You are on page 1of 2

Halaju sudut adalah merupakan pergerakan putaran boleh ditakrifkan , iaitu pertama memperkenalkan halaju sudut purata lebih

Waktu yang bergerak objek dari titik A di atas bulatan kepada B :

Halaju sudut pemulaan pada titik A kemudiannya ditakrifkan sebagai halaju sudut purata antara A dan titik B sebagai titik B menghampiri A:

Halaju sudut diukur dalam radian / saat, walaupun untuk motor khususnya ia biasanya dinyatakan dalam rpm ( pusingan per minit).

kita boleh memikirkan halaju sudut tayar. yang merupakan kadar putaran kira-kira 9. Lilitan tayar adalah 2 kali jejari . apabila anda berjalan pada 110 km / jam. speedometer jatuh kepada sifar walaupun anda masih boleh bergerak agak cepat. Oleh itu dalam usaha untuk tayar untuk bergerak 30 m dalam satu saat. Untuk jejari setengah meter . Sebaliknya. Oleh kerana setiap revolusi sepadan dengan anjakan sudut 2 radian .Sebagai contoh .55 revolusi per saat. Inilah bagaimana speedometer dalam kereta berfungsi: ia mengukur kadar putaran roda anda dan kemudian menukarkan ini untuk km / jam dengan berkesan mendarab dengan lilitan tayar. mereka perlu berputar 30 / kali setiap saat. jika anda tahu kadar putaran dan jejari tayar anda. . jika tayar mengunci dan tergelincir . speedometer menunjukkan kelajuan yang agak tinggi walaupun anda tidak bergerak. Memandangkan tayar mempunyai jejari lebih kurang setengah meter . Sebaliknya . Anda mungkin perasan bahawa apabila anda kereta di atas ais dan putaran tayar . lilitan adalah meter. anda boleh mengira kelajuan kereta . sama ada dalam putaran per saat atau radian sesaat. Oleh itu.55 x 2 = 60 rad sesaat. tayar anda berputar hampir sepuluh kali sesaat. dengan mengandaikan bahawa tidak ada gelinciran pada tayar. anggarkan sebuah kereta bergerak pada 30 m / s ( kira-kira 110 km / jam). ini adalah sama seperti 9.