You are on page 1of 4

Poveste celor 8 minute!

Legenda spune că o femeie săracă cu un copil în braţe, trecînd pe lîngă o peşteră a auzit o voce misterioasă care i-a spus: Intră şi ia tot ceea ce îţi doreşti, dar să nu uiţi ceea ce-i mai important. Aminteşte-ţi că dupa ce vei ieşi poarta se va închide pentru totdeauna. Aşa că profită de această oportunitate, dar nu uita ce-i mai important. Femeia a intrat în peşteră şi a găsit multe bogăţii. Fascinată de aur şi bijuterii, a aşezat copilul pe o stîncă şi a început să strîngă de zor tot ce putea duce. Vocea misterioasă i-a vorbit din nou: “ Ai doar 8 minute!” Cînd au trecut cele 8 minute, femeia, încărcată cu aur şi pietre preţioase, a fugit afară din peşteră şi poarta s-a închis. Atunci şi-a amintit că a uitat copilul înăuntru, iar poarta s-a închis pentru totdeauna. Bogăţia a durat puţin, iar disperarea pentru totdeauna. La fel se întîmplă de multe ori şi cu noi. Avem aproximativ 80 de ani pentru a trăi în această lume şi o voce ne aminteşte mereu:” Nu uita ce e cel mai important!” Şi cele mai importante sunt valorile spirituale, familia şi copii, viaţa, educaţia, bunul simţ, reputaţia, dragostea, adevărul şi demnitatea de om. În schimb cîştigurile, bogăţia, plăcerile materiale ne fascinează într-atît încît uităm de ceea ce e mai important. Aşa ne risipim timpul şi dăm la o parte esenţialul: “ Bogăţia sufletului.” Să nu uităm niciodată că viaţa în această lume trece repede şi că moartea vine cînd ne aşteptăm mai puţin. Iar cînd poarta vieţii se închide pentru noi, nu ne mai folosesc la nimic regretele. Trăim într-o lume de probleme, neliniştiţi, şi toate numai pentru

că am uitat ce e cel mai important: “Bogăţia sufletului!”

poti sa-mi dai doi dolari. spune-mi pentru ce aveai nevoie de bani? il intreba tatal curios. Acum.Taticule.Fiule.Bine. tatal reflecta putin la discutia cu baiatul sau si realizeaza ca a fost prea dur cu el. ca trebuia deja sa dormi! Si sa nu ma mai deranjezi… baiat profitor ce esti!… Putin mai tarziu.Dar. raspunde: . fiule? . luminandu-se la fata. fiule.Taticule. ai putea sa-mi VINZI o ora din timpul tau? .Nu.Cinci dolari. aceste lucruri nu te privesc pe tine. te rog? Enervat de aceasta intrebare. ai aici cei doi dolari pe care i-ai cerut… Baiatul intinse manutele si lua banii si. Intra in camera si il intreaba cu voce scazuta: . acum sunt fericit… am deja cinci dolari. stand ingandurat in fata televizorului. Se gandeste ca poate cel mic are nevoie de bani sa cumpere ceva de mare interes pentru el sisi face mustrari de constiinta ca l-a repezit. te rog! Copilul insista: .Dormi. fiule. taticule.Uite. cu ochii stralucitori: .Tata. Sunt foarte obosit. spuse: . dar totusi.Multumesc. baga capul si vede ca cel mic inca nu a adormit. raspunde: . Atunci copilul il intreaba: . micutul isi priveste tatal si il intreaba: . nu ma mai deranja. preocupat si cu un zambet sever.Tatal si feciorul Cat costa o ora din viata ta? Tatal ajunge acasa rupt de oboseala dupa o zi în care nu a avut timp nici sa respire… Cu voce timida si cu ochii plini de asteptare. spune-mi cat castigi pe ora?! Reactia tatalui este la fel de severa. ca sa fie lasat in pace. . tatal ii raspunde cu voce taioasa: De asta ai vrut sa stii cat castig pe ora? Du-te in camera ta si culca-te. deschide usa usor. Se ridica si pleaca spre camera copilului. cat castigi pe ora? Tatal. tata… . taticule! Si bagand manuta sub pernuta mai scose trei dolari si ii spuse tatalui sau: Taticule. Copilul raspunse.

morcovii intr-o farfurie si a turnat cafeaua intr-o ceasca. tata?” Atunci el i-a explicat ca toate cele trei elemente avusesera de infruntat aceeasi adversitate: apa fiarta. aparea alta. a raspuns ea. cum raspunzi? Esti ca un morcov aparent tare. ouale au devenit foarte tari. dar cand durerea te atinge te inmoi si-ti pierzi puterea? Esti asemenea oului. dar pe dinauntru ai inima amara? Sau esti ca un graunte de cafea? Cafeaua schimba apa fiarta. Tatal ei a ascultat-o atent si apoi a invitat-o sa pregateasca impreuna micul dejun. Apoi a intrebat-o: “Draga mea. Cand au inceput sa fiarba a pus intr-una morcovi. Ajunsi in bucatarie. Ea astepta cu nerabdare. Obosise sa lupte fara a obtine rezultatele pe care le astepta. Ea ii atinse si observa ca erau moi. Atunci a indemnat-o sa atinga morcovii. Avea impresia ca de cate ori rezolva o problema. “Cand adversitatea bate la usa ta. Curioasa. el a luat trei oale si le-a pus cu apa la fiert. a pus ouale intr-un castron. dar dupa un eveniment nefericit devine dur si inflexibil? Pe dinafara ramai la fel. Doar ca au reactionat complet diferit: morcovii s-au inmuiat si au devenit usor de sfaramat.Fii deasupra destinului tau… Povestea spune ca era odata o fata care. Le-a lasat sa fiarba fara sa spuna nici un cuvant. intrebandu-se ce voia sa faca tatal ei. “Cu care dintre acestea trei crezi ca te asemeni tu?”.”Morala: . elementul care ii cauzeaza durerea. isi intreba el fata. Doar ii suradea fetei lui. Apoi i-a spus sa guste din cafea. Nu stia cum sa faca sa mearga mai departe in viata pentru ca se simtea epuizata. Dupa 20 de minute tatal a stins focul. ea sorbi din lichidul parfumat apoi intreba: „Ce inseamna toate astea. Cand apa ajunge la punctul maxim de fierbere cafeaua lasa cea mai buna aroma si savoare. morcovi si cafea”. lovindu-se de greutatile vietii. care incepe cu o inima maleabila si un spirit fluid. Apoi i-a cerut sa curete un ou de coaja si ea observa astfel ca oul era foarte tare. intr-una oua si in cea de a treia cafea. a mers la tatal ei sa se planga ca nimic nu-i iesea asa cum isi doreste. in schimb cafeaua a schimbat cu aroma ei apa. ce vezi aici?” “Oua.