Fiskola, valamint t szakkzpiskola ltja el. vente mintegy 1 50 felsfok vgzettsg szakembert kpeznek.

54

Hdptsek, hdkorszerstsek
AZ PTSI TECHNOLGIK FEJLDSE A msodik vilghborban 1424 kzti hd pusztult el 27 504 fm hosszban; ezek kztt valamennyi Duna- s Tisza-hd, valamint az 50 m-nl nagyobb hidak 90%-a. A felszabaduls utn 10 v alatt el lehetett rni azt, hogy az orszg kzthlzatn a felrobbantott hidak rszben ideiglenes, rszben fllland, rszben vgleges helyrelltsval a forgalom kisebb-nagyobb nehzsgekkel lebonyoldhasson.
A bajai Duna-hd ptse

55

A Petfi hd az 1979-80. vi feljts utn. A hd pesti parti nylsnak aclszerkezete helyre vasbeton hd plt.

57

A nagyobb hidak vgleges helyrelltsval prhuzamosan 1954-ben kezddtt meg a kisebb hidak tmeges korszerstse, olyan sszefog program alapjn, amely a tervezs, a tpustervkszts, az anyagbiztosts, a gazdasgossg, a kivitelezs valamennyi rszlett magban foglalta. Ennek a programnak a keretben kerlt sor tbbek kztt a vasbeton clpk tmeges alkalmazsra, az elregyrts megindtsra s fejlesztsre. A korszerstett hidak szma a kezdeti vi 60-rl 1961-ig 140-re, hossza kezdeti vi 300rl 1966-ig 1400 m-re ntt.

F o r d t o t t T-tarts lemezhd

15.50

11,00
Kzti hidak jellemz keresztmetszetei

reges lemez hdszerkezetek

, Ktftarts hd keresztmetszete Lamezhd keresztmetszetek

\ elregyrtott fesztett vasbeton pallk Fesztett palls lemezhd keresztmetszete

Szekrnyes hd keresztmetszete

58

Ft/m'

fnvdb I 35

Ezt kveten a korszerstett hidak tlagos hossznak nvekedse miatt, az venknti hossz kzel lland mrtke mellett, 1980-ig az vi darabszm 50-re cskkent. Mind az vi darabszm, mind a hossz folyamatosan s nagymrtkben mrskldtt 1980 utn, elssorban a rendelkezsre ll hitelkeretek erteljes cskkense kvetkeztben. Az orszgos kzutakon venknt korszerstett hidak szma s hossza a 2. szm, tlagos hossza a 3. szm brn lthat.

35000

30000

>5000

20000

15000

10000

10

5000

1955

1960

1970

1980

1987 v

3.bra Orszgos kzti hdkorszerstsek fajlagos kltsge s tlagos hdhossza

A korszerstsek plyafelletre vonatkoztatott fajlagos kltsge 1955-tl 1970-ig 3,5-szeresre, 1980-ig 7-szeresre, 1987-ig 13-szorosra emelkedett, amint az a 3. szm brn lthat. Ez a folyamatos nvekeds hrom f tnyezre vezethet vissza:
1955 1960 1970 1980 1987 v

Az orszgos kzutakon

2. bra venknt korszerstett

hidak szma s hossza

az ptipari rak folyamatos emelkedse; az ptipari elregyrts s gpests fokozatos fejlesztse, amire a munkaerhiny miatt, a termelkenysg emelse miatt volt szksg, de a kzi munkhoz kpest nagyobb kltsget is jelent; a korszerstend hidak tlagos hossznak s nylsnak nvekedse, ami a fajlagos felszerkezeti kltsgeket szmotteven emeli. 59

Az orszgos kzti hidak korszerstsi programjval prhuzamosan, br valamivel ksbb, megkezddtt a szintbeli vasti keresztezsek fokozatos megszntetse vast feletti felljrk ptsvel (5. szm tblzat), tovbb a hatvanas vek elejn beindult az autplya-ptsi program. Ezek a feladatok jabb kvetelmnyeket tmasztottak a hdptsi technolgikkal szemben. Szksg volt kzepes, 10-30 m-es nylsok nagy szmban val thidalsra, s ez jabb lkst adott az elregyrts fejlesztsnek, a fesztett vasbeton szerkezetek ptsnek. Ekkor alakultak ki az jabb vasbeton s fesztett vasbeton tartcsaldok (EHG, EHGE, EHGT, EHGTM, KCS, UH, UB). Termszetesen ebben az idszakban is folytatdott a nagy hidak ptse s ptsi technolgijuk tovbbfejlesztse. Az aclhidak esetben a hegeszts s a nagy szilrdsg fesztett csavaros kapcsolatok elterjedse, az elregyrtott, fesztett vasbeton plys, nagy nyls szvrhidak s az ortotrop acl plyalemezes hidak ptse hozott nagymrtk fejldst. A fesztett vasbeton szerkezetek-

