You are on page 1of 21

STAGIUL 1 FARMACOLOGIE

2011 DR. IRINA VELNICIUC

ANESTEZICELE GENERALE

 AG – sunt substante care induc rapid pierderea starii

de constienta, suprimarea senzatiei de durere prin actiune asupra SNC

CLASIFICARE o Se face in functie de calea de administrare si de starea fizica a substantei  Inhalatorii • Gaze • PROTOXID DE AZOT • Lichide volatile • • • • •  HALOTAN ( NARCOTAN) DESFLURAN (SUPRANE) ENFLURAN (ETHRANE) ISOFLURAN (FORANE) SEVOFLURAN (SEVORANE) Intravenoase .

ANESTEZICE GENERALE INHALATORII • Gaze • PROTOXID DE AZOT • Lichide volatile • HALOTAN (NARCOTAN) • DESFLURAN (SUPRANE) • ENFLURAN (ETHRANE) • ISOFLURAN (FORANE) • SEVOFLURAN (SEVORANE) .

ALTE ANESTEZICE GENERALE KETAMINA  ETOMIDAT  PROPOFOL  . BARBITURICE  THIOPENTALUL SODIC  2. OPIOIDE FENTANIL  SUFENTANIL   3.ANESTEZICE GENERALE INTRAVENOASE  1.

DE DEGLUTITIE)     . PUPILAR.EVALUAREA PROFUNZIMII ANESTZIEI  PROFUNZIMEA UNEI ANESTEZII GRADUL DE DEPRIMARE A SNC SE POATE EVALUA PE BAZA   RASPUNSULUI LA STIMULUL CHIRURGICAL FRECVENTA CARDIACA (SCAZUTA ANESTEZIE PROFUNDA) TENSIUNEA ARTERIALA (SCAZUTA ANESTEZIA PROFUNDA) FRECVENTA RESPIRATORIE DIAMETRUL PUPILEI SI MISCARILE GLOBILOR OCULARI REFLEXELE (CORNEAN.

POTENTA / PUTEREA UNUI ANESTEZIC GENERAL  CU CAT UN ANESTEZIC GENERAL ESTE MAI PUTERNIC CU ATATA CANTITATEA NECESARA A FI ADMINISTRATA PT.  DAR SI RISCUL DE DECES ESTE MAI MARE DOARECE LA ERORI MICI DE DOZARE ANESTEZIA DEVINE RAPID MAI PROFUNDA . OBTINEREA UNEI ANESTEZII ESTE MAI MICA.

. POTENTA UNUI ANESTEZIC volatil ESTE MASURATA CU AJUTORUL UNUI PARAMETRU NUMIT MAC MINIMUM ALVEOLAR CONCENTRATION CONCENTRATIA MINIMA ALVEOLARA care reprezinta concentratia minima de anestezic general din aerul alveolar care determina un nivel de anestezie care permite incizia chirurgicala fara nici un raspuns motor la 50% din pacienti.

. doar in spatii special amenajate (sali de operatie) dotate corespunzator cu aparate de monitorizare si resuscitare si cu ajutorul unor aparate speciale  Anestezicele inhalatorii se gasesc fie in butelii cele gazoase fie in recipienti relativ mici in stare lichida. dar ambele sunt administrate pacientului prin intermediul aparatului de anestezie cu ajutorul unei masti faciale pe cale inhalatorie.ADMINISTRARE  Anestezicele generale se administreaza doar de catre medicii anestezisti.

APARAT DE ANESTEZIE .

 Anestezicele inhalatorii se administreaza de obicei in combinatie. . adica un anestezic inhalator gazos protoxidul de azot cu un anestezic inhalator lichid care are rolul principal fiind mult mai puternic si impreuna cu oxigenul.

