You are on page 1of 21

1. LAGARE -Definitie 2.CLASIFICAREA LAGARELOR 3.

LAGARE CU ALUNECARE Tipuri Conditii impuse materialelor utilizate Materiale utilizate Avantaje Dezavantaje Domenii de utilizare 4LAGARE CU ROSTOGOLIRE Parti componente Materiale utilizate Avantaje Dezavantaje Clasificare

LAGARELE sunt organe de masini complexe care asigura rezemarea si rotirea osiilor si arborilor sub actiunea sarcinilor ce actioneaza asupra lor.Contactul cu lagarele se realizeaza prin intermediul fusurilor, care sunt zone de sprijinire alea arborilor sau osiei.

Dupa tipul fortelor de frecare ce apar in timpul functionarii lagarele pot fi:
cu alunecare , cu rostogolire ,

Dupa directia sarcinii principale fata de axa de rotatie,lagarele sunt:


Radiale cand directia sarcinii principale este perpendiculara pe axa de rotatie (axa geometrica); Axiale cand sarcina principala are aceeasi directie cu axa de rotatie; Radial-axiale cand sarcina principala actioneaza pe o directie inclinata fata de axa geometrica a lagarului.

TIPURI Simple alezaj in corpul masinii bucsa Complexe

Conditii
Afinitate cat mai micaintre materialul fusului si materialul cuzinetului pentru a se evita gripajul Rezistenta la uzura coroziune si oboseala mare Caoeficient de frecare cat mai mic Conductivitate termica buna Rezistenta cuzinetului trebuie sa fie de 2-4 ori mai mica decat a fusului

Materiale
Materialele pentru cuzineti, care satisfac aceste conditii sunt: aliaje ale plumbului cu cuprul, aliaje pe baza de zinc, fonte, oteluri, materiale metalice sintetizate (obtinute prin metalurgia pulberilor), materiale bimetalice sub forma de benzi din doua aliaje diferite, materiale sintetice nemetalice (textolit, cauciuc, materiale ceramice, materiale plastice).

Ungerea lagarelor
Lubrifiantul folosit reduce frecarea in lagar, deci ii prelungeste durata de functionare si, in plus, asigura protectia impotriva coroziunii, amortizarea socurilor, transportul caldurii din interiorul lagarului spre mediul exterior. Materialele folosite pentru ungerea lagarelor cu alunecare sunt
uleiurile minerale, unsori consistente, lubrifianti solizi (talc, bisulfura de molibden) care se utilizeaza in stare de pulberi.

Domenii de utilizare
La arbori de turatii mari La arbori grei Cand se impun gabarite radiale mici Cand functionarea are loc in medii nefavorabile Cand trebuie preluate socuri si vibratii

Avantaje
Rezistenta mare la uzura Ungere prin metode si mijloace simple Executie usoara Comportare buna la vibratii Functionare fara zgomot

Dezavantaje
Precizie mica la centrare Ghidare imprecisa In cazul frecarii uscate - uzura accentuate si incalzirea lagarului

In cazul lagarelor cu rostogolire cuzinetul este inlocuit cu un rulment si de aceea se mai numesc si lagare cu rulmenti; aici frecarea se realizeaza intre elementele rulmentului.

Parti componente
Inelul interior si cel exterior, care formeaza calea de rulare; Corpurile de rostogolire, care pot avea forma de bile, role, ace; Colivia, care pastreaza distanta intre corpurile de rostoglolire.

Avantaje
Lagrele cu rulmeni prezint urmtoarele avantaje principale fa de lagrele cu alunecare: pierderi mai mici de putere prin frecare, datorit randamentului ridicat; turaii mari (20 000 30 000 rot/min); consum redus de lubrifiant n perioada de ntreinere; eficien economic superioar, datorit avantajelor standardizrii i posibilitii centralizrii execuiei lor prin ntreprinderi specializate cu procese de producie automatizate.

Dezavantaje
Lagrele cu rulmeni au dimensiunea radial mai mare dect lagrele cu alunecare, necesit o precizie mare de execuie i montaj, sunt mai rigide i mai puin rezistente la ocuri.

Materialele
corpurile de rostogolire (bilele) si calea de rulare pot fi dintr-un

colivia

otel special pentru rulmenti (RUL1, RUL2 STAS 1456/1-80)


se executa din oteluri obisnuite, duraluminiu, bronz material plastic.

-Leonardo da Vinci (1496) a proiectat o serie de rulmenti cu bile si un laminor?

-Isaac Babbot (1839) inventeaza aliajul antifrictiune (numit metalul Babbit) care va fi utilizat pe scara larga la fabricarea cuzinetilor?