nl az elregyrtott elemekbl konzolosan szabadon szerelt s a konzolosan szabadon betonozott rendszerek bevezetsre s tbbszri hasznlatra kerlt sor. A hdtartozkoknl alapvet vltozs kvetkezett be az utbbi vtizedekben. A dilatcis szerkezetek kzl a korbban alkalmazott tpusok teljesen kiszorultak, s korszerbb, a nagyobb terhelsnek s utazsi sebessgnek jl ellenll, vzzr gumibetteket tartalmaz szerkezetek vltottk fel ket. A hdsaruk esetben ltalnoss vlt a neoprn- s teflonszerkezetek alkalmazsa, szinte teljes egszben kiszortva a korbban alkalmazott, aclanyag tpusokat. A rgebben szinte kizrlagos, 3 rteg csupaszlemez hdszigetelseket is jabb tpusok vltottk fel, miutn bebizonyosodott, hogy azok, s klnskppen a fltte alkalmazott vdbetonrtegek, nem felelnek meg a lnyegesen megnvekedett forgalmi ignyeknek. jabban a vastaglemezes s a masztix szigetelsek hasznlata az ltalnos, de elfordul klnbz kent, illetve fliaszigetelsek alkalmazsa is, klns figyelmet fordtva a hdszigetels s plyaburkolat sszefrhetsgre. Terjednek a modifiklt bitumenek mind a hdszigetelsek, mind a hdplyaburkolatok esetben. Egyre gyakrabban alkalmazunk csepegte tket s szivrgkat a burkolatok alatt. Az olvaszts egyre szlesebb kr alkalmazsval prhuzamosan terjedtek el a klnbz tpus szeglyvd anyagok. Jelenleg kt tpusuk hasznlatos, az egyik a felleti bevonatot kpez, a msik pedig vztaszt hats impregnl szer.

UH jel fdmgerendk

beemelse

60

KIEMELKED HDPTSEK 1950-TL NAPJAINKIG

Az tvenes vekben pltek tbbek kztt a tokaji Tisza-hd, a srospataki Bodrog-hd, a 6. sz. ton a mecseki vlgyhidak s a tiszntli Keleti-fcsatorna hidjai. A msodik tves tervben (196165) plt a letenyei Mura-hd s a szolnoki Tisza-hd. A harmadik tves tervben (196670) a tiszafredi Tisza-hd, az alsberecki Bodroghd, a kisari Tisza-hd, a barcsi Drva-hd s az endrdi Hrmas-Krs-hd ptse fejezdtt be. A negyedik tves tervben (197175) lteslt legfontosabb hidak: a medvi Duna-hd, az algyi Tisza-hd, a drvaszabolcsi Drvahd, a kunszentmrtoni Hrmas-Krs-hd s a maki Maros-hd. Az tdik tves tervben (197680) plt a szegedi szaki Tisza-hd, a csengeri Szamoshd, a gyri Kis-Duna-hd, a krostarcsai Ketts-Krs-hd, a krsladnyi Sebes-Krs-hd s a tahittfalui Kis-Duna-hd. A hatodik tves tervben (1981-85) a csongrdi Tiszahd, a tunyogmatolcsi Szamos-hd, a dobozi s a bksi Ketts-Krs-hd plt. Ezenkvl nagy szmban pltek hidak a Rbn, a Zaln, a Sin, a Kapson, a Ferenc-csatornn, a Sajn, a Herndon s a Berettyn is.

Az alsberecki Bodrog-hd

A FOLYAMATBAN LV FONTOSABB MUNKK Napjaink fontosabb hdptsrl szlva meg kell emlteni, hogy lnyeges vltozs kvetkezett be a 80-as vek kzepn; a korbbi kzvetlen szerzdsktseket a versenytrgyals tjn trtn szerzdsktsek vltottk fel. Az els, hdptsre is vonatkoz versenytrgyals az MO-s autplya ptsre kirt nemzetkzi versenytrgyals volt. A hrosi Duna-hd mederhdja 3 x 108,50 m tmaszkz, folytatlagos, tbbtmasz szerkezet. Mind a Buda, mind a Csepel-sziget felli rtri hd 3 x 73,50 m tmaszkz, folytatlagos, tbbtmasz szerkezet. A hd ftartja felsplys, ferde gerinc, egycells szekrny keresztmetszet szvrtart, egyttdolgoz vasbeton plyalemezzel. 61

Az rtri hidakat 80-1 20 cm tmrj frt vasbeton clpkre alapozzk. A mederpillrek alapozsa eddig mg nem alkalmazott, klnleges technolgival kszlt. Ehhez .pillrenknt kt 3,50 m magas vasbeton szekrnyt gyrtottak a parton. A pillrek helyn, a mederfenken kotrssal vzszintes felletet alaktanak ki, majd az als szekrnyt szdaruval a helyre emelik. Ezutn a szekrnyben vz alatti frssal s betonozssal elksztik a vasbeton clpket. A msodik szekrnyt egy 5,0 m magas rszerelt rfallal egytt rhelyezik az els vasbeton elem tetejre. Ezutn a szekrny aljt vz alatti betonnal lezrjk. A beton megszilrdulsa utn a vizet kiszivattyzzk, az gy kialakult vzmentes munkatrben a pillr felpthet.