 Anestezicele inhalatorii difera intre ele prin putere si prin efectele adverse diferite pe care le pot avea Unele deprima inima in mai mare masura si atunci vor fi evitate la pacientii hipotensivi sau cu insuficienta cardiaca Altele deprima centrii respiratori si atunci nu se vor administra pe cat posibil la bolnavii cu afectiuni respiratorii cum ar fi astmul bronsic Altele afecteaza ficatul si atunci nu sunt indicate la pacientii cu afectiuni hepatice .

eterul (exploziv. . potential aritmogen mare prin sensibilizarea catecolaminergica a miocardului).metoxifluranul (toxicitate renala crescuta) . foarte iritant.ciclopropanul (explozibil. complicatii respiratorii si greata postoperatorie) . NU SE MAI UTILIZEAZA: .

isofluran. .halotan. . .desfluran.protoxidul de azot. . .enfluran. .sevofluran. farmacografie  Anestezicele inhalatorii utilizate in prezent sunt: .Farmacoterapie.

 UTILIZATE DE ELECTIE SUNT  In pediatrie HALOTANUL deoarece nu prezinta hepatotoxicitate la copil si are miros placut La astmatici HALOTANUL deoarece relaxeaza muschii netezi bronsici  .Protoxidul de azot are potenta mica si de aceea este utilizat in combinatie cu alte anestezice de inhalatie.

desfluran. sevofluran  Analgezie buna protoxid de azot. desfluran.AVANTAJE TERAPEUTICE sevofluran (comparatie)  Inductie rapida protoxidul de azot. sevofluran .  Revenire rapida protoxid de azot. izofluran  Absenta sensibilizarii cordului la adrenalina izofluran. eter  Miorelaxare buna eter.

sevofluran .DEZAVANTAJE TERAPEUTICE (comparatie)  Anestezie incompleta de aceea protoxidul de azot se utilizeaza in combinatie cu un alt anestezice  Absenta miorelaxarii protoxid de azot  Sensibilizarea miocardul la catecolamine =adrenalina= ceea ce duce la aritmii halotan  Hepatotoxicitate la administrarea repetata =inclusiv pt personalul medical = halotan  Risc de nefrotoxicitate metoxifluran.

desfluran . enfluran  Potential convulsivant. in perioadele de inductie a anesteziei si de revenire din anestezie enfluran  Iritatia tractului respirator. Hipertermie maligna = temperatura corpului pacientului creste brusc dupa administrarea anestezicului la valori f. voma sau tuse si bronhospasm eter. mari existand riscul iminent de deces in cazul in care nu se administreaza rapid antidotul (DANTROLENE) Halotan. cu greata.

CATEVA ASPECTE LEGATE DE ADMINISTRAREA ANESTEZICELOR GENERALE  INAINTEA ADMINISTRARII ANESTEZICULUI GENERAL 1. Se va recomanda pacientului sa nu consume alimente si lichide cu 4 ore inainte de interventie si sa isi evacueze vezica 3. se va investiga pacientul pt a fi siguri ca este suficient de pregatit pentru interventie si ca nu a prezentat in antecedente manifestari alergice la anestezicele generale 2. Se va obtine consimtamantul in scris al pacientului sau al familiei sale .

 IN TIMPUL ADMINISTRARII ANESTEZICULUI GENERAL: 1. 3. 5. Este necesara prezenta anestezistului Dispozitivele pt administrarea anestezicelor generale se verifica pt a se asigura ca functioneaza perfect Sa fie o cantitate suficienta de oxigen Sa se asigure protectia cailor aeriene prin intubarea pacientului Sa fie la indemana medicamentele necesare resuscitarii pacientului 2. 4. .

Pacientul va trebui pus in pozitie astfel incat singele si saliva sa nu dreneze inspre caile respiratorii Pacientul va trebui monitorizat si supravegheat continu pana devine constient = camera de trezire In cazul unei anestezii de o zi. . in cazul interventiilor chirurgical mai simple. pacientul va fi condus acasa de catre un insotitor 2. DUPA INTERVENTIE 1. 3.