A hrosi Duna-hd mederpillr alapozsakor az als vasbeton elem elhelyezse

A fels vasbeton elem elhelyezse

A Rckevei (Soroksri )-Duna-hd 499 m sszhosszsg; mederhdja 36,15 + 75,00 +36,15 m tmaszkz, folytatlagos, szabadon betonozott szerkezet. Az rtri hidak elregyrtott UB tartkkal egyttdolgoz vasbeton plyalemezzel kszlnek. 62

oldalnzet

498.90

fellnzet

Csepel-sziget

Soroksri-Duna-hd

A Polgr kzelben lv Tisza-hidat a II. vilghbor alatt felrobbantottk, majd rszben a roncsok felhasznlsval 1949-50-ben jjptettk. A bizonytalan eredet anyagok felhasznlsval, rohammunkval felptett hd az egyre nvekv forgalmat mr nem tudta lebonyoltani, ezrt j hd ptse vlt szksgess. A rgi hd pillreit gy

alaktottk ki, hogy a jvben egy msik (vasti) hd a jelenlegi mell pthet legyen, az j hd ezekre tmaszkodik. Tmaszkzei, a pillrtvolsghoz igazodva: 33,50 + 2 x 106,00 + 33,50 m. A felszerkezet ngynyls, folytatlagos, felsplys ortotrop plyalemezes acl gerendahd.

A mederhd keresztmetszete a rgi hddal egytt


10.40

A mederhd keresztmetszete

,4 mederhd oldalnzete

64

A szolnoki Tisza-hd a Budapesten kvli kt forgalmi kocsiplya-szlessge nem felelt meg a jelenlegi forgalmi svos mtrgyak kzl a legforgalmasabb. A vros kzp- ignyeknek. Az j hd haznkban mg eddig nem alkalmapontjn tvezet 4. sz. fton a forgalom az utbbi vti- zott mdon, szakaszosan betonozva, elretolsos technolzedben megktszerezdtt, 1988-ban 30 000 jrm ha- gival pl. A felszerkezet rendszere: 32,25 - 50,00 ladt t rajta naponta. Mivel a jelenlegi tkelsi szakaszon 32,25 m tmaszkz, folytatlagosan tbbtmasz, fesza sr beptettsggel jr ktttsgek miatt tbocst- tett vasbeton szerkezet, szekrnyes keresztmetszettel. kpessg-nvekedst nem lehet elrni, s szerkezeti adottA kzti s vasti forgalmat is lebonyolt bajai egy sgok miatt a jelenlegi Tisza-hd sem bvthet, dnts sz- forgalmi sv szles Duna-hd mr vek ta nem felel meg letett a 4. sz. ft Szolnokot elkerl els szakasznak s az ignyeknek. A vasti szerelvnyek thaladsnak idejezzel egytt egy j Tisza-hdnak a megptsrl. A terve- re a kzti jrmvek ell lezrt hd mindkt hdfjnl jrzett j hd alapozsa Soil-Mec frt clpkkel kszl. A mvek hossz sora vrakozik az egyre bizonytalanabb vclpk tmrje 120150 cm kztt vltozik. A meder- l thaladsi lehetsgre. A helyzet enyhtsre hatroztk hd 69,00 + 120,00 + 69,00 m tmaszkz, folytatlagos, el a csupn szemlygpkocsik s mentautk kzlekedsszabadon betonozott, egyszekrnyes szerkezet. A szekrny re alkalmas hdkonzolok megptst. A ktoldali konzomagassga az rtri hidakkal kzs pillreknl megegyezik lok felhelyezsre mr a rgi hd tervezse sorn gondoltak, az rtri hd szekrnynek magassgval, teht 2,50 m, a ezrt a rcsos ftartk acl kereszttartinak mindkt oldamederpillrek fltt 5,80 m, a hdkzpen pedig 2,80 m. ln konzolcsonkokat alaktottak ki. Az rtri hidak felszerkezete szakaszos elretolsos technolgival kszl, folytatlagosan tbbtmasz, szekAz j, 5,00 m hossz konzolok acl hevederlemezek s rny keresztmetszet vasbeton tartkb] kszl. A szek- nagy szilrdsg fesztett csavarok alkalmazsval csatlarnytart magassga 2,50 m, tmaszkzei a bal parti olda- koznak a meglv konzolcsonkokhoz. A konzolokra acl lon 29,0+2x36,0 m, a jobb parti oldalon 8x36,0 + 29,0 m. plyalemezt helyeznek, amely egy 2,50 m szles kocsiplya s egy 1,60 m szles kzs gyalogos- s kerkprt tvezeA 42. sz. ft Berettyjfalu kzelben keresztezi a Betsre alkalmas. retty folyt. A hbor utn itt ptett hd teherbrsa s

BAJA

BATASZEK

1)04 102,996 103,515 103,515 570,360 A bajai Duna-hd oldalnzete 102,997

II 52,015

52,314

52,004
T^

65

A mederhd keresztmetszete

Felszerelt konzolok s plyatblk az rtri hdon

EGYB HDPTSEK
Artri-hd keresztmetszete

Az elzekben ismertetett, kiemelt fontossg hdptseken kvl szmos kisebb hd kivitelezse is folyamatban van. Ezek kzl kiemelkednek az MO-s autplya ptsvel kapcsolatos kzti alul- s felljrk, vasti felljrk s a kisebb vzfolysok thidalsra szolgl mtrgyak.

66

A berettyjfalui Beretty-hd

67

68

Irodalom
A MAGYAR KZTI HIDAK TRTNETE CIM FEJEZETHEZ Dr. Gllik L: A budapesti Duna-hidak. Technikai fejldsk trtnete. Magyar Mrnk- s ptszegylet, 1928. Dr. Gllik L: Trtnelmi visszapillants a rgebbi Duna-hidak ptsre. Technika, 1935, Harknyi J.: Hdptsek a budapestgrci llami kzton. Technika, 1939. 1. sz. Dr. Szchy K.: Budapest hdjainak jjptse. Magyar Technika, 1946. 1. Dr Szchy K.; A kzti Tisza-hidak jjptse. Magyar Technika, 1947.2. Dr. Szchy K.: A magyar hdpts vszzados fejldse. A Magyar Technika 100 esztendeje, 1948. 3. sz. Dr. Szchy K.: Magyarorszg kzti hdjainak jjptse. Magyar Technika, 1948. 8. sz. Dr. Kornyi I.: A hdpts fejldsnek jabb irnyai. Magyar Kzlekeds, Mly- s Vzpts, 1 949. 1. sz. Dr. Havir Gy.: A szegedi Tisza-hd jjptse. Magyar Kzlekeds, Mly- s Vzpts, 1949. 1. Dr. Palots L.: A Lnchd jjplt. Magyar Technika, 1949.4. Goschy .: Elfesztett hdszerkezetek a hdptsben. Mlyptstudomnyi Szemle (a tovbbiakban: M. Sz.), 1951.1. Blcskei E.: A szabadszllsi alumniumhd. M. Sz., 1951. 1. sz. Blcskei E.: A Keleti-fcsatorna hidjai. M. Sz., 1952. 4. sz. Ullrich Z.. Merev vasvzas vasbeton hidak. MTI, M 14. Budapest. 1952.

Dr. Szchy K.: Hegesztett hdszerkezetek alkalmazsa kzti hdjaink jjptse sorn. MTA Mszaki Tudomnyok Osztlya kzlemnyei, 1952. 6. Blcskei E.: Elregyrtott vasbeton hdszerkezetek. M. Sz., 1953. 3. sz. Blcskei E.: A varasdi vlgyhd. M. Sz., 1954. 4. sz. Dr. Szchy K: Kzti hidak. M. Sz., 1 955. 4 - 5 . Tarpai Gy.: Fesztett szerkezetek magyarorszgi kzti hdptseknl. M. Sz., 1958. 8. Dr. Mihailich Gy.: A XIX. s XX. szzadbeli magyar hdpts trtnete. Akadmiai Kiad, Budapest, 1960. csvr R.: Megkezddtt a Kossuth hd bontsa. M. Sz., 1961. 11. Liptk L.: A tihanyi felljr. M. Sz., 1962. 11. Trger H. Medvd G.: Az j szolnoki Tisza-hd. M. Sz., 1963. 7.sz. Kozma K.: Fesztett vasbeton hidak. Mszaki Elet, 1964. 7. Magyar mszaki alkotk. Mszaki Knyvkiad, 1964. (Dr. Ritter Mr: Hdpts c. fejezet) Svoly P.: Az j Erzsbet hd tervezsnek fontosabb rszletei. M. Sz., 1 9 6 5 . 4 - 5 . Dr. Mihailich Gy. Dr. Havir Gy.: A vasbetonpts kezdete s els ltestmnyei Magyarorszgon. Akadmiai Kiad, Budapest, 1966. Kkedy P. Domanovszky S.: Az j tiszafredi Tisza-hd. M. Sz., 1967.2. Huszr Gy.: Az alsberecki Bodrog-hd tervezse. M. Sz., 1968.3. Kemny . - Kisteleky A.: Az pl M 7-es autplya hidjai. M. Sz., 1968.4. Kovacshzy F.: A fvrosi kzlekeds klnszint mtrgyainak tervezse, M. Sz., 1969. 3. Knebel J.: Az j barcsi Drva-hd. M. Sz. 1969. 11-12. Dr. Dalmy T.: Az pl Baross tr mtrgyai. M. Sz., 1969. 11-12. Dr. Petur A.: Hdptsnk fejldse. Uvaterv Mszaki Kzlemnyek, 1969. 1. Apthy A. - Tr'dger H: Kzti hidak M. Sz., 1970. 4. sz. Dr. Gli L: Rgi magyar hidak. Mszaki Knyvkiad, Budapest, 1970. Kkedy P. Darvas E.: Hegesztett acl hdszerkezetek. Uvaterv Mszaki Kzlemnyek, 1970. 1. Balzs Z.: Az M 7-es autplya hidjai. M. Sz., 1971. 2. 69

KnebelJ.: Az j kisari kzti Tisza-hd. M. Sz., 1971. 9. Apthy A.: jabb fesztett hidak. A Magyar ptipar klnszma. Dr. Petur A.: Elregyrtott hdfelszerkezeti rendszer a 1020 m tmaszkz-tartomnyban. M. Sz., 1972. 9. Apthy .: Kzti hidak a felszabaduls utn. M. Sz., 1973.9. Cslle E. - Trager H. - Tth F.: Duna-hidak Budapesten. M. Sz., 1973. 10. Dr. Dalmy T. Dr. Kovcshzy F. - Tth F.: Kzlekedsi mtrgyak s partfalak Budapesten. M. Sz., 1973. 10. Hdpt Vllalat 1949-1974, Budapest, 1974. Dr. Palots L. Mller /.: 25 ves az jjptett Lnchd. M. Sz., 1974.6. Dr. Trager H.: Az V. tves terv hdptsi feladatai. M. Sz., 1977.6. Kirly fldi In.: Az Ml-es autplya tatabnya-gyri szakasznak hidjai. M. Sz., 1977. 10. Balzs Z.: Autplyahidak tipizlsa. Uvaterv Mszaki Kzlemnyek, 1976. 1. Sigrai 71; j tpus hidak az M 3-as autplyn. M. Sz., 1978.7. Dr. Petur A.: Kzp- s nagy nyls hdjaink tervezse korszerbb ptsi technolgival. M. Sz., 1978. 7. Massdnyi K.: A szzves aclszerkezeti gyr trtnete. 100 ves a hdgyrts 1879-1979, Ganz-Mvag Kzlemnyek, 1979. Dr. Darvas E.: Az j tahittfalui Kis-Duna-hd. M. Sz., 1979.6. Schulek J.: Az M 3-as autplya budapesti bevezet szakasznak Hungria krti felljrja. M. Sz., 1979. 12. Hidak Magyarorszgon. KPM, Budapest, 1980. Hd-referencialista. Ganz-Mvag, Budapest, 1980. Varga J.: A gyri Kis-Duna-hd. M. Sz., 1980. 7. Dr. Gli I.: A budapesti Duna-hidak. Mszaki Knyvkiad, Budapest, 1984. Dr. Sigrai T.: A kzti hdpts fejldse. M. Sz., 1984. 4. Dr. Petur A.: Az j rpd hd. M. Sz. 1984. 1 0 - 1 1 . Dr. Trager H.: A II. vilghbor vgn lerombolt kzti Duna- s Tisza-hidak ideiglenes helyrelltsa. M. Sz., 1985.4. Kirly fldi Ln.: Az autplyahidak tervezse haznkban. M. Sz., 1985. 10.
70

A KZTI HIDAK A SZMOK TKRBEN CM FEJEZETHEZ Kzutak fbb adatai (venknti kiadvny, KPM, KM) Utorg-tablk a csoportos hdnyilvntartsbl, 1965-tl Az orszgos s tancsi kzutak rtknek megllaptsa, I.-II. KTI, 1988. Az orszgos kzthlzat minstse, KPM kzti fosztly, 1980. Adatgyjtemny az orszgos kzthlzat 30 ves fejldsrl. Ktuki 37. kiadvnya, Budapest, 1978. A HIDAK NYILVNTARTSA, HDVIZSGLATOK CM FEJEZETHEZ Evers A.: Hdvizsglat, hdfenntarts. KTMF-jegyzet, 1986. Hdszerkezetek komplex vizsglata (utfesztett hidak). KTMF, 1987. llssy J.: j diagnosztikai eljrs ptmnyek teherhord szerkezeteinek vizsglatra. Magyar ptipar, 1984. 1 2. llssy /.. Tlslyos vontatmnyok tvonal-engedlyezsrl. KTMF Tudomnyos Kzlemnyek, 1987. Dr. Lrincz Gy. Dr. Szcsi L.: Hidak dinamikus prbaterhelse. KTMF Tudomnyos Kzlemnyek 1984, tudomnyos lsszak Nervetti G.: Aclhidak vizsglata sorn szerzett tapasztalatok. M. Sz., 1980. 1. Pl T.: zemi tapasztalatok a tiszntli Keleti-fcsatorna kzti vhdjain. M. Sz., 1 969. 6. Dr. Lrincz Gy.: Hdszerkezetek llapotnak meghatrozsa elmleti s ksrleti alapon. KTMF Tudomnyos Kzlemnyek, 1 984. Dr. Kornyi I. Szittner A.: Ellenrz vizsglatok a Margit hdon. M. Sz., 1976. 4. Szatmri L: A szegedi szaki Tisza-hd prbaterhelse. M. Sz., 1980. Korrzit szenvedett hidak tnyleges teherbrsnak megllaptsra szolgl mdszerek. Kutatsi jelents, KTMF, 1985. Rendszeres s idszakos hdvizsglat vgrehajtsnak ellenrzse, rtkelse, javaslatttel. KTE-munkabizottsg, 1988.

A HDGAZDLKODS NHNY FELADATA, EREDMNYE CM FEJEZETHEZ mon T. dr. Tth E.: Kzti hidak ptsi s fenntartsi zsebknyve. Mszaki Knyvkiad, Budapest, 1989. Dr. Balzs Gy. s munkatrsai: Autplyahidak szs okozta meghibsodsa s a hibk javtsa. BME ptanyagok Tanszk Tudomnyos Kzlemnye 26., Budapest, 1984. Nmeth I.: Az olvasztszs kros hatsa a vasbeton hidak anyagra. M. Sz., 1981. 8. Nmeth L: Vasbeton hidak megerstse lvellt betonnal. M. Sz., 1981. 10. Kzti beton- s vasbeton hidak feljtsa. TK Szakterleti Tjkoztat Adatgyjtemny, Budapest, 1988. Dr. Tth E.: j technolgiai s szervezsi mdszerek a hidak llagnak megtartsra. M. Sz., 1987. 11. Dr. Sigrai T: A kzti hidak vztelentse s szigetelse. M. Sz., 1986.4. Dr. Nemesdy E. Palls I.: Tarts hdplyaburkolatok ptsnek aszfalttechnolgiai ismeretei s megoldsai. M. Sz., 1986.4. csvr R. Tth F.: A budapesti hidak karbantartsa. M. Sz., 1971.7. Kzti hidak korszerstse s fenntartsa. KTE-munkabizottsg, Budapest, 1 983. (Vezet: dr. Sigrai T.) Magyarorszgi Duna- s Tisza-hidak mszaki fejlesztse. Uvaterv, Budapest, 1985-86. Fvrosi dunai tkelkapacitsok fejlesztse. OMFB, 9-8601 Et, 1986. Dr. Kozry L: A fvrosi Duna-hidak rekonstrukcija (1977-80.). M. Sz., 1984. 12.

A TERVEZS, HATSGI FELADATOK, KUTATS CM FEJEZETHEZ Goschy B.: Az j Kzti Hdszablyzat s a biztonsgi tnyez. M. Sz., 1955. 5. A vas- s fmszerkezetek fejlesztsnek jabb irnyai. M. Sz., 1959. 9. (Tematikus szm) Apthy .: Alapelvek az j Kzti Hdszablyzat elrsainak kialaktsa sorn. M. Sz., 1968. 11. Dr. Trger H.: Az j Kzti Hdszablyzat teherbrsi osztlyai s mretezsi elrsai. M. Sz., 1968. 11. Strbl L.: Az MSZ 07 3709 Beton-, vasbeton s fesztett kzti hidak tervezse, gazati szabvny. Kzlekedsptsi s Mlyptstudomnyi Szemle, 1988. Dr. Darvas E.: Az j aclhidak tervezse, szabvny. Kzlekedsptsi s Mlyptstudomnyi Szemle, 1988. Reviczky J. Wellner P.: Szabadonszerelt fesztett hidak ertani szmtsa. M. Sz., 1975. 6. Reviczky J.: Az j kunszentmrtoni Hrmas-Krs-hd tervezse. Uvaterv Mszaki Kzlemnyek, 1972. 1. A HDPTSEK, HDKORSZERSTSEK CM FEJEZETHEZ Apthy .: Kishidak korszerstsnek idszer krdsei. A Mrnki Tovbbkpz Intzet 3808. sz. kiadvnya, 1960. Medvd G: A kzti hdptsek technolgiai sznvonala s fejlesztsnek irnya a Hdpt Vllalatnl. M. Sz., 1977. 6. Encsy B. - Kisteleky A.: A magyar autplyahidak ptse, 1960-1985. M. Sz., 1985. 11. Reviczky J.: A szabadonszerelt, fesztett hidak ptsi tapasztalatai. M. Sz., 1983. 5. Dr. Sigrai T.: A kzti hdpts fejldse. M. Sz., 1984. 4. Dalmy T.: A budapesti kzlekedsi mtrgypts nhny idszer krdse. Vrosi Kzlekeds, 1969. 4.

71

72

Fggelk

Vidki hidak A szegedi Tisza-hd A komromi Duna-hd megnyitsa Az esztergomi Duna-hd megnyitsa A vsrosnamnyi Tisza-hd megnyitsa A tiszaugi Tisza-hd megnyitsa A dunafldvri Duna-hd megnyitsa A polgri Tisza-hd megnyitsa A tokaji Tisza-hd vgleges jjptse A szolnoki Tisza-hd vgleges jjptse A kunszentmrtoni Hrmas-Krs-hd megnyitsa A gyri Mosoni-Duna-hd megnyitsa A szegedi szaki Tisza-hd megnyitsa

1889 1893 1895 1921 1929 1930 1940 1959 1963 1975 1979 1979

1. sz. fggelk IDRENDI TTEKINTS Budapesti hidak 1839-49 A Szchenyi Lnchd ptse 1872-76 A Margit hd ptse 1893-96 A Ferenc Jzsef hd ptse -1903 Az Erzsbet hd ptse 1913-15 A Szchenyi Lnchd tptse 1935-37 A Margit hd szlestse 1933-37 A Borros tri hd ptse 1939-40 Az rpd tri hd ptsnek megkezdse A Margit hd pesti felnek felrobbantsa 1944. XI. 4. A tbbi budapesti Duna-hd felrobbantsa 1945.1. 14-30. A Kossuth hd megnyitsa 1946.1.18. A Szabadsg hd megnyitsa (az els villamosvonallal) 1946. VIII. 20. A Margit hd megnyitsa 1947. XI. 16. l. 1948. VIII. 1 A Szchenyi Lnchd megnyitsa 1949. XI. 20. Az rpd hd megnyitsa cskkentett szlessggel 1950 A Petfi hd megnyitsa 1952 Az Erzsbet hd megnyitsa 1964 Az rpd hd szlestse 1981-84

2.sz. fggelk A LEGNAGYOBB MAGYAR KZTI HIDAK Hossz szerint Budapesti rpd hd Szegedi szaki Tisza-hd Budapesti Margit hd Gyri Mosoni-Duna-hd Budapesti Petfi hd A leghosszabb sszefgg (megszakts nlkli) szerkezet: Dunafldvri Duna-hd Nyls s szerkezeti rendszer szerint Kbelhd Budapesti Erzsbet hd Budapesti Szchenyi Lnchd Lnchd Csukls rcsos acl Budapesti Szabadsg hd gerendahd Folytatlagos rcsos acl Budapesti Petfi hd gerendahd Acl merevt tarts Szegedi (rgi) Tisza-hd vhd Szegedi szaki Tisza-hd Gerinclemezes aclhd

927 m 762 m 607 m 526 m 514 m 49^


m

290 m 202 m 175 m 154 m 147 m 144 fn 73

Vasbeton lemezzel egyttdolgoz aclhd Felsplys vasbeton vhd Szabadon betonozott fesztett vasbeton hd Felsplys acl vhd Szabadon szerelt fesztett vasbeton hd Kttmasz rcsos aclhd Alsplys acl vhd Alsplys vasbeton vhd Fesztett aclhd Ferdekbeles aclhd Vasbeton gerendahd Ferde rddal merevtett acl gerendahd Boltozat

4. sz. fggelk
Algyi Tisza-hd Mecse kndasd; varasdi vlgyhd Csongrdi Tisza-hd Budapesti Margit hd Dobozi Ketts-Krs-hd Solti Holt-Duna-g hdja Marcalti Rba-hd Alsberecki Bodrog-hd Gyri Rba-hd Gyri gyalogoshd Simontornyai Si-hd Maki Maros-hd Dobogk-Esztergom kztti hd 99 m KIEMELKED HIDSZOK 94 m 90 m 88 m 84 m 79 m 70 m 70 m 65 m 60 m 56 m 55 m 20 m Egyetemi tanrok Dr. Kherndl Antal Dr. Zielinski Szilrd Dr. Bek Jzsef Dr. Kossalka Jnos Dr, Mihailich Gyz Dr. Kornyi Imre Dr. Barta Jzsef Dr. Halsz Ott Tervezk, kivitelezk, minisztriumi mrnkk Fketehzy Jnos Dr. Gllik Istvn Svoly Pl Dr. Havir Gyz Massnyi Kroly Dr. Szchy Kroly Dr. Blcskei Elemr (1842--1919) (1860--1922) (1867--1940) (1872--1944) (1877--1966) (1896--1989) (1897--1988) (1927--1986) (1842--1927) (1866--1945) (1893--1968) (1895--1970) (1901--1982) (1903--1972) (1917--1977)

3. sz. fggelk
J PTSI TECHNOLGIK BEVEZETSE Vasbeton hd Hegesztett aclszerkezet Fesztett vasbeton szerkezet Alumniumhd Kishidak tmeges elregyrtsa Ortotrop plyaszerkezet ksrleti hd Fesztett csavaros aclszerkezet Szabadon szerelt, fesztett vasbeton szerkezet Szabadon betonozott, fesztett vasbeton szerkezet 1889 1935 1949 1950 1958 1960 1961 1975 1979

5. sz. fggelk MEMLKI VDETTSG HIDAK JEGYZKE Budapest M Lnchd VK Margit-h 1839-1849 kztt, tervezte W. Th. Clark, ptette Clark dm. Gouin Ernest s Trsa, 1872-76. A szigeti szrnyhd 1899-1900-ban plt. Vrfrd t Hd kapuhzzal, 1802. ptette: Czigler Antal. Vrtank tja - Brdos-hd, 1806-08.

Bks megye MJ Gyula, M Gyula,

74

Borsod-Abaj-Zempln megye M MJ Olaszliszka, Szent Istvn u. - A Vmosjfalu fel vezet ton hd, 18. sz. MJ Vmosjfalu, Kossuth u. Khd, ks barokk, 18. sz. msodik fele. M Hajd-Bihar megye M Hortobgy, Nagy-hortobgyi khd. A rgi fahd helyn plt klasszicista stlusban, 1827-33 kztt. Tervezte: Povolny Ferenc. gyngyshevesi orszgt Tarna-hd, plt 1813-ban, tervezte Rbl Kroly. A Nepomuki Szent Jnos-szobor barokk, 1802., Kronberger mve. Malomudvar Fnyes-pataki tglahd, npi. Vralja u. Nepomuki Szent Jnos hd, barokk, 1770. Fellner Jakab s Schweiger Antal mve. Hhalom, az Aszd fel vezet ton Hromnyls khd, 1833. Mzeum tr Khd s Nepomuki Szent Jnos-szobor, barokk, 18. sz. Kossuth u. Khd Nepomuki Szent Jnos-szoborral, barokk, 18. sz. Szabadsg u. Khd s Nepomuki Szent Jnos-szobor, klasszicista, 1830. Bara-Benta patak hdja, valsznleg rmai eredet. Horny Rmai kori hdf maradvnyai, 365 krl. MJ

Vc,

Vercemaros, Zebegny,

Budapesti t - Gombs-patak hdja, barokk, 1753-58. Tervezte: Oracsek Ignc. Szobrai 1752-ben s 1758-59ben kszltek, Bechert Jzsef alkotsai. Ngrdverce, 12-es t mellett - Rmai kori rtorony s hdf maradvnyai. Viadukt, klasszicista, 1846-50. kikt Ml vgn 100 m hossz gyaloghd. Trna hd, klasszicista, 19. sz. eleje, klterlet - Zdor hd, klasszicista, 1806. hdon Nepomuki Szent Jnos-szobor, barokk, 18. sz. hd mellett Nepomuki Szent Jnos-szobor, barokk, 18. sz. vge. a Diszel fel vezet ton, Petfi u. Khd. 19. sz.eleje. Kisdrgicse, aka-pcselyi ton - Khd, barokk, 18. sz. hd Nepomuki Szent Jnos-szoborral, ks barokk, 1800 krl. Bakonyr Vrs hd, barokk, 18. sz. Diszel Khd, barokk, 18. sz. Hatamov hd.

Somogy megye MJ Balatonfldvr, Szolnok megye MJ Jszdzsa, M Karcag, Tolna megye MJ Cik MJ Nagymn yok,

Heves megye MJ Trnmra,

Komrom megye MJ Naszly, M Tata,

Ngrd megye MJ Palotshalom, MJ MJ MJ Pszt, Romhny, Szendehely,

Veszprm megye MJ Hegyesd, MJ MJ MJ MJ Drgicse, rvnyes, Ppa, Tapolca,

Pest megye MJ Szzhalombatta, MJ Szigetmonostor,

Zala megye MJ Zalaszentgrt,


Jelmagyarzat: M memlk MJ memlk jelleg VK vroskpi jelentsg

75

6. sz. fggelk KZTI HIDAKHOZ HASZNLATOS ELREGYRTOTT GERENDK Jel T Rvid lers fordtott T keresztmetszet vasbeton gerendk fesztett vasbeton gerendk fesztett vasbeton hdgerendk fesztett vasbeton hdgerendk vasbeton hdgerendk vasbeton hdgerendk fesztett vasbeton hdgerendk Hdnyls (m) 2 - 5^ Gyrts helye Metr KV, Budapest

' c- >
5-10 10-22 14-30 2-12 4-14 10-24 Dombvri t BVM Hird BVM Csepel BVM Bodrogkeresztr BVM Budafoki t BVM Budafoki t

kzti hidak ertani szmtsa (B fejezet helyett) aclhidak tervezse (D fejezet helyett) beton, vasbeton s fesztett vasbeton hidak tervezse (F, G, H fejezet helyett) szvrhidak tervezse (E fejezet helyett) fahidak tervezse (/ fejezet helyett)

MSZ-07 3701-86 G-02 MSZ-07 3702-87 G-02 MSZ-07 3709-87 G-02 MSZ-07 3710-87 G-02 MSZ-07 3711-86 G-02

FT EHGE* EHGT** EHGTM*** KCS UH UB

A Kzti Hdszablyzat C fejezete helyett az albbi rendeletek lpnek rvnybe: Megjelent: 10/1988. (XI.24.) KM rendelet a meghatrozott jrmvek kzti kzlekedsnek feltteleirl. Tervezet Az utak igazgatsrl szl miniszteri rendelet Az utak ptsnek s hasznlatbavtelnek rendjrl szl miniszteri rendelet A kzutak kezeli szablyzata (miniszteri rendelet). Tovbbi hdptsi szabvnyok beton-, vasbeton s fesztett vasbeton hidak ptse, kvetelmnyek MSZ-07 3202/1-81 beton-, vasbeton s fesztett vasbeton hidak ptse, kivitelezs MSZ-07 3202/2 aclhidak gyrtsa s szerelse, kvetelmnyek MSZ-07 3203-81 fahidak s hdllvnyok ptse, kvetelmnyek MSZ-07 3204-86 beton-, vasbeton s fesztett vasbeton anyag hdplyalemezek szigetelse s aszfaltburkolata MSZ-0rf3213 kzti hidak fenntartsa MI-07 3401-87 aclszerkezet hidak korrzivdelmi fenntartsi munki MI-07 3405-87 kzti hidak beton- s vasbeton szerkezetnek korrzivdelme MI-07 340688

Megjegyzsek: * A gyrts megszntetse vrhat. ** Mr nem gyrtjk. *** A gyrtsnak a Budafoki tra val thelyezse s egyidejleg a keresztmetszet mdostsa vrhat. 7. sz. fggelk SZABVNYOK S RENDELETEK A KPM Kzti Hdszablyzat (KPM. sz. H. 11/1 -67) MSZ -07-3201 -67 s mdostsa (MSZ-07-3201-79 M.) helyett az albbi szabvnyok lptek letbe: kzti hidak ltestsnek ltalnos elrsai (A fejezet helyett) MSZ-07 3700-87 G-02 76

G-82 G-82 G-82 G-82

G-82 G-82 G-82 G82